Dodaj do ulubionych

Oczopląs?!!!

24.03.04, 14:18
Zobaczyłam u mojej 3 miesięcznej córeczki oczopląs. Miesiąc wcześniej pani
neurolog też się wydawało że coś jest nie tak. Kolejną wizytę u neurologa mam
za miesiąc. Jeśli u waszych dzieciaczków też coś takiego wystąpiło to
napiszcie proszę z jakiego powodu i co z tym dalej robić.

Kasia
Obserwuj wątek
    • osmag Re: Oczopląs?!!! 24.03.04, 19:59
      Ja pracuję z min. takimi dzieciaczkami. Tak naprawdę nikt Ci nie powie skąd to
      się wzięło. Potrzebne jest badanie neurologiczne plus USG
      przezciemieniowe,dobrze też aby dziecko zobaczył okulista. W Warszawie dzieci z
      tym problemem oprócz rehabilitacji mają też ćwiczenia wzroku( nauka kontroli i
      skupiania wzroku). Na razie ogranicz bodzce dziecku, aby nie miał zbyt dużej
      ilości zabawek bo to tylko rozprasza. Zabawki powinny być w intensywnych
      kolorach i połyskliwe np. folia aluminiowa, łaćuch choinkowe
      • kasiacross Re: Oczopląs?!!! 24.03.04, 20:22
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        Zosia miała robione USG główki już dwa razy i wszystko jest dobrze. Miała też
        badanie dna oka, ale pod kontem oczopląsu nie była badana. Jesteśmy też pod
        stałą kontrolą neurologa.
        Mam jeszcze jedno pytanie, czy ćwiczenia wzroku mogą całkowicie zniwelować ten
        problem???
        Kasia
    • osmag Re: Oczopląs?!!! 26.03.04, 20:12
      Zależy jak duży jest ten oczopląś. Czy jest to tylko chwilowe czy stalenie
      potrafi skupić wzroku.Czy ogólny rozwój przebiega prawidłowo, bez opóźnień?
      Ja u swoich pacjentów widzę znaczną poprawę, ale u nich dodatkowo dochodzą
      zaburzenia motoryki ,którą ćwiczymy.
      • kasiacross Re: Oczopląs?!!! 29.03.04, 16:46
        Bardzo się cieszę że odpowiadasz na moje posty. Ja widzę oczopląs u mojej Zosi
        wieczorami kiedy jest bardzo śpiąca i przymyka lekko oczki i wtedy kiedy lulam
        ją do snu (czasami długo nie może zasnąć ).
        Jeśli możesz to napisz proszę czym zajmujesz się zawodowo?
        Piszesz "> Ja u swoich pacjentów widzę znaczną poprawę, ale u nich dodatkowo
        dochodzą zaburzenia motoryki ,którą ćwiczymy." Ja obecnie chodzę prywatnie na
        rehabilitacje ale za miesiąc nasza rehabilitantka nie będzie już przyjmować bo
        jest w ciąży. Zosia ma obniżone napięcie mięśniowe ale po miesiącu ćwiczeń jest
        znaczna poprawa. Dlatego pytam co robisz zawodowo bo może będziesz mogła nam
        pomóc. My mieszkamy w Warszawie.
        Czekam na Twoją odpowiedz tutaj albo jeśli wolisz to napisz na mój adres .
    • osmag Re: Oczopląs?!!! 03.04.04, 19:15
      Jestem rehabilitantką i pracuję z maluszkami. Też mieszkam w Warszawie. Napisz
      na priv gazetowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka