Dodaj do ulubionych

Ile razy robic usg???

IP: *.* 29.04.02, 11:13
Czesc,jestem (juz) w 27. tygodniu i troche sie zastanawiam, bo czesto czytam, ze w ciazy blizniaczej wskazane sa czestsze usg, ok. raz na miesiac; moje blizniaki sa oddzielne, tj. maja oddzielne lozyska, nie ma wiec mozliwosci, by jeden z chlopakow zywil sie kosztem drugiego. Wiadomo, ze za dodatkowe usg musze dodatkowo placic. Podwojne mamy - jak czesto je robicie lub robilyscie, zwlaszcza w drugiej polowie ciazy? Dzieki za odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • Gość: AgnieszkaJ. Re: Ile razy robic usg??? IP: *.* 29.04.02, 13:27
      Hej Dori! Różnie jest z tym USG. Są lekarze ginekolodzy, którzy wprost uwielbiają je robić i robią to co miesiąc, przy każdej wizycie. A czy to jest potrzebne, po co? Jeśli jest wszystko w porządku z ciążą, nie jest chyba konieczne takie badanie. Mój lekarz był zwolennikiem 3-krotnego USG - w 12 tyg(wtedy stwierdzili bliźniaki), po 20 tyg (sprawdzali ich rozój) i po 30 tyg(sprawdzali ułożenie i wagę dzieci). Po 30 tyg. wylądowałam na chwilkę w szpitalu z powodu przedwczesnych skórczów, więc tam robili mi to 3 USG. I załapałam się na jeszcze jedno badanie, po 34 tygodniu, sprawdzali dojrzałość dzieci i łożyska, wyznaczyli mi poród po 36 tyg. (cc). Z pewnością konieczne są częstsze wizyty u lekarza pod koniec ciąży ( ja chodziłam co tydzień w ostatnim miesiącu) i jeśli nic się nie dzieje, tak jak w Twoim przypadku to takie badanie nie jest konieczne. Dodam jeszcze, że moja szwagierka jest w ciąży z bliźniakami, jej mama jest położną z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem i nie pozwala jej robić USG tak często, jak proponuje jej to lekarz - entuzjasta USG. Pozdrawiam, życzę wytrwałości. AgnieszkaJ.(mama Julki i Weroniki)
    • Gość: asia_t Re: Ile razy robic usg??? IP: *.* 29.04.02, 13:36
      Ja na USg bvylam w 12 tygodniu (wtedy sie dowiedzialam o podwojnym szczesciu), w 18 tygodniu, potem jakos w 26 chyba, potem w 30 i tuz przed samym porodem mialam zrobione ostatnie USG. Nie chodzilam co miesiac. Tez mialam dwa lozyska. PozdrawiamAsiaT
    • Gość: Magda_D Re: Ile razy robic usg??? IP: *.* 29.04.02, 14:53
      Ja miałam robione USG chyba co miesiąc jak nie częściej - łącznie z zaraz przed porodem, żeby potwierdzić położenie dzieci (pośladkowe i poprzeczne - mój paszport do cesarki). Od początku były komplikacje - krwawienia, skrócona szyjka, jedno łożysko (ale jak się okazało, dwa worki), potem doszła rozbieżność rozmiaru dzieci. W sumie miałam na pewno ponad 10 USG. Nie mogłam się ich doczekać.Chodziłam do lekarza prywatnie ale ta klinika miała umowę z Kasą chorych. Tak więc za USG nie płaciłam. No ale trudno w połowie ciąży zmieniać lekarza.Myślę, że nic się nie stanie jeśli nie będziesz robić USG co miesiąc.Pozdrawiam,Magda
    • Gość: madzia22 Re: Ile razy robic usg??? IP: *.* 29.04.02, 16:38
      Ja miałam robione USG co trzy tygodnie, ale mój lekarz nie bierze pieniędzy za USG, traktuje je jako część badania podczas każdej wizyty.Madzia
    • Gość: JacekB Re: Ile razy robic usg??? IP: *.* 30.04.02, 06:50
      Hej, u nas są dwie dziewczynki 24 tydzień. NIestety z uwagi na żywienie się jednej kosztem drugiej, żona ma robione usg co 2-3 tygodnie (i to już od 16 tygodnia).Pozdrawiam. Hiacynt.
      • Gość: dberbec Re: Ile razy robic usg??? IP: *.* 30.04.02, 11:57
        Dzieki za Wasze odpowiedzi. Ja chodze na wizyty oddzielnie, a usg robie osobno, nastepne mam umowione po prawie 2 miesiacach od ostatnio robionego i zastanawialam sie, czy nie za pozno, bo to juz zaczal sie siodmy miesiac. Ale chyba poczekam. No chyba, ze beda jakies niepokojace objawy.Czesc!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka