Dodaj do ulubionych

płonica, szmery nad sercem

15.03.13, 21:44
Witam!

Moja córeczka, 2,5 roku, niecałe tygodnie temu miała przez 2 dni biegunkę, raz zagorączkowała. Dostała też wysypki w postaci drobnych kropek, jakby kulek pod skóra na wewnętrznej stronie dłoni. Lekarka stwierdziła wtedy, że to wirusówka, zaleciła Enterol, i ma wysypkę powiedziała, że to tez może byc przy infekcji.

Objawy ustapiły szybko, ale wysypka została i zaczeła się nawet rozprzestrzeniać, przeszła między paluszki i troche na wierzch dłoni. Cały czas swędziało, podawałam wapno ale z marnym skutkiem, myślałam ze przejdzie. Wczoraj wysypka pojawiła się na brzuchu i nózkach. Dzisiaj mała miała stan podgorączkowy, katar i ogólnie złe samopoczucie.

Pojechałam do lekarza prywatnie, bo w przychodni juz sie nie dostałam.

Lekarz po zbadaniu stwierdził że to prawdopodobnie szkarlatyna, przepisał antybiotyk, ale kazał iść do kardiologa, ponieważ wysłyszał u małej SZMERY NAD SERCEM.

Przeraziłam się... Czyzby moje dziecko miało jakąś wade serca? Pierwszy raz spotkałam się z czyms takim i szczerze mówiąc jestem niezle przestraszona. Bo jak zrozumiałam to nie mogła byc jakas pomyłka.

Co dalej? Co może byc mojemu dziecku? Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi doswiadczeniami? Boję się ze córke może czekac jakas operacja albo leki do końca życia, albo nie wiem co, szczerze mówiąc nie ma za grosz wiedzy na temat chorób serca.

Szczerze dziękuję za jakikolwiek odzew.
Obserwuj wątek
    • kasiulenka30 Re: płonica, szmery nad sercem 15.03.13, 21:46
      Acha, jeszcze dodam że lekarz mówił że oprocz tych szmerów nie usłyszał nic niepokojącego, nie ma arytmii i tachykardii i nie sinieje.

Córka jest żywym, ruchliwym dzieckiem, nie ma ogólnie problemów ze zdrowiem, nie zauważyliśmy nic niepokojącego.
    • mamalgosia Re: płonica, szmery nad sercem 17.03.13, 19:32
      Wygląda na chorobę bostońską - jeśli chodzi o wysypkę. Wirusowe. Minie.

Szmery nad sercem są lepiej słyszalne podczas infekcji. Skontroluj u kardiologa, obstawiam strunę rzekomą, czyli drobiazg.

To tyle tytułem stawiania diagnozy przez internetsmile
      • kasiulenka30 Re: płonica, szmery nad sercem 19.03.13, 15:10
        Dzięki.
        Mam numer do podobno bardzo dobrego kardiologa dziecięcego w moim miescie, bedziemy sie umawiac na wizytę. Mam nadzieje, że to nic groźnego.
    • kasiulenka30 Pytanie 19.03.13, 15:21
      Jeżeli moja córka ma faktycznie szkarlatyne, (może tak byc, ponieważ schodzi jej skóra z paluszków u rączek, słysząłam ze to objaw szkarlatyny), to czy ta choroba moze w jakis sposób uszkodzic serce? Czytałam, że po szkarlatynie trzeba przebadac serducho.
      Jesli tak, to czy te szmery mogą byc oznaką jakiegos uszkodzenia serca przez szkarlatyne?

Martwie sie, bo wyszło na to, że moje dziecko szkaratynę "przechodziło", a rozpoznanie i antybiotyk dostała już chyba po fakcie sad
    • kasiulenka30 Po wizycie kardiologa 28.03.13, 11:47
      Witam,
      zrobiliśmy echo serca. Okazało się, że córka ma strunę rzekomą oraz ubytek między przedsionkami o wielkości 1,6 mm. Doktor powiedziała, że to nic groźnego i że mamy przyjść na kontrolę za kilka lat. Jedynym wskazaniem było dbanie o dobre nawodnienie dziecka, zwłaszcza w upały. Piszę, bo może ktoś ma/będzie miał podobny problem.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka