Dodaj do ulubionych

Interakcje leków

14.10.10, 08:16
Wczoraj lekarka przepisała córce, 2 lata następujące leki:
Eurespal/pneumorel, Lipomal, Sinecod

w ferworze walki zapomniałam zapytać czy moge podawac córce Sinupret w kroplach. Lekarka będzie dopiero po południu spróbuję do niej zadzwonić...ale z nosa sie leje, a przy wczesniejszych przeziebieniach Sinupret sie sprawdził

Nie wiem, czy Sinupret nie 'kłóci' się z któryś z zaordynowanych lekow, macie rzetelną wiedzę na ten temat>?
Obserwuj wątek
    • jakw Re: Interakcje leków 14.10.10, 08:27
      Nie mam żadnej wiedzy na ten temat, ale eurespal jest dość skuteczny. Dodatkowo dodam, że katar leczony zasadniczo trwa tylko tydzień, a nieleczony aż 7 dni wink. Więc spokojnie poczekaj do tego popołudnia i pogadaj z lekarką
      • marghot Re: Interakcje leków 14.10.10, 08:42
        wiesz, z tym katarem to nei do końca

zażywam Snupret w tabl i katar mija mi w ciagu 2-3 dni smile
        poprzednio córce także szybko, bo w ciągu ok 3 dni wszystko spłynęło

sinupret rozrzedza wydzieline i ułatwia jej wydalanie, usuwanie z zatok
        podczas gdy wiekszosc lekow dostepnych w aptekach, dziala przeciwnie tzn. blokuje wytwarzanie wydzieliny, tym samym czesto moze powodowac 'zawalenie' zatok i nawracanie kataru

i wlasnie zastanawiam sie czy któryś z zaordynowanych leków nei ma takiego nieciekawego wg mnie działania
        • pelapa Re: Interakcje leków 14.10.10, 08:50
          Sinecod jest lekiem przeciwkaszkowym, Sinupret wykrztuśnym. Błędem jest podawanie tych leków razem. Jeden zwiększa ilość wydzieliny i rozrzedza ją, drugi hamując odruch kaszlu nie pozwala na jej odksztuszenie.

• joanka-r Re: Interakcje leków 14.10.10, 10:13
            ''Sinecod jest lekiem przeciwkaszkowym, Sinupret wykrztuśnym''

dlatego lek wykrztusny podaje sie w dzien do godziny 17 a sinecod na noc, aby dziecko moglo spokoje spać.
      • viki.christina7 Re: Interakcje leków 14.10.10, 08:47
        ja tylko dodam, że walcze z katarem córki juz 5 tydzień, i ani sinupret ani eurespal, a nawet antybiotyk na zielone bakteryjne gluty sobie nie potrafi poradzić. Mi juz rece opadaja.
        Sinupret mozna łaczyc z eurespalem, on też ma działanie rozrzedzające. Przynajmniej wg opini mojej lekarki
        • martasz123 Re: Interakcje leków 14.10.10, 09:00
          Eurespal i sinupret napewno mozesz, eurespal dzisala przeciwzapalnie, a sinupret rozrzedza wydzielinę i dziala wykrztuśnie, dziwi mnie sinecod podawany razem z tymi lekami, przeciez on dziala przeciwkaszlowo.
          • marghot Re: Interakcje leków 14.10.10, 09:03
            sinupretu nie zapisała wczoraj lekarka, mam go z poprzedniej infekcji

a chyba eurespal pobudza ruchy rzesek na oskrzelach tym samym pobudza wydalanie wydzieliny...
            na chłopski rozum działa wrecz przeciwnie do przeciwkaszlowego sinekodu uncertain
            • martasz123 Re: Interakcje leków 14.10.10, 09:06
              no wlasnie, a to teraz przepisała Ci sinekod czy tez z poprzedniej infekcji, jezeli dziecko ma mokry kaszel nie podawaj sinecodu
              • marghot Re: Interakcje leków 14.10.10, 09:21
                tak jak pisałam w pierwszym poscie

teraz przepisała sinecod, eurespal i lipomal

sinupret z poprz. infekcji
            • pelapa Re: Interakcje leków 14.10.10, 09:44
              marghot napisała:

> sinupretu nie zapisała wczoraj lekarka, mam go z poprzedniej infekcji
              >
              > a chyba eurespal pobudza ruchy rzesek na oskrzelach tym samym pobudza wydalanie
              > wydzieliny...
              > na chłopski rozum działa wrecz przeciwnie do przeciwkaszlowego sinekodu uncertain

Nieprawda, przeciwnie. Eurepsal działa hamująco na nadmierna wydzilanie oskrzelowe, rozkurczowo i przeciwzapalnie.
              • viki.christina7 Re: Interakcje leków 14.10.10, 09:48
                Sinecod pewnie należy podawac na noc. My przez dzień np dajemy deflegmin, czy mucosolvan a no nac właśnie sinecod, co by dziecko w nocy nie kaszlało .
                • marghot Re: Interakcje leków 14.10.10, 10:08
                  Sinecod, podobnie jak Eurespal mamy przepisany 3 x dziennie
                • pelapa Re: Interakcje leków 14.10.10, 10:11
                  Jest to popularne skojarzenie: leki mukolityczne na dzień i p-kaszlowe w nocy, ale pozbawione sensu z punktu widzenia farmakokinetyki. Okres półtrwania abroksolu, substancji czynnej mucosolvanu, to 8-12 godzin.
    • rolly_mo Re: Interakcje leków 14.10.10, 10:05
      Zadzwoń do pierwszej lepszej apteki to Ci powiedzą.
      • marghot Re: Interakcje leków 14.10.10, 10:08
        rolly_mo napisała:

> Zadzwoń do pierwszej lepszej apteki to Ci powiedzą.

w aptece odesłali mnie do lekarza wypisującego receptę uncertain

lekarka będzie dopiero po 15
        • pelapa Re: Interakcje leków 14.10.10, 10:20
          Jestem farmaceutą. Nie podawaj leków wykrztuśnych z przeciwkaszlowymi. Co prawda to lek ziołowy o słabym działaniu, ale jest to błąd w sztuce.
          • marghot Re: Interakcje leków 14.10.10, 10:31
            pelapa napisała:

> Jestem farmaceutą. Nie podawaj leków wykrztuśnych z przeciwkaszlowymi. Co prawd
            > a to lek ziołowy o słabym działaniu, ale jest to błąd w sztuce.

Pelapa, rozumiem, że chodzi Ci o Sinupret, a nie o specyfiki przepisane rpzez lekarza?
            • pelapa Re: Interakcje leków 14.10.10, 10:38
              Tak, lekarz wypisał IMO optymalny zestaw leków na pierwszą fazę wirusowego zapalenia górnych dróg oddechowych. Lek wykrztuśny w tej fazie jest zupełnie niepotrzebny, a wręcz niewskazany. W fazie drugiej kiedy włączy się kaszel z odkrztuszniem wydzieliny zamienia się lek p-kaszlowy na mukolityczny.
              • marghot Re: Interakcje leków 14.10.10, 10:44
                dostałam sygnał z domu, ze kaszel powoli rpzechodzi w mokry, wiec pewnie nastąpi zmiana suropu
                rozumiem, że Stodal lub Flegamina Mitte ew. syrop prawoślazowy będą odpoiwednie? Bo Drosetux z tego co pamiętam jest na suchy?
                • pelapa Re: Interakcje leków 14.10.10, 11:10
                  Ja słabo wierzę w leki homeopatyczne, więc obstawiam flegaminę, mucosolvan lub prawoślazowy. Drosetux jest p-kaszlowy. Oczywiście to moja subiektywna opinia. Zadzwoń do lekarza i spytaj czy już możesz zamienić leki czy jeszcze odczekać przynajmniej do jutra rana aby mieć spokojniejszą noc.
                  • marghot Re: Interakcje leków 14.10.10, 11:12
                    Pelapo, dziękuję Ci bardzo.
                    Dzięki Twojej pomocy, wiem o co dokładnie zapytać lekarkę.
                    Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka