Dodaj do ulubionych

odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic?

12.06.12, 12:20
wiem, ze ten temat juz sie wielokrotnie pojawial, ale nie znalazlam odpowiedzi na to pytanie-jak "technicznie" u Was wyglada odpieluchowanie? ja probowalam kilka dni temu odpieluchowac moje bliznieta, bylo cieplo, zalozylam im tylko majtki. kolezanka twierdzi, ze puszczala dziecko calkiem gole w mieszkaniu-bez majtek, sprobowalam tak kolejnego dnia. z kolei moja tesciowa mowi, ze powinnam zakladac pieluche tetrowa i na to majtki, sprobowalam trzeciego dnia. jak Wy robicie? ja probowalam 3 wersji, niestety zadna nie dzialasad pierwszego dnia 12 zsikanych majtek i par skarpet i wycieranie podlogi, drugiego dnia-zsikana i obsmolona podloga, trzeciego-13 pieluch tetrowych i 13 par majtek do prania, ale za to podloga sucha. juz sama nie wiem, jak to robic. dzieciom mokre majtki czy mokra pielucha nie przeszkadzajasad mam juz troche zalamke, bo nie robie wlasciwie nic innego, tylko je ciagle pytam, czy chca siusiu (nigdy nie chca)i probuje sadzac, a one i tak wola lac pod siebie (na 3 dni 3 trafienia, 2 corka i 1 syn).
Obserwuj wątek
    • 1nova Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 12.06.12, 22:45
      Nikt sie nie odzywa, to napisze jak wygladalo to u mnie. Blizniakow jeszcze nie "odpieluchowalam", bo maja 8 miesiecy smile. Ale procedure przecwiczylam juz dwa razy przy dwoch corkach. Pierwszej zdjelam pieluche jak miala 2,5 roku, a drugiej jak miala 1,5 roku. Ale mlodsza duzo wczesniej zaczelam sadzac na nocniku, okolo 10 miesiecy miala. Ja po prostu zdjelam dziewczynkom pieluchy i ubieralam normalnie (tj. majtki i sukienka lub spodnie). Co dwie godziny mniej wiecej sadzalam na nocniku. Jak nie zrobily to za chwile znowu probowalam i tak do skutku. Cudow nie ma, sikac musza. I prawda jest taka, ze starsza "lapala" okolo miesiaca, a mlodsza w zasadzie zesikala sie moze ze dwa razy. Wiele zalezy od dziecka i jego gotowosci do nauki czystosci. A jest to naprawde trudny trening, bo nie dosc ze dziecko musi sobie uswiadomic ta potrzebe, to musi umiec sie potem wysikac swiadomie. Poczatki sa trudne, ale nie wolno sie zrazac. Moze dzieci po prostu jeszcze nie sa gotowe na taka rewolucje i tyle. Ciekawa jestem kiedy moim blizniakom uda sie zdjac pieluche. Oby szybko, bo budzet domowy dlugo nie wytrzyma tych kosmicznych wydatkow na pieluchy wink. Nova
      ---------------------------------------
      Wazne sa tylko te dni, których jeszcze nie znamy
      Waznych jest kilka tych chwil, tych na które czekamy
    • doti_2 Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 12.06.12, 22:47
      technicznie - to zaczęłam jak było widać że dziecko coś kuma np. łapie sie za krocze, chowa za firanką, powtarza że siusiu to na nocnik. Najpierw córa (2 l) potem syn (2,5 l.).
      U każdego, zdjęłam pieluchę, wytłumaczyłam o co chodzi i za jakiś czas przypomniałam że jak siusiu to na nocniczek żeby majteczki mokre nie były. Jak się udało to wielka radość i w nagrodę żelek/tik-tak. Jak się nie udało to może następnym razem i zmiana majtek. Nie pytałam czy chcą - zawsze było NIE. Przypominałam jak ma być.
      Jak długo nic nie było to to sadzałam na nocnik, czytaliśmy bajki, oglądaliśmy bajki - szukałam jakiegoś zajęcia bo nieraz trochę to trwało.
      Nocnik stał zawsze obok, nawet jak to miało być na środku salonu. I refleks musiałam mieć błyskawiczny bo od wołania do siku to były może 2 sekundy. Niania nie dawała rady miała bardzo dużo wpadek bo zwyczajnie nie wiedziała że dziecko sygnalizuje. Córka wołała, Syn zaczął wołać po 3 miesiącach od odpieluchowania, wcześniej pokazywał, że mu się chce więc musiałam mieć oczy dookoła głowy. Ja czasem dawałam tetrę, ale głównie w majtkach ganiali.

Jak 2-3 dni kompletnie nie kumają to bym odpuściła na jakiś miesiąc. A jak chcesz kontynuować to bym jasno określiła że pielucha tylko do spania, a w dzień czy na spacer czy do cioci na imieniny bez. Ja popełniłam ten błąd i na imprezę rodzinna założyłam młodemu pampka na 5-6 godzin i skończyło się tym że potem w majtkach lał jak szalony a na golasa wołał i robił na nocnik. I tak pięknie dziecku w głowie namieszałam.

Sadzałam też dzieci obowiązkowo po spaniu, przed spaniem i przed wszelkimi wyjściami z domu.
    • wiki.sz Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 13.06.12, 12:53
      Ja zaczęłam od tego, że wysadzałam na nocnik po spaniu, po jedzeniu, przed i po spacerze - pieluchy dalej były ( zaczęliśmy jak skończyły rok - bardziej chodziło o zaznajomienie o co chodzi). Z kupą na nocnik poszło szybko. Potem zdjęliśmy pieluszki w domu ( przed 2 urodzinami)-ale że była późna jesień i zima za pasem, to na spacery,do spania, na wyjścia pieluchy zakładałam. Przyszła wiosna ( miały 2,5 roku) to pozbyłam się pieluch na spacerach i na wyjścia. Ostatnio zdjęłam na drzemkę, została nam noc - w sumie syn ma pieluchę suchą po nocy, a córka zawsze komunikuje, że już zrobiła w pieluszkę i na nocnik nie chcewink więc myślę, że czas najwyższy i tą kwestią się zająć ( mają teraz 2 lata i 8 miesięcy).
      Więc u nas etapami. Są dzieci które szybciej załapią, ale jest coś w tym, że dziecko musi dojrzeć.
      Próbowałam zakładać tetrę, ale było im nie wygodnie, choć czasami faktycznie pomagało, bo chroniło spodnie. Początki nie są proste. Prania jest dużo. U nas tak było.
      Sama musi zdecydować, czy nie przeczekać chwili i spróbować od początku. Lato to dobra pora, bo ciepło. Trzeba mieć dużo cierpliwości. Rozumiem Twoje zwątpienie - też tak miałam - czasami nie zdążyłam przebrać jednego, a już drugie było mokrewink Ale to minie, w końcu się udawink
      Trzymam kciuki!!smile
    • 1nova Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 13.06.12, 13:05
      Ja sie jeszcze wtrace, bo niektore dziewczyny pisza o "etapowym" zdejmowaniu pieluchy. Ponoc strasznie to dziecku miesza, bo raz moze w majtki, a raz nie. I metlik w glowie gotowy. Ja rzeczywiscie zdjelam od razu i na spacery zabieralam komplet ubranek do przebrania. Choc dwa komplety to juz problem sie robi z iloscia ciuchow w wozku wink. Ale zelazna zasada bylo siusiu przed spacerem czy innym wyjsciem. Powodzenia! Uda sie, jak nie teraz to za jakis czas smile. Nova
      • wiki.sz Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 13.06.12, 20:48
        Z perspektywy czasu też nie robiłabym tego etapowo - tylko zdjęła pieluchę od razu, w domu, na spacery, na wyjścia, ale wiosną czy latem ( my zaczynaliśmy jesienią więc moim zdaniem było za zimno). Teraz chodzimy na spacery bez wózka - a ja jak wielbłąd - w plecaku - ubranka na zapas, picie, coś do jedzeniawink Idzie lato, będzie dobrzesmile
    • monia1-23411 U bliźniaków jest inaczej ponieważ 13.06.12, 14:00
      jeden najczęściej papuguje od drugiego i tu jest albo problem albo sukces. Z moją córką w ogóle nie miałam problemów natomiast z bliźniakami jest horror. Mają prawie 3 lata i walą cały czas w pampersy. Próbowałam już wiele razy i nic. Jeden już mógłby robić na nocnik,jak zdejmę mu pieluchę to sam biegnie do łazienki i robi siku. drugi natomiast dostaje histerii jak tylko zdejmę mu pampersa.
      Wszystkie rozmowy, zachęty i tłumaczenia nic nie dają. Ryczy dotąd aż założę mu pieluchę. I to nie jest zwykły płacz, ale piski z rykami i rzucanie się na podłogę z pieluchą w ramionach. Kilkakrotnie próbowałam go przetrzymać, ale do płaczu dołączał się drugi i dochodziło do tego że ryczeli ponad 2 godziny (oczywiście lejąc po nogach) aż sąsiedzi zaczęli pukać do drzwi. Wiem, że jeden już mógłby chodzić bez pampersa (jak drugi to przyuważy to każe mu zakładać, jak nie zakładam to ryczy). Doszłam do wniosku że muszę poczekać aż mały histeryk będzie gotowy i sam zechce, inaczej cała rodzina wyląduje w wariatkowie.
      W najbliższych dniach mam zamiar jeszcze zrobić próbę i kolejny raz puścić ich na podwórko bez majtek. Atrakcją będzie woda w baseniku i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Z ciekawością będę śledziła ten wątek, może znajdzie się jakiś wypróbowany sposób i na moje bliźniaki.
      • agnrek Re: U bliźniaków jest inaczej ponieważ 14.06.12, 11:49
        Ja swoje dziewczynki odpieluchowałam 2 dni, miały wtedy 1 rok i 9 m-cy. Założyłam im śliczne sukienki i majtki - to dodatkowa zachęta, żeby ich nie zasiusiać. Miały wielką frajdę z siusiania na kwiatki i na trawkę, doslownie co chwila któraś podlewała roślinki smile
    • ola33333 Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 14.06.12, 00:17
      skoro w ciagu dnia bylo 13 pieluch przesikanych to moim zdaniem twoje dzieci nie sa jeszcze gotowe do odpieluchowania. Pielucha powinna byc sucha przynajmniej 2-4 godziny, czyli dziecko ma sikac kilka razy dziennie, no ze 6 moze, ale nie 13 ! Skoro tak czesto posikuja, to jeszcze sa zdecydowanie nie gotowe.
      • bejbi30 Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 14.06.12, 12:46
        13 pieluch na 2 dzieci, czyli srednio 6,5 szt na łebkasmile
        • 1nova Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 14.06.12, 22:31
          No ale jak Wam idzie? Jakies male sukcesy sa? smile Nova
          • bejbi30 Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 18.06.12, 15:40
            hej Dziewczyny! dzieki za wszystkie odpowiedzi i pomocsmile na weekend musielismy zas zalozyc pieluchy, lecielismy na weekend zagranice na wesele i nie wyobrazalam sobie tam walczyc z nocnikami... dzis dzieci sa z tesciowa, probuje ich sadzac-syn chetnie siedzi, ale nie sika do nocnika, corka nie chce w ogole siadac. jutro beda z moja mama, zobaczymy jak jej pojdzie. cos czuje, ze to jeszcze nie ten momentsad problem polega na tym, ze dzieci sa albo z mama albo z tesciowa, my z mezem w pracy i tak naprawde ciezko babciom sobie z tym poradzic, jak sa same. wiadomo ze z dwojka jest duzo roboty, wyjscie na spacer, podawanie posilkow itd. my z mezem jedynie w weekend mozemy probowac. heh myslalam ze to szybciej pojdzie, zwlaszcza ze np. corka nieraz nie chciala, by jej zakladac pieluche. szkodasad
            • emkz Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 26.06.12, 22:38
              Hej,
              My lecieliśmy od razu bez pieluch, i od razu na toaletę. Latem, ale najpierw jeden, później drugi, bo tyle majtek (i ścierek) to ja nie miałamsmile O dziwo, moje jak szły na spacer, nie sikały nigdy.
              U mnie super patentem było to, że toaletę mamy dosłownie na przeciwko telewizora, więc kiedy przychodziła pora, sadzałam na kibelku, włączałam bajkę i kiedy było siusiu to były brawa, nagrody, itp. Jeden potrzebował 2 tygodni, drugi tylko tydzień (chyba napatrzył się bratasmile)
              Pozdrawiam i trzymam kciuki!
    • agulle Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 05.07.12, 13:43
      Większość czasu spędzamy w dużym pokoju. Zwinęłam dywan i ustawiłam 2 nocniki. Powiedziałam, że sikamy do nocników, chłopcy usiedli wypróbować i im mówiłam "sisisiiiii" żeby wiedzieli. Rozebrałam ich od pasa w dół i tak ganiali. Pierwsze razy sikali na podłogę, mówiłam, że tak nie, trzeba iść na nocnik. W końcu jeden usiadł na nocnik i się wysikał, wielka radość, nagroda, owacje. Drugi postanowił nie być gorszy i tez zaczął sikać na nocnik. Wypadki się zdarzały. Potem szybko ich przesadziłam na sedes z nakładką dla dzieci, bo z tymi nocnikami było trochę roboty.
      • nikoru Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 05.07.12, 19:57
        A kiedy zaczęłaś to szkolenie i czy wcześniej dzieciaki miały już kontakt z nocnikiem?
        • agulle Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 06.07.12, 21:06
          Mieli 2 lata i miesiąc. Nocnika wcześniej nie widzieli. Kupiłam, przyniosłam do domu i powiedziałam, że od dzisiaj sikamy tu.
    • bejbi30 Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 03.08.12, 12:25
      witajcie! pisze bo mam sie wreszcie czym pochwalicsmile kilka dni temu podjelismy kolejna probe odpieluchowania, ale na spokojnie. przyznaje, ze gdy zakladalam ten watek, strasznie mi zalezalo, by odpieluchowac dzieci szybko-jak moglam byc tak naiwna?wink
      a ta proba byla spokojna, bez spietego tylka, na luzie. corke zostawilismy, bo tylko czasem laskawie zgodzi sie usiasc na nocnik, ale nie sika do niego. synek byl chetny do wspolpracy, wiec wzielismy sie za niego. odpieluchowalismy go wlasciwie w 1 dziensmile zdazyly sie 2 wpadki, ale to raczej z mojej winy-synek nie umie sam sciagnac majtek, a ja zajeta czyms innym nie zdazylam dobiec i tego zrobic. poki co-synek bez pieluchy, za wasza rada od razu na spacer tez bez-sika nawet pod drzewkiemsmile ma pieluche na drzemke, ale wstaje z sucha i sika na nocnik. aha-kupa od razu tez na nocniksmile za pare dni chcemy sie wziac za corke, bo dwojke naraz ciezko bylo odpieluchowac.
      mam jedno pytanie-czy to normalne, ze moj synek sika co pol godziny albo czesciej? jest upal, duzo pije-fakt, ale sika non stop! dodam, ze zawsze cos jest w nocniku, wiecej lub mniej, ale jest. czy to sie jakos unormuje, ze bedzie sikal rzadziej, a w wiekszej ilosci??
      • nannyjo32 Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 03.08.12, 12:36
        moje sikaja co 10 minut lataja jak glupie od nocnika do kibelkow. Pozatym sa tak zajete i hyperaktywne ze smiac mi sie chce bo leca i jeszcze nie usiada a juz sikaja i tylko slysze siii chce mi sie i bieg. Lataja po domu bez majtek wiec nie ubieram i scigam ciagle. NA wyjscie sa ubrane wiec musza dobiec w majtkach, a na trawke tez siusiu robia bez problemu.
        Mysle ze z czasem naucza sie trzymac bo jedna juz potrafi troche dluzej i beda robic rzadziej
      • wiki.sz bejbi30 03.08.12, 21:09
        Hej, z czasem się ustabilizuje i będą sikać rzadziej a w większej ilości. Mój syn przy tych upałach potrafi sikać ok. 3-4 razy - konsultowałam z lekarzem i dowiedziałam się, że jak sika ok. 200 ml na dobę to oki - no więc mierzyłam i spoko - po samej nocy przeszło szklankawink
        Na początku też ciągle latali sikać, a teraz to im przypomninam bo wydaje mi się że za rzadko sikają.
        Aha - jak synek ma pieluchę suchą po drzemce i idź za ciosem i ściągnij.
        Ja jeszcze w połowie czerwca pisałam, że śpią w pieluchach w nocy, już dawno powink Synek super, córka zalicza więcej wpadek ale i tak jestem zadowolonasmile
        pozdrawiam ciepło
        • bejbi30 Re: bejbi30 07.08.12, 12:26
          dzieki za odpowiedzismile synek sika czesto, bo lubi byc chwalony, mysle ze to tez jakis powodwink poki co nie zaliczylismy juz zadnej wpadki, na dwor dalej bez pieluchy, od jutra planuje nie zakladac na drzemke-dalej wstaje z sucha pielucha. powiem wiecej-ma sucha tez po nocy, wiec jak sie uda z drzemka, bede probowac sciagac na noc. synek jest dla mnie wielkim zaskoczeniem, bo nie sądzilam ze to on pierwszy bedzie bez pieluchy, tak szybko zalapie i ze bedzie pamietal o nocniku!! w weekend chcemy zaczac z coreczka, bo bedziemy z mezem oboje w domu, ale poki co mala odmawia nocnika, jakby parzył. kupilismy nakladke na sedes, tu siada chetnie, ale moglaby siedziec godzinami, a zero efektu. po kilku probach odpuscilam, bo nasze zycie musialoby sie przeniesc do lazienkiwink
          moze macie jakies rady, jak sie "wziac" za corke? pozdrawiam!
    • misiowamama-2 Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 23.08.12, 16:27
      Nasza przygoda z nocniczkiem zaczęła się po ukończeniu 1-go roczku. Ale to było takie raczej oswajanie z owym urzadzeniemwink Pomalutku, sukcesywnie, bez nacisku. Na poważnie zaczęło się przed ukończeniem 2-go roku życia. Była cieplutka wiosna, postanowiłam nauczyć dzieci funkcjonowania bez pampersów (w dzień oczywiście). Ubrałam same majtusie i poszłam z małymi do ogródka. Jednak gdy po stosunkowo niedługim czasie miałam usikanych jakieś 15 par majteczek- skapitulowałam. Ubrałam im pampersy i doszłam do wniosku, że...jeszcze nie dojrzałam, czy też moja cierpliwość wink W miesiąc później ponowiłam próbę. Było podobnie, chociaż pomału zaczynały łapać o co biega. Najbardziej podobło im się podlewanie krzaczków w ogródku. smile Na polu jakoś było, ale w domu... no właśnie, w domu bez zmian. Aż któregoś dnia zupełnie zrezygnowana zarządałam od męża ,aby zabrał chłopaków do wc i pokazał jak się sika po męsku. I co? Zadziałało!!! Moi dzielni "mężczyźni" zaczęli wołać "mama-sii!" i załatwiać się "po męsku" w toalecie. Nocniczki były tylko do "grubszej sprawy" wink Jak mieli po 3 latka zakupiłam mały sedesik i nocniczki przestały być potrzebne...
      aaa... doczytałam, że u Ciebie jedna z bliźniąt to dziewczynka... ale wiesz, może jak uda się nauczyć sikania synka " po męsku" to może i córunia załapie, że kobitki też powinny odpowiednio?
      W każdym razie, nie rezygnuj, życzę wytrwałości i zagoń do roboty tatusia wink pozdrawiam
      • bejbi30 Re: odpieluchowanie-jak "technicznie" to zrobic? 30.08.12, 12:51
        witam ponownie! probowalam znowu odpieluchowac corke, ale pojawil sie nowy problem po drodze... synek zaczal sikac w wc, siedzac na nakladce, na nocnik juz nie siada. corka nie chce sikac na nocnik, od razu chce tez na nakladce do muszli. problem polega na tym, ze synek... jest zazdrosny? nie wiem, jak to interpretowac, ale zawlaszcza sobie prawo do siedzenia na muszli. przyklad-wysadzam corke, on od razu tez chce siku/kupe (mimo ze siedzial 5 minuit wczesniej). dotyczy to tez nas-kiedy my idziemy o wc, on tez chce. nie mamy jak wziac sie za corke, bo co ja sadzam, maly tez chce!! probowalismy mu tlumaczyc, ze muszla klozetowa jest jedna, a nas jest czterech. nie da rady. probowalismy tez corce wytlumaczyc, by najpierw sikala do nocnika, a jak sie nauczy to ja przesadzimy na nakladke-nie chce. sytuacja patowauncertain doswiadczone mamy-pomozcie!!smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka