kasia1903 10.10.13, 12:29 Czy wywołuje je ten sam wirus? Czy dzieci, które w ubiegłym roku miały tzw. "wysypkę bostońską" unikną zachorowania na ospę? W chwili obecnej ospa zadomowiła się w naszej szkole i przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sunlife44 Re: wysypka bostońska a ospa 10.10.13, 12:57 "Czy wywołuje je ten sam wirus?" - nie mam pojęcia ale wydaje mi się że to nie to samo. "Czy dzieci, które w ubiegłym roku miały tzw. "wysypkę bostońską" unikną zachorowania na ospę? " - raczej nie uniknął. mój syn był chory na ospę w lutym 2013, a bostonkę miał już chyba ze 4 razy. raz z miesiąc przed ospą, a 3 razy ostatnio w kwietniu, potem w lipcu i teraz we wrześniu. najlepiej zapytaj o to lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: wysypka bostońska a ospa 10.10.13, 14:14 Chyba raczej nie, tymbardziej, że przechorowując Ospę mała szansa na zachorowanie po raz drugi, a bostonka nie uodparnia, mozna chorowac wiele razy. Moja córka była szczepiona od ospy, w przedszkolu już była kilka razy epidemia i jak na razie szczepionka działa, od bostonki jej jednak nie uchroniła. Odpowiedz Link Zgłoś
tuya Re: wysypka bostońska a ospa 10.10.13, 14:12 nie, mój miał i ospę i bostonkę Odpowiedz Link Zgłoś
funmi Re: wysypka bostońska a ospa 10.10.13, 14:47 Nie, ja mialam ospe i bostonke. W dodatku jest kilka odmian choroby bostonskiej - kilka wirusow, wiec mozna ja zlapac kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
ozorek.debowy Re: wysypka bostońska a ospa 10.10.13, 14:45 Inny wirus Google nie gryzie Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: wysypka bostońska a ospa 10.10.13, 15:59 wygooglaj sobie. wirus coxane czy coś w tym stylu. to zupelnie inny wirus (a raczej grupa wirusów-stąd wielokrotne zachorowanie u tego samego dziecka) niż wirus który wywołuje ospę. a więc szczepienie na ospę nic nie da. moja chorowała i na ospę (miała rok, nie zdążyłam zaszczepić) i na bostonkę. Odpowiedz Link Zgłoś