Dodaj do ulubionych

SZYBKO SZYBKO... rota

27.08.11, 19:45
[i]Dzieć mój chyba rota złapał, wymiotował kilka razy od 17, chce pić, ale jemu się nie da dawać powoli po łyżeczce, bo się drze więcej.
No i teraz nie wiem, dać mu w kubku i najwyżej wyrzyga czy się awanturować z nim że nie można, że po łyżeczce?
On na raz potrafi ze 3 kubki wrąbać.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Rota 27.08.11, 19:56
      Daj mu do picia zimny orsalit, nie jest zbyt smaczny, więc młody nie będzie pił aż tak łapczywie. Przy okazji orsalit nawadnia lepiej niż woda. Ile lat ma twoje dziecko, że nie da sobie przetłumaczyć?
      • magiczna_marta Re: Rota 27.08.11, 20:03
        autystyczny 2 i pół uncertain
        • kala57 Re: Rota 27.08.11, 20:06
          dobrze nawadniaja napoje izotoniczne typu powerade
    • gemmavera Re: SZYBKO... rota 27.08.11, 20:30
      Dawać po lyżeczce, niech się nawet awanturuje, w końcu to Ty ustalasz zasady, nawet jeśli jemu się to nie podoba albo tego nie rozumie. Dajesz łyżeczkę, po 5 minutach kolejną, ewentualnie dwie.
      Jak się młody odwodni, to wymioty się nasilą, a to z kolei pogłębi odwodnienie - wtedy (zwłaszcza przy tej temperaturze otoczenia) to już pewnie szpital i kroplówka.
      Poić po łyżeczce co kilka minut, do znudzenia. wink Poić wodą, a jeszcze lepiej orsalitem, jak masz, albo odgazowaną colą (najłatwiej ją po prostu przegotować i potem wystudzić).
      • thaures Re: SZYBKO... rota 27.08.11, 20:56
        Tak jak napisała gemmavera. Co jakiś czas mało- mam lekarz mówił, że raz na 15 min łyżka stołowa.
        • magiczna_marta Re: SZYBKO... rota 27.08.11, 21:12
          Wynalazłam Vomitusheel w apteczce, daję tak jak na opakowaniu, 10 kropli na kwadrans, mam nadzieję że pomoże.
    • ga-ti Re: SZYBKO... rota 27.08.11, 21:18
      Co 10-15 minut łyczek, dwa bardzo zimnej wody lub odgazowanej bardzo zimnej coli.
      Mój 5 letni wówczas syn po kilkunastu godzinach wymiotów był na skraju odwodnienia i dostał czopki na wstrzymanie. Poskutkował pierwszy. Później kilka dni ostra dietka.
      Twój maluch młodszy więc pilnuj. Tym bardziej, że gorąco. Do wanny z wodą możesz go też włożyć, skóra ciągnie wodę z zewnątrz.
      Trzymajcie się!
      • aga_sama Re: SZYBKO... rota 27.08.11, 21:42
        Marta, przerabiałam ze swoim autystycznym

Jedyn co zadziałało to napoje izotoniczne dla sportowców, polecone przez lekarza. My stosowaliśmy power rade niebieski. Jest słodki, nawadnia lepiej niż woda. Biegnij do sklepu! Musi pić, bo przy tej temperaturze się do rana poważnie odwodni.
        • aga_sama Re: SZYBKO... rota 27.08.11, 21:46
          Marto, może powolutku przez słomkę. Lub w butelce?
          Sprobuj mu też dać odrobinę słonych paluszków. Jak zje to dobrze, paluszki bardzo wzmagają łaknienie
        • magiczna_marta Re: SZYBKO... rota 27.08.11, 22:44
          On chce pić, tylko że za dużo na raz.
          Na razie wypił jakieś 30ml coli i 3 dawki Vomitusheel'a i poszedł w kimę.
          Niech śpi, jak w nocy nie będzie się budził na rzygi to uznam że najgorsze mamy za sobą.
    • marghe_72 Re;rota 28.08.11, 00:26
      Ja bym pozwoliła pić skoro chce.
      Woda, mięta itp
      • dorek3 Re: Re;rota 28.08.11, 00:38
        Mięty nie wolno przy wymiotach! U nas zawsze odgazowana i ciepła cola. Paskudne ale działa. Kiedyś dodawałam do tego gastrolitu ale to już było mega obrzydliwe.
    • turzyca metody babunii 28.08.11, 00:51
      Ze staaaarych metod: filizanka lekko cieplej wody, lyzeczka cukru, duza szczypta soli. W efekcie bedzie gorzkawe. Nawadnia, dostarcza energii i elektrolitow. I zazwyczaj dziala przeciwwymiotnie, choc znam tez osoby, u ktorych ma dzialanie wrecz odwrotne, ale zawyczaj probowaly tego dopiero jako dorosle, wszystkim znanym mi dzieciom pomagalo.

PS Kolezanka lekarka jak o tym uslyszala stwierdzila, ze to sposob praktykowany do tej pory, gdy nie ma dostepu do normalnych elektrolitow. Zdaje sie, ze ona na misji w Afryce byla... wink
      • myelegans Re: metody babunii 28.08.11, 00:57
        Wrzuc jakis elektrolit do tacki na lod i zamroz, pozniej zamrozone w kostkach daj mu do ssania. Albo w aptece kup paleczki izotoniczne do zamrozenia takie dla dzieci. Bedzie ssal zamrozone, nie pil...
    • nangaparbat3 Marta, 28.08.11, 10:15
      pisz, jak tam mały?
      • magiczna_marta Re: Marta, 28.08.11, 10:29
        Żyjemy, mały zjadł lekką kaszkę, pił, nie wymiotuje, humor w normie.
        Nie wiadomo co to było, dziś lekka dietka i mam nadzieję że jazda za nami.
        Pranie zrobione, wywieszone, mam nadzieje że koniec.
        • nangaparbat3 Re: Marta, 28.08.11, 10:48
          Ciesze się bardzo, wszystkiego dobrego smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka