hocest 16.01.05, 19:01 albo 4020. taki do ucha maluszka. czy ktoś używa? jakie wrażenia? czy warto czy może polecicie coś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monmor Re: termometr Braun 4520 16.01.05, 22:31 Używamy od urodzenia malucha termometru elektronicznego - też Brauna. A wrażenia? Mierzy się łatwo i bezproblemowo - 3 sekundy i jest wynik. Mały jest przyzwyczajony, nawet sam "mierzy" sobie temperaturę jak dopadnie termometr. Niestety nigdy do końca nie wiem czy pokazana temperatura jest właściwa - jeśli chodzi o pomiar u mnie - kiedyś porównałam ze zwykłym termometrem - różnica była rzędu 0,2 stopnia, ale u małego zawsze mam wątpliwości czy dobrze włożyłam końcówkę do uszka. Zawsze dla porównania mierzę w obu. Ogólnie jestem zadowolona - przede wszystkim ważny jest czas - nie wyobrażam sobie Bartusia z termometrem pod pachą przez 5 minut Odpowiedz Link Zgłoś
meryanka Re: termometr Braun 4520 17.01.05, 00:09 Urzywamy od urodzenia Julki (3 latka). Na początku miałam mieszane uczucia. Potem się nauczyłam jak mierzyć nim temp. U małego dziecka trzeba pociągnąć ucho do tyłu, a u dorosłego do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
hocest no owłaśnie, 17.01.05, 08:41 jedyne zastrzeżenia - ale poważne - z którymi sie spotkałem to te że ten termometr nie jest dokładny i po zmierzeniu zwykłym elektronicznym termometrem różnice są nawet 1 stopnia Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re: termometr Braun 4520 17.01.05, 14:51 Hej Mam Brauna 4020. Kupiłam w Internecie (nowy) za 165 zł. Jestem bardzo zadowolona z termometru- jest szybki i dokładny. Faktycznie, trzeba dojść do pewnej wprawy w mierzeniu temp u malucha, ale nie jest to jakiś problem. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: termometr Braun 4520 17.01.05, 15:13 Bardzo dobry. Kiedy chrowal mój synek musiałam być pewna co do pomiaru - mierzyłam więc czasami i w pupce i w uszku - wskaźnik był IDENTYCZNY (odejmuje się tylko 5 kresek). Problemów z poprawnym pomiarem tez nie ma. Po prostu trzeba włożyć głębiej do uszka (docisnąc lekko). That's all! Pozdrawiam Magda z Mikołajkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: termometr Braun 4520 17.01.05, 15:18 Ale w uszku się raczej nie odejmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw do mami7 18.01.05, 15:56 Odejmuje się - zgodnie z instrukcją!!!! Saluti Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: do mami7 18.01.05, 16:04 No z lekarzem rozmawiałam i niekoniecznie odejmować )) Swoją drogą, jeszcze mojemu dziecku mogłabym odciąć to 0,5 C, ale sobie, jak zwykle miewam 35,8? )))) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: do mami7 18.01.05, 16:18 Pomińmy więc instrukcję, ale wynik mierzony w pupce jest tożsamy z wynikiem mierzonym w uszku. Skoro od tego w pupce odejmuje się 5 kresek to i od tego w uszku - odejmuje się 5 kresek. Tyle pomiarów co ja wykonywałam - Matko Święta. Przećwiczyłam na sobie, mężu, dziecku. Ale co tam - jak dziecko moje miewało 40 kresek w uchu - to fakt czy odjęłam 5 czy nie - nie mial znaczenia.... No to co że masz załózmy 35 st czasmi - to też normalne. A może Ty zimnokrwista jesteś??? .To żart..ale ja tez miewam często taką temperaturę, to nic złego. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: do mami7 18.01.05, 16:21 Chyba jestem zimnokriwsta, bo miewam tak cząęsto raczej, albo nawet zwykle ))) Mierzę właśnie i porównuję. Wiesz co, jak dla mnie to 0,5 C w uchu to granica błędu. Ale "pupy" nie testowałam, zatem pewnie masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: do mami7 18.01.05, 16:27 Ja pomiar w pupie testowałam, kiedy nie mogłam uwierzyć, ze mały ma prawie 41 st. Myslałam, ze umrę jak to zobaczyłam. Mikołaj zawsze choruje z taką gorączką. Obłedu mozna wtedy dostac. A że ja mialam drgawki gorączkowe w dzieciństwie to i u niego muszę pilnować w chorobie temperatury.... Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: do mami7 18.01.05, 16:37 Wiez jak Patryk gorączkowął, kurcze chyba z 5 dni, w granicach 38-40 C, to mąż poleciał i kupił Brauna. Mierzyliśmy co 5 minut już chyba, bo niewiele wszystko dawało. Włożenie czegokolwiek do pupy... Nawet jak jest zdrowy koszmar... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: do mami7 i Megan 19.01.05, 10:50 Podsumowując nasze wypowiedzi - niech żyją termometry douszne. Nawiązując jednak do wypowiedzi poniżej- to jak termometr może zniekształcić kształt ucha, przecież używany jest sporadycznie, to tak jak z piciem z kubka - przecież usta nie nabiora jego kształtu. Ja olałabym tę opinię, bo jest nierealna. termometry douszne sa głownie polecane dzieciom i ludziom starszym, chorującym, którym trudno jest w miare często, z różnych przyczyn zmierzyć temperaturę. Pozdrawiam Dziewczyny. Megan - kupuj termometr douszny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
megan18 Re: termometr Braun 4520 18.01.05, 17:13 Witajcie, Mam koleżankę, która pracuje w hurtowni farmaceutycznej i ona stwierdziła, że termometry douszne w żadnym wypadku nie powinny być używane dla dzieci, ponieważ zniekształcają małżowinę uszną maluszka (tak uczą ich na szkoleniach), dlatego ja zrezygnowałam z zakupu. Jeżeli ktoś wie coś na ten temat to proszę się ustosunkować, bo słyszałam tylko jedną taką opinię.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś