Dodaj do ulubionych

reflux moczu 4st

02.03.11, 22:24
witam,
może któraś z Was, Drogie Forumowiczki, miała do czynienia z refluksem moczu i sposobami jego leczenia? u synka 5m-cy zdiagnozowano na razie reflux 4st z lewej, nieco mniejszy z prawej. czy często towarzyszy temu asymetria nerek (u nas lewa ma 41, a miała 48, prawa 65 mm) oraz zastój moczu i baardzo słaby apetyt? miałyście może jakieś doświadczenie z defluxem? będę wdzięczna za każdą informację
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: reflux moczu 4st 02.03.11, 22:38
      Jest reflux czyli odplywy pecherzowo moczowodowe.
      IV stopien zdarza sie dosc rzadko, w calej mojej karierze slyszalam chyba ze 2 razy (a zajmuje sie tematem urologii i nefrologii od prawie 5 lat).
      Zapraszamy na: forum.gazeta.pl/forum/f,22158,Reflux_moczowy_ZUM_wady.html
      i na: zum.org.pl/ - dwa kompendia wiedzy.
      Jak bedziesz miala jakies pytania - mysle, ze sporo osob bedzi emoglo sluzyc Ci wyjasnieniami
      • rucanka Re: reflux moczu 4st 03.03.11, 11:13
        dziękuję, przerzucę wątek na polecaną stronę wink właśnie ta rzadkość mnie przeraża - nie wiem, czego jeszcze mogę się spodziewać przy tym wink spotkałaś się może z przypadkiem, gdzie zdiagnozowano reflux, hipoplazję nerki i zastój moczu jednocześnie? no i brakiem apetytu? zastanawia mnie, czy w tym naszym przypadku nie ma wad zastawki cewki tylnej, choć ściany pęcherza są w porządku... wiem, musimy nawiedzać nefrologów i urologów, ale sprawa jest na tyle świeża, że na wizytę jeszcze muszę poczekać, a chciałabym zdobyć jakąś wiedzę nt. pozdrawiam
        • gajmal Re: reflux moczu 4st 07.03.11, 11:02
          A ja zapraszam na www.uronef.pl
    • anusia_29 Re: reflux moczu 4st 08.03.11, 17:49
      Nie martw się,na początku jest szok i obawa co będzie dalej. Najważniejsze mieć dobrego lekarza. Napisałam na twoja pocztę.
      Ja spotkałam wiele osób, których dziecko mialo 4 stopień. CZęsto konczyło sięto operacją przeszczepienia moczowodów. Im szybciej zaczniesz leczyć dziecko tym lepiej i dla jego zdrowia fizycznego i dla psychiki.
      Głowa do góry smile
    • anusia_29 Re: reflux moczu 4st 08.03.11, 17:50
      Noi tym usg się nie martwnadto, bo to ze było 48 jest 42mm to jedynie błąd w badaniu. Inaczej nerka musiałaby usychać,jeśli nawet to nie w takim expresowym tempie.
      • rucanka Re: reflux moczu 4st 09.03.11, 11:46
        dziękuję, właśnie odpisałam Ci na innym forum (przerzuciłam wątek ze względu tematycznego no i się powtarzam). usg bym się tak strasznie nie martwiła, gdyby to było robione za każdym razem gdzie indziej i przez kogoś innego. a tu - ten sam sprzęt i ta sama p radiolog, pozostaje jeszcze faza księżyca wink na co liczę. urolog też na początku zignorowała ten problem, ale jak się zaczęła dopatrywać, troszkę zmieniła podejście. scynygrafia wykazała, że lewa nerka pracuje na "pół gwizdka", ale pracuje i to mnie pociesza. jeśli Ci to nie przeszkadza, może pozostańmy na tamtym forum " w kontakcie", żeby nie dublować. jutro mamy wizytę, więc po niej zapewne będę miała wiele rozterek.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka