Dodaj do ulubionych

Za dużo pije?

10.11.04, 08:03
Teściowa, która wczoraj opiekowała się Zosią zasiała we mnie ziarno niepokoju
bo wg, niej mała (2,5 roku) za dużo pije. Zosia pija soczki własnej produkcji
z porzeczki czarnej, jabłek lub winogron rozcieńczane wodą mineralną. W ciągu
dnia wypija średnio 4, 5 kubeczków soczku (250ml), oprócz tego w południe
przed spaniem oraz wieczorem ok 250 ml melak modyfikowanego. Czy to
rzeczywiście za dużo? Ile piją wasze maluszki?
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: Za dużo pije? 10.11.04, 10:22
      Świetnie, że dziecko pije, tym bardziej jeśli nie są to wyłącznie zagęszczane soki marchewkowe, albo bardzo słodkie.
      A ile według teściowej mała powinna pić?
      Mój synek pije czasami jeszcze więcej i cieszę się z tego powodu. Młody ponadto uwielbia sama wodę.
      Kiedyś gdzieś znalazłam informację, że norma jest taka 100 ml na kg masy ciała dziecka. Oczywiście jest to jakaś średnia.
      A mleko to podobno tylko w 2/3 płyn.

Skąd Twoje obawy, albo inaczej czego dotyczą?

Pozdrawiam

• mamakochana Re: Za dużo pije? 10.11.04, 10:37
        Mnie to wczesniej jakoś nie zaniepokoiło. To fakt że Zosia co jakiś czas domaga
        się picia i wypija praktycznie kubeczek na raz. Robię jej na każda prośbę. Nie
        ma żadnych innych objawów, które mogłyby niepokoić. Ładnie je (raz ma większy
        apetyt, raz mniejszy), jest pogodnym dzieckiem, ładnie śpi.
        No ale wiecie, teściowa niby starsza to może się lepiej "na dzieciach" zna?
        • mami7 Re: Za dużo pije? 10.11.04, 10:55
          Ale co jej może być? Woda to życie wink
          Jak obawiasz się pewnie cukrzycy (ale wtedy wypija się zdecydowanie dużo więcej) to zrób badanie cukru we krwi i sprawdz mocz.

I niech pije ile chce, skoro jeszcze do tego ma apetyt wink)))

Pozdrawiam
    • sasha3 Re: Za dużo pije? 11.11.04, 00:16
      Moje dzieci piją jeszcze więcej smile Jeśli nie ma żadnych niepokojących objawów
      i braku apetytu, to wszystko jest w porządku.
      • verdana Re: Za dużo pije? 11.11.04, 23:03
        Zrób badania na cukier, bo będziesz się denerwować. I lepiej być pewnym. Ale
        nie martw się. Mój syn od dziecka dużo pije. Ja też robiłam badania. Teraz,
        gdy jest dorosły, doszliśmy wspólnie do wniosku, dlaczego pije tak dużo.
        Pije bo lubi.
        Ja lubię jeść, a on lubi pić sok. I to cała przyczyna niepokojąego zjawiska.
    • domali Re: Za dużo pije? 11.11.04, 23:35
      Moje dziecko pije sporo, okolo litr dziennie (tez przede wszystkim soki wlasnej
      produkcji). I nic niepokojacego sie nie dzieje.
    • martunia1 Re: Za dużo pije? 12.11.04, 09:05
      Kochana! Wybacz, ale powiedz teściowej, że czasy się zmieniają. Każdy człowiek,
      też ma inny charakter i inne potrzeby.

Moja Zuzanka ma skończone 2 latka. Baaaarrdzoooo dużo pije. W dzień pije i z
      kubeczka i jeszcze z butelki ( nie mogę jej oduczyć), w nocy też pije.
      Szczególnie nad ranem (czasem nawet 2 butelki po 250 ml!!!!!!!!!!!!!!!!!!!).
      Wody z butelki nie lubi tylko z kubeczka. Byłam u lekarza, który zlecił badanie
      na cukier we krwi i ogólne badanie moczu. Wyniki wyszły książkowo. Nie kazał
      się martwić, bo tak jak powiedziałam na początku - każdy jest inny i ma inne
      potrzeby. Ja też dużo pije - potrafię w nocy wypić litr wody. Ona ma tak samo i
      już!!!!!!!!!!!!!
      Nie przejmuj się teściową i jej gadaniem!!!!

Pozdrawiam!
      • dentystka2 Re: Za dużo pije? 12.11.04, 22:20
        Tylko mala uwaga- zeby dziecko nie pilo glownie sokow (w trosce o zeby)- mozna
        tez proponowac przegotowana wode (nieslodzona!), herbatke nieslodzona lub lekko
        slodzona, mleko. W nocy oczywiscie wylacznie nieslodzona woda! No i starac sie
        wyeliminowac butelki i smoczki. Albo zaprowadzic od razu fundusz
        stomatologiczno-ortodontyczny na poczet przyszlego leczenia...Naparwde niewiele
        trzeba, zeby zachowac w zdrowiu zeby naszych dzieci...
        • martunia1 Re: Za dużo pije? 13.11.04, 11:17
          Masz rację dentystko. Ale co zrobisz, gdy dziecko na widok wody krzyczy w nocy
          na całe mieszkanie, że takiego pić nie będzie i daj mu lepsze???????????????
          Moja Zuzia piła swego czasu wodę w nocy, ale coś się jej poprzestawiało i nie
          chce wody!! Ja nic na to nie poradzę - ona może wyć pół nocy, że chce dobre
          picie!!!!!!!!!!!!!!!!!! Podpowiedz mi jak ją przechytrzyć, żeby zmieniła
          nastawienie! Będę Ci dozgonnie wdzięczna. Pozdrawiam.
          • mami7 Re: Za dużo pije? 13.11.04, 12:02
            Martunia, nie wiem jak przechytrzyć, ale możesz spróbowac dać Młodej po wypiciu
            "dobrego picia" przepłukać buźkę wodą, chyba nie powinno być tak starsznie źle,
            parę łyków, a dzieci zwykle lubią płukać sobie paszczki, o ile już potrafią
            rzecz jasna.

Pozdrawiam
            • lizbetka Re: Za dużo pije? 13.11.04, 14:04
              Witajcie ! Moja córka pije rekordowe ilości picia 3 litry dziennie . W nocy
              ok. 0 , 75 l .
              W dzień pije wodę , herbatki bez cukru , sok z wodą , w nocy tylko i wyłącznie
              wodę .
              Wszystkie badania wykazały że jest zdrowa , a tyle pije , bo lubi ...
              Pozdrawiam Lizbetka
          • dentystka2 Re: Za dużo pije? 13.11.04, 17:02
            Zdobyc sie na wysilek okrucienstwa...i nie ustepowac. Z tego, co piszesz, Twoja
            coreczka sporo rozumie i w ciagu dnia mozna jej opowiadac o robakach, ktore
            wygryzaja dziury w zabkach, gdy w nocy napija sie soczku.. i przetrzymac. Nie
            jestem teoretykiem - jestem tez mama dzieci, ktore w niemowlectwie niemal w
            ogole nie spaly, a odstawianie drugiej mojej pociechy od piersi trwalo prawie
            poltora miesiaca...i przez tyle czasu byly placze, rozpacz i nocne pobudki.
            Poczatkowo dlugie, pozniej coraz krotsze. Mozesz pozostac przy swoim, ale
            wowczas za kilka miesiecy bedzie rozpacz, bo mala nie bedzie w nocy spala z
            powodu bolu zabkow.
            • martunia1 Re: Za dużo pije? 14.11.04, 07:57
              Droga dentystko, ja nie chcę pozostać przy swoim. Postanowiłam nie ustęować i
              zrobić jak mówisz. Już wczoraj opowiedziałam jej, że pani dentystka
              powiedziała, że jak będzie piła w nocy sok to będą ją bolały ząbki i pojedziemy
              do dentysty. Powiedziała, że nie chce, żeby ją bolały zęby i będzie piła wodę.
              Ale w nocy o tym zapomniała. Popiła trochę wody i ryk. Robiłam jej bardzo słaby
              sok - przezroczysty - jakoś z bólami wypiła.

Jutro opiszę dzisiejsze starania i noc. Cały dzień przygotują ją na tę noc -
              zobaczymy jak pójdzie.

Dziękuję za pomoc i proszę bądźcie ze mną!
              • dentystka2 Re: Za dużo pije? 14.11.04, 09:56
                Fajnie, straszysz dziecko dentysta...że jak będzie piła w nocy sok to będą ją
                bolały ząbki i pojedziemy
                >
                > do dentysty.
                Jak ja to lubie.....
                • mami7 Re: Za dużo pije? 14.11.04, 10:43
                  No właśnie. Chyba nie powinnaś straszyc dziecka dentystą. Owszem bólem zębów, robakami i innymi tam, pobudzającymi dziecięcą wyobraźnie, ale dentysta nie powinien kojarzyć się z bólem i "traumą". Chcąc nie chcąc, nawet jeśli mała będzie miała rekordowo zdrowe ząbki, to i tak przez całe życie czekają ją wizyty, chociażby w celu przeglądu. Jak będzie sie bała, to dopiero może być koszmar.
                  Minęły już czasy dentystów-sadystów wink)))

Pozdrawiam
                  • lizbetka Re: Za dużo pije? 14.11.04, 16:55
                    Martuniu moja córka też nie lubiła pić wody i gorzkich herbatek , nauczyłam ją
                    pić te napoje poprzez stopniowe dodawanie coraz mniejszych ilości cukru i
                    soku . Bezboleśnie i bez płaczu . I bez starszenia .Teraz mała bez protestu
                    pije niesłodzoną herbatkę i i duzo wody mineralnej .
                    Pozdrawiam . Lizbetka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka