marvela79 20.07.08, 15:23 mam termin na koniec stycznia 2009, bliźniaki dwujajwe, prosze o wpisy wszystkich mam z Wrocławia i okolic, które również spodziewaja się dwójki w tym terminie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hannamay Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 20.07.08, 19:19 gratuluje przede wszystkim. z ciekawosci pytam skad ta pewnosc ze to dwujajowe? wszak to tylko testy genetyczne moga potwierdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
zoska7777 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 20.07.08, 20:35 Jestem z Wrocławia, moje bliźniaki terminowo mają się urodzić w połowie stycznia, ale że to zazwyczaj wcześniej wychodzą na Świat - to przeraża mnie że mogą zechcieć przyjść na świat w okresie Świąteczno Noworocznym. A też mnie dziwi to, że masz pewność, że to są dwujajowe??? Bo taką pewność daje tylko różnica płci u bliźniaków, jeżeli są tej samej płci to dopiero testy genetyczne po urodzeniu dzieci mogą potwierdzić, że są dwujajowe a nie jedno. U mnie mam ciążę mam dwuowodniową dwukosmówkową - i lekarz mówi, że dużo większe prawdopodobieństwo jest dwujajowych, ale tego na 100% nie da się potwierdzić teraz. Poprostu dwujajowe od początku są osobno - a jednojajowe dzielą się do 4-13 dnia po zapłodnieniu - więc lekarz nie może stwierdzić czy oddzielne bobaski pochodzą z podziału czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 21.07.08, 10:18 to i ja sie zamelduje, tez wrocław ale termin mam na połowe grudnia a jak wyjdzie to sie okaże moje sa na pewno dwujajowe gdzyz stety/niestety musieliśmy skorzystać z invitro weic tu mam pewnośc ze moje dzieci powstały z 2 jaj i 2 plemników pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 28.07.08, 08:33 watek zamiera, trzeba go wskrzesić jutro ide na usg,i całe szczescie bo dobija mnie brak ruchów i troche sie niepokoje czy aby wszystko ok. Mam także nadzieje ze poznam plec, bo oboje z męzem jestesmy ciekawi (mimo ze na poczatku ciązy byłam za tym to była niespodzianka) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 29.07.08, 19:36 widze ze zaczynam prowadzic monolog ze soba heeh juz jestem po wizycie, zadowolona bo wszysko w porzadku, dzieciaki fikały jak wsciekle, szyjka ok. Oba rosna równo i idealnie odpowiadaja wiekowi ciązy )Jeden był jakis pozawijany, trudno bylo stwierdzic gdzie pupka a gdzie głowka - wiec i płec dalej nie znana, a drugiemu nic nie 'dynda' - jak to stwierdził lekarz wiec chyba dziewczynka )) jak dla mnie bomba kaloejna wizyta 3d za jakies 4 tyg - ja ja to wytrzymam? a jak u was? Odpowiedz Link Zgłoś
makakigi1 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 31.07.08, 23:15 To, żeby wątek styczniowych bliźniaków całkiem nie wygasł, ja też się zamelduję - z Wrocławia z terminem porodu zaraz po Nowym Roku. Też wiem, że dwujajowe, bo po leczeniu hormonalnym u mnie na jajnikach zrobiły się dwa pęcherzyki, a potem z nich dwa Maluszki. Wczoraj było usg, są zdrowe i fikają. Płeć jeszcze niewiadoma, może lekarz coś dojrzy za 4 tyg. Mam nadzieję, że kontakt z Wami się nie urwie... Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 01.08.08, 09:31 no to witam kolejna blizniacza mame moze maluchy szybciej wyskocza z brzucha i zostniesz mama jeszcze w tym roku ja mam termin na połowe grudznia i zastanawiam sie czy złapie sie na grudzien czy moze na listopad - wolałabym grudzien bo sama jestesm z grudnia a termin porodu wypada na dzien po moich 30 urodiznach do ktorego lekarza chodzisz? pozdraiwam Odpowiedz Link Zgłoś
makakigi1 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 01.08.08, 13:58 To widzę, że jesteśmy też w tym samym wieku. Ja 30-te urodziny mam pod koniec października. Lekarz mówi, że raczej będą grudniowe, bo bliźniaki przeważnie rodzą się nieco przed terminem. Boję się tylko trochę porodu w Święta, bo w wtedy w szpitalach krucho z personelem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 04.08.08, 12:55 a to fakt - nie pomyslałam o tym, rzecywiscie w okolicach swiat kazdy moze byc zajety lepieniem pierogów no ale chyba nie bedzie tak zle, moze akurat w tym czasie w lekarzach i pielegniarkach obudza sie ludzkie uzucia i bedziesz traktowana lepiej niz te które beda rodzic przed swietami a wiesz juz w którym szpitalu bedziesz rodzic? do którego lekarza choidzsz? Odpowiedz Link Zgłoś
zoska7777 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 07.08.08, 22:26 Mój termin na 14 stycznia. Ale lekarz też uprzedził, że może być wcześniej A tak zawsze się z męże staraliśmy - aby było na poaczątek roku - bo właśnie Bożonarodzeniowe okresy - to krucho z personelem. No i się może okazać że z naszych planów nici Ja pewnie chciałabym rodzić na Kamienskiego - tam mam najbliżej a i perwszy poród byl tam ok. Chodzę do lekarza w Promedisie i jak się dowiedzialam to on pracuje tylko w szpitalu w Oławie, więc raczej nie wiem jak to wszystko wyniknie. Jak się pytałam go wczoraj o rodzaj porodu przy bliźniakach - to mnie zaskoczył bo powiedział, że ostatnio z definicji robią cesarki - bo "lekarze nie mają cierpliwości do prowadzenia bliźniaczego porodu". Ale oczywiście jak będą ułożeni główkowo i nie będzie innych przeciwskazań - to na życzenie mogę rodzić naturalnie. Ktoś na forum również mówił - że bliźniacze na Kamienskiego - to rozwiązują cesarką... Ja wolałabym naturalnie.Szybiej się dochodzi do siebie, a ja mam jeszcze małą córkę do kompletu więc muszę szybko wrócić na nogi, aby móc ją ze żłobka odbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
zoska7777 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 07.08.08, 22:28 Acha - ja też skończyłam 30stke niedawno - w listopadzie Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 08.08.08, 11:01 no to widze ze wszyskie jestesmy w jednym wieku no i nasze dzieciaki tez bede z jednego rocznika a jak dobrze pojdzie to i z jednego miesiaca. My z mezem zawsze chcielismy zeby nasze dzieci urodzizły sie w grudniu bo oboje jestesmy z grudnia a dokładnie maz z 14 a ja z 15 a termin porodu jest na 16 chciałabym aby sie urodziły własnie 16 lub 13 choc pewenie szanse marne. Ale postaram sie wytrzymać przynajmniej do pierwszych dni grudnia, czytałam ze sa dziewczyny z blizniakmi które wytrzymały az do 38 tyg wiec moze i nam sie uda ) Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 08.08.08, 11:05 a co do szpitala to tez obstawiam kamienskiegoa, i prawdopodobnie zmianie lekarza bo moj nie pracuje w zadnym szpitalu. Poki co mam na oku dr winiarska i dr kocyłowskiego - obeje pracuja ma kamienskiego. Słyszłam dobre opinie i o jednym i o drugim i oboje przyjmuja niedaleko mnie a wizyta kosztuje standardowa 100 u Winarskiej i 80 u kocyłowskiego. A moze wy słyszałyscie cos o tych lekarzach??? zoska a jak ty dasz rade z trojka maluchów. JA sie obawiam ze z dwoja nie dam rady )Bedziesz miec jakas pomoc - poza meżowska pomoca? Jak twoje mała zareagowała na wiesz ze ebdize miec rodzenstwo? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zoska7777 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 08.08.08, 14:28 Jeśli chodzi o moją córeczkę - obecnie równo 2,5 roku - to na pytanie czy chce braciszka lub siostrzyczką lub jedno i drugie to oczywiście. Ale na razie te odpowiedzi raczej takie z mostu i ona nie rozumie, że jestem w ciąży i będą dzieci. Wie tylko że mamę boli brzuszek - więc nie wolno po nim skakać. Za bardzo nie chcemy jej jeszcze szczegółowo tłlumaczyć - bo dla takiego malucha pół roku to ogrom czasu. jak powiedzmy około pażdziernika trzeba będzie trochę przemeblować pokój i zwolnić jej łóżeczko dla bliźniaków a jej kupić nowe - no to wtedy zacznie się intensywne tłumaczenie. I mam nadzieję, że będzie ok a jeśli chodzi o to jak sobie poradzę, to nie mam pojęcia To było moje pierwsze zmartwienie od czasu jak się dowiedziałam że jestem w ciąży z bliźniakami (czasami się śmiejemy - jedno planowane a drugie to wpadka i człowiek wie co czują rodzice, którzy naprawdę wpadają) Problemy, które przed nami stoją są dla mnie olbrzymie - za mały samochód - 3 foteliki z tylu nie wejdą a z przodu poduszka, mieszkanie dwupokojowe - sypialnia 11 metrów gdzie do tej pory z córcią i duży otwarty pokój na przedpokój 19m (podłużny), gdzie wypoczynek, meblościanka plus biurko komputerowe. Więc mam problem jak rozplanować spanie, aby przynajmniej córeczce umożliwić normalne funkcjonowanie. W samym wrocławiu nie mam żadnej rodziny więc o częstszej pomocy długoterminowej liczyć nie mogę. Córeczka chodzi do żłobka no i na razie nie chorowała dużo - ale problemem jest to, że to ja ją odbieram - bo mąż za późno przychodzi z pracy. Mam deklaracje pomocy na początek - siostra chce wziąć do siebie starszą córeczkę nawet na miesiąc czasu - pomoc nieoceniona -ale córka chodź w dzień wszędzie bez problemu może zostać i nawet od rana do wieczora - to w sumie na noc nigdny jeszcze nie zostawala. Po drugie nie wyobrażam sobie życia bez niej przez cały miesiąc (no ale na tydzien 2 to na pewno skorzystamy. i bedziemy jesionią ją przygotowywać - najpierw na weekend, pozniej 2 noce itp.) Przy porodzie córeczki przyjechała do mnie na 2 tygodnie teściowa (mamy nie mam) i nauczyła mnie wielu rzeczy w ostateczności została tylko tydzień, bo naprawdę dawałam sobie radę sama ze wszystkim. Teraz zobaczymy jak to będzie - bo probem tak - że teściowa pracuje i to w takiej pracy, że urlopy może właściwie brać zawsze w drugiej połowie miesiąca - nigdy w pierwszej - bo poprostu musi pokończyć papiery. Więc na pewno przyjedzie pomóc - tylko niekoniecznie od razu. A my staramy się z mężem jednak jakoś podchodzić optymistycznie do wszystkiego i nie popadać w żadną rozpacz czy depresję. W końcu ponoć Bóg obdarze bliźniakami tych co są w stanie się nimi opiekować i wychować i są gotowi na to szczęśćie Odpowiedz Link Zgłoś
zoska7777 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 08.08.08, 14:31 I jeszcze jedno. Przy pierwszym moim porodzie na Kamienskiego obecna byla doktor Grodzińska czy jakoś tak. Nikogo tam nie znalam i bylo ok. I dalej nikogo nie znam. Ale możliwe, że zdecyduję się pozniej chodzic do kogoś od nich. Zobaczymy jak się będzie układać. Na razie nie mam większych problemów - no poza tym, że bobasy siedzą na pupach dupcią do świata zwrócone. Ale raczej się eszcze poprzewracają A w jakim rejonie Wrocławia mieszkacie? Ja na Różance - do Kamieńskiego mam rzut beretem Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 08.08.08, 15:14 ej to jestesmy sasiadkami prawie, moze czasmi spotykamy sie w leclercu, lodach na zawalnej lub na spacerze na wale, ja mieszkam przy moscie warszawskim wiec na kamienskiego tez mam rzut beretem jesli chodzi o mieskzanie to nie jest zle , mamy 3 pokoje, sypialnia, mały pokój, ten niby dla dzieciaków i salon z kuchnią. powinniśmy sie pomiescic (choc moja mama sieje panike ze jednak nie) ale w dłuzszej perspektywie bedizemy mysleli o zamianie mieszkania na wieksze. Moj mąz ze swojej strony na przyjecie dzieci jest przygotowany, sprzedaliśmy małą ibizę a teraz kupił opla zafire, wielki samochód, mysle ze bez problemu sie pomiescimy z wózkiem i innymi gratami. Powiedz mi o co choidzi z insofix (nie weim czy dobrze napisałam)ale gdzies wyczytałam ze w waszym samochodzi jest ten system i on pasuje do jakis fotelików samochodowych ale moze cos pokreciłam ;/ u nas co do płci to dalej nic nie wiadomo - jedno to chyba dziewczynka,a drugie na chciało sie ujawnić. 25 sierpnia ide na 3d wiec moze wtedy sie cos wyjasnioby Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 08.08.08, 15:19 ej to jestesmy sasiadkami prawie, moze czasmi spotykamy sie w leclercu, lodach na zawalnej lub na spacerze na wale, ja mieszkam przy moscie warszawskim wiec na kamienskiego tez mam rzut beretem jesli chodzi o mieskzanie to nie jest zle , mamy 3 pokoje wiec powinniśmy sie pomiescic (choc moja mama sieje panike ze jednak nie) ale w dłuzszej perspektywie bedizemy mysleli o zamianie mieszkania na wieksze. Moj mąz ze swojej strony na przyjecie dzieci jest przygotowany, sprzedaliśmy małą ibizę a teraz kupił opla zafire, wielki samochód, mysle ze bez problemu sie pomiescimy z wózkiem i innymi gratami. Powiedz mi o co choidzi z insofix (nie weim czy dobrze napisałam)ale gdzies wyczytałam ze w waszym samochodzi jest ten system i on pasuje do jakis fotelików samochodowych ale moze cos pokreciłam ;/ u nas co do płci to dalej nic nie wiadomo - jedno to chyba dziewczynka,a drugie na chciało sie ujawnić. 25 sierpnia ide na 3d wiec moze wtedy sie cos wyjasnioby Odpowiedz Link Zgłoś
makakigi1 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 08.08.08, 22:01 My mamy mieszkanko na Krzykach dwupokojowe i na razie takie musi wystarczyć. Mąż namówił mnie za to na szybką wymianę samochodu na wersję combi i faktycznie do niego wózek bliźniczy powinien się zmieścić... Z tego co ja się orientuję to isofix to jeden z systemów montowania fotelika w samochodzie - trzeba mieć specjalną bazę, na którą zaczepia się fotelik; system jest prosty, ale droższy niż zapinanie fotelika na pasy bezpieczeństwa, bo bazę osobno się kupuje i trzeba ją wymieniać przy każdej wymianie fotelika na większy. Jeśli chodzi o szpital, to jeszcze się nie zdecydowaliśmy, bo mój lekarz też w żadnym nie pracuje. Być może będę na klinikach, o ile w grudniu nie zamkną tam ginekologii, co chyba w poprzednich latach im się zdarzało. Na razie tam chcemy się zapisać na szkołę rodzenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zoska7777 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 10.08.08, 01:38 W naszym samochodzie jest system isofix i dla córcie teraz mieliśmy fotelik montowany tym systemem. Nie jest konieczna do tego baza. Choć niewątpliwie baza w przypadku maluchów do roku czasu jest cholernie przydatna. Fotelik montowany na system isofix - jest poprostu montowany specjalnym dodatkowym pasem - lub specjalnymi sztywnymi zaczepami do tak zwanych dwóch klamerek na sztywno przyczepionych do podwozia samochodu - a umieszczonych lekko w głębi pomiędzy oparciem a siedzeniem. Teraz większość samochodów ma w standardzie ten system - bo jego umieszczenie w samochodzie nie jest wcale droższe. (nasze auto jest a 1999 i ma system - choc nawet o tym nie wiedzialam). Foteliki za to są na razie drogie - ale z czasem pewnie i one stanieją. Dziecko w tak zamontowanym foteliku jest ponoć bezpieczniejsze - bo odpada mu w trakcie zderzenia bezwładność pasów bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 21.08.08, 15:19 własnie sie dowiedziałm ze znajomej córka jest w ciązy z blizniakami- chłopakami. Wytrzymała skubana ) az do 39 tyg i dopiero od wczoraj jest w szpitalu. leży na chałbinskiego a dzieciaki sa głowkami ułożeni wiec raczej bedzie rodzic naturalnie (to jest jej drugi poród).Pewenie po wczorajszej informacji ze nie bedzie cc na zyczenie teraz lekarze beda rzadko decydowac sie na cc nawet w przypadku ciaz mnogich Ja w jutro bede na kamienskiego oddawac krew wiec moze podejde na oddział połozniczy i wybadam co i jak a w poniedizałek 3d ;O pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 22.08.08, 12:41 byłam dzisiaj na kamienskiego i podeszłam na izbe przyjec wypytac co i jak. Trafiłam na miła pania połozna oddziałowa zapytałam sie czy ciaze mnogie sa u nich mile widzane i jak wyglada rozwiazanie. powiedizała ze tak i ze raczej robia cesarke (nawet jak sa poprawnie ułozone). Ja oczywiscie wspomniałam ze ejst to ciaza po ISCI i ze juz miałam kilka operqacji na brzuchu - to tylko potwierdziła ze w moim przypadku to raczej cc. Powiedziała tez ze lekarz prowadzacy daje skierowanie i z tym skierowaniem w wyznaczonym dniu przychodzi sie na czczo. szkoda ze nie zapytałam co robic jak akcja porodowa zacznie sie wczesniej niz termin porodu???!!!no ale moze skierowanie daje lekarz juz wczesniej tak w razie czego?? ja na nastepna wizyte chce zapisac sie do pani doktor która pracuje w tym szpitalu wiec wypytam sie dokładniej wiec dam znac 0 Odpowiedz Link Zgłoś
zoska7777 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 22.08.08, 15:00 No jak akcja porodowa zacznie się wcześniej - to rad nie rad do szpitala. I w sumie w jak nie będzie skierowania - to pewnie będzie zależeć od personelu.Ale najlepiej właśnie popytać - choć jak znam życie to i tak zależy od tego jaka akurat jest zmiana lekarzy. Będę czekała na relacje z tego szpitala. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
di.da Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 24.08.08, 14:45 czesc dziewzcyny, przede wszystkim wam gratuluje napisala to ta, co termin miala na 27 stycznia 2007 roku ale moje corki przyszly na swiat - uwaga - 20 grudnia. takze nie takie straszne terminy przedswiateczne, jak je maluja.-) przelezalysmy ok. 10 dni - mnie nie chcieli wypuscic. powiem wam, ze w swieta troche smutno bylo, bo cicho i spokojnie ale jakos tak...ladujaco, bezpiezcnie.... w sama Wigilie wyszlam na ok. 3h na kolacje swiateczna do naszych owczesnych sasiadow. co do dzieci i pomocy, to nie bojcie sie o nia prosic. naprawde na poczatku jest bardzo ciezko chocby z teog wzgledu, ze trzeba sie przeorganizowac, ustawic wszystko itp - w kocnu to nie bedzie jedno dziecko tylko dwoje! na pocieszeie dodam, ze my tez w dwoch pokojach! na poczatku male w kolyskach przy naszych lozkach, potme lozeczka a na ich roczek my sie wynislismy i spimy w tzw. salonie. ale w nast miesiacu sie przenosimy do mieszkania 3 pokojowego, bo nie dalo rady z malymi i wielkim psem.-) zycze wam spokojnych ciaz, niezbyt wczesnie zakonczonych. dorodnyhc maluszkow i jak najmniej problemow Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 25.08.08, 07:28 czesc, dzieki za slowa otuchy ale od razu nasunely mi sie pytania wiec pytam ) w którem szpitalu rodzilas i kto prowadził twoja ciąze? miałac cc czy SN? ile wazyły dzieci, i czy było z nimi ok? pewenie w ciagu dnia cos mi sie przypomnie ale poki co musze leciec pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
di.da Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 25.08.08, 08:12 po pierwsze, rodzilam za granica, gdzie poki co mieszkamy po drugie male urodzily sie pod koniec 34tc, z powodu galopujacej gestozy i wielowodzia. a wczensiej przelezalam dosc w szpitalu. gzdie pod koniec 28tc bylo realnie zagrozenie przedwczesnym porodem. udalo sie opanowac infekcje u mnie (byla w macicy plus jakas grypa) ostatecznie dzieci urodzily sie przez cc (choc glowkowo lezaly) pod koniec 34tc, wazyly 1990g i 2030g. w sumie w dobrym stanie, bo nie lezaly w inkubatorze, tylko jedna coreczka troche pod tlenem. dwa dni lezaly na intensywnej wczesniakow, potem ze mna na popoodowym, w ogrzewanym lozeczku ciuszki na rozmiar 46 na wyjscie byly, a w szpitalu lezal w szpitalnych. zresta wrecz wskazan jest, byscie mialy odpowiendio wczesniej wzsystko rpyzgotowane, bo porod moze was zaskoczyc, naprawde. my nie mielismy nic poza troche ciuszkow, pieluch i innyhc pie.. maxi cosi kupoalismy, jak mnie wypuscili ze szpitala - perosilismy o dwie godziny na zakupy i biegiem do skölepu wozek tez duuuzo pozniej, no ale i tak sie zlozylo, ze nie moglam z malymi wychodzic od razu ciuszki dla wwczesniakow to juz sama kupowalam, zgieta w pol.-) po cc Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 25.08.08, 20:56 to w sumie wagowo twoje córy to były całkiem ok jak na wczesniaki- blizniaki??? przynajmniej tak mi sie wydaje, no i skoro nie lezaly w inkubatorach o tez o czyms swiadczy. dzisiaj mi lekarz powiedział ze z bliznaikami dobrze jest wytrzymac do 34-35 tyg a potem to juz sie rozważa kiedy zrobic cc no zobaczymy , jesli jest tak jak mowi to musze wytrzymać jeszcze min 10-11 tyg a z wyprawka chce byz wyrobiona na 1 listopada, jedziemy w tym tyg po łozeczko, posciel i inne klamoty ), a co tam niech sie wietrzy) a i u mnie tez beda chyba dwie dziewczynki ) Odpowiedz Link Zgłoś
di.da Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 25.08.08, 21:11 dokladnie, wagowo bylo dobrze. az sama sie dziwilam. pozniej troche problemow z jedzeniem jedna corcia miala i tracila na wadze, ale bylo ok. mi tez lekarze mowili zeby wytrwac do 34tc, potem bedzie w miare bezpiecznie. kurcze, ci lekarze sa madrzy Odpowiedz Link Zgłoś
makakigi1 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 01.09.08, 19:32 Ja dzisiaj byłam na usg. Lekarz mówi, że to dwie zdrowe babeczki, póki co wystawione pupami do świata Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 02.09.08, 15:56 no to gratuluje, u mnie tez dziewczynkijedna niby na 100% a druga na 80%, pisze niby bo ostatnio nasłuchaliśmy sie opowiesci o dziewczynkach które w dniu porodu stały sie chłopcem ja osobiscie mam nadzieje ze sie juz nie zmieni i nikomu nic nie wyrosnie tym bardziej ze ostatnio wpadlismy z mezem w zakupowy szał w askocie i ikei i... prawie juz wszystko mamy poza wozkiem i fotelikami samochodowymi )głownie w kolorach rozowo bezowych ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
makakigi1 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 02.09.08, 19:29 Najważniejsze, że są zdrowe i w porównywalnej wadze, chociaż wydaje mi się, że mój mąż po cichu liczył, że przynajmniej jeden maluszek będzie miał 21-szy palec... My z zakupami jesteśmy jeszcze do tyłu, bo ja ciągle pracuję i trochę brak mi czasu. Ale za to dużo koleżanek odkłada już od dawna ciuszki po swoich pociechach. Pozdrawiam. P.S. A odnośnie wózka, to zdecydowaliście się już na jakiś? Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 02.09.08, 19:55 oj te chłopy, mój tez miał taka nadzieje, to znaczy nadal ma ale widze ze juz pomalu zaczyna przyzwyczajac sie do mysli ze bedzie miec babiniec w domu ja tez poki co jeszcze pracuje, ale pojechlismy glowinie po 1 lożeczko. chciałam aby mąz je rozlozy i zeby sie wietrzyło bo pachnie lasem no i nas ponislo, jedno lożeczko i materacyk, to zaraz drugie, to po kocyku, reczniczku, smoczku i butelecze i sie zebralo dobrze ze duze auto to nie bylo problemu z zapakowaniem a co do wroclawskich hurt dzieciech to jest tak: Baby maxx nie daje zadnych rabatów nawet przy duzych podwójnych zakupach, w BAjce przy zakupie gotowkowym za 1000 daja chyba 5% rabatu. My w askocie na niekóre produkty dotalismy 8& a na resze 5% plus karta rabatowa na kazde kolejne zakupyw sumie myslalm ze wydamy tam wiecej a jednak przy kasie sie w miare milo zdziwilam choc i tak po fakcie dowiedziałm sie ze askot jest niby drogi;/ co do wozka to chyba cos takiego www.teutonia.pl/index.php?menu=2&prod=team choc ostatnio dowiedzialam sie ze sa wozki ktore maja szyne i siedziska mozna ustawiac albo jeden za drugim albo obok siebie...szukam szukam i nie moge znależc zreszta wozek kupimy a raczej dziadki po porodzie wiec to nie mam takiego parcia ze juz musi byc a jak u cibie? macie wozek wybrany? do ktorego choidzsz lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
makakigi1 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 04.09.08, 18:12 O, to wózek wybraliśmy taki sam! My już raczej jesteśmy zdecydowani na Teutonię. Pan w sklepie mówił, że jego dużym plusem jest szerokie siedzisko, co daje szansę, że starczy dzieciom na dłużej. Oglądaliśmy inne wózki "jeden obok drugiego", które były tylko o 2 cm zewnętrznie węższe od Teutonii, ale siedziska miały węższe o 13 cm. Jedyna moja obawa co do Teutonii, to czy na pewno zmieści się w wewnętrzne drzwi w mieszkaniu (ona ma 79 cm, a szerokość drzwi to 80 cm, więc "na styk" powinna wejść). Dzięki za informacje co do sklepów. My mamy trochę kuponów rabatowych do wykorzystania i myślę, że w najbliższym czasie z nich skorzystamy. Musimy też jeszcze zrobić małe przemeblowanie w mieszkanku, bo na razie brak miejsca na wstawienie dwóch łóżeczek... Chodzę do dr Pająka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 04.09.08, 21:04 ja tez mierzyłam swoje futryny i tez wydaje mi sie ze na styk wozek powinien sie zmiescić bardziej martwi mnie jednak to ze mieszkam na 3 pietrze bez windy i pewnie czasami bedzie trzeba wtargac go na góre ;/ dr Pająk z tego co wiem to pracuje na Kamienskiego czyli chyba dobry wybór zamierzasz tam rodzić? naturalnie czy przez cc? jakie jest zadnie doktora w tej sprawie? ja do tej pory chodziłam do lekarza który nie prauje w zadnym szpitalu niestety ale teraz ide do lekarki która tam pracuje (tak mi poradziły położne bo byłam juz na izbie przyjec i robiłam wywiad)) no i zobaczymy co powie. Nie weim czy to dobry pomysł zmieniac lekarza w trakcie a raczej prawie na finiszu ciązy...sie okaze za 2 tyg pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
makakigi1 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 05.09.08, 21:31 My mieszkamy na 1 piętrze, ale też nie za bardzo wyobrażam sobie wyjście samej na spacer z dwójką dzieci i wózkiem bliźniaczym wynoszonym z mieszkania... Mam nadzieję, że w praktyce wszystko się jakoś ułoży. Pewnie nie my pierwsze będziemy mieć bliźniaki mieszkając w bloku. Jeśli chodzi o mojego lekarza, to on przez pewnien czas nie pracował w żadnym szpitalu, ale ostatnio też dotarły do mnie wieści, że jest na Kamińskiego. Jeśli to prawda, to chciałabym rodzić tam skoro on prowadzi całą ciążę. Na następnej wizycie go podpytam. Co do porodu to dzieciaki na razie są ułożone pośladkowo i jeśli tak zostanie to chyba cc nieuniknione. Lekarz powiedział jednak, że jeszcze mają miejsce, żeby się obrócić. Gdyby tak się stało i byłoby bezpiecznie to wolałabym naturalnie. A Twój lekarz coś już mówił na temat porodu? Bo chyba nie jest tak, że jak są bliźniaki to musi być cc? Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 06.09.08, 18:08 u mnie jedno dziecie jest ulozone glowa w dól a drugie glowa do gory tak było ostnio i niby sa szanse ze ten jeden sie obróci ten lekarz do którego do tej pory chodziłam mowil raczej o cc.Ostatnio poszłam na izbe przyjecie na kamienskiego wypytac co i jak i polozna z ktora rozmawialm powiedziała ze oni raczej robia cc. U mnie dodatkowym argumentem za cc jest fakt ze jest to ciaza długo oczekiwana, po invitro oraz fakt ze juz miałam kilka operacji na brzuchu robione. Te 3 fakty - blizaniaki, invitro oraz liczne operacje sa niby wskazaniami do cc.A jak bedzie to zobaczymy. za tydzien ide do panie doktor co pracuje w kamienskiego to sie wypytam. A doktor Pajak na pewno pracuje na kamienskiego bo jak bylam na izbie przyjec do jego nazwisko wisalo na liscie lekarzy pelnacych dyzur. A ostnio znajoma znajomej urodziła naturalnie blizniaki 2 dni przed terminem, kazdy wazył powyzej 3 kg )rodizla an chałbinskeigo Odpowiedz Link Zgłoś
makakigi1 Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 18.09.08, 20:24 Coś nam temat zanika... Co u Was słychać? Dziedziaczki rosną? Moje zaczynają się chyba rozpychać w stronę kręgosłupa. Coraz mi ciężej wytrzymywać w pracy w pozycji siedzącej. A jak gr78 było u lekarki z Kamieńskiego? Ustaliłaś jakieś konkrety co do porodu? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lomre Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 08.09.08, 13:55 To i ja się dopisuję. Termin mam na 28 stycznia i w domu 1,5 roczną córeczkę. Okolice Wroclawia Odpowiedz Link Zgłoś
only.cirka Re: Bliźniaki - styczeń 2009 Wrocław 18.09.08, 20:52 Cześć dziewczyny, jestem z Wrocławia i mam dwie córeczki ze stycznia, ale 2008 r.Termin miałam na 8 lutego, a urodziłam 12 stycznia (na początku 37 tyg.).Od 20 piątego miesiąca plackiem lezalam w domu, a od 30 tygodnia ciąży w szpitalu przy Dyrekcyjnej. Święta spędziłam więc w szpitalu, ale nie było tak źle.Cały czas skracała mi się szyjka i musiałam uważać, bo groziło mi to przedwczesnym porodem. Mój lekarz pracuje przy Chałbińskiego, ale polecił mi dyrekcyjną, bo tam mają super sprzęt do ratowania życia noworodkom (a to przy ciąży bliźniaczej zagrożonej przedwczesnym porodem jest bardzo ważne).Zdecydowałam się więc na ten szpital, choć mój lekarz tam nie pracował. Będę trzymac za Was kciuki, żeby wszystko bylo dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
domatorka78 Ja jesten październikowa-listopadowa ale z Wrocław 19.09.08, 07:35 Witam wszystkie dziewczyny z tego forum. Ja co prawda jestem listopadowa,ale zauważyłam podpis Wrocław i już od jakiegoś czasu śledzę Wasze wątki.Myśle,że moje panny jednojajowe nie wytrzymają do listopada i już pod koniec października będą na świecie.Obecnie jestem w 33tc i jak narazie szykuje mi się poród naturalny bo dziewczyny leżały główkami w dół. Tak czytam Wasze posta i dużo z Was ma takie rozsterki jak ja w tych tygodniach ciąży.Wóżek już kupiłam i widzę,że większość z Was już też jest po zakupie albo już wie jaki chce.Ja mam 15 miesięcznego synka więc część rzeczy mam po nim,a część dokupię.Jeszcze się nie zebrałam i nie odwiedziłam żadnej hurtowni we Wrocławiu.Myślę że pojade do Bajki.Bardzo nie lubię Baby-Maxa to hurtownia po prostu zdziera z ludzi np.na allegro wystawiają nocnik grający po 65zł+koszta przesyłaki 15zł a w sklepie on jest za 150zł.Powiedźcie mi jaka to polityka.A i nawet jak kupisz przez allegro to i tak nie można odebrać osobiście!W ascocie jeszcze nie byłam bo straszyli mnie że drogo,ale może czas się tam zjawić i samej ocenić. Trzymajcie się cieplutko i jak najdłóżej w trójpaku,będę zaglądała na wasze forum i może coś napiszę jeszcze od siebie. Pa dziewczyny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Ja jesten październikowa-listopadowa ale z Wr 19.09.08, 12:47 czesc - baby-maxx rzeczywiscie przesadza z tym odbiorem a raczej brakiem odbioru. JA pracuje dosłownie 1 km od baby maxxa i nie opłaca mi sie płacic za przesyłke 15 zł wiec odpusciałam sobie ta hurtownie. Co do bajki to tez mam taka sobie opinie, byłam tam kilka dni temu chciał dokupic butelki , termopak, smoczki, podgrzewacz firmy Tommee Tippe i rzeczy typu wkładki dla siebie do szpitala, majtki jednorazowe i poprostu pełna bieda poki co wiekszosc zakupów zrobiłam a askocie (jakos niezauwazyłam aby była jakos bardzo drogo, dostlismy rabat na 8 i 5% wiec w sumie na jedno wyszło)a reszte dokupuje na allegro.znajduje sprzedajacego ktory ma najwiekszy wybor towaru który mnie interesuje i robie zakup hurtowe - poki co sie nie zawiodłam do którego lekarza chodisz i gdzie bediesz rodzic?? ja poki co spotkałam sie z opinia za ciaze mnogie rozwiazuje przez cc nawet jesli dzieci sa głowkowo ułożone (choc peweni jak sie uprzesz to cie do cc nie zmusza)ja poki co jestem za cc a jak sie skonczy to zobaczymy listopad\grudzien Aha jaki wozek kupiłas jesli mozna wiedzec??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
domatorka78 Re: Ja jesten październikowa-listopadowa ale z Wr 19.09.08, 13:12 Witaj gr78. Może ja też podjadę do askota na zakupy.Zakupy na allegro to u mnie są na porządku dziennym.Prawie wszystko tam kupiłam dla moich panien:śliczne kocyki,sukieneczki,spodenki,sweterki dosłownie dostałam małpiego rozumu.Nawet wózek kupiłam na allegro co prawda używany ale naprawdę w b.dobrym stanie.Podaję Wam stronę z linkiem na allegro wózka który kupiłam: www.allegro.pl/item438917792_wozek_bliznieta_mothercare_urban_detour_twin.html Mam go już w domu i jest rewelacyjny lekki,zwrotny dosłownie exstra tylko że szeroki bo 86cm,ale jakoś to przeżyję.Kupiłam go dlatego,że mój synek 15 mies.coprawda zaczął mi od wczoraj chodzić ale wątpię aby wytrzymał 1,5godz.spacer z pannami więc będę go sadzała z nimi do wózka a nóżki będzie miał na tym plastikowym trójkącie.A na wiosnę chcę kupić jeden za drugim. A lekarza do którego ja chodzę nie znacie bo on przyjmuje w Oławie,ja będę rodzić w Oławskim szpitalu,tam rodziłam swojego synka i bardzo sobie chwalę opiekę i salę porodową.Ja mieszkam w miasteczku koło Wrocławia.Co do porodu naturalnego to ktoś wprowadził Cię w błąd gr78 dlaczego mięliby Cię ciąć skoro główkami do dołu to najbardziej naturalna pozycja nawet dla bliźniąt,mój lekarz jak najbardziej uświadamia mnie,że będzę rodzić naturalnie a ja o tym marzę.Nie chcę cc bo kolejne dni po cc to koszmar i kilka tygodni masakry i męczenia się z bólem.Ja pierwszy poród wspominam super i zdaję sobie sprawę,że ten może być gorszy(nie ze względu na podwójną ciążę) bo każdy poród jest inny.Poród bliźniaczy jest tylko o kilka minut dłuższy i wcale nie musi być jakiś koszmarny. Trzymajcie się cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
gr78 Re: Ja jesten październikowa-listopadowa ale z Wr 19.09.08, 13:49 z tym wozkiem to chyba najwiekszy problem ja na poczatku byłam zdecydowana na teutonie i miał to byc jednen drozszy wozek i miał by niby słuzyc nam długo długo, ale ostanio cos mi sie zmieniło i chyba bedzie inaczej. Ten wozek który ty kupiłas to tez go ogladałam ale myslałam zeby kupic go na juz jak maluchy beda siedzec. musze teraz pomyslec na wozkiem na zime. Sa na allegro wozki polskich firm typu TAKO DUO za jakies 1000 - mysle ze to bedzie cos takiego, jakos przepekamy zime i wiosne a potem jakas fajna lekka spacerówka 3- kołowa a co do porodu to tak mi poiwedzeli lekarze ze taka niby tendencja jest. Ja planuje rodizc na kamienskiego, byłam tam i rozmawiałm z połozna i ona to potwierdziła.Ale zdaje sobie sprawe ze nie moga nikogo zmusic do cc. JA od pocztku ciazy byłam za cc, choc teraz prawde powiedizawszy im dłuzej o tym mysle i czytam to zaczynam sie wachac i juz sama nie weim czego chcę ;/ chyba zdam sie na lekarzy. moje dzieciaki tez poki co sa ułozone głowami do dołu (tzn jedna do dołu a druga jakos w poprzek lezy) ile waza twoje maluchy? moje smoczyce w 27tyg wazyły 1200 chyba całkiem sporo Odpowiedz Link Zgłoś