08.10.06, 22:08
Witam,

Jestem mamą 2,5 letnich chłopców. Dzieci są bardzo energiczne i żeby nie
robiły totalnego bałaganu staram się organizować im różne zabawy. Niestety
pomysły mi się kończą a chciałabym wprowadzić coś nowego. kredki, farby,
klocki, zabawa w dom, robienie ciasta,czytanie bajek, zabawy zabawkami
przerabiamy. Moje dzieci jeszcze nie mówią więc wspólne uczenie sie
wierszyków i piosenek odpada. Jeżeli moglibyście podsunąć mi zabawy które
lubią Wasze dzieci będę bardzo wdzięczna,
pozdrawiam, Beata
Obserwuj wątek
    • teletombola1 Re: zabawy 09.10.06, 22:19
      Moje 3-latki bardzo lubią zabawę "w bazę" zapoczątkowaną od starszego brata.
      Tzn. biorą koce (może być kołdra, ręczniki, materac), rozkładają między łóżkiem
      a łóżeczkiem lub stół, stołki czy biurko, tak żeby tam mogli wejść ewentualnie
      wczołgać się. Wkładają tam różne rzeczy, to zależy od dnia i pomysłu np.zabawki
      i bawią się w sklep; poduszki i kołderki i udają, że tam śpią; garnki, łyżki,
      warzechy itp. i "gotują" zupkę.
      Ta zabawa zajmuje im do 2 godz.

Zabawa przy stoliku: Przygotować kilka małych pudełek i jedno większe ze
      skarbami tzn. fasola jaś, guziki, groch suchy itp. Pojedynczo, paluszkami dzieci
      wyjmują i wkładają do odpowiednich pudełek: guziki do guzików, fasolki do
      fasolek itd. A jeszcze ciekawiej jest gdy skarby w dużym pojemniku pływają we
      wodzie, albo są zakopane w mące, ryżu, kaszy, grysiku itp.

Na stole lub na podłodze rozłożyć duży arkusz szarego papieru, psiknąć trzy
      "kupki" pianki do golenia i dużymi ruchami całych rączek dzieci zataczają koła i
      "malują" bałwana.

Zabawa ciastem też jest fajna. Ciasto się robi z mąki i wody. Dzieciom się daje
      wałek, nożyki plastikowe, foremki do ciasta, fasolę jaś(fasola jaś służy jako
      nadzienie do pierogów).

Dużo pomysłów znajdziesz też w książce "365 dni twórczej zabawy dla dzieci
      dwuletnich i starszych".
      • beata1001 Re: zabawy 11.10.06, 20:16
        Bardzo dziękuję. szczególnie podoba mi się zabawa z pudełkami...na pewno
        wszystkie pomysły wykorzystamy.
        Jeszcze raz dziękuję.
        Beata
    • teletombola1 Re: zabawy 09.10.06, 22:46
      Polecam też forum "Gry i zabawy"
    • piegoosek Re: zabawy 10.10.06, 14:58
      a moze jakies ksiazki-poradniki?
      aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=133477335
    • 3mamita Re: zabawy 09.08.16, 23:13
      może zabawa "palcem po mapie" zwiedzanie miejsc i miast na mapie Polski dla młodszych dzieci a dla starszego Europa? rozbudza ciekawość , pobudza wyobraźnie smile ja swoim dzieciom mapę kupiłam na mappi.com.pl/
    • jd86 Re: zabawy 20.09.16, 10:29
      Moje córeczki w tym wieku uwielbiały zabawy ruchowe, wszelkie tory przeszkód, poszukiwanie skarbów z zagadkami, tańczenie (opowiadałam im bajkę, a potem ją tańczyłyśmy, za pomocą gestów, ruchów ciała przedstawiałyśmy jej treść).
      Lubiły też bardzo jak kładłam trzy karty i musiały zapamiętać ich kolejność, zamykały oczy, zmieniałam kolejność i pokazywały jak było wcześniej.
      Uwielbiały też zabawę w szukanie skąd dochodzi dźwięk. Chowałam telefon komórkowy z włączoną muzyką np. śpiew ptaków i musiały ją znaleźć.
      Pantomina - udawanie zwierząt, pokazywanie emocji na twarzy.
      Wszelkie zabawy w kółeczku - kółko graniaste, stary niedźwiedź mocno śpi...
      Zastyganie w miejscu - tańczymy do muzyki, kiedy muzyka ustaje dzieci stają i się nie ruszają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka