Dodaj do ulubionych

Krwinki białe w moczu.

02.03.06, 22:08
mój synek bardzo wysoko gorączkował, do 39,6 przez cztery dni. Lekarz zalecił
badanie moczu i okazało się, że jest ślad białka i krwinki białe- 10-14 w
polu widzenia i pojedyńcze skupiska po kilka. Dostał antybiotyk Duracef. Mam
pytanie drogie mamy, czy takie zapalenie leczy się antybiotykiem czy
furaginem. Szukałam w wyszukiwarce i raczej większość pisze o furaginie.
Dodam, że synek bardzo źle znosi antybityki, jest na większość uczulony.
Prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • antonina_74 Re: Krwinki białe w moczu. 02.03.06, 22:22
      A posiew? Żeby dobrać antybiotyk trzeba zrobić posiew z antybiogramem.
      • lusia8 Re: Krwinki białe w moczu. 02.03.06, 22:32
        Nie miał nic takiego, żednego posiewu. Dzisiaj robione rano było badanie
        ogólne, o 14 wynik. Pani doktor kazała natychmiast przyjść z dzieckiem bo jest
        coś nie tak. Dała mu ten antybiotyk. Nic nie mówiła o żadnym posiewie. Dopiero
        po 10 dniach, po zakończeniu leczenia. Nie mam do niej zaufania.
        • renata28 Re: Krwinki białe w moczu. 03.03.06, 00:47
          Nie jestem fachowcem, ale ja zrobiłabym inaczej, chociaż jak poszłam z podobnym
          problemem do przychodni to też od razu "pani doktor" chciała dać antybiotyk, na
          co nie wyraziłam zgody (wcześniej telefonicznie konsultowałam z innym
          pediatrą), ale to dłuższa historia i nie będę cię zanudzac.
          Podałabym Furagin (na ulotce jest dawkowanie dzienne na kilogram masy ciała),
          jutro rano na własną rękę pobrała mocz i oddała do analizy - badanie ogólne i
          posiew z antybiogramem (na pewno dobrze pobierasz mosz, ale na wszelki wypadek
          nie zaszkodzi przemyć rivanolem). Jak poprosisz to góra w ciągu 1-2 zrobią
          ogólne, a na wieczór (najpóźniej rano następnego dnia) telefonicznie panie
          powiedzą ci, czy na posiewie coś rośnie. Jeśli tak, to będą też wiedziały jaka
          bakteria i można od razu określić czy potrzebny będzie antybiotyk czy Furagin
          wystarczy.
          Antybiotyk nie musi zadziałać, bo tak naprawdę nie wiadomo na co miałby
          zadziałać.

Zajrzyj jeszcze na to forum, tam dziewczyny naprawdę znają się na tego rodzaju
          kłopotach, poza tym możesz skorzystać z wyszukiwarki.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
          Ps. Jakie były inne parametry moczu?
        • julamimi Re: Krwinki białe w moczu. 03.03.06, 09:35
          pamietaj, zeby po zakonczeniu leczenia (tzn po skonczeniu antybiotyku) dziecko
          jeszcze przez jakis czas dostawalo lek odkazajacy, profilaktycznie (np
          furagine);
          i troche szkoda, ze przed podaniem antybiotyku nie zlecila Wam posiewu..
          pozdr
          • lusia8 Re: Krwinki białe w moczu. 03.03.06, 13:28
            No to juz sama nie wiem co robić. Podałam małemu już dwie dawki tego
            antybiotyku, bo wysoko gorączkował. Może lekarka nie chciała czekać na posiew
            bo mały miał wysoką gorączkę? Sama nie wiem, nie mam do niej zaufania, a moja
            wiedza medyczna jest zerowa. Nigdy moje dzieci nie chorowały.
            Wszsytkie inne parametry są w porządku, tylko te krwinki białe i ślad białka.
            Może jeszcze raz oddam mocz do badania? Nie wiecie czy prywatnie trzeba mieć
            skierowanie na badanie moczu, w tym posiew?
            Za wszystkie rady bardzo Wam dziękuję.
            • 5_monika Re: Krwinki białe w moczu. 03.03.06, 14:25
              a były jakieś inne objawy oprócz gorączki ?
              • lusia8 Re: Krwinki białe w moczu. 03.03.06, 14:33
                Dwa tygodnie temu miał zapalenie napletka, które zostało w pełni wyleczone.
                Były maści, kąpiele w rumianku. Pani doktor połączyła te dwie sprawy.
                Powiedziała, że choć zapalenie zostało w pełni wyleczone z zewnątrz, to może w
                środku jeszcze nie. Oprócz wysokiej gorączki do 40 stopni, nic nie dolega.
                Normalnie robi siusiu.
                • 5_monika Re: Krwinki białe w moczu. 03.03.06, 14:46
                  Ma to sens, jak najbardziej.
                  Pozdrawiam
    • paulaula Re: Krwinki białe w moczu. 03.03.06, 15:07
      Każda infekcja, a w szczególności z wysoką gorączką pozostawi ślad o którym
      piszesz w moczu (poza tym 10-14 leukocytów w polu widzenia to nie jest wcale
      dużo, trzy dni gorączki przy zwykłym przeziębieniu dadzą taki sam efekt). Moim
      zdaniem dobrze zrobiłaś że podałaś antybiotyk. Nic nie piszesz, że w moczu były
      jakieś bakterie, bezzasadne byłoby więc podawanie furaginu, który po pierwsze
      jest tylko na receptę, a po drugie ma dosyć wąskie spectrum. Poza tym badanie
      wykonane po dwóch dawkach leku byłoby kompletnie nie miarodajne, ani ogólne,
      ani tym bardziej posiew. Poza tym nawet jeśli u dziecka stwierdza się zakażenie
      układu moczowego, ale przebieg jest tak gwałtowny lekarz nie może 2-3 dni
      czekać na posiew i dopiero zlecać antybiotyk, ze względu na dobro dziecka,
      choroba znacznie bardziej mogłaby się rozwinąć, poza tym wtedy lekarz często
      zleca furagin + antybiotyk, bo sam furagin mógłby sobie nie poradzić. Poza tym
      furagin to nie witaminki bez recepty, które można samemu podawać. Moim zdaniem
      zrobiłaś bardzo słusznie, jedyne co mogę polecić, to 3-4 dni po skończeniu
      antybiotyku badanie ogólne moczu, dla własnego spokoju. Zdrówka życzę.
      • lusia8 Re: Krwinki białe w moczu. 03.03.06, 19:55
        Dziekuje ci bardzo za porade. Miałam wątpliwości, co do tego antybiotyku, ale
        myślę, że dobrze, że mu podała. Po 10 dniach mamy zrobić ponowne badanie moczu
        i posiew. Uspokoiłaś mnie. Dzięki jeszcze raz.
    • agniesiawy Re: Krwinki białe w moczu. 03.03.06, 22:41
      witam . bardzo dobrze że podałaś antybiotyk 10-14 krwinek białych w polu
      widzenia to dość dużo i świadczy to o stanie zapalnym dróg moczowych. Furagin
      ma wąskie spectrum działania i nie działa na wszystkie bakterie za to duracef
      na pewno da sobie rade (szerokie spectrum działania -czyli działa na wiekszość
      bakterii).Nie należy podawać furaginu łącznie z antybiotykiem(jak Ci ktoś
      doradzał) bo to po prostu nie ma sensu-przecież antybiotyk jest mocniejszy od
      furaginu. Podawanie łącznie furaginu z antybiotykiem niepotrzebnie obciąża nerki
      (niestety większość pediatrów tak zaleca ) Co do posiewu - jeżeli w analizie
      ogólnej moczu było 10-14 krwinek białych to wiadomo że stan zapalny jest w
      100%.Na posiew (czyli wyhodowanie konkretnej bakterii która spowodowała stan
      zapalny trzeba czekać kilka dni więc lekarz przepisał antybiotyk oszerokim
      spectrum dzałania który na pewno zniszczy tą bakterię)W tej chwili nie ma
      sensu robienia drugiej analizy czy posiewu dlatego że już został podany
      antybiotyk więć wynik juz jest zamazany. Analize należy powtórzyć po
      zakończonym leczeniu.Można diecku będzie póżniej jeszcze przez jakiś czas
      podawać wit. C która zakwasza mocz(w kwaśnym środowisku słabo namnażają się
      bacterie) lub sok z żurawin -zakwasza mocz oraz zawiera NATURALNY
      antybiotyk.Wiekszość pediatrów żle niestety (mam przykre doświadczenia)
      interpretują wyniki analiz moczu. Opierają się niestety głównie na posiewie
      który daje często mylne wyniki-nie jesteśmy w stanie pobrać jałowo moczu do
      badania przecież bakterie sa wszędzie na woreczku do pobierania moczu na kubku
      na rekach i wreszcie na sprzęcie laboratoryjnym.To analiza oólna moczu przede
      wszystkim mówi nam otym czy stan zapalny jest czy nie (należy zwracać uwagę
      właśnie na leukocyty czyli na krwinki białe i na to ile ich jest). W
      prawidłowej analizie moczu może ich byc 1-3 w polu widzenia a 10-14 to juz na
      pewno stan zapalny.Jestem farmaceutą poza tym mam córeczkę którą leczę w
      Poradni Urologicznej Centrum Zdrowia Dziecka (wiem co mówię) Pozdrawiam
      • lusia8 Re:do agniesiawy. 04.03.06, 16:41
        Bardzo dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwości. Mam
        jeszcze pytanie do agniesiawy: czy są jakieś powikłania po tej chorobie? Wiem,
        że wszystkie choroby układu moczowego są ciężkie do wyleczenia.
        Jeszcze raz bardzo wam dziękuję.
        • paulaula Re:do agniesiawy. 04.03.06, 19:55
          czy w badaniu ogólnym w ogóle wyszły bakterie? Mam córkę z refluksem, kilka
          zakażeń układu moczowego za sobą, świetnego lekarza i trochę się już
          naczytałam. Stąd moje pytanie, myślę że ważne, bo nie wiem czemu wszyscy piszą
          od razu o zakażeniu dróg moczowych. A jeśli chodzi o Twoje pytanie, to po
          wyleczonym ewentualnym zakażeniu nie ma żadnych powikań (mogło nastąpić po
          prostu drogą wstępującą), jeśli zaś się powtórzy potrzebna jest wizyta u
          nefrologa, aby znalał przyczynę i rozpoczął leczenie.Pozdrawiam
    • paulaula Re: Krwinki białe w moczu. 04.03.06, 19:57
      Sorki, ta odpowiedź była oczywiście do autorki.
    • agniesiawy Re: Krwinki białe w moczu. 05.03.06, 12:33
      Witam. U twojego synka zkażenie dróg moczowych było prawdopodobnie konsekwencją
      przebytego wcześniej zapalenia napletka dlatego myślę ze nie masz czym sie
      martwić. Jeżeli dziecko nie ma nawracających zakażeń nie ma wady układu
      moczowego (o czym świadczyłyby kolejne nawracająve zakażenia) to nie ma powodu
      do obaw. Należy po zakończonym leczeniu(pokilku dniach od odstawienia
      antybityku)zrobić kontrolną analizę i juz to wszystko. W analizie ogólnej nie
      ma sensu sprawdzać czy jest dużo bakterii czy nie przeciez tu juz w ogóle nie
      ma mowy o żadnej sterylności(ważne sa przede wszystkim leukocyty białko i
      erytrocyty)
    • julamimi Re: Krwinki białe w moczu. 06.03.06, 09:58
      forum o zum-ach
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka