litorija 11.04.06, 11:58 w centarlnej części miejscowości stoi sobie w otoczeniu ładnych iglaków taki sobie ot relikt przeszłości..Ciekawe.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku 11.04.06, 12:09 A co na nim napisane? Bo obawiam cię,że jedyne jego miejsce to w parku częściowego zapomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku 11.04.06, 20:56 centralne miejsce na przeciwko zespołu pałacowo-katerdalnego. dokładnie nie jestem w stanie odtworzyć w pamięci zapisanych słów, ale przesłanie było wyraźne: cześć i chwała. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku 11.04.06, 21:05 2 osobliwe pomniki w centrum miasteczka. Najpierw ze zdumieniem zobaczyłem pomnik wdzięczności Armii Czerwonej. Potem, gdy dojrzałem z daleka jakiś drugi pomyślałem, że powinien to być dla równowagi pomnik bohaterskich hitlerowców i... nie wiele się pomyliłem! Jest to pomnik Niemców wysiedlonych przez "okrutną wojnę". Przez kogo wywołaną wojnę i kogo Ci biedni Niemcy wspierali nie podano... źródło : zamki.res.pl/frombork.htm Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deutschpole Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku IP: *.pools.arcor-ip.net 13.04.06, 18:21 i dziwisz sie Ukraincom, ze nie chca Cmentarza "Orlat". W II WS nie gineli komunisci, hitlerowcy, demokraci itp. formacje a najpierw ludzie (Polacy, Niemcy , Rosjanie itd. czyli ludzie; mezczyzni, kobiety i dzieci.) a dopiero potem ich przekonania polityczne. Co tobie przeszkadzaja te oba pomniki. Sowieci dostali bo kupa ludzi miala sie gdzie osiedlic a Niemcy za to ze im zostawili ziemie i dobytek i zycie pod lodem Zalewu Wislanego (do 1945 Frauenburg und Frischer Haff). Popytaj sie jak tam z polskimi "sladami" na Litwie, Bialorusi i Ukrainie to moze zaczniesz myslec inaczej. Dlaczego nie krytykujesz z ta ironia zydowskich cmentarzy ? Brak odwagi czy niepoprawne toto politycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku 13.04.06, 22:18 deuts.. czemu mnie tak atakujesz, nie znając mnie? wkładasz w mje usta słowa, których nie wypowiedziałam. Nie snuj domysłów na temat czego to ja niby nie myśle. Jeśli pozwolisz, powiem czym dla mnie jest pominik wystawiony ku czci Armii Czerwonej. Oto odpowiedź: 17 IX 1939 p.s. tak czy owak, mimo obcesowego stylu pisania dzięki za wypowiedz w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku 11.04.06, 21:22 gdzies na trasie Frombork - Pogrodzie - Milejewo (kierunek Elbląg) też był jakiś monument o posmaku podobnym do tego w centrum Fromborka, niestety nie zatrzymałam sie gdyż padał deszczyk.. a do domu daleko.. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku 11.04.06, 21:31 Oj , daleko szukacie a w Gdańsku jeszcze takie "kwiatki stoją" :) img429.imageshack.us/img429/640/dsci00111024x7687th.jpg img429.imageshack.us/img429/897/dsci00123zy.jpg pl.wikipedia.org/wiki/Janek_Krasicki Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
totutotu Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku 13.04.06, 08:17 Stoi, to niech sobie stoi. Nauczyciele prowadzący we Fromborku szkolne wycieczki będą mogli przy tym pomniku zrobić pogadankę na temat PRL i stosunków z ZSRR. A może lepiej byłoby przyjąć inną opcję - każda zmiana ekipy rządzącej i likwidujemy nie pasujące tej ekipie pomniki (tylko do magazynu, aby je wyciągnąć i ponownie ustawić przy kolejnej zmianie rządów). A na koniec dla przypomnienia - nie stawia się pomników osobom żyjącym! Tylko czas i historia pozwalają zweryfikować zasługi umieszczanych na pomnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antykomunista Chyba cię porąbało!!! Która to niby opcja... IP: *.chello.pl 17.04.06, 23:03 Chyba cię porąbało!!! Która to niby opcja polityczna w RP ma ochotę sławić CCCP? Chyba tylko jacyś idioci! :o/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look Re:A ich krew to inna? IP: *.gdynia.mm.pl 13.04.06, 16:03 Nie wsiąkałą w tę ziemię? Nie mieszaj polityki z normalnymi, prostymi ludźmi tylko schyl głowę przed tymi co odeszli równie bohaterską śmiercią co i nasi. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re:A ich krew to inna? 14.04.06, 17:11 Jeden drobiazg-armia czerwona kontynuowała przy okazji walki z Niemcami najazd na Europę.I to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deutschpole a gdzie wdziecznosc za Ziemie Odzyskane? IP: *.pools.arcor-ip.net 14.04.06, 17:37 Ok. najazd sie zgadza. Ale jak Polska moglaby bez Sowietow "odzyskac" ziemie dla ludzi z Ziem akurat Utraconych? Zostawic pomniki, sa takie fotogeniczne. Z rozrzewnieniem wspominam pomnik na Skwerze Kosciuszki. Byl duzy, zgrabny i trotuar dookola byl zawsze w porzadku (dzieki temu moglem pojezdzic sobie na rowerku "Zabka"). ach te wspomnienia mlodosci. Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: a gdzie wdziecznosc za Ziemie Odzyskane? 15.04.06, 19:01 no zostawić by można w zasadzie, ale należałoby przy każdym takim pomniku napisać " pomik wzniesiono za czasów Polski Rzeczpolspolitej Ludowej, kiedy to propaganda próbowała zniekształcić historię" Ruscy byli agresorami, o tym kto dostał jakie ziemie po wojenie decydował Traktat Jałtański. p.s. mój ulubiony pominik to Westerplatte Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re:A ich krew to inna? 15.04.06, 22:40 Przyjdzie kiedys taki czas ze staniecie sie Europejczykami.Jak na razie to choldujecie zasadom azjatyckim.I to tej zacofanej czesci Azji.Ci zolnierze ktorych upamietnia ten pomnik,przyniesli Polsce wolnosc.Owszem kulawa lecz wolnosc.To nie sa pomniki NKWDzistow czy UBekow lecz czerwonoarmistow ktorzy otworzyli bramy Stutthofu,Auschwitz i tysiecy innych wiezien.Nie oni tworzyli polityke,lecz byli jej narzedziami i ofiarami.Czym roznicie sie burzyciele od tych ktorzy rownali z ziemia cmentarze gospodarzy tej pomorskiej ziemi?Jak jest roznica pomiedzy jakims Kalinowskim 11 a tymi ktorzy zaorali i rozkradli cmentarz np przy Alei Zwyciestwa.lub innych ktorzy wysadzali w powietrze groby Kopernika czy Kanta?A jaka jest roznica pomiedzy wami a tymi ktorzy zniszczyli pomniki Jagielly czy Grunwaldzki? Uczcie sie od Europejczykow.Chocby od Niemcow.W niemal kazdym niemieckim miescie jest ulica lub plac Marksa,w Belinie stoi wiele pomnikow poswieconych Armi Czerwonej,niektore calkiem duze,tak jak ten przy Bramie Brandenburskiej o powierzchni paru hektarow czy w monument w Parku Treptow.Ma swoja ulice pierwszy sowiecki komendant Berlina general Bersarin ma rowniez plac.Maja swoje ulice Roza Luksemburg,General Woyna,Barby itd. Nawet Richard Sorge ma swoja ulice. no coz trudno liczyc ze sie ucywilizujecie i przestaniecie mscic sie na niezywych.Nadzieja w waszych dzieciach,ktore kiedys beda sia za was wstydzily. Odpowiedz Link Zgłoś
jazyda Bredzisz "Eurropejczyku" (volkswagendeutschu?) 16.04.06, 00:16 "Ci zolnierze, ktorych upamietnia ten pomnik,przyniesli Polsce wolnosc" Nie, oni wykonując rozkazy Stalina rozszerzenia jego imperium tylko niejako mimochodem "wyzwalali" kraje Europy Środkowej i Wschodniej aby poddać je nowej okupacji. Nie czynili tego z własnej woli ale dzięki nim narody tych krajów poznały tych właśnie NKWDzistow czy UBekow Idąc tokiem twojego rozumowania należałoby zachować pomniki postawione "bohaterom" III Rzeszy w trakcie wyzwalania Łotwy,Estonii,Litwy spod sowieckiego jarzma,ba,również takim "bohaterom" jak Horst Wessel czy zgoła Adolf Hitler... I Ty uzurpujesz sobie prawo uważania się za "Europejczyka"? Wyglądasz mi jedynie na "Europejczyka" rodem z zapadłej wsi białostockiej czasowo realizującym marzenie o upragnionym Volkswagenie Golfie r. pr. 1980 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deutschpole Re: Bredzisz "Eurropejczyku" (volkswagendeutschu? IP: *.pools.arcor-ip.net 16.04.06, 08:44 szanowny forumowiczu, uwazaj co piszesz i nie wyzywaj ludzi, ktorzy maja odmienne zdanie. Nie wiadomo czy i gdzie i jako kto bys istnial gdyby nie Armia Czerwona i jej "wyzwolencza" dzialalnosc. należałoby zachować pomniki postawione > "bohaterom" III Rzeszy w trakcie wyzwalania Łotwy,Estonii,Litwy spod sowieckieg..- te pomniki stoja (sowieckie tez albo na ulicach albo w muzeach). czy nie uwazasz, ze kazdy Narod i Czas mial swoich "bohaterow", ktorzy dla swoich byli aniolami a dla sasiadow zaglada? Pomysl i napisz. Wesolych Swiat Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Bredzisz "Eurropejczyku" (volkswagendeutschu? 16.04.06, 10:02 Dla tych ktorym Czerwonoarmisci otworzyli bramy obozow koncentracyjmnych,obozow pracy przymusowej,wiezien,ktorzy po latach mogli wreszcie wrocic do domu Armia Czerwona to byli wyzwoliciele.I nie zastanawiali sie czy zostali wyzwoleni mimochodem czy nie.Przyjmowali ta wolnosc z radoscia(ty pewnie bys nia wzgardzil i pozostal np w Stutthofie). A co do kultury,to nie tylko twoje mysli swiadcza o jej wysokiej probie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: A co? Mieli je przeskoczyć blondi?n/t IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.06, 10:43 Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re:A ich krew to inna? 16.04.06, 09:27 x2468 napisał: > Jak jest > roznica pomiedzy jakims Kalinowskim 11 a tymi ktorzy zaorali i rozkradli > cmentarz np przy Alei Zwyciestwa.lub innych ktorzy wysadzali w powietrze groby > Kopernika czy Kanta? Czy ja gdzieś pisałem o niszczeniu grobów i pomników ? żołnierze niech spoczywają w pokoju , również Rosjanie na gdańskim cmentarzu . Pomników również nie trzeba niszczyć powinny trafiać do lapidarium aby potomni mogli je zobaczyć . Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re:A ich krew to inna? 16.04.06, 10:07 x2468 napisał: > A nie pisales o "kwiatkach"? Czy pisanie o "kwiatkach" jest równoznaczne z niszczeniem grobów ? "W latach 1939 - 1942 przebywał w ZSRR. Wraz z grupą komunistów przeszkolonych w ZSRR został przerzucony do Polski w dniu 20 maja 1942 roku, aby stworzyć polską podziemną partię komunistyczną." Doprawdy , postać godna pomnika . Moim zdaniem właśnie takie pomniki powinny trafiać do lapidarium . EOT . Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re:A ich krew to inna? 16.04.06, 12:24 Masz pretensje ze pomieszales tematy? Przykleiles ten "kwiatek" do pomnika poleglych sowieckich zolnierzy.Zolnierze nie tworzyli podziemnej parti komunistycznej.Tworcy siedzieli bezpieczni z dala od frontu.Jesli juz chcecie likwidowac te zolnierskie mogily,to pamietajcie ze w sowieckiej armi sluzylo, miedzy innymi,setki tysiecy Polakow.Mieszkancow dawnych Kresow,ktorych sila(mniej lub bardziej)zaciagnieto "w kamasze".oni rowniez spoczywaja w mogilach pod czerwona gwiazda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deutchpole Fascynujace IP: *.pools.arcor-ip.net 16.04.06, 14:36 jest to, ze sprzeczacie (sprzeczamy sie) o rzeczy przeszle. Czy zmieni to cos w obecnej sytuacji Kraju? Nie. Rozumiem ciekawosc historii ale ta zazartosc? ludzie, to "zeszloroczny snieg". Dla porownania; czy narod izraelski powinien burzyc pamiatki po faraonach (z powodu niewoli egipskiej)? Kazdy Narod byl kiedys ukrzywdzony i upokorzony przez inne narody lub ideologie i historie. Uczmy sie z bledow, ale nie zapominajmy aby patrzec do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Fascynujace 16.04.06, 16:45 Zgadzam sie.Latwiej jednak przeprowadzac dekomunizacje,wywrocic nagrobek,narysowac szubienice niz zbudowac chocby toalete publiczna.Dlatego od morza do Tatr slyszymy o teczkach,komuchach UBekach a toalet brak. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Fascynujace 16.04.06, 16:49 A powiedz mi jaki to ma związek.Przecież nie przeszkadza robić to jednocześnie i Twoja rola w tym,jako obywatela jest istotna,nie tylko w trakcie wyborów,ale i póżniej.Czy o jakieś konkretne inwestycje/mniejsze lub większe/ interweniowałeś u władz.Pokaż czarno na białym,a nie puszczaj komunałów i nie biadol. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re:A ich krew to inna? 16.04.06, 18:12 x2468 napisał: > Jesli juz chcecie > likwidowac te zolnierskie mogily,to pamietajcie ze w sowieckiej armi sluzylo, > miedzy innymi,setki tysiecy Polakow.Mieszkancow dawnych Kresow, Miałem już nie odpisywać , ale na miłość boską czytam i nie widzę aby ktoś chciał likwidować żołnierskie groby . Jeśli już to są tacy którzy chcą likwidować pomniki "wdzięczności" . Pozdrawiam . EOT . Odpowiedz Link Zgłoś
jazyda Ależ tak,"niemiecki Polaku", w jednym masz rację 16.04.06, 22:49 Re: Bredzisz "Eurropejczyku" (volkswagendeutschu? IP: *.pools.arcor-ip.net Gość: deutschpole 16.04.06, 08:44 + odpowiedz "kazdy Narod i Czas mial swoich "bohaterow" tyle tylko, że to stwierdzenie nie ma akurat związku z istotą sporu na tym forum.Uważam ,że pomniki stawiane ku czci Armii Czerwonej winne zostać zlikwidowane. Czy żołnierze AC rzeczywiście byli dla nas bohaterami mając na względzie, iż przynieśli ze sobą nieludzki system,teror i zbrodnie? Że sprowadzili nas do roli wasala despotycznego, stojącego o wiele od nas niżej cywilizacyjnie, sąsiada? Czy rzeczywiście wyzwolili Polskę czy też spowodowali jedynie zmianę okupanta? Owszem, wyzwalali obozy koncentracyjne ale nie to było głównym celem ich wejścia na teren Rzeczypospolitej,zrobili to tylko niejako przy okazji. I jakie znaczenie fakt, że nie wiadomo czy bym istniał gdyby nie nadeszli? A może nie byłoby wątpliwości,gdyby AC 17.IX.1939 r.nie udzieliła pomocy Hitlerowi? Nieprawdą natomiast jest aby w krajach "Pribałtiki" nadal stały pomniki ku czci " niemieckich wyzwolicieli spod sowieckiego jarzma" Odpowiedz Link Zgłoś
jazyda Zdecyduj się "Europejczyku" o czym chcesz pisać. 16.04.06, 23:18 Czy o swojej kulturze ( ja nie poruszałem tego tematu nie tylko dlatego,że go nie wywoływałeś), czy o pomnikach "ku czci AC",czy też o grobach żołnierzy rosyjskich?. Jeżeli o grobach, to zapewne nie zauważyłeś, że nikt na tym forum nie nawoływał do ich likwidacji. Sądziłeś pewnie, że słowo "pomnik" to synonim słowa "nagrobek"-otóż nie. Jeżeli jednak rozróżniasz oba te pojęcia-bredzisz. I co z tego, że rozszerzająć "sowiecką włast'" żołnierze AC-jak piszesz "otworzyli bramy obozow koncentracyjmnych,obozow pracy przymusowej,wiezien, ktorzy po latach mogli wreszcie wrocic do domu"? ( tak na marginesie -więzienia nie wracają do domów) skoro na swoich bagnetach przywlekli jednocześnie podobny do poprzedniego,nieludzki system polityczny. I co z tego, że więźniowie z wdzięcznością przyjmowali wolność? Z równą wdzięcznością przyjęliby ją z rąk samego diabła, nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deutschpole Re: Ależ tak,"niemiecki Polaku", w jednym masz ra IP: *.pools.arcor-ip.net 17.04.06, 08:48 Jazydo, pojezdzij troche po Krajach baltyckich , rozejzyj sie i porozmawiaj z miejscowymi (nie z naplywowymi Rosjanami). W Estonii np. na skutek naciskow z Zagranicy musialy zostac zabronione obchody walk z Sowietami , na skutek tych naciskow chce sie wykorzenic w tych Narodach "niepoprawna politycznie i historycznie" pamiec o tamtych wydarzeniach. Na tej samej zasadzie traktuje sie odmienne(w polsce i na Ukrainie) dzialalnosc UPA. Ale to juz inna sprawa. Wracajac do sedna sprawy, czy nie uwazasz, ze pomniki (wszelkiego rodzaju) odzwierciedlaja historie danego terenu (ale niekoniecznie "poprawna historie" aktualnie tam rzyjacego Narodu i "obowiazujacych" pogladow na nia)? Wiesz jak nudne sa kraje, ktore zlikwidowaly u siebie "pomniki", "starowki" itp. lub ich nie maja. Pojedz do Szwecji , niektorych czesci d. ZSSR i USA. Na temat pomnikow mozna i nalezy dyskutowac, objasniac mlodszym, chociazby dlatego aby wiedzieli , ze Rusek -Niemiec dwa bratanki (oni beda mieli z perspektywy swoja opinie na te tematy) ale nie burzyc czy likwidowac. Robiac to, zabierasz Polsce jej historie (dobra, czy zla). A narod bez historji traci prawo bytu. bo najpierw historia a potem jezyk i zostaje mcdonald`s i gameboy. Jakie mialy wtedy cele nasi "wyzwoliciele" (i z jednej i z drugiej strony) dowiedza sie za 100-200 lat nasi potomkowie jezeli otworza archiwa. Jezeli nie przestaniemy pokazywac jak przedszkolaki palcami na innych i winic historie za stan obecny to co bedzie dalej? Jezeli sam sobie nie pomozesz , nikt inny tego za ciebie nie zrobi. Wesolej reszty Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antykomunista Dziwisz się Estończykom? Ja nie! IP: *.chello.pl 17.04.06, 23:16 Dziwisz się Estończykom? Ja nie! Tak samo bym postąpił, gdyby okupnt wyrżnął pół narodu. A tak właśnie się stało z Estończykami którzy zginęli z rąk NKWD (podobna rzecz dotyczy pozostałych Bałtów). Jeżeli komukolwiek powinny być w Polsce stawiane pomniki to na pewno nie sowietom, których jedyną prawdziwą intencją było zniszczenie podbitych narodów! :o/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Dziwisz się Estończykom? Ja nie! IP: *.gdynia.mm.pl 18.04.06, 11:27 Szkoda tylko, że Ciebie oszczędzili.Co za pech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re:Panie Kalinowski: IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.06, 13:20 Burzenie pomników jest znane co najmniej od starożytności. W dzisiejszych, mniej zdziczałych czasach (wszak XXI wiek) łatwiej zburzyc pomnik, który jakby nie patrzeć jest świadectwem historii niż zlikwidować grób - gdyby nie trzeba było aż tak dużego zachodu i pozwoleń to ręczę Panu, że i groby chciano by likwidować. Mogę pójść o zakład, że nawet za następne sto lat niektórzy "histerycy" będą sie doszukiwać "komuchów" i tym podobnych konotacji. Przepraszam, ze piszę aż tak chaotycznie ale śmiech mną trzęsie nieustannie - dziwny śmiech bo wesołości nie przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re:Panie Kalinowski: 17.04.06, 14:42 Groby likwidowano za komuny,a niektórym odmawiano prawa do grobu,jak za hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
jazyda "Pojeżdzij"-"niemiecki Polaku"? Raczej "pojeźdź" 17.04.06, 23:55 Pojeżdziłem- i podtrzymuję swoje twierdzenie, że w krajach nadbałtyckich nie ma pomników hitlerowskich "wyzwolicieli" - nad czym zręcznie się prześliznąłeś. Oczywiście, że różna jest ocena działalności sztandarowych postaci naszych sąsiadów i to nie tylko w kontekście jej zgodności z interesem danego narodu lecz także doraźnych politycznych potrzeb propagandowych,są jednak postacie, które w oczach całej ludzkości zasługują na potępienie( np Hitler i jego klika,Stalin i jego klika,Pol-Pot i...Mao-Tse-Tung i...etc,etc,)). Niezależnie od tego uważam,że mamy prawo dokonywać oceny z naszego punktu widzenia skoro pomniki tych "bohaterów" znajdują się na naszym terytorium i jeżeli ta ocena wypadnie jednoznacznie negatywna- mamy obowiązek je usuwać. I jeszcze jedno-skoro uważasz, że "pomniki (wszelkiego rodzaju)odzwierciedlaja historie danego terenu" - może zostaniesz gorącym orędownikiem przywrócenia pomników hitlerowskich "uebermenschów" w całej Europie ? A tak na marginesie-sądząc po Twojej ortografii jesteś bardziej "deutscher" niż "polnisch" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Re: "Pojeżdzij"-"niemiecki Polaku"? Raczej "pojeź IP: *.246.71.69.tisdip.tiscali.de 18.04.06, 14:11 od tego uważam,że mamy prawo dokonywać oceny z naszego punktu widzenia skoro > pomniki tych "bohaterów" znajdują się na naszym terytorium i jeżeli ta ocena > wypadnie jednoznacznie negatywna- mamy obowiązek je usuwać.. dlaczego MY mamy PRAWO ( kto to sa my), czyzbys reprezentowal WSZYSTKICH? Kto daje Tobie to Prawo i Sprawiedliwosc czy Obowiazek? Pojeżdziłem- i podtrzymuję swoje twierdzenie, że w krajach nadbałtyckich nie > ma pomników hitlerowskich "wyzwolicieli" W czasach Komuny w Polsce staly sobie (i komuna i tym wiedziala) powniki upamietniajace "Cud nad Wisla". Nikomu z wyjatkiem paru nadgorliwcow (myslacych, ze maja PRAWO i OBOWIAZEK) to nie przeszkadzalo. Baltowie nie byli w ich oczach wyzwalani przez "hitlerowcow" tylko przez Niemcow. I dlatego potem sluzyli pod ich sztandarami (tak jak Ukraincy Rosjanie i Finowie, Kalmucy itd.) "pomniki (wszelkiego rodzaju)odzwierciedlaja > historie danego terenu" - może zostaniesz gorącym orędownikiem przywrócenia > pomników hitlerowskich "uebermenschów" w całej Europie ? Pomniki (nawet jezeli reprezentuja ideologie) zostaly wybudowane przez Narody (niemiecki, polski, rosyjski itd., ktorych historie odzwieciedlaja. Czy np. Auschwitz byl "hitlerowski" nie. Byl w pierwszym rzedzie NIEMIECKIM obozem koncentracyjnym! No chyba, ze twierdzisz, iz b. duze tereny Europy Srodkowo- Wschodniej nigdy nie byly zasiedlone przez Niemcow lub byly pod ich kulturalno historycznymi wplywami. Wspolna HISTORIA i KULTURA oraz jezyk czyni grupy ludzi NARODEM (czy to polskim czy niemieckim) . A tak na marginesie-sądząc po Twojej ortografii jesteś bardziej "deutscher" niż > "polnisch". Drogi Jazydo, "deutschpole" popelnil pare bledow ortograficznych, ktore w osobisty sposob mu wyrzucasz. Nie zapominaj prosze, ze Narod, ktorego historie tak usilnie chcesz "naprawiac" wydal juz szereg ludzi (m. in. Prezydenta), ktorzy mieli wieksze problemy z pisownia, gramatyka i artykulacja jezyka poskiego niz ten w. wym. Napisz, co jeszcze jest (Twoim zdaniem) do zburzenia/poprawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deutschpole Re: "Pojeżdzij"-"niemiecki Polaku"? Raczej "pojeź IP: *.pools.arcor-ip.net 18.04.06, 16:45 dzieki autochton. Nic dodac nic ujac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Najbardziej się boję własnie takich palantów IP: *.gdynia.mm.pl 18.04.06, 19:50 uważających, iż mają prawo i obowiązek do poprawiania świata. Nie dość, że jest ich mniejszość to jeszcze to "moralne prawo" uzurpowane sobie aby innym mówić co jest jedynie słuszne i prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jazyda A Ty jakim jesteś autochtonem,kaszubskim,śląskim 19.04.06, 00:29 łowickim czy może z "Gorallenvolku"? My to Polacy ( nie autochtoni- czyli jak by powiedział tow.Stalin ludzie "bezprizorni") podzielający takie poglądy jak mój (zapewniam Cię jest ich więcej niż 2 - co daje mi prawo używania zaimka "my") Żaden z Was nie udzielił mi jakoś odpowiedzi na pytanie czy w imię "zachowania czystej historii" należało zachować pomniki Hitlera. Czyżby istniała jednak jakaś gradacja "nieprawości" pomników? Hitlera nie,ale Stalina już tak? To jedno. Co do przydługiego opisu sytuacji w "Pribałtice" mija się on zupełnie z tym co powiedziałem. OTÓŻ STWIERDZIŁEM, ŻE NIE MA TAM POMNIKÓW HITLEROWSKICH "WYZWOLICIELI"- I TYLE. PO PROSTU NIE MA. Nie wdawałem się w roztrząsanie przyczyn takiego stanu rzeczy. Stwierdziłem jedynie fakt i było to tylko zaprzeczenie podanej przez Ciebie nieprawdziwej informacji.Koniec.Kropka. Dorabianie do tego ideologii jest po prostu odejściem od tematu No bo co niby miało wynikać z tego, że " w czasach Komuny w Polsce staly sobie (i komuna i tym wiedziala) powniki upamietniajace "Cud nad Wisla". To drugie. A po trzecie- rozbawiłeś mnie obroną "niemieckiego Polaka" ( a raczej jego ignorancji w zakresie ortografii Piszesz: "Drogi Jazydo, "deutschpole" popelnil pare bledow ortograficznych, ktore w osobisty sposob mu wyrzucasz. Nie zapominaj prosze, ze Narod, ktorego historie tak usilnie chcesz "naprawiac" wydal juz szereg ludzi (m. in. Prezydenta), ktorzy mieli wieksze problemy z pisownia, gramatyka i artykulacja jezyka poskiego niz ten w. wym." Trafiłeś tu jak kulą w płot bo jeżeli masz na myśli tego samego prezydenta co ja(nazwanego prze Ciebie "Prezydentem") to naród powinien szybko zapomnieć, że go wydał. Poza tym kłopoty z "pisownią, gramatyką i artykulacją" świadczą o poziomie człowieka (a przynajmniej poziomie jego wiedzy)i raczej poważnie nie traktuje się osoby, która ma takie braki ( tak jak o poziomie człowieka świadczy używanie w rozmowie inwektyw zamiast argumentów w czym zdaje się celować Wielki Kluk- pardon-niejaki "klik", ale takich jest duuużo..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szklak Re:Jest określenie na takich jak Ty - pieniacz n/t IP: *.gdynia.mm.pl 19.04.06, 06:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deutschpole Re: A Ty jakim jesteś autochtonem,kaszubskim,śląs IP: *.pools.arcor-ip.net 20.04.06, 06:56 Jazydo, piszesz , ze "My to Polacy ( nie autochtoni- czyli jak by powiedział tow.Stalin ludzie > "bezprizorni") " i uzywasz tego czysto polskiego okreslenia "Pribaltika". To swiadczy b. duzo o "Twojej znajomosci" historii Pomorza i Prus Wschodnich. Przypuszczam z lektury listow autochtona, ze jest on z Kaszub, Twoje korzenie musza znajdowac sie bardziej na wschod. To bylo dla takich Polakow jat Ty, czy pan Kurski, Suski zawsze genetycznie poprawniejsze. Tylko ze wspominajac (w tym pozytywnym tonie) autochtonow (kaszubskich, slaskich itp.), odbierasz sobie prawo do mowienia o poskiej przeszlosci tych terenow. Ludnosc autochtoniczna (miejscowa) byla tutaj na dlugo zanim pojawili "prawdziwi Polacy" tacy jak Ty. Na temat ich polskosci czy antypolskosci mozna dyskutowac ale prosze bez uzywania slow "My to Polacy(prawdziwi)" . Powiedz cos takiego w karcznie na Kaszubach czy na Slasku to bedziesz szybko potrzebowal doraznej pomocy lekarskiej.. > OTÓŻ STWIERDZIŁEM, ŻE NIE MA TAM POMNIKÓW HITLEROWSKICH "WYZWOLICIELI"- I TYLE. To przypomina mi stwierdzenie starej baby z "wesolego Wojaka Szwejka "(Haszka), ktora upieraja sie ze, "...Antypodow nie ma" mimo iz jej syn wyemigrowal do Australii. Dziekuje za krytyke mojej ortografii."prawdziwa cnota krytyki sie nie boji". W ferworze dyskusji czasami zapomina czlowiek o korekturze. Uzywan na codzien obok polskiego(staropolskiego z 1981) wielu germanskich jezykow (no i czasami sie placze). Jezeli chodzi o poskich prezydentow, to dlaczego chcesz ich zapomniec? Niezaleznie od ich postaw i dzialan sa realni (rowniez historycznie) i polscy. Czy chcesz traktowac ich jak "autochtonow". Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku 19.04.06, 01:06 To, że ludzi nie bulwersuje widok wystawiony ku czci Armii Czeronej dowodzi tylko temu że propaganda komunistyczna osiągnęła swój cel zmiękczając ludzkie umysły i fałszując historię. Kto odpowie za Katyń? Wymagacie aby nie rozstrząsać przeszłości. Nie ma zgody na zakłamaną przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku 19.04.06, 03:01 A wielu warszawiaków nie oburza pomnik stalinizmu - czyli tzw.pałac kultury i nauki im.józefa stalina.Tak samo rozmiękczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Jestem za wyburzeniem Katowic.... IP: 220.84.133.* 19.04.06, 06:34 W końcu też kiedyś nosiły imię Stalina. Tak samo jak PKiN. A tak swoją drogą gdzie w tej śmiesznej Polsce kończą się granice absurdu? Bo tak na dobrą sprawę z tego co widać większość z Was uwierzyła w obecną propagandę i wszędzie wypatruje dawno zdechłego ducha komunizmu. Dokładnie takie samo zjawisko występuje w szeregach "kombatantów". Zamiast jak logika nakazuje i upływ czasu się zmniejszać to one wręcz przeciwnie - rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jestem za wyburzeniem Katowic.... 19.04.06, 08:44 Powiedz mi ile masz lat,bo piszesz jak smarkacz. Ja mam swoje lata i nie mam powodu wstydzić się za swoje poglądy,które w aspekcie komunizmu mają chyba tyle lat ile moje świadome życie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jestem za wyburzeniem Katowic.... 19.04.06, 08:46 A jeśli chodzi o Katowice to po prostu rżniesz głupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feler Re: Jestem za wyburzeniem Katowic.... IP: *.rev.krline.net 19.04.06, 10:26 Sawa - czy Ty masz odrobinę oleju w tym swoim łbie?Skoro nie potrafisz dyskutować aby przy okazji kogoś nie obrazić to zamknij pysk i przejdź się do jakiejś poradni geriatrycznej. Skoro jesteś w tak "poważnym" wieku całodzienny spacerek dobrze Ci zrobi a i dziadków lesnych kilku będziesz pewnie miał do pogadania. Przecież widać gołym okiem, że się cholernie nudzisz znawco historii współczesnej. Podstawówkę pewnie z trudem skończyłeś, co? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jestem za wyburzeniem Katowic.... 19.04.06, 17:10 Rozumiem,że nie masz pojęcia o czym piszej,ale odwal się smarkaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ????? Re:Sawa skąd się biorą takie dupki jak Ty? IP: *.gdynia.mm.pl 20.04.06, 09:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: %% Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 19.04.06, 17:59 > To, że ludzi nie bulwersuje widok wystawiony ku czci Armii Czeronej dowodzi > tylko temu że propaganda komunistyczna osiągnęła swój cel zmiękczając ludzkie > umysły i fałszując historię. Kto odpowie za Katyń? Wymagacie aby nie rozstrząsać przeszłości. Nie ma zgody na zakłamaną przeszłość. A jest zgoda na zakłamaną przyszłośc????? Przestań pieprzyc o komunistycznej propagandzie, co byłoby przyczyna odmiennego zdania innych współwątkowiczów gdyby nie mozna było wszystkiego zwalic na komunistów? Odpowiedz Link Zgłoś
kajmakan No widzisz,szklarzu,pewnie nawet nie wiesz co to 20.04.06, 00:04 inwektywy...Nie dorosłeś aby pisać"na forum"...Wracaj pod budkę z piwem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku 20.04.06, 02:16 Niestety efekty tej "komunistycznej propagandy" są wyrażne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juve Re: Masz rację... IP: 203.124.132.* 20.04.06, 09:41 andrzej.sawa napisał: > Niestety efekty tej "komunistycznej propagandy" są wyrażne. W Twoim przypadku to wręcz patologiczne. Nie myślałeś przypadkiem o leczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Masz rację... 20.04.06, 11:05 Komuchy powinny się leczyć,antykomunizm nie jest powodem do wstydu,wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilo_gwoździ Re: No nie jest to dyplomowany idiota A.S.?n/txt IP: *.ro / 213.91.192.* 20.04.06, 11:13 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: No nie jest to dyplomowany idiota A.S.?n/txt 20.04.06, 11:23 Tak jest czerwony towarzyszu czekisto,kolego putina i innych czerwonych typków. Niech dla Ciebie lenin będzie wiecznie żywy. Gułag czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilo_gwoździ Re:Czekam na dalsze inwektywy "towarzyszu". IP: *.gdynia.mm.pl 23.04.06, 09:02 Tylko musisz się trochę wysilić ponad swój normalny poziom.Swoją drogą niezłe zjawisko z Ciebie. Głupek potrafiący pisać. No, no, no, to już wyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re:Czekam na dalsze inwektywy "towarzyszu". 23.04.06, 09:49 Spadaj lewaku! Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Myślę , że Oni wszyscy już dawno żyją w zgodzie... 23.04.06, 10:18 kalinowski11.fotosik.pl/albumy/13635.html Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuptek z Eire Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 23.04.06, 04:48 Cóż,większość ludzi nie lubi przysłowiowych,,ruskich".Tylko kogo wtedy mamy na myśli?Twardogłowych partyjnych myślicieli,ten typowy komunistyczny beton.Czasem ruską mafię.Wszyscy wiemy jaka była nasza histora.Spójrzmy jednak na to z innej strony.Ci ludzie też umierali za Gdańsk.Za każdym z tych żołnierzy który zginął ktoś płakał-matka,żona,jakieś dziecko.I czy tego chcemy czy nie-to częśc naszej historii.Żołnierze którzy zginęli nie myśleli o tym,żeby podbić połowę Europy w imię Stalina.Oni walczyli o wolność.Ba!Najsmutniejsze jest to,że oni wierzyli w to święcie.Kasując te pomniki to tak,jak gdybyśmy odmawiali im prawdy.Że tu też ginęli.Każdy z nich był jednostką,człowiekiem,ze swoimi marzeniami,lękami.To nie była jakaś,,bezkształtna masa sowiecka".A to co później stało się z Polską,to nie była wina tych żołnierzy.Warto to sobie uświadomić. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Pomnik ku czci Armii Czerwonej we Fromborku 23.04.06, 05:17 Niestety żołnierze adolfa tak samo umierali,tak samo mieli rodziny,tak samo leżą w naszej ziemii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilo_gwoździ Re: Qźwa - Twoja logika powala na łopatki. IP: *.gdynia.mm.pl 23.04.06, 09:06 Byłeś uczniem Gołoty? A może historia tak się zmieniła, że to Stalin w pijanym widzie ruszył na podbój świata? Wyluzuj pseudo intelektualisto. Wszędzie Cię pełno i wszędzie pieprzysz jak potłuczony. W realu już nikt nie chce słuchać Twoich komunałów? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Qźwa - Twoja logika powala na łopatki. 23.04.06, 09:48 A co stalin nie podbijał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: To znowu ten kretyn? IP: *.gdynia.mm.pl 25.04.06, 15:39 Zajmij się czymś pożytecznym ćwoku. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: To znowu ten kretyn? 25.04.06, 16:18 Głupie komunistyczne chamy powinny się wstydzić.Ale niestety to czerwone bydło lubi się nas czepać.Rozmaite ubeckie bękarty i inna swołocz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deutschpole no to jak ? co burzyc? IP: *.pools.arcor-ip.net 23.04.06, 19:54 i jakim prawem. Oczekuje dyrektym i wnioskow. Ludzie wracajcie do sedna sprawyi nie wrzucajcie uwag osobistych. do "prawdziwych Polakow" (pozostajac przy watku bokserskim) juz nie chodzi o Golote ale czy np. Michalczewski ma prawo cos powiedziec (ma/mial) obywatelstwo RFN ? Proponuje zrobic wykaz obiektow na Wybrzezu , nadajacych sie do wyburzenia (pod katem ich poprawnosci narodowej, historycznej, politycznej i genetycznej) oraz zachowania (prosze o fachowe uzasadnienie), tak aby potomkowie nie mieli watpliwosci co do tego typu dzialan. Wezmy moze tak na poczatek dolny Sopot. to co sie jeszcze do tej pory nie zawalilo(albo zostalo odrestaurowane) jest w duzej mierze niepoprawne historycznie i politycznie. Nalezy (chyby) zburzyc i odbudowac w formie "kurnych chat" (ale nie autochtonicznych-kaszubskich bo to tez fuj) takich swojskich lepianek. Molo to tez gemanski relikt (zburzyc?) . moze w ogole to lepiej zaczac forsowac np. Kolibki-Kolibken, bo tam przynajmnie byl Sobieski, niestety z francuzka (czy to poprawne). No ludzie , smialo, puscmy wodze fantazji i poprawnosci. Bedzie wesele, i nareszcie sobie pogadamy. Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: no to jak ? co burzyc? 24.04.06, 19:52 dzieki za pozdrowienia Deutschpole :) ...to ja skazuje na smierc budynek lot - u (i to bez ironii, a całkiem serio - tyle ze w mojej wyobrazni..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deutschpole budynek Lotu IP: *.pools.arcor-ip.net 24.04.06, 20:25 Zdadzam sie, ale jedna rzecz napawa mnie troska. Ten budynek i jeszcze pare innych z lat komuny sa w swojej brzydocie az cudowne. Tak ze mysle, iz trzeba je bedzie zachowac(ku przestrodze) dla potomnych. Ja popadam ciagle w "niemy zachwyt" gdy spaceruje w czasie odwiedzin po Wzgorzu Sw. Maksymiliana (Nowotki) w Gdyni. Ten socrealizm (widzialem to w wiekszej wersji w Moskwie ) dziala jak maszyna czasu. Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: budynek Lotu 24.04.06, 22:39 :) wzgorze Maksymiliana to najczesciej odwiedzana przeze mnie czesc Gdyni. rzeczywiscie z peronu skm wyglada dosc osobliwie, ale dzieki temu nie sposob przegapic ja jadac kolejka... Odpowiedz Link Zgłoś