Dodaj do ulubionych

bakterie w moczu od czego???!!!

20.02.06, 09:36
witajcie
wlasnie odebralam wyniki posiewu mojego synka,i szok wykryto 3
bakterie ;staphylococcus,enterococcus,i paleczki coli!!!nie wiem od czego te
bakterie...pisze jeszcze ze stwierdzono 10 do4 -10 do 5 nie wiem co o tym
myslec a lekarz dopiero w czwartek....pomozcie czy to bardzo grozne i od
czego te bakterie...
dziekuje i pozdrawiam monika i STAS
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 09:56
      spokojnie; wg mnie powinnas powtorzyc badanie - taka ilość bakterii jest
      podejrzanie za duza, podejrzewam, ze czesc z nich pochodzi nie z pecherza,
      tylko ze skory ( z zewnatrz ) - zanies jeszcze jutro ( albo dzis, jak sie da )
      druga probke moczu do analizy - i zachowaj szczegolna ostroznosć przy
      pobieraniu moczu - czesto sa bledne wyniki przy nieprawidlowym pobraniu probki
      w jakiej kondycji jesy dziecko - goraczka, brak apetytu....?
      dlaczego zrobilas posiew?
      czy byla robiona ogolna analiza moczu i czy tam tez znalezli bakterie?
      byla robiona marfologia krwi?
    • kasia1302 Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 09:56
      Odebrałam wyniki posiewu moczu mojej córki w czwartek. Też były bakterie.
      Lekarz polecił zrobić ponowne badanie. Podejrzewa,że mocz był źle pobrany (mała
      nie była umyta). Wynik ogólny moczu był bez zarzutu, stąd jego podejrzenie.A
      jak było u Was? Podaję Ci link do forum, gdzie mamy sa prawdziwymi ekspertkami.
      Głowa do góry:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
    • moniquev Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 10:21
      probke moczu pobralam do woreczka maly ma 4 miesiace i trudno zebrac mu mocz
      odrazu do kubeczka...stas nie goraczkuje apetyt ma caly czas taki
      sam ...najpierw robilam ogolne badanie moczu pozniej dali mi skierowanie na
      posiew...mam go powtorzyc dzisiaj w nocy dwa razy...przerazaja mnie te
      bakterie...i szczerze to troszk sie boje o mojego tysia...
      dziekuje za odpowiedzi i wsparcie monika i STAS
      • b.bujak Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 10:37
        jak lapiesz do woreczka, to mozesz byc prawie pewna, ze bakterie sa z zewnatrz;
        wiem, ze to nie jest proste, ale radze umyc dziecko, polozyc bez pieluszki i
        stac nad nim do skutku z pojemnikiem na mocz - jalowym - sa specjalne na
        posiew; prawidlowo jest, jesli mocz jest lapany z srodkowego strumienia, czyli
        nie podstawiasz pojemnika od razu, tylko pierwsze porcje siuskow wypuszczasz;
        mozesz dac dziecku pic, zeby sie szybciej wysiusialo, przyspieszajaco dziala
        tez odkrecenie wody z kranu, zeby byl szum plynacej wody - lepiej sie postarac
        pobrac prawidlowo mocz, niz faszerowac dziecko niepotrzebnie antybiotykiem;
        mozesz tez pojsc do szpitala, zeby mocz pobrano przez cewnik - wtedy tez masz
        pewnosc co do dobrego pobrania probki
        • blizniaczka1 Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 10:58
          mamy ten sam problem.
          czy pobranie w szpitalu to zabieg tzn. przychodze-wychodze, czy trzeba zostac
          na jakis czas?
          czy cewnikowanie boli malucha
          • b.bujak Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 11:12
            bylam z młodym w szpitalu na badaniach - pilelegniarkom udalo sie zlapac mocz
            bez cewnika, ale tego samego dnia robili mu jeszcze cystografie - badaja
            przepływy moczu - robi sie zdjecie rtg - cewnikiem wpuszcza sie kontrast -
            mlody nawet nie pisnal podczas cewnikowania - w szpitalu bylismy pare godzin na
            obserwacji a potem do domu;
            w szpitalu wyladowalismy, bo w tych siuskach, ktore ja pobralam do analizy
            wyszla bardzo paskudna bakteria - dobrze, ze powtorzono posiew, bo okazalo sie,
            ze w moczu bakterii nie ma i antybiotyk nie byl konieczny; dlatego zawsze
            zaznaczam, ze trzeba naprawde uwaznie pobierac mocz na posiew
          • madziulec Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 12:46
            Cewnikowanie jako takie nie boli, jest dyskomfortem.
            To my, rodzice tak naprawde najbardziej panikujemy.
            Poza tym mozna zastasowac specjalny zel znieczulajacy...
    • moniquev Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 11:03
      mam pytanie czy mocz mozna pobrac wieczorem a dopiero rano zawiezc na badanie??
      • b.bujak Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 11:19
        niektorzy tak robia - przechowuja wtedy mocz w lodowce; ale ja sie trzymam
        zasad, zeby zawozic do analizy swiezy mocz, bo w przechowywanym moze sie cos
        wykluc i wtedy znow nie masz pewnosci, czy wykryta bakteria pochodzi z ukladu
        moczowego, czy wykluwa sie później - jeszcze raz podkreslam, ze warto pobrac
        mocz zgodnie z zasadami sztuki, niz dostac potem niewiarygodny wynik - jak
        wyjdzie dobrze, to nie ma problemu ale jak wyjdzie bakteria, to nie wiesz, skad
        tak naprawde pochodzi
        • blizniaczka1 Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 12:38
          U nas lekarka powiedziała, że pobrany o 4 rano mocz do woreczka (akurat siusiał
          w trakcie zakładania) i przechowywany w lodówce jest niewiarygodne, bo przez
          tak długi czas bakterie w moczu się namnażąją. Pobrałam potem drugi raz między
          7.30 a 7.50 i zawiozłam do laboratorium po 8 i też wyszło podobnie: 10 do
          potęgi 5 E. Coli (nie wiem jak to się zapisuje). No i nie wiem, czy panikować
          czy nie. Lekarka kazała iść po skierowanie do lekarza z NFZ do poradni
          nefrologicznej, potem coś mówiła o cewnikowaniu, badaniu radiologicznym itd.
          Zasypała mnie informacjami przez telefon, a ja nie bardzo wiem, co i w jakiej
          kolejności mam robić. Pomóżcie...
          Podejrzewam, że dziecku nic nie jest i mocz był źle pobrany. Mały ma dobry
          humor, apetyt, jest pogodnym dzieckiem... Oczywiście ostrożności nigdy dość,
          ale nie bardzo wiem, co mam teraz zrobić...
          • blizniaczka1 Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 12:39
            Acha, jeszcze coś mówiła o USG jamy brzusznej...
            Nie wiem, dlaczego. Lekarze czasem traktują to wszystko jak coś oczywistego i
            nie raczą wyjaśnić po co i dlaczego. ;-(
          • madziulec Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 12:45
            Do woreczka pobrany mocz z zalozenia jest niestaty nie za bardzo wiarygodny
            diagnostycznie.
            Dlaczego? Otoz przyklejamy po prostu woreczek do skory, ktora nie jest sterylna
            i szlag trafia sterylnosc. Poza tym woreczki przy zakladaniu tez traca
            jakakolwiek sterylkosc.
            Ja wiem, ze pobranie moczu jest "operacja" dosc trudna, czesto bardzo
            czasochlonna, wiec mozna pobrac dziecku mocz WYLACZNIE do badania ogolnego przy
            pomocy woreczka.
            Do posiewu woreczka nie wolno uzywac!

10^5 bakterii jesli jest oczywiscie prawidlowo pobrany oznacza zakazenie przy
            spelnieniu drugiego warunku - leukocyty w badaniu ogolnym. Ty nic o badaniu
            ogolnym nie piszesz.

Jesli mamy tylko bakterie w posiewie, a mocz ogolny jest ok - mowimy o tzw.
            bakteriurii bezobjawowej, ktora tez sie leczy.
            Jesli dziecko ma bakterie w moczu nalezy wykluczyc (lub potwierdzic) wady
            wrodzone. Sa to najczesciej: refluks, zastawki...
            Stad robi sie USG, potem cystografie, czesto scyntygrafie, badania urodynamiczne...

I tyle.
          • b.bujak Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 12:47
            na pewno nie panikowac!
            juz pisalam, woreczek tez nie daje pewnosci - najodpowiedniejszy do pobierania
            moczu na posiew jest jalowy pojemnik na mocz
            badanie radiologiczne - tez pisalam powyzej - przez cewnik podaje sie kontrast,
            w czasie siusiania robi sie zdjecie RTG i na zdjeciu widac, czy mocz przeplywa
            prawidlowo przez uklad moczowy ( czy sie nie cofa - refluks );
            mozna tez uklad moczowy obejrzec na USG - jak sie uda i jest dobry aparat usg -
            mozna tez obejrzec przeplyw moczu i tym samym uniknac badania radiologicznego;
            pobieranie moczu na posiew przez cewnik daje wzgledna pewnosc prawidlowego
            pobrania probki
            • blizniaczka1 Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 13:04
              Ok, rozumiem.
              U nas badanie ogólne wyszło Ok. W morfologii były podwyższone leukocyty - stąd
              polecenie zrobienia posiewu. Jednak z drugiej strony lekarka mówiła, że te
              leukocyty podwyższone mogą wynikać z tego, że dziecko było karmione na krótko
              przed pobraniem moczu... Jejku, mam nadzieję, że nic nie pokręciłam...
              • b.bujak Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 13:12
                lekko podwyzszone leukocyty rzeczywiscie moga byc, no ale lepiej sprawdzic inne
                ewentualności niz potem żałowac, ze sie cos przeoczylo;
                na spokojnie powtorz posiew - i dla pewnosci pobierz probke z dołożeniem
                wszelkich staran, zeby wykluczyc pojawienie sie bakterii z zewnatrz; dopiero,
                gdy sie wynik powtorzy ( oby nie! ), wtedy antybiotyk i ewentualnie badania, o
                ktorych pisalam - my je robilismy, bo nasza pediatra jest z tych, co musi
                wszystko sprawdzic dla spokoju sumienia
              • madziulec Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 13:17
                Nie za bardzo mi sie to zgadza. Jesli byly leukocyty w moczu wtedy robi sie
                posiew. Raczej nei z morfologii... Bo wtedy po co, jesli badanie ogolne moczu
                jest ok?????
                • b.bujak Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 13:21
                  bo w krwi swiadcza o stanie zapalnym w organizmie i sprawdza sie obecnosc
                  bakterii w ukladzie moczowym
                  • blizniaczka1 Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 14:12
                    Przepraszam, może ja rzeczywiście cos pokręciłam, ale te badania robię już
                    prawie miesiąc, a niewyspana jestem cholernie przez cały czas i już mi się
                    wszystko miesza, w dodatku wiedzy medycznej brak.
                    Mogę podać to co nam wyszło z morfo i badania ogólnego moczu oraz dwóch
                    posiewów - może znacie te normy?
                    Teraz juz faktycznie nie pamiętam, czy te leukocyty były zawyżone w morfo czy w
                    badaniu moczu. Ale chyba jednak w morfo.
                    Wiem, że przy morfo jej coś nie pasowało, bo dziecko nie było długo na czczo. W
                    moczu ogólnym chyba jej nie pasował ciężar właściwy, ale z kolei też było
                    pytanie o karmienie, a Mały był karmiony piersią wtedy i zaraz został pobrany
                    mocz.
                    • madziulec Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 14:22
                      Podaj - wtedy bedzie prosciej cos powiedziec. Jesli masz tez badaie ogolne moczu
                      - napisz co wyszlo - to dosc wazne wbrew pozorom.
                  • madziulec Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 14:21
                    Jesli badanie ogolne moczu jest ok to tak jak napisalam - zakazenie ukladu
                    moczowego jest stwierdzone przy spelnieniu ROWNOCZESNIE obu warunkow - leukocyty
                    w badaniu ogolnym + bakterie w ilosci znamiennej (czyli powyzej 10^4) w posiewie.
                    Tubadanie ogolne bylo ok.
                    A wiec mowimy raczej o totalnej bzdurze lub o nadgorliwym lekarzu, ktory zaleca
                    badanie nie wiadomo po co.
                    • blizniaczka1 Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 16:05
                      Już podaję:
                      Morfologia 17/01/2006 wiek dziecka: 5 mies
                      WBC 11,6
                      RBC 4,12
                      HGB 12,5
                      HCT 38,9
                      MCV 94
                      MCH 30,3
                      MCHC 32,1
                      rozmaz krwi: S 30%
                      L 65%
                      E 4%
                      M 1%
                      Wyniki badania moczu 1/02/2006
                      (próbka pobrana do woreczka "w locie" o godz. 4 rano)
                      Odczyn kwaśny
                      ciężar wł 1005
                      Białko ujemne
                      Cukier ujemny
                      Urobilinogen norma
                      Ciała ketonowe ujemne
                      poj. nabłonki płaskie i okrągłe
                      śluz obfity
                      nielicz. bakterie i moczany
                      L 2-4
                      E 0-1 św.

Wynik badania bakteriologicznego 3/02/2006
                      posiew
                      wyhodowano: 10^5/ml E. Coli

do tego jest antybiogram, ale chyba to nie jest potrzebne tutaj?
                      i drugi wynik z 13/02/2006 próbka pobrana ok. godz. 7.30-7.40
                      wyhodowano: 10^6/ml E.Coli

Będę wdzięczna za interpretację wink Do lekarza jeszcze i tak pójdziemy dla
                      pewności. Tylko nie wiem, czy się martwić, czy nie.
                      • b.bujak Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 16:17
                        moim zdaniem wyniki sa niezle, ale wyglada na to, ze rzeczywiscie bakteria w
                        moczu jest, bo dwukrotnie powtorzyl sie podobny wynik - mysle, ze lekarz
                        przepisze antybiotyk i nie ma co zwlekac dalej, tylko wyleczyc dziecko - po
                        tygodniu ( do dwoch ) bedzie po sprawie, wiec nie ma sie co martwic za bardzo
    • monika19782 Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 14:25
      Podam nasz sposób na pobranie moczu maluszkowi, najpierw poimy dzieciaczka, po
      dokładnej kąpieli i osuszeniu pupki sadzamy dzidzę nad wyparzonym głębokim
      talerzem, dzidzia siusia a my zlewamy siczki do sterylnego pojemnika, nam w ten
      sposób posiew wyszedł jałowy. Pozdrawiam
    • mamadwojkiam Re: bakterie w moczu od czego???!!! 20.02.06, 16:33
      Nie martw się na zapas. U mojej córeczki (5 m-cy) wykryto dwa tyg. temu
      bakterie coli 10*4 i enterococcus 10*3. Są to bardzo popularne bakterie - coli
      bakteria kałowa, a enerococcus typowa żeńska. Są praktycznie wszędzie. Na
      klamkach, wózkach sklepowych, w toaletach. Są całkowicie wyleczalne. Moja mała
      bierze Bactrim, a syn przyjaciółki, który miał coli 10*5 brał Furagin. Posiew
      napewno był pobrany jałowo, gdyby tak nie było dostałabyś w wyniku adnotację o
      niejałowym pobraniu (tak było z nami za pierwszym razem). Istotnej też jest
      dokładne umycie dziecka w czystaej wodzie bez płynu do kąpieli -mydłem. Nie
      wolno wycierać dziecka, trzeba poczekać aż samo wyschnie, gdyż na ręczniku też
      są bakterie. Dobrze jest też potem przemyć Rivanolem. Nie wolno trzymać
      pobranego moczu za długo. Od razu trzeba wstawić go do lodówki z jak najszybcie
      zanieść do lab, dlatego że bakterie w temp. pokojowej namnażają się. Nie
      przejmuj się, na pewno dzidziś pozbędzie się "nieproszonych gości".
      • blizniaczka1 Re: bakterie w moczu od czego???!!! Madziulec HELP 21.02.06, 09:15
        Podciągam temat z wczoraj (dla Madziulca)
        • renata28 Re: bakterie w moczu od czego???!!! Madziulec HEL 21.02.06, 10:08
          Mamy podobnie jeśli chodzi o mocz. Wynik moczu z piątku E.Coli 10^5. Od razu
          był lekarz i przepisał Furagin, który bardzo dobrze działa na tę bakterię.
          Czekamy na wczorajszy posiew, ale ogólne wyszło b. dobrze (tzn. mocz ma już
          lepsze pH, iężar, koloe, nie ma erytrocytów). Mała ma brać Furagin przez
          tydzień 3 x 0,5 tabletki (waży 12 kg), potem przez dłuższy czas tylko n noc.
          Powinnaś koniecznie iść do lekarza, żeby ustalił dawkę leku.
          Powodzenia
          • blizniaczka1 Re: bakterie w moczu od czego???!!! Madziulec HEL 21.02.06, 10:11
            Na pewno pójdziemy.
            Pozdrawiam!
            • moniquev Re:i nie udalo sie... 21.02.06, 12:19
              witam mamusie
              duzo pomogly mi wasze rady...o 5;30 rano pobowalam zlapac mocz stasia do
              kubeczka ...po 1h nic rzadnego sladu siusiu...odwrocilismy sie z mazem po smoka
              a stas szczesliwie zrobil siku na recznik...maly lobuz...
              pozdrawiam
              • b.bujak Re:i nie udalo sie... 21.02.06, 12:33
                oj, znam to.... ten typ tak ma, ze sika w najmniej odpowiednim momencie; moj
                syn sikal najczesciej na 5 minut przed zamknieciem punktu przyjec probek do
                laboratorium; w kazdym razie rzadko sie udawalo za pierwszym podejsciem, wiec
                zycze cierpliwosci!
                • moniquev Re:i nie udalo sie... 21.02.06, 12:38
                  zanieslismy mocz w woreczku...musze miec jakies wyniki bo w czwartek do
                  lekarza ...moze sprobuje jeszcze jutro no albo w piatek jak lekarz bedzie
                  kazal...martwie sie bo tych bakteri mial dosc sporo...
                  pozdrawiam
                  • b.bujak Re:i nie udalo sie... 21.02.06, 12:42
                    jak juz pisalam - raczej te bakterie nie pochodza z moczu; przynajmniej nie
                    wszystkie
                    • moniquev Re:do b.bujak 21.02.06, 13:00
                      jestes w tym obyta...dziwi mnie ze moj stas ma gronkowca przeciez podobno przy
                      tej bakteri ma sie wysoka goraczke a moj synus nie ma wogole goraczki...a
                      jezeli dzisiajsze badanie wyjdzie takie samo to czy na 100% stas ma te
                      bakterie???
                      pozdrawiam
                      • mamadwojkiam Re:do b.bujak 21.02.06, 13:07
                        Moja córcia miała gronkowca po urodzeniu i wcale wysoko nie gorączkowała. Teraz
                        ma bakt. coli. tak jak wcześniej pisałam
                      • b.bujak Re:do b.bujak 21.02.06, 13:10
                        sa bardziej doswiadczeni ode mnie... ja po prostu przeszlam z moim dzieckiem
                        infekcje ukladu moczowego
                        jesli drugi posiew wyjdzie tak samo, to raczej sa te bakterie, ale najwieksza
                        pewnosc jest gdy pobiera sie mocz cewnikiem, choc teoretycznie laboratorium tez
                        moze popelnic błąd przy analizie; jesli chodzi o reakcje organizmu, to roznie
                        dzieci reaguja, zdaza sie, ze infekcje przebiegaja bezobjawowo, wiec nie ma
                        reguly; stawiam na to, ze tylko jedna z tych bakterii jest w moczu i jest to
                        raczej e. coli
                        • moniquev Re:bakterie ale nie od porodu 21.02.06, 13:14
                          te bakterie na pewno nie sa az od czasu porodu bon po 14 dniach od urodzenia
                          bylam ze stasiem w szpitalu i robili mu wszystkie badania....ja naprawde coraz
                          bardzie sie boje...nie chce juz isc z synkiem lezec do szpitala...a boje sie ze
                          wlasnie tam nas poloza...jestem panikara???
                          • b.bujak Re:bakterie ale nie od porodu 21.02.06, 13:25
                            troche jestes panikara...
                            spokojnie, nie mysl od razu o najgorszym, infekcje, niestety zdazaja sie
                            dzieciom, najczesciej wystarcza leczenie w domu, wiem, ze to nie jest latwe (
                            mielismy bledne wyniki i prawdopodobienstwo koniecznosci podawania antybiotyku
                            w kroplowce w szpitalu, tez nie spalam dwie noce, gdy czekalismy na powtorny
                            wynik posiewu - na szczescie wyszedl dobrze ) - postaraj sie poczekac spokojnie
                            na wyniki badan
                            • moniquev Re:bakterie ale nie od porodu 21.02.06, 13:28
                              dziekuje ci bardzo za wsparcie...pozdrawiam i juz mniej panikuje
                              • b.bujak Re:bakterie ale nie od porodu 21.02.06, 13:34
                                dobrze wiem, co czujesz - pamietaj, ze Twoj niepokoj udziela sie dziecku, wiec
                                trzymaj sie dzielnie, napisz do mnie ( moze byc na priv ), jak juz dostaniesz
                                wyniki; ile miesiecy ma Staś? robilas morfologie krwi? badanie moczu podstawowe?
                                • moniquev Re:b.bujak napisalam na priv 21.02.06, 13:41
    • moniquev Re: bakterie w moczu od czego???!!! 24.02.06, 12:00
      witam z ulga...
      po 2 ogolnych badaniech moczu i 2 posiewach okazalo sie ze nie ma
      bakterii...najpierw bylo ich bardzo duzo a teraz wogole okazalo sie ze
      pierwszymi razami mocz poprostu byl zle pobierany...ciesze sie ze wszystko juz
      w porzadku
      pozdrawiam monika i STAS
      • b.bujak Re: bakterie w moczu od czego???!!! 24.02.06, 13:12
        tez sie ciesze, zycze duzo zdrowka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka