Dodaj do ulubionych

Co na taki kaszel?

17.02.11, 13:28
Witam!
Moja córeczka od 3 tygodni ma kaszel,ale tylko w nocy.Wygląda to tak, że przez cały dzień nie kaszle, nie ma kataru (czasami kichnie ale nie jest to katar lecący i męczący), ma apetyt, bawi się i wszystko jest ok. Podczas snu kaszle, ale też nie zawsze i nie długo.Czasem zdarza się napad suchego kaszlu ale to nie codziennie.Byłam z nią już 3 razy u lekarza, to płuca i oskrzela ma czyste, gardło też i nic jej niby nie dolega. Brała syrop Fenspogal, Pulneo, podawałam Drosetux, swojej własnej roboty syrop z cebuli i to na nic. Jak przyjmowała te syropy przepisane od lekarki,Pulneo , potem Fenspogal to było lepiej,ale jak przestałam jej je podawać bo się skończyły to wszystko wraca. Kaszel się nie pogarsza, nie jest silniejszy czy coś, gorączki nie ma, wszystko stoi w miejscu. Wczoraj też ją złapał i przy jednym z kaszlnięć zwymiotowała taka jakby flegmą. I zauważyłam,że jak leży to ma nie wiadomo z czego trochę nos zapchany, tak jakby jej naspływało z zatok. A w dzień kataru nie ma. I tak doszłam do wniosku ,po obserwacjach,że ten kaszel jest prawdopodobnie przez to ze jej coś ścieka do gardła. Co na to podać? Jaki syrop? Czy może jakaś inhalacja? Myslałam ,że może jej w dzień Flegaminę podawać? Bo te syropy co lekarka przepisuje nie pomagają. A w sumie choroba nie powieksza się.Normalnie niby jej nic nie jest,a jednak ten kaszel w nocy (i też nie codziennie) i zapchany nos. Może miałyście podobny przypadek i co robiłyście w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • bbacha Re: Co na taki kaszel? 17.02.11, 13:39
      Na taki kaszel proponuję spróbować nawilżacza, albo mokrych ręczników na kaloryferach. Powietrze jest mocno wysuszone przez grzejniki i może jej się śluzówka wysuszać. Zatkany nos też z tego powodu MOŻE być. Ja zanim kupiłam nawilżacz ultradźwiękowy kładłam młodemu mokre ręczniki na kaloryfer a obok łóżka wieszałam jeszcze mokrą pieluchę, albo mniejszy ręcznik. Było dużo lepiej. Spróbuj, przynajmniej jak się okaże że to nie to - będziesz mogła ten czynnik wyeliminować.
      p.s. syrop z cebuli działa wykrztuśnie uncertain
    • jaguarka1 Re: Co na taki kaszel? 17.02.11, 13:59
      Moze syrop prawoslazowy pomoże na kaszel suchy

www.domzdrowia.pl/30116,syrop-prawoslazowy-hasco-125-g.html
      • ancymon123 Re: Co na taki kaszel? 17.02.11, 14:24
        Syrop prawoslazowy.
    • gosia2300 Re: Co na taki kaszel? 17.02.11, 14:30
      witam
      mam u mojego 2,5 letniego synka to samo.
      dosłownie identycznie, byłm z nim już dwa razy u lekarza i jest okazem zdrowia, a pokasłuje. Chyba to to suche powietrze rzeczywiście. Teraz dała mu lekarka taki lek robiony na nawilżenie gardła coś takiego, bo Ona nie widzi przyczyny innej.
      Muszę kupić koniecznie ten nawilżacz, bo ja też rano mam suche gardło i może to jest to.
    • slonko1335 Re: Co na taki kaszel? 17.02.11, 14:31
      spróbowałabym nawilżyć pomieszczenie albo zmierzyć wilgotność w nim
      • joanka-r Re: Co na taki kaszel? 17.02.11, 14:32
        zimą , kiedy działa ogrzewanie w domu, dzieci często tak kaszlą z powodu suchego powietrza. Na noc rozkladaj na kaloryferze mokry ręcznik , lub wieszaj mokre prześcieradło na drzwiach.
        • sylwia_il Re: Do bbacha. 17.02.11, 22:59
          A jakiej firmy masz ten nawilżacz ultradźwiękowy? Jakiś takie mega drogi,czy normalny zwykły? Bo widziałam takie nawilżacze w różnych cenach i różnych firm.Narazie powiesiłam na grzejnik mokry ręcznik, zobaczymy jak będzie. Ale myślę ,ze nawilżacz chyba lepszy.To z tym suchym powietrzem chyba racja,bo my się przeprowadziliśmy na nowe mieszkanie i jest u nas dosyć ciepło, mieszkamy na 4 pietrze.Na poprzednim mieszkaniu nie mieliśmy takiego problemu,ale tam bylo trochę chłodniej.
          • magda7mmmm7 Re: Do bbacha. 18.02.11, 08:21
            ja miałam podobnie z moim synkiem jakieś 2 miesiace temu też miał kaszel najczesciej jak spał i lekarka przypisała syrop Elofen i podawałam przez kilka dni i pomogło teraz jak zaczyna sie kaszel podaję syrop i przechodzi pozdrawiam
            • mamka30 Re: Do bbacha. 18.02.11, 09:19
              u nas temat suchego , nocnego kaszlu tez był wałkowany...na noc zawsze podaje dziecku Sinecod a na kaloryfery kłade mokre ręcznikismile W dzien robie inhalacje z samej soli fizjologicznej..pozdrawiam
          • bbacha Re: Do bbacha. 18.02.11, 12:00
            Ja miałam kiedyś nawilżacz firmy Ariete, taki z motywami z Disneya, ale sprzedałam bo za głośno chodził (kosztował chyba ze 300 zł), teraz kupiłam w Castoramie za 150 zł, Climatic 313, tylko w sklepie sprawdziłam jak głośno chodzi, bo u młodego zostawiamy na cały wieczór od 19 do ok. 23. Jak widzę, że jakaś infekcja się zbliża to zostawiam na całą noc. Oprócz tego zawsze przykręcam kaloryfer na noc, wolę młodemu skarpetki założyć i cieplejszy podkoszulek, ale w pokoju ma chłodno. Spróbuj, na syrop zawsze jest czas, a w końcu nawet niewinne syropy jakoś tam działają na młody organizm. Nie namawiam Cię, żebyś go nie leczyła jak jest konieczność, namawiam, żebyś sprawdziła inne możliwości.
            • carinica011 Re: Do bbacha. 18.02.11, 15:25
              ja mam tańszy sposób - w pokoju, gdzie śpi młoda suszy się pranie. wystarcza i dwie korzyści na raz.
              • bbacha Re: Do bbacha. 18.02.11, 19:45
                Ja pranie suszę w moim pokoju, bo mam podobne problemy z kaszlem i suchym gardłem w nocy smile
                • sylwia_il Re: Do bbacha. 18.02.11, 23:29
                  Dzięki za odpowiedź. Też jestem tego zdania ze na syrop zawsze jest czas.Dlatego już szukałam innych sposobów bo lekarka non stop syrop przepisuje.Wczoraj małej położyłam na grzejnik mokry ręcznik i trochę kasłała.Dzisiaj przed spaniem jeszcze dodatkowo wywietrzyłam pokój porządnie, skręciłam na mniejszą temperaturę grzejnik i położyłam mokry ręcznik.I jeszcze nie zamykałam drzwi do pokoju córki tylko zostawiłam otwarte. I narazie nie kaszle .Jutro na kaloryfer powieszę kamionki z wodą (bo zakupiłam dzisiaj ale pisze w ulotce dołączonej do nich ,że przed użyciem pozostawić je trzeba namoczone w wodzie na 24H i się mocząsmile ) Jak pomoże nawilżanie to kupię nawilżacz,bo wtedy będę wiedziała ,że to od suchego powietrza jest ten kaszel.
                  • marla79 Re: Do bbacha. 19.02.11, 22:51
                    nie polecam suszenia prania stosowac jako nawilzanie powietrza.
                    przeciez uzywa sie proszkow i plynow do plukania i to pozniej paruje.
                    zmoczyc reczniki lub pieluchy, a nie wdychac opary z chemi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka