Dodaj do ulubionych

Dorosłe łózka - jakie macie zasady

13.02.07, 13:26
Moje trojaczki mają 2 lata i 3 miesiące i od wczoraj spia na zwykłych łóżkach.
Do tej pory w łóżeczkach zasypiały same, bez naszej obecności. Oczywiście nie
od razu, po około godzinie gadania, zabawy itp, ale same. Teraz sytuacja
wygląda tak, ze jak zostana same w pokoju, zaczynają łazic, znosic zabawki
itp. ale z pokoju nie wychodzą. Dopiero jak ktos jest w pokoju jest cisza,
leża ładnie i zasypiają w koncu.

Czy mam z nimi siedziec czy pozwolic na zabawe i same padną? Moze za jakis
czas sie naucza, ze mają spac? (naiwna jestem?)
Przez te 2 lata przyzwyczailiśmy sie ze zasypiały same a my mieliscy wolny
wieczór juz od 19.30.

Jak to jest u Was?
Obserwuj wątek
    • tusia21 Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 13.02.07, 13:49
      Moja córka jest w wieku twoich dzieci. Po kąpieli kładzie się do łóżka, czytam
      jej bajke i albo w trakcie usypia, albo ja kończe, gaszę światło i wychodzę.
      Czasem płacze, czasem woła mnie kilka razy, ale z łóżka nie wychodzi. Jedynie
      na siusiu.
      Może twoe dzieci nie saż zmęczone? Ciężko zgadywać.
      • ja1974 Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 13.02.07, 15:08
        U mnie podobnie. Po kąpieli dzieciaczki lądują w swoich łóżkach, czytamy im
        bajki i zazwyczaj w trakcie zasypiają. Gdy jednak to się przeciąga, zostawiamy
        je same w pokoju i mogą sobie jeszcze ewentualnie porozmawiać. Zazwyczaj nie
        wychodzą ze swoich łóżek.

Kasia i Franio - 11.02.2002
        • zeb1 Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 13.02.07, 17:15
          Moje dzieciaki jeszcze z reguły spia w dzien około godziny i max do 14.30 i
          wtedy faktycznie moga nie byc zmęczone. Jak nie ma drzemki to padają bez jednego
          stekniecia. Mysle, ze potrzebują jeszcze tej drzemki a moze to bardziej ja jej
          potrzebuje smile) Może latem juz nie będa spały w dzien i wieczorem bedzie prościej.

Ja1974 - widze, ze Twoje dzieciaczki maja juz 5 lat wiec "mądrzejsze" od moich
          dwulatków. Pewnie z takimi mozna ustalic juz jasne reguły.
          • tusia21 zeb1 13.02.07, 17:36
            Moja córka śpi od 13.00-16.00 w dzień!!!
            A wieczorem idzie spać o 20.30
          • marcia_sm Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 13.02.07, 17:38
            witajcie moje bąble za kilka dni skończą 2 latka jak narazie śpią jeszcze w
            łóżeczkach i również zasypiają same ale ostatnio zaczęli wychodzić z łóżeczek i
            po kilku próbach umknięcia z pokoju nudzi im się ta zabawa i zasypiają więc
            myśję że twoje dzieciaczki zachowują się normalnie (dodam że moję też śpią
            jeszcze w dzień również jak twoję max do 14-30) pozdrawiam
          • ja1974 Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 13.02.07, 19:47
            O tym samym pomyślałam pisząc swoją odpowiedź - przecież zupełnie inna jest rozmowa z dwulatkiem, a zupełnie inna z pięciolatkiem. To, że moje dzieci zasypiają same jest jednak naprawdę rzadkością, zazwyczaj czytamy im tak długo, aż zasną (czytanie praktykujemy od bardzo bardzo dawna). Trwa to różnie, ale zazwyczaj nie dłużej niż pół godziny.
            Gdy spały w dzień przed zaśnięciem też czytałam im bajeczki.
    • bara4122 Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 13.02.07, 23:06
      Zainteresował mnie temat, bo moje bliźniaczki mają 2lata i 5 miesięcy i
      przymierzamy się do łóżek, ale nawet nie wiem jakie kupić. I co robicie żeby
      nie spadały z łóżek?
      • zeb1 Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 14.02.07, 09:31
        łóżka stoją przy ścianie wiec do spadania jest tylko jedna stronasmile) Z tamtej
        strony jest dodatkowa listwa i ona troche zabezpiecza. Trzecie łózko nie ma
        takiej listwy i na razie na noc przystawiam fotel. Z tego co widze nie kręca sie
        w nocy, ale to dopiero 2 noc za nami. Ja za to czesciej sie budze w nocy i latam
        sprawdzac czy wszystko oki
        • tusia21 bara 14.02.07, 11:32
          My mamy z ikea takie, które "rośnie z dziekciem". Rozkłada się jak dzieko
          urośnie. A żeby nie spadło jest takie zabezpieczenie w ikea, które też mamy
    • aglask Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 15.02.07, 11:49
      Moje dzieci skończyły 3 i pół roku. Na trzecie urodziny dostały "dorosłe"
      łóżka. Na początku po przeczytaniu bajki zasypiały w nich same. Jednak od
      pewnego czasu twierdzą, że się boją same zostać w pokoju. Przyczyną jest chyba
      budząca się wyobraźnia. Czekamy więc aż dzieciaki zasnął i dopiero wychodzimy.
      I niestety nic się na to nie da poradzić.
      • bara4122 Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 15.02.07, 21:57
        A my umieścilibyśmy łóżka na razie w naszej sypialni, tylko zastanawiam się
        jakie kupić i ewentualnie czy jeszcze nie za wcześnie.
        • aglask Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 16.02.07, 12:03
          My kupiliśmy łóżka w Ikea o dł.160 cm. Doszliśmy do wniosku, że nie będziemy
          zawalać im małego pokoiku dużymi tapczanami. Duże łóżka kupimy wówczas, gdy
          dzieciaki będą chciały oddzielne pokoje.
          Obecne łóżeczka są naprawdę fajne. Są niskie, mają zabezpieczającą barierkę i
          spokojnie nadają się dla 2 - letniech dzieci. Moje brzdące strasznie wiercą się
          w nocy, a nie zdarzyło się, żeby z nich spadły. Dodatkową zaletą jest również
          ich cena.
          • bara4122 Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 16.02.07, 20:43
            Muszę sie w takim razie rozejrzeć, bo w łóżeczkach im ciasno i w nocy ląduja w
            naszym łóżku a czwórka to już tłok nawet na dużym łóżku. Aglask - jak cena, bo
            piszesz, że atrakcyjna.
            • kasiula.g Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 17.02.07, 15:42
              moi chłopcy skończą 3 lata za miesiąc, niestety w dzień już nie spią, ale
              wieczorem zasypiają sami (nie mają osobnych łóżeczek- bo mamy materac 2mx2m - ja
              śpię w nogachwink i jest zastawiony krzesłami bo spadają big_grin), moja starsz corka 5
              latka ma swój pokój i swoje łóżko i też zasypia sama, ale ma pozwolenie na to,
              że sobie wieczorem moze w łóżku wziąć książeczki albo zabawki i zasnąć kiedy
              uzna że już czas - zazwyczaj 20,30 a i chłopcy wiedzę, że podobnie książeczki do
              łóżka albo maskotki chwilę się jeszcze pobawią i śpią
            • aglask Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 18.02.07, 20:11
              Podaję link do strony z łóżkiem. W rzeczywistości jest masywniejsze niż na
              zdjęciu. Materac kupuje się oddzielnie.
              www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?topcategoryId=15567&catalogId=10103&storeId=19&productId=60866&langId=-27&categoryId=16183&chosenPartNumber=S39823978
    • neomia Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 18.02.07, 21:57
      Niestety w tym wieku dzieci chyba kończy się "gwarancja" na dzieci i ...
      zaczynaja problemy z samodzielnym zasypianiem. U nas po drugim roku życia
      zaczęły się kłopty z zasypianiem. Obecnie konieczna jest nasza obecność.
      Czytamy ksiązke, później jest opowiadana bajka, albo i dwie,trzymanie za rękę
      lub nogę i w koncu pojawia się szansa na zaśnięcie. A moje maluchy mają 3,4
      roku.
      • zeb1 Re: Dorosłe łózka - jakie macie zasady 18.02.07, 22:06
        Mamy za soba tydzień spania na łóżkach i nie jest tak źle (obym nie zapeszyła).
        W dziej dzieciaki zasypiają w ciągu 10min ale przy czyjejś obecnosci. Nie
        trzeba ich głaskac, wystarczy sama obecność. Wieczorem pól godziny mają "czasu
        wolnego" wiec sciągaja wszystkie zabawki. Potem idą grzecznie do łózek i
        zasypiają znowu w 10-20 min przy mojej obecności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka