Dodaj do ulubionych

Pytanie...

17.12.05, 19:47
Jak długo można stosować leki wziewne (SEREVENT + FLIXOTIDE)???
Laryngolog zapisał nam i od 21.11 do dnia dzisiejszego podaje synkowi (3,2roku).
Wcześniej strasznie kaszlał w nocy, w dzień mniej a teraz jest super.
Nie wiem czy odstawić czy podawać jeszcze...
Są podejrzenia o alergię ale synek jest zbyt mały na testy (skonsultowałam z
alergologiem).
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • pacynka27 Re: Pytanie... 17.12.05, 20:50
      Mój synek miał testy w wieku 1,5 roku. Najpierw robiliśmy testy z krwi (20 alergenów pokarmowych i 20 wziewnych- 400 zł). Potem 4 miesiące później pani alergolog zrobiła mu kilka testów na skórze pleców żeby zweryfikować wyniki badań z krwi. A alergolog dobry (dr Czajkowska z przychodni przy szpitalu MSWiA w Warszawie).

Jak mały przestał kaszleć już wiele dni temu to odstaw lek. Uwaga Flixotide trzeba odstawiać stopniowo zmiejszając dawkę (przez tydzień jedna dawka raz dziennie). Będziesz sie martwiła co dalej jak kaszel powróci. A powróci tylko wtedy jeśli nie wyeliminujesz alergenu. Proponuję zrobić testy, bo nie dowiesz się co tak naprawdę dziecku szkodzi.
      • mgoszczynska1 Re: Pytanie... 17.12.05, 20:56
        Jestem z Bydgoszczy i chodzimy prywatnie i do laryngologa i do alergologa ...
        ale ten ostatni odradził nam stanowczo testy w tym wieku. Sama nie wiem co robić
        ... Są sugestie, że to alergia na roztocza (przedszkole od wrześnie - kaszel od
        pażdziernika trwał 6 tyg. po czym po lekach znikł w 90%)
        • pacynka27 Re: Pytanie... 18.12.05, 10:43
          Jest takie forum - alergie, może tam poszukaj informacji.
          I jeszcze jedno. Badałaś dziecko pod kątem pasożytów? Taki przewlekły kaszel często sugeruje alergię a może być objawem inwazji pasożytów (co bardzo prawdopodobne, bo w przedszkolu łatwo się dzieciaki zarażają).
          Pozdr.
    • goja9 Re: Pytanie... 18.12.05, 15:34
      a może Twoje dziecko ma nadwrażliwość oskrzeli tak jak moja córka. Przy każdym
      katarze pojawia się kaszel, spastyczny zwłaszcza w nocy i trwa nawet kilka
      tygodni. Osłuchowo jest czysto i praktycznie nic jej nie dolega. Ostatnio
      zostało to zdiagnozowane jako nadwrażliwość oskrelową i mała dostała sterydy.
      Podałam dwa razy ale przerażona samym faktem stosowania sterydów i skutkami
      ubocznymi spróbowałam homeopatii. Rozważ wszystkie możliwości, bo alergię
      musiałabyś przecież zauwazyć wcześniej a pasożyty warto sprawdzić rownież.
      • pacynka27 do goja9 18.12.05, 16:19
        Jakie leki homeopatyczne podawałaś córci przy spastycznym, nocnym kaszlu?
        Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka