Gość: gleisenau IP: *.vide-sat.pl 04.08.08, 21:29 Pancernikiem sobie można podpłynąć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M Gdańsk: Jak dojechać na Westerplatte IP: *.nsm.pl 04.08.08, 21:38 A tramwaj wodny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukaszek Autor głupi jak turyści ;) IP: *.99.192.213.cable.satra.pl 04.08.08, 21:41 Proponuje zacząć czytać ze zrozumieniem: www.zkm.pl/visualsys/indexht.php?roz=606 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scyzoryk Re: Autor głupi jak turyści ;) IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.08, 21:54 nie obrażaj autora głąbie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwertyz Gdańsk: Jak dojechać na Westerplatte IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.08, 21:48 Rzeczywiście skandal z tym dojazdem ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bufetowy Re: Gdańsk: Jak dojechać na Westerplatte IP: 195.26.75.* 04.08.08, 22:35 Ha ha ha p. Alicja K. przeanalizuje .... ha ha ha Kasy w Społem czekają na analizę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Schirmer Gdańsk: Jak dojechać na Westerplatte IP: *.versanet.de 05.08.08, 00:19 Chyba Pan redaktor nie był jeszcze w Krakowie. Jak dojechać z dworca PKP w Krakowie na Kopiec Kościuszki? Jedną z możliwości jest jazda tramwajem nr. 1 z dworca do przystanku Salwator i dalej z autobusem nr. 100 na kopiec. Jak nie dopasuje pasażer połączenia, to może czekać nawet ponad godzinę, bo autobus kursuje nie regularnie. Inna linia autobusowa na Kopiec prowadzi z Mostu Grunwaldzkiego do którego trzeba również dojechać z dworca PKP tramwajem. Linia 101 kursuje również nie regularnie i mniej więcej co godzinę. Tak że turyści którzy chcą obejrzeć panoramę Krakowa też nie mają dużego wyboru i muszą się przesiadać. Sam już czekałem przy Salwatorze 30 minut na autobus, połączenie z którego nie byłem zadowolony, bo brakuje w Krakowie jak i Gdańsku porządnego systemu informacji, chociaż Kraków ma wyszukiwarkę połączeń w internecie, w Gdańsku i Trójmieście brakuje taka wyszukiwarka całkiem. Tak samo brakuje możliwości otrzymania wiadomości o możliwości dojechania najszybciej z A do B wykorzystując wszystkie środki lokomocji. Jako turysta oczekuję że wychodząc z dworca głównego nie muszę szukać u PKP, ZKM Gdańsk, ZKM Gdynia i SKM informacji i składać otrzymane informacji do jednego połączenia. Każdy z aktorów zna wyłączni swoje linie i własny rozkład jazdy! Ja oczekuję że jest na dworcu głównym biuro MZKZG, gdzie nie za szybą a jak w np. w firmowych sklepach sieci telefonii przenośnej jest serwisant który oferuje mi fotel gdzie mogę usiąść a on pyta mnie gdzie chce jechać, informuje mnie jaki bilet mogę użyć, sprzedaje mi bilet i wydrukuje najszybsze połączenie od A do Z, uwzględniając kolej, tramwaje i autobusy wszystkich w MZKZG zrzeszonych przewoźników i gmin. Wyszukane połączenie uwzględnia czas który potrzebuje żeby przesiąść się z tramwaju na autobus, ile minut muszę iść pieszo i z którego dowiaduję się na jakim peronie odjeżdża moja kolejka (SKM). Dziwi mnie, że każdy przewoźnik zrzeszony w MZKZG tworzy własną wyszukiwarkę połączeń. Przecież istnieje EFA, wyszukiwarka połączeń stworzona przez mdv z Niemiec, która jest używana w Australii, San Francisco, Londynie, Włoszech, Austrii i Niemczech. EFA umożliwia szukanie połączeń od przystanku do przystanku, ale też przy podaniu ulicy i przy długich ulicach skrzyżowania albo numeru domu, albo ważnego punktu miasta (POI), dodatkowa możliwość to wyszukiwanie bezpośrednio na mapie. Jeden system informacji umożliwił by, że nie musiał by każdy przewoźnik mieć osobny numer dla klientów, bo ci dzwonili by pod "mądry numer dla pasażerów" albo korzystali by z wyszukiwarki w internecie albo na telefonie przenośnym (komórce). Mogli by szukać połączenie podając czas odjazdu albo kiedy chcą zajechać na miejsce. Przecież wypytywanie kierowcy prowadzi do opóźnienia pojazdów. Dlaczego turystka z Krakowa pyta kierowców, nie ma przy dworcu mapy całego Trójmiasta z wszystkimi liniami i ulicami? Nie sprzedaje MZKZG map z całą siecią? Dziwnie że w Trójmieście nie jest możliwe, co na świecie okazało się w wspaniałym rozwiązaniem. W ostatni weekend w Hadze kupiłem za 50 centów plan od przewoźnika HTM, na którym były wszystkie linie i poruszałem się po mieście tramwajami i autobusami bez pytania kogośkolwiek. A w Gdańsku? Jakieś schematy bez mapy! Końcowy Akademia Muzyczna to naprawdę błąd, bo linia 106 nie powinna opuszczać wyspy i jeździć z Westerplatte przez Nabrzeże Przemysłowe i Przeróbkę do Górek Zachodnich. Rozkłady jazdy są gotowe, dlaczego miasto marnuje dalej pieniądze? Proszę ściągnąć mapę na schirmer.info/pdf/propozycja_komunikacji_przerobka.pdf . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: llx Gdańsk: Jak dojechać na Westerplatte IP: *.chello.pl 05.08.08, 02:21 pierniczenie pana redaktora a pomyslal pan o powrocie z tego miejsca? przeciez od akademii sa korki az do kladek. i co ma wtedy turysta zrobic? siedziec godzine w autobusie? wg mnie najlepsze rozwiazanie to porzadna informacja turystyczna na dworcu (o ile jeszcze jej nie ma;)). wystarczy wytlumaczyc 'obcemu', ze trzeba przejechac 5 (?) przystankow tramwajem, a potem przesiasc sie. przeciez jesli 106 zacznie jezdzic na walowa, to miedzy 7 a 9 i 14 a 17 ZAWSZE bedzie miec opoznienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józefka Gdańsk: Jak dojechać na Westerplatte IP: *.vide-sat.pl 05.08.08, 07:05 Przystanek 106 przy ul.Żabi Kruk jest niezbędny! Ten co już zwiedzi Główne Miasto może w 3 min.pieszo od Neptuna dość do przystanku przy Żabim Kruku. Takie rozwiązanie powinno być conajmniej od maja po październik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Gdańsk: Jak dojechać na Westerplatte IP: *.chello.pl 05.08.08, 07:12 Nie wiem czemu ale wydaje mi się, że nie wiele osób zdecyduje się na oglądanie Westerplatte w czasie ulew lub burzy jak to sugeruje autor (no chyba że to jakaś specjalna forma rekreacji, np. w czasie burzy). Odpowiedz Link Zgłoś
nieukonczony Gdańsk: Jak dojechać na Westerplatte 05.08.08, 09:45 Po raz kolejny okazuje się, że nie potrafimy sprzedawać tego co mamy (gdyby nie tragizm Westerplatte czy Poczty, można by powiedzieć, że mamy za darmo). W Gdańsku jest wiele miejsc, które mogły by być atrakcją turystyczną gdyby ludzie odpowiedzialni za promocję miasta trochę chociaż się swoim miastem interesowali i potrafili współpracować z innymi agendami miejskimi czy firmami. Pracuję w Nowym Porcie i ze zdumieniem zauważyłem, że wielu obcokrajowców usiłuje dostać się na Westerplatte przez Nowy Port. Ci ludzie przyjechali do Gdańska żeby zobaczyć to o czym przeczytali w przewodnikach. Patrzą na mapę i widzą, że najbliżej na Westerplatte, do Wisłoujścia do Mewiego Szańca jest z Nowego Portu. O ile w dni powszednie droga ta jest dostępna bo można przepłynąć promem (dodatkowa atrakcja turystyczna) a dalej częściowo na piechotę, o tyle w soboty i święta można pooglądać sobie Westerplatte czy twierdzę Wisłoujście z za kanału. A wystarczyła by dodatkowa informacja dla (NASZYCH) turystów, że z Gdańska dziesiątką do Nowego Portu, że z Oliwy, Przymorza, Żabianki ale też i Sopotu czy Gdyni można autobusem 148 czy 188, a z Oliwy czy Wrzeszcza tramwajem 15 (po drodze można jeszcze zobaczyć latarnię morską) - no należało by jeszcze spowodować aby prom pływał także w soboty i niedziele. No ale to chyba za dużo zachodu. Ważny jest jarmark! A teraz to już chyba nie warto o tym myśleć wcale bo przecież na 2012 ma być tunel! I tak od czekania do czekania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Gdańsk: Jak dojechać na Westerplatte IP: *.pro-internet.pl 05.08.08, 19:59 a co tu komentować... nieodpowiedni ludzie na nieodpowiednich stanowiskach władają gdańską komunikacją i tyle. tak było jest i raczej pozostanie... niestety... pozostaje nam wstydzić się za ich -- -bez komantarza- Odpowiedz Link Zgłoś