Dodaj do ulubionych

nie moge zbić gorączki

18.05.05, 19:26
Moje dziecko (4 lata)ma od rana wysoką gorączke (40 i 3 kreski). Byłam u
lekarza, dostała paracetamol w czopkach , witaminy. Nie mogę jednak sobie
poradzić z tą wysoka temperaturą, troche spadła - teraz 39 i 4 ale to wciąż za
dużo. Znacie jakies sposoby? Zaznaczę, że nie wykryto choroby, gardło jest w
porządku i sama nie wiem co począć.
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: nie moge zbić gorączki 18.05.05, 19:31
      owiń nogi wykręconym ręcznikiem z zimnej wody, na prześcieradło coś podłóż żeby
      nie przemokło.Taki okład się powtarza dopóki dziecko ma ciepłe nogi. Na
      wys.gorączkę najlepszy jest pyralgin czopek.Ja używam jeszcze zawsze
      homeopatycznych granulek.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=19964606&a=19971234
    • e_r_i_n Re: nie moge zbić gorączki 18.05.05, 19:37
      Spróbuj kapieli (najpierw bardzo ciepłej, potem stopniowo dolewaj chłodnej - az
      bedzie lekko ciepła) plus okładó (na głowę, pachwiny).
    • basiek13 Re: nie moge zbić gorączki 18.05.05, 19:51
      Nie wiem w jakim odstępie czasu moge podawać drugi czopek, ostatni dostała 1/5
      godziny temu i dalej jest 39,4 stopni.
      • 5_monika Re: nie moge zbić gorączki 18.05.05, 19:54
        zrób ten okład na nogi -powinien zbić temp. o 1 cały stopień np. na 38,4.
    • ewa1715 Ile córka waży? 18.05.05, 19:58
      Musisz naprzemiennie podawać paracetamol i np. Ibufen (zapisuj ile i o ktorej
      godzinie podajesz), napisz mi, ile Twoja córka waży, moze podjesz jej za małą
      dawkę?
      Słuchaj, a może to uszy? nie skarżu soie, ze ją boli? Moja córka tez kidys tak
      orączkowała i było to zapalenie uszu. Napisz koniecznie jakie dawki podajesz.
      Wymiotuje?
    • ewa1715 jeszcze coś... 18.05.05, 20:02
      zauwazyłamn kiedys, ze czopek przy tak wielkiej temp. "wypływa" zbyt szybko,
      nie zdazy nawet zadziałać, wiec jesli nie wymiotuje spróbuj z syropem.
      • basiek13 Re: jeszcze coś... 18.05.05, 20:06
        Dzicko waży ok 17 kg. , w sierpniu skończy 4 lata. Nie wymiotuje, właściwie nie
        dolega jej nic - tylko ta wysoka tem. Czopki podaje jej 200 paracetamol, zawsze
        dzałały, dzisiaj nie. Zrobiłam jej właśne okład na nogi ale dziecko krzyczy, że
        jej zimno (ma dreszcze chyba).
        • e_r_i_n Re: jeszcze coś... 18.05.05, 20:09
          No to moze sprobuj tej kapieli?
        • ewa1715 Re: jeszcze coś... 18.05.05, 20:13
          masz ibufen, albo ibum (cos z ibuprofenem w składzie)???? jesli nie, to moze
          wyslij do apteki kogos jesli mozesz i podaj jej.
          ja man tez 4-letnia córke, wazy ok. 18 kg i podawałam jej niedawno 250 mg,
          chociaz pewnie mnie tu ktos zaraz zlinczuje. dodam, ze podałam zgodnie z
          zaleceniem lekarza i dlugo (kilka godzin) było w miare ok.
          powinnas podaac paracetmol i ibuprofen naprzemiennie po to, by własnie zbyt
          czesto nie uzywac jednego leku. jesli nie wymiotuje to sprobuj naprawde z tym
          syropem. a okłady? moja corka tez nigdy nie dała sie na to "nabrac".
          pisz, jak wyglad sytuacja
          Ewa
          • basiek13 Re: jeszcze coś... 18.05.05, 20:26
            Dzieki za troskę. Właśnie przed chwilą podałam jej drugi paracetamol 250 bo
            trochę mnie to martwiło i wysłałam męża po ibuprom.Jeśli wiesz co to jest
            butapirazol i czy w czopku cos takiego można podać?
            • ewa1715 ibuprom za silny! 18.05.05, 20:35
              musi byc cos dla dzieci!
              to baaardzo wazne!
              nie znam tegpo leku o ktorym piszesz, wiec nic ni moge doradzic. Pisz co tam u
              Was
              • basiek13 Re: ibuprom za silny! 18.05.05, 20:41
                Gorączka spada, powoli ale jednak.
                • ewa1715 Re: ibuprom za silny! 18.05.05, 20:45
                  barzo sie cieszę, w razie czego pisz, trzymajcie sie
                  pozdrawiam
                  • basiek13 Re: ibuprom za silny! 18.05.05, 20:50
                    Dziekuję bardzo.
        • 5_monika Re: jeszcze coś... 18.05.05, 20:25
          owiń tylko łydki (każdąosobno) i przykryj dziecko.Moje też nigdy nie lubiło
          tych okładów.Pyralgin jest mocniejszy.Dawkowanie masz we wcześniejszym linku.
        • jola_ep Re: jeszcze coś... 19.05.05, 07:25
          > Zrobiłam jej właśne okład na nogi ale dziecko krzyczy, że
          > jej zimno (ma dreszcze chyba).

Na pewno już jest dobrze, ale i tak się dopiszę wink
          Okłady robimy tylko wtedy, gdy dziecko jest ciepłe. Jeśli jest mu zimno, ma
          zimne stopy i dłonie to nie robimy okładów, ani tym bardziej nie stosujemy
          kąpieli ochładzających.
          Okłady nie powinny być zimne - wystarczy temperatura pokojowa. Zawijamy podudzia
          w mokrą ściereczką, a następnie okrywamy dziecko wełnianą chustą lub po prostu
          ręcznikiem frotte. Można dodatkowo robić okłady na czoło - przynoszą ulgę.
          Okłady zmieniamy co 10 minut ze 2-3 razy. Temperatura spada nie od razu, a
          dopiero po jakieś pół godzinie.
          Nie należy się przerażać wysoką gorączką. Ważna jest choroba, a nie sama
          gorączka. To jest po prostu mechanizm obronny organizmu i nawet taka w oklicy 39
          stopni jest całkiem dobrze znoszona przez dzieci (staram się, aby nie była
          wyższa). Najbardziej obciążające dla organizmu są jej nagłe skoki. Lepsza jest
          nawet wysoka, ale ustabilizowana. To, że dziecko wysoko gorączkuje, nie znaczy,
          że jest bardzo chore - może to być zwykła wirusówka.

Kąpiele ochładzające robimy zanurzając dziecko w wodzie o temperaturze o jeden
          stopnień niższej niż temperatura jego ciała i stopniowo dolewając zimnej wody.
          Można je robić tylko wtedy, gdy stan dziecka na to pozwala. Ja ich nie robię.

Należy pamiętać o dobrym napojeniu dziecka.

Pozdrawiam
          Jola
    • anek.anek Re: nie moge zbić gorączki 18.05.05, 22:23
      Spróbuj zmienić lek. Tak jak dziewczyny radzą + wszelkie możliwe sposoby
      ochładzania ciała. Najlepiej okłady.
      U nas leki z paracetamolem też nie działają przy wysokiej temperaturze. Na
      małego skutkuje wówczas wyłącznie Ibufen.
    • 5_monika Re: nie moge zbić gorączki 19.05.05, 07:50
      up i jak dzisiaj czuje się dziecko ?
      • zzz12 Re: nie moge zbić gorączki 19.05.05, 08:29
        wazne- jaka jest przytczyna goraczki? Zwlaszcza tak wysokiej, trudnej do
        opanowania? Bardzo czesto moze to byc infekcja w drogach moczowych- koniecznie
        pobierz mocz do zbadania (przynajmniej ogolne badanie moczu, jesli wyjdzie
        nieprawidlowy wynik, trzeba bedzie wykonac posiew). Czy lekarz nie sugerowal
        badania moczu przy braku innych nieprawidlowosci w badaniu?
        • julamimi Re: nie moge zbić gorączki 19.05.05, 09:08
          doladnie tak - badanie moczu koniecznie.
          Jesli temperatura jest trudna do zbicia, to prawdopodobnie jest zakazenie
          bakteryjne, trzeba znalezc gdzie.
          Koniecznie badanie moczu, najlepiej z posiewem
          • basiek13 Re: nie moge zbić gorączki 19.05.05, 13:50
            Bardzo Wam dziękuje za zainteresowanie. Przez całą noc gorączka się utrzymywała
            ok. 38 C, rano skoczyło do 40.Poszłam do lekarza ale sama zle się czuję(bóle
            brzucha)więc przypyszczalnie jakiś wirus. Ma cały czas wysoką temperaturę,
            dostała Nifuroksazyd, Enterol i czopki przeciwgorączkowe. Jeśli do jutra
            utrzyma się wysoka gorączka to mamy wybrac się do szpitala. Mam nadzieję, że
            będzie dobrze.
            • beba2 Re: nie moge zbić gorączki 19.05.05, 14:23
              A moze to po prostu trzydniówka?
              • kamila1234 Re: nie moge zbić gorączki 19.05.05, 15:16
                trzydniowka jak nic!
                • basiek13 Re: nie moge zbić gorączki 19.05.05, 15:40
                  Kurcze, a co to ta trzydniówka, czym sie objawia? Córeczka nie ma kataru,
                  kaszlu, gardło jest w normie więc nie wiem co o tym myśleć?
                  • julamimi Re: nie moge zbić gorączki 19.05.05, 15:53
                    zrobic badanie moczu, a dopiero potem myslec, czy to moze trzydniowka...
                    pozdr
                    • basiek13 Re: nie moge zbić gorączki 19.05.05, 16:07
                      Moja lekarka tzn. pediatra (raczej określana jako dobra) na moją prośbę o
                      skierowanie na badanie moczu odparła, że nie ma potrzeby. Podałam jej pół
                      godziny temu Nurofen na obniżenie temperatury i dziecko zaczyna "żyć".Mam
                      nadzieję,że juz będzie lepiej.
                      • lizbetka Re: nie moge zbić gorączki 19.05.05, 19:58
                        Cieszę się ze z Twoją córexczką już lepiej smile
                        Dopisze parę słow o mojej , może na przyszłośc się przyda smile
                        Asia gorączkuje wysoko , zawsze nawet przy błahej infekcji . Gorączka sięga 40
                        stopni i długo nie spada , nawet przez 5 , 6 dni . Rekord to wysoka temp.
                        utrzymująca się 8 dni przy zapaleniu jamy ustnej .
                        U nas działa tylko i wyłącznie Pyralgina w czopkach . Paracetamol w ogóle , a
                        Nurofen w lżejszych infekcjach .
                        Okłady odpadają bo mała reaguje przy dużej gorączce na próby ruszenia jej spod
                        koca histerycznym płaczem .
                        Im jest starsza tym gorzej reaguje na wższą temp. Kiedyś przy 39 tańczyła i
                        bawiła się bez problemu , teraz , gdy ma 3 lata rozkłada się przy 38 i widać że
                        bardzo źle się czuje .
                        Myślę że u Was to zwykła wirusówka , teraz strasznie takie grasują . Moja mała
                        leżała w przeciągu miesiąca powalona wysoką temp. już dwa razy . Z tylko lekko
                        zaczerwienionym gardłem .
                        Pozdrawiam i zdrówka życzę . Lizbetka
                        • basiek13 Re: nie moge zbić gorączki 20.05.05, 16:55
                          Kochani, wiemy już co sie dzieje - moja Arcia na anginę. Brała przez jakiś czas
                          Baktrim i dlatego choroba rozwijała się tak długo. Z jednej strony to ulga, bo
                          wiem co z nia jest, dostaje antybiotyki ale dziecko znosi to koszmarnie, jest
                          słaba, spi cały dzień i nadal ma wysoka gorączkę. Dowiedziałam sie dodatkowo, że
                          trzeci migdał się powiekszył(miała 2 razy juz wycinany) i to mnie
                          powaliło.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka