Dodaj do ulubionych

Co na brzuszek?

20.09.16, 15:51
Dziewczyny, dajecie dzieciom cos na bol brzucha, wzdecia? Ostatnio synek(15,5 mca) zjadl za duzo brokula I kalafiora I meczyly go wzdecia I bolesne gazy, kiepsko spal. Masowalam I troche pomoglo, ale meczyl mi sie chlopak i dopiero ibuprofen pomogl. No ale wlasnie...ibuprofen jest silny. Staram sie stosowac jak najmniej lekow, bo nie sa obojetne. Nawiazujac do sasiedniego watku o (nie) podawaniu lekow- na szczescie synek poki co bardzo rzadko choruje, stosujemy wtedy tylko spray do nosa I paracetamol jesli ma goraczke. No ale co na brzuch? Kiedy jako niemowle mial problemy stosowalam sporadycznie infacol I bylo po sprawie, ale czy w tym wieku jest jeszcze sens czy juz za slabe. Warto nadal miec w domu? Nie znam sie na lekach, staram sie unikac jesli moge, stad moje pytanie.
Obserwuj wątek
    • babybump Re: Co na brzuszek? 20.09.16, 16:43
      Raczej odpowiednia dieta w tym wieku. Ile razy dziennie sie wyproznia? Ile wody poje?
      Ja moim nic nie daje, ale problemow brzuszkowych nie maja. Mozesz sprobowac dac herbate koperkowa i probiotyki.
      • mamaafg Re: Co na brzuszek? 21.09.16, 12:37
        To byl pojedynczy przypadek, wiec dieta mysle ze jest ok. Wyproznia sie 1-2-3 razy dziennie, zawsze minimum raz. Pije 250- 500 ml wody I wiecej w zaleznosci od temp. O herbacie koperkowej faktycznie zapomnialam. Musze kupic na "w razie czego".
    • tanja8 Re: Co na brzuszek? 20.09.16, 20:21
      Esputicon. Taki dziecięcy lepszy espumisan, bez dodatków, nie wchłania się z przewodu pokarmowego. Kilka kropel i przynajmniej u nas w razie takiej awarii działa. Zupełnie z innej beczki niż typowe przeciwbólowe.
      • mamaafg Re: Co na brzuszek? 21.09.16, 12:40
        Dzieki
    • rulsanka Re: Co na brzuszek? 20.09.16, 20:35
      Co jak co, ale przy brzuchu nie powinno się dawać ibuprofenu, bo on na brzuch bardzo szkodzi. Po ibuprofenie mogą pojawić się silne bóle brzucha.
      Na ból brzucha najlepiej dać kleik z siemienia lnianego. Na wzdęcia można dać espumisan, najlepiej ten w kapsułkach, bo wtedy bez substancji pomocniczych (można wycisnąć sam olej).
      • mamaafg Re: Co na brzuszek? 21.09.16, 12:39
        Serio? Szczerze mowiac, sama ibuprofen biore na bole brzucha "od zawsze" I nigdy sie nie zawiodlam. Ale to ja, w przypadku dzieci wiem ze jest silny (choc synkowi pomogl), stad ten watek.
        • rulsanka Re: Co na brzuszek? 21.09.16, 13:25
          To radzę, żebyś przestała. Ibuprofen uszkadza śluzówkę żołądka i jelit. Bóle typu wrzodowego mogą pojawić się nie bezpośrednio po zażyciu leku, tylko np. tydzień później. Bezpieczniejszy jest paracetamol.
    • ta_karola Re: Co na brzuszek? 23.09.16, 14:42
      Rumianek i koperek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka