asg77 16.09.09, 13:08 Jakie są normy wyników przy próbach wątrobowych u dzieci (ASPAT i ALAT)? Czy takie same jak u dorosłych? Moje dziecko ma 3 latka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venla Re: próby wątrobowe 20.09.09, 14:22 Mój syn miał to badanie robione i lekarka interpretując wyniki posługiwała sie normami dla dorosłych czy też raczej po prostu normami.Myślę więc, że patrzy sie na to tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1812 Re: próby wątrobowe 25.10.09, 20:52 moja corcia ma 2 miesiace i jestem przerazona jej wyniki to alat138 i aspat 189miala zapalenie pluc i byla leczona ceftriaksonem,bardzo sie boje ze jest chora powaznie Odpowiedz Link Zgłoś
adelka.123 Re: próby wątrobowe 26.10.09, 09:25 Witaj Moim zdaniem wysokie próby wątrobowe mogą być po leczeniu antybiotykami. U mojego syna kilka lat temu też były bardzo podwyższone, ale on dosyć często chorował. Nasz lekarz mówił że u dziecka wątroba szybko się zregeneruje jak tylko nie będzie antybiotyków. Dla wszystkiego powtórz wyniki za jakiś czas, będzie dobrze. Czasami podwyższone próby są też przy cytomegalii wrodzonej Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1812 Re: próby wątrobowe 26.10.09, 13:35 co to jest ta cytomegalia wrodzona Odpowiedz Link Zgłoś
adelka.123 Re: próby wątrobowe 26.10.09, 15:00 www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=cytomegalia+wrodzona&lr=&aq=0&oq=cytomegalia+wro Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1812 Re: próby wątrobowe 26.10.09, 16:51 orjentujesz sie moze czy wyniki mojej sa bardzo zle??/?jak myslisz moze to byc spowodowane infekcja lub antybiotykiem???/boje sie ze jest jej cos o wiele powazniejszego doslownie spedza mi to sen z powiek,mala wyprozniala sie dziennie kilka razy ,od czwartku ma problemy z stolcem w czwartek zrobila w piatek nic, w sobote jej wycislam termometrem dzis znow nie robi,niewiem czego to powoddokarmiam ja bebilonem pepti tak kazal lekarz bo ulewala bardzodoradz co mam myslec bo warjuje Odpowiedz Link Zgłoś
adelka.123 Re: próby wątrobowe 27.10.09, 07:55 Jeśli chodzi o ulewanie - to mój synek też okropnie ulewał. Chociaż nie wiem czy nie lepiej określić to chlustaniem. Lekarze mówili, że tak może być. Do czasu, kiedy w wieku 3 miesięcy dostał bardzo mocnego zapalenia płuc. Leżałam z nim w szpitalu 20 dni. I dopiero wtedy lekarz prowadzący stwierdził, że być może to refluks jest odpowiedzialny za ulewanie i zalanie płuc, co doprowadziło do zapalenia. Leczyłam go ok. 3 miesięcy na refluks debridatem. Teraz (syn ma 4 lata) co jakiś czas refluks mu się odzywa ale wtedy włączam mu polprazol, który przypisał mu lekarz. Refluks powodował u nas bardzo dużo chorób - przede wszystkim uszy były bardzo często zalane i oskrzela. W związku z tym często przyjmował antybiotyki. Teraz doszłam do takiej wprawy że wiem kiedy zaczyna się i od razu włączam leczenie. Jeśli chodzi o próby wątrobowe, to syn mój miał ponad czterokrotnie przekroczone normy. Konsultowałam się z wynikami u dwóch lekarzy i obaj stwierdzili ż emogą wyjść takie wyniki po długim leczeniu antybiotykami - niestety jest to dosyć duże obciążenie dla organizmu. Wyniki powtarzałam po 2 miesiącach - też były ponad normę, ale spadały. Tobie radzę przede wszystkim sprawdzić czy dzieciątko nie ma refluksu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1812 Re: próby wątrobowe 27.10.09, 08:42 dziekuje ci bardzo,a powiedz jak oni to sprawdzaja czy jest refluks czy nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1812 Re: próby wątrobowe 27.10.09, 08:43 a wyniki twojego malenstwa tez byly grubo ponad 100 Odpowiedz Link Zgłoś
adelka.123 Re: próby wątrobowe 27.10.09, 09:59 Teraz nie pamiętam dokładnie jakie były wartości, pamiętam tylko że były czterokrotnie wyższe niż norma. Jeśli chodzi o refluks, to u nas lakarze nie przeprowadzili badań, po prostu szukali przyczyny tak ciężkiego zapalenia płuc i refluks był jedną z możliwości. Trafili po prostu metodą prób i błędów. Wiem że można robić jakieś badania, ale nie wiem jakie. U mojego synka jak wyczuję zapach kwasu z ust, to wiem że się zaczyna, od razu daję leki i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1812 Re: próby wątrobowe 27.10.09, 10:27 acha,ok kurcze boje sie ze mala mi jest powaznie chra na cos Odpowiedz Link Zgłoś
adelka.123 Re: próby wątrobowe 27.10.09, 11:09 Nie martw się, po pierwsze idź do zaufanego lekarza i powiedz o bardzo dużym ulewaniu, może porozmawiaj o refluksie. Jeśli chodzi o wątrobę to powtórz wyniki za jakiś cza. Dla pocieszenia - bardzo dużo dzieci ma refluks, ważne aby trzymać odpowiednią dietę. Daj znać jak rozwinie się sprawa pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1812 Re: próby wątrobowe 27.10.09, 13:41 ok,dam znac jak bede cos wiecej wiedziecpozdrawiam ciepLo Odpowiedz Link Zgłoś