agus1977 25.05.05, 18:36 Mam bliżniaczki, dowiedziałam się dziś 8tc, hurra! Czy może mi ktoś poradzi dobrą lekturę na ten temat, dotychczas czytałam "W oczekiwaniu na dziecko" amerykańską Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_kudlacik Re: Bliżniaki-LEKTURA 25.05.05, 19:47 "Bliźniaki i co dalej" książka Asi T. która ma również stronke o bliźniakach www.Bliźniaki.net Odpowiedz Link Zgłoś
galadriela.w Re: Bliżniaki-LEKTURA 11.07.05, 08:05 Witaj! To może jesteśmy w podobnym okresie ciąży?Odezwij się Odpowiedz Link Zgłoś
agus1977 Re: Bliżniaki-LEKTURA 11.07.05, 11:04 Hej , a Ty w którym jesteś galadriela.w? Ja zaczęłam 17 tydzień! Odpowiedz Link Zgłoś
galadriela.w Re: Bliżniaki-LEKTURA 11.07.05, 14:39 u mnie ostatni dzien 14. Czyli w zasadzie 15 bardzo się cieszę, że znalazłam kogoś na podobnym etapie ciąży bliźniaczej. Jak się czujesz?Pracujesz? Mam tyle pytań. Hihihihi. Odpowiedz Link Zgłoś
agus1977 Re: Bliżniaki-LEKTURA 11.07.05, 20:40 galadriela.w napisała: > u mnie ostatni dzien 14. Czyli w zasadzie 15 bardzo się cieszę, że > znalazłam kogoś na podobnym etapie ciąży bliźniaczej. No to jest super! Też się cieszę Jak się czujesz?Pracujesz Teraz czuję się bardzo dobrze, pierwsze2do2,5 mieś miałam codziennie straszne mdłości-cały dzień, zawroty głowy i sennosć, teraz super..oprócz obciążenia kręgosłupa, który czasem boli..Przytyłam juz 10 kg, to bardzo dużo..tak bardzo nie widać, głównie brzuch i trochę tyłek..Na początku raz miałam krwawienie, biorę duphaston i lekarz zabroniła ćwiczeń i basenu, a przed ciażą byłam bardzo aktywna...Pracuje ale nie codziennie, sporo przed komputerem..Bardzo się cieszę z bliżniąt to było zawsze moim marzeniem mieć za jednym zamachem dwa bobasy... U mnie to chyba na skutek długiego brania tabletek anykoncep, chociaż zrobiłam przerwę jaką radziła doktor. A Ty jak się miewasz?, pracujesz?, ile Ci przybyło? Skad jesteś ?Ja z Wawy , pod koniec miesiąca ide na usg 3d..Powoli zaczynam interesować się wózkami, nic jeszcze nie mam oprócz smoczków, mój Fil je kupił w przypływie emocji i pary ślicznych skarpetek od koleżanki, wtedy jeszcze nie wiedziałam,ze sa dwa, płci nie znam a Ty? pozdrowienia Aga > ? > Mam tyle pytań. Hihihihi. O ja też .... Odpowiedz Link Zgłoś
galadriela.w Re: Bliżniaki-LEKTURA 12.07.05, 07:39 hmmm- w listopadzie kończę 30 lat. Mieszkam w niedużym, malowniczo położonym miasteczku jakim jest Żywiec. W sierpniu zeszłego roku wyszłam za mąż. W styczniu kupiliśmy własne mieszkanko i postaraliśmy się o potomstwo - hihihihi. Ciąża bliźniacza, o której dowiedziałam się już w 6 tc nie była dla mnie wielkim zaskoczeniem. W mojej rodzinie ze strony mamy co pokolenie rodzą się bliźniaki, a w dalszej ze strony taty są nawet trojaczki. Tak więc w gabinecie zaskoczoną minę miała pani doktor widząc moją spokojną, uśmiechniętą minę.I to ja Jej tłumaczyłam, że sobie poradzimy i że to nic strasznego ;-o). Podczas obwieszczania radosnej nowiny na słowo: biźniaki większość uważała, że robię sobie żarty z rodzinnej przypadłości. W największym szoku była moja mama, z którą mam obecnie kontakt tylko telefoniczny, bowiem jest za granicą. Jakoś nie mogło to do Niej dotrzeć. Dla mnie okres do 12 tc był koszmarem. Mdlałam, wymiotowałam od świtu do zmierzchu. Nie byłam w stanie jeść i co gorsza pić. Lekarka straszyła mnie kroplówkami w szpitalu. Do tego bóle głowy, biegunki, wzdęcia. Pewnie dlatego od początku ciąży na plusie przybyło mi tylko 3 kg. Jednak sporo tłuszczykowego zapasu zgromadziłam jeszcze przed ciążą Tak jakoś sobie ostatnimi czasy zaczęłam rosnąć. Do tego całe plecy miałam w ropniakach i na potęgę wychodziły mi włosy. Wspólnie z panią doktor zdecydowałam się pójść na l-4. Na początku chodziłam i tak do pracy codziennie, bo przyuczałam zmienniczkę, teraz częściowo pracuję w domu i służę doradczo pojawiając się co jakiś czas w swoim biurze. Jeśli chodzi o przygotowania to zabrałam się poważnie do roboty. Mam sporą listę co należy mieć i jakoś zaczynam ją obłaskawiać (mogę Ci podesłać). to moja pierwsza ciąża. W rodzinie oraz wśród znajomych nie ma małych dzieci więc nie mam skąd czerpać doświadczeń. Moja siostra studiująca w Niemczech kupiła mi okazyjnie na wyprzedaży od producenta świetny wózek. Zreszta polecany przez wiele bliźniaczych mam. Wózek jest trzykołowy z wersją dla niemowlaków i starszych brzdąców. Co ciekawe wyszedł nas taniej niż byśmy kupowali w Polsce. Możesz go sobie obejrzeć - cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll? ViewItem&category=23629&item=7327116974&rd=1 Moja siostra bardzo ucieszyła się z naszych bliźniaków i to głównie Ona dokonała dotychczasowych zakupów. Mam już poduszkę do karmienia, szczoteczki do mycia dziąseł niemowlakom, kilka ubranek, podgrzewacz do pokarmów, jedno nosidełko, jeden fotelik samochodowy, 1 komplet pościeli, drewniane zabawki - wszystko nabyte przez siostrę na aukcji internetowej - niemiecka wersji ebay. Ja z mężem obejrzałam w sklepie łóżeczka i wybrałam interesujący nas model (bez kupowania) oraz zamówiłam w miniona sobotę komodę na ubranka dzieci. Naczytałam się sporo o tym, że przy ciąży mnogiej trzeba się liczyć z koniecznością leżenia w III trymestrze, więc planuję wyprawkę załawić w II trymestrze, by nie zostawić tego wszystkiego mężowi na głowie i móc decydować o zakupionych przedmiotach. Teraz moje zainteresowania skupiają się też na odzieży ciążowej bo brzuszek już mam i przestałam sie mieścić w dotychczasowy ubranka. W kwestii wyprawki martwię się trochę finansami jest to przecież spore i nieoczekiwane obciążenie. Moja lekarka ma ultrasonograf o marnej rodzielczości, dlatego na monitorze coś tam jeszcze widać, ale zdjęcia to są już tylko domysły i spore pole dla wyobraźni. Zapisaliśmy się na usg 3D na 3 sierpnia. Coraz bardziej jestem ciekawa co się tam we mnie wykluwa smoki, smoczyce? Będzie zabawnie. To chyba tyle na razie. Może odpowiesz na moja skrzynkę?galadriela.w@poczta.fm? Serdecznie pozdrawiam Ciebie i maluchy. P.S. teraz też czuję się już znacznie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
muzyczka6 Re: Bliżniaki-LEKTURA 01.08.05, 22:25 nie czytaj żadnych amerykańskich bzdur, tylko Joanny Tkacz: "bliżniaki i co dalej", polecam gorąco, można ją kupić w internecie, ja tak zrobilam, bo na normalne księgarnie nie ma co liczyć. najlepsze są też strony www.bliźnięta.net. Gratuluję Ci i pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
grzechop Re: Bliżniaki-LEKTURA 05.08.05, 14:04 Czesc, tylko tutaj znajdziesz fachowe rady i porady Rodzicow blizniat i wiekszej liczby maluszkow ) www.blizniaki.net/index.php?p=wstep Ksiazka tez jest super i pomaga przetrwac te ciezkie chwile na samym poczatku. Nie jest latwo....jednak po roku swiat z blizniakami zmienia swoje oblicze na bardziej dostepne i radosniejsze. Pozdrawiam i zycze powodzenia!! Sami mamy wspaniala "dwojeczke" i jest radosnie... Odpowiedz Link Zgłoś