Dodaj do ulubionych

Waga bliźniaków

12.09.06, 21:25
Witam, mam do Pań bardzo ważne pytanie: spodziewam się bliźniąt, 1 września na USG wyszło, że każde z dzieciaczków waży po 1,5 kg, wczoraj 11.09 badanie wykazało wagę dzieci po 2 kg, czy jest możliwe, aby w ciągu 10 dni przybrały na wadze po pół kg???
I jeszcze jedno, od kilku dni bardzo swędzi mnie całe ciało: nie mam żadnego uczulenia, wysypki itp. nie jesten alergiczką, a wszystko mnie swędzi (nie tylko brzuch i piersi), czy spotkałyście się z czymś takim i w jaki sposób sobie dawałyście radę?
Obserwuj wątek
    • blizniaczki5 Re: Waga bliźniaków 12.09.06, 22:17
      z wagą moze tak byc poza tym zależy od USG i czy lekarz dobrze "obrysował"
      dzieci (mi pod koniec cąży podali wagę po 3 kg a urodziły się 2470 i 2980.
      Jeśli chodzi o swędzenie to ja tak miałam od 7m-ca myślałam że szału dostanę
      swędziało mnie wszystko jakby mnie komary pogryzły, najgorsze były nocki bo nie
      mogłam czasami spać do 4-5rano, a nic na to nie pomagało, ponoć tak czasami
      jest znajoma miała tak od 3 miesiąca
      • nina02 Re: Waga bliźniaków 13.09.06, 09:44
        Z wagą może byc różnie, na usg przecież nie da się "zważyć" dzieci, oblicza się
        tylko orientacyjnie wagę na podstawie pomiarow. Dlatego nie należy brać za
        pewnik podenego wyniku wagi - to tylko w przybliżeniu.
        Jeśli chodzi o swędzenie całego ciała- skontaktowałabym się z lekarzem. Pewnie
        zleci ci badania kontrolne wątroby : ASPAT, ALAT, bilirubina, fosfataza
        alkaiczna.Lepiej to sprawdzić niż czekać. No i może dać ci coś na złagodzenie
        swędzenia.
        Ja tak miałam pod koniec ciązy- nasilało się zwłaszcza wieczorem i w nocy. U
        mnie były to początki cholestazy ciążowej. A swędzenie z czasem stawało się nie
        do zniesienia.

Pozdrawiam,
        • sylv73 Re: Waga bliźniaków 13.09.06, 13:13
          Podpisuję się pod wszystkim, co napiasała nina 02. U mnie własnie w taki sposób
          objawiła się cholestaza. Skontaktuj się z lekarzem. Pozdrawiam.
          Sylwia
        • monikan2006 Re: Waga bliźniaków 14.09.06, 01:12
          O kurczę, brzmi strasznie poważnie..... Na szczęście dzisiaj idę do szpitala i tam mam nadzieję wszystkim się zajmą lekarze. Tam spędzę około miesiąca czasu- aż do porodu.....
          Dziękuję wszystkim Mamom za szybką odpowiedź - jutro podzielę się swoją wiedzą z moim lekarzem......
      • mathiola Re: Waga bliźniaków 14.09.06, 13:00
        zrob badania!!!! Proby watrobowe (aspat alat, bilirubina) to moze byc
        cholestaza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka