10.08.12, 17:06
witajcie!
bardzo proszę o radę, bo skołowana jestem...
jakieś dwa m-ce temu przeleczałam Synka na lamblie metronidazolem. po kuracji zalecono nam usg brzuszka. zrobiliśmy i dr dopatrzyła się - cytuję:
"po stronie prawej miedniczka rozsunięta na ok. 5 m. (granica normy)"
oraz "uwidoczniono przypęcherzykowy odcinek moczowodu prawego wypełniający się przelotnie do szerokości ok. 4 mm (fala perystaltyczna? odpływ pęcherzowo-moczowodowy?) mikcja pełna"
reszta parametrów w normie. zaleciła nam zrobienie posiewu moczu. wyszły ecoli 10^5 w badaniu og wszystko ok, w osadzie nabłonki płaskie poj ckpw oraz leukocyty poj ckpw, bakterie mierne. zgodnie z zaleceniem idziemy do nefrologa, ale to niestety dopiero po długim weekendzie.
dzisiaj młody ma 37,0 - 37,6. posszłam do przychodni. dostał 2x1 furaginy oraz 2x 3ml amoksiklav.

furaginę już dałam... nie wiem, czy stosować się do zaleceń, czy poczekać na wizytę u nefrologa. dałam też dzisiaj posiew powtórnie, ale o wynik mam się dowiadywać dopiero we wtorek...

poprzednie posiewy robione w kwietniu były jałowe
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: zum? 10.08.12, 21:40
      Poszerzenie miedniczki w granicy normy jest 10 mm a nie 5 mm. Przynajmniej zawsze tak bylo.
      Ile dziecko ma? Czy sa jakies inne objawy? Czy normalnie zjada, normalnie siusia, normalnie pije?
      Jak pobierany był mocz?
      Jak wygląda napletek? Czy jest odsunięty?
      Bo prawde mówiąc to badanie ogólne nie wskazuje na ZUM. Z kolei aby potwierdzic problemy z układem moczowym nalezy zrobić cystografię, która albo potwierdzi albo wykluczy refluks.
      • chwilka13 Re: zum? 10.08.12, 23:28
        Synek ma 2 lata; żadnych innych objawów nie zauważyłam - poza tą dzisiejszą podwyższoną temp.; normalnie je, pije ok 1,5 l płynów, siusia często.
        mocz pobierałam po umyciu wodą i octaniseptem i odciągnięciu napletka; środkowy strumień do jałowego pojemniczka.
        napletek wg wygląda normalnie; ale do końca się nie zsuwa.

dałam ten amoksiklav...
        • madziulec Re: zum? 11.08.12, 10:12
          Badanie ogólne moczu kompletnie nie pasuje do posiewu. Stąd jest spore prawdopodobienstwo, że jednak bakterie są spod napletka albo z cewki moczowej.
          Ja bym powtorzyla badanie.
          • chwilka13 Re: zum? 11.08.12, 11:22
            dziękuję Ci. badanie powtórzyłam od razu na drugi dzień, jeszcze bardziej przykładając sie do higieny. o wynik mam pytac we wtorek. zobaczymy. obyś miala rację...
            • madziulec Re: zum? 11.08.12, 13:17
              Tu nawet nei chodzi o higiene. Wystarczylo z tej samej probki moczy dac 2 probki na posiew i juz bys wiedziala.
              • chwilka13 Re: zum? 11.08.12, 13:27
                no teraz to będę mądrzejsza...
                dzięki.
                • chwilka13 Re: zum? 13.08.12, 10:07
                  niestety druga próbka jest dodatnia... jutro odbieram wynik...
                  skąd te bakterie, skoro mocz ogólny nie wskazuje na nie? bo to już chyba nie jest kwestia zanieczyszczonej próbki....
                  • madziulec Re: zum? 13.08.12, 15:13
                    Mówiłam żebys oddała 2 próbki z tego samego siusiania. Wtedy bys wiedziała znacznie więcej.
                    Wtedy by wiadomo było, czy bakterie są spod napletka (tak podejrzewam, skoro badanie ogólne jest ok).
                    Tak to leczysz antybiotykiem, byc może niepotrzebnie podczas gdy wystarczyła by sama maśc z antybiotykiem podana miejscowo.
                    Ale to tylko gdybanie.
                    Nikt nie wyleczy ani nie zdiagnozuje Ci dziecka przez internet.
                    • chwilka13 Re: zum? 13.08.12, 17:21
                      mówiłaś, mówiłaś, tylko ja nieświadoma już tę próbkę oddałam... spróbuję jutro złapać i oddać dwie - tak jak radzisz.
                      pozwól jeszcze dwa naiwne pytania: oddać do tego samego labu obie? co to da, że oddam dwie próbki?

dzięki za cierpliwość i tłumaczenie krowie na miedzy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka