trojano 23.09.05, 15:26 jak moge nauczyć sie poprawnego tabelkowania? chce zrobić strone ale jak zrobie jakies tabelki to wszytstko rozjeżdza sie i jest do dupy. sa jakies ksiażki o tabelkowaniu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mtq Re: tabelki www 23.09.05, 19:07 Konstrukcja jest taka: <table> <tr> <td></td> <td></td> </tr> </table> Do tego atrybuty dla każdego znacznika: width, align, bgcolor itp. i do całości: border, cellpadding, cellspacing itp. Zawsze pamiętaj o zamykaniu znaczników (pary <tr></tr> i <td></td>), oraz żeby w każdym rządku bylo tyle samo <td>. Jeżeli chcesz rozciągnąć jakąś komórkę na dwie kolumny to podajesz atrybut <td colspan="2"> i wtedy tych <td> dajesz o jedno mniej. Zagnieżdżanie tabel wymaga dużego skupienia :-) Możesz sobie pomagać np. wcięciami linii. Odpowiedz Link
szczurek1983 Re: tabelki www 24.09.05, 11:15 żeby się nie pogubić przy pisaniu tabelek formatuj sobie kod żeby miał taki układ jak tabelka. mtq zrobił Ci bardzo ładny przykład takiego formatowania. Ze swojej strony dodam jeszcze że jest taki znacznik jak <th> oczywiście też trzeba go zamknąć. Pewnie powie ktoś że maniak jestem, ale do ustawiania tła wyrównania itp. używaj styli css będziesz pisał zgodnie z zaleceniami w3c a jeśli będzie to styl używany poza znacznikiem to zmiany dla określonej grupy tabel będziesz mógł nanieść znacznie szybciej i wygodniej. Odpowiedz Link
da.killa Re: tabelki www 27.10.05, 02:35 I dobrze że się rozjeżdża. Stron nie robi się na tabelkach a dzięki CSS. Tabelki słuza tylko do prezentacji danych, nie tworzenia wyglądu strony. da.killa Odpowiedz Link
mtq Re: tabelki www 29.10.05, 16:00 > Stron nie robi się na tabelkach a dzięki CSS Chyba żartujesz. Oczywiście, że się robi. Odpowiedz Link
szczurek1983 Re: tabelki www 29.10.05, 18:20 Ludzie robią strony na tabelkach ale nie jest to zalcane. Właściwie szkodzą sami sobie i gdyby przy tym nie marnowali czasu i transferu odwiedzających ich strony to wszystko by było ok. Ale przecież po co się starać uczyć css, lepiej iść na łatwiznę i krzyczeć jakim to jest się profesjonalistą. Pisanie po<b>a<br>anego kodu to norma u dzisiejszych webmastrów, których duża ilość nie zauważyła, że przeglądarki nie są już tak ograniczone i żeby tworzyć ładne strony nie trzeba się uciekać do różnych sztuczek jak kiedyś. No ale po co się rozwijać lepiej zostać w internetowym średniowieczu niż uczyć się nowych rozwiązań, które ułatwiają pracę oszczędzają pieniądze posiadacza strony i jej użytkowników praz wiele czasu przy modyfikacjach. Piszcie sobie dalej potworkowaty kod tylko zamieszczajcie na stronach ostrzeżenia "mój kod to potwór, oglądając takie strony tracisz 3 razy więcej transferu niż powinienieś, tak masz rację mam cię w głębokim poważaniu drogi użytkowniku", no i nie podpowiadajcie ludziom którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z webmasterką przestrzałych rozwiązań. Odpowiedz Link
kuba12 Re: tabelki www 30.10.05, 16:04 jak polecacie umieszczać css na stronie? bezpośrednio w kodzie strony, czy w osobnym pliku? i ktorą komendą linkować plik css do pliku html? bo są bodajże 2 lub 3 sposoby. Odpowiedz Link
tommy_from_cracow Re: tabelki www 30.10.05, 18:40 Wlasciwie komendy @import i link sa bardzo podobne choc jak zauwazylem czesciej stosuje sie link. Co do Twojego pytania o umieszczanie css-a to moim zdaniem najlepiej umiescic go w osobnym pliku poniewaz: a)dokument jest czytelniejszy i otwierajac plik do edycji wyswietli Ci sie html nad ktorym mozesz sie skupic a kiedy chcesz przerabiac css to otwierasz sobie do edycji wlasnie ten plik. b)Jesli strona jest dosc rozbudowana to zeby zmienic jakiegos <div'a> musialbys pozmieniac jego wlasciwosci na kazdej z 20 np. podstron a tak edytujesz jeden plik a zmiany sa widoczne na calej witrynie. c)uzywajac zewnetrznych arkuszy mozesz uzywac kilku(np na forach internetowych masz mozliwosc wybrania skina) + ew zamiescic wewnetrzny Odpowiedz Link
puszczalska.uszczelka Re: tabelki www 30.10.05, 08:50 trojano napisał: > jak moge nauczyć sie poprawnego tabelkowania? chce zrobić strone ale jak > zrobie jakies tabelki to wszytstko rozjeżdza sie i jest do dupy. sa jakies > ksiażki o tabelkowaniu? A po co ci książki ? Zapisz kilka stron internetowych na swoim dysku i otwórz w edytorze którym robisz strony www. Zobaczysz jak robione są te tabelki i tą metodą prób i błędów dojdziesz co i jak :) Tu niezastąpiony jest edytor pracujący w trybie graficznym a nie tylko pokazujący kod :) Odpowiedz Link
szczurek1983 Re: tabelki www 31.10.05, 16:28 Nie ma czegoś takiego jak poprawne tabelkowanie. Tabeii nie służą do budowania struktury dokumentu html. Odpowiedz Link
gienius Re: tabelki www 23.11.05, 01:43 90% stron napisanych w html'u jest zbudowanych na tabelach. Tabele to cud tego kodu. Mozna z nich zrobić wszystko. Odpowiedz Link
tommy_from_cracow Re: tabelki www 23.11.05, 06:44 Mam taka mala uwage do wypowiedzi na gorze. Zgadzam sie, ze wiekszosc stron jest opartych o tabele ale zdaje mi sie, ze wynika to z takich powodow: 1. po pierwsze wiele stron powstalo przed tym jak css sie rozwina 2. wezmy np. portal GAZETY, ktory istnieje od dawna - przebudowa go i oparcie o layout'y w css byloby niezwykle pracochlonnym zadaniem 3. Wiele stron w internecie i tu rzeczywiscie mozna mowic o wielkim procencie, jest budowana przez osoby ktorych wiedza na ten temat jest niewielka a umieszczajac swoje "dzielo" moga w ten sposob zaistniec. Nic wiec dziwnego, ze takie osoby wola sobie strone potabelkowac a nie pomeczyc sie z css-em i rozna jego interpretacja w przegladarkach. CSS ma jednak wielka zalete nad stronami w tabelach a mianowicie zmiana wygladu witryny typu: kolory, tla i rozmieszczenie elementow trwa nieporownywalnie krocej niz w przypadku <table>... Odpowiedz Link
szczurek1983 Re: tabelki www 23.11.05, 19:28 Pytanie z pierwszego postu było o poprawne tabelkowanie. Jeśli przedstawia się w tabelkach dane tabelaryczne to nie ma ta, wiele do uczenia się a jeśli używa się ich jako szkieletu strony, nie jest to poprawne bo nie do tego zostały stworzone. Większość stron tworzonych dzisiaj dlaego tworzonych jest na tabelkach bo ludzie piszący ten kod nie wiedzą że jest coś takiego jak css. Ponieważ jesli zaglądają w takie miejsca jak to chcąc się dowiedzieć jak zbudować szkielet cała masa krzyczy "tabelki!". Druga część tworzących na tabelkach to ludzie wiedzący że istnieje css ale po co się męczyć i go uczyć lepiej używać starych metod które były wykorzystywane ilka lat te,u tylko ze względu na brak innych możliwości. Mają w głębokim poważaniu nowoczesne rozwiązania jeśli muszą się ruszyć i czegoś nowego nauczyć. Mają też gdzieś swoich użytkowników, nie dbają o ich transfer i czas a o użytkownikach przeglądarek tekstowych już w ogóle nie wspomnę. Jest jeszcze jedna grupa pomagająca sobie lekko tabelkami przy tworzeniu bardzo skomplikowanych witryn gdzie czasem rzeczywiście ciężko używać tylko css, ale przecież większość witryn w sieci to nie są wielkie skomplikowane strony tylko małe stronki które można spokojnie oprzeć o css z pożytkiem dla wszystkich, tylko trzeba chcieć!!! Odpowiedz Link
gienius Re: tabelki www 23.11.05, 21:43 Tworzę na zasadzie tabelek. Znam już style mniej więcej ale cięgle się jeszcze uczę. Może możesz mi i forumowiczom przybliżyć zasadę tworzenia stron wyłącznie na stylach tak ogólnikowo. Albo jakiś link czy coś. Byłbym wdzięczny. Odpowiedz Link
tommy_from_cracow Re: tabelki www 23.11.05, 23:05 www.zeldman.com/externals/#cssmarkup Strona w css i zarowno o css mowiaca; www.alistapart.com/stories/journey/ glish.com/css/7.asp layout trzykolumnowy i nie tylko... www.csszengarden.com/ bylo juz kiedys na forum ale powtarzam Wszystko oparte o kaskadowe arkusze stylow Polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link
mtq Re: tabelki www 24.11.05, 01:49 szczurek1983 napisał: > Pytanie z pierwszego postu było o poprawne tabelkowanie. Jeśli przedstawia się w > tabelkach dane tabelaryczne to nie ma ta, wiele do uczenia się a jeśli używa się > ich jako szkieletu strony, nie jest to poprawne bo nie do tego zostały stworzone. To, że nie zostały do tego stworzone, nie znaczy, że takie ich użycie jest niepoprawne czy zabronione. > Druga część tworzących na tabelkach to ludzie wiedzący że > istnieje css ale po co się męczyć i go uczyć lepiej używać starych metod które > były wykorzystywane ilka lat te,u tylko ze względu na brak innych możliwości. Skoro działa to po co zmieniać? Słuchaj, ja naprawdę znam ludzi, którzy siedzą na starych kompach a co za tym idzie na archaiczych browserach, oni też oglądają moje strony. To co, mam im powiedzieć, żeby "se kupili lepszy sprzęt"? Bo są nowe technologie? Bez sensu. > Mają w głębokim poważaniu nowoczesne rozwiązania jeśli muszą się ruszyć i czegoś > nowego nauczyć. Mają też gdzieś swoich użytkowników, nie dbają o ich transfer i > czas Uważam, że różnica w szybkości ładowania i objętości pliku nie ma się nijak do odebrania możliwości czytania strony użytkownikom starszych przeglądarek. Powinieneś zwrócić na to uwagę, tym bardziej, że piszesz o przeglądarkach tekstowych (których używa jeszcze mniej osób) > Jest jeszcze jedna grupa pomagająca sobie lekko tabelkami przy tworzeniu bardzo > skomplikowanych witryn gdzie czasem rzeczywiście ciężko używać tylko css, ale > przecież większość witryn w sieci to nie są wielkie skomplikowane strony tylko > małe stronki które można spokojnie oprzeć o css z pożytkiem dla wszystkich, > tylko trzeba chcieć!!! Jak już wspomniałem, z pożytkiem albo i szkodą. Zaakceptujmy obydwie możliwości! Każda ma swoje wady i swoje zalety - zawsze tak jest. Odpowiedz Link
szczurek1983 Re: tabelki www 24.11.05, 20:01 Strony oparte o css i mówiące o css zostały już podane więc pozwolicie że odniosę się do wypowiedzi mtq > To, że nie zostały do tego stworzone, nie znaczy, że takie ich użycie jest niep > oprawne czy zabronione. To znaczy że nie jest poprawne, bo poprawne jest przedstawianie w nich danych tabelarycznych. używanie ich w tym celu nie jest zalecane a standardy są po to żeby je stosować bo jak każdy będzie miał je gdzieś to xhtml nie rozwinie się dalej gdyż większość stron będzie na przestarzałych metodach. > Skoro działa to po co zmieniać? Słuchaj, ja naprawdę znam ludzi, którzy siedzą > na starych kompach a > co za tym idzie na archaiczych browserach, oni też oglądają moje strony. To co, > mam im powiedzieć, > żeby "se kupili lepszy sprzęt"? Bo są nowe technologie? Bez sensu. Zmieniać po to żebyśmy mogli się rozwijać i tworzyć lepsze i lżejsze strony łatwe w modyfikacji a nie potwory z masą zbędnego kodu. Bez sensu jest to żeby nie rozwijać swoich stron bo śa ludzie korzystający z przeglądarek bez wsparca dla css. A co do starych kompów, to ff odpalałem na sprzęcie Pentium 166 i 32 MB SDRAM i wszytko chodziło nor,alnie, do tego było wspomaganie dla css. Wiem, że teoretynie ff ma większe wy,agania ale spokojnie na takim sprzecie działał a to chyba nie są duże wymagania sprzętowe? > Uważam, że różnica w szybkości ładowania i objętości pliku nie ma się nijak do > odebrania możliwości > czytania strony użytkownikom starszych przeglądarek. Powinieneś zwrócić na to u > wagę, tym bardziej, > że piszesz o przeglądarkach tekstowych (których używa jeszcze mniej osób) > Do tego odniosłem sie już wyżej są darmowe nwe przeglądarki które nie potrzebują demonów szybkości żeby działać, nie są też tak ciężkie żeby użytkownicy modemów nie mogli ich sciągnąć. Jak powiedziałem dysponując starym sprzętem można sciągnąć nową przeglądarkę a osoby np. niewidome używają przeglądarek tekstowych i programów czytających im te strony i jeśli webaster utrudnia im życie to oni już nie mogą nic zrobić. No i przy tym wszytkim nadal zostaje plus szybszego ładowania się stron oraz ich łatwej modyfikacji. Tak na marginesie to z IE 6 pracowałem na 63 MB ramu i 300MHz procesorze więc demon szybkości to też nie był. > Jak już wspomniałem, z pożytkiem albo i szkodą. Z jakąś szkodą może i tak, ale rozmiar i ilość tych szkód jest znikoma w porównaniu z pozytywnymi skutkami używania css. Odpowiedz Link
kuba12 Re: tabelki www 10.12.05, 20:57 znalazłem fajną stronkę. polecam :D osiolki.net/tabelki/ Odpowiedz Link
daniel.drozd Re: tabelki www 27.12.05, 13:04 Świetny przykład. I jeszcze jedna uwaga dla mtq. Jeżeli wolisz używać syrenki albo 20-letniego malucha, zamiast najnowszego modelu mercedesa nie musisz przekonywać do tego innych. To, że 90% ludzi używa układów tabelkowych nie znaczy, że to jest wskazane. I użyłeś dość niepoprawnego przykładu, że musiałbyś przekonywać znajomych o konieczności zmiany sprzętu. To nie prawda. Nowe standardy i techniki są skonstruowane tak aby działały !szybko! na każdym sprzęcie, na telefonach komórkowych czy handheldach, po to właśnie używa się CSS. Nie namawiam Cię żebyś zmienił swój sposób tworzenia stron, ale nie przekonuj ludzi do tabelek bo to nie jest prawidłowe podejście. Odpowiedz Link
eofek Re: tabelki www 01.01.06, 14:02 kod html służy do oznaczeń semantycznych, a nie prezentacyjnych. koniec i kropka. jeśli ktoś nie rozumie różnicy, niech sobie poczyta nt. semantyka vs. prezentacja, a potem porozmawiamy. bo zanim się tego nie naumiecie w końcu, nie możecie nawet przybliżyć się do odpowiedzi na pytanie dlaczego tabelkami nie tworzy się struktury prezentacyjnej. wszelkiego rodzaju banialuki typu "są dwa podejścia i każde dobre" świadczą wyłącznie o braku znajomości podstaw zarówno specyfikacji standardów xhtml, jak i celów, dla jakich zostały uzgodnione. nie wiedząc zaś po co używać technologii zgodnie z jej intencjonalnym przeznaczeniem, możecie sobie klepać bzdury do za przeproszeniem usranej śmierci. osobiście nie mam siły tłumaczyć po raz pięćsetny, po co oddzielać formę od treści. poczytajcie sobie, google jest za darmo. a jak się ktoś uprze, służę pomocą na gg. Odpowiedz Link