08.02.13, 11:06
planowalam wakacje w portugali w tym roku. Bliznieta maja 3 latka skonczone we wrzesniu mialyby 3 i 8 miesiecy wiec myslalam ze to dobry czas zeby je zabrac do cieplego kraju. Maz jednak wybil mi to z glowy stwierdzil ze we dwojke bedziemy urobieni i zmeczeni od upalow i dzieci ktore beda chcialy taplac sie w morzu badz na basenie calymi dniami i trzeba bedzie miec oczy szeroko otwarte caly czas bo obcy kraj i jezyk, bedziemy bez auta wiec nie bedzie mozliwosci je zabirac po okolicy i wozic po parkach zabawy itp. plus od 6 rano do 20 na pelnych obrotach. Chcialam wykupic 10 dni z jedzeniem w algrave.
Pozostaje mi jechac nad polskie morze gdzie zostalam zaproszona przez rodzine bedzie dodatkowo paru doroslych ktorych dzieci znaja, ale bedzie mniej do zabawy dla dzieci, bedzie za to samochod do urzytku.
CZy ktoras z was byla z takimi dziecmi na wakacjach za granica z biura podrozy i jak to wygladalo.
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: wakacje 08.02.13, 11:42
      Polskie morze - odradzam zdecydowanie. Ja od kilkunastu lat nie byłam i podkusiło mnie - pojechaliśmy w 2011 roku i było jak to nad polskim morzem - jak nie lało, to było zimno albo pochmurnie. W miescie tłumy, żeby wejść na kryty basen, to musieliśmy swoje odstać. A w basenie jak w zupie, jeden na drugim. W dzień było maksymalnie 23 stopnie, a w morzu pewnie poniżej 16, mąż raz się wykąpał ł i podziękował smile Na plaży rozebrani byliśmy 3 razy w ciągu 2 tygodni. Ceny wszędzie jak z kosmosu, nigdy więcej już nie pojedziemy. Dziewczynki miały wtedy 4,5 roku.
      Dwa poprzednie urlopy spędziliśmy na Mazurach w ynajętych domkach w lesie i bardzo, ale to bardzo sobie chwaliliśmy - pogoda była, to rzeczywiście plus, ale woda w jeziorach nie jestt taka lodowata jak w Bałtyku nawet, gdy w powietrzu jest 20 stopni, jest słodka i o wiele bezpieczniejsza do zabawy niż w morzu. W tym roku dziewczynki będą mialy 5,5 roku i jedziemy znowu na Mazury - tydzień pod Augustów, a drugi tydzień pod Olsztyn. Wybieramy takie okiloce, żeby było co robić w razie deszczu- basen kryty czy nawet rejs statkiem. Ośrodek koniecznie z placem zabaw.
      A latem 2012 byliśmy w sierpniu w Turcji - nie wychylilismy nosa z hotelu, bo upał był okrutny - rekordowo było 49 stopni w południe. Dziewczynki marudziły w drodze na plażę, nie było mowy o jeżdżeniu na żadne wycieczki - ale to przewidzieliśmy, więc wzięliśmy dobry hotel i opcję all inclusive - dzieci libią być głodne o różnycyh porach, a w tej opcji nawet w kostiumie kąpielowym można iść na obiad przy basenie. Były wszystkie napoje, lody i ciastka - niczego nie kupowaliśmy.
      Jeśli masz dzieci takie jak moje, które maruszą w samochodzie w upale, nie chcę nigdzie jeździć i zwiedzać, to spędzisz leniwy urlop między basenem a plażą - ale przynajmniej poleżakujesz smile
      Wybierz hotel 5*, gdzie będziecie mieli co robić - będą fajne baseny, może nawet aquapark, zajęcia i animacje dla dzieci. Moje cały dzień pluskały się w basenia i zjeżdżały na zjeżdżalni z tatą, a ja przeczytałam kilka kryminałów smile
    • agnrek Re: wakacje 08.02.13, 11:45
      Aha, dzieci w basenie miały non stop założone rękawki albo kółka i nie sjet prawdą, ż enosn stop ich pilnujesz. Ja wpuszczałam je do brodzika (woda dla nich była do połowy ud), zjeżdżały z małej zjeżdżalni, robiły zupę z wody basenowej, przelewały wodę z foremki do foremki - ja na leżaku i kątem oka je obserwowałam. Mąż szedł pływać na głęboki basen, wskakiwali we trójkę do wody, mąż plynął, a one we dwie w kapelusikach i rękawkach za nim. A mama z drinkiem na leżaczku smile
      • nannyjo32 Re: wakacje 08.02.13, 12:04
        wiesz z atrakcjami nie ma problemu mieszkam w uk i jest duzy wybor. Chcialam leciec do portugalii bo jeszcze nie bylam, pozatym lot nie jest dlugi. Ja wiem ze sa atrakcje itp ale moj maz argumentuje ze nie damy rady ze bedziemy na pelnych obrotach i nic nie odpoczniemy przy 3 i 8 miesiecy latkach. Powiedzial ze musimy poczekac az beda starsze. Zgodzil sie na Polske bo bedzie moja rodzina 4 osoby dodatkowo do pomocy.
        • nannyjo32 Re: wakacje 08.02.13, 12:16
          tu juz nie chodzi o karja i pogode ale jak to wyglada z takimi 3.8 miesiecy czy rzeczywiscie jest kupe roboty
          • agnrek Re: wakacje 08.02.13, 12:48
            Ja mam dzieci bardzo energiczne, ciągle czegoś od nas chcą, ciągną za rękę " "mama, chodź ze mną", ale powiem Ci, że wyjeżdżamy z nimi, odkąd miały 1,5 roku i naprawdę jest luz, trzeba tylko dobrze wybrać miejsce. Pamiętam, że gdy miały ponad 3 lata, to na Mazurach same biegały do sklepiku po lizaki smile Kładły pieniążki i pokazywały co chcą, a my siedzieliśmy na zewnątyrz sklepu. Gdy miały ponad 4 lata, to byliśmy w zamkniętym ośrodku, niedaleko był plac zabaw - same tak się bawiły z nowymi koleżankami - potrafiły mi na 2 godziny zniknąć.
            Moje dziewczynki marudzą w podróży, ale jak w zeszlym roku pierwszy raz leciały samolotem (3 godziny), to takie były ciekawe, że o 4 nad ranem bez problemu wstały. Czekala nas 1,5 godzinna jazda autokarem na lotnisko, potem jeszcze 2 godziny na lotnisku i nie było żadnego płaczu ani marudzenia.
            Jedź śmiało, bo to prawie 4-latki, odpoczniecie na pewno smile Z takimi poniżej roku jest ciężko, chociaż to też zależy, ale z takimi bez pieluch, które same jedzą, same chodzą smile, można je czymś zająć - to jak najbardziej jedź!
            • nannyjo32 Re: wakacje 08.02.13, 15:16
              co roku jezdzimy ale w uk wynajmujemy domek no i mamy wlasny samochod do dyspozycji w tym roku tez jedziemy. Maz anglik jest nie do przekonania mowi ze sie urobimy bo bedziemy na basenie albo plazy cale dnie w upale i nie odpoczniemy.
              • agnrek Re: wakacje 13.02.13, 09:36
                Słuchaj, chyba oczywiste jest, że jak się ma dzieci, to wakacje wyglądają inaczej, ale to nie powód, żeby czekać ileś tam lat aż dorosną smile My ze względu na brak przedszkola w lipcu/sierpniu wyjeżdżamy właśnie w tym okresie - w Turcji robiliśmy sobie w samo południe 1-2 godzinki przerwy od upału i dzieci rysowały w pokoju albo oglądały tureckie bajki w tv smile
                Nie byłam w Portugalii, ale byłam w Hiszpanii i na pewno nie jest tam tak upalnie jak w Turcji, więc nie ma co przesadzać i rezygnować z wakacji smile Kto wie, może dzieci Was jeszcze mile zaskoczą i będzie super ekstra.
    • nessska Re: wakacje 08.02.13, 15:45
      Bardziej niż nad polskim morzem, nad ktorym faktycznie w razoe niepogody mozna oszalec, sie nie urobicie. Algarve fantastyczne, dzieciaki woeczorem padna zmorzone taplaniem w wodzie i upalem (pogoda pewna), a Wy macie czas dla siebie.
    • juliza Re: wakacje 08.02.13, 20:34
      My byliśmy z 3,8-letnimi blizniakami samochodem na objazdowej wycieczce w Niemczech i Szwajcarii. Dzieciaki wytrzymały 10 godzin jazdy samochodem, wspinaczke w Alpach, niekiedy cały dzien zwiedzania połączonego z przejazdem kolejką górską, grilowaniem, wycieczką promem itp. Z 4,8-letnimi blizniakami bylismy na 10 dniowym pobycie na Krecie, z czego 4 dni spedziliśmy jeżdżąc samochodem i zwiedzając wyspę. Nie mieliśmy wykupionych posiłków - gotowałam im sama, maluchy spędzaly 2-3 godziny w basenie w rekawkach - w tym czasie jedno z nas odpoczywalo, drugie siedzialo na brzegu basenu majac je na oku. Morze bylo dla nich za slone, ale za to cieple. Uwielbialy spacery, szukanie muszelek, świeże owoce, wizyty w tawernach z innym jezykiem i jedzeniem - to tez sa ich wakacje. Do dzis je wspominaja!
      Z moich doswiadczen wynika, a naprawde sporo z dzieciakami podrozujemy, ze w wieku prawie 4 lat mozesz spokojnie jechac/leciec do Portugalii i Z PEWNOSCIA wypoczniesz. Jesli do tego masz all inclusive, no to juz w ogole luzik. Trudno z dziecmi zwiedza sie miasta, zwlaszcza przy 30-stopniowym upale, bo perly architektury sa poza ich kolem zainteresowan. Ja bym z przyjemnoscia odwiedzila Portugalię z dzieciaczkami w takim wieku.
    • bejbi30 Re: wakacje 11.02.13, 12:35
      moje dzieci sa mlodsze, bo maja 2 i pol roku, i nie wiem, jakie beda majac 3,8 roku. dotychczas bylismy 2 razy z nimi na wakacjach, ale z dziadkami, wiec wypowiem sie jedynie co do miejsca. bylismy nad polskim morzem jak dzieci mialy rok, nie wiem, co mnie podkusilo!!!! to byl 2011 rok, bylo zimno, 2 dni nawet padalo, mielismy wynajety domek, auto do dyspozycji, ale naprawde nie bylo za bardzo co robic. w ubieglym roku wybralismy sie do turcji, ale 20 maja na 2 tygodnie. uniknelismy upalow, mielismy hotel przy plazy, byl basen dla dzieci. nasze dzieci mialy 2 lata, byly przeszczesliwe. caly dzien na plazy albo w basenie. owszem, narobilismy sie (dziadkowie pomagali, ale nie wyreczali), ale wieczorem padaly jak kawkismile Twoje dzieci sa starsze, nie wiem, jak to jest ze starszymi, ale chyba ciut lzej niz z 2,5 latkami? a moze sie myle hahasmilew kazdym badz razie ja lecialabym do portugalii, ale nie w sezonie, zeby sie nie zalapac na najwieksze upaly, tego nawet dorosli nie lubia. a nad polskim morzem, mimo pomocy innych, jak trafisz na deszcz, wakacje bedziesz miala do bani.
    • doti_2 Re: wakacje 11.02.13, 14:21
      to jak nie chcecie się urobić i mieć luz od dzieci polecam obóz sportowy dla maluchów.
      Byliśmy właśnie 7 dni na nartach w Polsce. Jako, że dzieci małe to jadą z opiekunem lub obojgiem. Do południa (3h) i po południu (1-2h) organizowane są zajęcia dla dzieci.
      Wyjazd z wyżywieniem.

Ale to nie są hotelowe warunki, raczej przeciętne polskie, niemniej dla mnie to był najlepszy urlop od kiedy mam dzieci.
      0 gotowania
      0 zastanawiania się co robimy
      0 zabawiania dzieci (albo zajęcia albo zabawa z innymi dziećmi)

polecam, kompletny luz!. Kiedy dzieci na zajęciach ja mogę robić co chcę.

Jak nie chcecie być zmęczeni wyjazdem i zajmowaniem się dziećmi to niezależnie od tego gdzie pojedziecie trzeba kupić opcję z wyżywieniem i koniecznie zabrać ze sobą znajomych z dziećmi w podobnym wieku, same się sobą zajmą.

• anytram82 Re: wakacje 11.02.13, 17:23
        Mieszkam nad polskim morzem i zgadzam się ze wszystkim co napisała agnrek, czyli zimno, drogo i nudno, jak jest pogoda to na plaży tłumy, jak nie ma to ludzie nie mają co ze sobą zrobić i albo basen albo zwiedzają miasto tworząc korki, od siebie jeszcze mogę dodać że znajoma miała z pracy wykupione wczasy w sanatorium, była z dwójką dzieci w różnym wieku i mamą, to wieczorem nie mogła już korzystać z basenu bo cisza nocna i seniorom hałas może przeszkadzać, a przecież za darmo tam nie była! jeśli już to we wrześniu morze jest ciut cieplejsze, jeszcze trzyma się ładna słoneczna pogoda i nie ma już tłumów, ale nie ma już sezonowych atrakcji turystycznych.
        poza tym ja dwa razy w roku jeżdżę z dziećmi do rodziny, a mam wesołą 4 wink podróż trwa 8-10h a zdarzyło się nawet 12 i jakoś dajemy radę, zresztą nie mam innego wyjścia jak chce się z mamą zobaczyć smile
        • agnrek Re: wakacje 13.02.13, 09:42
          Ja tylko dodam, że w 2011 roku wracaliśmy z Dąbek do warszawy 11 godzin, z czego 3 pierwsze godziny staliśmy w polu w korku. Deszcz siąpił, korek okrutny, w każdej restauracji po drodze tłumy. Nigdy więcej.
          Mój mąż pochodzi z Mazur, nijak nie mógł pojąć, co ludzie w tym polskim "skandynawsko zimnym morzu" widzą. Może tylko fajny piasek do zabawy dla dzieci smile
          • nannyjo32 Re: wakacje 13.02.13, 15:27
            u mnie jest to ze maz anglik chce zobaczyc Gdansk. Morze polskie dla mnie jak w Uk zimne i nic wiecej tylko plaza piaszczysta. Bede miala samochod caly dom 10 min od plazy do dyspozycji i dodatkowych doroslych do pomocy. Koszt bedzie maly bo tylko przelot i jedzenie atrakcje beda mnie kosztowaly. Portugalia 2 tyg z dziecmi to 2 tys £.
    • bluemka78 Re: wakacje 26.02.13, 22:44
      Sami z bliźniętami to wiadomo nie to samo co wakacje we dwoje. Aczkolwiek ja polecam, trzeba się tylko nastawić odpowiednio i nie liczyć na długie leżenie plackiem smile dzieci mają dużą frajdę, spędzają całe dnie na basenie, plaży, a wieczorem padają plackiem smile
    • dwojedzieciija Re: wakacje 04.03.13, 08:54
      my w tym roku chcielibysmy do Grecji z 2,5 latkami. licze ze wreszcie w tym roku uda sie wyjechac wink
    • anetawer Re: wakacje 21.05.14, 10:18
      Polecam wakacje z Klubem Adventure Element, zapewniają aktywne atrakcje dla całej rodziny!

Więcej info:
      www.adventureelement.pl/leogang/
      www.facebook.com/events/239084402966964/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka