Gość: Macioola IP: *.jasien.net 25.02.03, 23:33 hehehe... tak trzymaj Aga:) Jasień jest z Tobą! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zbigniew Jan Re: Radna walczy o tory IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.03, 23:50 Popieram Pania, trzeba w koncu rozwiazac problemy komunikacyjne Gdanska, proponuje zeby zbudowanie linii tramwajowej odbylo sie poprzez prywatnych inwestorow, po co budowac za nasze podatki skoro pozniej i tak zostanie to sprywatyzowane, uproscmy to od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Radna walczy o tory IP: 213.77.9.* 26.02.03, 09:27 A ja nie chcę torów na Chełm. Jestem jego mieszkańcem i autobusy mi wystarczają. Tramwaje w Gdańsku są tak stare i hałaśliwe, że zakłocałyby tylko spokój mieszkańcom. A tak w ogóle nie wyobrażam sobie jak będą jeździć w sezonie zimowym bo obecnie mają problem z wjechaniem na błędnik i to z rozpędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makary Re: Radna walczy o tory IP: *.zr.univ.gda.pl 26.02.03, 10:55 Gość portalu: xxx napisał(a): > A ja nie chcę torów na Chełm. Jestem jego mieszkańcem i autobusy > mi wystarczają. Tramwaje w Gdańsku są tak stare i hałaśliwe, że > zakłocałyby tylko spokój mieszkańcom. A tak w ogóle nie > wyobrażam sobie jak będą jeździć w sezonie zimowym bo obecnie > mają problem z wjechaniem na błędnik i to z rozpędu. No coz jest w tym sporo prawdy. Moze najpierw kupmy nowe wozy tramwajowe kotre bada po nowym torowisku jezdzily cichutko.Nie wiem gdzie owa radna mieszka ale ja kiedys mieszkalem niedaleko torowiska i wiem co to za udrek. Ogolnie tramwaje na chelm tak ale ciche i nie wywolujac wibracji. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Radna walczy o tory IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.03, 11:10 A gdzie są pozosali radni tej dzielnicy. Acha oni mają samochody i ich to ... obcodzi.Agnieszko cały tłum z przystanków jest PO twojej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Radna walczy o tory IP: *.umwp.pl / 192.168.1.* 26.02.03, 14:42 Jedno wielkie POzerstwo. Wcześniej ta sama radna głosowała za zabraniem biletów semestralnych studentom. A tak w ogóle to ona chyba nie za bardzo rozumie ile kosztuje taka inwestycja.Aby robić chałas wokół siebie, a czy się mówi do rzeczy-kogo to obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makary Re: Radna walczy o tory IP: *.zr.univ.gda.pl 26.02.03, 15:47 Gość portalu: piotr napisał(a): > Jedno wielkie POzerstwo. Wcześniej ta sama radna głosowała za > zabraniem biletów semestralnych studentom. A tak w ogóle to ona > chyba nie za bardzo rozumie ile kosztuje taka inwestycja.Aby > robić chałas wokół siebie, a czy się mówi do rzeczy-kogo to > obchodzi... No coz jak widac nie koniecznie nie wie bo chciala POdniesc ceny za przejazd. A wtedy bybly pieniazki pod warunkiem oczywiscie ze nie tzreba by akurat kupic nowych foteli dla pana prezydenta. Swoja droga to dana moglaby (jak juz koniecznie chce poprawic komunikacje miejsca ) doprowadzic do budowy mini zajezdni tramwajow. BO obecnie jak jaki woz wypadnie to rezerwa jedzie (o ile jest) przez cale miasto. a tramwaj nie wyprzedzi tramwaja. Wiec tyrwa to strasznie dlugo ludzie sie spozniaja. Ami radna moze i ludzie na przystankach beda z pania ale prosze mi uwiwerzyc wszyscy ktorym pani wprowdzi te huczace pojazdy w zacieg ich sluchu beda przeciwko. Najepier niech pani doprowadzi do wymiany tabor na lepszy mniej awaryjny, w miedzy czasie naprawi toowisak. BBO sie okaze ze mieszkancy CHelm-u zjada do centrum a dalej ni pojada bo torowisko bedzie w fatalnym stanie. I jeszce jedno mozna zbudowac torowisko, ale kto bedzi tam jezdzil skoro juz traz na najbrdziej uczeszczanych trasach dochodzido rozbojow. Ludzie beda sie bali Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mururoa Re: Radna walczy o tory IP: 213.39.198.* 26.02.03, 16:09 Gość portalu: makary napisał(a): > Gość portalu: piotr napisał(a): > > jak juz koniecznie chce poprawic komunikacje miejsca ) > doprowadzic do budowy mini zajezdni tramwajow. BO obecnie > jak jaki woz wypadnie to rezerwa jedzie (o ile jest) > przez cale miasto. Z tego co wiem to mamy tzry zajezdnie (Wrzeszcz - Ogrodowa / Nowy Port / Dolne Miasto - Lakowa) wiec powinno wystarczyc. A zamiast dodatkowych zajezdni wypadaloby przedluzyc tramwaj z Siedlec na Piecki Migowo (predyspozycje ku temu istnieja jak najbardziej) > Ami radna moze i ludzie na przystankach beda z pania ale prosze mi > uwiwerzyc wszyscy ktorym pani wprowdzi te huczace pojazdy > w zacieg ich sluchu beda przeciwko. Wole juz ten huk (ten huk tramwajowy nalezy juz dawno do przeszlosci) niz spaliny wielu autobusow. Pomysl prosze o jakosci zycia i o tym czym beda Twoje dzieci oddychac. > Najepier niech pani doprowadzi do wymiany tabor na lepszy mniej awaryjny Zawsze mozna zakupic uzywany tabor (oczywiscie jeszcze nie zuzyty) Jestesmy ludzie zaradni - damy sobie rade (Spojrz jak Gdynia w latach 70-tych i 80-tych improwizowala z trolejbusami - efekt: siec zostala rozszerzona - i to porzadnie). Najwazniejsze zeby wybudowac te linie na Chelm i Piecki. Dlugodystansowo mozna duzo zaoszczedzic w porownaniu do autobusow a uwzgledniajac pozytek dla srodowiska to cala inwestycja by sie zwrocila ze ho ho Pozdrawiam Mururoa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makary Re: Radna walczy o tory IP: *.zr.univ.gda.pl 26.02.03, 16:49 > > > Gość portalu: piotr napisał(a): > > > > jak juz koniecznie chce poprawic komunikacje miejsca ) > > doprowadzic do budowy mini zajezdni tramwajow. BO obecnie > > jak jaki woz wypadnie to rezerwa jedzie (o ile jest) > > przez cale miasto. > > Z tego co wiem to mamy tzry zajezdnie (Wrzeszcz - Ogrodowa / Nowy Port / Dolne > Miasto - Lakowa) wiec powinno wystarczyc. I co z tego jak jezeli wypada jakis tramwaj z powodu awarii to na powrot do normalnosci czeka sie okolo 1 h. >A zamiast dodatkowych zajezdni > wypadaloby przedluzyc tramwaj z Siedlec na Piecki Migowo (predyspozycje ku temu > > istnieja jak najbardziej) No coz nie wiem ale jednak jak sie jedzie ze stogow czy siedlc to tych zjezdni na trasie nie ma. > > > Ami radna moze i ludzie na przystankach beda z pania ale prosze mi > > uwiwerzyc wszyscy ktorym pani wprowdzi te huczace pojazdy > > w zacieg ich sluchu beda przeciwko. > > Wole juz ten huk no coz nie wiem czy pani mieszka przy samym torowisku. > (ten huk tramwajowy nalezy juz dawno do przeszlosci) a tutaj sie ni moge zgodzic. Tak sie sklad ze jeszcze studuje na UG na przymorzu i tam torowisko jest oddalone od budynku a dodatkowo w budynku sa plastikowe okna (oczywiscie ramy) i tak slychac jadace tramwaje. Poprostu torowisko jest tamw fatalnym stanie a to jednak jedna z glowych arterii tramwajowych.. >niz > spaliny wielu autobusow. Pomysl prosze o jakosci zycia i o tym czym beda Twoje > dzieci oddychac. > no tak owszem pocisze tylko pania ze w Polsce akurta 90% pradu uzysuje sie ze spalania wegla. Ale wiem wiem wiem samochody zanieczyszczaj wiecej. > > Najepier niech pani doprowadzi do wymiany tabor na lepszy mniej awaryjny > > Zawsze mozna zakupic uzywany tabor (oczywiscie jeszcze nie zuzyty) Jestesmy > ludzie zaradni - damy sobie rade (Spojrz jak Gdynia w latach 70-tych i 80-tych > improwizowala z trolejbusami - efekt: siec zostala rozszerzona - i to > porzadnie). tak owszem rozbudowano.Jednak kupno samych tramwajow nawet uzywanych nie rozwiaze problemow poniewaz torwiska sa w fatalnym stanie. Prosze zobaczyc jak czesto ulegal awarii nowo kupiony tramwaj. pekaly osie. Owszem improwizowano ale prosze pamietac ze trojlebus nie wymaga torowiska a jego polozeni to jednak znaczna czesc kosztow inwestycji,. > Najwazniejsze zeby wybudowac te linie na Chelm i Piecki. > Dlugodystansowo mozna duzo zaoszczedzic w porownaniu do autobusow a > uwzgledniajac pozytek dla srodowiska to cala inwestycja by sie zwrocila ze ho h jedno co mnie przekonuje to ze te linie mozna obecnie tak poprowadzic ze tramwaje ni stalyby w korkach. TO napewno by usprawnilo ruch na tych drogach i troche odciazylo. sadze jednak ze jezeli nie wyremontue sie juz istniejacych trowisk i sieci to mieszkanicy wymienionych dzelic dojada jedynie w okolice dworca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mururoa Re: Radna walczy o tory IP: *.adsl.hansenet.de 27.02.03, 21:31 Gość portalu: makary napisał(a): > > no coz nie wiem czy pani mieszka przy samym torowisku. Moj nik konczy sie co prawda na "a" - ale jestem facetem - a to pan i pani to sobie darujmy - OK ? > Tak sie sklad ze jeszcze studuje na UG na przymorzu i tam torowisko jest oddalone > od budynku a dodatkowo w budynku sa plastikowe okna > (oczywiscie ramy) i tak slychac jadace tramwaje. Poprostu > torowisko jest tamw fatalnym stanie a to jednak jedna z > glowych arterii tramwajowych.. Wielkie sorry, ale do remontu torowiska nie potrzeba zadnych skomplikowanych zagranicznych technologii. To juz tylko i wylacznie nasz lokalny problem, torowiska sa w fatalnym stanie, wielu ludzi szuka pracy czyli 2 X 2 = ? > no tak owszem pocisze tylko pania ze w Polsce akurta 90% > pradu uzysuje sie ze spalania wegla. Ale wiem wiem wiem > samochody zanieczyszczaj wiecej. Ciekawy jestem jak dlugo jeszcze ? Predzej czy pozniej bedziemy juz w tej unii i wtedy bedziemy musieli sie dostosowac do warunkow ekonomiczno - ekologicznych. I wtedy bedzie to wygladalo inaczej a wegiel juz nigdy nie wygra konkurencji z gazem lub olejem. Ceny tych ostatnich po zakonczeniu konfliktu w Zatoce Perskiej znacznie spadna. > TO napewno by usprawnilo ruch na tych drogach i troche odciazylo. > sadze jednak ze jezeli nie wyremontue sie juz istniejacych trowisk i sieci to mieszkanicy wymienionych > dzelic dojada jedynie w okolice dworca. Uwazam ze siec trzeba koniecznie rozbudowac. Nasze spoleczenstwo starzeje sie tak jak i cala Europa - takze Chelm i Piecki sie kiedys " zestarzeja " i co wtedy ? Rencisci (a bedzie ich znacznie wiecej niz dzis) beda na pewno bardzo wdzieczni za tramwaj - niekazdego bedzie stac na samochod i wielu nie bedzie chcialo juz jezdzic samochodem. Poza tym ekologiczna komunikacja miejska jest magnesem przyciagajacym inwestorow - to podstawowa infrastruktura funkconujacej aglomeracji. Wyobrazmy sobie jakby wygladalo Trojmiasto bez SKM i sieci tramwajowej i trolejbusowej. Takiego " powietrza " nie chcialbym wdychac. pozdrawiam Mururoa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOROL Re: Radna walczy o tory IP: 62.181.161.* 26.02.03, 17:01 Jestem za i zachęcam wszystkich do podpisania listy zwolenników inwestycji (są wystawione do 05.03 w sklepach na Chełmie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Radna walczy o tory IP: *.nsm.pl 26.02.03, 17:34 Jak łatwo głupio gadać a nawet podpisywać a jak trudno coś zrobić. A ja jestem za a nawet przeciw robieniu wody w tych pustych mózgownicach radnych. W kasie miasta pusto, nie na nic, ale są propozycje jak wydawać pieniądze? a może ktoś z radnych zgłosi pomysł skąd je wziąć ! A najlepiej to załatwić ! Czy słyszał ktoś o takim radnym ? Ja proponuję żeby radna załatwiła pieniądze na te tory na Chełm to dopiero wówczas poprę ten pomysł, bo dzielić skórę na niedźwiedziu to każdy głupi potrafi ! A co uczą na tej politologii ? Dużo gadać, nic nie robić, bo planowaliśmy już 45 lat i co mamy? Jedynie transformację. A gazetę proszę nie zawracajcie głowę takimi politologami ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista :-) Elbląg lepszy od Gdańska IP: *.MultiCon.PL 26.02.03, 20:46 Witam Serdecznie. Komunikacja tramwajowa w Polsce jeszcze jest traktowana po macoszemu ( oczywiscie są wyjątki ), brakuje lobby tramwajowego czy także trolejbusowego... cóz taka jest prawda.... Plan budowy linii tramwajowej na Chełm i Piecki Migowo został nakreślony w 1975/76 roku i przedstawiony na XVI Krajowym Zjeździe Komunikacji Mieskiej który odbywał sie w dniach 17-19 września 1976 roku w Gdańsku. Jako datę zakończenia realizacji przyjęto wówczas rok 1980....Hm mineło 23 lat i nic . Tak popiera sie komunikacje tramwajową w Gdańsku! Nie mogę uwierzyć że koszt wybudowania trasy o długosci 4,5 km ( czyli 9 km pojedyńczego toru) wyniosić ma więcej niż 32 mln. zł.! Mało tego opracowanie kosztorysu jest z 1998 roku, a wiec...zakładając iz koszt 4,5 km wynosi 32 mln zł wychodzi że koszt 1 km to kwota 7 mln. zł!!!!!! Dziwne Taki mniejszy od Gdańska Elbląg nie pozostaje tylko na planach, ale zamienia słowa w czyny, czego przykładem jest oddanie do uzytku w dniu 31 września 2002 roku nowej linii tramwajowej na ul. Płk. Dabka ( długość 3,6 km - pojedyńczego toru ). Cała inwestycja wyniosła 6,4 mln zł czyli 1 km ( powójnego toru ) kosztował 3,5 mln ... czyżby od 1998 roku staniało budowanie torwiska o 50 %? Polska to naprawde dziwny kraj... wchodzimy ( tzn jusz jesteśmy ) do Unii Europejskiej ( modny teraz taki temat )gdzie wydano specjalny dekret o rozwoju tzn ekologicznej i szybkiej komunikacji miejskiej ( tramwaj , trolejbus ) tzw. Zielona Ksiega a tu ...ach szkoda pisać...przecież nie wchodzimy do do Unii Afrykańskiej! Pozdrawiam Serdecznie Ps. Mam nadzieje że w nie skończy sie na słomianych planach! Ps.2 Może Gazeta włączy sie w akcję ? Ps.3 W Gdańsku mamy juz tylko 2 zajezdnie Tramwajowe ! Ps.4 Pozdrawiam Radną Ps.5 Wlatach 70-tych XX wieku w Gdyni likwidowano linie trolejbusowe! Ps.6 Czy W.P Prezydent Kurortowicz ma zamiar dalej mieć taki stosunek do linii trolejbusowej nr 21 jak obecnie, tzn nie widzi różnicy miedzy trolejbusem a autobusem! Tak linia do Sopotu jest zagrożona do likwidacji! Ups chciałem napisać do Zawieszenia ( Tego słowa sie w Polsce używa - zamiast mówić likwidujemy zastępuje sie słowem zawieszamy ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mururoa Re: Elbląg lepszy od Gdańska IP: *.adsl.hansenet.de 27.02.03, 21:48 Gość portalu: Realista :-) napisał(a): > Komunikacja tramwajowa w Polsce jeszcze jest traktowana po macoszemu ( > oczywiscie są wyjątki ), brakuje lobby tramwajowego czy także trolejbusowego... Zgadzam sie z tym zupelnie. > Ps. Mam nadzieje że w nie skończy sie na słomianych planach! Tez mam taka nadzieje. > Ps.3 W Gdańsku mamy juz tylko 2 zajezdnie Tramwajowe ! Sorry, zamkniecie jednej zajezni umknelo jakos mojej uwadze. > Ps.4 Pozdrawiam Radną Przylaczam sie. > Ps.5 Wlatach 70-tych XX wieku w Gdyni likwidowano linie trolejbusowe! Zgadza sie (na Obluze/Oksywie i Maly Kack) podstawowa siec laczaca Srodmiescie z Leszczynkami / Grabowkiem / Chylonia / Cisowa / Orlowem i dalej do Sopotu zaostala jenak mimo najwiekszych klopotow z taborem i czesciami zapasowymi jednak utrzymana. > Ps.6 Czy W.P Prezydent Kurortowicz ma zamiar dalej mieć taki stosunek do > linii trolejbusowej nr 21 jak obecnie, tzn nie widzi różnicy miedzy > trolejbusem a autobusem! Tak linia do Sopotu jest zagrożona do likwidacji! > Ups chciałem napisać do Zawieszenia ( Tego słowa sie w Polsce używa - > zamiast mówić > likwidujemy zastępuje sie słowem zawieszamy ). Zgadza sie, SKM do Nowego Portu sie usmiecha. Takze pozdrawiam Mururoa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogo Re: Elbląg ..., a wrzesień ma 30 dni!!! IP: *.ima.pl 01.03.03, 14:44 kolego Realisto napisałeś: Elbląg nie pozostaje tylko na planach, ale zamienia słowa w czyny, czego przykładem jest oddanie do uzytku w dniu 31 września 2002 roku nowej linii tramwajowej na ul. Płk. Dabka ( długość 3,6 km - pojedyńczego toru ). JAK ŚWIAT ŚWIATEM WRZESIEŃ MA 30 DNI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Pomaska Re: Radna walczy o tory IP: *.ds.art.pl / 192.168.0.* 27.02.03, 19:37 Dziękuję za wszelkie wspracie i cenne uwagi.Oczywiście poprowadzenie linii tramwajowej to duży wydatek, ale jednocześnie sprawa długofalowa,inwestycja, która zwracałaby się stopniowo. Rocznie, w stosunku do autobusów, mozna zaoszczędzić kilkaset złotych.Oprócz tego mniejsze skutki negatywne dla srodowiska,ale przede wszystkim taki tramwaj byłby szybki i wygodny!!!Dlatego w ramach planu ujety został zakup nowych tramwajów,dostosowanych do obsługi osób niepełnosprawnych. Wszystkich przekonanych i nieprzekonanych zachęcam do wymiany poglądów. agnieszka.pomaska@platforma.org Odpowiedz Link Zgłoś
multumesc Re: Radna walczy o tory 27.02.03, 23:27 Trasa na Chełm będzie prawie bezkolizyjna i będzie przypominać poznański szybki tramwaj. Tam trasa nowego tramwaju przypadła szybko wszystkim do gustu. U nas też tak będzie. Później gdańszczanie zapragną trasy na Morenę, na Jasień, do Ujeściska. To musi się udać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makary Re: Radna walczy o tory IP: *.sopot.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 19:20 Gość portalu: Agnieszka Pomaska napisał(a): > Dziękuję za wszelkie wspracie i cenne uwagi.Oczywiście > poprowadzenie linii tramwajowej to duży wydatek, ale > jednocześnie sprawa długofalowa,inwestycja, która zwracałaby się > stopniowo. Owszem jak widze zdaniem pani nauka sie nie zwraca dlatego chcial pani zabrac bilety studentom a teraz robi pani pani wszysto aby pani to zapomniano. Tyle ze... > Rocznie, w stosunku do autobusów, mozna zaoszczędzić > kilkaset złotych. Tak ale najpierw ten tramwaj musi jezdzic i trzeba gdzies nim dojechac. A jak podal Dziennik Baltycki ponad 100 km torowista juz ISTNIEJACEGO nadaje sie do odbudowy. >Oprócz tego mniejsze skutki negatywne dla > srodowiska,ale przede wszystkim taki tramwaj byłby szybki i > wygodny!!! Tak tylko na tym odcinku bo na pozostalych i tak torowisko przebiega przez skrzyzowania i samochody nie raz blokuja tramwaje. Nich pani popatrzy chociby na skrzyzowanie kolo zieleniaka. >Dlatego w ramach planu ujety został zakup nowych > tramwajów,dostosowanych do obsługi osób niepełnosprawnych. HA ha ha. Tramwaj to moze pani i kupi nie watpie i nie watpie ze bedzie on niskopodlogowy. Tyle ze przystanki w znacznej czesci nie sa przygotowane dla wozkow. Chocby jeden na wymienionym w pani projekcie Chelmie. Dostac sie go niego to najpierw trzeba isc na kladke schodami potem z kladki na dol rowniez schodami. W calej sieci tramwajowych przystankow jest jeden z winda dla wozkow i osob niepelnosprawnych. Chodzi oczywiscie o przystani z dojsciem podziemnym czy naziemnym. > Wszystkich przekonanych i nieprzekonanych zachęcam do wymiany > poglądów. Mysile zeby najpierw zajela sie pani ulepszaniem w komunikacji tramwajowej tego co istnieje. A wiec wymiana torowisk dostosowanie istniejacych przystankow. Bo obawiam sie ze ta incjatywa jak sie zaczni skonczy sie tak jak jeden z remontow wlasnie skrzyzowanie z torowiskiem tramwajowym. Ale to byly wydzwiek propagadowy. I niestety tylko tyle. A jak naprawimy reszte torowiska czemu nie. Tramwaj bardzo fajna rzecz. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga pomaska Sprostowanie IP: *.ds.art.pl / 192.168.0.* 11.03.03, 17:52 Nigdy nie chciałam zabrać biletów semestralnych studentom. Wrecz przeciwnie. Niedowiarków prosze o kontakt, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
multumesc I jakie rezultaty? 13.03.03, 23:03 Czy ktoś wie, jaki rezultat tej batalii? Dużo już zebranych podpisów? Jaki następny krok? Odpowiedz Link Zgłoś