pawelbaran1 14.11.05, 19:33 Jak zachowuje się dziecko z tą chorobą? Może ktoś z Was wie coś na ten temat? Proszęo informację o tym, jak dziecko się zachowuje, charakterystyczne objawy itp. Pozdrawiam i dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwek33 Re: Choroba Hirsprunga 14.11.05, 19:58 Wpisz w wyszukiwarkę tu na forum nazwę postu: - ŻYLAKI ODBYTU U TRZYLATKI oraz CHOROBA HIRSPRUNGA!!! Tam jest wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Choroba Hirsprunga 14.11.05, 19:58 Wklejam link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=24929697&a=24929697 Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Choroba Hirsprunga 14.11.05, 20:04 I tu link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=25842068&a=25842068 Odpowiedz Link Zgłoś
maladorotka Re: Choroba Hirsprunga 15.11.05, 09:16 na 1000 dzieci moze 1 ma te chorobe, wiekszosc to poprostu nasza cywilizacja i przeczytaj uwaznie forum, a dowiesz sie ile dzieci ma zatwardzenie. Jedno mnie tylko dziwi, ze dziewczyny, ktore zastosowalu olej parafinowy teraz nagle milcza mimo, ze pomogl, bo jakies jeden lekarz ze szpitale powiedzial co wiedzial. A przeciez mojemu dziecku tez przepisal to lekarz i uratowal synka przed ciezkimi badaniami. Maly juz robil kupe z krwia i dzieki olejowi po miesiacu juz nie trzebabylo dawac, wszystko wrocilo do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.76 Re: Choroba Hirsprunga 15.11.05, 09:40 Z Hirschprungiem rodzi się średnio 1 dziecko miesięcznie w samym tylko Centrum Zdrowia w W-wie. A kupa z krwią nie jest typowym objawem tej choroby. Lekarz uratowł Synka przed ciężkimi badaniami? Nie, lekarz po prostu go leczył, widocznie nie było potrzeby takich badań, i dzięki Bogu. wierz mi, na pewno skierował by Was na dodatkowe badania gdyby to było konieczne. Wniosek jest prosty: każdy przypadek jest inny, bardzo dużo dzieci ma zatwardzenia, ale też coraz więcej rodzi się z różnymi chorobami jelit, między innymi z chorobą Hirschprunga. Pozdrawiam, jeśli chodzi o objawy to chętnie je piszę, jeśli kogoś interesują to podaje mój meil ania.zyg@wp.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maladorotka Re: Choroba Hirsprunga 15.11.05, 09:46 tak masz racje, ze gdyby podejrzewal cos gorszego to by wyslal, ale inni lekarze kazali nam isc do szpitala na badania. Tylko problem jest wtym, jak poznac, czy to zatwardzenie, czy np. Hirsprung. Bo jesli zatwrdzenie to naprawde polecam olej parafinowy. Odpowiedz Link Zgłoś
maladorotka Re: Choroba Hirsprunga 15.11.05, 09:55 Czasami wydaje mi sie, ze doszukujemy sie samych strasznych chorob, a przyczyny sa prozaiczne, ale gdyby nie forum to pewno o tych strasznych bysmy nie wiedzialy. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.76 Re: Choroba Hirsprunga 15.11.05, 11:06 Bez badań nigdy się nie dowiesz na 100%, że Twoje dziecko nie ma np. Hirschprunga. Cieszę się, że pomógł olej parafinowy, i mam nadzieję, że nie będziecie mieć więcej problemów. Dawniej, kiedy nie było możliwości dokładnej diagnostyki wielu chorób jelit, wszystko podciągano pod zaparcia. Natomiast ja jestem niezmiernie szczęśliwa, że w dzisiejszych czasach można tak dokładnie diagnozować, dzięki temu u mojego dziecka wykryto wcześniej właśnie chorobę Hirschprunga, dzięki temu teraz jest zdrowym, wspaniałym dwulatkiem. Nie musiałam się o tej chorobie dowiadywać z forum. Ja i tak jestem z tych mam, które jeśli jest problem wolą go rozwiązać nie połowicznie ale do końca. Muszę być pewna, że moje dziecko jest zdrowe, wolę zrobić wszystkie badania i mieć spokój. I wcale nie doszukuję się starsznych chorób, muszę mieć pewność. Miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś