Dodaj do ulubionych

drgawki goraczkowe

18.08.05, 03:00
Moj 2 letni synek mial juz 4 razy drgawki pry bardzo szybko rosnacej
temperaturze i bardzo niskiej, bo juz przy 38 stopniach. Gdy ma drgawki to
dusi sie albo wrecz nie oddycha, jest caly siny i slina mu cieknie z buzi ale
po 3, 4 minutach drgawki mijaja. Bylismy juz 3 razy w szpitalu jestem
przerazaona, czuje sie bezradna. Najgorsze jest to, ze u mojego synka
pierwszym objawem choroby jest wlasnie goraczka wiec klade zdrowe dziecko
spac, a w nocy dostaje drgawek. Kazdy lekarz mowi co innego jesli chodzi o
podawanie dziecku wlewki z relanium. Prosze tez o informacje odnosnie
homeopati, lub czegokolwiek co mogloby pomoc. Szukam tez dobrego pediatry i
neurologa we Wroclawiu. Pomocy!!!
Kasia
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: drgawki goraczkowe 18.08.05, 09:16
      Odpoweidzią jest podanie luminalu - w dawce odpowiedniej do wagi i wieku
      dziecka. Ja podaję luminal zawsze kiedy mój syn ma gorączkę (a zawsze choruje z
      b. wysoką).

nie ma co się denerwować tylko porozmawiac z pediatrą i poprosić o przepisanie
      luminalu w czopku. jesli dziecko przez 2,3 doby przyjmie luminal na noc, nic mu
      się nie stanie, a efekt przeciwdrgawkowy - pewny. luminal podaje się jako lek
      przeciwdrgawkowy noworodkom.

pozdrawiam.

PS. Akurat takiemu problemowi łatwo jest zaradzić
      • kaminskak Re: drgawki goraczkowe 18.08.05, 17:23
        czesc, dzieki za odpowiedz
        Tylko czemu zaden lekarz nam jeszcze tego nie przepisal, a bylismy juz u wielu
        w tym u 3 neurologow, bylismy juz tez 3 razy w szpitalu i nikt absolutnie o tym
        nie wspomnial.
        Po drugie to nie jest takie latwe zaradzic temu, bo jak juz napisalam moj synek
        dostaje goraczki jako pierwszego objawu choroby, jest zdrowy, nic mu nie jest
        szaleje i bawi sie po czym czuje ze ma stan podgoraczkowy daje mu leki na
        zbicie tempereratury, chlodze go a po 15 minutach dostaje drgawek, tak bylo 4
        tygodnie temu. A wczesniej 2 razy w nocy dostal jak spalismy, cudem sie
        obudzilismy, a kladac go wszystko bylo w porzadku wiec nie jest to takie proste
        w tym przypadku zaradzic im. I jeszcze jedno czy znasz dobrego pediatre we
        Wroclawiu, bo ja pilnie poszukuje, w naszej przychodni sa beznadziejni.
        pozdrawiam
        • madziulaw Re: drgawki goraczkowe 19.08.05, 10:19
          trzeba poprosić o przepisanie i już. słuchaj - ja tak chorowałam jako dziecko -
          gorączce zawsze towarzyszyły drgawki - do dzisiaj pamiętam uczucie po
          wybudzeniu się z nich. całe szczescie podobno nie szkodzą.

Jestem z Warszawy, więc jeśli chodzi o Wrocław to nie pomogę. Ale napisz watek
          na forum - na pewno Dziewczyny pomogą.

buziaki
    • mirella67 Re: drgawki goraczkowe 19.08.05, 10:58
      A czy Twój synek miał robione badanie EEG? Takie drgawki z utratą oddechu i
      ślinieniem przypominają napady epilepsji, ale jest też wiele schorzeń, które są
      do niej podobne. Wszystkie należy zdiagnozować i leczyć. Jeśli drgawki mijają
      samoistnie, to po co podawać uzależniające relanium. A Luminal też nie
      pozostaje obojętny dla organizmu dziecka i lepiej samemu go nie podawać, to
      jeden z najstarszych leków przeciwpadaczkowych. Skonsultuj się z dobrym
      neurologiem koniecznie. We Wrocławiu był dr Kozik, chyba najlepszy neurolog
      dziecięcy, ale niestety zmarł niedawno. Zapytaj się na forum Neuronetu
      (www.neuronet.pl) lub na Darze życia www.forum.darzycia.pl - napewno dziewczyny
      coś Ci poradzą.
      • kaminskak Re: drgawki goraczkowe 19.08.05, 14:37
        dzieki
        tak mial robione eeg glowki i naszczescie nie jest to padaczka tylko typowe
        drgawki goraczkowe, ma wyrosnac z tego za 2, 3 lata mam nadzieje, choc to i tak
        strasznie dlugo
        sprawdze te strony, ktore mi podalas
        dzieki pozdrawiam
        • luxfera1 Re: drgawki goraczkowe 19.08.05, 18:15
          Mój synek miał drgawki gorączkowe w wieku 9 m-cy i 2 lat.Potem przy każdej
          infekcji podawałam zapobiegawczo relanium w syropie..przez 2-3 dni.Nie
          popadajmy w przesadę że dziecko sie uzależni po relanium kilka razy w roku.
          Za miesiąc mały kończy 6 lat i drgawki już sie nie powtórzyły.
          Niestety mój pediatra twierdzi że przesunięto wiek mozliwych drgawek do 7 lat.

Luminal też podobno dobry
    • baabcia Re: drgawki goraczkowe 20.08.05, 17:12
      drgawki występują przy NAGŁEJ zmianie temperatury. Uważaj przy obniżaniu gorączki.
      Jeśli to nie jest inne dziadostwo tylko drgawki gorączkowe to występuja z powodu
      niedojrzałości układu oddechowego. Musisz nauczyć się zawsze przy dziecku mieć
      leki osłaniające układ nerwowy i obniżać gorączkę, oprócz leków świetne są mokre
      okłady - ręcznik należy moczyć w letniej czy lekko ciepłej wodzie, żeby nie było
      dziecku nieprzyjemnie. Najpier schładzaj kark i czułko, potem klatkę. Poczytaj
      sobie w mądrych książkach jak postępować, będziesz spokojniejszaCzopki luminalu
      nosiłam przy sobie kilka lat. Oprócz tego naucz się postępować w czasie drgawek.
      Ułóż dziecko w POZYCJI BEZPIECZNEJ, żeby się nie udławiło. No i warto pamietać,
      że takiemu dziecku potrzebny jest spokój.
      Bądż dobrej myśli i tak zorganizuj życie żebyś słyszał co sie dzieje w nocy z
      dzieckiem
      • luxfera1 Re: drgawki goraczkowe 20.08.05, 20:49
        dlatego też mój synek chociaż ma 6 lat śpi ze mną
        właściwie nie tylko dlatego..miewał kilka razy zapalenie krtani z
        dusznością..nie chce mysleć co byłoby gdyby spał w innym pokoju
        • baabcia Re: drgawki goraczkowe 21.08.05, 20:31
          trzymaj się, dzieci na ogół z wszystkiego wyrastają. Będzie dobrze, za parę lat
          będą większe od Ciebie i nie bedą wiedziały czemu je tak kochasz. A to tyle nie
          przespanych nocy
          • kaminskak Re: drgawki goraczkowe 22.08.05, 00:01
            dzieki
            tak juz teraz moj synek tez spi z nami i bedzie spal jeszcze kilka lat bo to
            jest jedyna szansa jak drgawki przytrafiaja sie noca i czuje sie
            bezpieczniejsza kiedy w kazdej chwili w nocy moge go dotknac i sprawdzic czy
            nie ma goraczki. Nie slyszalam o relanium w syropie musze zapytac pediatre, my
            mamy tylko relanium wlewke do pupy, jest bardzo silna. Ostatnio jak poszlam do
            przychodni i maly mial stan podgoraczkowy to lekrka dala mu juz ta wlewke, nie
            zasnal ale byl jak nacpany przez ok 3 godziny. Wygladalo to strasznie i wiem,
            ze zrobilam blad pozwalazjac podac jej ta wlewke, bo maly nie mial wiecej niz
            37,3 i zamiast mu podac pyralgine w czopku albo sprawdzic temperature i przez
            kilka minut ja obserwowac to nawet sie nie wysilila i chyba chcac pozbyc sie
            nas z gabinetu podala mu ta wlewke. Piszecie, ze raz na jakis czas mozna podac
            relanium i ze nic sie takiego nie stanie, ale mojemu synkowi wychodza teraz
            zabki i on czesto ma teraz goraczke i nie moge mu co drugi czy co trzeci dzien
            podawac relanium, troche mnie to przeraza.
            Co myslicie o cwiczeniach np. joga, o homeopati, slyszalam tez, ze powinnam
            dawac mu wiecej magnezu i kwasu foliowego czy ktos z was probowal tego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka