Dodaj do ulubionych

trzeci migdał-operować czy nie?

09.02.11, 22:13
Witam,
jestem mamą z forum wcześniakowego, ale mam też "donoszoną" córcię, której zdrowie mnie martwi. Otóż Ola ma 4 latka, od ponad pół roku niemal ciągły katar, czasem z brzydkim zapachem, kaszel często, pochrapywanie w nocy, dziś po wizycie u laryngologa okazało się że ma trzeci migdał i trzeba go usunąć. Strasznie mnie to zmartwiło, a ponieważ musiałam na wizytę wyprawić męża, nie dopytał się co i jak, jak długo można jeszcze z tym żyć, czy lepiej zoperować to szybko. Czy macie doświadczenia z tym felernym migdałem ? A może i zabiegiem. Na razie boję się jeszcze szperać w necie, mamy skrajnego wcześniaka w domu, zmartwień i wątpliwości więc i tak jest co nie miara...
Będę ogromnie wdzięczna za podzieleni się ze mną wiedzą własną....
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mojeskarby2 Re: trzeci migdał-operować czy nie? 09.02.11, 22:33
      Mojemu synkowi, który w maju skończy 4 lata, operowano migdał miesiąc temu. Nie wahałam się ani trochę, po tym co przeszliśmy i co mogło mu jeszcze grozić. Nie zastanawiałam się ani chwili. Najgorsze było to, że do zabiegu musiał być zdrowy, ale daliśmy radę. Operacja bez komplikacji, a dochodzenie do siebie bardzo szybko. Zabieg był przeprowadzony w klinice "jednego dnia", która zaoferowała nam termin oczekiwania najkrótszy bo miesiąc czasu, co przy niedosłuchu było najważniejsze. Dzisiaj synek jest zdrowy i słyszy super (obawiałam się, że słuch nie wróci do normy), poza tym stał się całkiem innym dzieckiem, pełnym energii. Przez nos zaczął oddychać niemalże od razu.
      • joann.a1974 Re: trzeci migdał-operować czy nie? 09.02.11, 23:04
        dziękuję za odpowiedź. wiesz co, ja też miałam przez ostatnie miesiące, że Ola jakby słabiej słyszy, trochę to zbagatelizowaliśmy, żartując, że słyszy po prostu to to chce, a to mogło być następstwem tego felernego migdała. Ola generalnie nie była jakoś mocno chorowita, 2-3 razy w sezonie zachorowań jakaś temep. rzadko angina. Dlatego laryngolog nie mówił, że natychmiast trzeba to zrobić. W szpitalu powiedziano mi, że przy takim zabiegu to pobyt 4 dniowy. Muszę być z nią - chcę z nią być przez cały czas, nie wyobrażam sobie, że mogłabym ją samą zostawić na oddziale, ale karmię swojego wcześniaczka piersią i kurcze nie wiem jak się mam rozdwoić sad.
    • misia33 Re: trzeci migdał-operować czy nie? 10.02.11, 10:32
      U nas wycięcie migdała nic nie dało, córka choruje jak chorowała...
    • solaris31 Re: trzeci migdał-operować czy nie? 10.02.11, 10:58
      jak Ci wyłapią dublowanie wątków, to jeden skasują wink

juz Ci odpisałam w poprzednim wątku - ja sobie bardzo chwalę zabieg, problemy się skończyły, jeśli masz wątpliwości co do stanu słuchu - zbadaj, a jeśli masz do czynienia z przewlekłym wysiękiem - nie czekaj z zabiegiem. zwykle sprawy się pogarszają, można spróbowac obkurczania, ale absolutnie nie czekać za długo. ważne też, w która strone ten migdał się powiększa, a to juz można ocenić tylko fiberoskopem. poszukaj lekarza, który zrobi dziecku to badanie.
      • anireg Re: trzeci migdał-operować czy nie? 10.02.11, 12:49
        niech lekarz precyzyjnie określi endoskopem na ile ten trzeci migdał jest przerośnięty. U mojej koleżanki wycięcie 3 migdała nie załatwiło sprawy wysięku w uszach, okazało się że problemem są zatoki i wysięki i choroby uszu nawracają pomimo wycięcia migdała. U nas nie było też cudownego ozdrowienia po zabiegu ale katary są mniej zatykające nosek-bardziej lejące ale wysięki w uszach też wracają pomimo rocznego drenażu... Przemyśl dobrze sprawę i przebadaj dziecko bo łatwo jest ciachnąć migdałka ale szkoda by było gdyby nic to nie zmieniło na lepsze. Aha-pani dr laryngolog potwierdziła ostatnio moje spostrzeżenia-po wycięciu 3 migdała przy każdym katarze-spływa wszystko w dół i dziecko ma mokry kaszel... wcześniej tego nie było...
        • e-kasia27 Re: trzeci migdał-operować czy nie? 10.02.11, 14:52
          A ja po raz kolejny powtórzę, że przerost migdałów, zapalenia oskrzeli. płuc, uszu i zatok to u dzieci w 99% wynik alergii pokarmowej, głównie na mleko krowie i jeśli się chce, żeby dziecko było zdrowe, to trzeba wyeliminować z diety całkowicie mleko i wszystko, co pochodzi od krowy.

Owszem zabieg wycięcia migdała(jeśli był on bardzo duży) natychmiast polepsza sytuację, bo dziecko może swobodnie oddychać, ale jeśli nie zrobi się porządku z dietą, to albo migdały z powrotem odrosną i trzeba je znowu wycinać, albo dziecko dalej choruje, jak chorowało na zapalenia oskrzeli, płuc, zatok, uszu.

Czasem zabieg jest konieczny, bo lepiej wyciąć, niż dopuścić do utraty słuchu, ale jeśli migdał nie jest jeszcze w fatalnym stanie, to ja polecam najpierw zmianę diety na taką bez alergenów, bo to znacznie skuteczniejsze od operacji - likwiduje przyczynę problemów, a nie objaw(przerośnięty migdał, to objaw, a nie przyczyna kłopotów!)
    • mojeskarby2 Re: trzeci migdał-operować czy nie? 10.02.11, 22:44
      A ja powtórzę jak kiedyś gdzieś napisałam, co do alergii jakiejkolwiek, nie jest ona główną przyczyną przerośnięcia 3 migdała. Poszperaj w internecie i znajdziesz na ten temat sporo informacji łącznie z patologią tkanki limfatycznej. Nie tylko alergia, jak piszesz w 99%, przyczyn jest wiele. Mój syn nie jest alergikiem i nie choruje często, ale migdał przerósł. A jak lekarze nie potrafią znaleźć przyczyny problemu, jego źródła, to od razu alergia. Świat oszalał na punkcie alergii.
      Nie martw się wszystko będzie dobrze. U nas szpital, jak dzwoniłam w grudniu miał termin na kwiecień, ale u syna był już niedosłuch na lewe ucho dość znaczny (sprawdzaliśmy u laryngologa), więc znalazłam klinikę "jednego dnia" w Opolu. Po 4 godzinach wyszliśmy do domu. Syn choruje rzadko, ale jak go złapało w październiku to nie dawaliśmy rady. Wada wymowy była zauważalna, niedosłuch? wydawało nam się, że mały nas po prostu nie słucha, a on nie słyszał. Dobrze, że w końcu go zdiagnozowali, bo teraz, jak przemyślę to wszystko, to jednak trwało jakiś czas.
      • e-kasia27 Re: trzeci migdał-operować czy nie? 10.02.11, 23:33
        mojeskarby2 napisała:

> A ja powtórzę jak kiedyś gdzieś napisałam, co do alergii jakiejkolwiek, nie jes
        > t ona główną przyczyną przerośnięcia 3 migdała.

Możesz myśleć, co chcesz i możesz wycinać swojemu dziecku, co chcesz. Ja wolę mieć zdrowe dzieci bez narażania je na niepotrzebne operacje.

Poszperaj w internecie i znajdz
        > iesz na ten temat sporo informacji łącznie z patologią tkanki limfatycznej.

Znam lepsze źródła wiedzy, niż szperanie w internecie. I z tych źródeł wynika, że wszystkie inne przyczyny przerostu migdałów( oprócz alergii) nie stanowią więcej niż 1%.

Nie
        > tylko alergia, jak piszesz w 99%, przyczyn jest wiele. Mój syn nie jest alergi
        > kiem i nie choruje często, ale migdał przerósł.

A skąd wiesz, że nie jest, skoro nie masz zielonego pojęcia o alergii?
        Potrafisz zdiagnozować brak alergii?

A jak lekarze nie potrafią znal
        > eźć przyczyny problemu, jego źródła, to od razu alergia. Świat oszalał na punkc
        > ie alergii.

Świat nie oszalał, na punkcie alergii.
        Świat dopiero powoli otwiera oczy i zaczyna dostrzegać katastrofalne skutki alergii.

• solaris31 Re: trzeci migdał-operować czy nie? 11.02.11, 08:14
          e-kasiu, odjechałaś w druga stronę uncertain

przesadzasz z tą alergią i to bardzo. żadna z moich dziewczyn nie jest alergiczką / badania robiłam/, nie mają żadnych objawów, a jednak migdały narastały. owszem, czasem się zdarza, że rzeczywiście migdały przerastają u alergików, ale do gwinta - nie u wszystkich!!!

mojej starszej córce faktycznie pomogło odstawienie nabiału, ale w sensie - brak infekcji bakteryjnych, bo jak wiadomo, mleko zaśluzowuje organizm, a to jest idealna pozywka dl abakterii. a możliwe też, że się to zbiegło w czasie z operacją, leczeniem uodparniającym i klimatycznym.

młodsza do dzisiaj nie zna smaku mleka krowiego, nie je nabiału, serków i tak dalej. i jakoś tez się rozchorowała. nie uogólniaj więc i nie zwalaj winy na alergię za wszystkie choroby tego świata.

ja w chwili obecnej dostaję alergii na samo słowo alergia uncertain nie przeczę, że jest to ogromny problem, ale no bez przesady!
          • e-kasia27 Re: trzeci migdał-operować czy nie? 11.02.11, 14:55
            solaris31 napisała:

>
            żadna z moich dziewczyn nie jest alergicz
            > ką / badania robiłam/,

NIE ISTNIEJĄ BADANIA, KTÓRE MOGŁYBY W 100% WYKLUCZYĆ ALERGIĘ, więc niezależnie od tego, jakie badania robiłaś, nie możesz stwierdzić na pewno, że dzieci alergii nie mają.

> nie mają żadnych objawów,

Podejrzewam, że gdyby się im przyjrzeć, to co najmniej kilka objawów by się znalazło.
            Ty ich nie widzisz, bo nie wiesz czego szukać i na co zwracać uwagę.

> a jednak migdały narastały. ow
            > szem,

To jest jeden z podstawowych objawów alergii.

>czasem się zdarza, że rzeczywiście migdały przerastają u alergików, ale d
            > o gwinta - nie u wszystkich!!!

Owszem nie u wszystkich alergików przerastają migdały, niektórzy od razu mają astmę, AZS, cukrzycę, nerczyce, padaczkę,....
            ale jeśli ktoś ma przerost migdałów, to w pierwszej kolejności trzeba zrobić porządek z alergią.

>
            > mojej starszej córce faktycznie pomogło odstawienie nabiału,ale w sensie - bra
            > k infekcji bakteryjnych, bo jak wiadomo, mleko zaśluzowuje organizm, a to jest
            > idealna pozywka dl abakterii. a możliwe też, że się to zbiegło w czasie z oper
            > acją, leczeniem uodparniającym i klimatycznym.

Tak masz rację.
            Łatwiej wierzyć w "czary-mary" i zaśluzowywanie organizmu przez mleko, iż w alergię.
            To bardziej swojskie, bliżej ciemnogrodu, więc łatwiejsze do zaakceptowania.

>
            > młodsza do dzisiaj nie zna smaku mleka krowiego, nie je nabiału, serków i tak d
            > alej. i jakoś tez się rozchorowała.

Alergia, to nie tylko mleko!
            Żaden alergik, nigdy nie jest uczulony tylko na jeden czynnik.
            Więc, to że Twoja córka się rozchorowała, pomimo tego, że nie je mleka, świadczy tylko o tym, że jest uczulona na znacznie więcej rzeczy.
            (A poza tym podejrzewam, że mleko też je, bo jest ono wszechobecne w żywności np. w pieczywie, wędlinach, słodyczach i innych wyrobach.)

• mojeskarby2 Re: e-kasia27 11.02.11, 17:43
          Przesadziłaś trochę. Na pewno ty masz zielone pojęcie na temat alergii. Jeśli jesteś aż tak oczytana w temacie alergii i to chyba pomyliłaś forum. Zajmij się sowimi dziećmi i lecz jak chcesz, pal świece i odprawiaj modły, może przejdzie.
          • mojeskarby2 Re: e-kasia27 11.02.11, 17:49
            Napisała e-kasia kilka postów wyżej: "A ja po raz kolejny powtórzę, że przerost migdałów, zapalenia oskrzeli. płuc, uszu i zatok to u dzieci w 99% wynik alergii pokarmowej, głównie na mleko krowie i jeśli się chce, żeby dziecko było zdrowe, to trzeba wyeliminować z diety całkowicie mleko i wszystko, co pochodzi od krowy".
            A tak napisała e-kasia później:
            Tak masz rację.
            > Łatwiej wierzyć w "czary-mary" i zaśluzowywanie organizmu przez mleko, iż w a
            > lergię.
            > To bardziej swojskie, bliżej ciemnogrodu, więc łatwiejsze do zaakceptowania.

Zdecyduj się dziewczyno co piszesz, bo przeczysz sama sobie.
            • solaris31 Re: e-kasia27 11.02.11, 20:02
              dokładnie e-kasiu, przeczysz sama sobie.

a jeśłi nawet tak , jak twierdzisz, moje dzieci sa uczulone na wszystko, no to co mają jeść? gdzie mają spać? w co sie ubierać?

przeginasz i tyle.

a poza tym - dyskujsa jelsi chodzi o mnie jest bezprzedmiotowa, bo moje obie córki już 3 migdała nie posiadają. starsza jest po zabiegu 3 lata, i gdyby była taka wielką alergiczką, już dawno byłabym na reoperacji. a jakoś nie jestem.
    • joann.a1974 Re: trzeci migdał-operować czy nie? 11.02.11, 23:11
      dziewczyny, dzięki wielkie za wszelkie informacje (nawet te pełne emocji wink
      na pewno zgłoszę się na oddział ze skierowaniem od laryngologa, tam jeszcze raz lekarze, którzy robią takiej zabiegi ocenią stan tego migdałka, jak trzeba to trzeba usunąć. Olka niemal codziennie rano kaszle no i chrapie, a to z pewnością u 4-latka nie jest normalne, nawet jak jakiś strasznie częstych infekcji nie ma.
      pozdrawiam
      • mojeskarby2 Re: trzeci migdał-operować czy nie? 11.02.11, 23:40
        Pozdrawiam serdecznie i życzę dla dzieciaczków i prawidłowego odnośnie danej sytuacji rozwiązania. Powodzenia wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka