Dodaj do ulubionych

Płaska główka

25.10.05, 16:52
Witam.
Mam dziecko 5 miesięczne i od tygodnia zauważyłam że ma płaską główkę
(wcześniej była okragła, próbuję go kłaść na boku i brzuszku ale nie lubi
tych pozycji. Mam pytanie czy główka będzie okręgła i do jakego okresu główka
się formuje?. Z góry dziękuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • zeb1 Re: Płaska główka 25.10.05, 19:55
      Witaj,

Ja urodziłam trojaczki i mój synek od urodzenia miał płaska głowke z tyłu po
      jednej stronie. Do tej pory jest pod obserwacją rehabilitanta, który twierdzi,
      ze główka kształtuje sie do 3-4 roku życia.
      Od samego początku jedyne zalecenia to kładzenie na brzuszku i układanie na
      bokach. Niestety było to trudne, bo synek nie chciał lezec na brzuszku a spał
      tylko na wznak. Ale po kilku dniach walki, polubił lezec na brzuszku i spac na
      boku. Za dwa dni moje dzieci koncza roczek a główka synka jest znacznie
      ładniejsza. Niestety lekarz twierdzi, ze do konca "sie nie naprawi". Na
      szczeście na pierwszy rzut oka nie widac, ze cos jest nie tak a bujne włoski
      robia swoje.

Pozdrawiam, Aneta
    • agam_m Re: Płaska główka 25.10.05, 20:44
      Witam,

moje maluszki też miały płaskie główki bo oboje robili "w prawo patrz" wink.
      Próbowaliśmy różnych sposobów - podkładanie czegoś, odwracanie główki przy
      spaniu itp, ale nic nie pomagało. Lekarz ortopeda powiedział nam, że takie
      metody nie skutkują, najważniejsze, to wykorzystać chęć dziecka do oglądania
      zabawek, mamy itp. Trzeba tak ustawiać zabawki, łóżeczko itp aby z prawej
      strony była "biała ściana" a wszystko co ciekawe działo się ze strony lewej.
      Staraliśmy się to stosować, choć nie zawsze wychodziło, ale faktycznie taraz
      córcia ma już prawie równą główkę, a synek ma jeszcze trochę płaskę, ale jest
      już zdecydowanie lepiej. W zasadzie nie widać tego "gołym okiem", ale za to w
      lustrze bardzo widać. Mamy nadzieję, że będzie się to nadal wyrównywało.
      Pozdrawiam
      Aga, mama Ady & Adasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka