Dodaj do ulubionych

7 lat slaby apetyt a waga rosnie

24.07.13, 13:22
witam,
zauwazylam od jakiegos czasu ze moja cora ktore nie nalezlaa nigdy do szczuplych dzieci ale byla w normie zaczela nagle rosnac w szerz...tzn. nalana buzia, ubite, grube uda,taka duza sie zrobila, ma praiwe 7 lat, waga 24 kg, wzrost 112 cm.martwie sie, bo apetyt ma raczej slaby (je to co lubi, uwielbia smazone i slodkie rzeczy)...co moze byc powodem?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: 7 lat slaby apetyt a waga rosnie 24.07.13, 17:05
      pytanie, co dla ciebie znaczy niejadek. Miałam okazję obserwować tuczenie koleżanki córki. Najgrubsze dziecko w klasie, monstrualnie opasłe, naprawdę wyróżniające się negatywnie na tle dzieci. Rodzice o normalnej wadze. W ciągu ok. godziny nakarmili ją sałatkami, kiełbaskami z grilla i ciastkami w takich ilościach, że czteroosobowa rodzina by się najadła. Był to klasowy grill i odtąd wiem, co dla niektórych dorosłych jest normą.
    • joxanna Re: 7 lat slaby apetyt a waga rosnie 24.07.13, 21:45
      Przyczyną może być np. niezbilansowana dieta. Czyli zapychanie się słodkimi i tłustymi rzeczami. A potem nie ma apetytu na normalne jedzenie.
    • dorotakatarzyna Re: 7 lat slaby apetyt a waga rosnie 24.07.13, 23:58
      Może to też być niedoczynność tarczycy. Zgłoś się do lekarza rodzinnego, niech da skierowanie na TSH. Zbadaj też cukier.
      Łatwo zwalać na obżarstwo, ale może to być choroba. Zrozumiałam, kiedy u jedenastolatki w rodzinie - niskiej, okrągłej, jedzącej jedną trzecią tego, co moja dziesięciolatka - po wielu badaniach w koncu stwierdzono hiperinsulinizm i rozwijającą się niedoczynność tarczycy. A wyglądała po prostu, jakby lubiła jeść...
      • easyblue Re: 7 lat slaby apetyt a waga rosnie 25.07.13, 21:27
        Oprócz tsh koniecznie ft4 i ft3.
    • mruwa9 Re: 7 lat slaby apetyt a waga rosnie 25.07.13, 22:27
      na przyklad zbyt duzo weglowodanow w diecie.
    • majenkir Re: 26.07.13, 22:53
      jodipiku napisała:
      > apetyt ma raczej slaby (je to co lubi, uwielbia smazone i slodkie rzeczy)...co moze byc powodem?

Ale z tego co piszesz, to corka nie ma slabego apetytu, tylko jest wybredna.
    • mama_lidia Re: 7 lat slaby apetyt a waga rosnie 02.08.13, 15:05
      jodipiku napisała:
      > (je to co lubi, uwielbia smazone i slo
      > dkie rzeczy)...co moze byc powodem?

Ma głód komórkowy, brakuje jej wartościowych elementów w diecie witamin i mikroelementów itd. zapycha tylko żołądek a nie odżywia się, stąd organizm magazynuje to co jest w nadmiarze. Je słodycze i dużo smażonego sama masz odpowiedź.
      To tak jak z tym chłopem w dowcipie, który mówił że ma pościel ciągle brudną i nie wiedział dlaczego, bo przecież mył się codziennie, ale rano. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka