agamonia 17.03.06, 10:02 czwarty dzien nie ma kupki, czasem brzuszek boli, masujemy, daję siemię, kremuję odbyt - dałam małem 3,5r. nawet łyżeczkę ciekłej parafiny - i nić..... co jszecze może przyspieszyć wypróżnienie? czy miód zapiera? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolka11 Re: cos dorażnie na przeczyszczenie 17.03.06, 10:16 A co z suszonymi sliwkami czy sokiem ze sliwek? Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
misia311 Re: cos dorażnie na przeczyszczenie 17.03.06, 10:22 nie, miód nie zapiera, powiedzialabym nawet, że przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
maladorotka Re: cos dorażnie na przeczyszczenie 17.03.06, 10:30 Parafina zadziala, mozesz podac jeszcze lyzeczke. Na stale jednak bardzo polecam Parafinum cum mentholum - olej parafinowy - nie mylic z ciekla parafina. Olej ten dawalam synkowi 3 miesiace i juz nigdy nie bylo zatwardzen. Odpowiedz Link Zgłoś
olakopytko Lactulosum 17.03.06, 13:21 Lactulosum zawiera substancję czynną laktuloza, która działa przeczyszczająco. Laktuloza nie wchłania się z przewodu pokarmowego, dopiero w okrężnicy jest rozkładana przez bakterie jelitowe. Powoduje to zatrzymanie wchłaniania wody i rozluźnienie mas kałowych. Nasila perystaltyki jelit. Działanie rozpoczyna się po 24 h - 48 h od przyjęcia dawki preparatu. Mogą to brać nawet niemowlęta. Dużo pić. Odpowiedz Link Zgłoś
netka2 Re: Lactulosum 17.03.06, 20:39 Ja tez polecam czopek glicerynowy doraznie. Dziala tylko na koncowy odcinek jelita i efekt jest juz nawet po godzinie. Nie jest silnym lekiem wiec mozesz go zaaplikowac dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
daba2000 Zmiana diety 18.03.06, 15:37 zmiana diety jest korzystna.Wprowadź dużo owoców i warzyw.Dobrze działa kiwi, brzoskwinie,suszone śliwki, gruszki. Z warzyw:kalafior,fasolka,kapusta kiszona. Nie dawaj marchwi,bo jest zapierająca.Moje dziecko je dużo w/w produktów i nigdy nie ma problemów z wypróżnianiem. Czopki też są dobre,ale bardzo nieprzyjemne.Dzieci źle na nie reagują. Odpowiedz Link Zgłoś
ela1975 lactolosum inaczej duphalac 18.03.06, 15:56 działa bardzo delikatnie ale jest chyba na receptę, bo nam to przypisał lekarz jak dobrze pamiętam dla mojej rocznej córki Odpowiedz Link Zgłoś