Dodaj do ulubionych

1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowanie

02.03.05, 21:23
Witam serdecznie,

Moja coreczka ma prawie 8 tygodni, ostatnio bylysmy na pierwszej po urodzeniu
kontroli u ortopedy no i ciekawa jestem, czy macie w ksiazeczce wpisane
oznaczenie na ile dziecko odwodzi
bioderka? U mnie jest to oznaczenie IIa, ciekawa jestem co wam lekarze mowili
i jakie w zwiazku z tym zalecenia - tj. czy kazali szeroko pieluchowac czy
nie?

Bede wdzieczna za odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Aska
Obserwuj wątek
    • boolva Re: 1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowa 02.03.05, 21:38
      Przez pierwsze tygodnie życia zawsze warto stosować szerikie pieluchowanie,
      nawet jak jest wszystko OK na pierwszej wizycie. Z moją dwójką dzieci tak samo
      kazano mi robić. Ale to dziewczynki mają częstsze problemy z bioderkami. Ja
      stosowałam pampersa i na to tetrową pieluszkę.
      • kingusi Re: 1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowa 03.03.05, 19:13
        naszej niuni tez nakazano szerokie pieluchowanie, na co dzien uzywamy pieluch
        happy i uznalismy, ze to w zupelnosci wystarczy
        • aska_f Re: 1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowa 03.03.05, 22:17
          A te pieluchy jakies wieksze sa? Ja za rada kolezanki zaczelam zakladac po
          prostu dwa pampersy, zobaczymy czy to wystarczy.
          dzieki za odpowiedzi!
          • mamaagi Re: 1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowa 03.03.05, 22:42
            Nasz ortopeda nie zalecał szerokiego pieluchowania jeśli wszystko jest OK z
            biodrami (a tak u nas było), natomiast jako profilaktykę polecił:
            - żadnych becików itp. krępowania dziecka, ma swobodnie machać nóżkami;
            - nosić tak, żeby nóżki były szeroko (np. opierać dziecko na swoim biodrze albo
            tak podtrzymywać, żeby nie były ściśnięte);
            - nie zachęcać do stawania (a wręcz powstrzymywać jeśli staje za wcześnie, tzn.
            np. zainteresować inną zabawą na siedząco), bo dla stawów biodrowych najlepiej
            jeśli zacznie chodzić nie wcześniej niż w 11 mies. życia.
            • bea-ta Re: 1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowa 03.03.05, 23:12
              Popieram mamaagi!Odchodzi sie z szerokiego pieluchowania na rzecz swobodnego
              machania nóżkami. Jeśli robiono usg i wynik jest nieprawidłowy zawsze leczy sie
              malucha sprzętem ortopedycznym, jeśli jest wszystko ok. trzeba dac życ dziecku.
              Nosi sie malucha tylko przodem do siebie a nóżki szeroko na żabke, starsze
              niemowle na biodrze, nie ciagniemuy za nóżki przy pielegnacji, nie krępujemy
              ruchów nie tylko becikami ale też jakimis fikusnymi ubrankami, w ciągu dnia
              maluch powinien spac na brzuszku z nóżkami na żabke i jak najwięcej powinien
              byc w takiej pozycji układany. Ja za radą specjalisty też na pampersa -
              grubszego czyli np. happy dawałam pieluche tetrową - maluch miał przykurcz i ma
              go do dziś(jest w trakcie leczenia). Szerokie pielkuszkowanie polega na tym, że
              uda maja byc pod kątem prostym do osi ciała i tzreba je robić umiejetnie, bo
              niewłąściwe szerokie pieluchowanie może doprowadzić do wtórnego uszkodzenia
              chrząstek stawowych!Jesli juz chcesz cos wsadzań na pampersa to niech to będzie
              pielucha flanelowa a najlepiej dwie!Pupa napewno sie nie odparzy, a będa lepiej
              trzymać niż 1 tetrówka - swoja droga to taj jakbyś nic nie dawała.
              • aska_f Do dziewczyn ktore nie "pieluchowaly" 04.03.05, 09:37
                Mam pytanie do tych z was ktorym lekarze nie kazali pieluchowac szeroko - jakie
                oznaczenie bioderek wpisali do ksiazeczki zdrowia? Ja mam IIa i nie wiem czy to
                jest w porzadku i odpuscic pieluchowanie czy jednak sa to jakies zmiany i warto
                troszke sie z tymi pieluchami pomeczyc...?

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
                • bea-ta Re: Do dziewczyn ktore nie "pieluchowaly" 04.03.05, 10:59
                  Wynik IIa jest tzw. niedorozwój panewki st. biodrowego fizjologiczny do 3 mż. -
                  wymaga szerokiego pieluchowania i właściwej pielęgnacji dziecka.Z własnego
                  doświadczenia wiem, ze 1 tetrówka nawet na grubego pampersa jest to zamało. Ja
                  używałam happy są grubsze lub możesz kupować inne o podobnej grubości, na to
                  pileluchy flanelowe ze 3 szt. złożone w 4 - maluch napewno ich nie zmiętoli
                  między nóżkami w trakcie wiezgania tak jak samej tetrówki. Do tego zamiast
                  kaftanika ubieraj body pod śpiochy - przyczymaja tą dodatkową warstwe pieluszek
                  na pampersie. Zwróć uwage, żeby body było rozmiar wieksze od ciuszków , które
                  kupujesz, to wtedy nie bedzie sie tak mocno naciagać, że pod szyja maluch
                  bedzie goły(najlepiej na zime body ze stójką, tak żeby dobrze przylegały pod
                  szyjka).O noszeniu i pielęgnacji napisałam we wczorajszym poscie. Pilnuj tego
                  jako mama, nawet rodziny - ja sie nie szczypałam i jak nosiła teściowa czy mama
                  nieprawidłowo syna to zwracałam uwage! Radze to z własnego doswiadczenia, mi
                  tez zlecono zakładanie 1 tetrówki przy niby prawidłowych biodrach Ia i Ib, a
                  teraz syna 9 m mam w Szynie Koszli z powodu przykurczu przeoczonego przez
                  lekarzy(ja widziałam, że jest cos nie tak, ale mnie odsyłano, że sobie
                  wymyslam - wiwat nasza słuzba zdrowia!)Po 2 mieś. możesz iść na kontrolne USg i
                  sprawdzić czy stan bioderek sie poprawił - pożadany jest wynik Ia.POzdr., Beata.
              • izia30 Re: 1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowa 04.03.05, 11:03
                Popieram mamaagi!Odchodzi sie z szerokiego pieluchowania na rzecz swobodnego
                > machania nóżkami
                jeżeli wszystko jest ok a w tym przypadku nie jest (grupa IIa)
                w ciągu dnia
                > maluch powinien spac na brzuszku z nóżkami na żabke
                a od kiedy to dziecko powinno spać na brzuszku (tekie zalecenia były 20 lat
                temu) a od kiedy zdiagnozowano nagłe przypadki śmierci łóżeczkowej dziecku nie
                wolno spać na brzuszku, w tej pozycji owszem dobrze sobie poleżeć, ale z
                otwartymi oczkami
                gdzie wy sie uczycie, pielęgniarki???
                • ebcia odnosnie spania na brzuchu 04.03.05, 12:38
                  mojemu dziecku pani ortopeda zaleciła abym układała go do snu na brzuchu od
                  drugiego miesiąca życia, oczywiście tak nie robiłam bo bałam się ale gdy moje
                  dziecko spało w dzień to starałam sie aby najdłuzszy sen przesypiało na brzuszku
                  na żabkę (robiłam tak do końca 6 miesiąca), wiadomo miałam go pod baczną
                  obserwacją, u mojego synka z bioderkami było wszystko ok nie miał zaleceń do
                  szerokiego pieluchowania,
                  ma teraz prawie dwa lata i wszystko jest nadal ok
                • bea-ta Re: Do IZI30 04.03.05, 17:19
                  Studiowałam w Poznaniu i z tego co przypominam sobie z wykładów z prof.
                  Napiontkiem , to było właśnie tak. Zresztą AM w Lublinie dokładnie Katedra
                  Ortopedii ma podobne zdanie. Poszukaj sobie literatury w neciesmile))Zresztą
                  literature ze stanów też mam na ten temat i najbardziej wskazaną pozycją jest
                  na brzuchu.Ja rozumie, że chcesz mi udowodnić swoją wyższość,ja tak dawno
                  studiów nie kończyłamsmilewięc wiedze mam świeżą i o śmierci łóżeczkowej
                  słyszałamsmile)) nie każe kłaść spać na brzuchu w nocy, a to jest niebezpieczne
                  tylko w ciągu dnia, kiedy sie zawsze mama kręci po domu i zagląda do malucha.
                  Moje dziecko do 3 m tylko spało w ciągu dnia na brzuchu i nie wyobrażam sobie,
                  że kręcąć sie po domu nie zajrzec co maluch robi w łóżeczku?Zalecenia sa
                  najnowsze - 20 lat temu kazano układać na bokach, aby zachować noworodkowy
                  kszatałt główki - a taka pozycja jest najgorsza dla bioderek, które często maja
                  fizjologiczna dysplazje, pod naciskiem łatwo sie ześlizgują z panewki i
                  zwichnięcie gotowesmile))Pozdr., Beata.
                  • kmyczek Re: Do IZI30 04.03.05, 19:29
                    witam
                    moje dziecko miało tydzien temu robione pierwsze usg bioderek, wynik wyszedł
                    Ia, lekarz powiedział że mała ma bioderka rozwiniete bardziej niż wiek na to
                    wskazuje i dlatego nie trzeba juz powtarzac usg za 2 miesiace.
                    Od urodzenia moja mala zawsze spala na jednym lub drugim boczku i mimo to nie
                    ma zadnych problemow z bioderkami, wiec chyba nie do konca jest tak jak mowiasz.
                    Oczywiscie nie podwazam Twojej wiedzy, jedynie twierdze ze nie jest to regola.
                    Jesli chodzi o dzieci z wada bioderek to podobno sa specjalne ortopedyczne
                    nosidelka, ktore pomagaja w prawidlowym rozwoju bioderek.
                    pozdrawiam
                    • bea-ta Re: Do IZI30 04.03.05, 19:52
                      Oczywiście, że przy prawidłowych biodrach nie ma powodu, aby nie kłasć dziecka
                      na boku. Zreszta zalecenia różnych specjalistów kłócą się często ze sobą i tak
                      ortopedzi twierdzą,że boczki są złe(bo nie ja to wymyśliłam, tylko spece od
                      tych schorzeń)zaś pediatrzy zalecaja ukł. malucha na bokach dlatego,że jest to
                      najbezpieczniejsza pozycja dla dziecka, zwłaszcza młodszego niemowlęcia, które
                      nie umie samo zmieniac pozycji, a może sie np. mu ulać i zachłysnąć. Do
                      wszystkiego tzreba podejść ze zdrowym rozsądkiem, nikt nie pieluchuje szeroko
                      zdrowych bioder i nie układa tylko dziecka na brzuchu. Z pozycja boczna
                      specjalistą chodzi o to, że spory odsetek dzieci rodzi sie z tzw. fizjologiczna
                      dysplazja, która mija ok. 3-4 mż. - ale to tylko pewien procent.I też u jednych
                      mija bez jakichkolwiek problemów samo i maluch ma prawidłowe biodra, bo maluchy
                      mają tendencje do nadrabiania pewnych zaległości. Dlatego nie należy obawiać
                      sie zakładania rozwórek, gipsów, bo maluch to nadrobi. Inne dzieci z
                      fizjologiczna dysplazja niewłaściwie pielęgnowane mogą mieć tendencje do
                      pogłębiania wady w stawie, a to grozi w konsekwencji zwichnięciem ,
                      skomplikowanym leczeniem, a w razie niepowodzenia nawet w dorosłym wieku
                      zastosowaniem endoprotezy- sztucznego stawu. Biodro jest najwiekszym stawem u
                      człowieka i trzeba sobie zdawać sprawe, że jakiekolwiek zaniedbania skutkują
                      poźniej skróceniem kończyny dolnej, skoliozą, przemieszczeniem narządów
                      wewnętzrnych i niepełnosprawnościa ogólną człowieka. Oczywiście sa to skrajne
                      przypadki, ale bywaja. Mam nadzieje, że teraz sprecyzowałam wypowiedź.
    • marghe_72 Re: 1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowa 03.03.05, 23:03
      na hasło "szerokie pieluchowanie" 2 ortopedów postukało sie mocno w głowę..
      zwłaszcza przy zdrowych biodrach.
    • izia30 Re: 1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowa 04.03.05, 09:46
      grupa IIa to wskazanie do szerokiego pieluchowania i gimnastyki. i lepiej się
      do tego zastosować, widziałam już niejedno dziecko którego rodzice sprawę olali
      bo dziecku było "niewygodnie" a po 3 mcach na następnej kontroli wada była już
      na tyle głęboka że szyna lub rozwórka na kolejnych 6 mcy, i to dopiero było
      niewygodne. moja też miała IIa, dzięki tym zabiegom i odpowiedniej dbałości, po
      3 mcach było już Ia czyli zupełnie wszystko ok. pozdeawiam.
      • beatale Re: 1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowa 04.03.05, 13:28
        Moja Julia miala stwierdzone IIb na jednej stronie i miala wtedy 6 tygodni i
        do 3 mż miala pieluszke flanelowa - stosowlam jak najczesciej i po kontroli w
        3 mż miala juz Ib. Teraz ma 16 mcy i chodzi od 11 mż - wszystko jest ok.
    • bonga77 Re: 1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowa 04.03.05, 13:33
      A na jakiej podstawie lekarz określił grupę IIa? Było robione USG lub rtg? Samo
      badanie ręczne odwodzenia bioderek jest niezbyt miarodajne.

Co do szerokiego pileuszkowania na wszelki wypadek - zgadzam sie całkowicie z
      dziewczynami piszącymi, że to wcale nie jest takie dobre. Pracowałam trochę
      przy rehabilitacji dzieci i to prawda, że odchodzi sie teraz od szerokiego
      pieluszkowania na rzecz zapewnienia swobody ruchów. Dla mnie to logiczne i
      racjonalne. Tak postępowałam ze swoim synem.

Pozdrawiam
      Bonga
      • aska_f Re: 1-sza wizyta u ortopedy - szerokie pieluchowa 04.03.05, 13:42
        bylo USG. no nic, czytajac was dochodze do wniosku ze jednak trzeba bedzie
        popieluchowac troche sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka