Dodaj do ulubionych

TASIEMIEC - RATUNKU!!!

16.02.04, 17:33
dzisiaj w wynikach badania kalu wykryto tasiemca! jestem przerazona!
Pediatra skierowal nas do poradni chorob pasozytniczych. Jak wyglada leczenie
tego pasozyta? Skad to sie wzielo?
Pomocy!
elasie
Obserwuj wątek
    • dziunia_f Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 16.02.04, 22:12
      A jaki to tasiemiec?Do zakazenia tymi pasozytami zwykle dochodzi przez spozycie
      pokarmow lub picie wody zanieczyszczonej jajami tasiemca.Ale nie martw
      sie,leczenie nie jest skomplikowane i dostepne na rynku preparaty sa
      skuteczne.Ja akurat walcze z lambliami u mojego dziecka (tez paskudne pasozyty)
      i mam nadzieje,ze je pokonamy.Czego i Wam zycze.Pozdrawiam-Magda
      • edytaiola Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 17.02.04, 14:51
        a propo lambrii i owsików i innego paskudztwa
        złapać bardzo łatwo ale leczenie jest skuteczne
        nie ma się o co martwić
    • agastaga Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 18.02.04, 09:24
      Ja walczyłam z owsikami, a przy "okazji" wyszedł tasiemiec psi.(kłaniają sie
      osiedlowe piaskownice). Niby wyniki kału są już dobre, ale wczoraj odebrałam
      morfologię krwi syna i lekarz, który nie miał pojęcia o wykrytym tasiemcu,
      stwierdził, że syn ma wyniki typowe dla dziecka z robaczycą.
      Czy któraś z was miała podobne obserwacje i czy wasze dzieci mimo tasiemca są
      okropnymi niejadkami?
      • dziunia_f Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 18.02.04, 10:04
        No wlasnie z tym apetytem to ciezka sprawa.Ale rozmawialam z pediatra i
        stwierdzil,ze przy tych robalach to normalne.Ale martwie sie, bo Tymek jest
        szczuplutki i na widok lyzeczki z jedzeniem od razu odwraca glowke z wielkim
        krzykiem.Dobrze chociaz,ze na piers tak nie protestuje...
        A co do wynikow morfologii,to kiedy byly robione,czy jeszcze w trakcie leczenia
        Twojego synka,czy juz po?Ale to tez normalne,ze przez jakis czas po zakazeniu
        robalami jest podwyzszona ilosc eozynofili,ktore sa odpowiedzialne wlasnie za
        zwalczanie pasozytow.Tak wiec wszystko na pewno jest w porzadku.Pozdrawiam-Magda
        • kropka251 Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 18.02.04, 13:55
          Czesc skad biora sie lambie chyba zle napisalam ale dokladnie niewiem jak sie
          to nazywa
          • dziunia_f Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 18.02.04, 14:24
            Lamblie sa pierwotniakami a nosicielami tych pasozytow jest kilkanascie procent
            osobnikow doroslych, tez zwierzeta np.pies.Pasozyty moga sie wiec przeniesc z
            czlowieka na czlowieka,ze zwierzaka na czlowieka czy ze srodowiska na
            czlowieka.A do zakazenia dochodzi droga pokarmowa przez spozycie inwazyjnej
            cysty,ktora latwo osiada z kurzem np. na zabawkach,dywanie itp.Generalnie jest
            to "choroba brudnych rak" bo cysty znajduja sie w kale.U doroslych czesciej
            choroba ma przebieg bezobjawowy i wygasa samoistnie natomiast u dzieci moze byc
            przyczyna biegunek,wystepowaniem nudnosci i wymiotow,braku apetytu.U niektorych
            dzieci lamblie moga powodowac zmiany alergiczne na calej skorze.Ale swinstwo da
            sie leczycsmileMy z synem jestesmy w trakcie.Pozdrawiam-Magda
    • agastaga Re: TASIEMIEC - RATUNKU!!! 18.02.04, 16:08
      Te wyniki morfologi o krórych pisałam były robione 2 mies. po tym jak
      stwierdzono, że kupka jest czysta. Mój synek jest tak chudy, że dostałam
      skierowanie do gastoenterologa bo mały mieści się w normach dziecka 2-letniego
      a ma 4 lata.
      pozdrowienia dla mam walczących.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka