ona103 27.01.06, 12:45 Czy brak lambli w badaniu enzematycznym kału świadczy w 100%o tym, że nie ma ich w organiżmie? Wykonałam takie badanie córce byłam pewna że ma lamblie i zastanawiam się czy powtórzyć badanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
na4 Re: lamblie 27.01.06, 14:20 u mojego dziecka było podobnie powtórzyłam badanie w innym laboratorium i niestety wyszły nieliczne.Zajrzyj do foum alergie tam sporo dziewczyny piszą o różnych pasożytach. Odpowiedz Link Zgłoś
netka2 Re: lamblie 27.01.06, 19:08 Moj brat mial robione dwa razy i nic nie wyszlo. W prywatnym labolatorium niestety wyszly. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: lamblie 27.01.06, 20:16 też chyba zależy jakim testem było robione badanie tzn o jakiej czułości. O lambliozie może też swiadczyć podwyższone IgE, częste nietypowe infekcje górnych dróg oddechowych (nawet zapalenia płuc), reakcje alergiczne. Dlaczego jesteś pewna, iż twoje dziecko zaraziło się lambliami??? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: lamblie 27.01.06, 20:17 a także częste bóle brzuszka (często bezposrednio po jedzeniu), a także brak apetytu, albo apetyt wyłącznie na słodycze Odpowiedz Link Zgłoś
magdzik777 Re: lamblie 27.01.06, 20:45 Moją córkę też często boli brzuszek, robiłam badanie usg, morfologię i kał na pasożyty i wszystko jest ok. A brzuszek nadal boli czasem. Czy badanie na obecność lamblii jest odrębnym badaniem czy wyszłoby to w badaniu kału na pasożyty? Dzięki Pozdrawiam wszystkie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: lamblie 27.01.06, 21:11 tak badanie kału w kierunku lambliozy jest odrębnym "specjalnym" badaniem tylko na obecnoś np białka tych pasożytów w kale dziecka. Naczulszy jest test "ELISA". Koszt tegoż badania ponosi rodzic. Moja córa miała lamblie (może nadal ma ale na razie brak objawów tfu tfu), mąż i dzieci szwagra Odpowiedz Link Zgłoś
magdzik777 Re: lamblie 27.01.06, 23:28 aga55jaga możesz powiedzieć jakie to są objawy? Dziwi mnie tylko, że nasz pediatra nie kazał wykonać tego badania. Ja byłam pewna, że dobry wynik z badania kału na pasożyty eliminuje też lamblie. Wobec tego muszę teraz to sprawdzić, bo mała mimo dobrych wyników nadal często skarży się na bol brzuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: lamblie 28.01.06, 10:38 oj lista objawów jest baaaardzo długa i czasami niektóre nich są nietypowe. U nas było w zasadzie standardowo - tylko bóle brzucha. Jeżeli chodzi o kał na pasożyty - czyli badanie które robiłaś małej - nie zawsze wynik negatywny (ha nawet często) jest adekwatny do prawdziwego stanu. Czyli prosto mówiąc robaki są a badanie ich nie pokazuje. np przy gliście ludzkiej - szalenie trudno trafić w wydalanie jaj glisty na zew organizmu. Czasami pediatrzy (np mój) zaleca odrobaczanie dziecka "w ciemno" - np Zentelem - jednorazowa dawka, którą dla pewności za jakiś czas można powtórzyć. Moja rada: poproś pediatrę o receptę na lek przeciw pasożytom - nie zaszkodzi, dopilnuj tylko aby był on uniwersalny, czyli na jak największą ilość pasożytów a nie tylko np na same owsiki. W międzyczasie sama zanieś kał do dobrego labolatorium, które wykonuje badania w kierunku lambliozy. Nie potrzebne jest skierowanie od lekarza. Nistety, jeżeli wynik wyjdzie pozytywny - leczenie nie jest proste. Ale to już gdybanie. Może to tylko jakiś "zwykły" pasożyt. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: lamblie 28.01.06, 10:45 oczywiście kał na lamblie zanieś przed podaniem leku przeciw pasożytom. Teroetycznie leczenie (odrobaczanie) powinno objąć całą najbliższą rodzinę dziecka, poto abyście się wzajemnie nie zarażali (też w przypadku lablii), mycie zabawek, wygotowana i prasowana pościel, mycie rąk zawsze po skorzystaniu z toalety, czasami prasowanie bielizny - to bardzo ogólne i wręcz podstawowe zasady aby odnieść sukces. Jeżeli masz więcej pytań - śmiało Odpowiedz Link Zgłoś
kaka61 Re: lamblie 04.05.06, 23:48 U mojego dziecka 2,5 roku wykryto lamblie, przepisano leczenie tinizadol dla dziecka 1 tabletka przez jeden dzień, mam się leczyć również ja i mąż. Czy możesz napisać jak u Was przebiegało leczenie? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
squaw1 Re: lamblie 28.01.06, 10:54 www.wsse.krakow.pl/pages/wsse_document.php?nid=505&did=1940 Odpowiedz Link Zgłoś