Dodaj do ulubionych

Zespół Smith Lemli Opitz

06.01.05, 13:56
Witam.Mój Bartuś będzie miał robione badania w kirunku wykrycia zespołu Smith Lemli Opitz.Niewiele znalazłam na ten temat a jak było coś więcej to po angielsku.
Może ktoś wie coś na ten temat?Proszę o wszelkie informacje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jjulita Re: Zespół Smith Lemli Opitz 06.01.05, 22:50
      Przepiszę z podręcznika do pediatrii dosłownie....
      "Z.S-L-O, uwarunkowany genetycznie zbiór wad wrodzonych(lokalizacja w chromosomie 7q34pter), którego zasadniczymi cechami są opóźnienie rozwoju psychoruchowego, syndaktylia drugiego i trzeciego palca, dysmorfia twarzyi anomalie zewnętrznych narządó płciowych. CHoroba spowodowana jest deficytem enzymatycznym upośledzającym ostatni etap syntezy cholesterolu. Przyczynę zaburzeń budowy stanowi prawdopodobnie niedobór cholesterolu w okresie życia płodowego. Poziom cholesterolu w surowicy jest obniżony a 7-dehydrocholesterolu wyraźnie zwiększony, co może być podstawą rozpoznania."
    • jjulita Re: Zespół Smith Lemli Opitz 06.01.05, 22:57
      Domyślam się, ze bardziej interesuje panią rokowanie, leczenie itp, ale niestety mam tylko takie suche podręcznikowe informacje, które chyba tak naprawdę dla matki nie mają znaczenie :(((
    • agunia33 Re: Zespół Smith Lemli Opitz 06.01.05, 23:45
      Dzięki.Fakt,że nadal niewiele wiem ale to na dobry początek.Może odezwie się jeszcze ktoś?
      Pozdrawiam
      • ewamonika1 Re: Zespół Smith Lemli Opitz 06.01.05, 23:52
        Dar Życia jak zwykle niezawodny. Widziałam, że na Twoje pytanie już jest sporo
        danych :-)

e.
    • agunia33 Re: Zespół Smith Lemli Opitz 07.01.05, 00:35
      Przejrzałam dane na darze ale dużo z nich jest również po angielsku albo typowo medycznych a mi chodzi o proste informacje o tym zespole genetycznym.Ale to prawda - sonia i forum dar życia są niezawodni.Myślałam,że odezwie sięktoś kto się z tym w jakiś sposób zetknął.
      Pozdrawiam
      • agablues Re: Zespół Smith Lemli Opitz 07.01.05, 12:16
        Aguniu, nie wiem czy szukałaś już na GENIE. Tam często rodzice szukają się
        nawzajem w Księdze Gości.
        www.gen.org.pl/nuke/modules.php?op=modload&name=Guestbook&file=index&entry=0
        Sciskam Aga
        • agunia33 Re: Zespół Smith Lemli Opitz 07.01.05, 12:50
          Dzięki.Już się wpisałam w genie.Może ktoś się odezwie.
          Pozdrawiam
    • anietka1 Re: Zespół Smith Lemli Opitz 07.01.05, 21:46
      Witam Cię , nazywam się Aneta i jestem z Krakowa .Moja córeczka miała SLOS ,
      niestety umarła po dwóch miesiącach życia pełnego cierpienia . Wszedzie
      szukałam wiadomości o tym zespole ale znalazłam niewiele i głównie po
      angielsku .Gabrysia miała cięższą postać tej choroby , nieukrywano przed nami
      że to kwestia czasu . Minął rok od jej śmierci i nadal cierpie , jeśli chcesz
      dowiedzieć się czegoś więcej napisz do mnie mój e-mail anietka1@op.pl odpowiem
      na każde twoje pytanie , może wymienimy doświadczenia .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka