ciri_77 Czy na rozprawie w WSA warto byc osobiście? 22.11.12, 09:22 ew czy może byc małżonek - pełnomocnik? BO w zawiadomieniu podali, ze nie ma obowiązku stawienia si, ale nie wiem czy ew stawiennictwo jest jakoś lepiej postrzegane, albo czy można coś dodać oprócz złożonego pisma procesowego? Dostaliśmy termin rozprawy, który idealnie pokrywa sie z wizytą u lekarza (na którą czekam od pół roku, poradnia bardzo specjalistyczna i nie ma możliwości przełożenia) Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 SKARGA do NSA 22.11.12, 17:58 Kobietki, które pisały skargę do sądu podpowiedźcie proszę czy wnosi się jakąś opłatę. Na czym wzorowałyście się pisząc tą skargę (chodzi mi o formę), ewentualnie gdzie mogę podejrzeć wzór skargi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniusiach Re: SKARGA do NSA 22.11.12, 19:16 Nie ma opłaty za sprawę i nie ma też opłaty za uzasadnienie wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: SKARGA do NSA 22.11.12, 19:44 Monika - skarga do NSA czy do WSA? do WSA piszesz skarge podobną do zwyklego pozwu (możesz sama to zrobić), do NSA jest przymus adwokacki i pisze koniecznie adwokat. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: SKARGA do WSA 23.11.12, 10:39 Oczywiście chodzi o skargę do WSA. Odpowiedz Link Zgłoś
ma2ma Re: SKARGA do WSA 23.11.12, 10:56 Kobietki, które pisały skargę do sądu podpowiedźcie proszę czy wnosi się jakąś opłatę. Na czym wzorowałyście się pisząc tą skargę (chodzi mi o formę), ewentualnie gdzie mogę podejrzeć wzór skargi. Pozdrawiam - opłaty brak - pisałam na podstawie odwołań do SKO (dopisałam tylko skarżac, organ itd...) tutaj link do wzoru www.obronapraw.pl/pisma/w_117.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: SKARGA do WSA 23.11.12, 13:35 generalnie powtarzałam zarzuty które podnosiłam przy odwołaniu do SKO, do tego brak równości konstytucyjnej dzieci (do którego zasiłku przyznano dodatek, bo w ustawie mówia o dodatku do zasiłku a nie dodatku do zasiłków ogółem - czyli jeśli jest 1 dodatek to dostało go jedno dziecko - które? jakie sa kryteria przyznania jednemu dziecku a nieprzyznania drugiemu?) w WSA Gliwice od razu mi powiedzieli ze skarga dotycząca zasiłków jest ustawowo zwolniona z opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
motylk-kk Re: SKARGA do WSA 23.11.12, 20:24 piszcie xx131@wp.pl - pomogę jestem na etapie odwołania się do najwyższego sadu w warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
bejbi30 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 29.11.12, 16:40 mam rozprawe w WSA 11.12. trzymajcie kciuki (choc ja i tak nie wierze, ze sie uda)... Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 03.12.12, 14:21 o to równo tydzień przede mną trzymam kciuki i mam nadzieje ze jednak prawo będzie po naszej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 05.12.12, 17:44 Masakra dziewczyny, ja też się odwolałam, i czekam na decyzję, boję się bardzo, siedzę jak na szpilkach i czekam na odpowiedz, jestem z Koszalina, i z tego co się dowiedzialam jestem pierwszą osobą która się odwołuje od tego nie wiem czy to dobrze czy źle...a co jak mi dadzą odmowną decyzję, co dalej się robi? wiecie coś na ten temat?dajcie znać, i jeszcze jedno, czy Wam po odwołaniu do SKO, dawali pozytywne decyzje? Odpowiedz Link Zgłoś
ma2ma Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 09:15 Odwołałaś się do sko od decyzji odmownej mopsu ? dobrze rozumiem...ja tez bylam pierwsza u mnie, tez dostałam odmowe, odwolalam sie do sko, a sko podtrzymalo decyzje mopsu. teraz czekam na sprawe w wsa...tak jak kilka innych dziewczyn na forum to czy jestes 1, czy 100 to chyba nie ma znaczenia-oni wszyscy podtrzymuja sie tym zapisem, ze przy ciazy bliznaiczej mamy AŻ 36 mcy wychowawczego...a nie ma tam zapisu, ze jeszcze musimy dostawac na 2 dzieci dodatek, a nie tylko na 1-w ustawie tego nie ma- i przypadek poznański to nie jest nowa wytyczna prawa. W PL nie ma czegos takiego jak prawo precedensu-czyli skoro juz raz sad wydal takie wyrok/orzeczenie to inne sady musza z niego skorzystac... gdy dostaneisz odmowe z sko masz chyba 30 dni na odwolanie do wsa...powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 10:34 Czyli dobrze rozumiem , że mogę się w razie co odwołać wyżej? to chyba mi ulżyło, chodz mam nadzieję, że przyznają mi, bo jest to chore wg mnie w jednych miastach przyznają zgadzają się z odwolaniem a w innych nie- zastanawiam się dlaczego tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ma2ma Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 10:46 tak, od decyzji mops odwolujesz sie do sko, a od decyzji sko do wsa..potem jeszcze mozesz od decyzji wsa do nsa (tylku tutaj potrzebujesz juz prawnika). bo jest to chore wg mnie w jednych miastach przyznają zgadzają się z odwolaniem a w innych nie- zastanawiam się dlacze > go tak jest? bo tutaj chodzi o to co pisałam wcześniej-u nas nie działa prawo precedensu, czyli jeżeli jakiś organ wyda takie orzeczenie (np. przyznanie matce/ojcu bliźniąt/trojaczków 2 dodatków do zasiłku) to nie jest to uważane za nowa wykładnię prawa..to już leży w indywidualnej gestii/chęci/pojmowaniu prawa/rozumowaniu go danego orzecznika... dopóki przepisy ustawy nie określą dokładnie w swoich zapisach, że należy się tylko 1 dodatek opiekunom, rodzicom dzieci z ciąż mnogiej, niezależnie od ilości dzieci urodzonych podczas 1 porodu (lub na nasza korzyść przysługuje tyle dodatków ile dzieci urodziło się podczas 1 porodu) to każdy urząd/urzędnik/orzecznik/sędzia może to interpretować jak uważa-no i zazwyczaj niestety dla nas na naszą niekorzyść...choc kojarzę, że któraś dziewczyna z forum wygrała w sko i jeszcze jedna w wsa... nie pozostaje nam nic innego jak walczyć, walczyć i walczyć... _________________________ Rzeczy po dzieciach na sprzedaz Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 10:21 Po odwołaniu do SKO otrzymałam decyzję pozytywną, czyli sprawa została skierowana do ponownego rozpatrzenia. Dwa dodatki pobierałam przez dwa lata. Od każdej decyzji MOPS musiałam się odwoływac, bo za każdym razem dawali tylko jeden. W tym roku SKO Siedlce zmienił zdanie i podtrzymuje decyzje MOPSu. Decyzję odmowną otrzymała inna mama bliźniąt z mojej miejscowości. Złożyła odwołanie do WSA w Warszawie i czeka teraz na termin rozprawy. Ja będę odwoływac się pod koniec grudnia i jestem ciekawa co SKO mi napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 10:36 To co przez dwa lata miałaś dwoje dzieci i Ci przyslugiwalo , a teraz zmienili zdanie i masz jedno dziecko? masakra paranoja to jest jakaś, a ktoś już odwoływal się wyżej? wiecie coś na ten temat? wygrał? ale to się ciągnie przecież miesiącami- czy przez ten okres Oni wypłacają chodz jeden wychowawczy czy jest wstrzymany? Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 10:54 Ja w tym roku jeszcze się nie odwoływałam, więc nie wiem co mi napiszą, odmowę dali innej mamie z mojej miejscowości. Oczywiście przy odwołaniu dołączę te wszystkie ich pozytywne wcześniejsze decyzje. Na czas procesu odwoławczego wstrzymuję wypłatę wszystkich świadczeń przyznanych w decyzji od której się odwołujesz. Ja miałam wstrzymane na prawie 9 miesięcy (rodzinny + wszystkie dodatki). Sprawa była na etapie SKO. SKO dawało, MOPS odmawiał, SKO dawało MOPS odmawiał i tak 3 razy. Do sądu nie dotarłam. Jak w tym roku SKO przyzna ci rację, to i tak będziesz musiała w przyszłym roku zasiłkowym odwoływac się od następnej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 11:18 o masakra-nie dość , że dają malutko kasy, łagodnie to napisane, to jeszcze wstrzymują inne pieniądze! yyeessuuu w jakim kraju my żyjemy, jak ja mam trzy zasiłki rodzinne, trzy pielęgnacyjne rehabilitacyjne itd...i mam zostać bez kasy? ja pierdzielę, nie pocieszyłaś mnie Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 11:21 ....ale to jak to dobrze rozumiem- że mimo że SKO cI przznał Opieka nie chciała wypłacić? i musisz znowu się odwoływać tak dobrze rozumiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 11:41 karolina22_81 - też mam wstrzymane 3 zasiłki rodzinne, 80zł z tytułu wychow dziecka w rodzinie wielodzietnej..... wszystko to co było zawarte w decyzji wypłaty nie dostaję już od 14 miesięcy - koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 11:52 motylk-kk no co Ty mówisz? załamalam się teraz....ciekawe kiedy dostanę decyzję z SKO, bo dostałam pismo , że MOPS już przekazał dalej ,ale oczywiście, nie zgadzając się z moim odwołaniem nie czaję tego prawa ubierając dzieci na zimę wydalam ponad 600 zl, a gdzie jeszcze ubrać córkę co ma 13 lat? parodia!!! a zasiłku 50 zl hehehehe, dobrze ,że człowiek dorabia sobie i ma zaradnego męża bo za co żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 11:53 ...a wiecie czy ktoś ma to pismo od Rzecznika praw dziecka? dajcie znać, poczytam, ja jak coś będę pisała do prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 07.12.12, 09:22 ja mam pismo o RPD nie umiał jednoznacznie się określić należy się czy nie podaj e-maila wyslę jak nie wykasowałam Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 07.12.12, 10:15 Super będę Ci wdzięczna karolina22_81@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.12.12, 11:42 czy już była rozprawa w najwyższym sądzie w warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 07.12.12, 15:26 Do Sądu Najwyższego chyba jeszcze nikt nie dotarł Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 07.12.12, 15:29 bo każdemu cycki opadają z bezsilności Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 08.12.12, 19:51 niekoniecznie - bardzo długo trwa etap WSA (pismo składałam w lutym, rozprawe mam na 18 grudnia i łudze sie ze bedzie po mojej myśli) Odpowiedz Link Zgłoś
nicol208 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 15.01.13, 15:57 monia1-23411 napisała: > Po odwołaniu do SKO otrzymałam decyzję pozytywną, czyli sprawa została skierowa > na do ponownego rozpatrzenia. Dwa dodatki pobierałam przez dwa lata. Od każdej > decyzji MOPS musiałam się odwoływac, bo za każdym razem dawali tylko jeden. > > W tym roku SKO Siedlce zmienił zdanie i podtrzymuje decyzje MOPSu. Decyzję odmo > wną otrzymała inna mama bliźniąt z mojej miejscowości. Złożyła odwołanie do WSA > w Warszawie i czeka teraz na termin rozprawy. > Ja będę odwoływac się pod koniec grudnia i jestem ciekawa co SKO mi napisze. Monia1-23411 chciałam Cie prosic o pomoc lub inne mamy które przeszły batalię z SKO i próbowały swoich sił w WSA. Mi SKO w Warszawaie odmówiło więc teraz muszę napisac skargę do WSA a nie bardzo wiem jak. Prośba też do zaprawionej w boju Ciri77 pomóżcie mój mail nicol208@wp.pl muszę złożyc skargę poprzez SKO do WSA do 28 stycznia więc goni mnie czas. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 16.01.13, 18:33 Ja osobiście jeszcze się nie odwoływałam do WSA, chociaż w tym roku będę musiała to zrobic. Pomagałam pisac odwołanie mamie która pochodzi z tej samej miejscowości co ja. Odwołanie pisałyśmy do WSA w Warszawie. Niestety nie dysponuję kopią tego odwołania ponieważ ta mama pisała je ręcznie . Za jakiś miesiąc będę natomiast sama się odwoływac do WSA i będę mogła coś więcej powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol208 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 16.01.13, 22:45 monia1-23411 a może mogłabyś podac kontakt do tej mamy której pomagałaś, wiesz jak się sprawa potoczyła? w WSA przegrałyście czy Wam oddalono skargę, mam mało czasu do 28 stycznia muszę wysłac. Ja też piszę do WSA w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
doti0081 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 17.01.13, 08:22 Od dawna podczytuje ten wątek i coraz więcej we mnie złości na ten kraj. Jestem mamą dwuletnich bliźniaczek i ja się nie odwoływałam i nie starałam o drugi dodatek ale jak czytam te wsze posty to po prostu coś mnie trafia.Nie rozumiem jak można w myśl jednej ustawy tak dyskryminować rodziców i ich dzieci?? Bo niby dlaczego mama X może dostawać dwa dodatki a mam Y już nie chociaż jest w takiej samej sytuacji i dotyczy jej ta sama ustawa i te same przepisy???? To przyznanie drugiego dodatku jest zależne od humoru jakiejś komisji SKO w danym mieście?? Przecież to jest dyskryminacja!!! Nic tylko złożyć pozew zbiorowy przeciwko Państwu Polskiemu o dyskryminowanie rodziców i ich dzieci Mama Dorota DzieciaczkiSzymon 13 11 2001r Emilka i Martynka 29 12 2010r Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 17.01.13, 10:47 nicol208 muszę się z nią skontaktowac i dowiedziec się, czy mogę podac tobie jej nr telefonu. Ta mama za bardzo nie korzysta z komputera, wszystkie odwołania pisze ręcznie (na pewno jakąś wersję roboczą pisma posiada). I jeszcze jedno. Nie jest ona oblatana w tych przepisach. Odwołania pisałyśmy na zasadzie, że ja dyktowałam co powinno byc ona natomiast pisała to na kartce. Sprawa do WSA (za pośrednictwem SKO) została wysłana 02.01.2013. Do tej pory nie otrzymała jeszcze informacji z SKO, że dokumenty zostały przesłane do WSA. Podejrzewam, że jeszcze trochę czasu musi minąc, zanim dostanie jakąkolwiek informację. Nie wiem w jakim tempie są ustalane terminy rozpraw, ma dac mi znac jak dostanie pismo. Ja wczoraj dostałam informację z GOPSUu że moje odwołanie od decyzji zostało przesłane do SKO, więc co najmiej jeszcze miesiąc muszę czekac na odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 nicol208 17.01.13, 11:07 www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/viii-sa-wa-152-12,zasilki_celowe_i_okresowe_pomoc_spoleczna,38b2f09.html To jest link do wyroku w analogicznej sprawie jak nasza. WSA w Warszawie nie jest po naszej stronie. Ja sobie chyba odpuszczam to odwołanie do WSA. Wyrok raczej jest oczywisty w tym momencie. Mnie niestety nie stac żeby zatrzymali mi wszystkie świadczenia na co najmniej 6 miesięcy (jak nie dłużej) Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Bejbi30!! 11.12.12, 10:46 Daj znać jaki zapadł wyrok w Twojej sprawie. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
bejbi30 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 17.12.12, 11:57 ja juz po rozprawie, oczywiscie WSA odwolalo moja skarge. jako argument podano, iż zasilki sa na dzieci, a dodatek do zasilku jest DLA RODZICA!! nie pomogla obecnosc mojego adwokata. zlozylam wniosek o uzasadnienie i bede pisac kasacje do NSA. co za chory kraj!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 u nas tez oddalono skargę w WSA 18.12.12, 22:36 trzeba będzie do NSA napisać Odpowiedz Link Zgłoś
ma2ma Ciri-u nas tez oddalono skargę w WSA 19.12.12, 04:20 Ciri a możesz dać znać jak to argumentowali... Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Ciri-u nas tez oddalono skargę w WSA 19.12.12, 09:04 napisałam o uzasadnienie wyroku, poczytam i chyba złoże skarge kasacyjna do NSA Odpowiedz Link Zgłoś
nicol208 Prośba o pomoc w napisaniu skargi do WSA 15.01.13, 16:09 Ciri77 wiem że jesteś zaprawiona w boju (od Motylk-kk) podeślij mi proszę wzór swojej skargi do WSA jestem kolejną mamą bliźniaków której SKO w Warszawie podtrzymało decyzję Mopsu. Zostało mi teraz WSA chcę spróbowac chociarz cztając wasze wpisy chyba marne szanse, mam czas na wysłanie do 28 stycznia. Liczę na Was. mail nicol208@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: u nas tez oddalono skargę w WSA 19.12.12, 09:24 yyeessuuuu dziewczyny, jestem z Wami chodź marne to pocieszenie, ja nadal czekam na odpowiedz z SKO tylko jestem zaskoczona, bo jak Wy tu piszecie że zatrzymali Wam pieniądzę z MOPS , ja normalnie dostałam na konto!!!bardzo się z tego cieszę, ale każdy interpretuje przepisy inaczej widać, korzystając z okazji dla Was i Waszych rodzin, dużo miłości na Świeta, bogatego Mikołaja, i uśmiechu oraz wiary w lepsze jutro Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia198406 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 03.01.13, 11:33 Sko przyznało mi zasiłek na drugie dziecko Chce teraz odzyskać pieniadze za okres w którym wypłacali mi tylko na 1 dziecko Prosze pomózcie gdzie i jak to zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 03.01.13, 13:22 Witajcie mamy w nowym roku Piszę do Was po pomoc, SKO nie przyznało mi drugiego zasiłku wychowawczego, mam odwołać się w ciągu 30 dni do Sądu Administracyjnego w Szczecinie, wiem ,że Wy już macie to za soba, pomóżcie mi czy macie gotowe odwołania, czy mam szukać prawnika, masakra ja nigdy w Sądzie nie byłam odezwijcie się na meila jak któraś zechciałaby pomóc, karolina22_81@o2.pl, załamali mnie Oni piszą ,że moim plusem jest to że wychowawczy mam płatny przez 72 misiace, cycki mi opadły, bo wychodzi, że każde miasto inaczej interpretuje przepisy.Czekam Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
slawkowa Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 03.01.13, 14:56 Mam ten sam problem. Też dostałam odmowną decyzję z SKO w Kielcach. Argumentowali też tym,że urlop wychowczy jest dłuższy. Dla mnie to śmiechu warte.Teraz muszę się odwołąć do WSA. Nie mam pojęcia jak to napisać. Bardzo was proszę o przesłanie wzoru odwołania. Każda wskazówka będzie dla nas cenna. kobieta_polka1@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Decyzja z SKO nie przyznali 2 dodatku pomóżcie 03.01.13, 16:55 Piszę do Was po pomoc, SKO nie przyznało mi drugiego zasiłku wychowawczego, mam odwołać się w ciągu 30 dni do Sądu Administracyjnego w Szczecinie, wiem ,że Wy już macie to za soba, pomóżcie mi czy macie gotowe odwołania, czy mam szukać prawnika, masakra ja nigdy w Sądzie nie byłam odezwijcie się na meila jak któraś zechciałaby pomóc, karolina22_81@o2.pl, załamali mnie Oni piszą ,że moim plusem jest to że wychowawczy mam płatny przez 72 misiace, cycki mi opadły, bo wychodzi, że każde miasto inaczej interpretuje przepisy.Czekam Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Decyzja z SKO nie przyznali 2 dodatku pomóżci 03.01.13, 17:23 Niestety nie ma gotowych odwołań. trzeba przekształcic to odwołanie co pisałaś do SKO na skargę do WSA. Co do prawnika to nie mam pojęcia. Piszesz,że co miasto to inna interpretacja. Masz rację, ale żeby było śmieszniej to mimo że ja dostałam drugi dodatek to inna mama, która się odwoływała do tego samego SKO niestety nie dostała. Żeby było śmieszniej ta sama komisja rozpatrywała odwołanie co u mnie, uzasadnienie odwołania było to samo co u mnie. Ja właśnie złożyłam odwołanie od ostatniej już decyzji do SKO i czekam na odpowiedź (podpięłam wszystkie wcześniejsze decyzje SKO na tak) Odpowiedz Link Zgłoś
slawkowa Re: Decyzja z SKO nie przyznali 2 dodatku pomóżci 05.01.13, 14:45 Zadna z was nie pisała odwołania do WSA? Właśnie skan takiego odwolania bardzo by mi pomógł. Pomózcie dziewczyny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monikab Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.14, 13:18 Witaj A czy skrócili Ci czas wychowawczego? Czy będziesz miała wypłacane na dwoje dzieci przez 3 lata? Ja niedługo będę starała się o ten zasiłek i ruszam Waszą drogą... Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Zaległy dodatek 03.01.13, 15:47 Jak masz przyznany drugi dodatek przez SKO (SKO przyznało ci rację i skierowało sprawę do ponownego rozpatrzenia)to musisz do GOPSu napisac : Zwracam się z prośbą o dokonanie w trybie art 31 ustawy o świadczeniach rodzinnych sprostowania decyzji nr ..... z dnia.... w części dotyczącej punktu ... poprzez określenie, że dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego na dzieci ..... przysługuje na każde z dzieci po 400,00 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
belle_amie SKO Kraków 14.01.13, 13:05 Witajcie, Właśnie przyszła decyzja z SKO no i niestety..podtrzymali decyzję MGOPSu, także w Krakowie przychylni nie są. Argument: Zasiłek w wysokości 400zł (wg ustawy) przysługuje bez względu na ilość wychowywanych dzieci. Moje chłopaki mają już 3 lata, w sierpniu kończy mi się wychowawczy więc odpuszczam. Nie mam siły się odwoływać do sądu, jednak Wam wszystkim kibicuję i życzę powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Do poczytania 14.01.13, 13:58 www.podatki.biz/artykuly/urlop-wychowawczy-dodatek-do-zasilku-rodzinnego-na-kazde-dziecko_14_18668.htm Jedyne rozwiązanie w tej sytuacji to wziąśc fikcyjny rozwód z mężem, podzielic się dziecmi, każdy idzie na wychowawczy i dodatkowo pracuje na "czarno" żeby utrzymac rodzinę Odpowiedz Link Zgłoś
ma2ma Monia -prosba 14.01.13, 14:11 Czy mogłabyś wkleić tutaj tekst? nie mam tam konta a chciałabym przeczytać.. dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Monia -prosba 14.01.13, 14:42 Urlop wychowawczy: Dodatek do zasiłku rodzinnego na każde dziecko? Interpelacja nr 7213 do ministra pracy i polityki społecznej w sprawie wysokości dodatku do zasiłku rodzinnego dla rodzica będącego na urlopie wychowawczym, który sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu Data ogłoszenia interpelacji 30-08-2012 (posiedzenie nr 20) Odpowiadający Jacek Męcina - sekretarz stanu w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej Data wpływu odpowiedzi na interpelację 09-08-2012 Data ogłoszenia odpowiedzi na interpelację 30-08-2012 (posiedzenie nr 20) Szanowny Panie Ministrze! Zgodnie z art. 10 ustawy o świadczeniach rodzinnych, dodatek w wysokości 400 zł przysługuje między innymi matce lub ojcu dziecka z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Jeżeli sprawuje się opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu, dodatek można pobierać nie dłużej niż przez okres 36 miesięcy. Rodzice, którzy posiadają potomstwo z ciąży mnogiej, czują się pokrzywdzeni, gdyż otrzymują świadczenie w takiej samej wysokości, jak przy opiece nad jednym dzieckiem. Zwracają uwagę, że koszty wychowania dwóch lub więcej dzieci urodzonych podczas jednego porodu są proporcjonalnie wyższe niż przy jednym dziecku. Dlatego też uważają za zasadne wprowadzenie zmian w obowiązujących przepisach, które przyznawałyby możliwość uzyskania tego świadczenia na każde dziecko z ciąży mnogiej w czasie urlopu wychowawczego. W związku przedstawionym problemem zwracam się do Pana Ministra z pytaniem: Czy ministerstwo rozważa zmiany w przepisach, które pozwoliłby na objęcie tego typu świadczeniem każdego dziecka urodzonego z ciąży mnogiej? Z poważaniem Poseł Jan Warzecha Warszawa, dnia 24 lipca 2012 r. Odpowiedź sekretarza stanu w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej - z upoważnienia ministra - na interpelację nr 7213 w sprawie wysokości dodatku do zasiłku rodzinnego dla rodzica będącego na urlopie wychowawczym, który sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu Szanowna Pani Marszałek! Odpowiadając na wystąpienie z dnia 27 lipca 2012 r. dotyczące interpelacji posła Jana Warzechy w sprawie wysokości dodatku do zasiłku rodzinnego dla rodzica będącego na urlopie wychowawczym, który sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu, uprzejmie informuję. Na podstawie art. 10 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.) matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka (jest to osoba faktycznie opiekująca się dzieckiem, jeżeli wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o przysposobienie dziecka) albo opiekunowi prawnemu dziecka (jeżeli dziecko pozostaje pod jego faktyczną opieką) w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przysługuje dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Świadczenie to w kwocie 400 zł miesięcznie przysługuje nie dłużej jednak niż przez okres: - 24 miesięcy kalendarzowych, - 36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu, - 72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności albo o znacznym stopniu niepełnosprawności. W przypadku równoczesnego korzystania z urlopu wychowawczego przez oboje rodziców lub opiekunów prawnych dziecka przysługuje jeden dodatek. Jeden dodatek przysługuje niezależnie od liczby wychowywanych dzieci i liczby dzieci urodzonych podczas jednego porodu. Istotą ww. dodatku jest częściowe zrekompensowanie rodzicowi dziecka utraty wynagrodzenia związanej z korzystaniem z bezpłatnego urlopu wychowawczego. Kwota wynagrodzenia za pracę też nie jest uzależniona od liczby wychowywanych przez pracownika dzieci. Zgodnie z art. 186 Kodeksu pracy niezależnie od liczby dzieci urodzonych podczas jednego porodu pracownikowi przysługuje jeden urlop wychowawczy i z tytułu przebywania na tym urlopie wychowawczym wypłacany jest przedmiotowy dodatek, a nie z tytułu urodzenia dziecka czy też wychowywania więcej niż jednego dziecka urodzonego podczas jednego porodu. Preferencją w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka podczas jednego porodu jest możliwość pobierania ww. dodatku przez okres 36 miesięcy, a więc 12 miesięcy dłużej niż w przypadku urodzenia jednego dziecka podczas porodu. Poza tym na każde z urodzonych dzieci przysługuje zasiłek rodzinny, dodatek z tytułu urodzenia dziecka oraz jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka. Powyższe zasady przyznawania dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego funkcjonują od dnia 1 maja 2004 r., tj. od dnia wejścia w życie ustawy o świadczeniach rodzinnych. Opierają się one na analogicznych, obowiązujących przez wiele lat zasadach przyznawania zasiłku wychowawczego na podstawie obowiązującej do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustawy z dnia 1 grudnia 1994 r. o zasiłkach rodzinnych, pielęgnacyjnych i wychowawczych (Dz. U. z 1998 r. Nr 102, poz. 651, z późn. zm.). W związku z powyższym nie są planowane zmiany zasad ustalania prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Łączę wyrazy szacunku Sekretarz stanu Jacek Męcina Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Do poczytania 14.01.13, 14:45 Ten artykuł można czytac bez zakładania konta. Link kopiowałam na otwartym artykule, nie wiem czemu tak się otwiera z informacją o potrzebie zalogowania. Musiał wkraśc się jakiś psikus Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Ciekawe uzasadnienie 14.01.13, 15:09 Napisali że "Preferencją w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka podczas jednego porodu jest możliwość pobierania ww. dodatku przez okres 36 miesięcy, a więc 12 miesięcy dłużej niż w przypadku urodzenia jednego dziecka podczas porodu. Poza tym na każde z urodzonych dzieci przysługuje zasiłek rodzinny, dodatek z tytułu urodzenia dziecka oraz jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka." A ciekawe jaką preferencję mają mamy bliźniaka lub bliźniaków niepełnosprawnych? W przypadku urodzenia dziecka niepełnosprawnego dodatek należy się przez 72 miesiące. A w przypadku urodzenia takich bliźniąt? Wg ustawodawcy powinniśmy cieszyc się z zasiłku rodzinnego i jednorazowej zapomogi. Jak nie chcą dawac więcej niż jednego dodatku to powinni zmienic zapis w ustawie, że jest to "świadczenie z tytułu opieki nad dzieckiem lub dziecmi w okresie korzystania z urlopu wychowawczego" Odpowiedz Link Zgłoś
ma2ma Re: Ciekawe uzasadnienie 14.01.13, 20:13 Dziękuję Ci bardzo...jak zwykle odwracają kot ogonem..ciekawe, że nie wspomną o matkach, które np, w ciągu 1 roku mają 2 dzieci (zdarzają się takie przypadki) i co wtedy, gdy idzie taka mama na wychowawczy-dostaje 1 czy 2? Jestem bardzo ciekawa...ale jak to w PL-przepis jest najważniejszy a interpretować może każdy jak chce...Polska się starzeje, rodźcie dzieci, dzieci to nasza przyszłość...tylko rodzice pracujcie, wychowujcie dzieci i utrzymujcie je, ale aby żadno z Was nie chciało pieniędzy od Państwa. Chcieliście dzieci-to teraz już musicie sami się martwić....zobaczymy kiedy nastąpi jednak poprawka w ustawie, myślę że koło się toczy i wątpię, że zostanie to bez odzewu ze strony ministerstwa... pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 MOje uzasadnienie z WSA (skarga oddalona) 17.01.13, 09:24 orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/CD49960B80 może komuś sie to przyda, ja musze to na spokojnie przetłumaczyć, bo połowy z tego nie rozumiem..... Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Interpelacja w sprawie uregulowania dodatku do zas 17.01.13, 17:41 www.maciejorzechowski.pl/15650/interpelacja-w-sprawie-uregulowania-dodatku-do-zasilku-rodzinnego-z-tytulu-opieki-nad-dzieckiem-w-okresie-korzystania-z-urlopu-wychowawczego.html Tu jest to ładniej opisane chociaż niestety nie zmienia to naszej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
maja3103 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 22.01.13, 23:56 Witam,ja też mam 2 blizniaki też chciałabym zawalczyc o dodatkowy zasiłek do wychowawczego,proszę o przesłanie wzorów pism na meila,z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.01.13, 17:43 Dziewczyny może to głupio zabrzmieć, ale byłam u prawnika po odmowie z SKO mam napisaną skargę do Sądu Administracyjnego, mogę się nią podzielić-ale odpłatnie, sama źle stoję z kasą, i jeżeli ktoś sobie życzy prześlę, po opłacie na konto, wiadomo każdej z nas jest tu ciężko. Tak więc jeżeli jesteście chętne pomogę, mój adres karolina22_81@o2.pl ps. skarga napisana świetnie -wiele zarzutów dla decyzji SKO. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol208 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.01.13, 21:47 Dziewczyny, ja wszystko rozumiem, że każda z nas raczej nie śpi na kasie bo gdyby tak było to nie starałybyśmy się o dodatkowe pieniądze z Mopsu więc uważam że takie forum powinno służyc do bezinteresownej pomocy.j Ja również mogę pomóc (bezinteresownie bo sama taką pomoc otrzrymałam) w napisaniu skargi do WSA- korzystałam z bezpłatnego Obyeatelskiego Biura Porad. Moja skarga została dzisiaj wysłana i czekam na przyznanie radcy prawnego i wyznaczenie terminu sprawy. Ponadto Biuro Porad nie dało mi dużej nadzieji na wygranie w WSA ponieważ Warszawskie WSA przyjęło odmowna linię orzeczniczą ale planuję brnąc dalej czyli do NSA i apeluję do wszystkich dziewczyn które chcą się poddac po odmowie w WSA aby odwoływały się dalej ponieważ tylko NSA jeśli zorientuję się (poprzez nasze skargi) że jest to problem większej skali może wpłynąc na Ustawodawcę i nakazac zmianę przepisów. Z mojej wiedzy matki bliźniąt mieszkające w okolicy Poznania z SKO dostają dodatek na drugiego bliźniaka ponieważ to w Poznaniu zapadł wyrok matki trojaczków sygn. akt IV SA/Po 848/07 z 24 stycznia 2008r i tam linia orzecznicza przemawia na naszą korzyśc dlatego z mojej interpretacji SKO znając sprawę oszczędza pracy Sądom. mój mail nicol208@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sajmon-easy Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 29.01.13, 10:50 Dziewczyny - proszę o pomoc. Wczoraj dostałam odpowiedź o przyznanie mi zasiłku rodzinnego na syna i córkę i dodatku do zasiłku rodzinnego ale jest ono napisane tak :dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego na dzieci: Zuzanna Z., Szymon Z. na okres od 2013-01-01 do 2013-10-31 w wysokości 400zł miesięcznie - składając wniosek wpisałam oboje dzieci na jednym formularzu...i teraz pytanie , jak mam teraz się odwołać i jak napisać podanie do SKO żeby było dobrze( jak coś to proszę o info tutaj bądź na maila: katarzyna.zychlinska@wp.pl) ? Bardzo proszę o pomoc ! Jestem z Łodzi i czy któraś mama może dostała podwójny dodatek ? Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 29.01.13, 14:13 nicol208 wiem ,że w tym momencie pijesz do mnie, ale nie wiedziałam nawet ,że gdziekolwiek, można uzyskać bezpłatną pomoc, gdybym sama to pisała i nie wydała dużej kasy też bym nie brała pieniędzy- ja dałam wybór i chęć pomocy, a że odpłatny... to co mam - to co otrzymałam sama też dzielę się z mamami darmowo gdyż nie zapłaciłam za to tylko ktoś mi pomógł...tak więc cieszę się ,że Ty prześlesz za darmo...z jednym się z Tobą zgadzam, ja też będę szła do końca z tematem nie popuszczę, i własnie dlatego mamy odpuszczają bo nie mają kasy na prawnika! Tylko jest jeszcze jedna różnica nasze pisma mogą się od siebie różnić.-Trzymam kciuki za Twoją sprawę i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Karolina 30.04.13, 19:39 Karolina sorki, że pytam tak bezpośrednio, ale ile zapłaciłaś za napisanie skargi, że za odstąpienie żądasz aż 130 zł? W mordę misia, toż to prawie połowa dodatku. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Karolina 16.05.13, 15:07 monia1 nie żądam, tylko jak ktoś pyta za ile odstąpię -odpowiadam, mój cały koszt wyniósł 600 zł. uspokoiło to Twoje sumienie? Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Karolina 16.05.13, 17:02 Tu nie chodzi o moje sumienie. Nie o mnie chodzi. Osoby, które pobierają świadczenia rodzinne, nie oszukujmy się, nie zarabiają kokosów. Wg mnie kwota 130 zł jest bardzo wygórowaną kwotą za którą odstąpisz swoje odwołanie, tym bardziej, że na tym forum dziewczyny swoimi odwołaniami dzieliły się za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Karolina 16.05.13, 23:24 monia 1 czy uważasz, że gdybym miała kasę to chciałabym ją za odwołanie? sorry mam troje dzieci i skoro walczę w Sądzie o drugi dodatek to także nie mam kasy, a 600 zł wyobraź sobie, że długo musiałam składać i zejdź ze mnie bo takie Twoje czepianie się nie podoba mi się, że założyłaś to forum to nie uprawnia Cię do jechania po mnie -jest to moja decyzja i uszanuj ją. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Karolina 16.05.13, 17:37 Zakładając ten wątek miałam nadzieję, że jeszcze inne mamy skorzystają z moich doświadczeń i wygrają dodatki na każde z dzieci. Miałam nadzieję, że będziemy wymieniac się uwagami i ewentualnie jakimiś radami. Do głowy by mi nie przyszło, że ktoś będzie chciał sobie zrekompenowac koszt adwokata. Twoja propozycja jest co najmniej niesmaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Karolina 16.05.13, 23:30 ...a byłaś u adwokata i miałaś napisane odwołanie? Twoje czepianie się też jest niesmaczne, że założyłaś wątek to nie znaczy, że każdy ma się Tobie podporządkowywać, to jest a normalne nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Karolina 17.05.13, 07:56 Nikt tutaj nikogo nie chce podporządkować, I nie uważam, żebym się czepiała, wyraziłam tylko swoje zdanie, że nie temu miał służyć ten wątek. Miał służyć zupełnie czemuś innemu, a nie zwrotu części kosztów jakie poniosłaś w związku z adwokatem. A jak sobie pozwoliłaś na taki koszt to widocznie stać ciebie na to. Mnie niestety nawet nie byłoby stać na poniesienie kosztów w związku z ewentualnym odstąpieniem twojego pisma. I jak sama napisałaś pisząc swoją propozycję: dziwnie ona brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Karolina 17.05.13, 13:19 oj monia, to czy Cię stać, czy nie nie moja sprawa- a czy mnie stać było czy nie- nie Twoja sprawa, z tego co się orientuję Twoja sprawa stanęła i rozwiązała się w trybie SKO, tak więc nie wiesz jak byś reagowała i jakie kroki czyniła jakbyś musiała iść dalej, tak więc umoralnianie Twoje nie jest na miejscu, napisałam "dziwnie to brzmi" gdyż samej nie jest mi z tym dobrze, ale jak widać bez mecenasa się nie obeszło bo z tego co widzę jak ktoś tu korzysta z Twoich rad, jeszcze nikt nie wygrał... tak wiec może czasem warto w coś zainwestować niż liczyć na kogoś,jeżeli nie wygram pójdę dalej, nie popuszczę,- mimo, że mnie nie stać.-pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Karolina 17.05.13, 14:54 No to źle wiesz, albo nie doczytałaś. Moja sprawa jest na etapie WSA w Warszawie. Czekam na termin rozprawy. A ile mnie to kosztowało to tylko ja wiem. I nie prosiłam o pieniądze gdy udostępniałam swoje pisma I nie umoralniam ciebie. Po prostu w szoku jestem, że udostępnienie pisma kosztuje 130 zł. No cóż, ale widocznie mało jeszcze wiem Mam nadzieję, że wygrasz swoją sprawę. Życzę powodzenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 SKO utrzymał w mocy decyzję MOPSu 12.02.13, 15:59 Niestety mimo, że przez dwa lata pobierałam dwa dodatki do zasiłku rodzinnego to w dniu dzisiejszym ten sam skład komisji SKO nie przyznał mi drugiego dodatku. W uzasadnieniu powoływali się m.in. na wyrok sądu w Warszawie No i teraz zastanawiam się co dalej mam robic. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol208 Re: SKO utrzymał w mocy decyzję MOPSu 12.02.13, 16:06 Monia ja na Twoim miejscu pszłabym do sądu (sama już złożyłam skargę na decyzję SKO) Ty masz mocne argumenty, przecież Twoja sytuacja materialna nie uległa zmianie a do tej pory pobierałaś dwa dodatki. Ja zamierzam walczyc do końca jak będzie trzeba piszę kasację do NSA. monia1-23411 napisała: > Niestety mimo, że przez dwa lata pobierałam dwa dodatki do zasiłku rodzinnego t > o w dniu dzisiejszym ten sam skład komisji SKO nie przyznał mi drugiego dodatku > . W uzasadnieniu powoływali się m.in. na wyrok sądu w Warszawie > No i teraz zastanawiam się co dalej mam robic. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: SKO utrzymał w mocy decyzję MOPSu 12.02.13, 22:10 Zobaczę jak mi będzie szło pisanie skargi. Na tą chwilę jestem tak zła na SKO, że nic mi nie przychodzi do głowy. A tak swoją drogą to w odwołaniu nadmieniałam, że pobierałam drugi dodatek, podpięłam nawet te poprzednie decyzje SKO. Niestety nic to nie dało. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Mamy które wygrały w WSA piszcie nr swoich wyroków 12.02.13, 22:16 Wiem, że są co najmniej 3 mamy które wygrały walkę w WSA. Jeżeli zaglądacie na to forum napiszcie nr swoich wygranych wyroków. Jest to bardzo ważne dla obecnie walczących. Skoro SKO odwołuje się do wyroków nam nieprzychylnych to musimy powoływac się na bieżące "sukcesy" Mam bliźniaków i wieloraczków. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol208 Re: Mamy które wygrały w WSA piszcie nr swoich wy 14.02.13, 09:45 Jak się sprawy mają u Ciebie? Piszesz do WSA czy jakieś mamy które wygrały odezwały się do Ciebie bo na forum śledzę i cisza (byłoby to dla nas bardzo pomocne) ja dostałam info że Mops wysyła moją teczkę akt na prośbę SKO więc pewnie SKO szykuje dokumenty dla WSA. monia1-23411 napisała: > Wiem, że są co najmniej 3 mamy które wygrały walkę w WSA. Jeżeli zaglądacie na > to forum napiszcie nr swoich wygranych wyroków. Jest to bardzo ważne dla obecni > e walczących. Skoro SKO odwołuje się do wyroków nam nieprzychylnych to musimy p > owoływac się na bieżące "sukcesy" Mam bliźniaków i wieloraczków. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Mamy które wygrały w WSA piszcie nr swoich wy 14.02.13, 10:40 Na tą chwilę to kombinuję nad konkretnymi argumentami przemawiającymi na moją korzyśc. Mam jeszcze trochę czasu. Niestety nikt się do mnie nie odezwał odnośnie wygranych spraw. Twoje SKO poprosiło o teczkę zapewne dlatego, żeby jeszcze raz sprawdzic czy nie popełnili jakichś błędów z powodu których WSA może orzec na twoją korzyśc. Trzymam za ciebie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia198406 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 13.02.13, 14:36 W styczniu dostałam decyzje SKO że przyznaja mi wychowawcze na drugie dziecko i Gops sie dostosował i wypłacił mi od listopada bo tak nakazało SKO. W poniedziałek zaniosłam więc wniosek żeby wypłacili mi też za okres w którym pobierałam wychowawcze tylko na jedno dziecko. No i chyba sie wkurzyli bo właśnie dostałam telefon ze oni odmawiaja i jak chce to mam sie odwoływać znowu do SKO ale oni mnie informują że postanowili zaskarżyc decyzję SKO do Sądu w Poznaniu. Czy ktos wie ile oni maja czasu od wydania decyzji SKO żeby ją zaskarżyć bo twierdzą że pół roku ? No i jeszcze łaskawie poinformowała mnie że bede musiała zwrócić tą kasę jeśli wygrają. Teraz jeszcze zastanawiam sie czy jesli wygrają to czy ja bedę obciążona kosztami sądowymi? Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 13.02.13, 16:56 karolcia198406 Na wydanie decyzji zawsze jest 30 dni. Jak ci wypłacili już drugi dodatek za bieżący okres zasiłkowy to wg art 31 us o świadczeniach rodzinnych nie mają prawa odmówic ci wypłaty zaległego dodatku. Tylko musisz napisac pismo że zwracasz się o wypłatę zaległego dodatku zgodnie z tym artykułem. Jeżeli nie wypłącili ci tego dodatku co przyznał SKO to mogą jeszcze raz się odwołac od tej decyzji SKO pozytywnej. Tylko w ten sposób to mogą odbijac piłeczkę w nieskończonośc. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 13.02.13, 17:05 Teraz czekasz na odpowiedź z MOPSU. Oni też dostali decyzję z SKO, muszą wydac odpowiedź w formie decyzji w ciągu 30 dni nie dłużej. Mam nadzieję, że będzie ona dla ciebie pozytywna. Jeżeli nie to będziesz musiała znowu odwołac się do SKO. Tak naprawdę, jeżeli SKO za każdym razem będzie po twojej stronie to MOPS nie będzie mógł się odwołac do WSA. Odwołanie do WSA przysługuje tobie w momencie negatywnej decyzji dla ciebie. Twoją sprawę wałkują na forum OPS. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia198406 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 13.02.13, 17:34 monia1-23411 Oni nie chca się odwołac tylko chcą zaskarzyć decyzję sko do sądu i z tego co się dowiedziałam mają prawo do tego. Ja pierwszy raz odwołałam się w listopadzie 2012r i w styczniu tego roku dostałam decyzję od SKO że gops ma mi płacic na 2 dzieci i mja mi wypłacić od momentu odwołania czyli od listopada i gops sie do tego dostosował. Ale ja teraz poszłam z wnioskiem o wypłate za wczesniejszy okres w którym pobierałam tylko na jedno dziecko, zrobiłam to na podstawie ustawy która mówi że mogę się starac o wypłate trzy lata wstecz. i to ich chyba wkurzyło bo musieli by mi jednorazowo wypłacić 7200. a wczesniej było wszystko ok, mówili że teraz juz bedą normalnie płacić na dwójkę dzieci a tu nagle postanowili zaskarżyć decyzję sko do Sadu w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 13.02.13, 18:31 Ja nie jestem taka pewna czy oni mogą sami odwołac się do WSA. To prawo masz ty. Oni teraz znowy muszą rozpatrzyc sprawę na I etapie czyli jako organ I instancji. Sko kieruje sprawę do ponownego rozpatrzenia i MOPS musi wydac decyzje na tak lub na nie. Ja miałam podobną sytuację. Odwołałam się, SKO mi przyznało, MOPS odmówił, ja się znowu odwołałam i SKO znowu mi przyznało. Jak się później okazało w ten sposób MOPS i SKO może grac sobie na nerwach w nieskończonośc. Mi powiedziała babka, że oni nie mają prawa odwołac się do WSA jak SKO przyznaje mi rację. Mi w końcu wypłacili. Płacili mi przez 2 lata a teraz ten sam skład SKO odmówił mi drugiego dodatku. Na każdy rok zasiłkowy będziesz musiała się odwoływac żeby dostac drugi dodatek. Poniżej wklejam link www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=show&id=206815521&category=19 Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia198406 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 13.02.13, 18:49 No właśnie wcześniej mi powiedzieli że juz nie będę musiała sie odwoływać bo będą mi wypłacać na dwójkę Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia198406 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 13.02.13, 17:36 monia1-23411 Możesz mi podać link do tego forum gdzie wałkuja ta sprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
nicol208 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 13.02.13, 19:02 ja też poproszę o linka gdzie wałkowany jest ten temat, dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 13.02.13, 21:09 Link jest wklejony do wpisu z dnia dzisiejszego godz 18.31 Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 15.02.13, 00:03 Witam! I dołączam się do bliźniakowych mam walczących Dostałam decyzję przyznającą mi dodatek z tyt urlopu wychowawczego na dwójkę dzieci w kwocie 400 zł. I to babka z gopsu podpowiedziała mi, że moge się odwołać, powołując się na wyrok z Poznania. Mam jeszcze tydzień na napisane odwołania do SKO i bardzo bym prosiła o przesłanie mi wzorów pism na maila bluemoon82@wp.pl Będę bardzo wdzięczna! Żeby było śmieszniej to za listopad i grudzień 2012 (pierwsze 2 miesiące zasiłku) gops wypłacił mi po 400 zł na kazde dziecko bo mu system źle naliczył. Czekałam na decyzję, zeby zobaczyć co oni tam wymyślili i dopiero po trzecim telefonie raczyli sprawdzić, ze decyzja wydana 6 grudnia do końca stycznia do mnie nie dotarła i do nich ten list też nie wrócił. Więc poprosiłam o wysłanie po raz kolejny i dostałam podpowiedź odnośnie odwołania Czy któraś z was walczyła o te pieniądze w SKO w Olsztynie? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sajmon-easy Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 15.02.13, 11:54 a ile się czeka na odpowiedź z sko ? Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 15.02.13, 17:46 30 dni + czas dostarczenia przez pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Am.na 15.02.13, 23:26 Nie wiem czy sprawa drugiego dodatku była rozpatrywana w SKO w Olsztynie. Na 100% była natomiast rozpatrywana w WSA w Olsztynie. Poniżej wklejam link do wyroku z 2006r orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D85447862D Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Am.na 16.02.13, 00:11 Dzięki Monia Szansa jest. Marna to marna, ale jest. Póki co muszę napisac odwołanie do SKO, a nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Na jakie artykuły się powołać... Proszę o wskazówki... Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Am.na 16.02.13, 10:42 Przeczytaj sobie ten wyrok WSA z Poznania . Ja pisałam na podstawie tego uzasadnienia. W odwołaniu musisz generalnie obalic argumenty MOPSu. Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Am.na 16.02.13, 19:01 Tylko co tu obalać... Uzasadnienie ich decyzji: "Na podstawie złożonych dokumentów ustalono, ze spełnione są przesłanki do przyznania zasiłku rodzinnego. Wypłata zasiłków ostatniego dnia każdego miesiąca płatne na konto. Biorąc po duwagę powyższe orzeka się jak w sentencji decyzji". W decyzji przynali mi zasiłek rodzinny na kazde dziecko 2x77 zł, dalej dodatek za urlop wychowawczy na dwoje dzieci (obydwie sa wpisane) 400 zł i jeszcze mamy dwa dodatki z tyt. rehabilitacji. I jeszcze jest błąd w decyzji, bo urlop wychowawczy zaczęłam 13 listopada, a oni wszystko przyznali mi w decyzji od 01.11. A kasy za cały listopad nie dostałam. Więc decyzja ma błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Am.na 16.02.13, 19:58 To nie jest błąd na podstawie którego można stwierdzic nieważnośc decyzji. Pieniądze zapewne dostałaś w przeliczeniu od 13 listopada czyli prawidłowo. Przede wszystkim nmusisz zacząc od tego , że wnioskowałaś o dodatek do każdego zasiłku rodzinnego. Tak jak pisałam wcześniej: w uzasadnieniu wyroku WSA w Poznaniu masz szczegółowo opisane w jaki sposób powinna byc dokonana prawidłowa interpretacja art 10 ustawy. Jeżeli twoje dzieci mają orzeczenie o niepełnosprawności to możesz jeszcze zażądac żeby SKO wypowiedziało się co do zapisu w art 10 dotyczącego dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego- opieka nad dzieckiem legitymującym się....... Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Am.na 16.02.13, 22:13 Monia tylko czy z powodu tego błędu, oni mi nie wydadzą kolejnej decyzji, od której znowu będę sie musiała odwoływać. Pieniędzy dostałam mniej, więc rozliczali od 13.11. Tzn dostałam i tak za dużo, bo za listopad i grudzień wypłacili mi po 2x400 zł, bo system im źle naliczył (swoją drogą mądry ten system ) A co do art.10 i orzeczeń to w jaki sposób to napisać? Że proszę o interpretację art. 10? Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Am.na 17.02.13, 11:00 Nie wiem w jaki sposób ciebie poinformują, że system źle naliczył i w związku z tym źle ci wypłacili. Co do dodatku do zasiłku z tytułu opieki nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności w okresie korzystania z urlopu wychowawczego to jest tam wzmianka dotycząca okresu pobierania omawianego dodatku na jedno dziecko. Nie ma natomiast zapisu dotyczącego okresu pobierania dodatku w przypadku bliźniaków niepełnosprawnych lub trojaczków. W związku z tym, że SKO argumentuje przyznanie tylko jednego dodatku na bliźniaki twierdząc, że przywilejem mam bliźniaków jest wydłużony okres pobierania dodatku, możesz zadac im pytanie jaki przywilej w związku z tym mają mamy bliźniaków, trojaczków niepełnosprawnych (przy jednym dziecku okres pobierania wynosi do 72 miesięcy). Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Am.na 17.02.13, 12:26 Babka z gopsu mówiła, że jak się decyzja uprawomocni to wznowią posępowanie czy jakoś tak. I dostanę decyzję, ze muszę im zwrócić daną kwotę. Mogą ją sobie od razu odciągnąc od kolejnego świadczenia, bez mojej zgody. Ale można też prosić o rozłożenie na raty. Monia dzięki za ubranie w słowa zapytania do SKO - jesteś nieoceniona Pisałaś, ze prawniczką nie jesteś - i chyba się minęłaś z powołaniem Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Am.na 17.02.13, 17:26 Jeżeli się odwołasz od tej decyzji to ta decyzja dopiero się uprawomocni w momencie zakończenia całego procesu odwoławczego. Pamiętaj, że na złożenie odwołania masz 14 dni (liczone od momentu otrzymania decyzji). Jak nie złożysz odwołania w terminie to po tym czasie decyzja ta staje się prawomocna. Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Am.na 17.02.13, 22:27 Monia o terminach pamiętam Sama pracuję w urzędzie i wiem z czym to się je Dziękuję Ci za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Am.na 17.02.13, 09:59 I jeszce taka kwestia, że dziewczynki mają orzeczenie do grudnia tego roku. Będziemy się starać o przedłużenie. To pewnie też może mieć wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
motylk-kk Re: Am.na 17.02.13, 18:52 moja trójka ma orzeczenie do końca października podpowiedzcie jak napisać takie zapytanie do sko , jak technicznie się do tego zabrać? Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Am.na 17.02.13, 21:57 motylk-kk w sumie to jesteśmy w podobnej sytuacji. Monia napisała w poście wyżej jak to napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
motylk-kk Re: Am.na 18.02.13, 09:48 moja trójka ma orzeczenie do końca października podpowiedzcie jak napisać takie zapytanie do sko , jak technicznie się do tego zabrać? dot. długości urlopu wychowawczego na troje dzieci z orzeczeniem o st. niepełnosprawno Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Am.na 02.03.13, 09:48 sardyna001 napisała: > wysłałam maila z odwołaniem,doszedł? doszedł Dzięki, ale już po terminie u mnie. Tydzień temu złożyłam odwołanie. No i nie mogę u siebie otworzyć załącnzika, bo mam starą wersję worda. Odpowiedz Link Zgłoś
bejbi30 kasacja do NSA 21.02.13, 10:43 drogie Mamy walczace czy ktoras z Was doszla do etapu kasacji do NSA? ja dostalam uzasadnienie z WSA 12.02. i bardzo sie zastanawiam, czy pisac czy nie pisac, wiem, ze i tak jestem (jestesmy) na straconej pozycji Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: kasacja do NSA 21.02.13, 14:22 Ja doszłam - tzn odpuściłam. ZA napisanie skargi musiałabym zapłacić ekstra, do tego nie bardzo widziałam szanse na wygraną po tym co mi napisał WSA. Ale bede Wam kibicować. Odpowiedz Link Zgłoś
blizniakisb Re: kasacja do NSA 21.02.13, 14:27 a można wiedzieć co ci napisali?? Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: kasacja do NSA 21.02.13, 18:04 blizniakisb napisał(a): > a można wiedzieć co ci napisali?? tu podałam linka do mojego uzasadnienia tylko kilkanascie postów wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
blizniakisb Re: kasacja do NSA 21.02.13, 20:40 dziękuje za odpowiedż już znalazłam ...jestem 1 raz na takim forum i sie troszke pogubiłam , narobiłam zamieszania ... trzymam kciuki.. nie poddawaj się Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: kasacja do NSA 21.02.13, 21:19 ciri_77 a jakie są koszty, jeśli chcesz się odwołać do NSA? Koszt napisania skargi plus koszt adwokata? Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: kasacja do NSA 22.02.13, 08:16 am.na napisał(a): > ciri_77 a jakie są koszty, jeśli chcesz się odwołać do NSA? Koszt napisa > nia skargi plus koszt adwokata? Płacisz wpis stały (100zł) + wpis stosunkowy, zależny od wysokości kwoty o jaka sie ubiegasz,, ale też nie mniej niz 100 zl. DO tego koszt napisania skargi + koszt adwokata, który będzie monitorował całość - odpowiadał na pisma, pojedzie na sprawę itp. Do tego nie każdy ma ochotę zajmować sie kasacjami w NSA. Jak podliczyłam, wyjdzie co najmniej 1 tys , a tyle raczej nie zaryzykuję (bo nie mam na zbyciu) Odpowiedz Link Zgłoś
blizniakisb Re: kasacja do NSA 21.02.13, 14:24 gratuluje wytrwałości... WSA osądził na niekorzyść ???... Odpowiedz Link Zgłoś
blizniakisb Re: kasacja do NSA 21.02.13, 14:26 Pisz ...pisz ...pisz .... jeżeli byś wygrał/wygrała to oznaczałoby sukces nie tylko dla Ciebie/Was ...to będzie sukces nas wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś
blizniakisb Re: kasacja do NSA 21.02.13, 14:40 Gazeta Prawna :"Marek Michalak wystąpił więc do Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej o zmianę przepisów w tym zakresie. Jednak resort nie planuje ich przeprowadzania. Argumentuje, że istotą dodatku jest częściowe zrekompensowanie rodzicom straty wynagrodzenia związanej z korzystaniem z bezpłatnego urlopu wychowawczego. Dodaje też, że zgodnie z kodeksem pracy, niezależnie od liczby dzieci urodzonych w trakcie porodu pracownik jest uprawniony do jednego urlopu i w związku z tym przysługuje mu jeden dodatek." przeczytałam ten fragment i zaczynam mieć wątpliwości ... ale chyba jeszcze nikt nie zdecydował się na kasacje do NSA więc to napewno było by coś ... może w końcu ktoś by się zastanowił nad tą ustawą ... nic nie masz do stracenia... tylko do zyskania.. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: kasacja do NSA 21.02.13, 22:38 blizniakisb napisał(a): > Gazeta Prawna :"Marek Michalak wystąpił więc do Ministerstwa Pracy i Polityki S > połecznej o zmianę przepisów w tym zakresie. Jednak resort nie planuje ich prze > prowadzania. Argumentuje, że istotą dodatku jest częściowe zrekompensowanie rod > zicom straty wynagrodzenia związanej z korzystaniem z bezpłatnego urlopu wychow > awczego. Dodaje też, że zgodnie z kodeksem pracy, niezależnie od liczby dzieci > urodzonych w trakcie porodu pracownik jest uprawniony do jednego urlopu i w zwi > ązku z tym przysługuje mu jeden dodatek." przeczytałam ten fragment i zaczynam > mieć wątpliwości . Ja też przeczytałam tą interpelację i uważam, że osoba, która pisała zapytanie zrobiła to na odwal. Nie zadała bardzo istotnych pytań które my zadajemy pisząc każde odwołanie do SKO czy WSA. Odpowiedz Link Zgłoś
blizniakisb Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 21.02.13, 14:21 Widzę, że ostatni post jest z zeszłego roku ... więc nikt tego już nie czyta...ale. Postanowiłam dodać coś od siebie... W zeszłym roku postanowiłam walczyć o swoje... niestety SKO w BB nie jest tak wspaniałomyślna ( a przynajmniej nie była )... pomimo odwołań i tak dalej uznano, że nie mam racji a sprawa na którą się powołuję jest precedensowa i mówiąc kolokwialnie napisano, że jak mi się to nie podoba to mam ich podać do sądu... No cóż mając kilku miesięczne bliźnięta to ostatnia rzecz na którą miałam ochote. Skończyło się na tym, że zamiast pomocy państwa ( w pełni zasłużonej przecież płaciłam ubespieczenie społeczne !!!) pomaga rodzina... Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 21.02.13, 15:13 blizniakisb napisał(a): > Widzę, że ostatni post jest z zeszłego roku ... więc nikt tego już nie czyta... > Ostatni post jest z dnia dzisiejszego tzn 21.02.2013 godz 14.27. Trzeba czytac wszystkie posty a nie tylko pobieżnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 21.02.13, 15:15 Sorki, pomyliłam się Ostatni post jest z dnia dzisiejszego z godz 14.25 Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 21.02.13, 15:16 Miało byc 14.22 Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Dziewczyny piszmy nr wyroków na priv 21.02.13, 20:08 Zauważyłam ostatnio, że coraz częściej SKO powołuje się na nasze negatywne wyroki. Może nie omawiajmy szczegółów tu na forum tylko prywatnie. Ja na bieżąco podczytuję sobie stronę OPS i pewnie oni też czytają o czym piszemy. Więc, żeby im troszkę utrudnic piszmy te nr na priv. Niech się trochę wysilą i poszukają w ogólnej bazie orzeczeń Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Dziewczyny piszmy nr wyroków na priv 21.02.13, 21:21 monia co to za strona OPS? Hmmm i jak wysłac priva do kogoś z forum? Chodzi o maila? Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dziewczyny piszmy nr wyroków na priv 21.02.13, 21:55 Tak, chodzi o maila. Tam też możesz sobie poczatowac jak aktualnie ktoś jest dostępny. Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Dziewczyny piszmy nr wyroków na priv 21.02.13, 23:54 monia a ta strona OPS to co to? Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dziewczyny piszmy nr wyroków na priv 22.02.13, 16:49 am.na napisał(a): > monia a ta strona OPS to co to? Jest to Pierwszy Polski Portal Pomocy Społecznej. Jest tam takie forum dyskusyjne gdzie pracownicy OPS radzą się innych jak należy postępowac w danej sprawie.. Radzą się m.in co mają zrobic w przypadku dodatku na bliźnięta Poniżej wkleiłam link do tej strony www.ops.pl/forum.php?category=19 Odpowiedz Link Zgłoś
bejbi30 do blizniakisb 22.02.13, 10:58 latwo sie mowi pisz pisz pisz, a co z kosztami? wlasnie dlatego zadalam pytanie na forum, czy ktos doszedl do etapu NSA? niestety ten etap jest juz kosztowny, a szczerze mowiac szanse sa nikle, by nie powiedziec zerowe. w moim przypadku nie place za kasacje i adwokata (pracuje w tej branzy), ale ponosze koszty oplat sadowych i dojazdow do sadu. czyli bylabym pierwsza?? Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: do blizniakisb 26.02.13, 18:18 Hej a możesz napisać jakie są to koszty? bo ja czekam na rozprawę w WSA, ale nawet jak nie dam rady, zapożyczę się a pójdę dalej, nie odpuszczę, bo Oni to wykorzystują właśnie brak pieniędzy bo wiadomo , że nasze dochody są małe! ale dlaczego mają nam odbierać jeszcze marne 400 zł.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Koszty NSA 26.02.13, 18:58 am.na napisał(a): > ciri_77 a jakie są koszty, jeśli chcesz się odwołać do NSA? Koszt napisa > nia skargi plus koszt adwokata? Płacisz wpis stały (100zł) + wpis stosunkowy, zależny od wysokości kwoty o jaka sie ubiegasz,, ale też nie mniej niz 100 zl. DO tego koszt napisania skargi + koszt adwokata, który będzie monitorował całość - odpowiadał na pisma, pojedzie na sprawę itp. Do tego nie każdy ma ochotę zajmować sie kasacjami w NSA. Jak podliczyłam, wyjdzie co najmniej 1 tys , a tyle raczej nie zaryzykuję (bo nie mam na zbyciu) W/w odpowiedź jest wypowiedzią Ciri Odpowiedz Link Zgłoś
motylk-kk Re: Koszty NSA 26.02.13, 21:22 dziewczyny co wy mówicie niema żadnych kosztów wystarczy w sądzie administracyjnym złożyć wniosek o przyznanie radcy prawnego z urzędu potrzebnego do napisania kasacji po drugie za wydanie uzasadnienia nic się nie płaci - jakie 100zł ja nic nie płaciłam z tego co wiem radca prawny ma obowiązek stawić się na rozprawę. Walczcie do końca, jutro zadzwonię do sadu zapytam na jakim etapie stanęła moja sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Koszty NSA 26.02.13, 22:11 Magda informuj nas na bieżąco. Trzymam za ciebie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Koszty NSA 26.02.13, 23:24 motylk-kk dzięki za informacje Jaki pisałaś powód prośby o radcę z urzędu? Słabą sytuację materialną? Czy coś jeszcze? monia czytałam odpowiedź ciri, ale dzięki za przekopiowanie Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Koszty NSA 27.02.13, 14:06 Odpowiadałam na post Karoliny, zadała pytanie ile kosztuje postępowanie przez NSA, chyba że Karolina i Am.na to jedna i ta sama osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Koszty NSA 26.02.13, 23:28 motylk-kk a czy ty byłaś na rozprawie w WSA? To nie jest tak, ze jak sie jest na rozprawie to przysyłają uzasadnienie sami? Tak mi się coś kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Koszty NSA 27.02.13, 19:55 MNie za uzasadnienie kazali zapłacic - ale niedawno oddali z decyzją, że sie nie należało. w adwokatów z urzędu średnio wierze, więc nawet o to nie pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bejbi30 NSA 27.02.13, 11:36 w WSA trzeba zlozyc wniosek o uzasadnienie, w przeciwnym wypadku go nie sporzadza. jest to darmowe, nie wiem, kto napisal ze 100 zl sie placi?? co do adwokata z urzedu-oczywiscie mozna zlozyc wniosek o jego ustanowienie, ja zlozylam, wezwano mnie do wykazania swojej sytuacji materialnej i otrzymalam odmowe (oboje z mezem pracujemy, 2 dzieci). co do NSA-wpisy obowiazuja!! www.nsa.gov.pl/index.php/pol/BIP/Regulacje-prawne/Rozporz%C4%85dzenia/Wysoko%C5%9B%C4%87-i-zasady-pobierania-wpisu wpis staly-100 zl wpis stosunkowy- do 10.000 zł - 4 % wartości przedmiotu zaskarżenia, nie mniej jednak niż 100 zł. oczywiscie mozna uzyskac prawo pomocy w zakresie zwolnienia od wpisu od skargi kasacyjnej, ale nalezy rowniez zlozyc wniosek i wykazac swoja slaba sytuacje materialna. wiec ja na dzien dobry mam 200 zl, i jak pisalam dojazd adwokata do nsa - sam koszt pociagu 330 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: NSA 27.02.13, 22:23 > co do adwokata z urzedu-oczywiscie mozna zlozyc wniosek o jego ustanowienie, ja > zlozylam, wezwano mnie do wykazania swojej sytuacji materialnej i otrzymalam o > dmowe (oboje z mezem pracujemy, 2 dzieci). bejbi30 a ty się z starasz o drugi dodatek za lata poprzednie? Bo jeśli np. ja teraz jestem na urlopie i dochody mamy tylko M, no i spełniamy warunki finansowe aby otrzymać zasiłek rodziiny to moze nam by przyznali radcę? I jeszcze takie pytanie. Jeśli w NSA też się przegrywa to wtedy można się odwoływac do Trybunału? Wiecie jakie tam są koszty? Czytałam na tym wątku, ze niektóre z was nie dostawały pieniędzy jak złożyły odwołanie do SKO. Ja dostałam - to tak informacyjnie piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
bejbi30 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.02.13, 11:41 "Prawo pomocy w zakresie częściowym, stosownie do art. 245 § 3 P.p.s.a. obejmuje zwolnienie tylko z opłat sądowych w całości lub w części albo tylko od wydatków albo od opłat sądowych i wydatków lub obejmuje tylko ustanowienie adwokata, radcy prawnego, doradcy podatkowego lub rzecznika patentowego. Warunkiem przyznania prawa pomocy w zakresie częściowym jest wykazanie przez osobę ubiegającą się, że nie jest w stanie ponieść pełnych kosztów postępowania, bez uszczerbku utrzymania koniecznego dla siebie i rodziny (art. 246 § 1 pkt 2 P.p.s.a.)". Odpowiedz Link Zgłoś
motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.02.13, 10:26 złożyłam 4 odwołania od decyzji sko do wsa we wrocławiu dwa odwołania zostały negatywnie rozpatrzone i została wniesiona kasacja 19.09.12 i 13.12.2012 - kasacje zostały sporządzone przez rade prawnego otrzymanego z urzędu, na razie nie poniosłam żadnych kosztów związanych ze sporządzeniem uzasadnień oraz wniesieniem kasacji do NSA (czy jak odbędzie się rozprawa w NSA będę ponosić jakieś koszty - ja chyba jako pierwsza złożyłam kasacje czy ktoś jeszcze zdecydował się na NSA. Dwie pozostałe rozprawy w wsa jeszcze się nie odbyły wyznaczono już termin na 22 marca dziś wysłałam wniosek o przyznanie radcy z urzędu do tych dwóch spraw. A i jeszcze zapaliło się światełko w tunelu mama trojaczkowa wygrała z sko i sąd w warszawie przyznał jej 3*400zł Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.02.13, 11:21 motylk-kk napisała: > > A i jeszcze zapaliło się światełko w tunelu mama trojaczkowa wygrała z sko i są > d w warszawie przyznał jej 3*400zł > Magda a znasz może nr wyroku. Ewentualnie masz kontakt z tą mamą? Ja mam jeszcze 10 dni na napisanie skargi do WSA w Warszawie i powiem szczerze, że powołanie się na w/w wyrok byłby dla mnie połową sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.02.13, 13:51 > Dwie pozostałe rozprawy w wsa jeszcze się nie odbyły wyznaczono już termin na 22 marca dziś wysłałam wniosek o przyznanie radcy z urzędu do tych dwóch spraw. motylk-kk czy do tych dwóch spraw, co poszły do nsa, w wsa tez miałaś radcę z urzędu? Przydał sie na coś? > A i jeszcze zapaliło się światełko w tunelu mama trojaczkowa wygrała z sko i są > d w warszawie przyznał jej 3*400zł super informacja. Oby takich jak najwięcej było. A jesli znasz nr wyroku to ja tez poproszę Odpowiedz Link Zgłoś
karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 01.03.13, 16:41 Podajcie ten najnowszy wyrok z Warszawy na trojaczki, gdzie mama otrzymała 3*400 zl, ja dziś dostałam pismo z WSA Szczecin czy chcę adwokata, doszłam do wniosku, że sama spróbuję sobie poradzić, też odwoływałam się od dwóch decyzji teraz czekam na wezwanie na rozprawę... szczerze to się boję... Odpowiedz Link Zgłoś
nicol208 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.02.13, 15:29 motylk-kk czegoś chyba nie rozumiem, Ty złożyłaś 4 skargi na tą samą decyzję SKO? każda skarga dotyczyła tej samej decyzji Sko tylko była inaczej sformułowana? Moja skarga do WSA też już wysłana 28 stycznia razem ze skargą wniosek o przyznanie radcy z urzędu i dziś dostałam postanowienie że został mi przyznany. O dacie rozprawy jeszcze nic nie piszą. Motylk-kk czy byłaś na swoich rozprawach czy przed nimi kontaktował się z Tobą albo Ty z Radcą z urzędu? Ja też planuje dotrzec do NSA jeśli będzie taka koniecznośc (mam nadzieję że nie) podaj mi swojego maila mój mail nicol208@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.02.13, 18:14 Nicol208 na każdy rok zasiłkowy otrzymujesz decyzję od której się odwołujesz do SKO. Jeżeli SKO podtrzyma decyzję MOPSu odwołujesz się dalej czyli do WSA. Magda nie dała za wygraną i odwołuje się od każdej decyzji, którą dostała z MOPSU a która przyznaje tylko jeden dodatek na troje dzieci. Ja musiałam się odwoływać od każdej decyzji zasiłkowej. Miałam o tyle szczęście,że dwa razy dostałam drugi dodatek a za trzecim razem już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol208 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.02.13, 18:35 No dobrze Monia rozumiem że motykl-kk(Magda) ma trojaczki ale na odwołanie się od decycji mops ma 2 tyg a z sko 30dni. Ja również jeśli wygram w WSA (w co oczywiście wątpię) chciałabym odzyskac pieniążki za poprzednie lata ale na mocy przepisu o błędzie podmiotu realizującego zadania (można się ubiegac o wypłatę za 3 lata wstecz). Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.02.13, 19:57 3 lata wstecz od momentu kiedy ty zgłosisz się o wypłatę drugiego dodatku lub 3 lata wstecz kiedy urząd sam zauważy swoją pomyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.02.13, 18:16 Magda ten wyrok to jest z tego roku? Odpowiedz Link Zgłoś
motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.02.13, 18:59 chyba z końca 2012 ale jeszcze nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Przekazanie odwołania do SKO 11.03.13, 21:05 Ile czasu ma GOPS na przekazanie odwołania do SKO? 7 dni? Mi też chyba powinni przysłać postanowienie o przekazaniu sprawy? Złożyłąm odwołanie 21 lutego i do dzisiaj zero odpowiedzi. A SKO po jakim czasie informuje, ze zajęło się sprawą? Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Przekazanie odwołania do SKO 12.03.13, 09:44 Gops ma 7 dni na przekazanie sprawy. Może byc też tak że jak zmienią zdanie to nie będą przesyłac do SKO tylko jeszcze raz będą rozpatrywac. SKO po otrzymaniu dokumentów ma 30 dni, ale oni nie informują, że zajęli się sprawą. Informuje ciebie GOPS, że przesłali dok do SKO. Jak dokumenty dotrą do SKO to po ustawowym czasie otrzymasz od nich decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Przekazanie odwołania do SKO 12.03.13, 10:08 monia1-23411 napisała: >tylko jeszcze raz będą rozpatrywac A ile mają na to dni? 30? > Informuje ciebie GOPS, że przesłali dok do SKO. No właśnie nie poinformowali... Może jednak jeszcze raz wydają nową decyzję? Albo znowu list "zaginął" > Jak dokumenty dotrą do SKO to po ustawowym czasie otrzymasz od nich decyzję. Hmmm a nie informują, ze się odbędzie rozprawa? Przecież można sobie na nią pójść. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Przekazanie odwołania do SKO 12.03.13, 16:26 am.na napisał(a): > monia1-23411 napisała: > >tylko jeszcze raz będą rozpatrywac > A ile mają na to dni? 30? Jeżeli jeszcze raz będą rozpatrywac to mają na to 30 dni od momentu wpływu odwołania > > > Informuje ciebie GOPS, że przesłali dok do SKO. > No właśnie nie poinformowali... Może jednak jeszcze raz wydają nową decyzję? Al > bo znowu list "zaginął" Zazwyczaj takie informacje są wysyłane poleconym więc nie ma możliwości żeby zaginął. > > > Jak dokumenty dotrą do SKO to po ustawowym czasie otrzymasz od nich decyz > ję. > Hmmm a nie informują, ze się odbędzie rozprawa? Przecież można sobie na nią pój > ść. Nie ma rozprawy w SKO. Odpowiadają tak jak GOPS tylko tym razem nad sprawą i odpowiedzią myślą 3 osoby (komisja) Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Przekazanie odwołania do SKO 12.03.13, 21:05 monia decyzja o przynaniu dodatków rodzinnych itd do mnie nie dotarła i dopiero jak się o nią upomniałam to mi ją wysłali. Sa dwie opcje, albo list zaginął - co się zdarza, ale baaaaardzo rzadko, albo mi jej po prostu nie wysłali, a skłamali, ze tak ?(i skłaniam się ku tej opcji). A jeśli zaginął to skoro nikt się o niego nie upomniał to poczta nawet go nie szukała. A co do SKO to dziwię się, ze nie ma "rozprawy". W innych sprawach są. Np. odowłanie od wysokości naliczonego podatku od nieruchomości - czyli też odwołanie od decyzji gminy... Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Przekazanie odwołania do SKO 13.03.13, 08:57 U mnie w GOPSie nie wysyłają decyzji. Odbiera się ją przy okazji odbierania świadczeń. W urzędzie jest zawsze informacja od jakiej daty można się zgłaszac po odbiór decyzji, nie wysyłają pocztą. Jeżeli chodzi o SKO to działają na podobnej zasadzie jak GOPSy. Tylko tym razem jest to 3osobowa komisja. Dopiero w WSA możesz byc na rozprawie, ale to też jest na zasadzie tylko odczytania co postanowili, bo decyzja to wcześniej zapada a nie w dniu ogłoszenia wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Przekazanie odwołania do SKO 13.03.13, 21:37 No i dostałam dzisiaj pismo o przekazaniu sprawy do SKO. Data pisma 6 marca, a ja złożyłam odwołanie 21 lutego! No nieźle się terminów trzymają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fasola08 zaczynam walkę 24.04.13, 09:09 witajcie, odświeżam temat Witajcie, odświeżam wątek bo też właśnie zaczynam batalię o ten drugi dodatek. Dzieki netowi w ogóle się dowiedziałam o tym, że jest taka szansa - choć wiem, że jest to złości mnie, że nie każda ją ma MOPS w moim miescie już przyznał mi tylko jeden dodatek, odwołałam się do SKO w Kielcach.....jednak przeczytałam tu na forum, że w tym miescie też odrzucają odwołania czeka mnie zatem WSA ale ono też jest w Kielcach więc chyba nie mam co liczyć na pozytywny wynik. Ale do czego dążę - dziewczyny, czy próbowałyscie zgłosić ten temat do TV? przecież to niezły temat - z tym, że musiałoby nas więcej się zgłosić bo jedna jaskółka wiosny nie czyni - nie można tego tematu zostawić w tej formie! Dlaczego mamy z Poznania i innych miast gdzie przyznają dwa dodatki mają mieć lepiej niż inne, które go nie dostaną? Mamy łączmy się !! w kupie siła! ja napisałam do Uwagi i Sprawy dla reportera - napiszcie i Wy - im więcej zgłoszeń tym większe szanse. Teraz mam prośbę do Monii - czy mogłabyś pomóc mi i nakierować jak napisać do WSA?? najgorsze, że wiem, że WSA w Kielcach na pewno mi odmówi i tu się już chyba koło zamknie, bo nie stać mnie będzie na zamrożenie środków wypłacanych przez MOPS i z tego co czytam, nie jest pewne, że zwrócą mi te zaległe Proszę piszcie jeśli wasze sytuacje się zmieniły 0 tzn jak zapadły pozytywne wyroki na szczeblu WSA. Odpowiedz Link Zgłoś
sardyna001 Re: zaczynam walkę 24.04.13, 22:48 Ja czekam czwarty miesiąc na decyzję z SKO,ma być rozpatrzona w tym miesiącu.Mam wstrzymane wszystkie pieniądze,włącznie z zasiłkiem rodzinnym,pomimo tego że odwołałam się tylko od jednego punktu,który dotyczył wychowawczego. Kochane koleżanka ma rację nagłośnijmy sprawę,ja również wysłałam dłuuuugi list do "Uwagi",niech poruszą temat i może wtedy któryś z posłów zrozumie że za 400zł nie da się wyżywić dwójki-trójki....kochanych szkrabów. Nie bójcie się,nagłaśniajmy!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Jak tam wasze sprawy? 12.04.13, 21:10 Czy są obecnie mamy, które dostały jakieś decyzje pozytywne? Ja powinnam na dzień dzisiejszy już dawno dostac odpowiedź z SKO i nic. Cisza! Mam nadzieję, że ta cisza jest spowodowana pozytywnym dla mnie rozpatrzeniem sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Jak tam wasze sprawy? 14.04.13, 22:14 U mnie cisza. Czekam na odpowiedź od SKO. Czy wiadomo coś o tym pozytywnym wyroku z WSA w W-wie? Odpowiedz Link Zgłoś
monia1-23411 Re: Jak tam wasze sprawy? 15.04.13, 07:54 WSA w Warszawie jeszcze nie orzekał dla nas pozytywnie (chyba że coś się zmieniło). Była jedna sprawa w lutym, gdzie WSA skargę uwzględnił ale z innych przyczyn niż to było podnoszone. WSA dopatrzył się takich błędów w decyzji, które spowodowały jej nieważnośc. Ja też czekam na wyznaczenie daty rozprawy w WSA Warszawa. Ponad miesiąc temu wysłałam dokumenty do SKO i nie mam nawet informacji, że przesyłają do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
ma2ma karolcia198406 i meganka83 ------- szukam was 17.04.13, 14:31 dziewczyny napiszcie do mnie prosze na gazetowego-pilna sprawa, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
dubeltowka2 Re: Jak tam wasze sprawy? 17.04.13, 16:38 Moje odwolanie poszlo do SKO 28 lutego po miesiacu dzwonilam to sie dowiedzialam ze sprawa jeszcze oczekuje a termin może sie wydluzyc nawet do .....9 miesiecy...MASAKRA !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
am.na Re: Jak tam wasze sprawy? 17.04.13, 23:08 W tym kraju nic nie może być normalne! Odpowiedz Link Zgłoś