elasie 16.02.04, 17:33 dzisiaj w wynikach badania kalu wykryto tasiemca! jestem przerazona! Pediatra skierowal nas do poradni chorob pasozytniczych. Jak wyglada leczenie tego pasozyta? Skad to sie wzielo? Pomocy! elasie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia_f Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 16.02.04, 22:12 A jaki to tasiemiec?Do zakazenia tymi pasozytami zwykle dochodzi przez spozycie pokarmow lub picie wody zanieczyszczonej jajami tasiemca.Ale nie martw sie,leczenie nie jest skomplikowane i dostepne na rynku preparaty sa skuteczne.Ja akurat walcze z lambliami u mojego dziecka (tez paskudne pasozyty) i mam nadzieje,ze je pokonamy.Czego i Wam zycze.Pozdrawiam-Magda Odpowiedz Link Zgłoś
edytaiola Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 17.02.04, 14:51 a propo lambrii i owsików i innego paskudztwa złapać bardzo łatwo ale leczenie jest skuteczne nie ma się o co martwić Odpowiedz Link Zgłoś
agastaga Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 18.02.04, 09:24 Ja walczyłam z owsikami, a przy "okazji" wyszedł tasiemiec psi.(kłaniają sie osiedlowe piaskownice). Niby wyniki kału są już dobre, ale wczoraj odebrałam morfologię krwi syna i lekarz, który nie miał pojęcia o wykrytym tasiemcu, stwierdził, że syn ma wyniki typowe dla dziecka z robaczycą. Czy któraś z was miała podobne obserwacje i czy wasze dzieci mimo tasiemca są okropnymi niejadkami? Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_f Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 18.02.04, 10:04 No wlasnie z tym apetytem to ciezka sprawa.Ale rozmawialam z pediatra i stwierdzil,ze przy tych robalach to normalne.Ale martwie sie, bo Tymek jest szczuplutki i na widok lyzeczki z jedzeniem od razu odwraca glowke z wielkim krzykiem.Dobrze chociaz,ze na piers tak nie protestuje... A co do wynikow morfologii,to kiedy byly robione,czy jeszcze w trakcie leczenia Twojego synka,czy juz po?Ale to tez normalne,ze przez jakis czas po zakazeniu robalami jest podwyzszona ilosc eozynofili,ktore sa odpowiedzialne wlasnie za zwalczanie pasozytow.Tak wiec wszystko na pewno jest w porzadku.Pozdrawiam-Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kropka251 Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 18.02.04, 13:55 Czesc skad biora sie lambie chyba zle napisalam ale dokladnie niewiem jak sie to nazywa Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_f Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 18.02.04, 14:24 Lamblie sa pierwotniakami a nosicielami tych pasozytow jest kilkanascie procent osobnikow doroslych, tez zwierzeta np.pies.Pasozyty moga sie wiec przeniesc z czlowieka na czlowieka,ze zwierzaka na czlowieka czy ze srodowiska na czlowieka.A do zakazenia dochodzi droga pokarmowa przez spozycie inwazyjnej cysty,ktora latwo osiada z kurzem np. na zabawkach,dywanie itp.Generalnie jest to "choroba brudnych rak" bo cysty znajduja sie w kale.U doroslych czesciej choroba ma przebieg bezobjawowy i wygasa samoistnie natomiast u dzieci moze byc przyczyna biegunek,wystepowaniem nudnosci i wymiotow,braku apetytu.U niektorych dzieci lamblie moga powodowac zmiany alergiczne na calej skorze.Ale swinstwo da sie leczycMy z synem jestesmy w trakcie.Pozdrawiam-Magda Odpowiedz Link Zgłoś
agastaga Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 18.02.04, 16:08 Te wyniki morfologi o krórych pisałam były robione 2 mies. po tym jak stwierdzono, że kupka jest czysta. Mój synek jest tak chudy, że dostałam skierowanie do gastoenterologa bo mały mieści się w normach dziecka 2-letniego a ma 4 lata. pozdrowienia dla mam walczących. Odpowiedz Link Zgłoś