Gość: psrt IP: *.gdynia.mm.pl 17.08.09, 19:51 Cudowne, genialne, etc. Oby więcej takich błyskotliwych opracowań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antypolityk1 Super pomysł, ale to Polska 17.08.09, 20:06 a nie Europa. Kasa i buractwo raczej nie lubią przyrody. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Po co to komu? 17.08.09, 20:42 "Jeśli będzie dobra i nowoczesna kolejka z większą niż dziś ilością stacji (plus autobusy i parkingi typu "park&ride" w okolicy Władysławowa), to z pewnością taka operacja wprowadzenia systemu opłat będzie łatwiejsza do wprowadzenia." ******************************* Należy więc wybudować nowy dworzec kolejowy między Swarzewem, a Władysławowem albo w Gnieżdżewie. Teren wygląda na rolny, więc procedura wywłaszczeniowa i odrolniająca może trochę potrwać. Rzecz jasna, wybudowanie czegokolwiek w samym Władysławowie jest mało prawdopodobne, bo tam też bardzo ciężko wjechać. Jeżeli nawet taki dworzec powstanie, to licząc od ronda w Gnieżdżewie do początku właściwego Półwyspu linia kolejowa krzyżuje się z drogami różnych kategorii 21 razy. Ile z tych skrzyżowań jest bezkolizyjnych? To są problemy techniczne, które przy odrobinie dobrej woli można przeskoczyć. Tylko po co, skoro władze samorządowe Półwyspu prześcigają się w nowych letnich atrakcjach? Po zatopieniu wraku kolejnym hitem ma być rekonstrukcja desantu w Normandii. Skoro Gazeta uruchomiła akcję ochrony Helu, to powinna się teraz twardo zapytać samorządowców: czy w ogóle im zależy na ochronie Półwyspu? Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Czy samorządowcom zależy na ochronie Półwyspu? 17.08.09, 22:35 A czy znasz jakiś samorząd w Polsce, któremu zależy na ochronie przyrody? Ba, czy zależy komuś w Polsce na ochronie przyrody, poza garstką pasjonatów i wrażliwców? Choć ostatnnie wydarzenia na Brodwinie i obrona jego charakteru przez urzędników miejskich w Sopocie dają jakąś nadzieję, ale na pewno nie na Helu. Zbyt dużo pieniędzy. A p[oza tym politycy i samorządowcy musieliby mieć jakiekolwiek pojęcie o skjutkach swoich działań. Niestety to Polska Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czy samorządowcom zależy na ochronie Półwyspu 18.08.09, 09:25 antypolityk1 napisał: > A czy znasz jakiś samorząd w Polsce, któremu zależy na ochronie > przyrody? Ba, czy zależy komuś w Polsce na ochronie przyrody, poza > garstką pasjonatów i wrażliwców? ******************************* I to jest problem mechanizmów, które w istocie są kwadraturą koła. Mieszkańcy Helu żyją z letniej turystyki, więc siłą rzeczy wybierają takich samorządowców, którzy zapewnią im dostęp do źródła utrzymania. Ten sam problem mają władze Krynicy, które chcą zabetonować unikatowe wzgórze ze źródłem wody pod tor saneczkowy oraz władze Augustowa, które bardziej, niż niepowtarzalną przyrodę Rospudy cenią możliwość postawienia kilku moteli i smażalni dla kierowców tirów. Zmienić ten mechanizm mogą tylko dwie rzeczy: kompletna dewastacja środowiska, która doprowadzi do tego, że turyści przestaną przyjeżdżać albo interwencja państwa chroniąca tereny i jednocześnie gwarantująca byt mieszkańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesniak Elektroniczne bramki na Hel IP: *.nwrk.east.verizon.net 17.08.09, 20:44 No i prosze ! Wszystko jasne ,elektronika pomaga w maherce ! PO i Tuski wie co i jak zrobic aby obywateli uszczesliwic za ich kase. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Elektroniczne bramki na Hel 17.08.09, 22:00 Gość portalu: Wiesniak napisał(a): > No i prosze ! Wszystko jasne ,elektronika pomaga w maherce ! > PO i Tuski wie co i jak zrobic aby obywateli uszczesliwic za ich kase. ****************************** Jesteś upośledzony umysłowo? Przecież to prywatny pomysł nawet nie dziennikarza, a po prostu turysty. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Elektroniczne bramki na Hel 17.08.09, 22:38 Marudo: Pomysłów Ci u nas dostatek. Wiadomo, że Hel zginie i nikt nie ograniczy jego degradacji, bo po co? Przecie w Polsce te kto kocha przyrodę, to oszołom, lewak i komuch. Normalny człowiek nie spędza wakacji na Półwyspie ani w w polskich Tatrach. To już lepiej jest w NIemczech. Tam przynajmniej nie ma quadów w lasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczoland atakuje Re: Elektroniczne bramki na Hel... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 19.08.09, 02:55 "Wiesniak" (niestety) wyslal swoj post z Ameryki... White trash? Odpowiedz Link Zgłoś
tatankaiyotake Elektroniczne bramki na Hel 17.08.09, 20:55 milosnicy helu z glebi polski - dajcie sobie siana. odwiedzacie nas tydzien-dwa w roku i nie wiecie jak tu wyglada poza sezonem. to wasze samochody blokuja hel i jezeli chcecie "ratowac" go, to po prostu zostawcie je w gdyni/redzie i przyjedzcie na hel pociagiem albo szynobusem. genialne rozwiazania w stylu budowa szybkiej kolei na hel to absurd podobny do peronu we wloszczowej - poza sezonem hel, jak i cale pomorze jest puste - bo was nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Nie do końca tak 17.08.09, 22:41 Zważ, że z roku na rok turystów przybywa wszędzie, gdyż każdy Polak ma samochód i "odkrywa" przyrodę. Tak więc już niedługo Półwysep będzie zapachany przez cały rok jak o Tatry, Kaszuby, Mazury, nawet Podlasie. No i oczywiście będzie zabudowywane. Odpowiedz Link Zgłoś
gdy_gdy Re: Nie do końca tak 17.08.09, 22:55 tak samo jak w roku 2000 miało być 10 miliardów ludzi, skolonizowany księżyc i brak żywności z powodu przeludnienia. Ludzie to nie lemingi - jak zacznie robić się za ciasno ludzie przestaną tu przyjeżdżać, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Nie do końca tak 17.08.09, 23:17 Nie przestaną przyjeżdżać. Ja nie pojadę na Półwysep ani do Zakopanego, ani na Mazury. Zresztą coraz rzadziej odwiedzam moje kochane Kaszuby, bo po co? Mam oglądać, jak na dłoni, postęującą degradację? Ale 90% ludzi kocha takie klimaty. Gdyby wybudować na Półwyspie ciąg 40-piętrowych hotelowców to by dopiero przyciągnęło tłumy. I tak się dzieje. U większości ludzi istnieje atawizm nakazujący im podążać do tłumów, hałasu, brudu jednocześnie narzękając na korki. Dlatego Półwysep zginie, ale ile za to Helanie, samorządy i biznes przedtem zarobi. Ho, ho. 10 mld to już niedługo. Cały świat rozmnaża się w króliczym tempie. Europa ciut wolniej, ale wszyscy trąbią na alarm i propagują rozmnażanie, więc niebawem na ziemi będzie tłok. Do tego roznąca w postępie geometrycznym konsumpcja. No, wprost wspaniały scenariusz. Idealny dla liberałów, konserwatystów, duchownych i biznesmenów. I oczywiście wojskowych oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auto zostawić jak jest IP: *.mojasiec.com 17.08.09, 22:03 Hel żyje niecałe dwa miesiące, jeśli ograniczy się tam wjazd to turystyka a więc i dochody mieszkańców spadną. Z czego będą życ, skoro nie ma pól do upraw, nie ma przemysłu a i rybacy również są rugowani? Poza tym decyduje wolny rynek, jak ilość samochodów przekroczy punkt krytyczny to po prostu ludzie sami przesiądą się na rowery czy też kolej. Podobna afera była kiedyś w Żukowie, bo był zbyt duży ruch, wójt zdecydował o budowie dwóch rond, które miały spowolnić przejazd przez wieś a teraz wszyscy (a główniem mieszkańcy) stoją w koszmarnych korkach i znów chcą zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Bzdura 17.08.09, 22:48 >Poza tym decyduje wolny rynek, jak ilość samochodów przekroczy punkt krytyczny to po prostu ludzie sami przesiądą się na rowery czy też kolej.< Bzdura! Ludzie nie przesiądą się na rowery i pociągi, bo samochód to w Polsce fetysz. Ludzie poza tym kochają tłumy, gwar, hałas, spaliny i tłok, bo przypomina to im wielki świat. Gdyby ludzie nie kochali tłumów, to by nie walili do Zakopanego jak głupi, a w Strefie Gazy nie rozmnażali by się jak króliki. Odsetek ludzi, którzy lubią ciszę i spokój jest znikomy. Dlatego Półwysep Helski jest skazany na degradację, podobnie jak polskie Tatry i inne atrakcyjne przyrodniczo miejsca w Polsce. A na korki ludzie będą zawsze narzekać dopóki nie skończy się ropa naftowa. Na Zachodzie mają super infrastrukturę, a i tak stoją w korkach. Człowiek to głupi gatunek Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 To miało być Tu 17.08.09, 23:27 Chyba nie jestem jednak dobrym przykładem, skoro nie ciągnie mnie do tłumów i nie uważam, że wszystko ma się kręcić wokół kasy bez względu na skutki. Oj, Ty naiwny wyznawco liberalnego kapitalizmu. Oczywiście, że rynek wszystko ureguluje. Silni przetrwają, a słabi zginą. Tako rzecze guru JKM. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Bzdura 17.08.09, 23:20 Chyba nie jestem jednak dobrym przykładem, skoro nie ciągnie mnie do tłumów i nie uważam, że wszystko ma się kręcić wokół kasy bez względu na skutki. Oj, Ty naiwny wyznawco liberalnego kapitalizmu. Oczywiście, że rynek wszystko ureguluje. Silni przetrwają, a słabi zginą. Tako rzecze guru JKM. Odpowiedz Link Zgłoś
one2be Re: zostawić jak jest 18.08.09, 17:16 A może nawet autostradę tam puścić, nie? Dużo by to nie kosztowało bo odcinek krótki, a mieszkańcy Helu by odetchnęli. Odpowiedz Link Zgłoś
gdy_gdy Absurdaly pomysł 17.08.09, 22:52 JESZCZE JEDEN FANTASTYCZNY POMYSŁ ABY ZUPEŁNIE LUDZI ODSTRASZYĆ OD POLSKICH PLAŻ I WYGONIĆ ICH DO CHORWACJI I EGIPTU. Wszelkie ograniczenia wjazdu spotkają się z protestami mieszkańców, którzy żyją z tej masy turystów. Wystarczy tylko niedużym kosztem wygospodarować miejsce na parkingi i miejsca obsługi typu prysznic itp. Idiotyzmem jest ładowanie milionów w skm'kę która będzie jeździła pusta bo ci mieli by nią jeździć przyjeżdżają samochodami wiozą deski, kite'y, butle, dzieciaki itp. Co to w ogóle za stwierdzenie, że "rozjeżdżają"? Trudno mieć pretensje, że ludzie korzystają z dróg - po to one są. Po prostu parkują gdzie popadnie bo brak jest miejsc do parkowania. Stokroć taniej będzie wybudowanie kilku dwupoziomowych parkingów wkomponowanych w krajobraz lub wygospodarowanie poboczy. Niech sezonowi fantaści zejdą na ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Ależ niech stonka wyjeżdża do Egiptu i Chorwacji 17.08.09, 23:26 i da im zarobić. Bardzo dobrze. Tym lepiej dla normalnych ludzi w Polsce. Może Ty uwielbiasz tłumy i zarobki za wszelką cenę, ale ja mam to w d.., bo nie myślę rynkowo jak Ty, ale życiowo. Oczywiście większość to tacy jak Ty, więc się nie martw. Ja jestenm w mniejszości. Na Półwysep będzie przyjeżdżać coraz więcej ludzi, niezależnie od czegokolwiek. Będziesz miał tłumy, Helanie będą zarabiać na turystach coraz więcej, a przyrodę szlag trafi, ale przecież w wolnej gospodarce wartość przyrody nie istnieje. Nie narzekaj, ale ciesz się orgią konsumpcji i szału na Półwyspie. Ja już w każdym razie wakacji w Polsce nie spędzam. Właśnie ze względu na tłumy, buractwo, śmiecu, quady w lasach. I daję zarobić zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psrt Elektroniczne bramki na Hel IP: *.gdynia.mm.pl 17.08.09, 23:15 Smutne jest to wszystko. Nie chciałbym, żeby to zabrzmiało zbyt osobiście, ale ten półwysep to dla mnie jedno z najważniejszych miejsc na Ziemi. I szlag mnie trafia, gdy przyjeżdżam tam w lipcu albo sierpniu i nie poznaję tego miejsca. Nazwę to nie ogródek: komercha i turystyczny burdel. Aż wstyd przyznać, ale trochę tęsknię trochę za starymi czasami. Pamiętam jak kiedyś nie wjechało się do Helu bez przepustki. Łezka się w oku kręci... Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Elektroniczne bramki na Hel 17.08.09, 23:29 Niektórzy się z tego powdu cieszą. Kochają tłumy. Ja też pamiętam Półwysep normalny, ale to było za komuny, a więc w czasach przeklętych, Teraz mamy rosnącą ilośc bogactwa, ludzi, samochodó. Niestety za tym nie idzie rozum. Ja na Półwyspie byłem może z 10 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Ze tez Polacy wierza w te brednie..... IP: 89.72.26.* 17.08.09, 23:18 Jezeli dziennikarzom Gazety nie podoba sie niech nie jada tam. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Ze tez Polacy wierza w te brednie..... 17.08.09, 23:31 Ja też w to nie wierzę. Nikt w Polsce nie wygrał jeszcze z presją finansową. W Polsce nie ma ochrony przyrody, ani nie maświadomości ekologicznej. Więc Półwysep skazany jest na degradację. Nie ma szans na jego ocalenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woy Tramwaj wodny z okolic Westerplatte IP: 81.190.100.* 18.08.09, 06:34 ...na Hel ,Jastarni,Chałup po wybudowaniu tunelu w ciągu Trasy Sucharskiego i przewożenie ludzi na półwysep z parkingów w tym miejscu.Jest tam miejsce na ogromne parkingi,jak przy Okęciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubacki Elektroniczne bramki na Hel IP: *.nmsi.ac.uk 18.08.09, 08:44 Moze i w Londynie sie to sprawdza, ale caly system jest strasznie drogi w instalacji i eksploatacji i na domiar... wcale widocznie nie zmniejszyl ruchu w centrum. Korki jak byly tak sa. Rozszerzenie strefy pogorszylo tylko ruch (bo mieszkancy z nowej strefy moga teraz swobodnie poruszac sie po starej strefie). No ale interes sie kredci :P Bramki sa dobrym pomyslem, ale chyba byloby ciezako se sciagalnoscia od zagranicznych turystow. Lepiej byloby wg mnie wprowadzic bramki jak do parkingow podziemnych. Moze owszem, moglby tworzyc sie korki do takich bramek, ale nie ma systemow idealnych. Jeszcze co do parkingow park&ride - malo jest takich w Londynie, a jak sa to sa masakrycznie drogie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Elektroniczne bramki na Hel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 11:22 Bzurny pomysł z tą koleją 1. Wiekszość, no może 50 % to ludzie uprawiający sporty takie jak Windsurfing, Kitesurfing itd. Co ze sprzętem ? 2. Pociąg tak, ale własnie nie nowoczesny, a w stylu retro. Kurs tylko Władysławowo <-> Hel , oczywiście duza częstotliwość. 3. Opłata tak, ale jeżeli ktoś ma się kręcić w te i z powrotem ( weekendowi turyści ) Ktoś kto przyjeżdża np na 2 tygodnie, to ma wjechać i nie ruszać się samochodem - o tutaj bym to ograniczył, ale potrzebne jest alternatywny transport, np wspomniany pociąg retro, większa jego ilość. 4. Jeżeli ograniczyć wjazd ( wjazd płatny ) to mieszkańcy z czego będą czerpać dochody ( być moze dodatkowe ) 5. Dla weekendowych wtedy budowa parkingu przed Władysławowem. 6. A jeżeli chodzi o sprzęt WS,to opłata parkigowa = przewożenie gratis na miejsce . To tylko pomysły, które może są dobre, a może złe. I zapewne takich jest dużo. Najlepiej rozmawiać i z mieszkańcami i przyrodnikami i turystami. Sam przyjeżdżam co roku do Jastarni , wiem o korkach i dlatego też wiem w jakich godzinach wjeżdżać, a w jakich wyjeżdżać. Ale na pewno jak wjadę, nie ruszam się autem. Daję zarobić Ciuchci, wypozyczalniom rowerów, PKP czy tramwaj wodny. I to się sprawdza. Pozdr Peter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fred Re: Elektroniczne bramki na Hel IP: *.nat0.sta.nsm.pl 18.08.09, 18:58 no też bym się z tą koleją i nowymi peronami nie pchał, bo to za rzadko będzie wykorzystywane a tramwaj wodny ma już drogę, to mógło by go być jeszcze więcej Odpowiedz Link Zgłoś
pannaohojo Re: Elektroniczne bramki na Hel 20.08.10, 13:56 Hehe niezły pomysł. A braliście już udział w nowych zawodach kitesurfingowych na Helu? Każdy może wystartować, a do wygrania jest profesjonalny kurs kitesurfingowy, polecam, szczegóły tutaj www.kite-cup.pl Odpowiedz Link Zgłoś
szekby Elektroniczne bramki na Hel 18.08.09, 12:57 Widać od razu że pańcia jest chiba ze stolycy. Bo stamtąd idą te wszystkie wspaniałe pomysła. Autorka nad ogólnie dostępnym transportem publicznym błyskawicznie przejechała się i artykuł pośwęciła w większośći wspaniałym jak w Londynie bramkom elektronicznym . Mam prośbę proszę to zrobić najpierw w stolycy . Zobaczymy jak to działa i wtedy będzie można się wypowiadać i komuś podrzucać kukułcze jaja .Pogoda chyba w tym roku zła i kasiorka się już skończyła że trzeba budżet zasilać drukując te złote myśli . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RosyjskieKGB Elektroniczne bramki na Hel IP: *.nwrk.east.verizon.net 18.08.09, 14:48 Bramki mus zainstalowac,aby spotkania z agentami na plazy w Juracie bez przeszkod odbywac sie mogly jak Donald zostanie prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczoland atakuje Re: Elektroniczne bramki na Hel! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 19.08.09, 03:04 Poprzednio "Wiesniak", a teraz "RosyjskieKGB"... Czyzbys buraczku cierpial na rozdwojenie jazni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Proponuje stworzyc tam rezerwat IP: 89.72.26.* 18.08.09, 16:51 i w ten sposob zachowac ten piekny zakatek kraju od dewastacji. Wstep do rezerwatu oczywiscie tylko z licencjonowanym przewodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Proponuje stworzyc tam rezerwat 18.08.09, 18:37 Pomysł niezły, ale nierealny. Już jest zresztą to teren Nadmorskiego Prawa Krajobrazowego, który winien być chroniony prawem. I co z tego? Wszyscy mają to w d.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja73 Elektroniczne bramki na Hel IP: *.lukman.pl 18.08.09, 18:51 Wystarczy zbudować rozjazdy wielopoziomowe zamiast ronda z pierwszeństwem pieszych we Władysławowie Odpowiedz Link Zgłoś
pitland.pl Elektroniczne bramki na Hel 18.08.09, 20:57 jestem sceptykiem co do reformy zasad poruszania się po Helu - jak się uda to szczere gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
zielony31 ....to ludzie ludziom zgotowali taki los... 18.08.09, 22:12 Byłem w tym roku dwukrotnie /2x po 7 dni/ na Helu - Jastarnia... Samochód stał na parkingu bo dłużej bym jechał niż szedł....ale chcąc skorzystać z szanownych kolei to należy przejść przeszkolenie w metrze tokijskim lub warszawskim....dramat! Pociągi kursują co 2 godziny.....w sezonie!!!!!!!!!!!!!!Stąd scisk i tłok!Ceny wariackie przewyższające ceny Warszawskie i Rynku Gł. w Krakówku....Więc jeszcze troszkę i odechce się tam jeżdzić i problem sam się rozwiąże....Przyjadą tylko ci co na desce w Chałupach żeglują..... Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: ....to ludzie ludziom zgotowali taki los... 18.08.09, 22:15 Tak się wydaje na pierwszy rzut oka, że ludzie przestaną przyjeżdżać, ale tak nie jest. Magia tłumów i ścisku jest ogromna. Ludzi ciągnie tam gdzie tłok, korki, hałas, harmider. Choć to wydaje się nielogiczne to tak jest. Jedynie temperatura odstrasza najazdy w zimie, ale wystarczy odpowiednio zareklamować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwed Re: ....to ludzie ludziom zgotowali taki los... IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.09, 23:44 W latach 70 tych na wjeździe na półwysep stał szlaban z wojakiem z karabinem. Jeśli nie byłeś mieszkańcem lub nie miałeś skierowania do ośrodka wypoczynkowego na półwyspie to samochód na parking i tylko dojazd pociągiem. Wtedy nie było demokracji i nikt nie protestował. Ale to był zgniły komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: ....to ludzie ludziom zgotowali taki los... 19.08.09, 09:49 Paradoksalnie o przyrodę dbano bardziej wtedy niż dziś. Oczywiście wjazd na Hel nie był utrudniony ze względów przyrodniczych, ale ze względów militarnych, ale dla środowiska Półwyspu było to zdrowsze. Swoją drogą: dla mnie mogą zamknąć Tatry czy Półwysep i wpuszczać ograniczone ilości za odpowiednią opłatą. Chętnie skorzystam, by podziwiać te pięne zakątki bez buractwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logiczny Elektroniczne bramki na Hel IP: 213.134.132.* 19.08.09, 01:46 już widzę jak ten poroniony pomysł opłat zaczynają stosować we wszystkich miastach Polski ha ha ha!? DEBILIZM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 A wiesz? To byłoby dobre 19.08.09, 09:52 A wiesz? To byłoby dobre.. Oczywiście dotyczyłoby to jedynie samochodów. Niestety to niemożliwe. Samochód jest dziś Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Opłaty to pacaneum na bolączki życia. IP: *.vide-sat.pl 19.08.09, 04:50 To tylko sposób umilenia życia ludziom zamożnym, bo tacy po prostu sobie kupią bilecik i po sprawie. Proszę szukać REALNYCH rozwiązań, a nie mącić ludziom w głowach. Demokracja nie zastąpi wolności, chyba że naszym patronem prekursor komuny, pan H.G.W. Hegel. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Opłaty to pacaneum na bolączki życia. 19.08.09, 09:56 A jak chcesz ograniczyć dewastację środowiska? Apelami, aby ludzie się zachowywali właściwie? Na pewno posłuchają.... Tylko poprzez uderzenie w kieszeń. Jesteśmy głupim narodem i dlatego tylko ta forma się sprawdza. Na Helu będą odpoczywać przynajmniej bogate buraki, ale w mniejszej ilości, a nie wszystki buraki zadeptując Półwysep. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Po co na Helu buduje się nowe "apartamentowce" ? IP: *.run.pl 19.08.09, 08:36 Przyjeżdża tam warszawka której nawet wrony na drzewach przeszkadzają. Te apartamentowce są zamieszkanie 3 - 4 tyg w roku a w pozostałych miesiącach są mieszkaniem dla pająków. Kolej się nie usprawni dopóki będzie 1 tor. Z Pucka do Helu kolej jedzie 1,5 do 2 godzin. Zabudowa jest chaotyczna i niepotrzebna. Brak jest basenów z podgrzewaną wodą i innych rozrywek kiedy pada deszcz. Może sezonowy prom samochodowy z Gdyni do Helu rozwiązałby problem korków. Odpowiedz Link Zgłoś
bcdefghi Elektroniczne bramki na Hel 19.08.09, 09:49 Jak ktoś twierdzi, że na Helu są korki to chyba nigdy prawdziwego korka nie widział. A w ogóle to najlepiej zakazać jeżdżenia samochodami w całej Polsce, a na Helu wybudować metro. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Elektroniczne bramki na Hel 19.08.09, 10:00 Korek od Helu do Obwodnicy to norma, a to trochę kilometrów jest. W Polsce nie zakaże się niestety jeżdzęnia samochodami, gdyż samochód jest dziś dla Polaka ważniejszy od Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogarniacz Weź się ogarnij, bramki, opłaty, ... IP: *.satfilm.net.pl 19.08.09, 09:55 może więcej ograniczneń a co może bramki do każdego lasu i nad jezioro, i ta szybka kolej a ilu ludzi ona przwiezie przez te dwa miesiące, byłeś tam poza sezonem, tem ludzi czasami prawie się nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Weź się ogarnij, bramki, opłaty, ... 19.08.09, 09:58 Niedługo tak będzie, gdy sprywatyzują Lasy Państwowe. Wszędzie płoty. Przecież to Polska. Swoją drogą na Półwysep Helski wyłącznie poza sezonem. Odpowiedz Link Zgłoś
staszek78 Re: Elektroniczne bramki na Hel 19.08.09, 10:06 To sposob na wygonienie normalnych turystow i zrobienie z helu dresiarni. W swiecie robi sie miasta turystyczne bez samochodow ale dojazd do nich (super nowoczesne kolejki, autobusy itp) to ok 5km i to jest ok. W przypadku helu musialoby to byc 40 km, kto byl na helu wie ze tory kolejki krzyuja sie z dziesiatkami przejsc dla pieszych zatem pociag ten nie bedzie mogl jechac zbyt szybko. Dodatkowo jak nie bedzie samochodow to przystankow bedzie wiecej w efekcie srednia predkosc wyniesie max 20 km/h czyli z wladyslawowa na hel w >2 godz. Nie wyobrazam sobie podrozowania z bagazami i np sprzetem do nurkowania kolejka w takim razie pytanie dla kogo zatapiaja te wraki? Jezeli nie bedzie wjazdu samochodem to kempinagami? Coz Chorwacja, Czarnogora, Bulgaria i Rumunia czekaja. Smutne bo chcialbym zeby moje dzieci zobaczyly obiektu historyczne znajdujace sie na helu ale coz Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Elektroniczne bramki na Hel 19.08.09, 11:00 Dresiarnia to jest teraz. Następuje degradacja Półwyspu Helskiego. Nie będzie nic wart za parę lat jeżeli się nie ograniczy napływu turystów w sezonie, choć Polaka ciągnie do tłumów. Reszta jest nieważna. A Do Czarnogówy, Chorwacji, Bułgarii i Rumunii niech jeżdżą. Ja bym chciał bardzo aby większośc turystów tam jeździła. Nie rozumiem czemu narzekasz. Wtedy Twoje dzieci będą mogły spokojnie obejrzeć obiekty historyczne na Helu bez tłumów. Niech Poalcy jeżdżą do Bułgarii. Polacy kochają tłumy i beton, a wybrzeże Bułgarii się szybko komercjalizuje i betonieje, więc coś dla typwego dresu z Helu. Niech tam jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 No więc stój w korkach 19.08.09, 11:02 Z roku na rok coraz dłuższych. Ciekaw jestem jak będzie wyglądał Półwysep za 10 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Elektroniczne bramki na Hel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 10:18 Dla windsurfingowcow transport samochodowy jest niezbedny. Jak sie siedzi caly czas na plazy dla nudystow to samochody przeszkadzaja.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobo Re: Elektroniczne bramki na Hel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 11:48 do czego jest niezbędny? tylko do przywiezienia sprzętu. Czyli wjeżdżasz autem, zostawiasz sprzęt na kempingu/w hotelu/kwaterze i odwozisz samochód na parking. Pierwsze parę godzin (na dojazd/wyjazd) mogłoby być bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś