Dodaj do ulubionych

Forum mam "blizniaczych"

• Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 23.10.01, 09:41
      Cześć dziewczyny, U mnie tez coraz ciezej (25-ty tydzień). Ale oprócz trudności ze spaniem czuję sie bardzo dobrze. Szczególnie dobrze na mnie działa, że mój mąż wziął się solidnie za remont pokoju w którym będziemy mieszkać z maluszkami. Nadal pracuję, ale mysle zeby wycofać sie z zawodowej aktywności. Mam przejściowe kłapoty ze strony współpracowników (tzn. złe traktowanie mojej osoby, np. palenie w mojej obecnosci i inne) ale tłumaczę sobie, ze jeszcze trochę to wytrzymam. U mnie nie wiadomo jaka płec i najdziwniesza jest reakcja ludzi którzy mnie oto pytają, bo mi jest to na razie kompletnie obojetne. Byleby w zdrowiu dotrwać do 34-tego tygodnia. Nie wiadomo tez jakie jest ułozenie. Pozdrawiam Was i maluszki - EllaPS. Nadal szukam kontaktu z Anką z Poznania. Odezwij się na priva.
      • Gość: asia_t Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 23.10.01, 13:18
        Hej Ellawidze, ze przygotowania w toku. :-) u mnie tez. zamienilam sie w producentke odziezy dzieciecej, szyje i dziergam i mam z tego mase satysfakcji. Ja juz nie pracuje, czuje sie niezbyt dobrze, zalecane duzo odpoczynku...u mnie to 29 tydzien... coraz ciezej i coraz mniej czasu... Pozdrawiam Ciebie i maluszki. Papaasia i babelki
        • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 23.10.01, 15:13
          Magdo, Magdo, jak ja bym bardzo chciała tak narzekać(pewnie już niedługo i się powoli pakujesz :-)). Na razie staram się nie myślec ani o remontach :-), ani o ubrankach :-), tylko o tym,żeby dotrwać. Leżę w domku, biorę nospę i duphaston(bo mnie bolał brzuszek..) i staram sie nie myśleć o tym, co się stało w poprzedniej ciąży w dwunastym tygodniu. Ale skoro zostałam pobłogosławiona dwoma, to chyba będzie dobrze...Tylko ciekawość mnie pożera, jak wyglądają, jakie są duże i dlaczego takie małe i kiedy bedzie ten maj i dlaczego tak długo...!!!Dobra, idę się dalej lenić, skoro mogę. A brzuszek już widać, wieczorem. Szkoda, że nie rano, bo sie wtedy obawiam.Pozdrawiam wszystkich z brzuszkami i w brzuszkach.
          • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 23.10.01, 16:12
            Aniu, nie martw sie, dotrwasz! ja w 9 tygodniu nawet nie wiedzialam, ze jest och dwoje, dowiedzialam sie w 12. Tez bralam duphaston i nospe... a teraz jest juz 29 tydzien i znowu sie martwie... taki nasz los, zamartwiac sie bedziemy chyba do momentu, az policzymy im wszystkie paluszki... :-) a wtedy dopiero jak sie zaczniemy zamartwiac!!!!zeby wszystko bylo dobrze, zeby byly zdrowe, zeby sobie dac rade... Pozdrawiam Cie serdecznie i zycze wytrwalosci. poglaszcz wystajacy brzunioAsia T
            • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 23.10.01, 22:01
              Hej Ania głowa do góry z nami dotrwasz. Mój mąż latem jak spacerowaliśmy martwił się że nie widać brzucha i nie ma jak pochwalić się znajomym. A teraz to już się denerwuje bo wszyscy szię dziwią że sie jeszcze toczę a przecież jest tak bardzo ważne aby dotrwać do 34 tygodnia. Aśiu a ty nie mów o zmartwieniach bo na więść o tym że będziemy mieli dziewczynki mój drogi małżonek westchnął i rzekł:"najwarzniejsze to pierwsze 18 lat aby się gdzieś nie puszczały trzeba będzie pilnować a później jakoś zleci". Zabawny jest musice przyznać. Ja jestem nastawiona pozytywnie remont zakończony a dziś pierwsza noc w nowym pokoju, musze przyznać mieszkamy tu od roku a ja jeszcze nigdy w tym pokoju nie spałam. Pomalowaliśmy go na niebiesko sufit i kaloryfer też. Z postawieniem łóżeczek jeszcze się wstrzymujemy, ale myśle że na początek postawimy jedno bo ponoć dzieci są spokojniejsze jak są bliżej siebie. Pożyjemy zobaczymy jak z tą spokojnością będzie. Pozdrawiamy Was i wasze brzuszki. Pa pa.
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 30.10.01, 09:51
        > PS. Nadal szukam kontaktu z Anką z Poznania. > Odezwij się na priva. Niestety nie udalo nam sie wyslac do Ciebie maila - z serwera dostalismy odpowiedz ze uzytkownik nieznany :-(.A ja teraz jestem zbyt daleko od Poznania i Anka nie ma mozliwosci ani odebrania maili ani wejscia tu na forum.Zaraz na poczatku listopada odpowie na wszystkie maile i pewnie wejdzie tez na forum.PozdrawiamMaz Anki
    • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 29.10.01, 07:56
      Hej Hej !!!My jeszcze żyjemy ale co z wami czyżbyście miały tyle zajęć że nie macie czasu na naoisanie postu. Już tyle dni taka cicza !!!!!!!!!!!Pozdrawiam piaszcie bo można się zanudzić siedząc w domu.Magda
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 29.10.01, 09:02
        To pisz do mnie, jak sie nudzisz! dzis gg nam padlo niestety... a ja mam robote... ale u mnie OK, dzisiaj zaczynamy 30 tydzien! jeszcze z 6, mam nadzieje... zeby tylko tyle wytrzymaly!!! papa
    • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 29.10.01, 10:25
      Cześć wszyskie bliźniacze Mamy,U mnie rozpoczął się 26-ty tydzień. W srodę w zeszlym tygodniu czułam dziwne, lecz niebolesne kłucie na samym dole pod brzuchem. Mąż nakłonil mnie do wizyty u mojej p. doktor, która stwierdziła, że to szyjka się skróciła i radziła ograniczyć aktywność zawodową. I tak od piątku jestem na L-4 i boję się, ze w domu będę jeszcze bardziej aktywna. W pracy siedziałam sobie cały czas za biurkiem, w domu nie wiem czy dam radę wyleżec w samotności. Zastanawiam sie ile mogą maluszki ważyc i mierzyc w 26-tym tygodniu. Napiszcie, bo USG mam dopiero za 3 tygodnie. Pozdrawiam wszystkie Mamusie i ich Brzusie. Ella
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 29.10.01, 17:35
        Witajcie. Dzięki za wsparcie. Przeżyłam chwile grozy, muszę się przyznać, to znaczy całe cztery dni grozy. Bo zaczęła mnie boleć głowa, zmierzyłam temperaturę i okazało się, że jest ponad 37. Więc ja przerażona, bo wiedziałam, że wysoka temperatura jest szkodliwa dla maluszków mierzyłam ją sobie co pół godziny przez cztery dni, majac panadol na podorędziu. Rozmawiałam z internistką i ona potwierdziła, że nie wolno dopuścić do wyższej temperaturki, a ponieważ grypa panuje, to trzeba się pilnować. A ona skakała i skakała ta temperaturka, ale wysoka nie była. Dopiero teraz się dowiedziałam, że przy braniu duphastonu, to normalne..ufff a ja się tyle strachu najadłam.Ella, w mojej książce piszą, że w dwudziestym szóstym tygodniu dzidziuś ma 22,5 cm waży 600 gramów czyli jak mały króliczek. Ale nie wiem, czy im wierzyć, bo w tekście piszą, że na koniec pierwszego trymestru ma 5,5cm a pod ilustracją piszą, że dziesięć. To przecież połowę więcej!No i ja sie martwiłam, bo na usg w połowie ósmego tygodnia napisali mi 13 mm, czyli przez miesiąc ma urosnąć 4 cm, jak to możliwe. Potem gdzies na jakiejś stronie znalazłam, że w tym okresie rośnie ok 1 milimetr dziennie, czy to nie cudowne?Ja juz jestem w dziesiątym, za dwa tygodnie usg i znowu się boję czy dorośnie. Czy dorosną znaczy się. Ale taki już ze mnie strachliwy dudek. No i jest mi jeszcze niedobrze z czego się zresztą cieszę( bo to znaczy, że jest ok).A do pobytu w domu się przyzwyczaisz, Ella, zwolnisz tempo, będziesz czytać, oglądać Klan, albo Star Trek w zależności od upodobania...i czas będzie płynął, tak jak mnie...Pozdrawiam!Ania
    • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 30.10.01, 10:52
      Dzięki za informacje. Preferuję Klan, dzisiaj zaopatrzyłam się ponadto we wciągającą grę komputerową. Lepsze to niz sprzątanie chałupki, dla dzieci rzecz jasna. Dziś też szukałam piżamy - bezskutecznie. Wszędzie wszywają gumki w pasie, nie ma wiec mozliwości poszerzenia. Już nie wiem w czym spać. Wczoraj byłam z mężem i maluszkami w kinie na Amelii - polecam - można się pośmiac. Za to małe szalały w brzuchu, jeszcze nigdy nie wcześniej nie zrobiły mi takiego bombardowania. Pozdrawiam Was i Wasze szalejące w brzuszkach maluszki. Ella
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 30.10.01, 15:21
        Witam ponownie. Chciałam polecić stronkęhttp://www.parentsplace.com/first9months/main.htmljest bardzo piękna, może się więc dłużej ładować, ale warto.Są tam piękne zdjęcia dzidziusiów w brzuszku, nie piszą ile mierzą, ale można je sobie podejrzeć.A ja mam dziwne fatum, co włączę telewizor, to jest tam jakiś film o babie w ciąży. W Klanie to nawet z bliźniakami.chciałam zobaczyć Star Trek,żeby sie od tego oderwać ale tam też, też ktoś był w ciąży. Tak więc zostają mi tylko talibowie, a tych absolutnie nie chcę oglądać....Pozdrawiam, idę JEŚĆ!!!
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 03.11.01, 17:11
        Hej Ella,ja bylam na USG w 25 tygodniu i moje chlopy mialy po kilogramie z hakiem! i lekarz powiedzial, ze to tyle, co w 26 tygodniu. Wiec nie sa juz takie maciupkie! Ja jestem teraz w 30 tygodniu i pewnie maja po 1,5 kg... ja sie czuje tak, jakby wazyly po 10... hihi. czujesz sie lepiej? Ograniczenie aktywnosci w domu nie jest latwe, wiem cos o tym, ale za to mozna sie aktywnie przygotowywac na przybycie dzieciaczkow! :-) pozdrawiam Ciebie i maluszkiAsia T i bąbelki
    • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 01.11.01, 12:55
      Witam!!Mąż wrócił z delegacji i zapędził mnie do laptopa ;-). Witam Anię G. Nie mart wię, ja tez siedzę od początku (prawie) w domu i tez musiałam duphaston i zastrzyki brać. Teraz jest w miarę ok. Co prawda szyjka też mi się skróciła (co za zbieg okolicznościElla!!) i mam na siebie uważać. Ale nie jest zle. Dzieci (na razie cały czas nie wiem czy to dziewczynki czy chłopcy) się wiercą na potęge. Ale najciekawsze jest to że poznają głos swojego taty. Gdy wraca z pracy i słyszą jak wchodzi to zaczynają wzmożoną aktywność ruchową. Albo jak jesteśmy ze znajomymi i tata się odzywa. Fajnie :-). Tylko się zastanawiam czy to nie jest czasem zbieg okoliczności. Też tak macie??Anka
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 01.11.01, 23:48
        Hej Hej !!!!!!!!Anka ja tak nie mam ilekroć maluszki sie ruszają a mąż położy rękę ro kopną go raz i przestają taki respekt czują cwaniary. U mnie to 33 tydzień Zuzia ma 39,5 cm a Natalka 42 wiem bo wczoraj byłam u lekarza. Moja szyjka wytrzymuje i nie mam rozwarcia więc jest wszystko ok. Ale w 35 tygodniu kładzie mnie do szpitala i nie sądze aby mnie wypuścili. Pocieszam się tylko bo jak moje znajome zaczną rodzić w terminie to nie będę sama. Moja sąsiadka z góry ma rodzić około 20 listopada więc ją wspieram aby leżała ze mną.Zapomniałam się pochwalić że jak tylko włączył lekarz USG to zobaczyłam jak moje dziecko macha rączką a lekarz powiedział że to z całą pewnością do mnie. Ale te moje maluszki są mądre wiedziały kiedy pomachać. Pocieszcie się że ja od samego początku ciąży czyli od kwietnia przebywam na zwolnieniu w domu, na początku było ciężko ale teraz wstaje o 11 jem śniadanko, układam pasjansa i gadam na gadu gadu, wychodze około 13 z suką, zastanawiam się co na obiadek zrobić, następnie realizuje pomysł i około 16.30 wraca mój mąż z pracy jem i ide spać. Jak już on jest to jakoś czas leci. Te ranki na początku się wlekły gogzina za godziną a teraz tak szybko mi czas mije wy też się przyzwyczaicie. Dobra kończe i ide spać bo już późno zaraz północ a dziś święto zmarłych. Pa pa mamusie grubasy. Ps. Czy wasi mężowie też narzekają że coraz trudniej jest się do was przytulić już nie spomnę o objęciu. Jeśli nie to pocieszcie się że od 28 jakoś tygodnia mój brzuch powiększa się z dnia na dzień.Magda i dziewczynki
        • Gość: asia_t Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 04.11.01, 17:21
          Moj maz nie narzeka, przytula sie do pleckow. :-) albo ja sie wtulam w niego, co dzieci oprotestowuja, kopiac tatusia po nerkach lub zoladku... :Dale my juz wczesniej zauwazylismy, ze dzieci reaguja na dotyk tatusia, a boja sie obcych. :-) wybitnie nie lubia chodzic do lekarza... o tym byl caly watek, zaczety przez mojego mezusia, chyba: w brzuszku mamy czuja? czy cos takiego... pozdrawiamasiaT i babelki
          • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 04.11.01, 19:58
            Hej.Ja się jeszcze mogę przytulać, co z tego, skoro nie wolno, abstynencja całkowita nakazana, to i przytulać się trudno , bo możnaby stracić nad tym panowanie przy tych hormonach rozszalałych...och co tam, za to uzależniam się od telewizji, a tak jej nie cierpię. Przeczytałam już wszystkie Anie z Zielonego Wzgórza. Musierowicz przeczytałam w poprzedniej ciąży, ale chyba i teraz się za nią wezmę. Może jestem za stara, ale mam nadzieję, że wkrótce będę czytać jeszcze mniej poważne lektury. Brzuszek rośnie z dnia na dzień, nie mogę się doczekać aż się zaczną ruszać. I to dwa! Wciąż nie mogę w to uwierzyć.Pozdrawiam!
    • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 05.11.01, 15:24
      Cześć mamusie,Dziś zrobiło mi się trochę smutno. Byłam na kontroli u endokrynologa, ponieważ cierpię na niedoczynność tarczycy. Dowiedzialam się, że karmienie naturalne nie wchodzi w grę. Chyba, że tylko przez 2 tygodnie od porodu (tylko na tyle da się odstawic hormony tarczycy które codziennie biorę) Dłuższe odstawienie - to źle dla mnie. A z kolei biorąc te leki i karmiąc szkodziłabym maleństwom. Może przynajmniej przez dwa tygodnie zobaczę jak to jest...Po za tym strasznie brzuch twardnieje, czesto ale tylko na chwilę. Czy trzeba się niepokoić (27 tydzień)? Pozdrawiam Was i wasze skarby w brzuszkach. Ella
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 06.11.01, 14:02
        Hej !!!!!!!Ja jestem w 33 tygodniu ale jak twardnieje mi brzuch to mam bóle i lekarz powiedział że jeśli nie są zbyt częste to jest wszystko w normie bo to macica przygotowuje się do porodu. Karmieniem się nie martw bardzo rtudno jest wykarmićbliźnięta piersię ja bym chciała karmić ale czy mi się uada, wyczytałam żeby się tym nie martwić bo to jest prawdziwa sztuka karmić dwa bomble jednocześnie a karmiąc je osobno to zabiera zbyt dużo czasu. Sądzę iż wiele z nas mimo szczerych chęci nie bedzie zbyt długo w stanie karmić piersią.Zmieniając temat to chciałabym wam powiedzieć że ja się nie mogę doczekać świąt. To będą najpiękniejsze nasze święta, bo pierwsze z naszymi dziećmi. Tak bardzo bym chciała aby dzieci już były i w rogu pokoju stała choinka pachnąca i żeby w domu pachniało mandarynkami. Z takimi zapachami kojarzą mi się święta zapach choinki i mandarynek. Na stole musi się palić świeczka. No ale jeszcze pare tygodni i dzieći będą a potem najwspanialsze ŚWIĘTA. Pozdrawiam Was wszystkich Magda
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 06.11.01, 21:17
        Witam!A ja w niedziele byłam ostatni (chyba na dłuższy czas) raz w kinie!! Udało mi się wysiedziec i nawet dzieciaki byly spokojne. Jak możecie to też idźcie - "Amelia". Bardzo optymistyczny filmik. Ella nie martw się, takie twardnienie jest ponoc normalne. Mi nic nie twardnieje z kolei i tez sie martwie. Bo czy to znaczy ze sie wcale nie przygotowuje do porodu czy co?? No i zaczelismy chodzic na szkolę rodzenia. W poniedziałek były zajęcia organizacyjne. Myslę, że będzie fajnie, w czwartek znow idziemy :-). Ella! Jak się uda to odpiszę na priva (mam nadzieję, że tego maila mi nie zwróci).
        • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 07.11.01, 12:14
          Hej dziewuszki,mnie brzuch twardnieje od 3 tygodni, teraz biore juz fenoterol, bo to czasem boli i moze powodowac skaracanie szyjki. Ella, zapytaj lekarza!z tym karmieniem to przykra sprawa... ja sie bardzo nastawiam na karmienie i nie widze powodu, dla jakiego mialoby sie to nie udac! Magda, w szkole rodzenia nam mowili, ze karmienie blizniakow jest jak najbardziej mozliwe, nie wiele trudniejsze niz karmienie jednego dziecka. wiec nie strasz! ja nabylam specjalna poduszke do karmienia blizniakow, udalo mi sie ja sprowadzic i jak najbardziej zamierzam je karmic! :-) Co do swiat: ja tez juz nie moge sie doczekac, bo tez pewnie bedziemy juz razem... bardzo sie z tego cieszymy. :-) papa, magda napisz czasem os na priva.AsiaT
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 09.11.01, 15:10
        Hej, Asia gdzie zdobylas te poduche? bylo trudno?Ja bardzo popieram proby w kierunku wykarmienia blizniat piersia. Mialam ciezki start i niezupelnie sie udalo (ale karmilam 8 m-cy) ale spotkalam pania, ktora karmila blizniaki przez dwa lata!!! Naprawde warto sprobowac - no chyba ze sa przeciwwskazania lekarskie, zdrowie mamy jest bardzo wazne.Dziewczyny, trzymam za Was wszystkie kciuki, chyba juz niedlugo mozemy zaczac sie spodziewac pierwszych rozwiazan z tego grona (bez pospiechu oczywiscie). hi hiMagdaPS: Caluski od moich rojbrow
        • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 11.11.01, 16:35
          Hej Madziuzamowilam poduche przez internet (uwielbiam ten wynalazek), podalam adres wujka w Kanadzie, ktory poduche przeadresowal i wyslal do mnie. i juz ja MAM. jest superowa, naprawde!!! oby tylko maluchy chcialy jednoczesnie jesc... ale nawet mozna sobie siedziec wieczorkiem i trzymac je przed soba... Nie sadze, zeby u mnie byly jakiekolwiek przeciwwskazania, ja nawet Materny brac juz nie musze, mam takie dobre wyniki... Moje chlopaki rosna, juz maja po 1800 g kazdy. Cieszy mnie to niezmiernie... potrwa to jeszcze z 5-6 tygodni, dluzej nie... niestety, liczylam na cesarke, aby im to ulatwic, ale ulozyly sie lobuzy glowko, jak beda spore i silne, nie ma zadnych wskazan na ciecie... i tyle. nic nie poradze, musze je urodzic naturalnie... a nie powiem, zebym sie zbytnio przykladala do zajec w szkole rodzenia... :-) powinnam zaczac cwiczyc oddechy, hihi. i zaczac prac ciuszki! a mam tego cale sterty. hihi. w przyszlym tygodniu odbieramy lozeczko i wozek i inne drobiazgi. JUHU.pozdrowionka dla dubeltowekasiaTps. nie wiecie, co sie dzieje z Margotka????
          • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 12.11.01, 00:52
            Hej Hej !!!!Ja się chyba z nas najszybciej rozsypie no bo u mnie to już 34 tydzień się kończy. 17 mnie kłada do szpitala i zobaczymy co dalej. Najpóźniej na początku grudnia zrobią cesarke i dziewczynki już będą :). Mało brakowało a były by już dziś bo się przewróciłam na schodach ale jest OK. Tylko mnie w brzuszko miałam kłócia, przeszły i jest dobrze.ja dziś spotkałam znajomą która nie może mieć dzieci i tak sobie pomyślałam, my jesteśmy szczęsciary mamy dwójke jednocześnie a są tacy, którzy nie moą mieć jednego. To chyba nie jest sprawiedliwe, ale czy świat jest wogóle sprawiedliwy.A czy oglądałyście ten film o bliźniakach na TVN ja nie rozumiem jak można oddać swoje dziecko do zakładu, przecierz to straszne prawda?Dość smęcenia Pa pa i trzymajcie się w kupie bo tak raźniej. Magda i dziewczynki
            • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 12.11.01, 09:51
              Hej hej Madziuja pewnie bede nastepna, bo najpozniej moge rodzic tuz przed swietami... hihi,moja mama (OKRUTNA) mowi, ze jak bede uprzejma, urodze w same swieta i nie beda musieli nic szykowac... okropni sa, no nie???? A Ty uwazaj jak chodzisz!!!!!!!!! teraz potrojnie. ale ja tez latam jak wariatka i pod nogi nie patrze... Filmu na tvn nie ogladalam od razu, bo stwierdzilam, ze tylko sie zdenerwuje i bede plakac... staram sie nie patrzec na takie rzeczy. :-) moje bable coraz wieksze, kreca sie okrutnie, wczoraj jeden mial czkawke, ja go zaczelam glaskac, a on sie wyprezyl jak kot, wbijajac mi sie we wszystkie mozliwe narzady... za kare sie na nim polozylam, bo mnie bolalo, niech sobie nie mysli! :-) ale to jest smieszne, prawda? pozdrowionka dla wszystkich dubeltowek i maluszkow!asiaTps. ja tez uwazam, ze jestesmy szczesciary!!!!
          • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 03.12.01, 18:09
            czesc, tu kolejna podwojna mama,wynalazlam to forum dopiero ostatnio (nie bylo prosto) i nadrabiajac zaleglosci znalazlam wasze info o tej magicznej poduszce. Czy Ty juz ja wyprobowalas, albo ktoras z dziewczyn? I czy rzeczywiscie taka fajna?Czy moglabys podac adres tych stron, bo zupelnie nie wiem jak sie zabrac do ich szukania?no i jeszcze niesmiale pytanie - a jaki jest koszt tej przyjemnosci?pozdrawiam serdeczniealina+2
    • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 13.11.01, 17:20
      Cześć. Czy któraś z Was miała podejrzenie o bliźniaki jednoowodniowe? Byłam wczoraj na usg, dzidziusie są śliczne i prawidłowej wielkości, tylko nie było widać błonki je dzielącej, to znaczy coś tam było widać bardzo słabo, ale pan doktór napisał w końcu, że są jednoowodniowe, co mnie bardzo martwi.(nowy powód do martwienia) Aha, to jest dwunasty tydzień. Pozdrawiam!
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 13.11.01, 18:19
        Jednoowodnoiwe to znaczy ze ta sama plec i identyczne beda :-). Fajnie. Uwazaj zeby w przyszlosci Cie nie oszukiwaly i nie robily kawalow ;-). Ja caly czas nie wiem czy moje to dziewczynki czy chlopcy, czy moze jedno i drugie. Ale juz niedlugo bede wiedziala. Tez uwazam, ze bliznieta to jest szczescie, zwlaszcza, ze chcialam miec blizniaki (jeszcze zanim bylam w ciazy). Tylko problem w tym, ze sie strasznie stresuje czy wszystko aby napewno jest w porzadku. Mimo, ze czuje sie swietnie (poza permanentna zgaga od 2 miesiaca ciazy), lekarz tez tak twierdzi ale... Czy wy tez macie takiego stracha?? Pewnie jakby bylo jedno to tez bym sie tak martwila. Do uslyszenia!
        • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 13.11.01, 19:53
          No tak, wiem, ale chodzi mi o to, żeby się nie zaplątały, bo dwuowodniowe się nie zaplączą, a też mogą być jednojajowe. Właśnie boję się zaplątania i uduszenia. Martwię się tym.
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 13.11.01, 21:16
        Hej Aniu!!!!Przestań się zamartwiać ja mam takie bliźniaki i to oznacza że prawdopodobnie są jednojajowe stworzone z tego samego plemnika, czyli dwie identyczne genetycznie osóbki. Poczytaj o tym. Z całą pewnością wiesz że bliźniaki dzielą sie na jenojajowe i dwujajowe. Dwu jajowe czyli tak jakby z dwóch różnych ciąż, a jednojajowe identyczne i jeśli komórki podzieliły się późno zdarza się że są w jednym łożysku i jednym worku owodnieniowym. Moje też są właśnie takie. Nie ma się ci martwić ciesz się że należysz to mniejszości bo takie bliźniaki rodzą się żadziej. Pozdrawiam. Magda
        • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 14.11.01, 15:19
          Hej, no właśnie czytam wszystko na ten temat, co mogę znaleźć w internecie i właśnie przeczytałam, że to jest takie rzadkie(żadkie?), bo dochodzi do zaplątania(w jednoowodniowych). Dzięki za pocieszenie, to chyba jeszcze moje poronieniowe paranoje, a tak pokochałam strasznie te dzidziusie, są takie piękne, że najważniesze w życiu teraz dla mnie jest, żeby one żyły. Ale Twój przykład mnie pociesza. Dzięki. Teraz pewnie będę się martwić, żeby nie były zrośnięte, chociaż nie wyglądały, poprzednio siedziały sobie na dwóch końcach naprzeciwko siebie i mrugały serduszkami. A teraz sobie leżały i machały rączkami i nóżkami i może przestraszyłam się, że jestem za bardzo szczęśliwa. Dzięki i pomyślnego rozwiązania. Na początku grudnia to tak jak ja się urodziłam, będziesz miała dwa strzelce, skoro tak, to życzę też cierpliwości anielskiej :-)Pozdrawiam!!Ania
          • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 14.11.01, 20:32
            Ja też mam jednojajowe, dwuowodniowe już mają 7 m-cy.Była między nimi jakaś błonka, ale taka ledwo ledwo. Nie masz się co martwić tym zaplątywaniem, gdyż jak mi wyjaśnił mój lekarz dochodzi do tego bardzo żadko, a bliźnięta mają mniej miejsca do wykonywania fikołków moje prawie się nie ruszały tylko prężyły.
    • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 15.11.01, 15:45
      Hej dziewczyny!Zauwazylam, ze powstaly nowe fora. Co myslicie o tym, zeby ponaciskac na Webredaktora, zeby dla mam blizniaczych tez stworzyc osobne forum. Sprawy blizniacze pojawiaja sie tak rzadko, ze potem trudno je znalezc w archiwum,a juz w tym watku poruszonych jest tyle roznych tematow specyficznych dla blizniat, ze moze warto byloby poprosic o nasze wlasne forum???? Co myslicie?Magda
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 15.11.01, 16:48
        Jestem jak najbardziej ZA! Tym bardziej, ze jest nas coraz wiecej... obawiam sie co prawda, ze wkrotce, jak zaczniemy sie "sypac", znikniemy na jakis czas... jednak osobne forum mogloby nam ulatwic "szybciutkie wskakiwanie" na chwilke, gdy male krzykacze zasna... :-) albo bedą u tatusia na rękach. :-) Madziu, jak Twoje dziewuszki??? moje chlopaki to tylko prężą swoje kończyny i wypróbowują rozciągliwość mamusinego brzuszka... papaAsiaTps. czy ktoś wie, co się dzieje z Margotką????
        • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 15.11.01, 18:38
          Ha! A jak to zrobić!??
          • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 16.11.01, 10:24
            Napisalam juz do webredaktora, moze sie ustosunkuje pozytywnie do naszej prosby... badzmy dobrej mysli!!!!! :-) grunt to optymizm, pozytywne nastawienie... po porodzie i tak raczej bedziemy mialy malo czasu, zeby korzystac z komputera... chyba ze dzieci zmieszcza sie miedzy cyckiem a klawiatura, bede to musiala wyprobowac. :-))))) pozdrawiam wszystkie ciezarowki-dubeltowkiasiaT
            • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 16.11.01, 11:01
              Asia,Probowalam jednoczesnego "komputerowania" i karmienia, ale nie bardzo szlo - czytanie owszem, z pisaniem juz gorzej :-)Tym niemniej, fora dla mam byly dla mnie jedyna odskocznia od kieratu - kiedy juz minely pierwsze 3 m-ce (z ktorych nic nie pamietam). Magda
              • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 16.11.01, 13:42
                ja zartowalam z tym karmieniem i pisaniem jednoczesnie... ale ta poduszka do karmienia jest taka fajowa, ze kto wie? :-) uszylam na wszelki wypadek podkladke na lozko, zeby nie zasikaly go, bo to lozko tesciow. :-) a obok stoi moj komputerek...moze beda na tyle mile, ze pozwola mamusi choc na 15 minut dziennie tu zajrzec??? hehe, optymistka ze mnie. :lol:pozdrowionkaasiaT
                • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 17.11.01, 17:57
                  A jak wygląda taka poduszka? Jeszcze się tym co prawda nie interesowałam, bo za daleko, ale ciekawa jestem? może się da ją samemu zrobić?Ja to jeszcze długo do terminu, ale czy Wy nie macie rodzinki do pomocy nad maluszkami? Na pewno znajdziecie czas na parę słówek na klawiaturce. Może to macierzyństwo nie jest aż takie straszne :-) Może rodzinka zrozumie, że taki szok zmianowy w życiu trzeba odreagować :-)A może będą spały?No nie wiem, ale mam nadzieję, ze nie zostanę tu sama...Pozdrawiam!
                  • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 18.11.01, 11:55
                    Hej Aniusamej sie tej poduszki nie zrobi, bo to jest taki jakby dmuchany materac w ksztalcie litery U. dopasowany do brzucha, pod katem... nie sadze, aby mozna to bylo zrobic w warunkach domowych tak, aby bylo szczelne i nie przepuszczalo powietrza... Co do rodzinki: moja Mama przyjedzie na jakies 2 tygodnie, ale mieszka dosc daleko, wiec nie moze mnie odwiedzac stale, poza tym pracuje. A tesciowie sa za granica i wroca za 4 lata... dziadkom dzieci nie podrzuce, bo sa starzy i schorowani... takze zostaje opiekunka do pomocy. :-) Bede sie starala jednak czasem pisac, moze nie codziennie, ale zawsze. :-) poza tym mozesz pisac do mnie na priva, te wiadomosci docieraja do mnie predzej i latwiej mi na nie odpowiadac.PozdrawiamasiaT i bąbelki
                    • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 18.11.01, 12:22
                      Ojej, no tak, rzeczywiście nie będzie Ci łatwo. Ale może będą śpiochami. Poszukam później trochę, może są takie poduszki w polskich sklepach, tyle się teraz ich namnożyło. Na razie nic nie kupuję, nawet sobie, żeby nie zapeszyć. Trochę przesądów w życiu nie zaszkodzi. Teraz jestem w trzynastym tygodniu, zaraz będzie czternasty, może już minął czas krytyczny, ale niepewność jest. Byliśmy wczoraj u znajomych, dziewczyna jest chyba w ósmym miesiącu i prawie nic nie widać! Byłam w szoku. No może troszeczkę, ale ja pewnie nie będę tak wyglądać. Będę gruba jak nie wiem co, mam nadzieję.Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego!
    • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 25.11.01, 11:13
      Gdzie jesteście? Ja nie chcę zostać tu sama! Chyba nie wszystkie jeszcze poszłyście rodzić?.....
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 25.11.01, 13:52
        Juz sie zastanawialam, co sie dzieje... z tego, co wiem, Magda jest w szpitalu, nie slyszalam jednak, zeby juz urodzila. Ella i Margotka od dawna nie daja znaku zycia. Ale, Aniu, ja tu jestem!!!! i jeszcze troszke zamierzam pobyc. :-))) jakies 3-4 tygodnie. :-) wiec sie nie martw. Potem moze tez mi sie uda czasem tu wpasc... pozdrowionkaAsia
        • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 27.11.01, 15:52
          Jestem mężem ELLI od czasu do czasu wchodzę na wasze forum i drukuje ostatnie wypowiedzi i zawożę żonie do szpitala Niestety dostała już trzy tygodnie temu skurcze przed porodowe i jest na podtrzymaniu w szpitalu św. Rodziny w Poznaniu. Podłączona jest bez przerwy do kroplówki i prawdopodobnie zostanie tam aż do rozwiązania, jeszcze parę dni albo tygodni. Była już nawet na samej porodówce, ale udało się powstrzymać poród. Z pozdrowieniami od żony Krzysztof
          • Gość: guest Forum Mam blizniaczych - do Elli IP: *.* 27.11.01, 16:06
            Hej Krzysiunie piszemy tu za wiele, bo sie troche wykruszylysmy... Magda tez byla w szpitalu,ale teraz jest OK. Mam nadzieje, ze Ella nie czuje sie najgorzej i z dzieciaczkami jest wszystko w porzadku??? Z tego, co pamietam, byla ona chyba ze 2 tygodnie za mna... to jeszcze musi wytrzymac. :-) Ja moge rodzic za dwa tygodnie, czuje sie swietnie, jestem w domciu nadal. Moje babelki maja sie tez swietnie i rosna bardzo. :-)Pozdrow Elle od nas bardzo bardzo serdecznie!!!! trzymam kciuki,zeby wszystko bylo w porzadku!papaasiaT
            • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - do Elli IP: *.* 27.11.01, 17:49
              Całuski dla Elli i niech się trzyma!!!Wszystko będzie dobrze!! a jak tylko urodzi, to daj znać! Mamy nadzieję, że nastąpi to we właściwym czasie :-)
            • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - do Elli IP: *.* 29.11.01, 03:09
              no i stalo sie.czesc, tu Sebastian, maz Asi_T od babelkow.dzisiaj (tzn. juz wczoraj, 28.11 - ckni mi sie samemu w domu, to i spac nie moge po nocach ;-) ) Asia wyladowala na patologii, prosila o poinformowanie, trzymajcie za nas kciuki.rano poszly wody (troche za wczesnie, to dopiero 34 tydzien). nawet szybko, mimo porannych korkow warszawskich, udalo nam sie dojechac do IMID, tam od razu sie Asia zajeli (tak niefortunnie sie zlozylo, ze nie moglem z nia byc caly czas, bo mialem obrone w poludnie...)w tej chwili lezy na patologii, podpieta do kroplowki, na fenoterolu i czyms tam do przyspieszania rozwoju maluszkowych plucek... powinna wytrzymac ze 3-4 dni, jesli da rade dluzej, tym lepiej. generalnie juz jest ok, acz musi lezec plackiem, bo wody caly czas sie sacza.bedziemy informowali na biezaco.pa,s.
              • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - do Elli IP: *.* 29.11.01, 08:23
                Trzymamy kciuki za Asię i bąble! Musi być wszystko dobrze! Gorące pozdrowienia! Kasia
              • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - do Elli IP: *.* 29.11.01, 15:51
                Oj mocno trzymamy kciuki!!! Całuski dla Asi, jesteśmy z nią!!Na pewno wszystko będzie dobrze!!!Ania
              • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - do Elli IP: *.* 29.11.01, 19:56
                O jeny,Ale sie porobilo!!!! Sebastian, koniecznie pozdrow Asie i babelasy ode mnie i dziewczynek!!! Trzymamy za Was kciuki! Czy te sensacje byly zwiazane z nerwami przed twoja obrona?? I jak poszlo, BTW?Calusy,magda
              • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - od Asi_T (posrednio) IP: *.* 29.11.01, 21:39
                i jeszcze raz ja. odpowiadam pod swoim postem, bo sie troszke w tym Waszym dlugim i rozgalezionym watku pogubilem ;-)Asia urodzila :-) o 7 rano wyladawala na porodowce, bable urodzily sie miedzy 16.30 a 17.00.pierwszy, Andrzejek (urodzony w Andrzejki ;-)) ale imie zaplanowane bylo dawno) ma 2300 g, 47 cm i 9-10 w skali Apgar. rozwrzeszczal sie od razu i obsiusial Mamusie ;-)drugi, Kamilek, ma 2310 g, 48 cm i 7-9 w skali Apgar - na razie jest w inkubatorku z tlenem, bo plucka troszke za malo sie rozruszaly i mial troszke problem ze zlapaniem pierwszego oddechu.poza tym jest wszystko bardzo ok, Asia dobrze sie czuje, teraz odpoczywa. jutro bede sie znowu z nia widzial.dziekuje za wszystkie mile listy, zostana jej przekazane :-)odpowiadajac zas na pytanie Magdy (mamy Ewelinki i Zosi) - tak, obronilem sie, na 4, mam nadzieje, ze sytuacja nie byla zwiazana z moja obrona, ale kto moze wiedziec? moze sie dzieci tak denerwowaly obrona tatusia, ze postanowily wyjsc ;-) Asia twierdzi, ze sie nie denerwowala :-)pozdrawiam,s.
                • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - od Asi_T (posrednio) IP: *.* 29.11.01, 22:27
                  Gratulacje!Ja też mam dwóch chłopaków, ale już mają 8 m-cy!.Dużo zdrowia dla "Bąbelków" i cierpliwości dla rodziców!Agnieszka, Kubuś i Michaś
                  • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - od Asi_T (posrednio)URODZILA? IP: *.* 30.11.01, 05:15
                    Sebastian!!Gratulacje- tak dwie sprawy za jednym razem machnac i zalatwic, co ja mowie... TRZY :)Ucałuj wszystkich bohaterow od Gosi i jej gromady- stanem liczbowym niebezpiecznie sie zblizacie do nas :)
                • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - od Asi_T (posrednio) IP: *.* 30.11.01, 14:06
                  Sebastian, gratuluję! Bardzo się cieszę! A teraz trzymajcie się wszyscy zdowo i radośnie...Wiesz, Asia miała ten sam termin porodu co ja... - pozdrów ją konecznie ode mnie!Pozdrawiam ogromnie cieplutko!Kangurzyca
                • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - od Asi_T (posrednio) IP: *.* 30.11.01, 15:20
                  Potrojne gratulacje: po jednym na babelka i dla Taty za udana obrone. Po dluzszym zastanowieniu, doszlam do wniosku, ze to pewnie plany skrocenia urlopow macierzynskich tak zdenerwowaly Asie, ze sie poczula zmobilizowana do wczesniejszego rozwiazania ;-)Ale zarty na bok! Jeszcze raz gratuluje!Z godzin narodzin wnioskuje ze porod byl "naturalny". Jesli tak, to jeszcze dodam wyrazy podziwu (ja cesarzowa, godziny narodzin 5:40 i 5:41, ha ha ha).Ucaluj chlopcow i zonke tez,Magda
                  • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - od Asi_T (posrednio) IP: *.* 30.11.01, 16:28
                    Ja też się przyłączam do gratulacji!!!!!!!!!!!!!Gratulacje z powodu Andrzejka(jak ja lubię to imię :-) i z powodu Kamilka I z powodu OBRONY, ale musiałeś mieć stresa. :-)Trzymajcie się wszyscy i do usłyszenia, Asiu, całuski!buziaczki!cukiereczki!Ania
                    • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - od Asi_T (posrednio) IP: *.* 30.11.01, 19:39
                      Dzieki, Aniu, za wszystkie gratulacje :-)Stres to mial moj promotor, gdy sie dowiedzial, co i jak (pojechalem na obrone prosto z izby przyjec - Asi odeszly wody - wymusilem przesuniecie obrony o kilka godzin - mialem sie bronic o 16.30 - i jakos to wyszlo ;-) )Pozdrawiam,S.PS. Asia serdecznie dziekuje za wszystkie mile slowa od Was
                  • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - od Asi_T (posrednio) IP: *.* 30.11.01, 19:47
                    Tak, Magdo, wszystko naturalnie ;-) Jeszcze mielismy stracha, ze nie zdaze dojechac - Asie wzieli na porodowke o 7 rano, obudzila mnie (po obronie i emocjach dnia wczesniejszego spalem jak zabity nad ranem), akurat spadl snieg i byly w Wawie niemilosierne korki, 8 rano, mozna sie domyslec ;-) A tu Asi mowia, ze w dwie godziny urodzi, tak wszystko postepuje (w niecala godzine zrobilo sie rozwarcie z 3 na 8 cm).Przy 8 cm dali Asi znieczulenie i ... stanelo... Lekkie monotonne skurcze, zero postepu. Dopiero po oxytocynie (czy jak to tam) ruszylo, po 15 zaczely sie skurcze na powaznie, Andrzejek (pierwszy) urodzil sie o 16.35, Kamilek o 16.55. Zonka dzielna bardzo, nawet mnie nie zbluzgala ;-) W sumie tylko pare razy jeknela, steknela, napiela sie mocniej i bylo po wszystkim ;-)I dzisiaj juz Kamilek jest poza inkubatorkiem (na poczatku mial problemy z oddychaniem, troszke tez okrecil sie przy porodzie pepowinka), Asia probuje karmic (z mniejszym lub wiekszym skutkiem, jak to na poczatku), jutro juz cala trojka bedzie razem :-)Dzieki za mile slowa :-)S.
                • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - od Asi_T (posrednio) IP: *.* 01.12.01, 06:58
                  Część !!!!!!!!!!!!!!!!!!!MOJE GRATULACJE !!!!!!!!!!!!!!!TYMBARDZIEJ SIĘ CIESZE GDYŻ MAM OBIECANEGO JEDNEGO CHŁOPCA W ZAMIAN ZA MOJĄ DZIEWCZYNKE. TO SUPER ŻE WSZYSTKO Z NIMI W PORZĄDKU BO SIĘ BARDZO BAŁAM. W PONIEDZIAŁEK IDE NA CESARKE I NIC BYM NIE WIEDZIAŁA A TAK JUŻ SĄ I JESTEŚCIE JUŻ MAMĄ I TATĄ TO NAPRAWDE MUSI BYĆ WSPANIAŁE UCZUCIE TRZYMAĆ DWIE TAKIE KRUSZYNKI NA RĘKU. STRASZNIE WAM ZAZDROSZCZE ŻE TO JUŻ. MAGDAMOCNE UŚCISKI DLA ASI SPISAŁA SIĘ DZIELNIEA TERAZ TRZYMAJCIE ZA MNIE KCIUKI PA
                  • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - od Asi_T (posrednio) IP: *.* 01.12.01, 09:17
                    Magdo, dziekujemy za Twoje slowa (i za wszystkie mile slowa od Was :-) )Trzymamy kciuki mocno, maluszki tez trzymaja zacisniete piastki ;-)Pa,Sebastian z Asia i 2 pompami ssaco-tloczacymi ;-)
                    • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - do Asi_T (posrednio) IP: *.* 01.12.01, 19:20
                      Sebastianie ! Ucałuj ode mnie Asię i maluchy... jak ten czas leci, wydawało mi się, że tak niedawno Asia pisała na forum, że jest w ciąży, potem - że to będzie dwójeczka - i już jest dwójeczka. :bic: Wróżka dla starszego :bic: Wróżka dla młodszego - niech dbają o chłopcow, niech wyrosną Wam jak dęby :)
                      • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - do Asi_T (posrednio) IP: *.* 03.12.01, 01:11
                        Dzięki, Mika, ucałowana :-)A co do dębów - koszykarze lub kajakarze to będą na pewno... Sądząc po rozmiarach stópek, które teraz stanowią ok. 1/4 całej nogi... ;-)S.
                • Gość: guest Re: Forum Mam blizniaczych - od Asi_T (posrednio) IP: *.* 03.12.01, 18:21
                  spoznione, ale szczere gratulacje!wlasnie jako nowa troche sie pogubilam i przed chwila wyslalam sto pytan do Asi apropos poduszki do karmienia.wszystkiego najlepszego dla Asi i babli,na odpowiedz poczekam cierpliwie, az zlapiecie oddechalina
          • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 27.11.01, 21:38
            Krzysztof,Pozdrow Elle ode mnie!! Ja tez dlugo lezalam w Szpitalu Sw. Rodziny i chyba jest to najlepszy szpital na dlugie "polegiwanie" o ile w ogole o czyms dobrym mozna tu mowic. Tam tez urodzily sie moje dwie piekne panny, Wam tez zycze udanego rozwiazania (moze jeszcze nie teraz ;-) ). Bede o Was myslec!!!! Daj znac o postepac w sytuacji.Caluski,Magda
            • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 28.11.01, 00:18
              Hej Krzycho !!!Pociesz się wszystko bedzie ok. Ja wyszłam ze szpitala w poniedziałek, a trafiłam na porodówke z rozwarciem i skurczami powstrzymali mi wszystko kroplówką jak tylko KTG przestanie wykazywać skurcze podadzą jej fenoterol w tabletkach, zażywać co 6 godzin i jest prawdopodobieństwo że jeśli przjmie ten lek to ją wypuszczą tak jak mnie. Co prawda ja mam czas tylkp do przyszłego poniedziałku ale to ze względu na termin porodu. Czyli jak się wstawie poinformują nmie o terminie cięcia i sądze że pod ich nadzorem odstawią mi fenoterol. A trafiając do szpitala oprócz skurczy i rozwarcia miałam jeszcze plamienia wszystko ustało a rozwarcie się cofneło pociesz ją i bądzcie dobrej myśli. Trzymam za nią i maluszki kciuki, nie bój się lekarze nie dadzą jej tak szybko urodzić, mój lekarz tak mawiał codziennie na wizycie. Pa Głowy do góry jeszce sama ustawi w domu łóżeczka.Magda
          • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 03.12.01, 12:51
            Cześć!!Na początek gratulacje dla Asi i dla Męża ;-). Macie dużych i pewnie już dzielnie rozrabiających chłopaków. Oj będziecie mieli kogo pilnowac...Pozdrowienia dla Elli. Żałuje, ze sie nie zdązyłysmy ze sobą skontaktować, bo miałam cichą nadzieję że jak mamy ten sam termin to razem wylądujemy na porodówce <:-) i będzie nam raźniej. Ale chyba dzieciaki się jeszcze trzymają ?? (pytanie do Krzycha - Ella o ile pamiętam jest teraz w 31 tygodniu tak ja ja??). A co u mnie?? Dzieci rosną jak na drożdżach - USG w 28 tyg. pokazało że mają po 1 kg i 300 g. więc są całkiem spore (a ja w talii mam 117 cm ;-)) i prawdopodobnie są to dwaj chłopcy... Część rodziny liczy cały czas na małą dziewuszkę. Pozdrowienia, trzymajcie się i za szybko dzieci nie wypuszczajcie na świat, bo do świąt to będzie tu pusto ;-)Ankaps. Pytanie do Mamy Ewelinki i Zosi - czy w Św. Rodzinie naprawde było tak źle jak urodziłaś?? Czytałam w "Dziecku" i się trochę podłamałam, bo też zamierzam tam rodzic...
            • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 04.12.01, 11:44
              Hej,Pobyt w Sw. Rodzinie wspominam dobrze - ogolnie. Ten list w Dziecku jest tak negatywny bo mialysmy opidac co nam sie nie podobalo w opiece nad maluszkami (wczesniakami) i co trzeba by zmienic. Teraz az sie boje isc do mojej ginekolog, ktora jest dr Fischer. Dobre jest to, ze za porod naprawde nie trzeba nikomu placic (chybe ze oficjalnie za porod rodzinny). podoba mi sie bardzo ich system nie-rooming-in - naprawde mozna odpoczac po porodzie. Polozne i pielegniarki sa super-mile (mojej kolezance cala noc masowaly piersi jak jej sie zrobily dwa wielkie guzy). Warto zainwestowac i kilka nocy spedzic w sali jednoosobowej z lazienka (wtedy dziecko dostajesz do pokoju, nie ma problemow z odwiedzinami no i wiadomo jak to po porodzie, ja siebie nie poznalam w lustrze ;-) ) Problemem byla moja sytuacja - dwoje dzieci malutkich i slabych (nie przynoszono ich do pokoju), a na dodatek jedno znacznie slabsze niz drugie. Uwazam, ze lekarze nie staneli na wysokosci zadania jesli chodzi o radzenie sobie z taka sytuacja, ale byla ona rzeczywiscie wyjatkowa i byc moze nigdy sie z czyms takim nie zetkneli.W kazdym razie, jeszcze raz polecam Szpital Sw. Rodziny (jesli dzieci dobrze sie rozwijaja i nie ma zadnych powiklan).MagdaPS: jesli masz jakies pytania pisz na priva.
              • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 05.12.01, 19:37
                Ufff!! Dziękuje za informacje, troche sie uspokoiłam. U mnie wszystko (jak na razie) jest w porządku, jedyny "kłopot" to to, że dzieciaki robia się coraz wieksze i profilaktycznie muszę leżeć. I to jest najgorsze. Poza tym całe szczęście są równe (według USG), więc to czego się najbardziej bałam (tak jak w Toim przypadku) mam nadzieję się nie zdarzy. Mąż jest jak najbardziej za leżeniem w jednoosobowym pokoju po porodzie, i jak będzie miejsce to pewnie zainwestujemy w ten luksus ;-).Anka
    • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 03.12.01, 15:23
      CześćMoja żona Ella jest z każdym dniem bliżej porodu, skurcze ma cały czas, a nawet nieraz przez parę godzin tak duże że nie mieszczą się w skali (160 na KTG). Przed chwila odebrałem od niej telefon była na USG podobno są dwaj chłopcy jednojajowi jeden ma kilo dziewięćset drugi kilo osiemset. Prawdopodobnie są dlatego tak duże bo są podłączone od miesiąca do kroplówki poprzez mamę. Jeżeli chodzi o obsługę u św. Rodziny jest naprawdę wspaniała w żadnym innym szpitalu nie spotkałem się z taka troską i zainteresowaniem. Ostatnio w sobotę musiała jechać na porodówkę to personel martwił się o to czy mam za co kupić kitel jednorazowy, a potem położyli ja na sali do rodzinnego porodu. Sam na porodówce byłem już trzy razy po parę godzin żebym mógł towarzyszyć żonie. Cały czas dbają o nią, zresztą o wszystkich dbają. Żona jak pomyśli że ma jechać na Polną to wpada w płacz i broni się, a jeżeli urodzi w tym tygodniu to taka ją czeka perspektywa.Pozdrowienia od żony (w niedziele zaczął się 31 tydzień)Krzysztof
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 03.12.01, 21:59
        Całuski dla ELLI!!! Trzymam za nią kciuki!!! Coś ostatnio chłopaki obradzają, hi hi, no to ja pewnie będę mieć dziewczyny, choćby dla odmiany...Dlaczego ona ma urodzić nie w tym szpitalu, co chce? Niech jej stamtąd nie wyganiają!!!!Mam nadzieję, że i nią i dzidziusiami wszysko będzie Ok, za co się modlimy!!!Pozdrawiam!!!
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 05.12.01, 19:43
        Dziękuję za pozdrowienia :-) Trzymajcie się razem z chłopakami (ale będziecie mieć dwóch olbrzymów!) ;-). Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. i na święta już będziecie razem w domu - no i pociecha dodatkowa z tego wszystkiego będzie taka, że będziecie mieć 9-cio miesięczny urlop macierzynski. A ja jeszcze chyba zaczekam z porodem do przyszłego roku... Nawet nie wiem jak się czuje takie skurcze, bo ich chyba nigdy nie mialam..albo może taka nieczuła jestem???Pozdrowienia
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 06.12.01, 00:50
        Pozdrowienia dla dzielnej żonki i maleństw!Wiem, że szpital Św. rodziny ma b. dobrą opinię, ale na Polnej wcale nie jest tak źle i wielkim plusem jest nowoczesny oddział Neonatologiczny, więc maleństwa będą mały doskonałą opiekę a to się bardzo liczy, jeżeli to są wcześniaki.Aga
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 08.12.01, 12:03
        Krzysiu,trzymamy kciuki, pozdrow Elle bardzo serdecznie!!!! Ja juz jestem w domciu, moje maluchy rosna i sa taaaaaaakie spokojniusie!!!!!!!! nie placza nawet w kapieli, co jest chyba cudem. :-) zobaczymy jak dlugo. :D:Pozdrawiam serdecznieasiaT, Andrzejek i Kamilek
        • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 08.12.01, 12:05
          Aha, chcialam poinformowac, ze kolejna z nas sie "rozsypala". :-) 03.12.01 o 10.15 poprzez cesarskie cięcie Magda urodzila dwie dziewuszki. Pierwsza z dziewczynek NATALKA wazyla 2770. 51 cm. Ab8. Druga Zuzanna 2440 50 cm .Ab9 Serdecznie gratulujemy!!!!!!asiaT
          • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 09.12.01, 12:00
            GRATULACJE GRATULACJE GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Strasznie się Wami cieszę, to po prostu wspaniałe!!!!!!!
            • Gość: asia_t Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 10.12.01, 12:44
              Hej mamuski,przenosimy sie powoli na emame? :-) ja jestem po wizycie patronazowej, moje bąbelki zdrowe, "śliczne jak dziewczynki" i wszystko w najlepszym porządku. Jednak mam je dokarmiać nenatalem, nie podoba mi się to, ale co zrobić... będę miała więcej czasu dla siebie... ale szkoda pokarmu, może ktoraś z Was wie, czy ktos pokarm skupuje????? bo ja mam go dla całej ochronki... nie karmiłam jedną noc, bo miałam ściągnięty i rano ledwo żyłam... a z biustu mi kapało... papaasia
              • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 10.12.01, 13:31
                O kurcze, zrobili zaraz jak napisałam, że tu nie chcą zrobić, aż nie mogłam tego znaleźć. Szybcy są, no....
                • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 10.12.01, 14:19
                  ja właśnie też zdębiałam, zaczęłam się zastanawiać jak bardzo jestem opóźniona, od kiedy to forum jest, podczas kiedy ja ciągle próbuję odnaleźć "forum mam bliźniaczych".w każdym bądź razie hurra!czy są jakieś mamy bliźniacze z terminem na styczeń/luty???właśnie nabyłam pierwszy asortyment dziecięcy - jest jedno łóżeczko, nabyłam używane wraz z kołderką oraz kilkoma zmianami pościeli.no właśnie, materacyk jest zwykły z pianki, czy myślicie żeby go jakoś spróbować wyprać? a może lepiej zakupić ten z włókna kokosowego?pozdrawiam serdeczniealina
                  • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 10.12.01, 16:49
                    To forum jest od paru godzin!!!!!!!!Ja mam termin na maj i jeszcze nic nie kupuję...no może majteczki dla siebie trochę większe. Bo się boję zapeszyć!!!!!!pozdrawiam!Teraz nareszcie nie zostanę sama
              • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 10.12.01, 23:50
                Asiu t a wyjasnij mi prosze po co masz dokarmiac, jesli masz pokarm, maluchy dobrze sie rozwijaja i sa sliczne jak dziewczynki?Wiecej wiary w siebie.... moze warto na troche odlozyc decyzje o dokarmianiu? bo potem o utrate pokarmu bardzo latwo.....
                • Gość: asia_t Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 12.12.01, 15:42
                  Gosiu, to jest zalecenie nenatologa, bo nenatal ma jakies tam witaminy i kwasy, ktorych nie mam ja. no nic, daje im to raz dziennie raptem, potem sciagam sobie troche pokarmu, one i tak doja z obu cyckow, wiec ja nie nadazam z produkcja. :-) ale po nenatalu chce im sie pic, moja mama twierdzi, ze trzeba rumianek podawac, ja daje im cyca i tez jest OK. papaa
              • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 11.12.01, 11:20
                Hej Asia,Chciala sie tylko wypowiedziec w kwestii dokarmiania. Jesli masz jakis wybor w tej kwestii, to tez radzilabym Ci nie dokarmiac. Moja polozna tez nie widziala mozliwosci, zebym wykarmila dziewczynki, mowila: "No, zeby pani tak do miesiaca chociaz je karmila". Ja sie uparlam jak mul i karmilam dzieci przy kazdym posilku najpierw piersia a dopiero jesli dalej plakaly to dawalam butelke (dla wyjasnienia: dzieci od samego poczatku byly karmione butelka w szpitalu ze wzgledu na niska wage lekarze nie zgadzali sie na karmienie piersia). Polozna byla zdumiona, kiedy dowiedziala sie, ze karmilam do 9. m-ca. Asiu, moze sprobuj karmic chlopcow tylko piersia i waz ich regularnie: jesli beda slabo przybierac zawsze mozesz zaczac dokarmiac. Naprawde jesli zaczniesz dokarmiac, to pokarmu bedziesz miala coraz mniej.Powodzenia,Magda
                • Gość: asia_t Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 12.12.01, 15:44
                  Madziu, jak pisalam Gosi: ja je mam dokarmiac nie ze wzgledu na brak pokarmu, a ze wzgledu na wartosci nenatalu. no coz. robie to raz dziennie, poza tym dostaja tylko moje mleczko, ktore im zreszta duzo bardziej smakuje. :-))) poza tym sciagam pokarm, zeby pobudzac laktacje, na razie nie narzekam. moglabym wykarmic jeszcze jedno na pewno. :-)pozdrowionkaasia
    • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 12.12.01, 14:38
      cześćjak to miło znaleźć wreszcie kogoś w podobnej sytuacji,w którym miesiącu jesteśPozdrawiam Megi
      • Gość: guest Re: Forum mam "blizniaczych" IP: *.* 15.12.01, 11:08
        Cześć!Czy Ty pisałaś na bajbusie?Ja jestem w piątym miesiącu,(właśnie zaczęły kopać!!) w maju czekam na przyjście naświat bliźniaków. Fajnie, że się odezwałaś, myślałam, że zostanę jedyną brzuchatą babką na tym forum, bo bliźniaki poprzychodziły juz koleżankom na świat. :-)pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka