Gość: Anonim IP: *.net.pl 25.04.07, 21:30 No dobra, przeczytałem, poziewaaaaaałem... A gdzie ten film? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cinemek Re: Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz fil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 22:59 w multikinie ośle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz fil IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.07, 23:52 pal licho z filmem. co za nudny tekst... nie da sie czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
ona40plus Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz film 26.04.07, 05:56 Ona? ozenila sie? a autor tego opisu do szkoly chodzil? czy na wagary? Odpowiedz Link Zgłoś
corzano Do szanownych redaktorów Gazety 26.04.07, 06:17 Czy Wy celowo ignorujecie poprawne nazewnictwo gdańskich dzielnic? Główne Miasto nazywacie Starówką, a teraz to Letniewio. Sprawdźcie sobie plan Miasta (np. ten: www.gis.gdansk.pl/3.htm ) , a dowiecie się, że piszecie o LETNICY, a nie Letniewie. Błagam, nie róbcie takich szkolnych błędów, bo ranicie tym tych, dla których Gdańsk jest czymś więcej niż jedynie miejscem kolejnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Letniewo i juz 30.04.07, 19:13 Letnica jest dla przyjezdnych. Dla tubylcow z dziada to zawsze bedzie Letniewo. Rozwnie dobrze moglbys pouczac mieszkancow Moreny, ze takiej dzielnicy na planie miasta nie ma, albo mieszkancow Zaspy, ze to jest Mlyniec... Nazwa Letnica zostala narzucona przez komuchow i juz tak zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
corzano Letnica i już ;-) 02.05.07, 12:50 > Letnica jest dla przyjezdnych. Dla tubylcow z dziada to zawsze bedzie Letniewo. Nie dla wszystkich. Niektórzy są bardziej świadomi historii swojej dzielnicy. > Rozwnie dobrze moglbys pouczac mieszkancow Moreny, ze takiej dzielnicy na > planie miasta nie ma, albo mieszkancow Zaspy, ze to jest Mlyniec... Zaspa jest, ale nie w miejscu blokowiska. Szukaj na starych mapach "Saspe". Dzielnicy Moreny, faktycznie nie ma - jest spółdzielnia mieszkaniowa o takiej nazwie. > Nazwa Letnica zostala narzucona przez komuchow i juz tak zostalo. Obecnie także funkcjonuje w oficjalnych dokumentach, a trudno dopatrzeć się w niej czegokolwiek komunistycznego, więc ten trop chyba jest fałszywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdańszczanin Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz film IP: *.chello.pl 26.04.07, 09:07 Nie ma w Gdańsku dzielnicy o nazwie LETNIEWO ! Natomiast jest dzielnica o nazwie LETNICA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz fil 30.04.07, 19:18 Jak wyzej. Nazwa Letnica zostala narzucona przez komunistow. Ci sami odpowiedzialni sa takze za taki kwiatek: ulica Lauentalerweg zostala w pierwszej czesci nazwana Wielopole, dalej jest to Starowiejska od numeru jedenastego, jednak od dawnego placu, na ktorym skladowano wegiel nosi nazwe Letnicka (na niektorych tablicach jest Letniewska!), a kilka posesji z adresem przy ulicy Starowiejskiej znajduje sie calkiem na tylach Gwiazdy Morza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz film IP: *.chello.pl 26.04.07, 09:07 A co z Nowym Portem, czas na rewitalizację, a Brzeźno przecież to dwie dzielnice Gdańskich slamsów, które zasługują na zmiany. Przecież nie mogą być wizytówką , bo się turyści wystraszą. A co z restauracjami - będą chodzili turyści do straszących bud w Brzeźnie nad morze. To jakiś absurd ta lokalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blix Re: Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz fil IP: *.chello.pl 26.04.07, 09:26 Super text. Ostatnio wybrałem się na spacer po dzielnicy ( w zasadzie safari, bo samochodem :)) i muszę powiedziedzieć, że nie robi dobrego wrażenia : skrzyżowanie małego miasteczka z Orunią . Jeżeli nasi celebryci ;) zapomną o nadaniu dzielnicy nowego wizażu to będzie to dodatkowa atrakcja dla przyjeżdzających kibiców. Obawiam się, że ' in minus ' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal@ogrody.nsm. Alina Fallow, Brunon Zwarra i inni gdańszczanie... IP: 193.138.110.* 26.04.07, 10:26 Alina Fallow i jej mąż starzy Gdańszczanie. Ich wspomnienia z pierwszych dni września 1939 zostały opublikowane w książce Brunona Zwarry pt: "Gdańsk 1939". Ilu prawdziwych gdańszczan jeszcze zostało w Gdańsku? Chyba na palcach jednej ręki można policzyć. Ech pani Ali życzę 100 lat i dużo zdrowia. Z chęcią bym się wybrał z buteleczką czegoś mocniejszego do pana Brunona porozmawiać i posłuchac historii o starym Gdańsku. Z tego co wiem w letniewie mieszka jeszcze kilku przedwojennych gdańszczan, szanujcie ich letniewianie. junge Danzinger Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3mieszczanin Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz film IP: 81.211.15.* 26.04.07, 10:37 Widze, ze wiekszosc dajacych tu komentarze nawet nie postatalao soe, zeby przeczytac chocby pierwsza strone artykulu - a tam dokladnie jest wyjasniony problem nazwy dzielnicy - panowie, jak sie nzaywacie, dumni gdanszczanie. Mi sie tekst podoba. Bardzo ciekawie przedstawiona obyczajowosc dzielnicy, ktora na pewno zniknie po wybudowaniu tam stadionu. Dla autorow duze wyrazy szacunku za poswiecenie i wybranie sie z wizyta do tych wszystkich ludzi. Wiecej takich dziennikarzy, ktorzy odwiedzaja opisywanych i nie siedza tylko w redakcyjnym cieple. Odpowiedz Link Zgłoś
corzano Re: Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz fil 26.04.07, 10:58 > Widze, ze wiekszosc dajacych tu komentarze nawet nie postatalao soe, zeby > przeczytac chocby pierwsza strone artykulu - a tam dokladnie jest wyjasniony > problem nazwy dzielnicy Kwestia nazwy dzielnicy jest zaledwie wspomniana. Z pewnością nie jest też problemem. Przynajmniej dla kogoś, kto zada sobie odrobinę trudu, by zerknąć na plan miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 "zaledwie wspomniana"... 27.04.07, 08:24 cały akapit jest temu poświęcony. Co, może autorzy mieli małą rozprawę nt. etymologii nazwy wysmażyć? > Przynajmniej dla kogoś, kto zada sobie odrobinę trudu, by zerknąć na plan miasta. Jeden z autorów (na co wskazuje tekst artykułu) prawdopodobnie mieszka(ł) tam przez jakiś czas, więc sprawy tej dzielnicy są mu zapewne doskonale znane i twoje uwagi są lekko nie na miejscu. Założę się, że jakby zamiast Letniewo napisali Letnica, to ktoś inny twojego pokroju zauważyłby, że autor to cham i prostak, bo nie użył słowa Letniewo... Ot, czepialstwo dla zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
corzano Re: "zaledwie wspomniana"... 27.04.07, 15:02 > Co, może autorzy mieli małą rozprawę nt. etymologii nazwy wysmażyć? To nie jest konieczne. Wystarczy używanie poprawnej nazwy. Co z tego, że autorzy ją znają, skoro w całym artykule posługują się nazwą niepoprawną? > Jeden z autorów (na co wskazuje tekst artykułu) prawdopodobnie mieszka(ł) tam > przez jakiś czas, więc sprawy tej dzielnicy są mu zapewne doskonale znane i > twoje uwagi są lekko nie na miejscu. Być może autor jest biegły w sprawach dzielnicy. Nie neguję tego. Nie rozumiem jednak dlaczego moje uwagi miałyby być nie na miejscu, skoro nazwa "Letniewo", używane w tekście, jest niepoprawna. > Założę się, że jakby zamiast Letniewo napisali Letnica, to ktoś inny twojego > pokroju zauważyłby, że autor to cham i prostak, bo nie użył słowa Letniewo... Poproszę o argumentum ad rem, a nie ad personam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz film IP: *.attu.pl 29.04.07, 19:29 I ja na tej ulicy spedziłam dzieciństwo,najlepsze lata!Gdyby mozliwe było zrobienie tutaj drogi i boiska (ze o chodniku nie wspomne) ahh... Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz fil IP: *.attu.pl 29.04.07, 19:32 Letniewo czy Letnica-bez roznicy!wazne,ze sie dzieje!dzieki za fotke mojej ulicy!!! Pozdrowienia :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obie nazwy dobre Re: Letniewo: tu stanie Baltic Arena - zobacz fil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 09:27 Mam tam kogos a musze to zrobic letniewo.alias.pl moja strona o letniewie Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Ksiadz jest dziwny! 30.04.07, 19:23 Jak tu przyszedl, nie bylo w dzielnicy zadnego studenta? Totalna bzdura! Zajrzyjcie do akt w SP22, a zobaczycie, ze duzo wychowankow poszlo na Polibude albo uniwerek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Pismaki przybyli i opisali indianerów z Letniewa ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 16:04 Odpowiedz Link Zgłoś