Dodaj do ulubionych

pytanie do lekarza

14.04.05, 15:09
Metodą prób i błędów okazało się,że moja córka już nie toleruje furaginy(a raczej jej żołądek).Jaki inny lek można jej podawać zastępczo?Do tej pory brała 1-ną tab.wieczorem+cebion.Przy częstych zakażeniach i pęcherzu neurogennym,to chyba musi coś brać.Czekam na odpowiedź od mądrych mam i lekarza.
Obserwuj wątek
    • malgosia191 Re: pytanie do lekarza 14.04.05, 19:06
      Moja córka nie może brać Furaginy ze względu na wysoki poziom kwasu
      moczowego.Lekarz zlecił Trimesan 1/4 tab. na noc.
      • boglas1 Re: pytanie do lekarza 14.04.05, 21:23
        Trimesan to to samo co Urotrim , który jest też w zawiesinie 50mg/5ml - dawka profilaktyczna to 2mg/kgcc/D ( chemiczne Trimetoprim ) .
        • anufa7 Re: pytanie do lekarza 15.04.05, 12:35
          trimesan zażywała przy nieciekawym wyniku,ale nie całkiem złym,po nim też dławiła się i czasami wymiotowała,więc chyba też żołądek jego nie toleruje.Ja też myślałam o urotrimie(bo w zawiesinie),ale na dluższą metę to pewnie skończy się tak,jak z furaginą.Najchętniej to nie podawałabym niczego,ale trochę się boję-jednak skutek może być...odwrotny do zamierzonego.
      • berem Re: pytanie do lekarza 15.04.05, 14:30
        Cześć
        Mój synek od 20 miesięcy jest na furaginie i dzięki niej (odpukać) chronimy się
        od Zum-ów, więc nie myślałam o zmianie na dłuższą metę. Krótkotrwale zażywał
        bactrim i urotrim .
        Urotrim także może wywołać reakcje niepoządane (przepisuje z opakowania)
        Niekiedy obserwowano wysypkę i świąd po 1-2 tygodni leczenia zazwyczaj objawy
        są łagodne i ustępują po odstawieniu preparatu oraz zaburzenia żołądkowo-
        jelitowe takie jak nudności, wymioty, bóle brzucha. Rzadko obserwowano
        zapalenie języka, gorączkę, zwiększenie stężenia bilirubiny, kreatyniny i
        mocznika oraz aktywności aminotransferaz we krwi, zaburzenia hematologiczne
        zazwyczaj łagodne i ustępujące po odstawieniu preparatu, reakcje nadwrażliwości
        anafilaksja, rumień wielopostaciowy, zespół Stevens-Johnsona, zespół Lyella ,
        bardzo rzadko - nadwrażliwość na światło.
        Na własną ręke nie odstawij ani nie zmieniaj leku , bo ta jak piszesz skutek
        może być fatalny.
        Zawodowo nie jestem związana z medycyną, ale zachęcam do przeczytania artykułu
        a w szczególności rozdział o postępowaniu zapobiegawczym , są tam wymienione
        trzy leki stosowane w profilaktyce( niestety u was źle tolerowana jest furagina
        oraz trimesan)

www.mp.pl/artykuly/index.php?
        aid=12055&spec=70&_tc=36C221FF296F4A9B9CE00AD5D0D37625

Pozdrawiam
        Beata
    • magda_nalesniak Re: pytanie do lekarza 18.04.05, 19:09
      Dzien Dobry! Przy pecherzu neurogennym konieczne jest leczenie odkażające.
      Jesli nie toleruje Furaginu, to można stosoawać Urotrim jesli tym dzidzia tez
      pluje i zołądek odmawia posłuszenstwa to zostają preparaty ziołowe np. Urosept,
      Ginjal, sok z żurawin itd. ,ale ich skutecznośc w takim schorzeniu jak pęcherz
      neurogenny jest troche mniejsza od skuteczności chemioterapeutykow takich jak
      Furagin czy urotrim.Pozdrawiam magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka