Dodaj do ulubionych

matematyka-logarytmy

01.02.08, 21:43
mam pytanie, skierowane przede wszystkim do mam matematyczek
czy w równaniu

lglg(x3/x1)=lglg(x1/x2)/lg⁡cryingy1/y2) *lg⁡cryingy1/y3)

mogę w jakiś sposób pozbyć się logarytmu, tak aby równanie było tylko raz
logarytmowane ? jeżeli nie to mam drugie pytanie
wykres tego równianina będzie lglg x od lg y jak w exclu zrobić skale
podwójnie zlogarytmowaną ?
Obserwuj wątek
    • driadea Re: matematyka-logarytmy 01.02.08, 22:41
      Ke?
      ;P
      • makurokurosek Re: matematyka-logarytmy 01.02.08, 23:50
        pytanie było skierowane do osób będących w temacie
    • wieczna-gosia Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:08
      a jak osobno zaznaczysz os x i y i zmienisz im wartosci na log? nie dziala?
      • makurokurosek Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:16
        zmienisz na pojedynczy logarytm, nie wiem jak zmienić na podwójny
    • elza78 Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:12
      podwojny logarytm dotyczy tylko x'ow ja bym je pogrupowala tak aby te z x'em
      byly po jednej stronie, te z y po drugiej, potem trzeba skorzystac z jakichs
      wlasnosci
      • makurokurosek Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:17
        ale z jakich
        • mama_kotula Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:30
          A nie da się jakoś przez podstawienie?
          Np. za ten logx1/x3 podstawiasz jakieś t - i w osobnej tabelce wyliczasz sobie
          to t - i tak samo robisz z log(x1/x2), a potem wartości z tej tabeli używasz
          jako liczb logarytmowanych?
          • mama_kotula Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:32
            Znaczy ja nie wiem, czy to ma jakiś sens, bo próbuję intuicyjnie.
            A - co masz dane do tego wykresu?
            • ibulka Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:36
              Jezu, o czym wy tu mówicie... big_grin

zawsze wiedziałam, że nie jestem matematyczką.
              w której klasie wchodzą te logarytmy? bo Szesnastolatka też nie jest orłem w
              ścisłych... big_grin
              • mama_kotula Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:38
                Nie wiem, jak jest teraz w szkołach średnich, ale my mieliśmy chyba w drugiej.
                Tyle, że nie na tym poziomie, bo to zadanie to chyba poziom akademicki jest.
                • ibulka Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:40
                  Jezu, druga klasa liceum to za pół roku... uncertain
                  biedna, biedna Szesnastolatka... i inni humaniści.

powodzenia smile
                  • mama_kotula Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:45
                    Ibulka, nie bój żaby.
                    Ostatnio rozmawiałam z moim prowadzącym od analizy matematycznej - mówi, że
                    teraz program matematyki w liceum został bardzo okrojony, i np. matura z
                    programu rozszerzonego obejmuje materiał mniej więcej taki, jak ja miałam na
                    biol-chemie do połowy trzeciej klasy. Połowy rzeczy, które były niespełna 10 lat
                    temu już nie ma. Może i te nieszczęsne logarytmy okrojono wink
                    Ale logarytmy to i tak mały pikuś, są gorsze rzeczy tongue_outPP
                    • ibulka Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:48
                      mama_kotula napisała:

> Ibulka, nie bój żaby.
                      > Ostatnio rozmawiałam z moim prowadzącym od analizy matematycznej - mówi, że
                      > teraz program matematyki w liceum został bardzo okrojony, i np. matura z
                      > programu rozszerzonego obejmuje materiał mniej więcej taki, jak ja miałam na
                      > biol-chemie do połowy trzeciej klasy. Połowy rzeczy, które były niespełna 10 la
                      > t
                      > temu już nie ma. Może i te nieszczęsne logarytmy okrojono wink
                      > Ale logarytmy to i tak mały pikuś, są gorsze rzeczy tongue_outPP
                      >

nawet mnie nie strasz. nie powinno się katować matmą i innymi fizykami ludzi,
                      którzy tego nienawidzą i są humanistami. i właśnie dlatego Szesnastolatka musi
                      zdawać matmę na maturze, obowiązkowo, kurfa mać.

jak egzaminy Twoje? big_grin
                      czekam na wzmianki blogowe ;>
                      • mama_kotula Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 00:54
                        Echh, egzaminy uwaliłam.
                        To znaczy - chyba pojadę jeszcze raz, poprawiać te nieszczęsne czwórki na
                        piątki. Na szczęście to były zerówki, mam jeszcze dwa terminy.
                        Wzmianki blogowe będą niedługo, bo dzieje się... oj dzieje wink) i to całkiem
                        bardzo konkretnie się dzieje. Na razie nie mam czasu pisać, bo mam wieeeelką
                        listę rzeczy do zrobienia i załatwienia, a z koncentracją jakby problemy z lekka
                        wink)))
                        • ibulka Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 01:00
                          nooo to ja oczekuję z niecierpliwością big_grinDDD

buźka kochana, powodzenia ;*
                          • makurokurosek Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 02:05
                            słuchajcie nie mam problemu z wyliczeniem tych wartości. Jedyny problem jest w
                            narysowaniu wykresu a dokładniej dobraniu skali czyli czy skala ma być
                            logx od y
                            czy

loglogx od logy

moje pytanie o możliwość skrócenia logarytmów w tym równaniu miało właśnie na
                            celu ustalenie czy wykres ma być pół logarytmiczny czy oś y ma być podwójnie
                            zlogarytmowany.

problem nie dotyczy szkoły średniej.
                            • bella41 Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 04:22
                              jesli to funkcja, to powinno byc od y, jesli dobrze cie zrozumialam
                              (y=), podwojnego chyba mozesz sie pozbyc przez zastosowanie antyloga, bo to
                              zdaje sie log zwykly
                              nie pamietam dokladnie, bo pierwszy raz stycznosc z logarytmami mialam w tamtym
                              semestrzesmile
                    • elza78 Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 11:36
                      kotula np ponoc nierowniosci z modulem zlikwidowali i pierwiastek potrojny z
                      liczy ujemnej smile paranoja smile teraz po liceum beda umieli dodawac smile
                      • mama_kotula Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 13:17
                        elza78 napisała:

> kotula np ponoc nierowniosci z modulem zlikwidowali i pierwiastek potrojny z
                        liczy ujemnej smile paranoja smile teraz po liceum beda umieli dodawac smile

Ech, Elza - ja widzę po ludziach, którzy razem ze mną teraz zaliczali analizę
                        matematyczną.
                        Osobnicy świeżo po maturze praktycznie uczyli się wszystkiego od zera - ciągi,
                        pochodne, granice, przebieg zmienności funkcji, dzielenie wielomianów (!!!) i
                        dla nich to była droga przez mękę.
                        Osobnicy, którzy tę rzeczoną maturę zdawali 10 lat temu, mieli po prostu
                        rozszerzoną o parę elementów powtórkę.
                        • elza78 Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 18:35
                          na pg rektor wprowadzil cos co sie nazywa repetytorium z matmy i jest go 4h na 6
                          cwiczen do zaliczenia na osobnym wpisie - sa to zajecia wyrownawcze z liceum...
                          no comment smile
                          taki poziom wink
    • elza78 Re: matematyka-logarytmy 02.02.08, 11:49
      lglg(x3/x1)/lglg(x1/x2)=lg⁡cryingy1/y3)/lg⁡cryingy1/y2)
      pozbyc sie podwojnego mozesz w ten sposob:

zakladajac ze:

lglg(x1/x2)rozny od 0
      stad lg(x1/x2) rozne od 1

oraz:

lg⁡cryingy1/y2)rozne od 0
      stad y1/y2 rozne od 1 czyli y1 rozne od y2

mozesz opuscic w ten sposob:

lg(x3/x1)/lg(x1/x2)=⁡cryingy1/y3)/(y1/y2)
      i dalej upraszczasz sobie:
      lg(x3/x1)/lg(x1/x2)=⁡ y2/y3

moze to jakos pomoze smile bo wtedy na jednej osi masz juz skale normalna a dla x
      jedziesz z logarytmiczna
      • coco.a elza, nie wolno przeklinać na forum !!! 02.02.08, 18:39
        wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka