Dodaj do ulubionych

wymaz z nosa

01.03.05, 08:29
Witam
Moje maluszki mają od dłuższego czasu katar. Raz gęsty, raz wodnisty. Wczoraj
pani w żłobku zasugerowała zrobić wymaz z nosa. Czy któraś z Was robiła
dziecku takie badanie i czy warto? Tzn. Co "wyszło"???
Dziękuję z góry za pomocwink
Obserwuj wątek
    • mamalesia Re: wymaz z nosa 01.03.05, 08:35
      robiłam - Aleś miał katar różnisty, nie wiadomo skąd, wyszedł gronkowiec. W
      szpitalu mi go zarazili, sic! Wymaz polega na zebraniu sluzu takim dłuzszym
      patyczkiem z watką, kosztowało koło 25 zł. Po przeleczeniu bactrobanem - jest
      dobrze - od roku nic nie wróciło
      • joasiiik25 Re: wymaz z nosa 01.03.05, 10:12
        wlasnie nas to czeka, moj syn tez ma katarek( w sumie od wrzesnia)koniecznie
        musze zrobic ten wymaz ale pewnie tym razem bez placzu synka sie nie obejdzie.
        czy mymaz robi pediatra czy z gabinecie zabiegowym?
        • ewa2003 Re: wymaz z nosa 01.03.05, 11:51
          Tylko widzę, że ten wymaz trzeba zrobic prywatnie..... Lekarz rodzinny
          powiedział, że nie może dać skierowania. Może dać do laryngologa ( to też z
          łaską)a laryngolog powiedziała, że to badanie wcale nie jest potrzebne....
          Trzeba dać tylko leki obkurczające do nosa i tyle!!!! I co robić BEZPŁATNA
          SŁUŻBA ZDROWIA!!!!!!
          Śmieszne.....
        • aniask_mama Re: wymaz z nosa 01.03.05, 12:43
          joasiiik25 napisała:

> wlasnie nas to czeka, moj syn tez ma katarek( w sumie od wrzesnia)koniecznie
          > musze zrobic ten wymaz ale pewnie tym razem bez placzu synka sie nie obejdzie.
          > czy mymaz robi pediatra czy z gabinecie zabiegowym?

Wymaz robisz w laboratorium bakteriologicznym
    • ewkr Re: wymaz z nosa 01.03.05, 14:01
      Współczuję takich lekarzy. Moja pediatra NFZ pobrała wymaz sama tylko poprosiła
      żebym zaniosła to do laboratorium. U nas równiż wyszedł gronkowiec ale nic z tym
      nie robimy bo mały nie choruje. Jesli chodzi o skierowania do laryngologa to
      dostaję zawsze kiedy zajdzie taka potrzeba. Pediatra nie jest omnibusem więc nie
      powinien ociągać się z dawaniem skierowań jeśli dziecko jest chore. Czasami
      trzeba być poprostu stanowczym, w końcu tu chodzi o zdrowie naszych dzieci.
    • lola211 Re: wymaz z nosa 01.03.05, 20:53
      Niezbyt to przyjemne, taki długi patyk z watka wciskaja do noska, robilam u
      alergologa, pobierala pielegniarka, nic nie wyszlo w wymazie.
    • monisia98 Re: wymaz z nosa 03.03.05, 21:13
      u mojego dziecka cały czas utrzymywał sie katar az wreszcie zrobilam wymaz z
      nosa i wyszlo 2 bakterie dlatego uwazam ze jest to bardzo dobre badanie i od
      razu mozna dac trafiony antybiotyk a nie na chybił trafił
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka