Dodaj do ulubionych

termometr Braun 4520

16.01.05, 19:01
albo 4020. taki do ucha maluszka.
czy ktoś używa? jakie wrażenia? czy warto czy może polecicie coś lepszego.
Obserwuj wątek
    • monmor Re: termometr Braun 4520 16.01.05, 22:31
      Używamy od urodzenia malucha termometru elektronicznego - też Brauna. A
      wrażenia? Mierzy się łatwo i bezproblemowo - 3 sekundy i jest wynik. Mały jest
      przyzwyczajony, nawet sam "mierzy" sobie temperaturę jak dopadnie termometr.
      Niestety nigdy do końca nie wiem czy pokazana temperatura jest właściwa - jeśli
      chodzi o pomiar u mnie - kiedyś porównałam ze zwykłym termometrem - różnica
      była rzędu 0,2 stopnia, ale u małego zawsze mam wątpliwości czy dobrze włożyłam
      końcówkę do uszka. Zawsze dla porównania mierzę w obu. Ogólnie jestem
      zadowolona - przede wszystkim ważny jest czas - nie wyobrażam sobie Bartusia z
      termometrem pod pachą przez 5 minut smile
    • meryanka Re: termometr Braun 4520 17.01.05, 00:09
      Urzywamy od urodzenia Julki (3 latka). Na początku miałam mieszane uczucia.
      Potem się nauczyłam jak mierzyć nim temp. U małego dziecka trzeba pociągnąć
      ucho do tyłu, a u dorosłego do góry.
      • hocest no owłaśnie, 17.01.05, 08:41
        jedyne zastrzeżenia - ale poważne - z którymi sie spotkałem to te że ten
        termometr nie jest dokładny i po zmierzeniu zwykłym elektronicznym termometrem
        różnice są nawet 1 stopnia
        • mami7 Re: no owłaśnie, 17.01.05, 09:50
          Trzeba dojśc do wprawy wink
          • hocest dziękuję i proszę o więcej [no text] 17.01.05, 14:41
    • mama_do_kwadratu Re: termometr Braun 4520 17.01.05, 14:51
      Hej
      Mam Brauna 4020. Kupiłam w Internecie (nowy) za 165 zł. Jestem bardzo zadowolona z termometru- jest szybki i dokładny. Faktycznie, trzeba dojść do pewnej wprawy w mierzeniu temp u malucha, ale nie jest to jakiś problem.
      Polecam.
    • madziulaw Re: termometr Braun 4520 17.01.05, 15:13
      Bardzo dobry. Kiedy chrowal mój synek musiałam być pewna co do pomiaru -
      mierzyłam więc czasami i w pupce i w uszku - wskaźnik był IDENTYCZNY (odejmuje
      się tylko 5 kresek). Problemów z poprawnym pomiarem tez nie ma. Po prostu
      trzeba włożyć głębiej do uszka (docisnąc lekko). That's all!
      Pozdrawiam
      Magda z Mikołajkiem
      • mami7 Re: termometr Braun 4520 17.01.05, 15:18
        Ale w uszku się raczej nie odejmuje?
        • madziulaw do mami7 18.01.05, 15:56
          Odejmuje się - zgodnie z instrukcją!!!!
          Saluti
          • mami7 Re: do mami7 18.01.05, 16:04
            No z lekarzem rozmawiałam i niekoniecznie odejmować wink))
            Swoją drogą, jeszcze mojemu dziecku mogłabym odciąć to 0,5 C, ale sobie, jak zwykle miewam 35,8? smile))))
            • madziulaw Re: do mami7 18.01.05, 16:18
              Pomińmy więc instrukcję, ale wynik mierzony w pupce jest tożsamy z wynikiem
              mierzonym w uszku. Skoro od tego w pupce odejmuje się 5 kresek to i od tego w
              uszku - odejmuje się 5 kresek. Tyle pomiarów co ja wykonywałam - Matko Święta.
              Przećwiczyłam na sobie, mężu, dziecku. Ale co tam - jak dziecko moje miewało 40
              kresek w uchu - to fakt czy odjęłam 5 czy nie - nie mial znaczenia....
              No to co że masz załózmy 35 st czasmi - to też normalne. A może Ty zimnokrwista
              jesteś??? .To żart..ale ja tez miewam często taką temperaturę, to nic złego.
              • mami7 Re: do mami7 18.01.05, 16:21
                Chyba jestem zimnokriwsta, bo miewam tak cząęsto raczej, albo nawet zwykle wink)))
                Mierzę właśnie i porównuję.
                Wiesz co, jak dla mnie to 0,5 C w uchu to granica błędu.
                Ale "pupy" nie testowałam, zatem pewnie masz rację wink
                • madziulaw Re: do mami7 18.01.05, 16:27
                  Ja pomiar w pupie testowałam, kiedy nie mogłam uwierzyć, ze mały ma prawie 41
                  st. Myslałam, ze umrę jak to zobaczyłam. Mikołaj zawsze choruje z taką
                  gorączką. Obłedu mozna wtedy dostac. A że ja mialam drgawki gorączkowe w
                  dzieciństwie to i u niego muszę pilnować w chorobie temperatury....
                  • mami7 Re: do mami7 18.01.05, 16:37
                    Wiez jak Patryk gorączkowął, kurcze chyba z 5 dni, w granicach 38-40 C, to mąż poleciał i kupił Brauna. Mierzyliśmy co 5 minut już chyba, bo niewiele wszystko dawało. Włożenie czegokolwiek do pupy... Nawet jak jest zdrowy koszmar...
                    • madziulaw Re: do mami7 i Megan 19.01.05, 10:50
                      Podsumowując nasze wypowiedzi - niech żyją termometry douszne.

Nawiązując jednak do wypowiedzi poniżej- to jak termometr może zniekształcić
                      kształt ucha, przecież używany jest sporadycznie, to tak jak z piciem z kubka -
                      przecież usta nie nabiora jego kształtu. Ja olałabym tę opinię, bo jest
                      nierealna. termometry douszne sa głownie polecane dzieciom i ludziom starszym,
                      chorującym, którym trudno jest w miare często, z różnych przyczyn zmierzyć
                      temperaturę.
                      Pozdrawiam Dziewczyny.
                      Megan - kupuj termometr douszny!!!
    • megan18 Re: termometr Braun 4520 18.01.05, 17:13
      Witajcie,
      Mam koleżankę, która pracuje w hurtowni farmaceutycznej i ona stwierdziła, że
      termometry douszne w żadnym wypadku nie powinny być używane dla dzieci, ponieważ
      zniekształcają małżowinę uszną maluszka (tak uczą ich na szkoleniach), dlatego
      ja zrezygnowałam z zakupu. Jeżeli ktoś wie coś na ten temat to proszę się
      ustosunkować, bo słyszałam tylko jedną taką opinię.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka