Dodaj do ulubionych

Synapsis czy Prodeste ??

27.07.13, 16:06
Na październik jestem zapisana z synkiem ( obecnie 21 mc. ) do Synapsis.Tak naprawde dalej nie wiem na czym stoimy. Maly co tydzien ma zajecia z psychologiem. Dostalismy od niego program terapeutyczny metodą Delacato. Psycholog tak naprawde musi jeszcze przeprowadzić parę spotkań, zeby stwiedzic czy sa jakies zaburzenia rozwoju. Jednak dał mi do zrozumienia ze jak pojedziemy do Warszawy diagnozowac małego to raczej nie wrócimy bez niczego. Zastanawiam sie tylko czy jest sens jechac tak daleko skoro w moim mieście jest Prodeste (jestem z Opola). Chodzac z malym na zajecia SI, do logopedy widze ze najwyżej w gabinecie potrafi wysiedziec 30 minut, nie dłużej. Nie wyobrazam sobie zatem wyjazdu do Warszawy i tam spedzenia polowy dnia w Synapsis. Jezeli maly bo 30 minutach nie bedzie chcial wspólpracowac tylko bedzie leciał do drzwi to co to bedzie za rzetelna diagnoza, no chyba ze takie zachowanie juz bedzie sugerowac ze cos z nim nie tak. W Prodeste jak nie uda sie za pierwszym razem to jest mozliwośc kolejnego dnia. Byc moze w Synapsis tez ale czy juz na drugi dzien tego nie wiem. W zasadzie to pieniadze juz nie garaj roli, zastanawiam sie tylko czy w Prodeste beda potrafili dobrze zdiagnozowac 2 letnie dziecko.
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Synapsis czy Prodeste ?? 27.07.13, 16:23
      Jesli jestes z Opola, to nie widze koniecznosci jechania do Warszawy. Prodeste ma swietne opinie i zwlaszcza, ze masz ich na miejscu, to maja jedna zasadnicza przewage nas Synapsis: nie tylko diagnozuja dziecko (diagnoza kliniczna i funkcjonalna), ale tez moga kierowac dalsza terapia, nie tylko u siebie, sa otwarci na wspolprace z innymi osrodkami i placowkami pedagogicznymi. poczytaj bloga Agnieszki, mamy Frania, sprzedali dom i przeniesli sie do Opola wlasnie po to, zeby miec na miejscu dostep do CALOSCIOWEJ terapii :
      dzielnyfranek.blogspot.nl/
      Zadzwonic i zapytac do Prodeste na pewno nie zaszkodzi i nie sadze, zeby odradzali Synapis, jesli sami nie byliby w stanie zdiagnozowac tak malego dziecka. Synapsis jest niestety tak oblegane, ze poza diagnoza na wiecej po prostu ciezko liczyc. Z tego co sie orientuje, obie poradnie maja zblizone poglady i nieraz razem wspolpracuja, wiec nawet jak diagnoze kliniczna bedziesz miec w Synapis, gryzc sie raczej nic nie bedzie.
    • elipsa.22 Re: Synapsis czy Prodeste ?? 27.07.13, 18:44
      My robiliśmy diagnozę w Synaspis. Pełen profesjonalizm! Jest to najstarszy i moim zdaniem najlepszy ośrodek diagnostyczny w Polsce. Właściwie, wszyscy inni się u nich szkolili. Natomiast z ewentualną dalszą terapią, wal śmiało do Prodeste, ja również słyszałam same pochlebne opinie o tamtejszych terapeutach. W Synapsis główną metodą terapii jest behawioralna i to moim zdaniem nie zawsze jest najlepsza metoda, choć w niektórych wypadkach jedyna skuteczna.
      • mmr09 Re: Synapsis czy Prodeste ?? 27.07.13, 20:15
        Nigdy w zyciu nie widziałam tak dokładnej i profesjonalnej diagnozy jak ta z Prodeste. Ale nie mam doswiadczenia z Synapsis. Natomiast oddałabym wiele zeby miec na miejscu Prodeste.
    • fundacjaprodeste Re: Synapsis czy Prodeste ?? 28.07.13, 15:45
      devonka0 napisała:

> W zasadzie
      > to pieniadze juz nie garaj roli, zastanawiam sie tylko czy w Prodeste beda pot
      > rafili dobrze zdiagnozowac 2 letnie dziecko.

Damy radę:) Diagnozujemy z powodzeniem również maluchy, nawet przez 1. r. ż. Część naszych terapeutek specjalizuje się we wczesnym wspomaganiu rozwoju. Tak naprawdę obecnie coraz więcej dzieci zgłaszanych jest do interwencji bardzo wcześnie, co cieszy.
      Rzecz jasna nie odradzamy Synapsis, to bardzo dobry ośrodek:)

pozdrawiamy serdecznie,
      FP
      • jot12spoko ostrzegam przed fundacja prodeste 19.09.13, 21:46
        ostrzegam przed fundacją Prodeste z Opola, zwłaszcza przed ich diagnostyka oraz szkoleniami z metody Delacato. Pracujące w fundacji osoby sa nieprofesjonalne, nie maja stosownych certyfikatów ,to jest chory biznes na chorych dzieciach jak mowil prof. Witkowski.
        • nefret_ete Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 19.09.13, 21:52
          łahahahah dobre dobre!!!!
          no ale cóż, każdy ma prawo do swojej opinii!
          • jot12spoko Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 19.09.13, 22:10
            to nie jest tylko moja opinia!!!!proszę poprosić pracowników fundacji PRODESTE o pokazanie certyfikatów np. takich dotyczących ukończenia studiow podtplomowych z diagnozy i terapii autyzmu.
            Uważam że ludzie powinni wiedzieć że za darmo w swojej rejonowej poradni psychologiczno-pedagogicznej mogą otrzymać profesjonalna diagnozę i opinię o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju - na podstawie tej opinii mogą dostać 6 godzin bezpłatnej terapii pedasgogicznej psychologicznej i logopedycznej. To wstyd zarabiać na chorych dzieciach wiedząc ze mają one prawo do bezpłatnej pomocy
            • tijgertje Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 19.09.13, 22:22
              Uważam że ludzie powinni wiedzieć że za darmo w swojej rejonowej poradni psycho
              > logiczno-pedagogicznej mogą otrzymać profesjonalna diagnozę

Nie wiem, co masz do Prodeste, ale jak znasz tak solidne poradnie ppp, to dawaj konkretne namiary do prypietego na gorze watku. Kazdy adres gdzie zrobia tak dokladne diagnozy (kliniczne i funkcjonalne) jak w Prodeste bedzie dla wielu rodzicow na wage zlota. Bo na razie to mamy pisza raczej o takich idiotyzmach, jak wykluczanie autyzmu, bo dziecko patrzy w oczy (nie wazne jak), albo uklada wieze z klockow, albo stawianiu diagnozy nawet bez badania czy obserwacji dziecka. Zatem jesli masz konkretne zarzuty do Prodeste, to mysle, ze w pierwszej kolejnosci nalezaloby ich poprosic o wyjasnienia, a tu podac ewentualnie konkretne problemy, a nie pluc jadem tylko dlatego, ze diagnoza u nich jest platna.
              • jot12spoko Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 19.09.13, 22:39
                a jakie ty znasz mocne strony PRODESTE? czy wiesz jakie kwalifikacje mają osoby prowadzące tam diagnozę? Czy wiesz jakie stosują narzędzie diagnostyczne i czy one mają uzasadnienie w diagnozie autyzmu? W państwowej placówce masz natomiast pewnośc że przestrzega ona naukowych standardów(po prostu musi przestrzegć) i nie usiłuje się przypodobać rodzicom tylko podaje prawdę w oczy(niestety nie wszyscy to lubia ale prawda jest korzystna dla rozwoju dziecka.Czy ktoś z was czytal książkę prof. Witkowskiego "chory biznes na chorych dzieciach"?
                • tijgertje Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 19.09.13, 22:45
                  Naprawde wierzysz w to co piszesz???

"W państwowej placówce masz natomia
                  > st pewnośc że przestrzega ona naukowych standardów(po prostu musi przestrzegć)
                  > i nie usiłuje się przypodobać rodzicom tylko podaje prawdę w oczy(niestety nie
                  > wszyscy to lubia ale prawda jest korzystna dla rozwoju dziecka."

Poczytaj forum. Sorry, ale te tezy rto bzdury do kwadratu. Zarowno pediatrzy, jak i pracownicy ppp NAJCZESCIEJ baldego pojecia nie maja o poprawnej diagnostyce autyzmu. Nie znam wszystkich w Prodeste, ale co nieco o kwalifikacjach niektorych pracujacych i diagnozujacych tam osob akurat wiem :P
                  • jot12spoko Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 19.09.13, 23:22
                    Rejonowa poradnia psych - ped. nie musi się znać na autyzmie, ale musi skierować dziecko do poradni specjalistycznej, a tak już na pewno będzie osoba która bezpłatnie zdiagnozuje i wyda stosowny dokument. Prodeste opisuje w swoich dokumentach pod nazwą: diagnoza funkcjonalna elaboraty, w których jak wycisnąć to zostaje bardzo mało treści.
                    skoro coś wiesz o wykształceniu ludzi z PRODESTE, to powiedz czy mają oni ukończone specjalistyczne studia podyplomowe na temat autyzmu? Bo jeśli ktoś ma doktorat z pedagogiki to jeszcze nie znaczy ze jest wykształcony z zakresu autyzmu
                    • bajkispzoo Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 09.11.13, 00:32
                      To znów zachęcam do zainteresowaniem się tematem, w ktorym ponoc jestes taka biegła. Czy wiesz jaki jest czas diagnozowania dziecka w Synapsis? Wiesz? no to Ci powiem. Diagnozują dzieci do lat dwóch spoza Warszawy! A może wiesz ile się czeka na diagnostykę w Instytucie Psychiatrii i Neurologii w Warszawie( bardzo znana psychiatra dr. Urbanowicz coś Ci mówi?) Nie, to też Cię oświecę. Dwa lata dla dziecka powyżej 3 lat, około roku dla dziecka do 3 lat ( moja córka jest 803 na liście oczekujących, stan na czas rejestracji w maju 2013. To może chociaż wiesz ile sie czeka do Mikoszowa? A tak, musiałabyś znać ten ośrodek, no przecież... Więc jest taki sobie ośrodek, z całkiem dobrym dr Borysem do którego czeka sie kilka miesięcy na wizyte kwalifikującą do diagnozy ( moja corka czekała od maja do października). Ja nie wiem jak Ciebie uczuli na tych mądrych szkolach które kończyłaś ale w moim, matczynym odczuciu to nie jest wczesna interwencja rozwoju. A i taki detal, wszystkie te namiary znam bo jestem mamą której zależy na swoich dzieciach, w naszej PPP nie potrafili podać choćby telefonu. Więc faktycznie, czas oczekiwania 3 miesiące oraz 950 zlotych za rzetelną diagnozę w Prodeste to faktycznie zbrodnia przeciw ludzkości. Czyste pasozytnictwo. Ku najlepszemu interesowi dziecka, a nie etatów w PPP.
                • black-cat Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 24.09.13, 09:29
                  A wiesz, że w państwowych placówkach też prowadzi się terapię SI, którą Witkowski krytykuje? Rodzice idąc do poradni państwowej uważają, że dostaną profesjonalną pomoc za darmo w placówce przestrzegającej jak to piszesz "naukowych standardów". Niestety nie jest tak jak myślisz, jeszcze całkiem niedawno terapeuci w poradniach rejonowych bawili się kinezjologię edukacyjną, dopiero po miażdżącej krytyce tej terapii przez PAN większość przestała kręcić z dziećmi ósemki (chociaż znam takich, którzy twierdzą, że wierzą w skuteczność tej terapii).
                • bajkispzoo Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 09.11.13, 00:20
                  Oczywiście że znam!!!! Znam kwalifikacje terapeutów moich dzieci w Prodeste, przedstawili mi sie, opowiedzieli o swojej ścieżce zawodowej. Czy znam narzędzia diagnostyczne? Naturalnie!!! Mam je wypisane na pierwszej stronie raportu z badania!!!!! co do pewności w państwowej placowce tu akurat takiej nie mam, ba mam nawet gigantyczne przypuszczenia że PPP nie zna aktualnych standardów ( diagnoza w drugim roku życia to nie to samo co diagnoza PO drugim roku życia jak twierdzi moje PPP w Opolu). Czy Prodeste próbuje sie przypodobac rodzicom? No właśnie nie, ani trochę. Usłyszałam nie raz wiele gorzkich słów o synu ( choć starano się je przekazać delikatnie) bo taki jest stan mojego syna, ze słynnym już tekstem na przekazaniu diagnozy " pani syn ma CZR, a pana syna nie poznalam( bo mąż wypierał wtedy informacje ze z synkiem moze być cokolwiek nie tak i gloryfikował go podczas wywiadu). I tak, czytałam książkę Witkowskiego, ale związku nie widzę.
            • black-cat Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 23.09.13, 20:22
              No oczywiście, że można i tak. Jeżeli jednak sądzisz, że w poradniach rejonowych wszyscy terapeuci mają certyfikaty i studia podyplomowe z diagnozy i terapii autyzmu to jesteś w błędzie.
              Są dobre poradnie rejonowe i są takie od których lepiej trzymać się z daleka. Jakiś czas temu przygotowywałam do obrony córkę mojej znajomej. Kończyła studia podyplomowe z logopedii w jakimś Pcimiu Dolnym. Wyjątkowo tępa była, zresztą pomimo, że pracę udało jej się napisać całkiem nieźle (z moją skromną pomocą) to już obronę zaliczyła na 3, bo okazało się, że jednak nawet w Pcimiu wymagają podstawowej wiedzy. Ostatnio widziałam się z nią i z dumą oświadczyła, że pracuje z dziećmi autystycznymi w poradni rejonowej. Nie musiałam zadawać wielu pytań, żeby dowiedzieć się, że od czasu studiów niczego nowego sobie nie przyswoiła. W tym przypadku nie można mówić o jakiejkolwiek pomocy, po prostu rodzice marnują czas.
              • jot12spoko Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 25.09.13, 07:12
                rozumiem ze wszędzie sa ludzie i ludziska;ty krytykujesz poradnie rejonowe bo spotkalas tam niedouczonych ludzi,a ja niedouczonych ludzi spotkałam w prodeste;bylam wręcz zażenowana tym co mówili i proponowali;min.poprosili żeby pokazac im inne dokumenty,pokazalam orzeczenie z poradni gdzie było napisane min. ze dziecko dobrze funkcjonuje,a oni potem przepisali to do swojej diagnozy tyle tylko ze nie za darmo
            • bajkispzoo Re: ostrzegam przed fundacja prodeste 09.11.13, 00:01
              Jak nie tylko Twoja to czyja jeszcze?Jakieś personalia?
              Certyfikaty widziałam: pedagogika specjalna, doktoraty, psychologia, NGO Synapsis, Delacato, jezyk migowy, makaton...i w pierony więcej. Ceryfikatu DAN, które jako jedyne obiecuje uleczyć autyzm dzisiaj nie widziałam , ale tez jakby takowe mieli to bym uciekała w popłochu. Więc dobrze że nie obiecują leczyc z autyzmu, ani dzisiaj ani jutro:)
              W naszym PPP terapii nie dają, ani godzinki ani minuty, ani nawet porządnej diagnozy. Nie chce się wymądrzać ale uznając , że wszędzie jest tak jak u Ciebie wykazujesz niemałą omnipotencję i deficyty w zakresie teorii umysłu. Czy myślałaś o diagnostyce?:)
        • fundacjaprodeste Warto nadmienić... 23.09.13, 09:58
          ... że Fundacja Prodeste odpowiada także za wzrost napięcia w świecie arabskim oraz za topnienie lodowców:))

Ciepło pozdrawiamy,
          FP

• nefret_ete Re: Warto nadmienić... 23.09.13, 19:19
            :) :) :)
          • jot12spoko Re: Warto nadmienić... 25.09.13, 13:38
            "że Fundacja Prodeste odpowiada także za wzrost napięcia w świecie arabskim
            > oraz za topnienie lodowców:))"
            no cóż - jak widzę Fundacja Prodeste ma poczucie winy ,to dobrze ,szkoda tylko że obciąża się winą nie za to, za co naprawdę powinna czuć się winna :)
            • tijgertje Re: Warto nadmienić... 25.09.13, 19:48
              jot12spoko napisał(a):

> "że Fundacja Prodeste odpowiada także za wzrost napięcia w świecie arabskim
              > > oraz za topnienie lodowców:))"
              > no cóż - jak widzę Fundacja Prodeste ma poczucie winy ,to dobrze ,szkoda tylko
              > że obciąża się winą nie za to, za co naprawdę powinna czuć się winna :)

Nawet ja mimo zdiagnozowanego autyzmu widze, ze poradnia Prodeste ma co najwyzej poczucie humoru a nie winy. Hmmmmm....
              • jot12spoko Re: Warto nadmienić... 25.09.13, 21:53
                pewnie zauważylaś uśmiech na koniec mojej wypowiedzi, ja też mam poczucie humoru, może nieco bardziej wysublimowane:) zresztą ty także je posiadasz:)
                • nefret_ete Re: Warto nadmienić... 26.09.13, 18:16
                  " pewnie zauważyłaś uśmiech na koniec mojej wypowiedzi, ja też mam poczucie humor
                  > u, może nieco bardziej wysublimowane:) "
                  ja np zauważyłam wredny ironiczny uśmiech, a nie wysublimowane poczucie humoru
                  • jot12spoko Re: Warto nadmienić... 26.09.13, 22:02
                    no cóż, pewne niuanse nie każdy może zobaczyć :)
                    bywa też że niektórzy mają trudności z interpretacją :)
                    • nefret_ete Re: Warto nadmienić... 27.09.13, 11:15
                      Ty, jako mama autika powinnaś się może powstrzymać od takich uwag
          • bajkispzoo Re: Warto nadmienić... 09.11.13, 00:48
            No kocham Was za ten dystans:DDDDDDDDDD
      • jot12spoko Re: Synapsis czy Prodeste ?? 19.09.13, 22:11
        dwuletnie dziecko potrafi zdiagnozować kazda poradnia psychologiczno-pedagogiczna BEZPLATNIE!!!!ludzie,nie dajcie się naciągac!!!!
        • tijgertje Re: Synapsis czy Prodeste ?? 19.09.13, 22:23
          Taaaa, akurat!
          • jot12spoko Re: Synapsis czy Prodeste ?? 19.09.13, 22:42
            jeśli rejonowa nie potrafi - to ma obowiązek skierować dziecko do poradni specjalistycznej - katże bezpłatnej.Ludzie nie dajcie się zwariować!
            • tijgertje Re: Synapsis czy Prodeste ?? 19.09.13, 22:48
              Twierdzisz wyzej, ze kazda potrafi. A jak nie potrafi, to czesto po prostu nie widzi podstaw do diagnozy, bo latwiej zwalic na "niewydolnosc wychowawcza" rodzicow. a swoja droga to czym ci tak Prodeste podpadlo? Poza cena? Nie moga diagnozowac za darmo, bo po prostu NFZ nie pokrywa tak wysokich standardow.
              • jot12spoko Re: Synapsis czy Prodeste ?? 19.09.13, 23:24
                czy znasz książkę profesora Witkowskiego "Chory biznes na chorych dzieciach"Jeśli nie to radze - przeczytaj sobie

• nefret_ete Re: Synapsis czy Prodeste ?? 20.09.13, 12:31
                  No właśnie a co Ty wiesz o Prodeste? co Ty wiesz o placówkach w których byłam z 2jką moich dzieci przez ostatnie 3 lata???nic nie wiesz- taki jest wniosek po przeczytaniu Twoich wypowiedzi.
                  Gdzie jest ta rewelacyjna ppp albo inna państwowa placówka w okolicy śląska i małopolski , którą mozesz polecić rodzicom, w której nie będą musieli czekać 1-2 lata na diagnozę,a jeśli ją dostaną to gdzie jest ten ośrodek, w którym można prowadzić skuteczną terapię???
                  Gdyby nie Prodeste moje dzieci i dzieci znajmomych nie funkcjonowałyby. Masz dziecko z autyzmem? jeśłi tak ro ryzykujesz, ze książka którą przeczytałaś pozwoli Twojemu dziecu dobrze/w miarę normalnie żyć?
            • majowa23 Re: Synapsis czy Prodeste ?? 20.09.13, 15:59
              Ja w przyszłym miesiącu wybieram się z dzieckiem do Prodeste. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.
              Wcześniej byłam w dwóch ppp. W obu trafiłam na naprawdę kompetentne osoby, z dużą wiedzą i zaangażowaniem. Czytając inne wpisy na forum, wiem, że miałam wyjątkowe szczęście. Pierwsza z nich była to poradnia rejonowa. Trafiłam tam z 20 miesięcznym synkiem. Panie wykonały dziecku odpowiednie testy (DSR) i po raz pierwszy usłyszałam, że coś jest na rzeczy. Otrzymaliśmy dokładne wskazówki, gdzie dalej iść. Wniosek o orzeczenie o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju. O same zajęcia musieliśmy walczyć, dzwonić po całym mieście, szukać miejsc. Dostaliśmy po 1 godzinie w tygodniu logopedę i psychologa. Potem byliśmy w ppp zajmującej się dziećmi z autyzmem. Również niezwykle życzliwa, kompetentna pani. Zebrała wywiad, pokierowała dalej - mamy iść do psychiatry i jak dziecko dostanie konkretną diagnozę - starać się o orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego.
              Dlaczego więc wybieramy się do Prodeste? Dlatego, że poszliśmy do psychiatry, która na dwóch spotkaniach mówiła, że po dziecku "widać autyzm", potem uznała, że możemy je posłać do zwykłego przedszkola, "może da radę". Żadnego "papierka" z odbytych 4 wizyt nie mamy, żadnych konkretów. W sumie były to 4 wizyty, a całość rozciągnęła się w czasie o prawie rok po to, żebyśmy ostatecznie zostali "na lodzie" - bez diagnozy, bez opinii i z koniecznością posłania dziecka do zwykłego przedszkola, choć wszyscy terapeuci, do których chodzimy, są zdania że sobie tam nie poradzi. Mam poczucie, że straciliśmy ponad rok czasu. Owszem - niezupełnie, bo wwr mamy.
              • jot12spoko tylko dlatego ze place podatki 21.09.13, 07:38
                w takim razie ja miałam szczęście w nieszczęściu; moja rejonowa poradnia skierowała mnie do psychiatry dziecięcego; ten postawił diagnozę i potem poszłam do poradni psych - ped. specjalistycznej. Tam dostałam nie tylko diagnozę ale i wskazówki jak postępować z dzieckiem. Przyjęli mnie nawet w tej poradni na wwr (6 godz-logopeda, pedagog - specjalista od autyzmu, psycholog.)Przyglądając się dziecku poznali że dobrze rokuje i wypisali orzeczenie do przedszkola masowego z towarzyszącym dodatkowym nauczycielem; pani pedagog-specjalista od autyzmu poszła do przedszkola i zrobiła szkolenie dla nauczycieli. Wszystko to za darmo. Ja po prostu nie miałam pieniędzy a chciałam pomoc dziecku tak jak wy-udało mi się dlatego wskazuję wam taką droge i nie podaje nazwy bo w każdym miescie macie taka możliwość.przeciez państwo przekazuje na kazda opinię wwr i na kazde orzeczenie dla autyzmu dodatkowa gotówkę,chyba 9 razy więcej niż na zdrowe dziecko.Trzeba tylko zadac od samorządu żeby te pieniądze nie trafialy np. na drogi!!!!
                • gemmavera Re: tylko dlatego ze place podatki 22.09.13, 22:20
                  jot12spoko napisał(a):

> Przyjęli mnie nawet w tej poradni na wwr (6
                  > godz-logopeda, pedagog - specjalista od autyzmu, psycholog.)Przyglądając się dz
                  > iecku poznali że dobrze rokuje i wypisali orzeczenie do przedszkola masowego z
                  > towarzyszącym dodatkowym nauczycielem; pani pedagog-specjalista od autyzmu

A jakie studia trzeba skończyć, żeby byc specjalistą od autyzmu? Znaczy jakie wykształcenie ma ta pedagog oprócz skończenia studiów pedagogicznych?
                • black-cat Re: tylko dlatego ze place podatki 24.09.13, 09:19
                  Moja znajoma (o której pisałam wyżej) też pracuje w poradni rejonowej i też nazywa siebie specjalistą od autyzmu. Nie jest żadnym specjalistą, niestety. Ukończenie studiów podyplomowych z logopedii na tróję to jej największy sukces. Najgorsze jest to, że rodzice nie mający pieniędzy na terapię są na nią skazani i podejrzewam będą wierzyć, że jest świetna.
                  I o ile z dziećmi "dobrze rokującymi" może sobie pracować i jeżeli w zespole będą lepsi od niej specjaliści to zrobią część pracy za nią, to już te gorzej rokujące dzieci nie będą miały szansy na jakąkolwiek poprawę.
                  • jot12spoko Re: tylko dlatego ze place podatki 25.09.13, 07:17
                    weszłam do internetu i kilknęlam - studia podyplomowe z autyzmu- wyskoczylo mi kilka uczelni i jeszcze kursy kwalifikacyjne w roznych miastach; logopedia nie uprawnia do pracy z autyzmem ,moje dziecko w poradni psych ped pracuje na wwr z neurologopedą, psychologiem klinicznym i pedagogiem specjalnym - specjalistą ds. autyzmu.Ja ćwicze w domu wg. ich wskazówek. Efekty są widoczne!A wszystko to za darmo!
                    • black-cat Re: tylko dlatego ze place podatki 25.09.13, 09:08
                      Ależ jak najbardziej uprawnia. Neurologopeda w poradni to nikt inny jak logopeda po studiach podyplomowych z neurologopedii (nie dowiedziałam się na nich niczego, czego wcześniej nie wiedziałam, może dlatego, że ja z tych wyjątkowo dociekliwych). Psycholog kliniczny? To też interesująca sprawa. W tej chwili można skończyć studia o szumnej nazwie psychologia kliniczna, tylko niestety w dalszym ciągu psychologiem klinicznym się nie jest i znam zaledwie kilku, którzy po wieloletniej pracy w szpitalach przeszli do poradni (żeby zostać psychologiem klinicznym musisz popracować trochę w szpitalu i spełnić jeszcze kilka innych warunków). Pedagog specjalny - to lubię najbardziej. Najłatwiejsze studia w Polsce, APS trzyma poziom chociaż coraz częściej i oni wypuszczają kiepsko przygotowanych absolwentów. Ukończenie jakichkolwiek studiów nie przygotowuje do pracy z dziećmi autyzmem niestety. Moim celem nie jest przekonanie Cię, że źle trafiłaś, tylko chcę wyjaśnić, że w poradniach (również specjalistycznych) nie zawsze pracują osoby, które powinny tam pracować. Udało Ci się trafić na dobry zespół, ale gdybym ja miała zdiagnozować swoje dziecko pod kątem autyzmu udałabym się tam tylko w ostateczności (warunki finansowe). Podobnie w przypadku terapii.
                      • jot12spoko Re: tylko dlatego ze place podatki 25.09.13, 13:33
                        kiedy Cię czytam przypomina mi się fragment z " W pustyni i w puszczy" Sienkiewicza : jak Kali ukraść krowę to być dobry uczynek, jak Kalemu ukraść krowę to być zły uczynek (gdzie Kali to prywatne poradnie oferujące za ok.1000 zł. diagnozę ,która każdy ma prawo otrzymać za darmo w publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej) :)
                        • black-cat Re: tylko dlatego ze place podatki 25.09.13, 17:35
                          Oczywiście, że każdy ma prawo otrzymać bezpłatną diagnozę, ale nie każdy chce. Znaczna część rodziców poradnianym diagnozom nie ufa i woli zapłacić 1000 zł za takową w sprawdzonym ośrodku.
                          • elipsa.22 Re: tylko dlatego ze place podatki 25.09.13, 19:49
                            black-cat napisała:

> Znaczna część rodziców poradnianym diagnozom nie ufa i woli zapłacić 1000 zł za takową w sprawdzonym ośrodku.

No i chyba wracamy do tego, co napisała jot12spoko, że to jest "chory biznes na chorych dzieciach"
                            • jot12spoko Re: tylko dlatego ze place podatki 25.09.13, 21:50
                              "Znaczna część rodziców poradnianym diagnozom nie ufa i woli zapłacić 1000
                              zł za takową w sprawdzonym ośrodku.

uważam takie zaufanie za irracjonalne i oparte na tzw myśleniu magicznym, zyczeniowym(rodzic myśli - jestem dobrym rodzicem bo zapłaciłem - oraz - skoro zapłacę dużo otrzymam dobry produkt- ).Rozumiem rodzica będącego w traumie, takie myślenie jest jednym z etapów wychodzenia z traumy związanej z choroba dziecka .Mam jednak w związku z tym racjonalne pytania:
                              1.co to znaczy "Sprawdzona poradnia"?
                              2.na jakiej podstawie rodzic "ufa "tej a nie innej ?
                              3.po co rodzicowi diagnoza funkcjonalna?
                              4.czego tak naprawdę rodzic potrzebuje?
                              5.jakie są jego cele jesli chodzi o wychowanie i przyszlość dziecka?
                              Jeśli sobie odpowiecie na te pytania szczerze,to zrozumiecie co jest naprawdę ważne w wychowaniu waszego chorego dziecka, ustalicie priorytety i nie będziecie marnotrawić pieniędzy,ktore możecie wydac w inny, sensowny sposób, na przykład na krótki wypad w plener integrujący rodzinę
                              • nefret_ete Re: tylko dlatego ze place podatki 26.09.13, 18:10
                                jacieeee jakaś Ty mądra.....ile lat minęło od diagnozy Twoje dziecka, ile ośrodków odwiedziłaś że masz taką dogłębną wiedzę nt prowadzenia terapii i jej skuteczności?
                                co Cie obchodzi na co ludzie wydaja pieniądze? Dla Ciebie ważniejszy jest wypad w plener niż terapia w świetnym ośrodku, Twoja sprawa, co mnie to obchodzi?
                                "na jakiej podstawie rodzic "ufa "tej a nie innej ?" a Ty na jakiej podstawie ufasz tej a nie innej?
                                > 3.po co rodzicowi diagnoza funkcjonalna?- W Prodeste rodzicowi robią diagnozę funkcjonalną :)hehe dobre

ale moje główne pytanie jest takie: po co pojechałaś do Prodeste skoro dostałaś świetną opiekę w poradni rejonowej?
                                • jot12spoko Re: tylko dlatego ze place podatki 26.09.13, 22:11
                                  ODPOWIADAM:
                                  - obchodzi mnie na co ludzie wydają pieniądze ponieważ odczuwam empatię, współczucie i solidaryzuję się z innymi rodzicami ,a nie z instytucjami

- nie obchodzi mnie sam wypad w plener ale integracja rodziny

- istotnie dostałam świetną opiekę w poradni rejonowej, a ci którzy w swojej rejonowej poradni tego nie mają - powinni zacząć stawiać wymagania i żądać podniesienia standardów

- a do Prodeste pojechałam całkiem niepotrzebnie, ponieważ zwiodła mnie ich reklama,
                                  • nefret_ete Re: tylko dlatego ze place podatki 27.09.13, 11:25
                                    nie mam poczucia, ze solidaryzujesz się ze mną, wiec nie uogólniaj. Co oznacza solidaryzowanie się z intytucja Twoim zdaniem?
                                    Nie zapominaj, że jest wielu rodziców na tym forum i nie tylko, którym Prodeste pomogło. Jeśli Tobie nie- zdarza się i tak, ale pisz że prodeste jest złe, bo moze nie jeden zagubiony rodzic, któremu nikt dotąd nie pomógł, trafi tam i otrzyma pomoc

dalej nie poleciłaś tej poradni rejonowej- szkoda, skoro taka świetna

Z pewnością każdy z nas postępuje inaczej, ja przez rok, a może i dłużej nie znalazłam (mimo poświęcenie się tematowi całkowicie) jednostki, która objęła opieką nie tylko dzieci ale też rodzinę. Dopiero w Prodeste otrzymałam taka pomoc jakiej oczekiwałam. Nie rozumiem wiec po co (poza chęcia tworzenia antyreklamy) jedzie tam ktoś , kto już jest "zaopiekowany" przez inną poradnie?
                                    Jesteśmy podatni na reklamę jeśli nawet podświadomie jakaś potrzeba jest nierealizowana, jeśli Twoja była to dlaczego zwiodła Cię reklama? To forum rozwinęło się głównie dzięki poradom uczciwych ludzi , kórzy chcą pomóc/ szukają pomocy. Ty je zaśmiecasz. Byłaś niezadowolona z Prodeste- opisałaś co myślisz- rozumiem, ale z drugiej strony byłaś zadowolona z poradni- do dziś o ile się nie mylę jej nazwa i adres nie pojawiły się na tym forum.
                                    • jot12spoko nie zaśmiecam forum 27.09.13, 12:16
                                      Sądzę że zasadą relacji międzyludzkich powinien być szacunek do siebie i do innych.
                                      Każdy rodzic ma prawo się wypowiedzieć się na forum i nawet jeśli się z nim nie współbrzmi, to nie powinno się go obrażać.
                                      Nie podoba mi się agresywny ton twojej wypowiedzi, więc nie będę z tobą kontynuować rozmowy
                                      • nefret_ete Re: nie zaśmiecam forum 27.09.13, 13:14
                                        wreszcie!!! Alleluja!

Napisz jednak adres ppp rejonowej, może komuś się przyda.
                                      • bajkispzoo Re: nie zaśmiecam forum 09.11.13, 01:04
                                        O, a to dobre jest. Rozumiem, że anonimowe wpisywanie obelg pod czyimś adresem jest dla Ciebie wyznacznikiem szacunku w relacji międzyludzkich? Nie powinniśmy mieć agresywnego tonu? A jak inaczej nazwać Twoje wypowiedzi?anonimowo, bez żadnych konkretów, merytorycznych potwierdzeń swoich słów. W moim słowniku to się hipokryzja nazywa, ale ja mam Zespół Aspergera i dla mnie wszystko jest czarno- białe. Ty to nazywasz empatią i współczuciem. Ciekawe:)
                                        I jeszcze jedno, na pewno jesteś rodzicem dziecka autystycznego? A nie pracownikiem PPP?
                • iwpal Re: tylko dlatego ze place podatki 01.10.13, 19:10
                  >>Przyjęli mnie nawet w tej poradni na wwr (6 godz-logopeda, pedagog - specjalista od autyzmu, psycholog.)Przyglądając się dziecku poznali że dobrze rokuje i wypisali orzeczenie do przedszkola masowego z towarzyszącym dodatkowym nauczycielem; <<<
                  a kiedy to było? kiedy Twoje dziecko miało wwr w PPP i te wszystkie dobra, skoro w innym wątku piszesz, że ma 12 lat?
                  forum.gazeta.pl/forum/w,10034,147161618,147166601,Re_prosze_Was_bardzo_o_wskazowki_sugestie.html
                  Zdaje sie, że wtedy, gdy chodziło do przedszkola to jeszcze było przed "erą WWR" w placówkach oswiatowych, Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej jest wszakże z dnia 3 lutego 2009, czyli Twoje dziecko miało 8 lat (WWR jest dla dzieci do rozpoczęcia nauki szkolnej).

Byłoby pięknie teraz, gdyby wychwalana przez Ciebie tajna PPP ds autyzmu pomogła w aktualnych problemach Twojego dziecka.

Poza tym nie ma czegoś takiego jak studia uprawniajace do zajmowania sie dziecmi autystycznymi, są jednakże organizwane w tej chwili masowo podyplomowe studia kwalifikacyjne dla nauczycieli "Wspomaganie i edukacji uczniów z autyzmem" - w różnych prywatnych szkołach, o różnym poziomie. Studium i szkolenia prawadzi też Synapsis i z tego, co pamiętam personel Prodeste w znakomitej większości właśnie tam sie szkolił, co oznacza dodatkowe kwalifikacje do dyplomu mgr pedagogiki.
                  • drop.s18 Re: tylko dlatego ze place podatki 04.10.13, 11:58
                    moja droga z autyzmem jest mieszana prywatno-państwowa.
                    Psychiatra prywatny, zeby jak najszybciej dostać diagnozę i zacząć działania....polecony na forach i przez znajomych i przez psychologa z ppp i rozumiem rodziców jeśli właśnie na czasie zależy..))) niestety czas oczekiwania państwowo strasznie długi, choć miejscami prywatnie nie wiele krótszy((((. Pani w ppp powiedziała mi że tak naprawdę opinia psychitry nie jest jej potrzebna, że wystarczy opinia od pediatry, że są opóźnienia rozwojowe + ich badanie, jeśli to sie potwierdza to i tak wyda opinie o wwr, zanim będzie diagnoza funkcjonalna.
                    Potem opinia w ppp nr 12 w Warszawie na ul. Dzielnej, ponieważ nie mają wwr skierowali mnie do ośrodka na Elektoralnej (czas oczekiwania 2 miesiące) i na prawdę jestem zadowolona, tak jak pisałam w innym wątku zajęcia 2-3 x w tygodniu, wiem co się dzieje z dzieckiem, bo mogę uczestniczyć w zajęciach lub podglądać przez okienko, widzę jakie robi postępy i to nie tylko on.
                    Teraz szukam miejsca żeby powtórzyć diagnozę, bo nie wszyscy się z nią zgadzają i będę robić państwowo bo nie zależy mi tak na czasie
                    W składzie logopeda, psycholog specjalny, terapeci SI z certyfikatami, fizjoterapeuta, oligofrenopedagog ( chyba tak to się pisze). spotkania omawiające postępy i ewent nasze sugestie w sprawie zmian w terapii.
                    Ja tak jak wyżej nie mam tyle kasy żeby całą terapię fundować z własnej kieszeni...warto popytać gdzie dobrze prowadzą wwr
                    Ale się rozpisałam))))
                • bajkispzoo Re: tylko dlatego ze place podatki 09.11.13, 00:39
                  Nie w kazdym mieście. Zrozum że babo, co Ci pisza ludzie od tylu postów. Mieszkasz w enklawie, w której wczesne wspomaganie rozwoju publiczne działa. O ile działa faktycznie, bo tu musimy wierzyć Twoim zapewnieniom, a one nie brzmią zbyt przekonywująco( za mało konkretów, za dużo reklam i obelg wzgledem innych, cosik smierdzi ukrytą reklamą lub próbą ratowania stanowiska w PPP). a ja w przeciwieństwie do Ciebie nie chowam się za statusem anonim. Nazywam się Małgorzata Dziewonska- Bajkiewicz, mama Antosia i Hani, prowadzę bloga mojego syna ( www. antulek.blogspot.com) na którym można zweryfikowac wszystkie wypisane tu przeze mnie informacje oraz zajrzeć w dokumentację syna , również tą z PPP pełną bzdur i niedorzeczności.
            • bajkispzoo Re: Synapsis czy Prodeste ?? 09.11.13, 00:23
              No to chyba pora na jakieś sankcje karne wobec wieeeeelu PPP, przeświadczonych o swojej nieomylności a nie kierujących do specjalistycznych poradni, w tym opolskiej. Świat nie jest taki jakim sie Tobie wydaje, świat nie jest tylko w granicach Twojego rozumku. Zrozum że to wreszcie kobieto, otwórz się na świat:D
        • bajkispzoo Re: Synapsis czy Prodeste ?? 09.11.13, 00:09
          Cytat z opinii o WWR wydanej przez opolską PPP:
          " Antoś jest małym dzieckiem( 17 miesięcy) więc ewentualna dalsza diagnoza na ten moment nie wchodzi w grę ( diagnozę kliniczną autyzmu przeprowadza się minimum po 18 miesiącu zycia dziecka , w praktyce ostateczną diagnozę stawia się przed 3 rokiem życia ."

No to jakby w opolskim PPP n ie są tak światli i obeznani. Pewnie powinni udać się do Ciebie na szkolenie, tylko czy masz ku temu odpowiednie certyfikaty???:)
          Pan z PPP miał minę bardzo nietęgą gdy miesiąc później dostarczyła diagnozę kliniczną z IPIN w Warszawie. Brutalnie zburzyłam mu światopogląd, zła jestem i niedobra:D
          Na szczęście jest też w Opolu Prodeste , które już w 14 miesiącu życia Antosia podjęło sie terapii i poleciło mi IPIN w Warszawie jako miejsce gdzie dostanę ostatecznie wiążący papier. Ale co tam to Prodeste wie...
        • bajkispzoo Re: Synapsis czy Prodeste ?? 09.11.13, 00:13
          Jakie bezbłatnie? Bezpłatnie dla rodzica!!! Ale za darmo nikt tram nie pracuje. PPP za każde orzeczenie i opnię dostaje kasę, prawie taką samą jaki jest koszt diagnozy w placówkach niepublicznych tyle że jakość bywa najczęściej niewspółmierna
          • drop.s18 Re: Synapsis czy Prodeste ?? 09.11.13, 12:36
            czy to do mnie???. jeśli tak, to bezpłatnie to duzo powiedziane, bo ZUS płacę))) ale na prawdę jestem zadowolona z terapii, a panie są fajne i widać, że kochają dzieci. Jeśli coś w programie się zmienia, jestem powiadamiana np. ostatnio młody poszedł językowo mocno do przodu, więc musiałyśmy omówić terapię na nowo. Dlatego wpisałam nazwy placówek, żeby nie było anonimowo.
            Jak to nie było do mnie to już się zamykam)))
            • bajkispzoo Re: Synapsis czy Prodeste ?? 09.11.13, 13:33
              Nie, nie, nie do Ciebie. Do jotl, ktora z uporem maniaka poleca bezplatne uslugi w PPP, z takim uporem jakby w jej placowce świadczyli misję. I może faktycznie tak jest, pewnie są publiczne poradnie PPP, gdzie jest wysoka jakość usług i duża serdeczność. Ale na litość boską,nawet tam nie robią tego " non profit", bo przecież pracują na etacie i za taką pracę jest im płacone z naszych wszystkich podatków. Tylko niestety, i wielu rodziców to przyzna zdecydowana większość placówek PPP ma płacone za klepanie pism a nie terapię czy pomoc, bo tego często się nie uświadczy. Natomiast insytucji która charytatywnie , zupełnie darmowo pomagała by rodzinom autystycznym nie biorąc za to ani grosza( od nikogo) ja nie znam.
              • drop.s18 Re: Synapsis czy Prodeste ?? 09.11.13, 14:25
                zgadzam się nie ma nic za darmo((( co do wwr mam 3,5 godz tygodniowo, więc i tak nieźle, przedszkole, ćwiczenia w domu głównie sama wymyślam logopedyczne, troche SI czy elementy Sherborne. Mam o tyle duzo szczęścia że mój niunio wysoko funkcjonuje, więc więcej terapii nie jest potrzebne, ale byłby to problem przy głębokim autyzmie. też mnie ta istotka nie przekonuje, bo nie chce napisać gdzie chodzi na terapię więc nie wiem czy to nie jest czarny pr względem prodeste. nie byłam ani tu ani tam więc się nie wypowiem)))))
    • aleksandrajurek Re: Synapsis czy Prodeste ?? 29.07.13, 11:32
      ja bylam bardzo zadowolona z obserwacji w Synapsis, kolejne obserwacje przed nami. Obserwacja plus wywiad trwaly 3 godziny, zabawa swobodna ok godzinki a pozniej wywiad podczas ktorego dziecko nadal bylo obserwowane.
    • nie_moja_bajka Re: Synapsis czy Prodeste ?? 29.07.13, 14:23
      Ja mając Prodeste blisko, nie jechałabym przez pol polski, z dwulatkiem w dodatku.

Pozdrawiam.

• nefret_ete Re: Synapsis czy Prodeste ?? 29.07.13, 22:04
      Ja bardzo polecam Prodeste. Mój zdiagnozowany w 22 mcu dziś ma 3, 5 roku i autyzm zauważy tylko wnikliwe oko. Nie udało by się to bez Prodeste. Ważne żebyś miała dobrą diagnozę funkcjonalną, a taką dostaniesz w Prodeste. Czy potrzebna Ci jest "ostateczna" diagnoza? chyba nie, bo przecież co ona zmieni? Natomiast dobrze prowadzona terapia może zmienić wszystko.
      • anusiakp Re: Synapsis czy Prodeste ?? 29.07.13, 22:27
        nefret_ete
        a jakie terapie miał Twój synek? czy teraz jeszcze jakieś ma?
        • nefret_ete Re: Synapsis czy Prodeste ?? 30.07.13, 22:10
          Cześć
          miał codziennie realizowaną terapię Prodeste(poza niedzielą), 1x w tyg SI, logopeda 3x tygodniowo, hipoterapia 1x tyg( słoneczne miesiące). Jednak najistotniejszą dla mnie sprawą w Prodeste było nauczenie nas jak myśli taki dzieciak, co pozwoliło do niego dotrzeć i uczyć jak my myślimy. Chociaż nadal dla mnie to trudny temat, b mój świat jednak jest zupełnie inny, bez tych cennych wskazówek Prodeste , nie byłoby sukcesu.
          Teraz sa wakacje i terapii nie ma(poza Si i koniami) ale od września znowu jedziemy z programem Prodeste. Mimo to terapia ma zupełnie inny już przebieg, bo dzieciak nauczony jest "od zawsze" że ma w tym czasie pracować, nauczył sie odnosić sukcesy i terapia go cieszy. Są i gorsze dni, ale można powiedzieć, że nie jest nam strasznie ciężko. Mamy porównanie ze starszym synem.
          No właśnie bardzo istotna kwestia: często mamy małych dzieci(2 letnich ) obawiają się jak taki mały bedzie wykonywał polecenia na terapii, skoro on po pierwsze jst po prostu malutki, po drugie i tak rozumie dużo mniej poleceń niż dzieci w jego wieku. No i tu można się bardzo zaskoczyć, ponieważ terapeuta "mówi"(i uczy mówić) językiem dziecka, mój dzieciak był mega zaskoczony, że wie co ktoś od niego chce, dlatego wykonywanie poleceń podczas terapii sprawiało mu wręcz przyjemność. Druga sprawa jest taka, ze u malucha łatwo właczyc terapię w rytm dnia, potem jak nie ma terapii podczas wakacji to dzieciak sie pyta czy idziemy dziś do "pani" , słysząc odpowiedź" nie" odpowiada" szkoda :)
          To tak optymistycznie, dizś tych złych momentów nie pamiętam :)
          No i też Ci zazdroszcze, ze masz Prodeste na miejscu.
          • nefret_ete Re: Synapsis czy Prodeste ?? 30.07.13, 22:15
            przepraszam pomyliłam Cię z Devonką, ona jest z Opola
    • anusiakp Re: Synapsis czy Prodeste ?? 30.07.13, 23:21
      nefret_ete
      bardzo dziękuję Tobie za odpowiedź

Devonka
      ja byłam i w Synapsis i w Prodeste z bardzo małym dzieckiem (pierwsza obserwacja jak miał 7,5 miesiąca) i mam porównanie:)
      oba ośrodki polecam, ale prędzej z Prodeste nie wrócicie bez niczego

• devonka0 Re: Synapsis czy Prodeste ?? 31.07.13, 14:14
      Bardzo dziekuję wszystkim za odpowiedz. Jesli bede diagnozowac dziecko to jednak w Prodeste. Rzeczywiści jechac przez pół Polski i meczyc dziecko nie ma raczej sensu. Teraz mają przerwe wakacyjna i jak dzwonie to nikt nie odbiera, ale w sumie i tak na razie mi sie nie spieszy, bo psycholog mojego syna jeszcze musi go poobserwować z dwa razy zeby dac nam wskazówki i pomóc nam w podjeciu decyzji co do diagnozy. Chcialam jeszcze zapytac nefret_ete ile kosztowała ją terapi syna w Prodeste ?
      • nefret_ete Re: Synapsis czy Prodeste ?? 31.07.13, 19:24
        Dziewczyny,nie ma za co dziękować.
        Prodeste jest teraz na turnusie rehabilitacyjnym. Sa na pewno jakieś godziny w których dyżuruje ktoś przy telefonie, zawsze jest informacja na www, ale nie wiedzieć czemu- nie działa www.
        Najlepiej skontaktujcie się e mailowo: prodeste@prodeste.pl, nie zdziwcie sie długim terminem oczekiwania, mimo, że to prywatna placówka.

Devonka, my prowadzimy terapię w trybie konsultacyjnym, co kosztuje nas 180zł /1raz na miesiac. Ta terapia jest co dzień realizowana albo przez terapeutę(w zależności jak uda Ci się kogoś znaleźć 15-80zł/h) albo przeze mnie. Polecam znaleźć fajna Panią , która świadczy usługi np SUO i dogadać się z nią bez mopsu. Chyba, że nie pracujesz i dochody są niskie, wtedy SUO prawie w całości opłaca Mops.
        Żeby rozpocząć terapię , trzeba zrobić diagnozę funkcjonalną, ja płaciłam chyba 750zł+ 4 x dojazd do Prodeste. Diagnozę robi się mniej więcej raz na rok, potem ta kwota jest niższa 300-350zł(re-diagnoza)

• jot12spoko Re: Synapsis czy Prodeste ?? 19.09.13, 22:05
      jeśli chcesz naprawdę dobrej diagnozy to zwróć się do rejonowej poradni psychologiczno-pedagogicznej w swoim mieście,poproś o opinie o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju i dostaniesz nie tylko dobra diagnozę ale i 6 bezpołatnych godzin terapii psychologiczno-pedagogiczno-logopedycznej
      Nie przepłacaj w PRODESTE ,nie warto!!!!! zaoszczędzone pieniądze wydaj na swoje drobne przyjemności
      • polaa27 Re: Synapsis czy Prodeste ?? 20.09.13, 22:16
        W Synapsis bezplatnie diagnozuja dzieci do 2 roku życia. Nie znam innej placowki w Warszawie, która diagnozuje dziecko bezplatnie pod kątem autyzmu. Moze jeszcze w Instytucie psychiatrii na Sobieskiego, jak ma sie rok czasu żeby czekac.

Bezplatnej terapii w ramach WWR tez jest tylko 4-8h MIESIĘCZNIE. Nijak ma sie to do terapii bardziej potrzebujących dzieci, które powinny mieć 20-30h terapii TYGODNIOWO.

Także nie ma po co krytykować dobre placowki terapeutyczne, ze specjaliści tam zatrudnieni nie chcą pracować pro publico bono. To raczej wina chorego państwa i polityki wobec chorych i niepelnosprawnych dzieci.
        • jot12spoko Re: Synapsis czy Prodeste ?? 21.09.13, 07:45
          ja nie krytykuję dobrych placówek tylko współczuje Wam bo wiem co to znaczy dziecko z autyzmem; przeczytaj mój wpis " tylko dlatego ze placę podatki"; placowki niepubliczne wykorzystują to ze rodzic nie wie co mu się należy i o co może i powinien walczyć dla siebie i dla swojego dziecka. Prawo mówi ze jeśli dziecko ma 2 dokumenty - orzeczenie i opinie wwr gto samorząd musi załatwić realizacje tych dokumentów nawet jakby miał zwracać pieniędze placówce specjalistycznej (przedszkole integracyjne itp.)w innym powiecie, musi tez zwrócić rodzicowi za dojazd. Ludzie, zacznijcie o siebie dbac !!!!
          • nefret_ete Re: Synapsis czy Prodeste ?? 21.09.13, 11:40
            są też rodzice którzy wiedzą o prawach swoich dzieci tylko że nie ma ich gdzie zrealizować- począwszy od pierwszych konsultacji, po diagnozę, przez WWR, terapia dlatego za wszystko płacą.
            Po co Państwo ma tworzyć takie ośrodki, skoro wie , że rodzic sprzeda wszystko co ma, byle mógł pomóc swojemu dziecku/dzieciom.
            Ja też nie miałam kasy, dlatego do Prodeste pojechałam rok później- nigdy nie przeżałuję tego straconego roku.
            Każdy ma prawo do swoich opinii i do pisania na forum tego co uważa, współczuję jednak początkującym w tym temacie rodzicom, którzy w całym tym "bigosie" informacyjnym muszą wybrać właściwą dla siebie drogę. W mojej opinii to była najtrudniejsza decyzja od momentu otrzymania diagnozy i cieszę się , że mam już ją za sobą.
          • bajkispzoo Re: Synapsis czy Prodeste ?? 09.11.13, 00:46
            bynajmniej, Prodeste podpowiada gdzie iśc, gdzie załatwić, pisze pisma. Pielgrzymuje do przedszkola by wytłumaczyć przedszkolankom, że plan aktywności to nie " widzimisię" tylko koniecznośc dla synka.chodzi z rodzicami po przedszkolach i szuka odpowiedniej placówki dla dzieciaczka. Kieruje do Centum Zdrowia Dziecka , bo wydaje się że jest choroba metaboliczna ( i ma rację!!!!). Pisze pisma do fundacji polsat i TVN żeby pozyskać fundusze na terapie dla mojego dziecka. Organizuje aukcje charytatywne by turnus rehabilitacyjnych był tańszy dla rodzin autystycznych. angazuje sie w przestrzeń publiczną by stworzyć miejsca przyjazne osobie z autyzmem. Bo zycie to nie tylko terapia. Po terapii dziecko musi mieć gdzie zweryfikować wyniki terapii. Tu salka, i kontakt jeden na jeden, dziecko- terapeuta nie wystarczy. Bo liczy sie dziecko. Wiesz?
      • black-cat Re: Synapsis czy Prodeste ?? 24.09.13, 09:34
        I uważasz, że 6 godzin terapii tygodniowo wystarczy dziecku z autyzmem? To śmiech na sali.
        • jot12spoko Re: Synapsis czy Prodeste ?? 25.09.13, 07:06
          przecież te panie dają mi ćwiczenia do domu, w domu sama ćwiczę z dzieckiem i widzę postępy;dla dziecka lepsze jest cwiczenie w formie zabawy w domu gdzie ma zapewniony zdrowy rytm niż jezdzenie po roznych miejscach i wprowadzanie haosu
          • black-cat Re: Synapsis czy Prodeste ?? 25.09.13, 09:10
            No to super, bo praca w domu jest bardzo ważna.
      • bajkispzoo Re: Synapsis czy Prodeste ?? 08.11.13, 23:52
        Polemizowałabym. W mojej rejonowej poradni PPP w ramach diagnostki do WWR usłyszałam, że
        - " pani syn jest po prostu zaniedbany, bo ma pani dwójkę dzieci i nie podołała pani stymulacji rozwoju obojga"

a gdy dowiozłam już diagnozę kliniczną z IPIN w Warszawie ( uznany ośrodek) w której autyzm aż hulał to popatrzono, popatrzonko na synka i zawyrokowano:
        " No ładny jest, ale widzi pani on ma rozwoj na poziomie chomika. Biega bez celu jako chomik w kółku. A dziecko powinno robić coś więcej".

no to a propos rzeczowości rejonowych PPP.
        Co do bezpłatnej terapii. No proszę ja bardzo , nie wolno mierzyć własną miarą. Świat nie kończy się na własnym pępku. W naszej akurat powiedziano która szkoła i które przedszkole realizują WWR i spadaj babo( aż dwa). Sama PPP nie proponowała terapii bo nie ma miejsc w tym tysiącleciu.
        I tak tylko dla jasności, warto poczytać ustawę, nawet jak się pracuje na stanowisku sto lat i wydaje się że wszystko wie. WWR to 4-8 godzin miesięcznie, a decyzję o tym jaki to będzie wymiar godzin podejmuje urząd miasta/ gminy na podstawie środków przyznanych w ramach metryczki oświatowej aktualizowanej do 30. 09. bieżącego roku. 4-8 to nie jest pewnikiem 6 jak piszesz:D
    • misty-1 Prodeste jest przereklamowane 26.09.13, 18:43
      Ja się tam wybrałam, bo zostało mi polecone przez koleżankę. Otrzymaliśmy diagnozę sprzężoną: autyzm + upośledzenie umysłowe w stopniu lekkim. Dziecko chodzi teraz do zerówki, a jak wczoraj wspomniałam wychowawczyni o zdiagnozowanym upośledzeniu umysłowym, to myślałam, że zabije mnie śmiechem...
      • jot12spoko Re: Prodeste jest przereklamowane 26.09.13, 21:58
        przereklamowane - mam podobne zdanie
        • jot12spoko a jeśli już - to Synapsis 28.09.13, 20:35
          a jeśli już musisz zapłacić za diagnozę to zapłać w Synapsis, są dobrzy
          • elipsa.22 Re: a jeśli już - to Synapsis 28.09.13, 21:58
            Ty masz kobieto jakiś osobisty problem z Prodeste albo z jej pracownikami i chyba to, czy coś robią, czy nie robią i za ile, nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. Wielokrotnie proszono Cię o podanie tej doskonałej przychodni, która, jak twierdzisz, zatrudnia doskonałych specjalistów i to za darmo. I co...? Cisza. Więc daruj sobie podbijanie wątku i kolejne wpisy, bo jesteś naprawdę mało wiarygodna.
            • jot12spoko Re: a jeśli już - to Synapsis 28.09.13, 22:46
              czy masz coś przeciwko Synapsis?
              • elipsa.22 Re: a jeśli już - to Synapsis 28.09.13, 23:46
                Nie rozmawiamy o Synapsis. Po raz kolejny, zachęcam cię gorąco do podania nazwy placówki, która twoim zdaniem bezpłatnie świadczy usługi na tak wysokim poziomie, że warto ją polecić. Może odniesiesz się do tego pytania....
                Bo jeśli nie, to wychodzi na to, że może jesteś osobą, która nie dostała pracy w Prodeste, bo była za słaba? Zastała wyrzucona z pracy z Prodeste, bo się nie nadawała? Twoje posty dowodzą, że mścisz się na Bogu ducha winnych ludziach.
                • jot12spoko Re: a jeśli już - to Synapsis 29.09.13, 11:21
                  elipsa.22 napisała:
                  Nie rozmawiamy o Synapsis
                  . - owszem, ja wlasnie zaczęłam wątek o Synapsis , a ty odpowiadasz nie na temat

Po raz kolejny, zachęcam cię gorąco do podania nazwy
                  > placówki, która twoim zdaniem bezpłatnie świadczy usługi na tak wysokim poziom
                  > ie, że warto ją polecić. Może odniesiesz się do tego pytania....
                  - jeszcze tu z osobą o takim nicku jak twój nie rozmawiałam, chyba że używasz dla urozmaicenia różnych nickow i coś ci się w złości poplątało. To dlaczego nie wymieniam nazwy poradni napisałam już we wcześniejszym poście i nie będę się powtarzac, zwłaszcza pod taka presją

> Bo jeśli nie, to wychodzi na to, że może jesteś osobą, która nie dostała pracy
                  > w Prodeste, bo była za słaba? Zastała wyrzucona z pracy z Prodeste, bo się nie
                  > nadawała? Twoje posty dowodzą, że mścisz się na Bogu ducha winnych ludziach.
                  - jeżeli uważasz że jak ktoś woli Synapsis od Prodeste to znaczy że z Prodeste go wyrzucili to mogę ci tylko współczuć
                  swoja droga bronisz tego Prodeste tak jakbyś nie była poszukująca matką tylko kims zupełnie innym
              • nefret_ete Re: a jeśli już - to Synapsis 29.09.13, 14:20
                Potrafisz czytać? bo mam wątpliwości
    • gemmavera Re: Synapsis czy Prodeste ?? 30.09.13, 09:50
      Czytam sobie ten wątek, otwieram oczy ze zdumienia ;) i mam takie refleksje:

Po pierwsze, żeby pracować z dziećmi z autyzmem i być "specjalistą od autyzmu", nie trzeba kończyć studiów, które mają "autyzm" w nazwie. Tym bardziej, że sobie wyguglałam te podyplomówki, o których pisze jot12spoko, i one są w jakichś dziwnych szkołach. Ośmielam się wątpić w wartość tych kierunków. Ale to na marginesie.
      Ważna jest nie tyle nazwa kierunku, ile realizowany w tamach tegoż kierunku program. Najczęściej na studiach są bloki tematyczne - m.in. z zakresu autyzmu.
      Żadne studia pedagogiczne nie dają IMO prawa, żeby się nazywać specjalistą od czegokolwiek. Studia to bardziej punkt wyjścia - a potem trzeba się zdecydować, w którą stronę chce się iść (czyli np. jakimi metodami chce się pracować), i w związku z tym szkolić się, podpatrywać najlepszych itd. Liczy się praktyka, papierki to sprawa drugorzędna (choć formalnie istotna, rzecz jasna).
      Ale powtarzam: samo skończenie studiów z 'autyzmem' w nazwie nie gwarantuje bycia specjalistą.

Po drugie: przeczytałam sobie ten wątek ze dwa razy na spokojnie i nigdzie nie znalazłam informacji, dlaczego jot12spoko nie chcesz zdradzić nam nazwy tej Twojej poradni.
      Informacja o dobrych poradniach jest na tym forum na wagę złota - dlaczego nie chcesz się nią z nami podzielić? Z pewnością komuś na forum ta informacja by się przydała.

Sama diagnozowałam swoje dziecko m.in. w poradni p-p i nigdy nie miałam problemu, żeby komuś udostępnić jej adres czy nazwisko psychologa tam pracującego.
      • ven.to Re: Synapsis czy Prodeste ?? 04.10.13, 16:26
        Najważniejsze, do autorki wątku: dobrze że w tym wątku znalazłaś tez odpowiedź na swoje pytanie :) Dobry, specjalistyczny ośrodek w miejscu zamieszkania to dużo szczęścia :)

Jot12spoko - powołujesz się i namawiasz do przeczytania książki "chory biznes na chorych dzieciach". Znak to że jesteś otwarta na czerpanie wiedzy i pogłębianie refleksji a i że lubisz prowadzić dyskusję w oparciu o naukowe podstawy. (chociaż szczerze, książki o której piszesz i na którą się powołujesz nie mogę znaleźć nigdzie. Pozycję o podawanym przez Ciebie tytule znalazłam tylko w formie jakiegoś pseudo-naukowego artykułu z przekroju, który nic nie wnosi do tej dyskusji. Znalazłam też informację o przygotowywanej do druku książce Witkowskiego o tym samym tytule. No, ale ja jestem internetowym pariasem)

Skoro lubisz opierać się w dyskusji o literaturę, przeczytaj to:
        Wroniszewski M. (2005), Standardy postępowania diagnostyczno-terapeutycznego we wczesnej interwencji autyzmu dziecięcego. [W:] Serafin T. (red.) Wczesne wspomaganie rozwoju dziecka od chwili wykrycia niepełnosprawności do podjęcia nauki w szkole, Warszawa.

Może jednak znajdziesz w tej pozycji argumenty za przydatnością wielodyscyplinarnej diagnozy, za opiniami funkcjonalnymi, za przynajmniej konsultacyjną opieką w miejscu gdzie terapeuci specjalizują się w pracy z dziećmi z autyzmem, gdzie z nimi pracują od lat i gdzie głównym celem pracy placówki jest pogłębianie wiedzy właśnie dotyczącej autyzmu, gdzie tworzą indywidualne programy bazując na obserwacji dziecka, swojej wiedzy i doświadczeniu (a nie na zasadzie niestety częstej: "mam książkę i rąbie z niej wszystko po kolei") . Gdzie w przypadku wątpliwości terapeuci mogą się wspierać różnymi technikami, narzędziami, pomocą innych, doświadczonych specjalistów.

Mylisz się że po diagnozę idzie się dla jednego papierka i medycznej nazwy (którą rzeczywiście, każdy psychiatra może "wbić" na zaświadczeniu do ppp aby na jej podstawie uzyskać dalsze opinie). Diagnoza to początek pracy i kop do zmiany w życiu, do nowego sposobu życia rodziny i myślenia o dziecku. A przede wszystkim punkt wyjściowy do terapii. Jeśli Ty znalazłaś taką opiekę w poradni PP to masz wielkie szczęście. Ale nie wskakuj z tego powodu na rodziców którzy takiego wyjątkowego szczęścia nie mieli. Nie mam (za pomocą dziwnych apeli z wykrzyknikami "nie dajcie się...! nie bądźcie...!"itp) tez tych którzy go prawdopodobnie mieć nie będą. Bo to jest nie w porządku. Ty wybrałaś taką drogę, zaakceptuj że inni mogą inaczej. I że jakby nie było, to właśnie wielodyscyplinarna, specjalistyczna diagnoza jest jednak modułem popieranym przez środowiska naukowe :)

Oczywiście, są też takie ośrodki udzielające pomocy nieodpłatnie, finansowane ze środków pefron czy nfz. I z całą pewnością poradnie pp mogą i mają obowiązek do nich kierować. Natomiast dyskusja zaczyna się dla mnie w miejscu gdy usłyszysz termin oczekiwania na pierwszą wizytę. Czas staje się drogocenny.

I tylko z jedną wypowiedzią Twojego adwersarza się nie zgodzę. Że psycholog kliniczny to nic, jakieś tylko tam studia które można skończyć. To nieprawda :)
        Żeby móc zostać psychologiem klinicznym (i móc umieścić to na drzwiach ;)) trzeba nie tylko mieć studia kierunkowe ale tez wiele wypracowanego stażu na różnych oddziałach (co się ściśle łączy z zatrudnieniem w placówce NFZ, zgodami dyrekcji, podaniami, schodami, zostawianiem rodziny na czas dłuuuugi itd), pozdawać wiele egzaminów, mieć sporo własnych zasobów, finansowych, głównie osobowych, sporo wiedzy i... No, jednym słowem, to nie jest takie proste żeby nim zostać :)

pozdr
    • backwoodsman Re: Ostrzegam przed fundacją Prodeste 07.10.13, 03:57
      jot12spoko wysiliłem się bardzo, by przebrnąć przez wszystkie twoje wpisy. W zasadzie można sobie to spokojnie darować i przeczytać jedynie jeden, góra dwa twoje posty w tym wątku. W kolejnych bowiem naiwnie spodziewałem się znaleźć coś nowego, jakieś potwierdzenie stawianej tezy, ale nie znalazłem. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że brzmisz jak zacięta katarynka, powtarzając w kółko ostrzeżenie przed niekompetencją Prodeste i profesjonalizmem wszystkich PPP w kraju i to wszystko, co masz tak naprawdę do powiedzenia
      Jakby tego było mało twoje stwierdzenia są zupełnie gołosłowne, a czasem ocierają się wręcz o śmieszność. By ci to unaocznić, zacznę od tych gołosłownych:

"ostrzegam przed fundacją Prodeste z Opola (...)to nie jest tylko moja opinia!!!!"
      zapodaj łaskawie czyja jeszcze, konkretnie... Nic prostszego jak mówić w imieniu ludu pracującego miast i wsi

" W państwowej placówce masz natomiast pewnośc że przestrzega ona naukowych standardów(po prostu musi przestrzegć) i nie usiłuje się przypodobać rodzicom tylko podaje prawdę w oczy(niestety nie wszyscy to lubia ale prawda jest korzystna dla rozwoju dziecka."
      większego idiotyzmu dawno nie słyszałem. Równie idiotycznie brzmi stwierdzenie, ze mając doczynienia z policjantem, mamy pewność, że jest on uczciwy i przestrzega prawa (po prostu musi przestrzegać), czy że ksiądz z racji otrzymania święceń kapłańskich przestrzega składanych ślubów, żyje w czystości i nie jest w stanie czynić zła (po prostu musi przestrzegać przysięgi). Sugerujesz zarazem, że podłe Prodeste chcąc się przypodobać oszukuje rodziców, a PPP wali prawdę w oczy, ma w nosie co myślą rodzice, bo prawda jest korzystna dla dziecka. Prawda jot12spoko nie wpływa na rozwój dziecka nijak, ani korzystnie, ani niekorzystnie. Korzystnie na rozwój dziecka wpływa możliwie wcześnie podjęta terapia, wysiłek i determinacja rodziców i inne realne działania, ale nie prawda. Prawda jest bowiem pojęciem z zakresu logiki, jest cechą tego co wypowiadamy, bo określa zgodność tego co mówimy z rzeczywistością. Ty zaś najwyraźniej masz z tym problem
      " Pseudometody leczenia dzieci wykładane są na wyższych uczelniach, wystarczy przejrzeć programy studiów Śląskiej Akademii Medycznej, Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej i Uniwersytetu Gdańskiego. Szkolenia z wymienionych metod wielokrotnie organizowało podległe Ministerstwu Edukacji Narodowej Centrum Pomocy Psychologiczno-Pedagogicznej."
      to cytat z artykułu "chory bizbes na chorych dzieciach" z Przekroju z 02.06.2012 w oparciu m.in o rozmowę z wychwalanym przez ciebie prof. Witkowskim. To tyle odnośnie przestrzegania naukowych standardów przez państwowe placówki (przestrzegają bo muszą)...mój ty boże

"Czy ktoś z was czytal książkę prof. Witkowskiego "chory biznes na chorych dzieciach"?

Na tyle często z uporem maniaka wracasz do tej książki, że można domniemywać, że trafiłaś tu by ją reklamować i to jedyne zadanie jakie stawiasz sobie za cel, jeśli pominąć opluwanie Prodeste.

"no cóż - jak widzę Fundacja Prodeste ma poczucie winy ,to dobrze ,szkoda tylko że obciąża się winą nie za to, za co naprawdę powinna czuć się winna :)"

a za co Prodeste powinna czuć się winna??? Nie zdiagnozowała ci dziecka? Postawiła dziecku niewłaściwą diagnozę, którą zweryfikowano i zdiagnozowano dziecko poprawnie w darmowej PPP? Konkretnie za co ma się Prodeste czuć winna i względem kogo? Tylko nie o braku "dyplomów z autyzmu" mówmy proszę...

"Przyjęli mnie nawet w tej poradni na wwr (6 godz-logopeda, pedagog - specjalista od autyzmu, psycholog.)"
      Rozumiem, że w tej twojej poradni wymienieni przez ciebie specjaliści okazali ci swoje dyplomy na pierwszej wizycie - logopeda o specjalizacji autyzm (neurologopeda), pedagod wiadomo i psycholog też skończył studia podyplomowe o kier autyzm

"1.co to znaczy "Sprawdzona poradnia"?
      2.na jakiej podstawie rodzic "ufa "tej a nie innej ?
      3.po co rodzicowi diagnoza funkcjonalna?
      4.czego tak naprawdę rodzic potrzebuje?
      5.jakie są jego cele jesli chodzi o wychowanie i przyszlość dziecka?
      Jeśli sobie odpowiecie na te pytania szczerze,to zrozumiecie co jest naprawdę ważne w wychowaniu waszego chorego dziecka, ustalicie priorytety i nie będziecie marnotrawić pieniędzy,ktore możecie wydac w inny, sensowny sposób, na przykład na krótki wypad w plener integrujący rodzinę"

Rozumiem, że ty jot12spoko czujesz się powołana do wskazania każdemu, w tym i mnie co jest naprawdę ważne w wychowaniu mego chorego dziecka. Ponieważ ty masz pewność, że posiadłaś tą rzadką wiedzę. Próbujesz także za innych decydować, czy wręcz narzucać im sposób wydawania ich własnych pieniędzy. A co jeśli ktoś kocha i ponadto może sobie pozwolić na bezsensowne wydawanie swoich pieniędzy. Z mojego doświadczenia wynika, że matki autystycznych dzieci często bezskutecznie marzą nie o integracyjnym rodzinnym wypadzie w plener, a przeciwnie, o możliwości wyrwania się choć na parę godzin, a daj boże dzień gdzieś z dala od rodziny, dziecka, autyzmu... by zwyczajnie odpocząć fizycznie i psychicznie.

"- obchodzi mnie na co ludzie wydają pieniądze ponieważ odczuwam empatię, współczucie i solidaryzuję się z innymi rodzicami"
      "- nie obchodzi mnie sam wypad w plener ale integracja rodziny"

próba wykazania innym co jest naprawdę ważne w wychowaniu waszego chorego dziecka, pokazanie sposobu ustalenia ważnych (dla ciebie) priorytetów i usilne przekonywanie mnie i innych, że nie wolno nam marnotrawić pieniędzy jest dużo bliższa egocentryzmowi myślenia, polegającemu na nie uświadamianiu sobie, że perspektywa widzenia innych ludzi może być inna od naszej.

"a jeśli już musisz zapłacić za diagnozę to zapłać w Synapsis, są dobrzy"
      a skąd u ciebie wiedza, że w Synapsis są dobrzy? Pytałaś ich o dyplomy z podyplomowych autystycznych kierunków? Diagnozowałaś u nich dziecko" Skąd ta rekomendacja. Czyżbyś sama sobie i innym odpowiadała na jedno z fundamentalnych pytań jakie postawiłaś powyżej
      czyli na jakiej podstawie rodzic ufa tej a nie innej poradni???
      Na podstawie rekomendacji jot12spoko

" jeszcze tu z osobą o takim nicku jak twój nie rozmawiałam, chyba że używasz dla urozmaicenia różnych nickow i coś ci się w złości poplątało. To dlaczego nie wymieniam nazwy poradni napisałam już we wcześniejszym poście i nie będę się powtarzac, zwłaszcza pod taka presją"
      brawo, to cytat miesiąca!!! zapewne z osobą o takim nicku jak mój też nie rozmawiałaś czy świadczy to, że jestem też czyimś wcieleniem?? Wydaje ci się pewnie, że świetnie obroniłaś się przed podaniem adresu swojej profesjonalnej poradni, choć to w istocie jedynie żałosny wykręt...

Naprawdę jot12spoko przeczytaj sobie po przerwie raz jeszcze sama siebie, policz ile razy się powtarzałaś mówiąc w kółko o szkodliwym działaniu Prodeste (bez konkretów - bo dyplomy czy ich brak nie są szkodliwym działaniem), ile razy pytałaś czy czytaliśmy książkę i ile razy wznosiłaś peany na cześć anonimowej a świetnej poradni, której adresu zazdrośnie strzeżesz kierując się zapewne dbałością o kieszeń, empatią , współczuciem i solidarnością z innymi rodzicami . Naprawdę nie starczy powiedzieć raz jeden a przekonywująco, czyli przytaczając konkretne mające odbicie w rzeczywistości fakty?

• tosia2012 Re: Ostrzegam przed fundacją Prodeste 07.10.13, 08:08
        Ale jot12spoko to osoba ktora na tym forum normalne pisze pod innym nikiem. Pewnie adm dali by rade sprawdzic i dopasowac IP i wtedy wszyscy dowiedzielibysmy sie gdzie jest ta wspaniala ppp:)
    • bajkispzoo Re: Synapsis czy Prodeste ?? 08.11.13, 23:24
      Hej, jestem Gosia- mama 3 letniego już Antosia z autyzmem i 5-letniej Hani z ADHD. Autyzm u Antka diagnozowaliśmy w Prodeste gdy miał 13 miesięcy, i nie pomylili się, bo pół roku później pojechałam do Warszawy na Sobieskiego 8 i stamtąd mam tylko jedno zalecenie ; kontynuować terapię w Prodeste. Powiem szczerze, diagnostyka psychologiczna to nie jest pobranie krwi, nie wystarczy dostarczyć dziecko żywe na miejsce badania. ono musi tez być wypoczęte, w formie, czuć się bezpiecznie. Prodeste naprawdę zna się na rzeczy, jest uznane w Polsce ( choć zawistnicy kopiący dołki też są), ale to naprawdę poradnia na duzym poziomie, która bardzo pomogła naszej całej rodzinie. A Warszawa jest daleko, nas te wyprawy ( w sumie 4, 2 z antkiem) straszliwie zmęczyły i szarpnęły po kieszeni bo jednak i paliwo i hotel żeby sie przespać przed badaniem na 9...
      i jeszcze jedno, Twój synek ma dwa latka, to że skupia się pół godziny na zajęciach to zupełnie normalne!!! To terapeutów zadanie tak dobrać aktywności żeby małego zaciekawić, rozbawić a jednocześnie posprawdzać co trzeba. Jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda diagnoza funkcjonalna w Prodeste to wejdź sobie na bloga mojego synka ( www.antulek.blogspot.com). Gdybyś miała pytania to pisz na mejla ( na blogu jest adres)- pomogę jak umiem. pozdrawiam i powodzenia:)
      Gośka Dziewońska- Bajkiewicz
      • misty-1 Re: Synapsis czy Prodeste ?? 09.11.13, 15:10
        Hej Gosia! Nie mam nic przeciw Prodeste, ale ile Ci płacą za wpis?
        • bajkispzoo Re: Synapsis czy Prodeste ?? 09.11.13, 18:44
          Nic, ani grosika. Zwykle to ja im płacę, za terapię dziecka. I do szału doprowadzają mnie niesłuszne pomówienia bo moje dzieci , a przez to ja sama wiele zawdzięczamy ich pomocy. I właśnie dlateo, że od dwóch lat 2 razy w tygodniu mam kontakt z nimi wiem jak wielka jest różnica między tym co tu się napisało o prodeste a tym jak to wygląda naprawdę. Będe bronić prodeste, w interesie wielu następnych dzieci ktore mogą trafić wystarczająco wcześnie do prodeste i można dla nich wiele zrobić. Jeśli choć jeden rodzin przez niesłuszne pomówienia i opinie w necie zmarnuje czas dziecka to jest zwykłe draństwo względem dziecka.
          • nefret_ete Re: Synapsis czy Prodeste ?? 09.11.13, 19:45
            Bajko podpisuję się pod każdym Twoim zdaniem dwoma rękami.
            Jakby ktoś pytał to mówię z góry- mi też płacą
            • arsloneczko Re: Synapsis czy Prodeste ?? 10.11.13, 09:52
              Synapsis bardzo dobrze diagnozuje. Byłam pod wrażeniem prowadzenia obserwacji, później dostaliśmy dwa razy ich plan- sekwencje, które wdrożyłam. Były one mi pomocne. Tak widzę po 2 latach współpracy z nimi. Chodziliśmy też na grupę dla dzieci 5-6 letnich. Jednakże po roku córka miała jakiś skok rozwojowy i moje obserwacje w domu były rozbieżne z tym co obserwowali w fundacji. Niedawno mieliśmy taką kontrolną wizytę, a styczeń- luty mamy mieć rediagnozę. Widzę że diagnozują prawidłowo ale terapii to oni nie mają i obecne zalecenia do domu co mamy mnie nie satysfakcjonują. Prodeste nie znam wiec sie nie wypowiem.

mama

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka