Dodaj do ulubionych

driptane- skutki uboczne, skutecznosć...

10.12.12, 19:02
Witam,
Mój 8 letni syn ma kłopoty z moczeniem nocnym. Po serii badań dostał od lekarza driptane. Lekarz uprzedzał mnie o skutkach ubocznych tego leku. Jestem ciekaw czy jest ktoś na tym forum, kto zetknął się z tym lekiem. Czy mieliście skutki uboczne? Jaka była skuteczność leku. My po 2 tygodniach przyjmowania leku mamy zwiększyć dawkę i stąd moje obawy co do ewentualnych skutków ubocznych.
z góry dziękuję za pomoc
Joanna
Obserwuj wątek
    • betticzka Re: driptane- skutki uboczne, skutecznosć... 13.12.12, 12:56
      Moje dziecko dostaje od 2 miesięcy ditropan. Co do skutków ubocznych to u nas wystąpiły wielkie źrenice jakby się naćpał, straszne swędzenie ciał, ospałość na początku stosowania. Lek zadziałał na nas po miesiącu, nocne moczenie ustąpiło ale mamy tabletki przyjmować jeszcze przez 2 miesiące.
    • joxanna Re: driptane- skutki uboczne, skutecznosć... 18.12.12, 22:43
      Moja córka brała driptane przez jakieś 9-10 miesięcy, jak miała 5-6 lat. Skutków ubocznych nie widzieliśmy. Ale faktycznie, sami zwiększaliśmy i zmniejszaliśmy dawkę - zaczęliśmy bodajże od 0.5 tabletki, jak nie bardzo szło, to po 2 tygodniach zwiększaliśmy do 3/4 (czy jakoś tak), jak się sytuacja normowała, to znów zmniejszaliśmy do 0.5, potem znów jakoś falowało, aż wreszcie zmniejszyliśmy do 1/4 i w końcu do zera.

U nas pomogło, ale od początku wiedzieliśmy od lekarza, że to może trwać pół roku-rok.
      • aska34 do joxanna 19.12.12, 13:35
        Dziękuję za odpowiedz, my jesteśmy na początku tej drogi, bierzemy jakieś 2 tyg., jest już zauważalna poprawa, podczas gdy do tej pory prawie każda noc była "mokra" teraz zdarza się to sporadycznie. Bierzemy lek na powiększenie pojemności pęcherza. Rozumiem, że u was w efekcie ten lek pomógł. Ja też bym sobie (nam) tego życzyła bo moje dziecko ma już 8 lat i problem ten staje się coraz bardziej uciążliwy.
        Pozdrawiam serdecznie
        Joanna
        • sheryll Re: do joxanna 25.12.12, 20:41
          Moja dziś 8-latka brała długo Ditropan. Prawie 2 lata. U nas dodatkowo oprócz moczenia nocnego pomógł wyleczyć refluks (wykryty właśnie dzięki temu, że zaczęliśmy leczyć moczenie nocne). Efekty widać. Zarzają się jeszcze mokre noce, ale to już sporadycznie. Ponadto nie biega już do toalety 20 razy dziennie, lecz kilka razy, normalnie. Skutków ubocznych nie zauważyłam żadnych.
        • malandra1982 Re: do joxanna 27.09.17, 17:09
          Witam, post sprzed pięciu lat, ale jak potoczyła się sytuacja z tym lekiem? syn ma 4 lata i obniżoną pojemność pęcherza, jest też alergikiem i mam obawy co do podania sad Niestety popuszczanie w gatki i moczenie nocne też daje popalić.
          • barafkas Re: do joxanna 09.12.17, 21:40
            Witam , moje dziecko po raz 2 bierze lek driptane , za pierwszym razem sytuacja się unormowała i syn nie moczył się ( problem z moczeniem dziennym i sporadycznie noc) odstawiliśmy lek ale problem powrócił po kolejnych próbach leczenia tym lekiem syn miał problemy z zachowaniem tzn był bardzo pobudzony wręcz nie do zniesienia, płakał z byle powodu , mam problem bo lek zadziałał na jego moczenie ale te skutki uboczne są nie do zniesienia
            • olencja.0 Re: do joxanna 25.04.18, 13:52
              Moja córka prawie rok leczyła się driptane, raz było lepiej raz gorzej, az w koncu zachorowała (infekcja od gardła z gorączką) i kilka dni nie dostawała driptane, po chorobie problem minął. nie wiem czy to przypadek, czy wyrosła z tego, czy antybiotyk jaki dostała na gardło. ale teraz już ok wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka