Dodaj do ulubionych

termin marzec 2006 Bliźniaki

17.09.06, 21:23
witam czy któraś z was drogie panie ma termin na marzec. Nasze bliźniaczki
mają się urodzić 14 marca 2007. Chętnie "porozmawiam" z innymi mamami
przyszłych marcowych bliźniąt wink pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tusia21 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 17.09.06, 22:23
      Ja mam na kwiecień, ale pewnie w marcu urodzęsmile
      • blady.jacek Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 18.09.06, 09:26
        witam witam, ja mam na kwiecien i chetnie pogadam mój GG 1234589smile
        • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 18.09.06, 12:33
          blady.jacek pisałam na gg, ale nikt nie odpowiadasad
      • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 18.09.06, 10:52
        O już dwie mamusie z kwietnia wink Jak się czujecie drogie mamy, jak
        samopoczucie?? Ja zaczynam właśnie 15tydz. ciązy, czuję się dobrze. Obyło się
        bez porannych mdłości i torsji, zresztą przy pierwszym dziecku tez tego nie
        miałam. czasem jestem tylko trochę zmęczona, no i oswajam się z myślą,że w moim
        brzuszku są dwa maleństwa, moze tym razem dziewczynki, albo parka, bo chłopczyka
        16 m-cznego juz mam wink Od 2 tygodniu czuję już pierwsze ruchy moich maleńkich
        dzieciątek, takie bąbelki w brzuchu, ale na kopniaki musze jeszcze trochę
        poczekać...
        pozdrawiam serdecznie wszystkie podwójne mamusie wink
        • tusia21 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 18.09.06, 11:02
          Ja jeszcze wczoraj przed snem wymiotowałam. Samopoczucie okropne.Teraz jest 11
          tydzień więc niedługo może minie
          • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 18.09.06, 12:32
            Tusia21 na pewno nie długo będzie lepiej, głowa do górysmile Tak to juz jest
            wiem,że jedne kobiety w ciąży wymiotują , inne nie... Ale byle do przodu, z
            każdym dniem powinno być lepiej. Jak mam złe samopoczucie to zaraz myślę o oich
            kruszynkach, jak to będzie, gdy już się urodzą, jak będą wyglądały itp i już mi
            lepiejwink
    • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 26.09.06, 14:59
      Hallo marcowe i kwietniowe mamusie co tam u was??? ja czuję się dobrze, brzusio
      rośnie. postaram się niedługo zrobić i wkleić zdjęcie do teamtu "a może pokazemy
      swoje brzuszki" wink dziś idę na comiesięczną wizytę kontrolną do ginekologa i mam
      do niego troszkę pytań wink za miesiąć chyba będę mieć drugie USg. na razie trwa
      16 tydz. ciązy mnogiej. W końcu chyba wybraliśmy model wózka, to teraz tylko
      czekać może potanieje przez te kilka miesięcy wink pozdarwiam serdeczniewink
      • tusia21 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 27.09.06, 09:20
        Jaki brzuszeksmile?
        U mnie nic jeszcze nie widać-13 tydz.
        Ja wymiotuję jak kot. Całe dnie mnie mdli. Psychicznie dużo lepiej.
        Wózki muszę jechać obejrzeć, ale jakoś zawsze brak mi czasu.
        • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 27.09.06, 09:38
          U mnie widać nawet lekarz powiedział,że widać. ale ja bardzo chuda jestem to
          piłka się odznacza wink Prosił mnie żebym dietkę trzymała i nie przytyła więcej
          niz 20 kg, bo potem częsciej do szpitala biorą, częściej zdażają sie zatrucia
          ciązowe. Mam pilnowac diety i dbać o siebie.wszystko jest dobrze i mam się
          niczym nie martwićsmile za 4 tyg.USG trójwymiarowewink
          mnie wymioty ominęły całkowicie, współczuję,ale wkrótce już musi być Tusiu lepiej
          • tusia21 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 27.09.06, 20:29
            Pierwszą ciązę znosiłam super, to teraz mamsmile
            Ja też jestem dość szczupła. Dużo już przytyłaś? Ja nawet kg. nie
            przytyłam.Czekam z niecierpliwością na taki brzuszek jak twój, choć wiem, że i
            tak z czasem będzie ogromnysmile
            • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 28.09.06, 10:20
              Odpisałam ci już w temacie o zdjęciach. Ale dodam ja pierwszą znosiłam super, tą
              tez dobrze. każda z nas ma inaczej...przytyłam koło 3 kg. A w pierwszej ciązy
              przez 3 m-ce nic nie przytyłam. Nie martw się jeszcze nam urosną olbrzymie
              brzuszkiwink buziaki
              • tusia21 blizniaki 14 01.10.06, 18:48
                Co u ciebie?
                Z ciekawości pytam gdzie mieszkasz? Ja na Żoliborzu
                • blizniaki14 Re: blizniaki 14 01.10.06, 20:34
                  A ja nie w Warszawie crying pochodzę z Ustronia na południu Polski, a teraz
                  mieszkamy czasowo w Grudziądzu, mąż ma tu pracę, rodzinkę mam i wszystkich
                  znajomych 500 km stądcrying więc mi trochę smutno..
                  Poza tym mam się dobrze, dzieci powoli zaczynają kopać. Czuję się dobrze smile
                  pozdrawiam !!! a jak ty się masz??
                  PS. czasem bywam w Warszawie, tam studiowałami mam znajomych smile
    • malta91 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 02.10.06, 20:19
      cześć dziewczyny!
      Ja tez jestem "marcówką" z wawysmile zaczynam 16 tydz. i niestety żyganka dalej
      się zdarzają, ale jest dużo lepiej niż było!
      Brzuch mam już spory,ale waże tyle ile przed ciaza (na poczatku schudlam), nie
      kupuje jeszcze zadnych ciuchow niemolecych, nie mam pojecia jaki wozek, nie
      rezerwowałam jeszcze poloznej, a ze chce rodzic w Sw. Zofii, to juz jest
      podobno najwyzsza porasmile, cala ciaza na zwolnieniu lekarskimsad i NUDA!

pozdrawiam

A moze się spotkamy? Pa
      • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 02.10.06, 20:58
        witam kolejną marcówkę, ja własnie kończę 16 tydz. (termin 14 marca). Chętnie
        bym się spotkała, ale niestety nie jestem z Warszawysad a wy tak! My już wózek
        wybraliśmy,ale kupimy oczywiście dopiero w lutym/marcu. Ubranka powoli kupuję,
        bo potem nie damy rady ze wszystkim, a po moim 17 m-cznym synku niby jest dużo
        ciuszków i nie dużo jak na bliźniaczki!!! poza tym częśc jego ubranek juz
        rozdałam dawno...
        dziś dzieci mi się śniły jako chłpoczyk i dziewczynka wink śliczna parka bliźniąt
        wink Samopoczucie bardzo dobre.
        Zdjęcia brzuszka zamieściłam w temacie o zdjęciach, a wy??? podzrawiam wink
        • tusia21 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 03.10.06, 08:56
          No mi zaczęlo coś się pojawiać i nawet kupiłam ciążowe spodniesmile
          Niestety tak ja w poprzedniej ciązy tyję cała, a nie tylko brzuszeksad
          Mam straszną ochotę na chipsy, orzeszki,lody i wszystko czego nie powinnam.
          W sobatę idę na usg. Od 2 nocy śni mi się, że krwawię itp., dlatego to usg
          bardzo mnie uspokoi. Wymioty chyba się skończyły, ale mdłości jeszcze są.
          Na razie jesteśmy na etapie zastanawiania się, czy uda nam się wybudować dom
          (kanadyjski) przed porodem i zcy się brać teraz za to wszystko, czy zostać na
          razie w naszym 2-pokojowm mieszkaniu.
          Chętnie się spotkamsmile
          • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 03.10.06, 10:00
            Ja myslę,że takmie sny ma wiele ciężarnych, gdzies tam w środku w podświadomości
            tkwią zawsze rózne obawy, każda z nas chce,żeby wszystko było dobrze z naszymi
            maleństwami. Trzeba wierzyć że tak będzie. Tusiu nie martw się, głowa do góry,
            mam nadzieję,że USg rozwieje twoje obawy, zobaczysz swoje kruszynki i wszystko
            będzie dobrze. Czego ci życzę z całego serca.
            A co do budowy domku...nie wiem jak to długo trwa??? gdyby się wam udało, byłoby
            wam z pewnością luźniej niż w dwóch pokojach, a z drugiej strony jak dzidzie są
            malutkie to jeszcze nie potrzebują dużo miejscawink my mamy trzy pokoje, ale to
            domek, mamy ogródek, dużą sień, korytarz, podwójny garaż, więc jest gdzie wózek
            bliźniaczy trzymać. Ale nie wiem czy nie będziemy się przeprowadzać, bo męża
            mogą w pracy przenieść, może gdzieś bliżej naszych stron, naszej rodziny, czego
            bardzo bym chciała smile
            pozdrawiam
    • jenx Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 03.10.06, 17:47
      Czesc Dziewczyny,
      ja mam termin na 13 kwietnia - piatek wink). Ale nie sadze zeby wcelowała
      dokładnie w ten dzien, chociaz moglo by byc wesoło.
      Na cale szczescie ominely mnie wymioty, ale prawie od poczatku jetsem w domu bo
      zdarzyly mi sie krwawienia.
      Pozdrawiam Was,
      Tusiu, tez jestem z Warszawy, tylko z Ursynowa wink
      Magda
      • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 03.10.06, 18:20
        Czemu i ja nie mieszkam w Warszawie??? crying smutno mi, bo nie mamy tu w Grudziądzu
        żadnych znajomych!!! A tak mogłabym sie z wami spotkać...
        • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 04.10.06, 19:53
          A ... mierzyłam dziś obwód brzusia, mam 87 cm (wieczorkiem), przed ciążą
          63-65cm, przy wzroście 178cm. Szybko rośnie, szybciej niż przy synku, choć w
          tamtej ciąży też na koniec było nieźle bo 108cm!!! wink
          • tusia21 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 04.10.06, 20:27
            Idąc twoim śldem zmierzyłam:83-84cmsmile
            W poprzednij ciązy jeszcze miałam spadek wagi. W 16 tyg. brałam ślub i nic nie
            było widaćsmile
            • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 04.10.06, 20:37
              U mnie w poprzedniej też brzuszek rósł znacznie później. A teraz będziemy
              okrąglutkiewink co?? wink
              PS.Tusiu a jak wózeczek??? oglądałaś już...
              • tusia21 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 05.10.06, 09:07
                Wózek fajny, tylko ceny są rózne.
                Wszyscy strasznie chwalą ten z mathercare, ale on chyba nie ma opcji montowania
                fotelikow, a to chyba duza wygoda.
                Myslimy zeby kupic taki jak mi pokazalas tylko jak najtanszy, a potem dobra
                spacerowke.
                Dam znac jak podejmiemy decyzje.
                • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 05.10.06, 12:01
                  No niestety w Mothercare nie można zamontować fotelików sad myśmy z mężem tez w
                  sumie myśleli, by kupić tańszy wózek głęboki, a potem spacerówę, ale jak to
                  policzycliśmy to się nam nie opłaca. Różne zresztą opcje braliśmy pod uwagę wink
                  padła decyzja Mothercare, dokupimy do niego tylko jakieś nosidełka, bo tam są
                  śpiworki.
                  • tusia21 dziewczynka 07.10.06, 18:49
                    Byłam na usg. Dzieciaczki zdrowe, przeziernośc ok.
                    No i prawdopodobnie jedna to dziewczynkasmile
                    Drugie maleństwo tak szalało, że nie dało sobie zajrzeć między nóżki
                    • blizniaki14 Re: dziewczynka 07.10.06, 19:29
                      Super Tusiu. Mnie się dziś znowu dzieciaczki śniły i znowu jako parka. Ja USg za
                      ok.3 tygodnie...zobaczymy...mam synka i parka byłaby super, dostałby i siostrę i
                      brata za jednym razem wink
                      • tusia21 Re: dziewczynka 07.10.06, 19:33
                        Ja mam dziewczynkęsmile
                        Ja cały czas twierdziłam, że parka i nadal tak myślę. Chciałabym choć jednego
                        chłopca, ale wiadomo, ze jak będą dwie dziewczyny to też będę się cieszyć.
                        Byłby niezły babiniec w domusmile
                        • blizniaki14 Re: dziewczynka 07.10.06, 19:45
                          No babiniec też fajna sprawa. Ja bym chciała choć jedną dziewczynkę dla
                          równowagi, bo nawet nasz kot to samiecwink hihihihi
                          A jak się czujesz tusiu, który to już tydzień...i bliźnięta dwujajowe tak??
                          • tusia21 13 i 5 07.10.06, 21:03
                            Tak jak w tytule to 13 tydz. i 5 dni, czyli czternasty.
                            Ja już chyba lepiej. Już nie wymiotuję, a mdłości też mniejsze. Teraz czasem
                            boli mnie coś w brzuchu, ale to chyba wszystko się tam rozciąga.
                            A jak u ciebie?
                            • blizniaki14 Re: 13 i 5 08.10.06, 11:40
                              Ja kończę 17tydz. Też czasem coś mnie trochę pobolewa w brzuchu,ale dokładnie
                              tak jak napisałaś wszystko się naciąga, macica jest coraz wyżej i coraz większa
                              wink dzieci kopią mnie coraz częściej i mocniej i wypychają się tak że to aż
                              widać, może temu że szczupła jestem, tzn. brzuszek duży już, jak na mnie, ale
                              tłuszczyku na nim mało wink czuję się b.dobrzesmile
    • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 10.10.06, 12:15
      Byłam dziś u położnej, trwa 18tydz.ciąży, przytyłam od początku około 5-6kg (nie
      wiem ile dokładnie ważyłam przed ciążą wink ) Słuchałam tętna dzieciątek smile fajne
      uczucie.
      Jedno jest ułożone po stronie prawej macicy, a drugie tak na środku, nisko, tuż
      nad spojeniem łonowym. Za 3tyg.USG...
      • tusia21 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 10.10.06, 13:03
        Na usg moje jedno chyba spało(dlatego dlao sprawdzic plec), a drugie tak
        szalał, plywalo po calym brzuszku i raczkami zaczepialo to pierwszesmile
        • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 10.10.06, 13:49
          Jejku ale to musiał być fajny widok!!! to może to dziecko co szalało to chłopak
          i już dziewczynkę zaczepiał wink
        • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 10.10.06, 19:34
          Tusiu mam pytanko jak zamieściłaś ten "odnośnik" -maleństwa rosną, że pokazuje
          sie w którym tyg. ciązy jesteś. Ja też bym chciała coś takiegowink pomżesz mi ???
          proszę napisz jak to się robi...Widziałam że sporo z forumowiczek to ma wink
          • tusia21 syganturka 10.10.06, 20:28
            Może uda mi się wytłumaczyć. Jak nie to ci zrobię.
            Zczynamysmile
            - wejdź na stronę
            lilypie.com/create_baby_days.php
            - jak już wypełnisz to naciśnij create ticker
            - kopiuj link z pierwszego białego pola i wklej go w wątku tutaj.
            Dalej będziemy kombinować, jak już to będziesz miałasmile
            • blizniaki14 Re: syganturka 10.10.06, 20:40
              src="bd.lilypie.com/8Rw7p2.png"
              alt="Lilypie Expecting a baby Ticker" border="0" width="400" height="80" /></a>
            • blizniaki14 Re: syganturka 10.10.06, 20:54
              i jeszcze nasz Antoś
              src="bf.lilypie.com/bT0bp2.png"
              alt="Lilypie Breastfeeding Ticker" border="0" width="400" height="80" /></a>
              • tusia21 Re: syganturka próba 10.10.06, 21:30

Maleństwa rosną...
                • tusia21 Re: syganturka próba 10.10.06, 21:33
                  Nasze maleństwa
                  • tusia21 Re: syganturka próba 10.10.06, 21:35
                    Nasz Antoś
                    • tusia21 Re: syganturka gotowe 10.10.06, 21:36
                      bd.lilypie.com/8Rw7p2.png
                      bf.lilypie.com/bT0bp2.png
                      Teraz te dwa linki wklej do "moje forum", w pole na dole strony sygnaturka i
                      gotowesmile
                      • tusia21 Re: syganturka gotowe 10.10.06, 21:37
                        Nie te linki oczywiście tylko te gdzie jest tylko tytuł(nasze maleństwa i nasz
                        Antoś)
                        • blizniaki14 Re: syganturka gotowe 11.10.06, 12:32
                          Dzięki za pomoc TUSIU wink
                          • tusia21 Re: syganturka gotowe 11.10.06, 12:33
                            Nie ma za cosmile
                            • tusia21 Re: syganturka gotowe 11.10.06, 12:34
                              Tylko nadal ci się nie wyświetla. Musisz tam to zapisać. Nazwe mozesz zmienic.
                              • blizniaki14 Re: syganturka gotowe 11.10.06, 12:36
                                no właśnie zapisałam i nic, ech wink
                      • blizniaki14 Re: syganturka gotowe 11.10.06, 12:41

src="suwaczki.waszslub.pl/img-2002072000400430.png" alt="ślub, wesele"
                        border="0"></a>
                        próbuję robić jeszcze raz na nowym,ale coś mi nie wychodzi, no trudno
                        • tusia21 Re: syganturka 11.10.06, 17:46
                          Te dwa linki, które ty tu wkleiłaś(co część jest czarna, a część czerwona) są
                          podstawą do dalszego robienia.
                          Podam ci link. Przekopiuj go do "moje forum" syganturka. Najpierw będzie to mój
                          link, a potem go zmienimy.
                          Alicja ma już...
                          • tusia21 Re: syganturka 11.10.06, 17:50
                            Jak już go wkleisz do siebie, to wykasuj to, co jest w cudzysłowie(http:...)
                            cudzysłów zostaw.
                            Wklej tam teraz czerwoną część linku, który stworzyłaś w lilypie, a który tu
                            umieszczałaś.
                            Tam gdzie jest napisane:Alicja ma już... mozesz to wykasować i napisać
                            to, co ma się ukazywać.
                            Link gotowy.
                            Naciśnij "ok" pod polem z linkiem w "moim forum" i zobaczymy, czy się uda
                            • blizniaki14 Re: syganturka 11.10.06, 21:36
                              ciągle mi się to tylko na czarno pojawia nawet jak wklejam swoje, poczytam
                              jeszcez o tych sygnaturkach, bo już nie rozumiem, może sama do tego dojdę wink dzięki
                            • blizniaki14 Re: syganturka 11.10.06, 21:37
                              miało być nawet jak wklejam twoje!! wink
                              • blizniaki14 Re: syganturka 11.10.06, 21:46
                                mam już dośc tych sygnaturek nie wychodzi i już
                                • tusia21 Re: syganturka 12.10.06, 08:52
                                  Przykro mi. Nie wiem dlaczego są czarne
                                  • blizniaki14 Re: syganturka 12.10.06, 12:10
                                    Ja też nie, próbowałam już ze sto razy. dziś jeszcze męża poproszę wink
                                    • tusia21 Re: syganturka 12.10.06, 12:35
                                      http musi być małymi literami
                                      • blizniaki14 Re: syganturka 12.10.06, 13:37
                                        wiem TUSIU,ale miałam i małymi i dużymi i nic wink
            • blizniaki14 Re: syganturka 12.10.06, 21:08
              src="http://bd.lilypie.com/8Rw7p2.png"/></a>
              • blizniaki14 Re: syganturka 12.10.06, 21:22
                nasze dzidzie
                • blizniaki14 Re: syganturka 12.10.06, 21:24

• blizniaki14 Re: syganturka 12.10.06, 21:34

• blizniaki14 Re: syganturka 12.10.06, 21:39

• blizniaki14 Re: syganturka 12.10.06, 21:49

• blizniaki14 Re: syganturka 13.10.06, 08:42
                          udało się
                          • tusia21 choroba 13.10.06, 09:55
                            Gratulacje sygnaturki!!!
                            Coś mnie rozłozyłosad Gardło boli temp.37
                            Dobrze, ze to już drugi trymestr ro można jakieś leki pobrać.
                            • blizniaki14 Re: choroba 13.10.06, 11:42
                              Zdrówka życzęTusiu. Ja niedawno miałam lekki katar, ale przeszedł sam
                              szybciutko. Co do sygnaturki nareszcie się udało, trzeba by tylko powyrzucać tą
                              wielką ilośc niepotrzebnych postówwink bo się nam śmietnik z temacie zrobił wink
                              pozdrawiam
                              • tusia21 jakieś bóle 16.10.06, 19:09
                                Już jestem zdrowa, ale mam jakieś bóle brzuucha. Trochę się ruszę i już cały
                                twardy brzuch i boli. Dziś myślałam, że do domu nie dojdę. Dobrze, ze mąż był
                                ze mną no i do pracy nie poszedł, bo nie wiem jakbym sobie sama dala rade.
                                Jutro idę do gina. Trochę się boję, że będzie kazała lezec.
                                • blizniaki14 Re: jakieś bóle 16.10.06, 20:23
                                  Ja czasem też miewam taki twardszy i bolący brzuszek,ale chyba wtedy jak się
                                  zestresuję...Ale zapytaj ginekologa koniecznie...na pewno będzie dobrze. Daj
                                  znać po wizycie , trzymam kciuki smile
    • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 17.10.06, 20:02
      Nasze bliźniaczki kopią mocniej i mocniej, a to dopiero poczatek 5 m-ca i sił im
      przybywawink uwielbiam jak mnie kopią, najczęściej czuję to rano i wieczorem. Jak
      nie kopią to czekam i czekam...wydaje mi się to wtedy wiecznością.
      • tusia21 buuu 18.10.06, 09:46
        Byłam u gina no i jest podejrzenie, ze mi się szyjka skraca. Za 2 tyg kontrola
        no i jak coś nie tak to jakiś krążęk mi chce założyć. Każe dużo lezeć, ale przy
        mojej córce to nierealnesad
        Z pozytywnych spraw ja też czuję ruchy od kilku dnismileZwłaszcza wczoraj szalały.
        Wczoraj oglądałam wózek mothercare no i jestem zachwycona tym jak łatwo się
        prowadzi i składa tylko ta jego szerokość. W drzwi mi nie wejdziesad
        muszę jeszcze zobaczyć Implast Spider, bo on chyba węższy.
        A co myślisz o tym, ze dzieci na tym polarku będą się w lato pociły?
        Czy ten z moth.. ma podnoszony podnóżek?
        • blizniaki14 Re: buuu 18.10.06, 10:07
          Nie martw się będzie dobrze, dużo kobiet miało zakładany ten krążek, dwie moje
          koleżanki miały go w ciąży pojedynczej. Wiem tylko,że trudno dużo leżeć jak się
          ma już dziecko, któym trzeba się zająć, ja cały dzień biegam za synkiem...
          Fajnie,że tez juz czujesz ruchy.
          Co do wózka mothercare, ja w lecie będę już dzieci wozić bez tych polarowych
          śpiowrków, jak się w terminie urodzą, to w lipcu będą miec już 4 m-ce. Myślałam
          też że może uda się gdzieś dokupić nosidełka gondolki, jakaś firma podobno robi
          na zamówienie,musze ją tylko znaleźć. Ostatnio ktoś sprzedawał granatowe nosidła
          na allegro, ale to jeszcze za wcześnie by kupować. jeszcze nad tym pomyślę...
          szeroki jest to fakt...
          Na razie powodzenia żeby wszystko było dobrze, głowa do góry!!!
          buziaki
        • blizniaki14 Re: buuu 22.10.06, 11:19
          Tusiu jak się czujesz??? kilka dni nie dało się "wejśc" na forum i nie ma wieści
          od ciebie. Chyba się trochę uzależniałam od naszej forumowej korespondencji wink
          pozdrawiam
          • tusia21 Re: buuu 22.10.06, 15:47
            Ciągle mnie coś rozkłada. Gardło ciągle boli. Już nie wiem, czy domowe sposoby
            wystarczą, czy iść do lekarza.
            Większosć czasu leżę. Mała bawi się obok mnie, a na spacery staram się ją
            wciskać mamie i mężowi.
            Dziś oglądaliśmy segment. Ma tylko 88m, ale jak dla mnie jest super. 3
            sypialnie na górze, na dole salon i kuchnia, mału ogródek. Chyba się
            zdecydujemy. W końcu poczułabym ulgę, że nie będzie problemów, ze spacerami,
            wózkiem itp. Bardzo chcę ten domek!!!
            No i wtedy byśmy kupili wózek z mothercare, bo miałabym gdzie go przechowywać.
            A co u ciebie?
            Jak maleństwa?
            Ja już czuję silne ruchy, czasem tak śmiesznie szajeją. Wczoraj pod palcem mąż
            czuł głowę lub pupę(taka duża twarda powierzchnia). A jeszcze niedawno nic nie
            czułam.
            Nie wiem, czy pisałam ci, ale brzuszek już mam duży,a przytyłam tylko 3 kg.
            Czyli podobnie jak u ciebie sie rozwija - 16tydz.
            Gorąco pozrdawiam i czekam na wieści od ciebie
            • blizniaki14 Re: buuu 22.10.06, 19:38
              Może faktycznie lepiej spytać lekarza o jakieś lekarstwa dozwolone w ciąży,
              szkoda się męczyć wink zdrówka życzę!!!
              Ja to cały czas w ruchu ale to już połowa ciązy zaczynam 20tydz. i zas chyba
              więcej odpoczywać. Mój synek jeszcze nie umie się długo bawić sam. Spaceruję z
              nim 2 razy dziennie, ile się da to w towarzystwie męża, czuję się wtedy
              bezpieczniejwink że gdybym się gorzej poczuła jest obok nas!!!
              Dzieciaczki kopią coraz mocniej, też się tak wypychają, wiercą...wink fajne
              uczucie. We wtorek mam USG trówymiarowe w Bydgoszczy.
              Co do brzusia też jest duży,ale tylko tam przytyłam, reszta ciała bez zmian.
              W przyszym tygodniu zrobię fotki brzuszka to zamieszczę na forum.
              Co do mieszkanka,fajne na pewno, mnie się marzy mały, ale własny domek, 88m kw w
              zupełności by wystarczyło. My mieszkamy w domku,ale to nie nasz...poza tym w
              lipcu chyba i tak się przeprowadzamy znowu (to już 4 przeprowadzka w naszym
              małżeństwie,ale to inny temat-taka praca męża). życzę wam więc przeprowadzki do
              tego segmentu...i gratuluję wink będą miały dzieciaczki dużo miejsca nio tak i
              problem wózka się rozwiąże. Pozdrawiam
              • tusia21 Re: buuu 23.10.06, 07:56
                Czekam na relacje z USGsmile
                No i jak przeprowadzka, to tylko bliżej Warszawysmile
                • blizniaki14 Re: buuu 23.10.06, 12:34
                  Niestety miejsce przeprowadzki nie zależy od nas, tylko od "szefa" męża. Ale w
                  Warszawie mam dużo znajomych z czasów studiów i bardzo lubię to miasto, czasem
                  mąż też ma tam służbowe wyjazdy, kto wie...może kiedyś was odwiedzimy w ...
                  piątkę wink
    • blizniaki14 będę mieć parkę ;) 24.10.06, 19:40
      Byłam dziś na USG zwykłym w końcu a nie trówymiarowym,lekarz stwierdził,że nie
      ma sensu robić trójwymiaru w tym tygodniu,że lepiej koło 27tyg. W każdym razie w
      końcu wiem,że bliźniaki mają dwa łożyska, są dwujajowe i są... parką wink Lekarz
      powiedział,że to chłopczyk cytuję "z pokaźnym przyrodzeniem" (zrobił mi nawet
      zdjęcie tego przyrodzenia w powiększeniu hihihi) i dziewczynka - mała
      wiercipiętka, fikła cały czas,ale mamusia też taka jest wink
      Ważą 400 gram chłopiec i dziewczynka 350 gram, co jak powiedział lekarz
      dokładnie odpowiada 20 tyg. ciązy wink wszystko Ok... teraz tylko niech dalej
      sobie zdrowo rosną smile !!!
      • tusia21 Re: będę mieć parkę ;) 24.10.06, 20:13
        SUPER!!!
        No niesamowite!
        Strasznie się cieszęsmile
        Jak ci się uda to zamieść zdjęcia proszę.
        • blizniaki14 Re: będę mieć parkę ;) 24.10.06, 20:44
          Ale tylko chłopca widać dobrze na zdjęciach, bo dziewczynka się wierciła i
          kopała i nie bardzo widać,ale postaram się wink
          • tusia21 Jutro ważny dzień 26.10.06, 19:18
            Moja córka ma wadę układu moczowego. Jutro po roku leczenia idziemy na
            cystografie, czyli takie inwazyjne, bolesne badanie, ale jedyna, które sprawdza
            stan zdrowia.
            W jednej chwili dowiemy się, czy mamy zdrową córkę, czy klejny rok będzie na
            lekach
            • blizniaki14 Re: Jutro ważny dzień 26.10.06, 20:23
              Życzę zdrowia dla córki i żeby, aż tak strasznie nie bolało. Nasz Tonio (Antoś)
              śle jej buziaczki i będzie trzymał kciuki za powodzenie badania. Czekam na
              wieści. Będzie dobrze!!!
              • tusia21 juz po 27.10.06, 17:57
                Alicja zniosła to badanie bardzo dzielnie. Oczywiście płakała, a ja za drzwiami
                razem z nią, ale co najważniejsze robiła siusiu i wstrzymywała wtedy, kiedy
                pani doktor kazała(3razy musiała robić i przerywać).
                Z gabinetu wyszła uż na własnych nóżkach zadowolona opowiadała mi jak to
                pani "doktor kuj kuj w siusia". Dużo lepiej niż rok temu.
                A wyniki nie są rewelacyjne, ale ja się bardzo z nich cieszę, bo jest duża
                poprawa. Rok temu miała obustronny 2 stopnia(gdzie 5 jest najgorzej), a teraz
                ma tylko z jednej strony i to najmniejszego 1 stopnia. Druga strona zdrowa.
                Świadczy to o tym, że układ moczoey dojrzewa, no i już za jakis czas wszystko
                powinno być dobrze.
                Najbardziej bałam się, że nie będzie róznicy w chorobie. Teraz jak wiem, że
                wszystko się cofa to już jestm spokojna.
                • blizniaki14 Re: juz po 27.10.06, 19:28
                  To cieszę się,że jest poprawa to najważniejsze wink dzielna dziewczynkawink
                  PS. moje zdjęcie brzuszka już w temacie "może pokażemy swoje brzuszki" wink
                  • tusia21 brzuszek 27.10.06, 20:32
                    Widziałam super!
                    Ale już duży jest. Mi mąż nie ma kiedy zrobić zdjęciasad Jeszcze nie mam ani
                    jednego. Może jutro go zmuszęsmile
                    • blizniaki14 Re: brzuszek 27.10.06, 20:36
                      Nio duży!! ale nigdzie indziej nie przytyłam tylko brzucho wink
                      zmuś męża koniecznie, trzeba mieć na pamiątkę, a jakie będą nasze brzuchy w 9
                      m-cu ojoj wink
                      • tusia21 wózek 28.10.06, 18:13
                        Oglądałam dziś Implasta i Mothercare.
                        Implast jak dla mnie mało stabilny-przy pierwszym zakręcie by mi się przewrócił.
                        Mothercare ma jedną dużą wadę: Siedzonka są podnoszone na pasy. Nie da się go
                        zupełnie pionizować żeby dziecko zupełnie siedziało. Moja koleżanka ma taki sam
                        z tej firmy tylko dla jednego dziecka i ma ten sam problem. Do tego wcale nie
                        jest tak łatwo te pasy podciągaćsad
                        No i w sumie to odpadają, a tylko je brałam pod uwagę. Chba kupimy coś taniego
                        na pierwsze miesiące, a potem fajną spacerówkę. Tak też przy Alicji robiłam
                        • blizniaki14 Re: wózek 28.10.06, 21:15
                          Większośc tych spacerówek ma takie ułożenie nie całkiem pionowe tak samo ABC
                          designed i hauck. Nasz synek też tak ma w trójkołówce i lubi tak jedzić. My już
                          zostajemy przy tym wóziu i tak lepszej spacerówy nie znalaząłm w Polsce
                          przynajmniej. W Holadnii są super, ale tam chwilowo nikogo nie znam wink
                          pozdrawiam
                          • tusia21 dobre wieści 31.10.06, 21:11
                            Byłam właśnie u ginekolog, która nie mogła uwierzyć, że wszystko się cofnęło.
                            Kilka razy powtarzała, że to niesamowite! Ze musiałam dużo leżeć(co jest
                            prawdą)itp.
                            Mam leżeć jeszcze 10 dni i potem wizyta. Jak wszystko będzie dobrze mogę
                            normalnie funkcjonować.
                            DO tego okazało się, że to już 17 tydzień i słyszałam bicie serduszek!!!
                            Maluszki ułożyły się obok siebie, ale miały rózne tętna więc wiadomo, ze to
                            były dwa rózne bicia serduszka.

Termin porodu został przesunięty z 11.04 na 10marzec!Podobno tak jest przy
                            bliźniakach.
                            Przytyłam już 6 kg!
                            Ile ty przytyłaś w 17 tyg.?
                            • blizniaki14 Re: dobre wieści 01.11.06, 13:29
                              To super bardzo się cieszęwink wiedziałam że będzie dobrze!!! U nas dzidzie miały
                              to samo tętno 140, są ułożone dziewczynka po prawej stronie, chłopiec po lewej.
                              Nie wiem ile przytyłam w 17 tyg. Koło 4-5 kg chyba. Niedługo mam wizytę to
                              zobaczę ile ważę , w domu nie mam wagi wink
                              Czemu ten termin porodu przesunęli aż o miesiąc?? mój lekarz mówi, że na razie
                              mam być dobrej myśli i to za wcześnie by rozmawiać o porodzie, wszystko jest ok
                              i ciągniemy ciążę jak najdłużej wink w czwartek idę na wizytę do gina... zobaczymy...
                              Myśleliście nad imionami?? My może damy Martusia i Jaś wink buziaki
                              • tusia21 Re: dobre wieści 01.11.06, 13:47
                                Ja się nazywam Martasmile
                                Moja gin mówi, że przy bliźniakach się nie przedłuza i lepiej wcześniej
                                (oczywiście nie za wcześnie).
                                powiedziała, że normalna ciąża to 40 tyg, a przy bliźniakach najlepiej urodzić
                                w 37tyg, nie wcześniej. No i 37 tydzień to powiedziała, że między 10-19 marca.
                                U nas będzie Julia i ???(nie znamy płci).
                                Moja córka chodzi i wola Julia i daje buziaki brzuszkowismile Dziś oznajmiła, że
                                będą 2 dziewczynkismile
                                • blizniaki14 Re: dobre wieści 01.11.06, 13:52
                                  Tak myślałam,że jesteś Marta smile (tusia) A ja jestem Dominika - miło mi wink U nas
                                  też miała być Julia i Jakub,ale się nam odmieniło,ale zobaczymy po porodzie,jak
                                  już je ujrzymy smile
                                  Ja wiem, że przy bliźniakach przedłużać nie ma co,ale sporo babeczek rodzi w
                                  39-40 tyg. bliźniaki. Najważniejsze by były zdrowe i duże !!! Czego życzę tobie
                                  i sobie!!! To ja może urodzę końcem lutego... wink
                                  • blizniaki14 Re: dobre wieści 01.11.06, 13:55
                                    Aha mój synek też daje buziaki brzuszkowi i robi cacy cacy- głaszcze wink Na
                                    pytanie gdzie są dzidzie, podnosi mi bluzkę i pokazuje na brzuszek wink słodkie...
    • blizniaki14 teraz ja mam 2 tyg.odpoczywać 02.11.06, 21:11
      Byłam dziś na wizycie, według lekarza i ostatniej miesiączki to już 22 tydz.
      ciąży. Wszystko jest ok, wyniki badań dobre, dzieci rosną zdrowo, tylko szyjka
      macicy trochę za miękka i mam więcej odpoczywać a za 2 tyg. kontrola. Ja
      faktycznie dużo robiłam, w domu i przy dziecku, bo nie mamy nikogo do pomocy,
      ani rodziny, ani żadnych najomych w tym obcym dla nas mieście sad teraz już
      wszystkie domowe obowiązki spadną na męża, choć tak mi pomaga,ale damy radę smile
      jeszcze 4 miesiące i dzieci będą z nami. Tylko najtrudniej mi leżeć przy moim
      synku, to "żywe" dziecko smile
      • tusia21 Re: teraz ja mam 2 tyg.odpoczywać 02.11.06, 21:19
        Jak poleżysz 2 tyg., to potem znowu będziesz mogła chodzićsmile
        Mi najbardziej szkoda spacerów z małą, bo nie daję rady i mało wychodzi.
        Moja też jest bardzo ruchliwa, ale wydaje mi się ,że dziecko się przyzwyczaja i
        teraz juz jest lepiej niz na początku.
        Trzymajcie się dzielnie!
        Bierzesz jakieś leki?
        Ja 3x dziennie i asmag
        • blizniaki14 Re: teraz ja mam 2 tyg.odpoczywać 03.11.06, 13:00
          Też tak myślę,że Antoś się przyzywczaismile musi... Lekarz powiedział,że jak będę
          więcej odpoczywać to będzie dobrze wink
          Leków na razie żadnych nie biorę, nic mi nie przepisał, niedługo mam test
          obciążenia glukozą. W 30 tyg. 3 dni badań w szpitalu, badają przepływy krwi i
          inne wink
          BUZIAKI
    • jenx Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 04.11.06, 16:51
      Czesc, czy moge sie do Was przylaczyc? dostalam mile zaproszenie od Tusi.
      Zauwazylam ze juz kiedys raz ten watek odwiedzilam ale potem mi umknal. Ja
      podobno mam urodzic 13 kwietnia... Brzuchol mi teraz rosnie na potege, wiec w
      poplochu zaczelam szukac kremu przeciwko rozstepom pomimo tego ze na poczatku
      mowilam wszystkim ze nie wierze w takie specyfiki...wink
      Pozdrawiam Was "śnieżnie". wink
      • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 04.11.06, 20:56
        Cześć, jasne, że możesz wink witamy serdecznie!!! Bardzo się cieszę,że
        zdecydowałaś się z nami "pisać" wink
        • tusia21 szybkie USG no i płeć:) 05.11.06, 20:59
          Byłam na bezpłatnym USG (akurat było w centrum handlowym jak byłam na zakupach).
          Sprzęt marny więc pewności nie mamy, ale chyba będą 2 DZIEWCZYNY!!!
          Nieźle co? 4 kobiety w domu i mój mążsmile
          Mamy imiona tylko dla dziewczynek, więc może i dobrzesmile
          • blady.jacek Re: szybkie USG no i płeć:) 06.11.06, 10:19
            witam dziewczyny, jeżeli można również się dołączęsmile)))) My z Dominiką znamy
            się z GG i orazu Cię pozdrawiam. Jenx- masz taką samą ciążę jak ja -
            jednokosmówkową - dwuowodniową , pisała kiedyś na miom pościesmile Jak się
            czujesz? no i jak tam Twoje szkrabulce, często robisz usg w celu wykluczenia
            zespołu TTS (podkradania). Pozdrawiam serdecznie

ps. u mnie też prawdopodobnie będą 2 dziewuchy - strasznie się cieszymy
            • jenx Re: szybkie USG no i płeć:) 06.11.06, 10:42
              Hej Tusiu,
              baby górą wink)). Gratuluje!!!
              Ja jeszcze nie wiem kto siedzi w brzuchu, moj maz obstawia zdecydowanie
              chlopcow i nawet zwraca sie do nich "michale i tomku", ja obstawiam dziewczyny
              i mowie "zoska i maryska".

blady.jacek, rzeczywiscie mamy taka sama ciazewink Na poczatku milam USG co 2 tyg
              zeby kontrolowac podkradanie i z powodu plamien, ale kiedy zmianilam lekarza to
              ona powiedziala mi ze kolejne dopiero w 20-22 tyg czyli za 2 tyg- miesiac.
              Dosyc dluga bedzie ta przerwa wiec sie denerwuje...a Ty? i Wy z jaka
              czestotliosia macie USG?
              Pozdrawiam.
              • blady.jacek Re: szybkie USG no i płeć:) 06.11.06, 10:49
                mi lekarz powiedział że po 20 tc będziemy mieli robione USC co 2 tygonie,
                pdobno dopiero po 20 tc moze wystąpić zespół podkradania, do 20 nie powinn się
                nić dziać. Ja plamień nie miałam, na szczęście. W pierwszej ciąży miałam
                plamienia i wiem ile to nerwów kosztuje. Do lekarza chodzę z bielańskiego, dr
                Nowakowski. Spoko lekarz.

• jenx Re: szybkie USG no i płeć:) 06.11.06, 10:55
                  Rozumiem.
                  Czy czujecie juz ruchy, ja mam wrazenie ze czuje jednego, drugi na razie sie
                  nie odzywa, moze jest jakos "glebiej". Z drugiej strony nie wiem czy to
                  mozliwe. To moja pierwsza ciaza wiec nawet nie jestem pewna czy to ruchy czy
                  nie wink)
                  • blady.jacek Re: szybkie USG no i płeć:) 06.11.06, 11:12
                    moje gg to 1234589 zapraszam, pogadamy sobiesmile

ja też mam wrażenie że czuję tylko w jednym miejscu ruchy, ale są one jeszcze
                    bardzo delikatne. A jak Twój lekarz no temat podkradania? też tak uważa czy
                    inaczej??
                    • jenx Re: szybkie USG no i płeć:) 06.11.06, 11:27
                      Moj poprzedni lekarz powiedzial, ze zaczac sie moze od 16tc dlatego chodzilam
                      co 2 tyg. Teraz zmienilam lekarza i w zasadzie dopiero ide na pierwsza
                      prawdziwa wizyte jutro. Bylam na takiej krotkiej zeby dala mi recepty i
                      skierowanie na badania i wtedy powiedziala mi ze nie ma potrzeby tak czesto.
                      Nie bylo wtedy czasu zeby z nia gadac o tym ze to jednokosmowkowa ciaza wiec
                      moze jej decyzja jutro bedzie inna, zobaczymy. Niestety lekarze maja rozne
                      tendencje, jedni "strasza" i kaza kontrolowac b. czesto inni sa bardziej
                      powsciagliwi. Mi niestety raz wystarczy uslyszec ze cos moze byc nie tak i juz
                      dorabiam sobie cala historie. Co lekarz to inna opinia, chyba nie mozna sie dac
                      zwariowac, ale z drugiej strony jak mozna cos wczesnie zauwazyc to czemu
                      rezygnowac z tych USG.. juz sama nie wiem. Jutro moze cos sie wyjasni.

Tusiu, Piegoosku a Was tez strasza tym podkradaniem???
              • blizniaki14 Re: szybkie USG no i płeć:) 06.11.06, 12:06
                Ja mam ciążę dwujajową do 20 tyg. miałam tylko 2 razy USg, teraz będę mieć w
                24/25 tyg. kolejne i od tego momentu już co 4 tygodnie. A po 30 tyg. 3-4 dni
                badań w szpitalu.
            • blizniaki14 Re: szybkie USG no i płeć:) 06.11.06, 12:00
              Ale będzie tych dziewczynekwink u nas chłopiec i dziewczynka, to ciąża
              dwuowodniowa dwukosmówkowa.
          • blizniaki14 Re: szybkie USG no i płeć:) 06.11.06, 11:59
            To mąż będzie się miał jak w raju same kobietki w domu wink
            • tusia21 Re: szybkie USG no i płeć:) 06.11.06, 12:04
              U mnie dwukosmówkowasmile
              • blizniaki14 Re: szybkie USG no i płeć:) 06.11.06, 12:10
                fajnie,że nasz temat się rozwijasmile razem raźniej...
                Nudzi mi się to nic nie robienie,ale coż muszę 2 tyg.odpoczywać, oczywiście
                trochę sobie chodze po domu, spacerki 20 minut po parku i nie leżę cały czas,
                tylko siedzę też smile
                Synek powoli się przyzwyczaja,że mama się z nim bawi na leżąco.
                Dziś nasz Tonio czyli Antoś kończy 18 m-cy - półtorek roczku, kiedy to
                zleciało...?! wink
                • tusia21 :) 06.11.06, 20:22
                  Wszystkiego najlepszego dla Antosiasmile
                  No nikt mi nie potrafi odpowiedzieć o tym, czy jednojajowesmile
                  Ja byłam przekonana, że to parka więc się przestałam zastanawiać, ale teraz
                  znowu myśli wróciły. Jeżeli byłyby tej samej płci to wolałabym jednojajowe.
                  W piątek idę do ginekolog i dowiem się kiedy to normalane USG mam robićsmile
                  A zapomniałam napisać, ze dziewczyny leżą w poprzek brzuchasmileNieźle się
                  rozwaliłysmile
                  A ja się cieszę i mówię im tak trzymać dziewczyny to będziemy na dobrej drodze
                  do cesarkismile
                  • blizniaki14 Re: :) 06.11.06, 21:09
                    Dziękuję w imieniu sykasmile
                    a czy będą dwujajowe czy jednojajowe to na pewno będziesz mieć śliczne córeczki wink
    • blady.jacek Do jenx 07.11.06, 21:26
      witam, daj znać co tam Ci lekarz powiedział ???
      pozdrawiam
    • blizniaki14 jak sie czujecie dziewczyny?? 09.11.06, 11:41
      Co u was? u mnie mija pierwszy tydzien odpoczywania,ale to nudne wink ale mus to
      mus smile mąż robi w domku wszystko,za tydz.mam kontrolę, mam nadzieję,że szyjka
      będzie bardziej twarda!! A dzieci kopią mocno i wypychają się pupkami wink
      • tusia21 Re: jak sie czujecie dziewczyny?? 09.11.06, 12:57
        Ja jutro wieczorem do ginekolog.
        Wczoraj wyszłam z małą na długi spacer no i miałam bóle do końca dnia. Dziś
        jest ok, ale z domu sie nie ruszam. Chba u mnie tak juz będzie, ze jak leżę, to
        ok, a jak zacznę się ruszać to bóle.
        Maluchy kopią niemiłosierniesmile
        Z prawej jest zdecydowanie bardziej aktywna/nysmile
        Nadal sądzę, że mieszka u mnie jesden chłopieć. Jest mi wszystko jedno, ale
        takie mam przeczucia od początku.
        • jenx Re: jak sie czujecie dziewczyny?? 09.11.06, 13:04
          Hej Tusiu,
          ja tez miewam takie bole wiec raczej staram sie "nie ruszac"... wink Zazdroszcze
          Ci tych ruchow, pomiedzy nami jest jeden dzien roznicy, chyba (u mnie 17,6tc) a
          ja czuje tylko czasami i nawet nie wiem czy to "to".
          • blady.jacek Re: jak sie czujecie dziewczyny?? 22.11.06, 11:19
            dziewczyny, napiszcie do mnie na GG bo straciłam wasze namiary.

Pozdrawiam Was
      • jenx Re: jak sie czujecie dziewczyny?? 09.11.06, 13:00
        Hej, ja bylam na pierwszej wizycie u nowej gin. i jestem b. zadowolona. Robila
        nam takie USG na szybko, zeby sprawdzic czy serca bija i moj maz odkryl "cos"
        pomiedzy nogami jednego. Ale to kiepskie USG i dowiemy sie dopier 21.11 na
        polowkowym USG! Marza mi sie grzeczniutkie dziewczynki wink)))
        Trzymaj sie dzielnie i dbaj o siebie! Mam nadzieje, ze wszysko wroci do normy.
        Pozdrawiam,
        • tusia21 Re: jak sie czujecie dziewczyny?? 09.11.06, 14:07
          Ja się zapisałam na 25, ale może przełozę na 21.11
          Napisz na którą idziecie
          • blady.jacek Re: jak sie czujecie dziewczyny?? 09.11.06, 15:20
            witam, ten 21 oblegany jestwink)) ja też mam wizytę USG na 21 listopada, mam
            nadzieję ze potwierdzi mi płeć dzieci - to, że powie iż wszystko w njlepszym
            porządku nie wspomnęsmile))))
            Ja często mam bóle, wtedy staram się leżeć - po pierwszej ciąży mam stracha
            więc się oszczędzam.

Pozdrawiam Was serdecznie
            Dorota
            • blizniaki14 Re: jak sie czujecie dziewczyny?? 09.11.06, 20:22
              Hej dziewczyny,a ja mam wrażenie, że bardziej mnie boli właśnie jak leżę. Ale
              moje bóle chyba bardziej łączą się z przewodem pokarmowym niz macicą. Boli mnie
              wysoko nad pępkiem i zgagę miewam,a czasem nawet widać jak mi gazy krążą po
              jelitach, okropne uczucie,ale przy Antku też miałam taki problem. Ale wtedy
              wcale nie leżałam , chodziłam na studia, pracowałam w domku dużo(nie liczą nocy)
              i było lepiej. Pozdrawiam, ja ide się zapisać na USG, pewnie po 20 listopada
              będę mieć. wink Może też 21 wink trzymacjie się
          • jenx Re: USG 09.11.06, 15:44
            Tusiu na USG ide na 20.30 (21 listopada). Dorota, a Ty na którą? Miło bylo by
            Was spotkać! wink
            • blady.jacek Re: USG 09.11.06, 15:51
              ja na 19 ale do swojego lekarza prowadzącego. A Wy wybieracie się do innego???
              Też moze powinnam iśc na konsultacje do innego, ale nie chcę kombinować
              • tusia21 Re: USG 09.11.06, 17:41
                My chodzimy do Makowskiego. To najlepszy specjalista od USG i super facet.
                Myślę, ze raz w ciąży powinnaś się wybrać do kogoś takiego.
                Jutro na wizycie zobaczę czy sa mijesca na wtoreksmile
                • blizniaki14 Re: USG 09.11.06, 20:24
                  Ale wam zazdroszczę,że wszystkie jesteście z Warszawy , a ja tu sama w tym
                  Grudziądzu okropnym crying chcę do siebie albo chociaż do was do Warszawy!!! mąż
                  dostanie nowe miejsce pracy może od lipca z tym,że nie wiadomo gdzie ...
                  • tusia21 znowu kiepsko 11.11.06, 12:07
                    Szyjka za krótkasad
                    W piątek idę na załozenie tego krążka. Do piątku tylko leżenie. Przytyłam już
                    7kg. przez to leżenie i umieram z nudów.
                    Szkoda mi ALicji, bo to wszystko jej kosztem. Nie wychodzi na spacery, nie
                    mogę jej podnieśćsad
                    To dopiero początek 19 tc.
                    • marcia_sm Re: znowu kiepsko 11.11.06, 12:22
                      Ale niemartw się będzie dobrze musi być ja też miałam przeboje w ciąży w 19tc
                      miałam wypadek samochodowy (dachowanie) ale byliśmy dzielni i nic nam się nie
                      stało natomiast potem też były komplikacje dzieci urodziłam w 33 tc fakt byli
                      mali ale teraz są zdrowymi łobuziakami pozdrawiam i trzymam kciuki
                    • blizniaki14 Re: znowu kiepsko 11.11.06, 12:39
                      Tusiu trzymaj się dzielnie. Ja cię rozumiem, bo przez moje leżenie tez
                      najbardziej cierpi nasz mały syneksad Tym abrdziej,że w Grudziądzu oprócz męża
                      nie mam nikogo,ani rodziny ani żadnych znajomychsad ale musimy być silne dla
                      całej trójki i dla tych dzieci co już są z nami w domku i dla tych w brzuszku
                      też!!!
                      Ja mam w czwartek wizytę, miałam trochę zbyt miękką szyjkę z przepracowania,
                      zoabczymy czy jest lepiej. Niby czuję się dobrze, dzieci kopią mocno i dość
                      mocno się juś wypychają.
                      Myślę o tobie!!!
      • krzyzaniak_dorota Re: jak sie czujecie dziewczyny?? 13.11.06, 18:16
        Witam! Od kilku tygodni czuję sie dobrze, jednak muszę cały czas się oszczędzać
        i odpoczywać. Pierwsze trzy miesiące to była męka. Teraz jest 18 tydzień. W
        pszyszłym tygodniu mam wizytę u lekarza. Nie mogę się doczekać by zobaczyć moje
        kruszynki. Chciałabym sie dowiedzieć jakiej są płci. Teraz czuję dziwne kłucia
        i skurcze w brzuchu i zastanawiam sie czy to są już ruchy, czy tylko wszystko w
        środku się rozciąga. Jak to było u Was? Pozdrawiam i zapraszam na gg 4371228.
        • blizniaki14 Re: jak sie czujecie dziewczyny?? 13.11.06, 19:34
          Witamy wink ja czułam pierwsze ruchy już w 15-16 tygodniuwink Moje gg 5821475.
          Dominika (DIKA)
        • blady.jacek Re: jak sie czujecie dziewczyny?? 14.11.06, 11:22
          witam Was dziewczyny serdeczniewink

Ja czuję się dobrze ale i tak staram się na siebie uważać, dużo wypoczywam ;-
          )))) Ostatnio mam strasznego doła, dosłownie nic mi sie kompletnie niechce.
          Czasami wyjście na zakupy to straszna wyprawa, dobrzeże zmuszona jestem
          odprowadzać i odbierać syna z przedszkola to mam dwa spacerki dziennie. Dzisiaj
          młody jest na wycieczce w Pałacu Kultury - jego pierwsza wycieczka, troszkę
          się denerwuje bo to wiercipieta smile))))

Pozdrawiam Was
          • blizniaki14 Re: jak sie czujecie dziewczyny?? 14.11.06, 11:57
            Fajnie synek na swojej pierwszej wycieczcewink nie denerwuj się będzie dobrze, a
            nasz to też wiercipięta wink
    • blizniaki14 Ciekawe ile ważę? ;) 13.11.06, 15:39
      Jutro mam wizytę u położnej, kontrola wagi i ciśnienia, oprócz tego dostanę
      skierowanie na USG na przyszły tydzień, na test obciążenia glukozą (już się
      "cieszę" fuj )i na szczepienie - zastrzyk z immunoglobuliny na 28tydz. ciąży.
      A w ten czwartek 16.11. mam kontrolę u lekarza,mam nadzieję,że szyjka jest choć
      trochę twardsza niż 2 tyg.temu, starałam się dużo więcej leżeć i zero obowiązków
      domowych. Więc musi być OK smile
      • tusia21 Re: Ciekawe ile ważę? ;) 13.11.06, 15:41
        To trzymam kciuki i dawaj znać. Ja już +7kgsad
        • blizniaki14 Re: Ciekawe ile ważę? ;) 13.11.06, 15:53
          Ja też pewnie z 6-7 kg...
          A jak ty sie czujesz Tusiu? Ja leżę, laptop przede mną i piszę, bo oszaleć można
          tak leżąc,ale co zrobićwink dziś musiałam podbiec szybko do synka bo zbił
          szklankę, przewrócił się i bałam sie aby sie nie skaleczył. Jestem z nim
          sama,jak mąż w pracysad ciężko bez rodzimy i znajomych, moja mama przyjedzie na
          miesiąc przed porodem i miesiac po porodzie jeszcze zostanie chyba,ale potem
          dalej sami...
          • jenx Re: hej! 13.11.06, 19:25
            Hej Leżące Dziewczyny, trzymam za Was kciuki z tymi szyjkami!!!! Tusiu co to
            jest za krazek? W kazdym badz razie mam nadzieje ze wszystko bedzie ok i ze to
            pomoze. Ja tez leze, jak wstaje to mnie brzuch boli, najgorzej jest jak chodze.
            Kolejna wizyte u gin. mam 4 grudnia wiec kupa czasu... pozdrowienia, juz tylko
            zima przeleci a potem wszystko sie ulozy wink
            • blizniaki14 Re: hej! 13.11.06, 19:37
              Dziewczyny leżące i te nieleżące teżwink trzymajmy się razem!!! wink tak jest
              łatwiej, choć i czasem forum nas "nakręca",ale najważniejsze to pozytywnie
              myśleć. Ja czuję sie dobrze, brzuch boli rzadko, zobaczymy co powie lekarz w
              czwartek po badaniu... smile ale jestem dobrej myśli, no w końcu muszę być!!! smile
            • tusia21 jenx 13.11.06, 20:03
              Ten krążek to pessar. Przy nim będę mogła się bezpiecznie poruszć. Wpisz w
              wyszukiwarkę.
          • blizniaki14 Re: Ciekawe ile ważę? ;) 14.11.06, 12:04
            No to już wiem,że przytyłam ok 7-7,5 kg. Przy starszym synku w 22 tyg. miałam 7
            kg.a wtedy więcej się ruszałam,ale też więcej jadłam. Teraz tylko brzuch mi
            rośnie, poza tym chuda jestem, dzidzie rosną więc waga sie podnosi wink
            Teraz już niedługo zacznę 24 tydz.c. Ciśnienie 110/70, tętno każdej dzidzi po
            140 tak jak miesiąc temu. 21.11 idę na USG.
            W przyszłym tyg. test obciążenia glukozą i morfologi+mocz. Poza tym ok.
            Wczoraj w szpitalu w Grudziądzu urodziły się bliźniakiwink
            Pytałam położnej o poród, mówiła,że jak wszystko jest dobrze i dzieci główkami
            odwrócone w dół, to dążą do porodów naturalnych. Cesarki tylko w ostateczności i
            jeśli sa ku temu wskazania, ale to nawet dobrze smile
            pozdrawiam wassmile
            • jenx Re: Ciekawe ile ważę? ;) 14.11.06, 12:18
              No to świetne wieści! Rozumiem ze wszystko w porzadku! Bardzo sie cieszę!
              • blizniaki14 Re: Ciekawe ile ważę? ;) 14.11.06, 12:26
                w czwartek mam badania u lekarza, bo położna mnie nie bada ginekologicznie, ale
                czuję się dobrze i jestem pozytywnie nastawiona. wink a to ważne
                • tusia21 Re: Ciekawe ile ważę? ;) 14.11.06, 13:29
                  To dobrze!
                  Dziś odebrałam wyniki krwi i babka powiedziała, że chłopu takich życzy!
                  Wszystkie są super.
                  DO tego przyszła do mnie paczka z 2 chustami dla maluchów, które zamawiałam na
                  allegrosmile
                  • blizniaki14 Re: Ciekawe ile ważę? ;) 14.11.06, 14:00
                    To super,że wyniki b.dobre!!! smile też myślałam o tych chustachwink
                  • jenx Re: chusty ? 14.11.06, 16:52
                    Hej Tusiu,
                    jakie konkretnie chusty kupilas? Dasz znac? tez myslalam o chustach ale chyba
                    mozna ich uzywac jak sie jest we dwojke czy samemu tez mozna dwie sobie omotać?
                    Jak to jest?
                    • tusia21 Re: chusty ? 14.11.06, 18:36
                      No dwie tylko we dwojesmile
                      My kupiliśmy te:
                      www.premaxx.com/en/products/baby-bag/colours.aspx
                      grey dla męża i beach dla mniesmile
                      Na allegro były po ok.80zł jedna
                      • blizniaki14 Re: chusty ? 14.11.06, 19:47
                        Fajna ta w kolorze "beach" wink Też się zastanawiałam (jeszcze jak nie wiedziałam,
                        że to bliźniaki) nad chustą, ale chyba faktycznie byłby to dobry zakup i przy
                        dwójce dzieci, jedno dziecko mąż, jedno ja, Antoś z nami za rączki i na spacerek wink
                        • marcia_sm Re: chusty ? 14.11.06, 20:33
                          co do chust to wydaje mi sie zeto super pomysł bylismy w tym roku z
                          dzieciaczkami na morzem i nie moglismy ze soba wziac wozka bo mamy maly
                          samochodi nie zmiescil sie po powrocie mialam zakwasy w obu rekach na kazdym
                          miesniu a z chusta byloby latwiej duzo latwiej pozdrawiam
    • blizniaki14 Nio i zaczęło ... zgaga ;) 14.11.06, 21:27
      Zaczęły się u mnie zgagi, na razie dokuczają tylko wieczorem.
      Przy Toniu miałam od ok.7/8 m-ca c., ale przy bliźniakach jakoś szybciej wszystkowink
      po kolacyjce...miętawink
      • blady.jacek Re: Nio i zaczęło ... zgaga ;) 15.11.06, 08:57
        witamwink
        ni strasznie dokucza zgaga, a nie daj boże jak zjem coś smażonego na kolacje,
        męczy mnie strasznie. Mi również mięta pomaga
        • blizniaki14 Re: Nio i zaczęło ... zgaga ;) 15.11.06, 12:14
          dobrze,że jest ta mięta wink dziś już rano mnie zgaga dopadła, a zjadłam tylko
          kanapki z wędliną wink ale mam cie zgago gdzieśwink do wszystkiego można się
          przyzwyczaićwink hihihi
    • blizniaki14 Nasz Antoś i bliźniaki w brzuszku;) 16.11.06, 10:01
      fotoforum.gazeta.pl/5,2,blizniaki14.html
      • jenx Re: Nasz Antoś i bliźniaki w brzuszku;) 16.11.06, 10:34
        Ale przemiła gromadka!
        • tusia21 blizniaki 14 16.11.06, 11:01
          Super zdjęciasmile
          Pytałaś w innym wątku o wózek.
          Ważna niestety jest dla nas szerokość wózka, bo zostajemy w mieszkaniu. Ludzie
          od których chcieliśmy kupić segment juz po dogadaniu wszystkiego podnieśli cenę
          o 100tyś zł!!!No i nas nie staćsad
          Teraz nie wiem, co robić. Do windy i tak nie wejdzie(winada ma 65cm). Na dole w
          bloku jest pomieszczenie gospodarza i moze go mam użyczy(drzwi do niego mają
          80cm).
          • blizniaki14 Re: blizniaki 14 16.11.06, 12:42
            Dzięki dziewczyny wink
            Tusiu przykro mi,że tak wyszło z tym mieszkankiem, czy ci ludzie oszaleli,
            podnosić cenę o 100tys. i to już po dogadaniu się??!! okropni!! crying
            Rozumiem, że w bloku musisz mieć węższy wózek, a nie myślałaś o tych Jane-jeden
            za drugim. Ten na trzech kółkach jest fajny,a w tym na 4 kółkach można
            zamontować foteliki samochodowe, które rozkładają sie na płasko i zastępują
            gondolkiwink fakt cena ok 3500zł,ale już z 2 fotelikami sam. Jakbyś kupiła ten z
            Ostrawy (2400zł) + dwa lepsze foteliki np. maxi cosi po ok 500zł/szt. to w sumie
            też tyle wyjdzie... ja mieszkając w bloku chyba bym się zastanowiła nad tym
            podłużnymi wózkami. Ale to tylko takie moje spostrzeżenia wink
            pozdrawiam
            PS. dziś mam wizytę u lekarza po południu i chyba sie trochę stresuję,aż mnie
            żołądek boli,choć czuję sie dobrze i wierzę w to,że bedzie OK, to stresik mały
            jest!
            Ja mam USg 21 .11. a wy dziewczyny,też chyba miałyście mieć w tym terminie? wink
            • tusia21 Re: blizniaki 14 16.11.06, 18:41
              Jak po wizycie?
              Ja jutro idę na załozenie tego krążka.
              USg mam 25.11
              Co do wózka to foteliki raczej pożyczymy(jak większość rzeczy).
              Gdybym miała kasę to bym kupiła ten za 3500smile, ale nie mamsad
              A ten z Ostrawy to w necie wszędzie widziałam za 1400zł.
              • blizniaki14 Re: blizniaki 14 i wizyta już po ufff ;) wszystko 16.11.06, 20:12
                Wiem, znam problem z kasą, my teraz spłacamy kredyt jak dla nas duży bardzo (9,5
                tys na 4 lata rozłożone) crying Ja też ten z Ostrawy widziałam w tej cenie co ty.
                Rozmawiałyśmy o nim z Dorotą, kiepski jest jednak, jakość wykonania, słaby
                materiał! No nie ma niestety idealnego wózka crying
                My tez część rzeczy będziemy pożyczać, częśc kupuje używanych itd.

Co do wizyty, wszystko Ok. Lekarz pochwalił, powiedział,że widzi,iż
                odpoczywałam. Dalej zero obwiązków domowych, ale nie musze leżeć, tylko
                spacerować, siedzieć, nie nosić ciężkich rzeczy, nie sprzątać itp. To wszystko
                robi mój kochany mąż. Już bliżej niż dalej... Lekarz powiedział też, że Cieszy
                go jak widzi,że kobiety dbają o siebie i dzidziesmile Jak wszystko dalej będzie
                dobrze, mam kontrolę za miesiac dopiero.
                Tusiu powodzenia jutro będzie dobrze!!! ja dziś spotkałam kobietę u lekarza - z
                1 dzieckiem przeleżała od 4 m-ca do 9m-ca, miała zakładany szew, teraz jest w
                25tyg. i też już od 1,5 m-ca skraca jej sie szyjka i znowu będzie chyba miała
                szew,ale była bardzo optymistyczna. I to jest najważniejszesmile

buziaki
                • blizniaki14 Tusiu daj znać jak tam po założeniu krążka... 17.11.06, 13:15
                  Daj nam znać jak sie czujesz i dbaj o siebiewink Masz śliczną córeczkę, naszemu
                  Antosiowi by sie spodobaławink jest tylko ok 5 m-cy starsza to nie dużo wink hihihi
                  • tusia21 zakrążkowana:) 17.11.06, 18:38
                    Trwała to bardzo krótko. No i jestem szczęśliwa, bo dużo lepiej się czuję
                    psychicznie, no i fizycznie. Idę i nic mnie nie boli!!!
                    Tego się w ogóle nie czuje.
                    Ginekolog powiedziała, ze to juz ostatnia chwila, bo z mojej szyjki już
                    prawie nic nie zostało.
                    Za tydzień USGsmile

PS. Do końca ciąży nici z sexu+to, co po porodziesad
                    • blizniaki14 Re: zakrążkowana:) 17.11.06, 19:31
                      To dobrze,że cię zakrążkowali skoro z tej szyjki jak piszesz już nic prawie nie
                      zostało. A tak lepiej się czujesz,możesz normalnie funkcjonować, nic cię nie
                      boli i to najważniejszewink cieszę się smile
                      Nam lekarz i tak odradził sex w ciąży bliźniaczejsad trudno, mąż stwierdził,że
                      sie jeszcze wyszalejemy w końcu młodzi jesteśmy smile A przy Toniu "szaleliśmy" do
                      9 m-ca, w zasadzie jeszcze o 22 wieczorem "było nam przyjemnie" a o 9.45 rano
                      urodził się nasz syne!!!, chyba mu pomogliśmy wink to było 4 dni przed planowanym
                      terminem porodu, wiec tak akurat smile
                    • jenx Re: zakrążkowana:) 17.11.06, 19:55
                      Czesc, bardzo sie ciesze ze juz po wszystkim i ze jestes spokojniejsza. Czy
                      bedziesz "z krazkiem" do konca ciazy czy nie wiadomo. Ale najwazniejsze ze
                      wszystko sie odbylo na czas i ze psychicznie odetchnelas! Super! Trzymaj sie
                      dzielnie. A jezeli chodzi o ten seks to zobaczysz do kwietnia zleci a potem
                      jescze szybciej! Mi tez nie bardzo wolno i moj maz na kazdej wizycie pyta sie
                      lekarza czy juz mozemy czy nadal nie... wink
                      • blizniaki14 co do seksu ;) 18.11.06, 12:55
                        Dziewczyny a jak myślicie, bo zapomniałam spytać lekarza, pieszczot żadnych też
                        nie?? wink czy to tylko chodzi o SEX dosłownie, czy pod każdym wzglęcem? Jakieś
                        czułości w końcu są nam potrzebne no nie?! wink a sposobów jest przecież wiele...
                        Bo nam lekarz powiedział,że już od 20 tyg seks lepiej nie. W końcu wiadomo
                        chodzi o dobro naszych dzieci. My sie tego trzymamy od początku. Dokładnie do
                        kwietnia zleci a potem ....hohoho wink
                        • blizniaki14 Re: co do seksu ;) 18.11.06, 12:55
                          pod każdym względem miało być wink
                          • tusia21 Re: co do seksu ;) 19.11.06, 14:14
                            no właśnie tez się nad tym zastanawiam.
                            Co to właściwie znaczy brak seksu? Gdzie jest tak granica? Ale głupio mi pytać
                            moją ginekolog, czy seks analny to mogę uprawiać, a inny nie itp
                            Więc jak na razie 0seksu pod kazdym wzgledemsad
                            • blizniaki14 Re: co do seksu ;) 19.11.06, 20:08
                              No właśnie, myślałam,że tylko ja się nad tym zastanawiam wink a petting???wink my z
                              mężem chętnie bysmy powrócili do "naszych początków", nie zależy nad tylko na
                              tym "dosłownym seksie". Gdzieś kiedyś wyczytałam,że męskie nasienie może
                              zmiękczać szyjkę macicy. Więc nie wiem do końca o co tu chodzi z tym
                              wstrzymywaniem się w czasie ciąży: czy nie można tylko tego "dosłownego s..."
                              czy wogóle żadnych przyjemności ( czy orga... osiągnięty w inny sposóbwink ) to
                              już coś złego??!! hmmmmmm piszę skrótami,żeby nam tematu nie zamknęli,że seksu
                              za dużo wink hihihi
                              ale to w końcu ludzkie wink
                              oczywiście najważniejsze jest dobro i zdrowie naszych dzieci, nie jesteśmy
                              zwierzaczkami, możemy się powstrzymac,ale same rozumiecie, czasem trudno tak
                              całkiem... wink
    • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 19.11.06, 20:23
      tu będą moje fotkwink

fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,52456232.html
      • tusia21 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 20.11.06, 12:58
        Kurcze ale model ci rośniesmile
        • blizniaki14 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 20.11.06, 13:08
          dzięki smile fotogeniczny "besti" nasza wink
      • marcia_sm Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 21.11.06, 14:10
        Ślicznego macie modela i muszę powiedzieć że do twarzy Ci z takim fajnym
        brzusiem pozdrawiam Matra
    • ad57 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 20.11.06, 14:20
      zapraszamy na forum marcówek smile forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40480
    • blizniaki14 Ja już po USG ;) 21.11.06, 15:25
      Dziś miałam USG. Wszystko Ok, maluchy rosną duże i zdrowe smile Chłopiec waży 729
      gram, dziewczynka ciut mniejsza 709 gram. Termin porodu z USG 4 lub 8 marca.
      Może na Dzień kobiet wink hihihi
      Wiek ciążowy wg USG 24t5dz, wg miesiączki 23.6.
      Dzieci ułożone są podłużnie główkowo. smile
      w zobaczcie do wieczorka dzisiejszego dnia powinno być 6 moich zdjęć, brzuszka i
      mnie samej, oraz 5 zdjęć Antosia smile
      zobaczycie jak wyglądam smile mam nadzieję,że nie jest to widok przerażający, uroda
      jak uroda, patrzcie raczej na brzuszek wink hihihi
      pozdrawiam i czekam na waszew wieści z USG

zobaczcie najlepiej wieczorkiem (wtedy powinny być wszystkie fotki lub jutro) smile

• jenx Re: Ja tez po USG..... 21.11.06, 16:45
        No to b. sie ciesze ze takie dobre wiesci u Ciebie.
        U mnie mniej optymistycznie. Zamiast dzisiaj mialam USG wczoraj. Okazalo sie ze
        ze jedno wazy 380 a drugie 280g i to mniejsze mam zdecydowanie mniej wód.
        Lekarz kazal nam od razu rano jechac na Karowa zrobic ECHO i przepływy z
        podejrzeniem zespolu podkradania. Dzisiaj okazalo sie ze mniejsze ma tez
        mniejszy pecherz. Nadal podejrzewaja TTTS ale obylo sie bez interwencji.
        Powiedzieli ze trzeba czekac i reagowac jak rozwinie sie malo i wielowodzie (na
        razie jedno ma w dolnej a drugie w górnej granicy normy). Strasznie sie boje
        zeby im sie cos nie stalo. Powiedzieli ze jak sie zacznie na serio to przebieg
        moze byc gwaltowny. Ide na kontrole w najblizszy poniedzialek. No i mila
        informacja- to DZIEWCZYNY- juz widze je w slicznych sukieneczkach... wink
        Pozdrawiam!
        • tusia21 Re: Ja tez po USG..... 21.11.06, 18:34
          Gratulacje dziewczynek!
          Spróbuj się nie martwić. Wiem, ze to brzmi głupio, ale nasz stres jaet dla
          maluchów najgorszy.
          Wszystko będzie dobrze. Musi być i już!!!
          Dawaj znać koniecznie co u was
          Trzymam kciuki i myślę o was.
          Tusia
        • tusia21 bliźniaki14-nie odzywam sie do ciebie!!! 21.11.06, 18:37
          Zobaczyłam twoje zdjęcia.
          Zawsze marzyłam żeby tak wyglądać w ciąży.
          Wiem, że to głupie, ale normalnie popłakałam się jak zobaczyłam jaka z ciebie
          laska.
          Ja jestem SŁONICĄ!!!
          Tak samo było w poprzedniej ciąży.
          I nie chodzi o to, że tego nie zrzucę, bo wiem, że z tym nie będzie problemu,
          ale o to, że zawsze chciałam być atrakcyjna w ciąży, a teraz juz wiem, że to
          genetyczne. Tyję cała!!! Moje uda mają rozmiara... nawet nie da się ich do
          niczego porównaćsad
          Ale z cibie laska.
          • blizniaki14 Re: bliźniaki14-nie odzywam sie do ciebie!!! 21.11.06, 19:51
            Tusiu nie strasz mnie tak, pomyślałam sobie ,że czymś cię uraziłam.
            Ja przy synku też tyłam w udach , pupę miałam olbrzymią!!!
            Jestem ogólnie chudziną (taki patyk i choć chcę trudno mi przytyć) , wysoką do
            tego (177cm), w tej ciąży rośnie mi tylko brzuch. Mam malutki biust, po
            wykarmieniu Antka (a karmiłam 16 m-cy) prawie wcale nie miałam biustu-decha-to
            był dramat, teraz jest miseczka A. Ale pewnie po wykarmieniu bliźniąt znów nic
            nie zostanie, tak już widać mam, nie dla mnie kobiece kształty, o których marzę.
            A ciało tzn. pupę i uda mam w olbrzymich roztępach, po nagłym wzroście w okresie
            dojrzewania więc laską się nie czuję !!! wink
            Każda z nas inaczej tyje w ciązy...
            Nie piszę tego wszystko, żeby się tłumaczyć, tylko,żeby cię przekonać, że pewnie
            nie jset tak źle. Widziałam cię tylko na zdjęciach z Alicją, ale tam tylko twój
            brzuch widać, wydaje mi sie,że nie jest tak źle jak piszesz.
            A za 3-4 m-ce, po porodzie schudniesz szybko opiekując się trójką dzieci. ja
            przy Antku schudłam 20 kg ( w ciązy przybrałam 18!) w 3-4 miesiące. Bo nie
            miałam nikogo do pomocy prócz mężą.
            I nie gniewaj się na mnie... bo bardzo cię lubię!!! wink
            i mam nadzieję,że kiedyś sie spotkamysmile

pozdrawiam i buziaki Dominika (Dika)
        • blizniaki14 Re: Ja tez po USG..... 21.11.06, 19:39
          Trzymam kciuki żeby było dobrze smile Ja mam dwujajowe stąd lepsza ich sytuacja, bo
          nie ma ryzyka podkradania. Gratuluję córeczek! Bądź dobrej myśli, my jesteśmy z
          Tobą i moooocnoo trzymamy kciuki, prawda dziewczyny???!!!
          pozdrawiam serdecznie
          • jenx Re: Ja tez po USG..... 22.11.06, 08:54
            Dzieki Dziewczyny za mile slowa, staram sie nie denerwowac, ale to nie takie
            proste, chociaz wiem ze dla maluchow to teraz najwazniejsze. Najbardziej to mam
            stracha przed ewentualnym zabiegem laserowym w Gdansku bo jest b. inwazyjny-
            zrobili ich dopiero 18...
            Dominika! rzeczywiscie wygladasz super, mi nawet nie wypada zazdroscic bo nigdy
            nie bylo mi dane miec takiej figury, a co dopiero w ciazy, hihihihi wink))
            Witaj Zuza, milo Cie poznac!
            Magda
            • blizniaki14 Jenx co u ciebie ...? 23.11.06, 21:05
              jak w temacie
    • zuza323 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 21.11.06, 21:50
      Cześć ! Chciałabym do Was dołączyć. Według ostatniego usg termin porodu został
      wyznaczony na 1 kwietnia 2007wink Teraz jestem w 21-22 tc.
      BRzuszek rośnie (osiągnęłam 100cm w taliiwink)
      Niepokoi mnie jedna rzecz. Otóz co prawda czuję wyraźnie ruchy malucha z prawej
      strony, ale ten (ta?) z lewej jest zdecydowanie spokojniejsza (czasami - raz na
      dwa dni - tylko lekko mnie łaskocze. Czy Wasze dzieci też tak się różnią hm..
      energią ?
      I jeszcze jedno. Czy któraś z Was ma/miała hemoglobinę w okolicach 10, a
      czerwone krwinki w wysokości 3,4 ?
      pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy bliźniaków ! I naprawdę podziwiam Te z Was,
      które opiekują się jeszcze jednym, satrszym smykiem !!
      • blady.jacek Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 22.11.06, 10:39
        Cześć dziewczyny.
        Ja jestem po USg, 18tc i 4. wszystko w porządku. Pytalam lekarza o echo serca i
        powiedział że radzi zrobić, dla świętego spokoju. Przy ciązy bliźniaczej
        baranie takie wyklucza wiele chorób. Aha, będą 2 dziewuchy wink)))
        mam problem z GG, mój mąz przeinstalował kompa i nie zapiał hasła do mojego gg.
        Jak zwalcze ten problem to się odezwę. Jenx, jak tam u Ciebie badanie??? wiem
        ze miałaś iść w tym samym dniu

Pozdrawiam Was cieplutko
        • jenx Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 22.11.06, 11:07
          Hej, to super, ze wszystko OK!!! Bardzo sie ciesze!!!
          U mnie nie tak spokojnie... opisalam wyzej. Pozdrawiam i koniecznie sie odezwij
          na gg wink.
          • blady.jacek Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 22.11.06, 11:20
            buuuu, straciłam listę kontaktów, napiszcie dziewczyny!!!
      • blizniaki14 Witaj zuza323 22.11.06, 12:17
        Witamy serdeczniewink
        ja mam w talii 94 cm!! Czasem czuję ruchy dwójki na raz, czasem mocniejsze
        jednego dziecka, różnie to bywa, choć teraz po 24 tyg. Ruchy są na tyle
        intensywne, że kopią dzień i noc. U mnie też zależy , na któym boku leżę, jeśli
        chodzi o kopanie bobasków.
        pozdrawiam Dominika z synkeim Antosiem, męzem i parką w brzuszku wink
      • blizniaki14 No dobra ... pochwalę się 22.11.06, 12:21
        Najpierw dzięki dla was dziewczyny za miłe słowawink

Wygrałam konkurs: www.pieluszki.pl/konkurs.php?p=3

Nagroda to poród w wybranym szpitalu , u mnie Bydgoszcz bo najbliżej,
        jednoosobowa sala i opieka położnej za 1,5 tys. zł dla mnie majątek, w życiu bym
        tyle za poród nie dała. U nas w szpitalu jak synka rodziliśmy z mężem wink
        płaciłam za to 100zł tylko. Dodatkowa nagroda to 12 paczek pieluszek Huggies i
        sesja zdjęciowa w mamo to jawink

na razie jestem w szoku hihihi
        • blizniaki14 sesję mam w niedzielę ojejku 23.11.06, 21:10
          W niedzielę do mnie przyjeżdża ekipa z mamo to ja, zdjęcie będzie w numerze
          lutowym, (tzn. ten co pojawia się w kioskach już koło 10 stycznia)
          jejku ale się wkopałam z tym konkursem wink hihihi
          buziaczki dla was
          moje gg 5821475, bo nie wiem czy wam pisałam
    • tusia21 po usg 25.11.06, 15:10
      A więc jest 22tc.
      W brzuszku mieszkają 2 dziewczynki, które na usg przytulały się do siebie.
      Jedna obejmowała drugą. Nawet lekarz powiedział, że niesamowity widok.
      Ważą 450 i 390 smile
      Są zdrowymi dzieczynkami!!!
      Jedna to Juleczka. Drugiego imienia nie możemy wymyślić.
      • blizniaki14 Re: po usg 25.11.06, 20:13
        a jednak na to forum też jeszcze na szczęście zaglądasz wink jeszcze raz gratuluję
        zdrowych córeczek !!!
        • tusia21 jutro 25.11.06, 20:19
          Pewnie, ze zaglądamsmile
          Trzymam kciuki za jutrzejszą sesję lasko!
          • tusia21 Nel 25.11.06, 20:21
            Bardzo nam się podoba. Mozna nadać imię nie kończące się na a. Jak nie to jest
            Nela i tak byśmy mówili Nel.
            Co o tym myślisz?
            • blizniaki14 Re: Nel 28.11.06, 13:09
              Ładne imię wink mnie się bardzo podoba wink a sesja był afajna mam zdjęcia, mogę ci
              na maila przesłać Tusiu jak mi podasz
              • tusia21 mail 28.11.06, 21:37
                mtrzos@o2.pl
                bardzo proszę
    • tusia21 Re: termin marzec 2006 Bliźniaki 28.11.06, 12:06
      Jak sesja?
      • blizniaki14 wysłałam maila ;) 29.11.06, 12:33

• blizniaki14 Tusiu dostałaś mojego maila?? 30.11.06, 12:17
          jak w temacie wink
          • tusia21 Re: Tusiu dostałaś mojego maila?? 30.11.06, 21:37
            Dziękismile
            Wszystkie są fajne! Mi się najbardziej podobają te, na których się uśmiechacie.
            Fajne jest też takie, gdzie siedzisz trochę bokiem, bo widać wtedy brzuszek.
            A ten twój syn to tak dorosło wygląda!!! Istny modelsmile
            No i pięknie wymawia "auto"smile
            • blizniaki14 Re: Tusiu dostałaś mojego maila?? 01.12.06, 12:37
              dzięki!! fotografowi też najbardziej się podobało to na którym uśmiechamy wink a
              przesłałam ci nowe rozmowy Antosia wink smile!!
            • blizniaki14 Kiedy Alicja ma urodzinki... 01.12.06, 13:35
              ... i jak co na nie planujecie?? jaki prezent, tort, dwie świeczki???...
              Nasz ma 6 maja 2007 w niedzielę ma dwa latka, tak bym chciała,żeby z bliźniakami
              było ok, bo jak sie urodzą w terminie, to je wtedy właśnie ochrzcimy - w 2gie
              urodzinki Tonia!!! smile
              A w Mikołajki ten nasz gadauła kończy 19 mc-y jak ten czas szybko płynie...wink a
              dzieci rosną jak na drożdżach i codziennie nas czymś zaskakują prawda ?? wink
              • tusia21 Re: Kiedy Alicja ma urodzinki... 04.12.06, 16:58
                Miała wczorajsmile
                Upiekłam tort. Siwczka była jedna w kształcie 2 żeby można było zachować na
                pamiątkę.
                Jak siostra mi przyśle zdjęcia to ci wyślęsmile
                Dzięki za pamięc.
                W następne urodziny Alicji bliźniaczki będą już dużymi dziewczynemismile
                • blizniaki14 Re: Kiedy Alicja ma urodzinki... 04.12.06, 19:55
                  wink już wiem,że przegapiłam, a życzenia zamieściłam niżej.
                  Nasz Antoś na roczek też miał świeczkę tylko w kształcie jedynki i tez mamy
                  zachowane na pamiątkę wink
                  tak tak za rok wink ....
    • blizniaki14 Jenx co u ciebie ?? 30.11.06, 21:08
      jak w temacie wink
      • jenx Re: Jenx co u ciebie ?? 01.12.06, 10:43
        Hej, ale milo ze pytaszz wink
        Ja tez Ci bardzo gratuluje sesji, teraz bedziesz slawna wink))) no i swietnie z
        tym szpitalem. Super pomysl milalas!!
        U mnie to samo, mialam juz drugie ECHO i mam miec kontrole USG co tydzien a
        kolejne ECHO 13.12. Stan u dziewczyn taki sam, czyli Julka wieksza (grubszy
        brzuszek) z wiekszym pecherzem i duza iloscia wod plodowych a Zosia na odwrot.
        Na cale szczescie nic sie nie pogorszylo, tfu, tfu... Ale szczerze mowiac nadal
        bardzo sie boje bo to moze skoczyc w przeciagu jednego dnia, a jak mi opisali
        powiklanai po zabiegu laserowym na lozysku to mi w gardle zaschlo...

Mam nadzieje ze Ty miewasz sie dobrze, pozdrawiam slynna modelke!!!
        Magda
    • jenx Ubranka dla wczesniakow 01.12.06, 11:11
      Hej! Powiedzcie czy kupujecie takie malutkie ubranka czy od razu 56 rozmiar i
      dalej? Ja ostatnio znalazlam (jeszcze nie kupuje wink rozmiar 40 i 44 w
      internecie... Ale nawet w rozmiarze 56 jest kiepski wybor, czy wiecie cos o
      jakims w miare dobrym sklepie gdzie mozna kupic dla maluchow takie ciuszki-
      mini ? Pewnie tak od stycznia zaczne zbierac rozne rzeczy ale na razie
      orientuje sie gdzie mam pojsc zeby nie latac w kolko wink To beda moje pierwsze
      dzieci wiec nawet nie wiem jak sie do tego zabrac, czy w marcu/kwietniu takie
      szkraby laduje sie w kombinezon??? jakie Wy macie plany? Pozdrawiam
      • blizniaki14 Re: Ubranka dla wczesniakow 01.12.06, 12:45
        Dzięki za miłe słowa wink ale tam modelka!! nie róbcie sobie kobietki ze mnie
        jajwink Jenx życzę żeby z córeczkami wszystko było dobrze.smile Kobiety są silne!!!
        Co do ubranek ja sama kupowałam od 50/56 ,ale odkupiłam sporo ciuszków od mamy
        innych bliźniąt i tam były tez ciuszki w r.44 ale maleńkie. Są z H&M . na
        allegro widziałam kiedyś body od 44.
        Kombinezoniki, ja kupuję, bo mogę rodzić końcem lutego termin z USg mam na
        4marca. A wszystko tez zależy od zimy jak długo potrwa. Na wiosnę dobry jest
        polarkowy. A cieplejszy zawsze możesz kupić używany przez allegro, bo to tylko
        na 1-2 m-ce.
        Na wyjście ze szpitala i tak trzeba coś cieplejszego. Nasz synek wychodził 10
        maja,ale było ciut chłodno, miał założonbody, pajacyk z welurku cienkiego, na to
        cienki polarowy pajacyk-kombinezonik, a jeszcze w śpiworek kazali go opatulić i
        kocykiem przykryć wink
        pozdrawiam serdecznie
        Dika
        • jenx Padł mi koputer... ;( 21.12.06, 18:03
          Hej Dziewczyny, padł mi w domu dysk w komputerze i nie mam dostepu do swiata sad
          Teraz skorzystałam z okazji ze mój mąż przyniósł komputer z pracy.
          Zrobiło mi sie bardzo miło jak zobaczyłam ze pytacie o mnie. Ja na razie bez
          zmian, kolejne USG mam w sobote i zobaczymy, znowu mam strasznego pietra...
          Trzymam za Was kciuki.

Blady.Jacek super ze u Ciebie wszystko ok. To wspaniała wiadomość.Odezwsie jak
          zreperujemy kompa. Papa
          No i Wesołych Świąt Dziewczyny, odpoczywajcie dużo wink))
    • blizniaki14 Jutro studniówka ;) 04.12.06, 13:10
      U mnie wg suwaczka (tzn.wg daty ost.miesiączki) jutro sto dni do porodu, ale
      według USG 90 dni, a tak naprawdę to czuję,że jak wszystko będzie dobrze, /a
      musi tak być!!wink/ to poród za ok 80-90 dni, no nieźle, leci...
      dzieci kopią bardzo mocno, jak je łaskoczę po moim brzuchu to od razu
      odpowiadają kopnięciem lub wypychaniem pupki, czasem czuję rączkę lub nóżkęwink
      i zawsze kopią jak Anti przytuli się do brzuszka wink
      • blizniaki14 no i przegapiłam 2 urodziny Alicji...STO LAT!! 04.12.06, 13:13
        Tusiu dziś patrzę na twój suwaczek, a tu już po urodzinkach Ali
        uściskaj ją i ucałuj ode mnie i Antosia wink mooocno!!!!!!!
        zdrówka i radości dla dwulatki!! smile niech każdy dzień jest dla niej słoneczny i
        wesoływink
      • blizniaki14 DO TUSI :) 06.12.06, 13:41
        Nie wiem czy czytałaś mój komentarz do zdjęć z pizzerii na MARZEC2007 ??? wink
        ale ślicznie wyglądasz w ciąży, serio, serio smile to tak apropo twojego posta ,że
        się nie będziesz do mnie odzywać (jakiś czas temu)
        ja bym chciała tak wyglądać, a tu tylko brzuch piłka, no ale cóż każda z nas
        powiększa sie w ciązy inaczej smile
        jesteś sliczną dziewczyną !!!!

ja to bym chciała,żeby mi chociaż moje mini mini piersiątka urosły, matka trójki
        dzieci i miseczką A , ale jaja wink ale trudno się mówi...

pozdrawiam Tusię serdecznie i proszę już żadnych negatywnych komentarzy na temat
        twojego wyglądu, zabraniam ci i już wink hihi
        • blizniaki14 acha... 06.12.06, 13:42
          a nasz antoś ma dziś 19 m-cy wink zdjęcia nowe na
          • jenx Re: acha... 06.12.06, 15:32
            Ale super facetsmile)) Wszystkiego najlepszego dla Antosia, 19 miesiecy to bardzo
            powazny wiek!!!!

Tusiu i oczywiscie ogromne pozdrowienia i usciski dla Twojej dwuletniej zreszta
            tez przecudnej córeczki!
            • blizniaki14 dziękuje 06.12.06, 19:45
              w imieniu Antosia wink
              • tusia21 Re: dziękuje 07.12.06, 20:36
                Napisałam na marcowym.
                Ja cycki zawsze wielkie miałam, ale teraz to już przekracza ludzkie pojęciesmile
                Tak mi się miło zrobiło po przeczytaniu twojego postasmile Dzięki
                • blizniaki14 Re: dziękuje 07.12.06, 20:41
                  Tak czytałam na marcowym, cieszę się wink a z cyckami zawsze nie wygodzi,albo za
                  małe albo za duże,a niech to gęś kopnie wink
    • blizniaki14 hej dziewczyny co z wami... 10.12.06, 12:57
      coś nam sie słabo wątek marcowy rozkręcawink trzeba nadrobić. Ja we wtorek mam
      wizytę (kontrolę u lekarza), ostatnią miałam 4 tygodnie temu, mam nadzieję,że
      szyjka sie trzyma dzielniewink
      • blizniaki14 aha 10.12.06, 13:29
        <script type="text/javascript"
        src="http://www.strefamamy.serwery.pl/pregnancy/showLine/id/95">
        </script>

według terminu z USg u mnie do porodu zostały 84 dni.
        Dziewczyny,czy myślałyście o rodzaju porodu tzn, cc czy poród sn?
        Wiem,że wszystko zależy od ułożenia dzieci i innych czynników,ale czy któraś z
        was już wie że będzie mieć na pewno cesarkę, bo sama tak wybrała, lub lekarz tak
        zadecydował.
      • jenx Re: hej dziewczyny co z wami... 10.12.06, 13:37
        O kurka... juz nie duzo Ci zostalo!!! wink Ja nie mysle teraz o sposobie porodu,
        nie chce sie nastawic ani na jedna ani druga opcje a na dzisiaj nie ma wskazan
        do cc. Jeszcze tak na powaznie nie rozmawialam z lekarzem o tym jak bede
        rodzic. Skupiam sie na tych naszych cotygodniowych USG i glownie zyjemy tym.
        Ale wolalabym chyba cc ze wzgledu na bezpieczensto, chociaz nigdy nic nie
        wiadomo. W srode znowu mam ECHO. Za kazdym razem mam przed tym cykora. Jakos
        tez dziwnie te moje dziewczyny sie ruszja. Mam wrazenie ze najczesciej czuje
        ruchy po prawej stronie a poniewaz w brzuchu podobno podzielily sobie
        przestrzen w pionie na pol myslicie ze jedna moze ruszac sie mniej czesto? Sama
        nie wiem. Jak to jest u Was?
        • tusia21 Re: hej dziewczyny co z wami... 10.12.06, 15:05
          Jenx trzymam za was kciuki.
          U mnie też tak jest z tymi ruchami. Julka z lewej jest strasznym leniwcemsmilea
          Nel to okropny urwis i ciągle kopie. Na usg też jest podobnie. No i Nel większa
          i wolniej jej zawsze serduszko bije.
          Po prostu taki temperament.
          Co do porodu bradzo chciałam cc, ale teraz już chyba jest inaczej. Nie chcę
          leżeć mieć cewnika i 2 ran.
          CC na pewno bezpieczniejsze dla dzieci, ale moja ginekolog i wszystkie położna,
          z którymi rozmawiam zalecają sn.
          Chyba zdam się na los. Na dzień dzisiejszy chyba wolę sn, ale mi się co drugi
          dzień zmieniasmile
          • blizniaki14 Re: hej dziewczyny co z wami... 10.12.06, 20:08
            Ja też trzymam kciuki za ciebie Jenx smile
            co do ruchów, u mnie ruszają się podobnie często, na zmianę zwykle, choć czasem
            kopią na raz i to jak mocno!!! Niekiedy mam warżenie że kopie tylko jedno,ale
            jak tylko o tym pomyslę już czuję ruchy drugiego, siostra dorównuje bratu siłą i
            częstością kopaniawink
            Pytałam was o poród, bo ja od początku myślałam o sn. Stwierdziłam, że na pewno
            szybciej dojdę do siebie niż po cc, no i też nie bardzo wizja cewnika mi się
            podoba crying z lekarzem jeszcze nie rozmawiałam o porodzie. jedynie z położną, ona
            mówi,że preferują porody sn. Jednego się boję przy sn, bo to się często zdaża,
            że jedno urodzę naturalnie, a to drugie za długo będzie czekać, albo sie w tym
            czasie przekręci i i tak mi zrobią cc a wtedy dwie rany! o kurka! Dużo dziewczyn
            co już mają bliźniaki szczerze doradza cc...
            TUSIU ja też najchętniej zdałabym się na los
            Myśląc o porodzie zależy mi tylko na zdrowiu dzieci no i na tym bym miała siły
            sie nimi szybko zajmować, bo pomocy nie mamy tu żadnej.
            • tusia21 Re: hej dziewczyny co z wami... 11.12.06, 09:23
              Wiem. Rozumiem cię dokładnie. No i po cc nie można dźwigać, a ja w końcu
              chciałabym podnosić moją córkę. Ja się boję leżenia po cc i problemów z
              karmieniem no i gojenia się 2 ran, no bo krocze krwawi i jeszcze rana brzucha.
              A przy sn boję się tgo samego, co ty.
              Choć słyszałam, że tam gdzie będę rodzić lekarze odwracają wewnątrz drugie
              dziecko zeby nie robić cc po porodzie jednego.
              • blizniaki14 Re: hej dziewczyny co z wami... 11.12.06, 13:24
                Tak u nas tez podobno odwracają dzidzię,ale boję się, że za długo może już
                czekaćsad no i zawsze może się nie udac odwrócić albo coś...ech...
                ale bardzo chciałabym poród sn. Ja też chcę móc podnosić synka no i bobasy
                karmić i w ogóle...muszę dac sobie radę sama, z pomoca męża tylkosmile
            • blady.jacek Re: hej dziewczyny co z wami... 12.12.06, 16:34
              witam Was dziewczyny serdecznie,
              jakoś opuściłam się w uczesczaniu na Naszym forum.... to chyba przez te
              nadchodzące świeta wink u mnie po staremu, dziewczyny rosną - przynajmniej
              brzuch rośnie , mam nadzieję ze one Też!!! w piątek zacznę 22 tc, teraz to z
              górki, Wy macie lepiej - jestescie kilka tygodni do przoduwink

co do ruchów, jenx u mnie też kopią w jenym miejscu, myślałam że to jedna a
              okazało sie że obie mają w tym samym miejscu nóżki, i przez to nie wiem która
              kopie więcej, Co do porodu ja nastawiam się na cc, jak narazie obie dziewczyny
              ułożone są poprzecznie więc i tak robiliby by cc gdyby się już do porodu nie
              obróciły. Wolę cc ponieważ bardzo często poród bliźniaczy kończy się cc przy
              drugim dziecku więc po co narażać się na stres. Ale jakby kazali rodzić sn to
              tez urodzę wink nie mam innego wyjścia heheheh one zresztą tezwink)))

zaczynam powoli zbierac graty dla dziewczyn, grudzień szybko minie i zostaną mi
              tylko 3 może 3,5 m-ca a wszystko zbyt dużo kosztuje żeby kupić odrazu.

Pozdrawiam Was gorąco a za Jenx trzymam podwójne kciuki!!!!
              • blizniaki14 Re: hej dziewczyny co z wami... 12.12.06, 20:26
                Witaj Dorotko, no dawno cię nie było wink ale jesteś usprawiedliwiona, bo na gadu
                gadu jesteś często wink hihi
                Ja dziś byłam u gina, szyjka od 6 tygodni choć trochę skrócona i miękka trzyma
                sie dzielnie, lekarz powiedział,że jest super, nie otwiera się. Muszę tylko
                dalej o sibie dbać, nie mam nakazu leżenia, tylko jak poprzednio zero obowiązkó
                domowych i będzie dobrze.
                W 30/31 tygodniu mam usg i przepływy.
                Jak będę się dobrze czuła to następna wizyta dopiero po nowym roku.
                Jutro zaczynam 28 tydz. ciąży.
                Pytałam o poród, jak dzieci będą dobrze ułożone (na razie są) i nie będzie
                przeciwskazań to mogę sn,ale wolałby cesarkę dla dobra dzieci, mogę rodzić nawet
                w połowie lutego...jejku to już nie długo...
                Mąż będzie mógł być przy mnie w czasie cesarki, gdyby do niej doszło smile
                trochę się boję jak będę się czuła po...ale dzieci najważniejszewink

Też powoli zbieramy "graty" bo czas leci, a pieniążków nie przybywawink hihi tak
                jest łatwiej

pozdrawiam was wszystkie

Jenx myślę o tobie wink
                • tusia21 u nas źle 16.12.06, 18:33
                  Bóle brzucha nie ustały. Dostałam w końcu leki na zatrzymanie akcji skurczowej.
                  Jak nie przejdzie w ciągu 4 dni to do szpitala, ale ja wcale się na święta tam
                  nie wybieram. Wykupiłam te leki, ale jak przeczytała co to za lek to nie biorę.
                  On bardzo obniża ciśnienie. Tak, ze pewnie nie wstałabym po nich z łózka, a
                  przeciz musze się dzieckiem zajmować.
                  Dodatkowe zalecenie to wino.
                  Na razie na nim się skupiamsmile
                  Wizytę mam 5 stycznia-obym dotrwała bez tych okropnych leków.
                  Z tygodnia na tydzień szanse przeżycia maluchów rosną. Oby jeszcze troszeczkę,
                  choć kilka tygodni. Na razie walczymy z dnia na dzień.
                  • blizniaki14 przykro mi ,ale mooocno trzymam kciuki :) 16.12.06, 20:14
                    Tusiu musisz wypoczywać, nie masz kogo poprosić o pomoc przy córeczce?? ja cię
                    rozumiem, bo ja nie mam nikogo do Antka, ale musisz walczyć dalej dzielnie!!
                    Może lepiej weź te leki, skoro lekarz kazał...albo chociaż się poradź czy możesz
                    ich nie brać. nie wiem co ci doradzić, wpoczywaj, leż, zaciskaj uda... a ja
                    myślę o tobie, trzymam kciuki i się modlę!!
                    Byle do 28-30 tygodnia to już szanse większe,a może uda się dłużej. Czego ci
                    życzę. Walcz dla dzieci smile
                    • tusia21 Re: przykro mi ,ale mooocno trzymam kciuki :) 17.12.06, 08:47
                      Dzięki kochana.
                      Muszę powiedzieć, że jest lepiejsmile
                      Wierzę, że będzie dobrze. Na pewno. Musi być.
                      • blizniaki14 Re: przykro mi ,ale mooocno trzymam kciuki :) 17.12.06, 12:39
                        Tak wierzyć i będzie !! Ja też tak cały czas myślę i "ciągnę ciążę" ile się da.
                        Buziaki
                        Aha... ale o dopoczynku nie zapominaj wink
                        a przygotowania do świąt też do minimum ogranicz, a za rok święta już w piątkę
                        wink mnie ta myśl najbardziej trzyma!!! smile
                  • jenx Re: u nas źle 17.12.06, 10:24
                    Tusiu, trzymaj sie dzielnie!!! 28-30tc juz nie dlugo a ja mam nadzieje ze uda
                    Ci sie jeszcze dluzej potrzymac dziewczyny. A co to za lek, ktorego nie chcesz
                    brac? Moze sie przekonasz, moze mozna go wziac raz i zobaczyc czy rzeczywiscie
                    jest po nim tak zle. Moze w weekend jak jest maz, lub ktos inny? Chyba ze jak
                    sie go zacznie to trzeba kontynuowac... W kazdym razie badz dzielna! I niech
                    dziewczyny Ci pomagaja. Mi tez lekarka powiedziala ze mam wytrzymac do 28tc bo
                    Zosia ma za malo wod plodowych i moze to by dla obu niebezpieczne a jak
                    wytrzymam to jest prawdopodobienstwo ze beda nas rozwiazywac w 32tc. Ja jak
                    wariat caly czas sobie powtarzam ze wytrzymam wink, oby nam sie udalo wink
                    • blizniaki14 Jenx... 17.12.06, 12:42
                      Ty też trzymaj się dzielnie, kobietki my to w ogóle dzielne jesteśmy!!! damy
                      radę!!! Ja leżę ile się da lub siedzę, w każdym razie staram sie nic nie robić
                      prócz zajmowania się Antkiem.
                      Żebyśmy wszystkie wytrwały jak najdłużej!!! smile
                      • tusia21 Re: Jenx... 17.12.06, 14:30
                        A który u ciebie tydzień? U mnie 24.
                        Ten lek to cordafen.
                        Dziś całkiem ok się czuję, ale wiem, że muszę się oszczędzać, bo to tak jest,
                        że jeden dzień dobrze, a potem gorzej.
                        Lekarze nie wiedzą czym te bóle są spowodowane i dają lek trochę na wyrost.
                        Jest tez prawdopodobieństwo, że to tak bardzo rozciąga się macica, bo moje
                        dziewczyny bardzo duże. Nie dosć, że nie mniejsze niż przecięne dziecko, to
                        jeszcze o 2 tyg. wg USG większe!!!
                        MOja ginekolog też twierdzi,że są bardzo duzesmile
                        Jenź trzymaj się!
                        Damy radę!!!
                        • tusia21 dom 17.12.06, 14:32
                          A zapomniełam napisać, że ogladalismy dziś rano dom i może...
                          Na razie nie będę zapeszaćsmile
                          • blizniaki14 Re: dom 17.12.06, 20:14
                            To oby tym razem wam się z domkiem udało smile byłoby dla was super!!! ale też już
                            nic więcej nie piszę,by nie zapeszyć.
                            A co do wagi z usg, moje dzidzie też duże, według usg sprzed 4 tygodni, też
                            prawie 2 tygodnie "starsze ".
                            Ale to tylko musimy się cieszyć,że tak duże rosną a ile TUSIU, twoje córki
                            ważyły w 24 tyg.?? Moje dzieci 709gr dziewczynka i 729gr chłopiec.Początkiem
                            24tyg. teraz kończę 28 tc. A "domyślasz" się daty poczęcia?? może ciąża
                            faktycznie " starsza". Nasze zostały poczęte 9 lub 13 czerwca wink
                            • tusia21 Re: dom 18.12.06, 10:26
                              U mnie też 24tc. Na pewno nie były wcześniej poczęte, bo ja z małą całe wakaje
                              u teściowej na Kaszubach, a mąż przyjechała tylko na odpowiedni tydzień, który
                              na ginekolog wyliczyłasmile
                              Ja miała USG w 20tc to ważyły 380 i 450
                              A co do domu to chciałam się was poradzić.
                              Mam dużo wątpliwości, . Dom jest super. 2 duże pokoje i sałon(można dorobić 3).
                              Działka 1500m.
                              W tej uliczce mieszkają same młode osoby z masą dzieci(mają po 3 lub 4 dzieci).
                              Podobno w lato wszystkie dzieciaki bawią się razem na tej uliczce. Problem w
                              tym, że ja nie mam prawa jazdy, a działka jest pod Warszawą. Dobra myślę sobie,
                              że prawko zrobię, ale jest jeszcze jeden problem. Mój mąż ma od niej ponad 40km
                              do pracy. On uważa, że to nie problem, tylko jak stojąc w korkach będzie wracał
                              do domu prawie 2 godz, a często gra do 21, a nawet do 22godz. Nie wiem też czy
                              w tak małej miejscowości znajdę kogoś do pomocy przy dzieciech.
                              Co o tym myślicie?
                          • jenx Re: dom 17.12.06, 21:51
                            Rzeczywiscie duze dzieci wink moje nie sa takie duze, no i Julka o 30% wieksza od
                            Zosi.
                            Tusiu trzymam kciuki za dom...!!!
                            No i dzieki Dziewczyny za miłe słowa wink
                            • blizniaki14 imiona dzieci 18.12.06, 10:32
                              Jenx i Tusiu wybrałyście imiona dla córeczek, które ja też brałam pod uwagę wink,
                              Zosia i Julia, ale ja w końcu zdecydowałam się na Martusię (Tusia wink ) i już tak
                              zostanie wink a chłopak to Jaś
                              • blady.jacek dawno mnie nie było ;( 18.12.06, 13:46
                                Cześc dziewczyny, dawno tu nie zaglądałam i nie wiedziałam Tusiu ze u Ciebie
                                kiepsko. Mnie też pobolewa brzuch, wtedy sie kłade i leże. Wiem ze to pomaga bo
                                w poprzedniej ciązy dzieki takiemu leżeniu donosiłam synka (w w 7 mcu miałam
                                rozwarcie na 2 cm). Ja mam tyle dobrze ze mały śmiga do przedszkola i cały
                                dzień od godz. 8:30 mam dla siebie. Od dziś już mąż będzie chyba go odbierał ,
                                szkoda mi go troszke bo przez to bedzie siedział godzinke dłużej w przedszkolu.
                                Ale to tylko moja paranoja, bo on dobrze się tam bawi a ta godzinka leci mu
                                bardzo szybko, Pani mówi że nie widac po nim róznicy, zeby płakał albo cos w
                                tym stylu.

Ja wizyte mam we wtorek, zobaczymy co mi powie, mam nadzieję ze wszystko
                                dobrze. 2 tygodnie temuy miałam robione echo i wszystko było w porządku. Teraz
                                musze dbać o siebie i sie nie przemęczać. A co do leków Tusiu to ja proponuje
                                brać, lekarze lepiej wiedzą co nam jest pootzrbne. Ja od 7 brałam tez leki
                                rozkurczowe aż do samego rozwiązania. Teraz biorę (za zaleceniem lekarza) no-
                                spę 3 x dziennie i jest spoko. Brzuch wcale mi się nie napina i nie boli. Jest
                                taki elastyczniejszy.

ja jestem w 22 tc

pozdrawiam Was serdecznie.
                                • blizniaki14 witamy Dorotko :) 18.12.06, 14:15
                                  Ja nie biorę żadnych leków, lekarz nic nie kazał brać,ale tez uważam,że oni
                                  wiedzą najlepiej. Ja jutro śmigam do położnej, zważę się przed świętami,
                                  ciśnienie zmierzę i posłucham tętna maluszków smile
                                  Dorotko twój synek na pewno suuuper się bawi w przedszkolu. Ale ja cię rozumiem,
                                  bo bym bardzo za moim Antosiem tęskniła wink
                                  • blizniaki14 Dorotko :) jak tam po wizycie u lekarza?? ;) 20.12.06, 10:24
                                    jak w temaciewink
                                    • blady.jacek Re: Dorotko :) jak tam po wizycie u lekarza?? ;) 20.12.06, 13:34
                                      witam Cie serdecznie Dominiko,

moja szyjka trzyma sie dzielnie, coprawda się skraca ale podobno to normalne.
                                      Teraz ma 3 cm i nie jest miękka. Dzieci dobrze się rozwijajaą, jedna waży 620 a
                                      druga 580 gram szybko rosną. są bardzo podobne wielkoscią oraz wielkosć płynu
                                      owodniowego jest prawidłowa. Lekarz powiedział "oby tak dalej " wink

rozmawiałam z nim na temar rozwiązania, on obstawia cc, szczery facet. Mówi ze
                                      pomacze się troszkę kilka dni po cc ale jest to ow iele bezpieczniejsze dla
                                      dzieci nic poród naturalny. U mnie zresztą ułożone sa poprzecznie, jak się nie
                                      odwrócą to napewno będę miała cc, a jak się odwrócą to coś wymyślimy wink))

uspokoił mnie troszke, ja dziewczynom kazałam siedzieć w brzuchu do 38 tc.
                                      Wtedy ciąza uznana jest za donoszoną. Wcześniaki muszą przejść szereg badań
                                      dodatkowych, wizyty u specjalistów itd. chciałabym tego oszczędzić dzieciom.
                                      Mają się matki słuchać, bo jak nie to.......wink))

a macie jakiś kontakt z Jenx???? długo jej nie ma anina gg ani na forum, mam
                                      nadzieję ze wyjechała gdzieś na święta i wszystko w porządku

pozdrawiam

• blizniaki14 Re: Dorotko :) jak tam po wizycie u lekarza?? ;) 20.12.06, 15:41
                                        No to suuper, widać te szyjki już tak mają że się nam skracają wink moja też się
                                        trzyma dzielna i zwarta a to juz 29 tydz. Mój lekarz też woli cc.
                                        Dobrze,ze dziewczynki rosną zdrowe i dużesmile
                                        z JENX mam kontakt tylko przez forum
                                        • tusia21 Re: Dorotko :) jak tam po wizycie u lekarza?? ;) 20.12.06, 17:20
                                          Fajnie, że u ciebie ok.
                                          Moja ginekolog tylko sn.
                                          I uważa, że przy bliźniakach 36tc to już donoszone, a nie wcześniaki.
                                          • blizniaki14 Re: Dorotko :) jak tam po wizycie u lekarza?? ;) 20.12.06, 19:55
                                            Tusiu mój też tak mówi,że 36tc to już suuuper,a 38 to byłoby bardzo bardzo
                                            idealniewink ale i 34tc nie jest tak źle , jak trzeba ciąć, bo są wskazania do tego.
                                            Wszystko zależy też od wielkości dzidziusiów,żeby tylko macica wytrzymała wink hihi
                                            • blady.jacek Re: Dorotko :) jak tam po wizycie u lekarza?? ;) 21.12.06, 09:48
                                              My z lekarzem właśnie rozmawialiśmy o tej opcji idealnej wink on niewierzy ze
                                              donosszę do 38 bo dziewczyny duże są, no i jednokosmówkowe ;-( ale zyczy jak
                                              najlepiej i powiedział ze będziemy "chodować" jak najdłuzej wink

kurcze, nie wiem co z jenx, miała mieć to echo i od tamtej pory nie odzywała
                                              się sad(((
                                              • blizniaki14 Re: Dorotko :) jak tam po wizycie u lekarza?? ;) 21.12.06, 12:05
                                                Tak mi też tak lekarz powiedział,że 38tc to opcja idealna bardzowink u mnie też
                                                dzieci spore, (dwukosmówkowe)
                                                My tak samo mamy plan chodować jak najdłużejwink
                                                Na razie mówi,że wszystko jest dobrze i mam tak dalej optymistycznie być
                                                nastawionasmile więc się staram jak mogę...

Jenx ostatni raz na forum z tego co widzę była chyba 17.12. Ciekawe co u niej???
                        • jenx Re: Jenx... 17.12.06, 19:35
                          Ja tez jestem w 24 tc wink Uszy do góry wink
                          • blizniaki14 byłam dziś na kontroli u położnej... 19.12.06, 14:03
                            Wszystko ok, ciśnienie 110/70, tętno dzieci po 140.
                            Ważę przy wzroście 178cm 72 kg, przed ciążą 62,5, więc przytyłam 9,5 kg.
                            Położna doradza poród naturalny... już sama nie wiem...znowu w kropcewink
                            Zdam się na los wink

Usg w 30-31 tyg. Wizyta u doktora po nowym roku.
                            papa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka