Dodaj do ulubionych

SINUS RINSE - 2 pytania

08.09.10, 09:09
Wczoraj po raz pierwszy płukałam nim nosek mojej 5letniej córki.
I mam do Was 2 pytania, bo nie wiem,czy dobrze zrozmiałam instrukcję.
Czy 1 saszetka ma starczyć na obie dziurki do nosa? tzn. ściskając butelkę do końca wstrzykuję do jednej dziurki, a potem tak samo do drugiej, a resztę wylewam.
I mój drugi problem: jakoś to pierwsze płukanie nam nie za bardzo wyszło, bo płyn dostawał się do gardła, nie wiem dlaczego. Jak to było u Was?
Obserwuj wątek
    • mapsik Re: SINUS RINSE - 2 pytania 08.09.10, 09:49
      smile kwestia wprawy, trzeba mieć pochyloną do przodu głowę, mieć otwarte usta i zdecydowanym ruchem ścisnąć butelkę. Ja daję jedną saszetkę na butelkę i płuczemy nosek po połowie butli
      • astra124 Re: SINUS RINSE - 2 pytania 08.09.10, 12:04
        Teraz widzę, że katar zrobił się zielony.
        Poza tym dzisiaj po płukaniu córcia miała przez krótką chwilę uczucie zatkanego jednego ucha.
        Czy w takim razie można płukać dalej?
    • pa_yo Re: SINUS RINSE - 2 pytania 08.09.10, 12:35
      To, że uszko sie trochę przytkało nie powinno mieć wpływu (aczkolwiek każdy organizm jest inny), problemem byłoby gdyby bolało. ja gdy płukałam sobie to byłam głucha na oba uszy przez chwile po płukaniu - takie połączenia mam udziwnione, u syna ten problem raczej nie wystepuje.

Ja przy katarze płucze 3x dziennie, zawsze przestrzegając czasu nie wychodzenia na dwór po płukaniu.
      Jedna saszetke rozrabiam w jednej butelce wody (w zalezności, który zestaw kupiłas sa to albo saszetki na 120ml albo na 240ml wody).
      Płucze tak, że sprawdzam, która dziurka jest bardziej przytkana i najpierw płuczę te mniej przytkaną, czyli ta bardziej przytkana wylatuje, a potem odwrotnie. Pół butelki (ja mam ta 240ml, syn 6,5 roku) na trzy razy psikam do jednej dziurki, potem drugie pół tez na trzy razy do drugiej dziurki.
      Głowa nachylona, usta otwarte cały czas.

Synowi często cos tam do gardła wlatuje i pluje jak szalony, ale gdy tylko pojawia sie katar i przez nos nie da sie oddychac sam prosi o płukanie - czyli widac czuje efekty, nos jest bardziej drożny.

Zerknij jeszcze do tego starego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,577,100832658,100832658,Sinus_Rinse_domowe_plukanie_zatok_i_nosa_a_leki.html
      • astra124 Re: ile czasu po płukaniu nie można na dwór? 08.09.10, 15:27
        a przez ile czasu po płukaniu nie można wychodzić na dwór?
        • fogito Re: ile czasu po płukaniu nie można na dwór? 08.09.10, 17:03
          przez godzinę. Ale jak jest powyżej 20 stopni to chyba czekać nie trzeba. Tylko teraz to już raczej o te 20 C trudno.
          • pa_yo Re: ile czasu po płukaniu nie można na dwór? 09.09.10, 07:24
            Latem faktycznie gdy mial katar i byliśmy na wywczasie nie czekałam, płukałam rano i hasał po dworze - nic złego sie nie przydarzyło.

Teraz czekam godzinę zanim wyjdzie z domu po płukaniu, gdy jest mróz czekam nawet do dwóch godzin.

Raz zdarzyło nam się lekkie zaczerwienienie w uchu i lekki ból (zimą właśnie), najprawdopodobniej od płukania - musiałam nie dość dokładnie przestrzegać zasad, ale uważam, że korzyści z Sinus Rinse przewyższają ewentualne wady tego systemu - przynajmnie u mojego syna, no bo każdy jest inny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka