ewa2003 01.03.05, 08:29 Witam Moje maluszki mają od dłuższego czasu katar. Raz gęsty, raz wodnisty. Wczoraj pani w żłobku zasugerowała zrobić wymaz z nosa. Czy któraś z Was robiła dziecku takie badanie i czy warto? Tzn. Co "wyszło"??? Dziękuję z góry za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalesia Re: wymaz z nosa 01.03.05, 08:35 robiłam - Aleś miał katar różnisty, nie wiadomo skąd, wyszedł gronkowiec. W szpitalu mi go zarazili, sic! Wymaz polega na zebraniu sluzu takim dłuzszym patyczkiem z watką, kosztowało koło 25 zł. Po przeleczeniu bactrobanem - jest dobrze - od roku nic nie wróciło Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: wymaz z nosa 01.03.05, 10:12 wlasnie nas to czeka, moj syn tez ma katarek( w sumie od wrzesnia)koniecznie musze zrobic ten wymaz ale pewnie tym razem bez placzu synka sie nie obejdzie. czy mymaz robi pediatra czy z gabinecie zabiegowym? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2003 Re: wymaz z nosa 01.03.05, 11:51 Tylko widzę, że ten wymaz trzeba zrobic prywatnie..... Lekarz rodzinny powiedział, że nie może dać skierowania. Może dać do laryngologa ( to też z łaską)a laryngolog powiedziała, że to badanie wcale nie jest potrzebne.... Trzeba dać tylko leki obkurczające do nosa i tyle!!!! I co robić BEZPŁATNA SŁUŻBA ZDROWIA!!!!!! Śmieszne..... Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: wymaz z nosa 01.03.05, 12:43 joasiiik25 napisała: > wlasnie nas to czeka, moj syn tez ma katarek( w sumie od wrzesnia)koniecznie > musze zrobic ten wymaz ale pewnie tym razem bez placzu synka sie nie obejdzie. > czy mymaz robi pediatra czy z gabinecie zabiegowym? Wymaz robisz w laboratorium bakteriologicznym Odpowiedz Link Zgłoś
ewkr Re: wymaz z nosa 01.03.05, 14:01 Współczuję takich lekarzy. Moja pediatra NFZ pobrała wymaz sama tylko poprosiła żebym zaniosła to do laboratorium. U nas równiż wyszedł gronkowiec ale nic z tym nie robimy bo mały nie choruje. Jesli chodzi o skierowania do laryngologa to dostaję zawsze kiedy zajdzie taka potrzeba. Pediatra nie jest omnibusem więc nie powinien ociągać się z dawaniem skierowań jeśli dziecko jest chore. Czasami trzeba być poprostu stanowczym, w końcu tu chodzi o zdrowie naszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: wymaz z nosa 01.03.05, 20:53 Niezbyt to przyjemne, taki długi patyk z watka wciskaja do noska, robilam u alergologa, pobierala pielegniarka, nic nie wyszlo w wymazie. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia98 Re: wymaz z nosa 03.03.05, 21:13 u mojego dziecka cały czas utrzymywał sie katar az wreszcie zrobilam wymaz z nosa i wyszlo 2 bakterie dlatego uwazam ze jest to bardzo dobre badanie i od razu mozna dac trafiony antybiotyk a nie na chybił trafił Odpowiedz Link Zgłoś