Dodaj do ulubionych

Contynuacja tematu Protandim

22.05.07, 18:00
Jestem mama prawie 8 letniego chlopca z Duchenne. Mieszkam w Stanach i jestem
bardzo aktywnym rodzicem od prawie 2 lat.Spedzam moze nawet za duzo czasu na
internecie ,zeby poznac chorobe i wszystko zwiazane z jakimikolwiek badaniami
dotyczacymi DMD i BMD.To moj e-mail jest zacytowany przez jedna z MAM w
temacie"protandim i inne nowosci w DMD na swiecie.Troche jest mi glupio teraz
jak czytam ten e-mail i widze mase bledow wynikajaca z tego , ze jestem
rodzicem a nie profesjonalna sekretarka , ktora zna dobrze keyboard. Czesc
jest z pospiechu i ze zmeczenia .Pisalam to pewnie okolo 2 w nocy .POSPIECH -
bardzo wazna przyczyna ,chcialabym tyle przekazac w tak krotkim czasie. W
sumie z Polskimi rodzicami to nawet nie wiem w ktorym momencie zaczac .Trudno
wyczuc co wy wiecie a czego nie wiecie.W moim e-mail jest pare websits ,
ktore mozna otworzyc i poczytac.Co do Protandim to jedno jest pewne ,ze nikt
tu nie usiluje otworzyc strony reklamujacej Protandim zeby nabijac Polakow w
butelke. Jesli jus mowimy o nabijaniu w butelke to w tym dominuje slawna
klinika w Kijowie.Oraz ostani hit , o ktorym slyszalam , troche tansze niz
wizyty w kijiwoe zastrzyki z komorek po 600 dolarow przesylane poczta
(proszek , ktory trzeba rozmieszac) . Moje pytanie jest czy ktokolwiek ,
kiedys sie zastanawial co moga suche komorki zrobic.--to tak na marginesie i
nie jest to wina rodzicow , ze chwytaja sie ostatniej brzytwy.JEDNO JEST
PEWNE , ZE NAUKA POSTEPUJE W STRONE DUCHENNA DZIEKI WYSILKOM WIELU RODZICOW
i NAUKOWCOW..Rodzicow , ktorzy cos robia w tym kierunku. Pierwsza
organizacja , kora sie tylko zajmojeje Duchennem i Beckerem jest PPMD -PARENT
PROJECT MUSCULAR DYSTROPHY www.parentprojectmd.org. Zalozyla ja
matka , ktorej umarlo 2 synow na Duchenne. I ch ojciec byl lekarzem a ona
pielegniarka. Zalozyla to organizacje w Usa w 1994 roku. W tym roku juz 25
senatorow podpisalo przedluzenie actu muscular dystropy .Jest ta organizacja
rozpoznawalna w CONGRESSIE , OD PARU LAT RODZICE JEZDZA NA "LOBBING"
confrence w lutym. Organizacja RODZICOW utorowala sobie droge z kuchni (gdzie
byla zalozona z innymi rodzicami) do CONGRESSU STANOW ZJEDNOCZONYCH.To tylko
wszystko zalezy od nas- od rodzicow .W polsce tez jest wielu rodzicow z
roznymi talentami , organizacyjnymi , komputerowymi i tak dalej.
NIECZKAJCIE , BO WASZE DZIECI BEDA JESZCZE UMIERALY NA DUCHENNE 10 LAT PO
WSZYSTKICH IINYCH KRAJACH WYLICZONYCH NA TYM GLOBUSIE.(OTWORZ STRONE)
www.parentproject.org. Czesi maja juz swoja organizacje i chca
wspolpracowac z Polakami tylko nie maja z kim. NAWET COLUMBIA i Nepal
znalezli neurologa i sie jakos zjednoczyli.Drodzy Polscy Rodzice ,macie dwie
rzeczy do wyboru plakac lub jechac do kijowa .Ja proponuje wam Trzecia rzecz
do wyboru .Zjednoczcie sie przeciw duchenne i zacznijcie swoja edukacje o
Duchenne i o swiatowych osiagnieciach. CZY KTOS SLYSZAL O "EXON SKIPPING"?
Metoda przksztacania Duchenna w Beckera , zeby kupic wiecej lat zycia
pacjentom , zeby doczekali moze genetycznego leczenia lub stem cell.Exon
Skipping jest bardzo zaawansowany .Sa 2 metody rozwiniete przez naukowcow w
Holandii i Anglii. Wkrotce zaczynaja sie badania z dziecmi .Na myszach sa
bardzo dobre wyniki ,substancja jest organiczna substancja i nie ma
toxity .Exon 51 bedzie pierwszy a pozniej 46,53 i tak dalej. Jest taki
predictor ,program , ktory pomaga w analizowaniu bledu genetycznego dziecka.
Mozna sprawdzic co trzeba zrobic z genem , zeby przywrocic READING FRAME IN
FRAME FROM OUT OF FRAME.Przepraszam ale nie wiem jak po Polsku nazywaja sie
niektore rzeczy zwiazane z choroba i badaniami. Moj syn byl zdjagnosowany w
usa 2 lata temu i wszystko co wiem , wiem po angielsku nie po polsku i czasem
mam klopot z przetlumaczeniem.TEMAT JEST JAK OCEAN . NIE mozna tego przekazac
w jednym e-mail. Musze tez sie zajac domem dzisaija czas leci szybko.MAM
nadzieje , ze wielu z was porusze do dzialania. Czesi robia juz proby na
Protandim na dzieciach . Coilorado sprawdza na myszach. Ja sprawdzilam na
moim dziecku razem z innymi rodzicami i wiem ze jakos pomaga .Zmniejsza
zapalenie w miesniach . Miesnie sa miekciejsze i nie ciagna sciegien . Takze
w jakis sposob porzadkuje problem w mozgu. Wielu rodzicow zaobserwowalo
poprawe w mowie u malych dzieci.Jest website na ktorym mozna zamowic
Protandim do wszystkich krajow na swiecie. Podal go ojciec z Turcji , zamowil
i mu przyslali , takze moze do Polski tez przysla.Druga wazna sprawa to jest
to ,ze Czesi maja registry, poniwaz maja maloa populacje dzieci z DMD chca
wspolpracowac z innymi krajami. Wiem ,ze Wlosi chyba do nich dolacza .Im
wieksza grupa pacjentow , tym wieksza mozliwosc dobrania dzieci z rozmaitymi
wadami w genie do kontynuacji badan.Tyle na teraz i mam nadzieje , ze nie
przeczytam w odpowiedziach "skad sie tacy ludzie biora" w negatywnym
kontekscie.Zalanczm tu lekture dla wszystkich. Niestety w Angielskim , nie ma
publikacji w P[olskim albo ja nie znalazlam. Tu koncze i w drugiej czesci
podam strony , bo niestety nie pamietam z glowy.
Obserwuj wątek
    • boz4j Re: Kontynuacja tematu Protandim 22.05.07, 18:34
      Co roku sa conferencje rodzicow i naukowcow. Omawia sie badania. Co roku
      DR.GUENTER SCHEUERBRANDT robi raport z takiej konferencji. mozna to przeczytac
      i sie dowiedziec w jakim kierunku zmiezaja podani naukowcy i na jakim so etapie.
      (Kijow nie wymieniony, hmmm!! moze my jestesmy zacofani, ze do kijowa nie
      jezdzimy) www.duchenne-research.com .Utah project dr.Kavin Flanigan
      dystrophy.genetics.utah.edu Tu mozna sprawdzic swoj blad
      genetyczny , program pokaze jakie exony trzeba zaslonic , zeby nawrocic reading
      frame czytania bialka. www.dmdregistry.org/reports/predictor Program
      ten jest napisany przez jednego z rodzicow robin Sharp.(oczywiscie dla
      organizacji w Anglii, taki program kosztowalby okolo miliona zamowiony w
      firmie, napisal go NAIBARDZIEJ ENERGICZNY RODZIC NA SWIECIE - ROBIN SHARP.(ten
      sam co sprawdzal Protandim na swoim dziecku i zmusil organizacje do zaplacenia
      za badania na myszach)Robin ma tez swoje FORUM TRIALSERVE dla rodzicow ale
      bedzie chyba niedlugo rozszezone do naukowcow i lekarzy.TU jest papier o
      oxidative stress ,bardzo wazny bo tlumaczy pare zagadnien i miedzyinnymi o
      niszczeniu miesni w Duchennie.
      forum.trialserve.com/documents/ros/OxidativeStressChronicDiseaseAndMuscle
      Wasting.pdf a to dla polepszenia waszego zapalu
      i117.photobucket.com/albums/o62/bozena_03/147_4794_1.jpg ( to jest moja
      dedykacja dla wszystkich rodzicow walczacych z Duchenne). a to jest sklep a
      Protandim i innymi rzeczmi. www.naturalgrocers.com
      • boz4j Re: Kontynuacja tematu Protandim 22.05.07, 18:42
        Poprawiam link do papieru o oxidative stress.
        www.trialserve.com/documents/ros/OxidativeStressChronicDiseaseAndMuscleWa
        stening.pgf.. Bylo to opublikowane w MUSCLE AND NERVE. A tu jest jeden z
        pierwszych pepierow na temat wolnych rodnikow i Duchenne.Papier opublikowany
        przez 2 Polki z PAN. www.actabp.pl/pdf/2_2005/449.pdf Grupa Profesor
        Ireny Hausmanowej-Petrusewicz.
        • boz4j Re: Kontynuacja tematu Protandim 22.05.07, 19:00
          Jakos mi urywa czesc adresu do Oxidative .......papieru, ale kazdy moze sobie
          to znalesc na internecie lub moze ktos potrafi to przepisac bez obciecia. To
          tyle na dzisiaj .DALAM WAM NARZEDZIA A CO WY Z TYM ZROBICIE TO WASZA SPRAWA.
          Dla tych rodzicow co beda mnie tu obelgami chcieli obrzucic za propagowanie
          lekow lub metod to od razu wam powiem NIE MAM W TYM ZADNEGO FINASOWEGO INTERESU
          I JA JESTEM BLISKO "Korytka" i moge sobie cicho siedziec nastepne 5-10 lat bo
          moje dziecko zkorzysta z nowosci . TO JEST WASZ WYBOR CO Z TYM ZROBICIE.Tylko
          pomyslcie o tym , ze nie wszyscy moga wyjechac z kraju m, zeby sie ratowac.Moze
          dobrze by bylo miec "okno na Duchenne swiat" w Polsce. Czesi pomoga tylko kto
          sie za to wezmie. Trzeba znalesc neurologa , ktory wie co kolwiek o Duchenne i
          ma dostep do komputera .Dobrze by bylo jakbyscie tez sobie taka organizacje
          zalozyli rodzicow z informacja i z forum dla rodzicow. Jedna centralna
          zajmujaca sie tylko Duchenne i Becker.Moge podeslac wiecej stron jak , potrzeba
          bedzie ,ale napweno nie przyjade do Polski , zeby kazdemu z osobna tlumaczyc 20
          lat nauki o genie dystrophin i walce rodzicow z choroba.Jeszcze raz globus
          www.parentproject.org Tu jak kliknie sie na nazwe kraju otworzy sie link do
          tego kraju organizacji.Mozna czytac w angielskim , niemeieckim, francuskim ,
          hishpanskim , wloskim . Polacy maja teraz duzy potencjal , znaja jezyki i so no
          topie w Informatyce. musicie sie tylko odnalesc , ci co maja dzieci z
          Duchennem , sami sie zdziwicie jakie macie mozliwosci.I do tego nie trzeba
          pieniedzy tylko checi i poswiecenie troche prywatnego czasu ,ale to wszystko
          dla dobra waszych dzeci. NASZYCH DZIECI ,bo jestesmy duza rodzina. Do
          uslyszenia.
          • boz4j Re: Kontynuacja tematu Protandim 22.05.07, 19:05
            parentproject.org Nawet ci co nie znaja zachodnich jezykow moga
            troszke poczytac na Czeskiej stronie bo te jezyki so podobne i zawsze cos mozna
            zrozumiec.
            • asiaw11 Re: Kontynuacja tematu Protandim 22.05.07, 19:47
              Witam jestem mamą Kubusia z DMD i mam prośbe czy moge prosić Twój adres e-
              mail.Bede wdzięczna...pozdrawiam Asia

www.uratujzycie.pl
          • gruchotka Re: Kontynuacja tematu Protandim 27.05.07, 11:59
            boz4j napisała:
            > Dla tych rodzicow co beda mnie tu obelgami chcieli obrzucic

E tam, od razu obelgami. Tak jak Ty możesz produkować posty wychwalające
            Protandim, tak ja mogę być do niego krytycznie nastawiona. W Twoich postach
            jawi się jako cudowny lek, a lekiem nie jest i chyba prędko nie będzie. Może
            napisałabyś coś o skutkach ubocznych, jak działa na nerki?

> Moge podeslac wiecej stron jak , potrzeba bedzie ,ale napweno nie przyjade do
            > Polski , zeby kazdemu z osobna tlumaczyc 20 lat nauki o genie dystrophin i
            > walce rodzicow z choroba.

Nieskromna jesteś.

> Jeszcze raz globus www.parentproject.org Tu jak kliknie sie na nazwe kraju
            > otworzy sie link do tego kraju organizacji.

My, tu w Polsce, potrafimy korzystać z Internetu, każdy, kto tylko dowiaduje
            się o DMD u swojego dziecka trafia na strony obcojęzyczne, bo na polskich jest
            niewiele wiadomości.

To tyle krytyki.

Z całą resztą się zgadzam. Suplementy, dieta, słodycze, hydromasaże,
            rehabilitacja, łuski, obuwie itd. były opisywane na forum. Ale najważniejsze
            jest to, że nie ma w Polsce organizacji, która zjednoczyłaby rodziców dzieci z
            chorobami nerwowo- mięśniowymi, bo PTCHNM to prawdziwa porażka.

Nie wierzę w ALVEO, Protandim, w Kijów też i napastliwie krytykuję. Ja miałam
            przypadek chorego na chorobę mięśni w mojej rodzinie, który wierzył w
            bioenergoterapeutów, paramedycynę itp. Źle to się skończyło, stąd moja krytyka.
            Na DMD nie ma lekarstwa, dlatego nad każdą nowinką w DMD trzeba się dokładnie
            zastanowić, bo cudownego leku niestety nie ma.

p.s. Szkoda że zapomiałaś języka :(
            • rusti Re: Kontynuacja tematu Protandim 31.05.07, 15:00
              gruchotka napisała:

> boz4j napisała:
              > > Dla tych rodzicow co beda mnie tu obelgami chcieli obrzucic
              >
              > E tam, od razu obelgami. Tak jak Ty możesz produkować posty wychwalające
              > Protandim, tak ja mogę być do niego krytycznie nastawiona. W Twoich postach
              > jawi się jako cudowny lek, a lekiem nie jest i chyba prędko nie będzie. Może
              > napisałabyś coś o skutkach ubocznych, jak działa na nerki?
              >
              Gruchotko przeczytaj bardzo uważnie - w postach Bożeny nie ma wzmianki o tym,
              że jest to cudowny lek. Nie ma nawet zdania o tym, że jest to lek na DMD. Jest
              to tylko suplement diety, wyprodukowany na bazie pięciu ziół. A jeśli chcesz
              wiedzieć jak działa na nerki to odpowiem CI, że do tej pory nie stwierdzono na
              świecie żadnego netywnego działania protandimu na organizm ludzki. Z tego co
              znalazłem protandim sprzedawany jest od 2004 roku. Nikt nie twierdzi, że
              protandim ma wyleczyć nasze dzieci. Tak jak nie wyleczą sterydy, a to one
              niszczą nerki (i nie tylko). Masz prawo być krytyczna, ale uważam, że nie w
              stosunku do osby, która pisze o protandimie, dlatego że Bożena napisała o tym
              co wie na ten temat. Podzieliła się swoimi uwagami. Nikogo nie zmuszając do
              stosowania preparatu. Jeśli jesteś krytyczna w stosunku do Protandimu, to
              poprzyj to czymś co mogłoby przekonać rodziców, że robią błąd podając
              protandim. Ja postanowiłem spróbować. Linki które podała Bożena zawierają duzo
              cennych informacji popierających moją decyzję. Ale moje postanowienie to nie
              jest argument aby do tego przekonywać (bądź nie przekonywać) innych rodziców. A
              napewno nie jest to argunet do komentowania osoby, która o tym pisze. Ja
              mogęobiecać tylko jedno - jak będę miał protandim to najpierw zrobimy cały
              możliwy komplet badań laboratoryjnych. Zacznę podawać ten suplement to będę te
              badania systematycznie powtarzał, będę robił zdjęcia i nagrywał na kamerę
              mojego synka. Wszystkie uwagi będę pisał na tym forum. Jeśli będzie coś nie
              tak. Napiszę o tym odrazu ostrzegając rodziców.
              To, że na tym forum było już o diecie, suplementach czy o sprzęcie
              rehabilitacyjnym to nie powód aby przestać o tym pisać. Pojawiają sie coraz to
              nowe rzeczy. Warto jest aby każdy kto dowiedział się o czymkolwiek co mogłoby
              pomóc naszym dzieciom pisał o tym na forum. Apropo's obuwia - na forum
              szczecińskim napisałaś Gruchotko o tym, że stosujesz buty ortopedyczne dla
              swoich chłopców. Mój lekarz kategorycznie odradził mi stosowania takich butów u
              Mateuszka. Nasze dzieci nie mają wady stóp. A do tego właśnie zostały wymyślone
              buty MEMO ( są to typowe buty diagnostyczno-korekcyjne dla dzieci z wadami stóp
              i wadami postawy spowodowanymi wadami stóp). Są one ciężkie i nie chronią
              dzieci z DMD/BMD przed charakterystycznym chodem na paluszkach, mięśnie nóg
              szybko się w nich męczą, a to jest ostatnia rzecz która naszym dzieciom byłaby
              potrzebna. Ja uważam ze dla naszych dzieci najlepsze są dobrej jakości skórzane
              buty, bardzo lekkie i przewiewne. Myślę, że każdy rodzic który stanie przed
              pytaniem - czy założyć takie buty swojemu dziecku czy też nie, powinien
              przestudiować stronę producenta butów MEMO. I tak skomentowałem noszenie butów
              korekcyjnych nie krytykując Ciebie i tego co napisałaś na forum w tej sprawie.
              Przedstawiłem swoje argumenty a na poparcie odsyłam wszystkich do
              strony "memo".
              I jeszcze słowo w odniesieniu do wiary w bioenergoterapeutów i paramedycynę -
              ja znam w tej chwili kilnanaście przypadków gdzie rodzice dzieci nie wierzyli w
              zbawczą moc tych ludzi czy też zbawczą moc tych specyfików , a i tak to się źle
              skończyło. Czy w to wierzysz, czy nie skutki są takie same. nasi chłopcy mają
              chorob, która w tej chwili nie jest jeszcze możliwa do wyleczenia.
              Owszem ludzi trzeba przekonywać do tego że jest to zbędne czy wręcz szkodliwe,
              ale to Ci właśnie ludzie sami muszą zdecydować o kierunku dalszego
              postępowania. Co z tego, że powiemy, że Kijów to oszustwo. Wiem, że
              zdesperowany rodzic nie posłucha nikogo, kto napisze tak właśnie na forum. Ale
              jeśli napiszemy na forum, że jest to oszustwo ponieważ znamy ludzi którzy tam
              byli i ich ekspedycja zakończyła się fiaskiem, a na dodatek wydali oszczędności
              swego całego życiai teraz nie mają za co żyć, to w takim przypadku taki
              zdesperowany rodzic przynajmniej zastanowi się nad sensem tego wyjazdu. Czy
              posłucha, tego nikt nie wie. Jeden Ci uwieży , a drugi powie, że z penością nie
              stać Cię na tak drogą kurację dlatego wypisujesz takie czy inne rzeczy. I
              niestety pojedzie. Być może ja byłbym w takiej grupie, bo nic do mnie nie
              przemawiało gdy dowiedziałem się o chorobie Mateuszka. Miałem pieniądze, miałem
              kontakty w Kijowie i całe szczęście, że skontaktowałem się z jednym z rodziców
              dziecka chorego na DMD, które przeszło "kurację" w Kijowie. Dopiero to było
              kubłem zimnej wody. Dopiero wtedy zacząłem myśleć. Jeśłi napiszesz tylko tak
              jak napisałaś, że coś tam skończyło się źle bo ktoś wierzył w paramedycynę to
              możesz mi wierzyć - to nie zadziała. Ludziom zrozpaczonym, załamanym i
              zdesperowanym trzeba ARGUMENTÓW i to mocnych. Może warto byłoby to poprosić
              rodziców którzy byli w Kijowie aby założyli odrębny wątek na którym mogliby
              opisać swoje spotrzeżenia. Napewno bardziej przemawiałoby to to rodziców,
              którzy teraz dowiadują się o chorobie synka.
              Myślę, że Twój udział na tym forum jest bardzo ważny, tak jak z resztą każdego
              rodzica, ponieważ każdy z nas ma swoje indywidualne doświadczenia w codziennych
              zmaganiach z chorobą naszych dzieci. Każdy z nas może wnieść na tym forum
              bardzo wiele. Ja ostatnio skontaktowałem sięz założycielką Parent Project w
              Czechach, cytuję w całości to co otrzymałem w odpowiedzi:
              "Dobrý den

Jmenuji se Pavlina Petraskova a v roce 2001 jsem v ČR společně s manželem
              založila organizaci Parent Project. Někteří rodiče od vás nás již kontaktovali.
              Před časem jsem komunikovala s někým od vás, kdo chtěl Parent založit v
              Polsku. My jsme začali tak, že jsme komunikovali víc než rok s Pat Furlong,
              poté jsme požádali o svolení organizaci založit tady v Čechách. Vybrali jsme si
              své logo a sestavili stanovy organizace tak, aby byly v souladu s posláním
              organizace Parent Project po celém světě, tedy finančně podporovat výzkum
              DMD/BMD. Pracujeme už od roku 2001 , to co se nám podařilo je výsledek
              dobrovolné práce několika málo rodičů v ČR.
              Je třeba, aby jste se nejdříve spojili jako rodiče, kteří budou ochotni pro
              Parent pracovat, pak založit organizaci, požádat o možnost používat logo či
              název přímo v USA a můžete začít získávat finanční prostředky na výzkum.
              Pokud vám budu moci nějak dále pomoci, ozvěte se
              Pavlína
              PARENT PROJECT ČR
              KRKONOŠSKÁ 22, VRCHLABÍ 54301
              www.parentproject.cz
              e-mail:parentproject@parentproject.cz
              tel. 737 374 297 "
              Myślę, że warto podjąć starania aby zorganizować się w silną grupę w Polsce
              korzystając z wypracowanych wzorców światowych. Tak jak pisąłem wcześniej
              niestety teraz sprawy zawodowe trochę utrudniają mi zajęcie się tym tematem,
              ale myślę, że musimy się spotkać - "MY" tzn. wszyscy rodzice dzieci chorych na
              choroby neuromięśniowe. Co o tym myślisz SEBANNO5??
              Pozdrawiam.
              • gruchotka do rusti - obuwie ortopedeyczne 31.05.07, 18:45
                rusti napisał:

> Apropo's obuwia - na forum szczecińskim napisałaś Gruchotko o tym, że
                > stosujesz buty ortopedyczne dla swoich chłopców. Mój lekarz kategorycznie
                > odradził mi stosowania takich butów u Mateuszka. Nasze dzieci nie mają wady
                > stóp. A do tego właśnie zostały wymyślone buty MEMO ( są to typowe buty
                > diagnostyczno-korekcyjne dla dzieci z wadami stóp i wadami postawy
                > spowodowanymi wadami stóp). Są one ciężkie i nie chronią dzieci z DMD/BMD
                > przed charakterystycznym chodem na paluszkach, mięśnie nóg szybko się w nich
                > męczą, a to jest ostatnia rzecz która naszym dzieciom byłaby potrzebna. Ja
                > uważam ze dla naszych dzieci najlepsze są dobrej jakości skórzane buty,
                > bardzo lekkie i przewiewne. Myślę, że każdy rodzic który stanie przed
                > pytaniem - czy założyć takie buty swojemu dziecku czy też nie, powinien
                > przestudiować stronę producenta butów MEMO. I tak skomentowałem noszenie
                > butów korekcyjnych nie krytykując Ciebie i tego co napisałaś na forum w tej
                > sprawie. Przedstawiłem swoje argumenty a na poparcie odsyłam wszystkich do
                > strony "memo".

Dzięki rusti :)
                Moje dzieciaki od poczatku chodzenia chodzą w Memo. Buty, które przedstawiłam
                www.komfo.pl/index.php?m=1&o=2&id=64
                są bardzo lekkie, bez żadnych wkładek, stabilizują ścięgno achillesa. Z
                wkładkami nabierają znaczenia ortopedycznego. Są bardzo podobne do trzewików
                MEMO. Niestety sandały Memo, używane 6 miesięcy dopasowują się do stopy i
                niestety Mat chodzi w nich na palcach. Teraz zastanawiam się nad sandałami (do
                chodzenia w domu i przedszkolu/szkole) firmy Piedro. A do chodzenia na zewnątrz
                nieźle prezentują się buty Schein:
                Linia sportowa
                www.pawex.pl/s.php?a0=16&a1=03#02
                Obuwie ortopedyczne stabilizujące
                www.pawex.pl/s.php?a0=16&a1=03#03
            • boz4j Re: Kontynuacja tematu Protandim 31.05.07, 18:37
              Ciekawostka, odkrylam wiecej krytyki pod moim adresem. Droga Gruchotko , ty tez
              bys zapomnila po 17 latach wspaniala gramatyke Polska gdybys musiala sie
              komunikowac w jezyku tubylcow na codzien i to nie w dziedzinach tak
              oszalamiajacych jak sprzatanie. Ale z twojego profilu czytam ze twoim hobby
              jest NICNIEROBIENIE .Jest to pewna niekonsekwencja. Twoim hobby jest szukanie
              dziury w calym. Moze czas na editing? Swoja droga to w postach o Protandim
              jest troche links do nauki , ktora moze troche tlumaczyc uzasadnienie
              dzialania. Jest tez wystarczjaco links do innych forums , takze rodzice moga
              przesledzic innye forums co sie tam dzieje pod adresem Protandim. Jedno jest
              pewne, ze ja osobiscie nie bede czekala na artykol o Protandim w jakims zurnalu
              medycznym 5 lat pozniej . Tak sie zlozylo , ze bylam jednym z pierwszych
              rodzicow uzywajacych Protandim i myslalam , ze sie ktos tu ucieszy jak
              przeczyta o czyms co pomaga. Takze Gruchotko gdybys byla mniej nastawiona na
              atakowanie miojej osoby to moze bys sie doczytala , ze nigdzie nie napisalam ze
              jest to wspanialy lek. WYRAZNIE PODKRESLILAM W JEDNYM Z POSTOW ,ZE POMAGA ON
              TYLKO RATOWAC CIEKNACE KOMORKI.Zmien swoje hobby na czytanie i wtedy mozesz
              nam napisac wiecej o Protandim, jak cos przetlumaczysz z innych forums.Dziwne ,
              ze do tej pory nikt z tych czytajacych wielojezyczne forums nie wspomnial wam
              o Protandim. Ja tez wiem , ze duzo Polakow czyta Amerykanske i Angielskie
              forum . Wyglada tylko na to ,ze to ja jestem tylko jedna naiwna osoba, ktora
              chce cos zmienic w Polsce. Moze lepiej to zostawic i niech sobie ludziska jada
              do Kijowa a druga polowa niech sie przeprowadzi do Anglii lub innego kraju jak
              sie pokaze jakas terapia na horyzoncie.GOOD LUCK .
    • boz4j Re: Kontynuacja tematu Protandim 23.05.07, 00:21
      Jeszcze musze dodac , ze wszelkie rady i porady miedzy rodzicami sa bardzo
      pozyteczne. Ci co maja watpliwosci zawsze powinni przedyskutowac wszystko z
      lekarzem prowadzacym .Ja tu nie biore zadnej odpowiedzialnosci za porady .Sa to
      porady rodzica a nie specjalisty a ze trudno o dobrych specjalistow w
      dziedzinie takiej choroby jak Duchenne to musimy sobie sami radzic .Jest pare
      suplementow , ktore sa uzywane w Duchenne obojetnie czy dziecko jest na
      steroidach czy nie. Ci rodzice co maja dzieci na steroidach powinni uzywac
      wysokie dawki vitaminy D3 i Calcium . Coenzym Q 10 jest zalecany , mozliwie w
      plynnej formie , zestawy vitamin i mineralow. Ja uzywam takze ginco biloba ,
      grape seed extract L-Glutamine .Protandim jest podawany w ilosci 1 pigulka dla
      dzieci o wadze powyzej 70 Funtow. (prosze przeliczyc, funt to chyba 460
      gr.Dzieci ponizej 70 funtow powinny dostawac tylko 1/2 pigulki. Bardzo wazne
      jest rozciaganie nog , plywanie, jazda na koniu jesli dostepna, Phisical
      therapy, Takze zajecia takie jak rysowanie, ceramika, plastelina , instrumenty
      muzyczne dmuczane i z klawiatura. Dzieci co nie umeja plywac powinny byc
      przyuczane do wody i wszystkie zabawy w odzie sa bardzo pozyteczne. Nurkowanie
      po zabawki jest wazne do cwiczenia wydajnosci pluc. Dzieci nie powinny byc
      przemeczane z cwiczeniami .Duzo ruchu na podworku w mlodym wieku zamiast
      siedzenie przed komputerem. ZDECYDOWANIE OGRANICZANIE SLODYCZY. Nie ze wzgeldu
      na wage ale i na reakcje chemiczne zachodzace w organizmie. Caly sztab
      rodzicow wymienia swoje doswiadczenia i zdecydowanie po "slodkich dniach"
      widac duzo wieksze stwardnuienie miesni. Mam nadzieje , ze te informacje
      pomoga. Steroidy sa bardzo modne i niby pomagaja ja jednak jeszcze ich nie
      uzywam . Aczkolwiek jest to moja prywatna decyzja i tylko czas pokaze czy
      sluszna. Wedlug najnowszych badan -niesluszna , ale ja jednak zosatne przy
      swojej decyzji. Jak bede mogla w czyms pomoc to wolalabym na lini , z nadmiaru
      obowiazkow nie moge byc zwiazana z duza iliscia osob na prywatnym e-
      mail .Odpowiedzi na forum moga sie przydac wiekszej grupie rodzicow. Dzieki za
      wysluchenie. Boz.
    • jan355 Re: Contynuacja tematu Protandim 23.05.07, 10:28
      witam mam syna z dystrofia , to co pani pisze to bardzo dobrze i bardzo
      podnosi na duchu , bo mysle tak jak pani ze trzeba działac , dosyc czekania ,
      chciałbym zeby pani dokładnie opislała podzieliła sie z nami swoimi
      obserwacjami i działaniem PROTANDIM
      • asiaw11 Re: Contynuacja tematu Protandim 23.05.07, 11:05
        Właśnie wysłałam e-mail do tej organizacji w Czechach sprośbą o kilka wskazówek
        na temat możlowości współpracy z Nimi jak i korzystanie z ich zdobytej wiedzy.
        Jeżeli otrzymam jakąkolwiek odpowiedz napewno podziele się z Wami na forum.
        Cieszę się, że nareszcie znalazła się osoba która bez zbędego owijania w
        bawełne uświadomiła (pewnie wielu z nas )fakt, że koniecznie musimy połaczyć
        nasze siły by móc razem podjąć walkę o naszych chłopoków.
        pozdrawiam Asia

www.uratujzycie.pl/
    • rusti Re: Contynuacja tematu Protandim 23.05.07, 11:21
      Dzięki, dzięki, dzięki - bardzo cieszę się, że odezwałaś się na forum. Masz
      wiele przydatnych informacji. Zdaję sobie sprawę, że bardzo ciężko znaleźć czas
      na wszystko, ale jeśli będziesz mogła przynajmniej od czasu do czasu napisać o
      nowościach ze Stanów to będziemy bardzo wdzięczni. Odnośnie Protandimu -
      zamówiłem już przez znajomych w USA i czekam na przesyłkę. Na czeskim forum
      parent project (disku serveru parent projekt) znalazłem informacje na temat
      dawkowania preparatu - 1/2 tabletki dla osób których waga nie przekracza 32 kg,
      a cała tabletka dla osób z większą masą ciała. Próbowałem dowiedzieć się
      czegokolwiek na temat Protandimu u naszych lekarzy, ale bez rezultatów.
      Znalazłem również forum internetowe na stronach amerykańskich gdzie jest
      wymiana informacji na temat możliwości zakupu Protandimu. Ustaliłem, że za
      opakowanie najmniej można zapłacić 33 dolary amerykańskie, chociaż na stronach
      American Lifestyle kosztuje 64 dolary. Cóż więcej można dodać do tego co
      napisałaś - napewno wszystkich zainteresuje fakt, że 08 maja 2007 roku
      angielska firma VASTox ogłosiła że chce zacząć testy prekliniczne na
      wyselekcjonowanej grupie dzieci, leku o nazwie VOX C 1100 który ma spowodować
      wzrost produkcji utrofiny w komórkach mięśniowych dziecka chorego na DMD. O
      utrofinie możecie sobie poczytać w wikipedii, ale w skrócie powiem, że jest to
      białko podobne do dystrofiny. VOX C1100 był już testowany in vivo. Testy
      kliniczne mogłyby się zacząć w połowie przyszłego roku. Następna informacja (z
      20 maja 2007) to taka, że naukowcy z Ohio State University Medical Center
      przetestowali lek wyprodukowany przez firmę TheraLogics. Lek ten wpływa
      (blokuje) na białko nazywane NF-kB (nuclear factor-kappa B) którego molekuły
      mają wpływ na osłabianie tkanki mięśniowej. Inhibitor Nf-kB mógłby w istotny
      sposób spowalniać procesy niszczenia mięśni chorych na DMD. Lek ten teraz
      będzie testowany na większych zwierzętach, a później na ludziach (jeśli testy
      będa pomyślne). Istnieje duże prawdopodobieństwo, że lek (po pomyślnych
      próbach) mógłby być w sprzedaży w okresie do 5 lat.
      Odnośnie zorganizowania się rodziców dzieci chorych na DMD/BMD, mógłbym
      spróbować zająć się tym tematem, ale potrzebowałbym pomocy wielu ludzi.
      musielibyśmy zorganizować spotkanie i zacząć rozmowę o podziale pracy przy
      założeniu takiej organizacji. Bedę mógł poświęcić temu więcej czasu w drugiej
      połowie roku bo niestety teraz mam bardzo dużo pracy, a poza tym samotnie
      wychowuję dwójkę dzieci, a Mati ze względu na chorobę potrzebuje szczególnie
      dużo uwagi i cierpliwości. Fakt, że czesi mają swoją Parent Project i to chyba
      dobrze zorganizowaną. Informacje podawane są na bieżąco, wystarczy że coś
      pojawi się na Muscular Dystrophy News from ALS - natychmiast jest to tłumaczone
      i dostępne w języku czeskim. Czesi prowadzą rejestr dzieci chorych na DMD/BMD.
      Nie ma też aż tak znacznej bariery językowej, łatwiej mi się tłumaczy teksty z
      czeskiego niż z angielskiego, a poza tym jeśli zacznie się leczenie (bo kiedyś
      to napewno nastąpi) do czech będzie blisko. Trochę wstyd się przyznać, że
      jestem słaby z angielskiego, ale za moich czasów trzeba było się uczyć języka z
      kraju "ściśle zaprzyjaźnionego" z Polską czyli języka rozyjskiego. Jeśli chodzi
      o sterydy - ja też zdecydowałem się nie podawać Mateuszkowi tych leków. Opinie
      lekarzy na ten temat są bardzo różne. Ostatnio jedna z pań lekarek powiedziała
      mi wręcz z euforią, że sterydy to cudowny lek. Na moje wątpliwości związane z
      ewentualnymi skutkami podawania sterydów jej euforia osłabła, ale całość
      podsumowała tym, że sterydy powinny być jednak podawane jako terapie
      krótkotrwałe. Więc jakoś do mnie to nie przemówiło. Co to znaczy krótkotrwałe
      skoro DMD jest chorobą przewlekłą, chroniczną, a niszczenie mięśni następuje
      sekunda po sekundzie życia naszych dzieciaczków. Po rozmowie z homeopatąo
      ostatecznie podjąłem decyzję, że nie będę podawał sterydów. Uważam, natomiast
      że bardzo ważne jest prawiidłowe panowanie nad gospodarką witaminową i
      mikroelementami w organizmach naszych dzieci. Aby temu sprostać, trzeba
      zachować prawidłową dietę i wspomagać organizm suplementami mineralnymi i
      witaminowymi. Jeśli chodzi o słodycze czy cukier to Mati dostaje tylko gorzką
      czekoladę, żadnych batoników, ciasteczek czy cukierków (zresztą przeczytajcie
      skład tych pseudosłodyczy). Nie podawajcie dzieciom tych paskudztw, bo
      zgadzając się na ich spożywanie przez Wasze dzieci zgadzacie się na świadome
      ich trucie. Do słodzenia herbaty używam niewielkiej ilości syropu klonowego,
      ale i tak w większości przypadków Mati pije herbatę gorzką. Masz rację co do
      zajęć w wodzie. Woda odciąża mięśnie, można je wtedy ćwiczyć bez ryzyka ich
      nadwyrężenia. Nie wszędzie są baseny, ale wystarczy duża wanna i zestaw do
      hydromasażu. Taki zestaw jest dotowany przez PFRON. Poza tym na zakup
      potrzebnego sprzętu można ubiegać sięo dofinansowanie z fundacji działajacyh na
      rzecz dzieci chorych. Dzięki ludziom z Fundacji dzieciom "Zdążyc z pomocą"
      założyłem oddzielne subkonto na które wpływają pieniądze, które z pewnością
      będą potrzebne gdy pojawi się skuteczna terapia. Każdy z Was może to zrobić.
      Jeśli ktoś będzie zainteresowany informacjami na ten temat służe pomocą.
      Pamiętajcie, że na takie konto pieniądze mogą wpłacać wasi krewni, znajomi a
      nawet Wy sami, a darowizny do 6% dochodów możecie odpisać od podatków. Tak samo
      jest z tym 1% podatku na organizacje pożytku publicznego. Założenie i
      prowadzenie takiego subkonta pod fundacją spełniającą warunki ustawy o
      organizacjach pożytku publicznego i wolontariacie jest całkowicie bezpłatne.
      Możecie zbierać pieniądze na potrzeby bieżące lub na przyszłość.
      Muszę zabierać się do pracy, ale proszę o kontakt wszystkich tych którzy są
      zainteresowani tematami które poruszyłem w niniejszym poście. Proszę o polemikę
      bo każda wymiana myśli jest bardzo ważna. Dzięki jeszcze raz boz4j. Twoje
      informacje sąbardzo cenne.
      • rusti Re: EAMDA-konferencja w Warszawie 23.05.07, 11:31
        Odnośnie tego co napisała gofer73 - nagłośnienie organizacj konferencji w
        Polsce, próbuję coś zrobić. Mam nadzieję, że coś wskuram. Bedę informował.
        • asiaw11 Re: EAMDA-konferencja w Warszawie 23.05.07, 11:41
          My podajemy sterydy Kubusiowi i jeżeli czytam wasze posty mam jeszcze wieksze
          obawy czy dobrze robimy podając mu je. Może ktoś z Was też daje dziecku
          sterydy -chodzi mi o wymiane spostrzeżeń.
          pozdr Asia
          www.uratujzycie.pl/
          • yabe Re: EAMDA-konferencja w Warszawie 14.10.07, 19:17
            cześć Asia
            My z żona zaczelismy podawać w lipcu 2007. 12,5 mg Encortonu. Po 6
            latach unikania sterydów kiedy nasz syn niemal przestał chodzić. Z
            dnia na dzień (dokładnie 4 dni) nastąpiła radyklana poprawa. Znajomi
            lekarze nie mogli uwierzyć bo efekty powinny byc po miesiącu.
            Niestety mamy październik a od września 2007 stan jego mobilności
            wrócił do stanu z przed rozpoczęcia podawania sterydów. Nic dodać
            nic ująć. Podziało trochę tak jak amfetamina przy nauce. Efekt jest
            krótkotrwały. A skutki uboczne...mhm aż boję się mysleć . Teraz
            idziemy na badania. Zobaczymy jak wygladaj i będziemy mysleć co
            dalej.
            • ive-tas Re: EAMDA-konferencja w Warszawie 25.10.07, 14:02
              Encorton w pewnym wieku juz nic niedaje. jest to jednak steryd i ma jakies
              skutki uboczne, akurat encoton u naszego jakuba spowodowal ze zaczal
              niewspolmiernie tyc i niemogl sie ruszac. po odstawieniu encortonu jego stan
              wrocil do normy i juz wiecej nikdy go niedostawal. natomiast wiem, ze niektore
              dzieci go w warszawie przyjmowali i ich stan byl dobry, dlugo chodzili. Takze to
              tez niedziala na kazdego. Duzo rodzicow sprowadzalo z Francji uteplex, bardo
              tani i tez dobrze dzialal. ale do pewnego wieku.
        • gofer73 Re: EAMDA-konferencja w Warszawie 24.05.07, 08:56
          Rusti, dzięki, w razie czego proszę o kontakt na maila gazetowego
    • agnesw5 Re: Contynuacja tematu Protandim 23.05.07, 13:06
      Cieszę się bardzo, że zainteresowanie odrobinę wzrosło. Dziękuję Ci Bożenko, że
      wsparłaś mnie na forum. Dwie czy trzy osoby to też dobrze. Jeżeli razem
      będziemy się wspierać to damy radę. Rasti mam pytanie - czy możliwe byłoby
      podłączenie się pod Twoje zamówienie Protandimu? Oczywiście przelałabym
      odpowiednie pieniążki za przesyłkę i zioła. Jestem z Warszawy. W grupie byłoby
      chyba taniej. Jak już wspominałam, że mój synek narazie nie ma widocznych
      objawów choroby. Czy podając mu zioła już teraz mu pomogę? Ja niestety nie będę
      widziała efektów, ale jeżeli dobrze rozumuję to im wcześniej tym lepiej. Ze
      względu na młody wiek mojego synka jestem na początku drogi i podziwiam waszą
      wiedzę nt. żywienia, leków, sprzętu itp. Czy myślicie, że powinnam już teraz
      postarać się o zakup maty do hydromasażu? Obecnie nie podaję żadnych leków,
      nawet witamin (a może powinnam?), chodzimy na gimnastykę i kąpiel z
      hydromasażem raz w tygodniu oraz basen. Myślę także o koniach. Ponadto mój mały
      jest aktywny i sporo biega po dworzu.
      • rusti Re: Do agnesw5 23.05.07, 14:23
        Co do zamówienia Protandimu to poproszę znajomych o dodatkową porcję. NIe wiem
        tylko ile tego chciałabyś. W jednym opakowaniu jest 30 tabletek, dajesz po pół
        tabletki, tak więc wystaczy Ci na dwa miesiące. Może na początek zamówić jedno
        opakowanie? Zdecyduj i napisz proszę. Co do pozostałych pytań, to jako że DMD
        jest chorobą genetyczną "tkwi" w naszych chłopcach od momentu przyjścia na
        świat. Jej dobrze widoczne objawy są widoczne w późniejszym wieku niż Twój
        synek. Ale to nie znaczy, że jej niszczycielskie dzieło nie dokunuje się w
        organizmie dziecka. Nauka pływania , hydromasaże, ćwiczenia, masaże itp. to
        wszystko Cię czeka i warto dziecko przyzwyczajać do tego. Napewno nie zaszkodzi
        zabawa w wannie z bąbelkami (a to bardzo przyjemne). Ja kupiłem matę do hydro,
        która ma wiele różnych programów, ale śród nich jeden skonstruowany specjalnie
        dla dystrofików. program trwa 25 minut i w tym czasie zmnienia sie wielokrotnie
        intensywność tego masażu. Polecam taką matę bo to i relaks i wspomaganie
        mięśni. Jeśli chodzi o witaminy i minerały to napiszę Ci na GG, tylko
        troszeczkę później. Pozdrawiam.
        • asiaw11 Re: Do agnesw5 23.05.07, 14:40
          ja mam pytanko czy ktoś z Was wybiera się na turnus rehabilitacyjny do Wągrowca
          w czerwcu tj 28.06
        • agnesw5 Re: Do rasti 23.05.07, 14:50
          Tak też myślałam, że na początek 1 opakowanie wystarczy. Jeżeli chodzi o GG to
          muszę się najpierw zalogować i podam potem numer (ostatnio miałam zmieniane
          ustawienia w komputerze). Ale będę wdzięczna za info o minerałach i witamiach
          na maila: agnwac@wp.pl. Napisz także jeśli możesz szczegóły dotyczące tej maty:
          gdzie można kupić, ile kosztuje i jak można dostać dofinansowanie do niej.
          Myślę, że to na chwilę obecną mogłabym zakupić. Wiem, że choroba u mojego synka
          nie śpi, a jedynie narazie efektów nie widać, dlatego też już chodzimy na
          rehabilitację, kąpiele i basen. Nie chcę czekać, więc staram się coś robić.
          Jedynie mam opory przed sterydami, ale mamy też ok. roku do podjęcia decyzji.
          Może wystąpi inna kontralternatywa?! Witamin się nie boję. Jeżeli tylko coś nie
          będzie szkodziło to warto spróbować.

PS. Na naszym forum jest jeszcze jedna osoba, z wypowiedzi której wnika, że ma
          olbrzymią wiedzę i śledzi nowości medyczne. Często także tłumaczy na forum
          pewne artykuły (soul33). Nie ukrywam, że liczyłam także na tą opinię dot.
          naszych ostatnich postów.
          • boz4j Re: Do rasti 23.05.07, 17:15
            Rusty, Aga i inni rodzice. Musicie sie troszke zorganizowac i ZNALESC
            neurologa , ktory bedzie chcial pposwiecic czas dla dzieci z Duchenne.
            Potrzebny jest komputer z pojemnoscia na ten program_"registry" Program bylby
            zalogowany z czech .Pozniej kazda diagnose trzeba tam wpisywac (to nit jest
            duzo czsu, przeciez nie ma 100 pacjentow z Duchenne dziennie) Nastepnie trzeba
            dodac starsze diagnosy. I prowadzic to na bierzaco. Sprawa wyglada tak (I JEST
            TO MOJA OPINIA A NIE OFFICJALINA) Aerykanskie FDA ma bardzo biurokratycze
            podejscie do zatwierdzania lekow. Malo compani pharmaucetycznych jest
            zainterresowane spedzaniem pieniedzy na DMD. Wiec so mniejsze companie
            wlaczone.OD STRONY COM. FARMAUCETYCZNEJ TO WYGLADA TAK .Gdzie kolwiek bedziemy
            mogli prowadzic badania i zatwierdzic lek tym szybciej zrobimy pieniadze. Od
            strony rodzicowe to wyglada tak -
            • boz4j Re: Do rasti 23.05.07, 17:28
              Jestem troche zagubiona w waszym forum i widze jedna rzecz KTORA UWAZANM , ZE
              JEST TROCHE ZLE ZORGANIZOWANA. Powinny byc tematy np. sterydy, chy
              hydroterapia , wszystko oddzielnie i rodzice wymienaili by opinie na jeden
              temat w jednym watku. Atak to tu zaczynamy o Protandim i o organizowaniu
              rodzicow a mamy wszystko wymieszane razem . co do hydro therapi to jedna uwaga.
              Woda nie moze byc bardzo goraca. Nie bierzcie dzieci do zadnych HOT SPA"s lub
              goracych zrodel . Cieple tak -gorace nie. Tak samo w zime musza dzieci miec
              dobre spodnie .Mroz tez zle dzila na miesnie. Co do Pprotandim to penie taniej
              wam wujdzie jak jaetpromocja. Rusty mozesz sledzic website i jak bedzie znow
              jakis dobry deal to popros rodzine niech kupi np. 10 butelek i wtedy sie
              podzieclicie. 64 dollary to z duzo , nie zamawiajcie tam. Sprawdzcie ten
              website on jest bezposredni i chyba cena jest 41 dolarow
              +przesylka.www.naturalgrocers.com Najpierw sprubujcie a jak bedzie wam
              dzialalo to pomyslicie co dalej.Prowadzcie tylko jeden temat z jednym tytulem ,
              bedzie latwiejsledzic dany temat. Jesli moge tak bez owijania w bawelne.ale
              uwazaam ze nasze dzieci nie maja czasu na Wersal.
              • boz4j Re: Do rasti 23.05.07, 17:31
                Pytanie czy mozna wejsc do swoich starych odpowiedzi i poprawic bledy .Nie
                moge znalesc takiej opcji. Moze ktos mi pomoze ?
                • jan355 Re: Do boz4j 24.05.07, 11:27
                  piszesz ze na tym forum piszemy o wszytkim ze brak tu porzadku,masz racje ale
                  sa tez inne fora np.miesnieszczenic.pl gdzie jest to troche bardziej
                  upzadkowane ,przynajmniej podzielone na rodzaje dystrifii.tak powinno byz zeby
                  było to podzielone na nowosci ,leki ,rehabilitacje itp,pozdrawiam
                  • jan355 Re: Do boz4j 24.05.07, 11:28
                    zle napisałem www.miesniesczecin.pl
                    • rusti Re: Dawkowanie protandimu 25.05.07, 16:15
                      Znalazłem nowe dane dotyczące dawkowania Protandimu. Na forum czeskim
                      dziewczyna poinformowała , że kontaktowała się drogą mailową z doktorem
                      McCordom, który zalecił następujące stosowanie - dzieci do 20 kg wagi -1/4
                      tabletki dziennie, powyżej 20 kg 1/2 tabletki. Co do dzieci starszych nie zna
                      odpowiedzi bo nie zapytała. Do tego zalecenie witaminowe, ale bez dużych ilości
                      witaminy C - raczej powinna to być multiwitamina (w nich optymalizowane są
                      składy) do tego koenzym Q10 oraz arginin. Z tym, że najpierw podajemy Protandim
                      aby obniżyć poziom "stresu oksydacyjnego" a dopiero później arginin. Arginin to
                      preparat oczyszczający organizm z nadmiaru azotu przy stosowaniu diety
                      wysokobiałkowej. Można go bez problemu kupić w Polsce.
                      • asiaw11 Re: Dawkowanie protandimu 27.05.07, 11:30
                        Czy ktoś z Was ma informacje czy protandim można stosować równocześnie z
                        Encortonem (czyli sterydami)
                        pozdr Asia
                        www.uratujzycie.pl/
                        • boz4j Re: Dawkowanie protandimu 31.05.07, 09:09
                          Ztego co wiemy to Protandim nie przynosi skotkow ubocznych i jest stosowany
                          przez pacjentow razem z deflazacort i z prednisone (2 sterydy )Nikt nie
                          nazekal do tej pory.
                        • yabe Re: Dawkowanie protandimu 14.10.07, 20:46
                          Pytanie tylko czy zioła w nim zawarte inne niż curcuma nie zawierają
                          naturalnego sterydu? Jezeli tak jest to logicznie rzecz biorąc
                          trzeba policzyć jaka to dawka sterydu jest (zawarta w Protandium) i
                          odpowiednie pomniejszyć dawke sterydu/Encortonu. Tyle że jak sądze
                          będzie to tak mała dawka że może być problem techniczny.Piszę o tym
                          nawiązujac do wcześniejszych informacji iż niektóre zioła stosowane
                          z niezłym skutkiem przy hamowaniu dystrofii okazały się naturalnymi
                          sterydami. Natomiast nie posiadam wiedzy czy i jakie zioła zawarte w
                          Protandium substancje te (mam na mysli sterydy lub pochodne)
                          zawierają ale może znajdzie sie ktos na forum kto wie? Jeżeli
                          natomist nie ma w Protandiu sterydu to nic nie stoi na przeszkodzie.
                          Encorton działa w inny sposób niż "hamulce" zawarte w skłądnikach
                          protandium. Sorry że nie dokońca wyjaśniam problem ale to moje
                          własne rozmyślania i wątpliwości, którymi chcę się podzielić.
                      • boz4j Re: Dawkowanie protandimu 31.05.07, 09:40
                        Prosze sie wstrzymac z L-Arginin. W najnowszych badaniach stwierdzono ze
                        arginin moze nie byc taki zbawienny dla naszych dzieci. Przeczytaj ten papier o
                        Oxidative stress, do ktorego podalam link. Tam chyba juz na pierwszej stronie
                        jest wzmianka o L-arginine tlumaczaca wszystko. Ta informacja o uzywaniu L-a
                        rginine na czeskim forum nie jest chyba bezposrednia informacjs od dr.
                        McCord .Z tego co wiem to on raczej podchodzi do L -arginine z nieufnoscia i
                        wymienilismy kiedys e-mail na ten temat. Prosze nie propagowac L-arginine gdyz
                        jest ona pod znakiem zapytania. Sprawdze czy cos sie zmienilo i dam znac. Wielu
                        rodzicow uzywalo L-Arginine w USA ale chyba od pewnego czsu nie jest polecana .
                        Sa badania nad L-arginine i poprawa miesni ale wyglada na to ze moze to byc
                        pusta sciezka.Niestety takze OMEGI 3,6,9 nie powinny byc podawane extra .POLY -
                        UNSATURATED FATTY ACIDS-skrot PUFA's tez prowadza do podwyzszonego poziomu
                        wolnych rodnikow. Ja bylam rodzicem , ktory zaobserwowal stwardnienie nog u
                        mojego syna po moze 9 dniach podawania Neptun krill oil (zawiera duzo PUFA'S
                        glownie Omega 3,6,9.)Poniewaz moj syn nie byl na zadnych preparatach zanim
                        zaczelam PROTANDIM , A POZNIEJ DOLOZYLAM NEPTUN KRILL OIL , WIEDZIALAM ZE
                        STWARDNIALE MIESNIE BYLY ZWIZANE z wprowadzeniem nowego preparatu. Wyslalam e-
                        mail do DR.McCord i zosatlo mi to wytlumaczone co sie moglo stac i jak PUFA's
                        dzialaja.Takze jak przestalam faszerowac syna extra iloscoa Omegas , nogi znow
                        zmiekly. Niestety cos co jest polecane na wszystkie choroby swiata(w przenosni)
                        moze niestety nie miec zastosowania w Duchenne , dzieki specyfice choroby. Tak
                        naprawde to bedziemy wiedzieli troche wiecej jak sie skonczy trial z Czeskimi
                        dziecmi i Protandim .Wiem , ze przynamniej jeden z rodzicow uzywa L-Arginine i
                        Czesi badaja dzieci dokladnie i beda brane pod uwage inne supplementy nie tylko
                        Protandim. (sa uwzglednine w rejestrze i beda brane pod uwage) To tyle co wiem
                        na ten temat.
                      • ive-tas Re: Dawkowanie protandimu 25.10.07, 17:56
                        Ktos ostatnio na forum szukal skladu protandimu. tu jest jego sklad...

Skład Protandimu -
                        1. Bacopa monnieri (opis zioła na www.jiaogulan.pl/brahmi.html ) ,
                        2. Silibum marianum ( ostropest plamisty - Nasiona ostropestu plamistego
                        zawierają: około 25% oleju, 25–30% białka, sterole (0,63%) z tokoferolem
                        (0,038%) i około 2% flawonoidów, tj. grupę flawonolignanów zwanych sylimaryną.
                        Stwierdzono, że sylimaryna ma silne własności antytleniające, promieniochronne
                        i przeciwnowotworowe. Dlatego na rynku pojawia się coraz więcej preparatów
                        zawierających sylimarynę samą lub z innymi składnikami)
                        3. Withania somnifera - subtropikalna roślina z rodziny Solanaceae, jest bardzo
                        interesującym gatunkiem leczniczym. W rejonach naturalnego występowania, a
                        zwłaszcza w Indiach, od wieków wykorzystuje się jej korzeń (Radix Withaniae)
                        jako środek pobudzający siły życiowe, działający tonizująco, przysparzający
                        energii witalnej, zwiększający odporność na choroby i niekorzystny wpływ
                        otoczenia.
                        4. Curcuma lorga - poprostu kurkuma
                        5. Camelia sinensis - to herbata chińska
              • gruchotka Re: Do rasti 27.05.07, 11:54
                boz4j napisała:

> Jestem troche zagubiona w waszym forum i widze jedna rzecz KTORA UWAZANM , ZE
                > JEST TROCHE ZLE ZORGANIZOWANA. Powinny byc tematy np. sterydy, chy
                > hydroterapia , wszystko oddzielnie i rodzice wymienaili by opinie na jeden
                > temat w jednym watku. Atak to tu zaczynamy o Protandim i o organizowaniu
                > rodzicow a mamy wszystko wymieszane razem .

Najwięcej zamieszania sama wprowadzasz. Może gdybyś przejrzała wątki na forum
                byłoby Ci łatwiej się tutaj znaleźć.
                • boz4j Re: Do gruchotki 31.05.07, 09:06
                  Droga, gruchotko. Sorry, ale ja wcale nie musze sie znajdowac na twoim forum.
                  Ja wszystko wiem co powinnam wiedziec i balagan w tematach tylko szkodzi tobie
                  i innym rodzicom, ktorzy nigdy nie znajda pewnych pomocnych informacji. Swoja
                  droga to bardzo imponowalas mi twoimi klotniami z jakims Szamanem na innym
                  forum . Chcesz zaczac klotnie ze mna?-
                  • angelika.sztajnke Re: Do gruchotki 31.05.07, 11:10
                    Witam,
                    o ile zauważyłam gruchotka pisała do rasti a nie do Ciebie, Bożeno.
                    Znam grochotkę, to nie jest kłótliwa osoba i nie rozumiem dlaczego stawiacie ją
                    na tym forum w takim świetle, moze nie Ty Bożeno, ale wiele innych osób...gdy
                    ruszało to forum to właśnie gruchotka zebrała masę przydatnych informacji dla
                    wszystkich ..uszanujcie to.

Kazdy z nas zmaga sie z ciężką chorobą dziecka, nie uprzykrzajmy sobie nawzajem
                    życia.

pozdrawiam,
                    Angelika

pattryksz.blog.onet.pl - a tu moje zmagania i radości:)

• angelika.sztajnke Re: Do gruchotki 31.05.07, 11:11
                      miało być patryksz.blog.onet.pl
                      • rusti Re: Wielka prośba 31.05.07, 13:27
                        Jeśeli uważacie, że warto roztrząsać temat kłotliwości bądź nie szanownej pani
                        Gruchotki to warto może założyć odrębne forum. Wiem jedno, powinniśmy wymieniać
                        się informacjami o tym jak ratować nasze dzieci, a nie komentowaniem takich czy
                        innych wypowiedzi o tym co każde z nas pisze poza tematem związanym z DMD/BMD.
                        Czy to przy zakładaniu tego forum, czy też teraz gdy wątki są rozbudowane i
                        często trudno przebić się do właściwej informacji, musimy darować sobie kąśliwe
                        uwagi, wytykanie błędów czy inne tego typu uwagi jeśli nie dotyczą one choroby.
                        A co do szacunku to ta zasada powinna obowiązywać każdego z nas. Kiedyś Mateusz
                        odpowiedział mi na moją dość nielogiczną reakcję, gdy powiedział mi że kolejny
                        raz został uderzony przez jakiegoś kolegę z rónoległej klasy, ja w pierwszym
                        odruchu powiedziałem mu, że powinien oddać, a wręcz jeszcze dołożyć więcej.
                        Byłem poirytowany faktem, że Mat nie umie się obronić. A on w odpowiedzi
                        zapytał : a po co?? Jeśli ja go uderzę, to on z pewnością uderzy mnie po raz
                        kolejny i w ten sposób będziemy mieli wojnę. Lepiej porozmawiaj z tym
                        chłopakiem. I tak zrobiłem, porozmawialiśmy we trójkę. Teraz są kumplami.
                        Wszyscy borykamy się z tym samym problemem. Czasami złośliwa uwaga może
                        zniechęcić do podejmowania działania. A myślę, że tego forum (nas wszystkich)
                        nie stać na utratę z tego grona choćby jednej osoby. Pozdrawiam.
                        • yabe Re: Wielka prośba 14.10.07, 20:54
                          Rusti !!!! Jesteś WIELKI !
                          Zdecydowanie popieram . Dość bicia piany to nie forum polityczne
                          tylko mające nieść pomoc i wsparcie i tu apel do administratora o:
                          1. Usunięcie wszystkich wpisów typu "przepychanaka"
                          2. Merytoryczne uporządkowanie postów.
                          Apeluję o rozwagę. Każdy z nas ma gigantyczny problem. ale to forum
                          nie od wylewania sobie na głowe brudów...
                          Pozdrawiam
                    • boz4j Re: Do Angeliki. 31.05.07, 17:22
                      Ja mysle , ze ona tylko nie zmenila tytulu, i wyszlo ze do Rusti ale bylo
                      skierowane do mnie .Prosze przeczytaj to zrozumiesz co mam na mysli.
    • boz4j Re: Wielka prośba 31.05.07, 17:59
      takze gdybym teraz chciala dopiosac cos do tematu Kintynuacja o Protandim
      byloby to w srodku listy podtematow i polowa ludzi nawet by nie zwrocila uwagi
      na to co sie dopisalo (bo zazwyczaj mamy malo czasu), bo teraz na koncu listy
      mamy odpowiedz do Asi (chyba Asi o ile pamitetam bez sprawdzenia.
      • rusti Re: MAM JUŻ PROTANDIM 08.06.07, 16:21
        Mam już PROTANDIM. Przed chwilką odebrałem paczkę. Jeśli ktoś z Was ma ochotę
        zaopatrzyć się w preparat to podaję sprawdzoną przeze mnie ścieżkę. Nie jest
        ona najtańsza, ale jeśli zamówić dla kilku osób to wyjdzie taniej, ja nie
        chciałem czekać więc zdecydowałem się zapłacić trochę więcej. Poza tym sam
        spróbowałem więc teraz mogę polecić Wam bez obawy, że podaję jakąś
        niesprawdzoną drogę zakupu. Adres interentowy sklepu gdzie kupiłem Protandim
        www.vitaminshoppe.com. Płacicie kartą(VISA. Master, Discover, American
        Express , Diners Club albo JCB - innych nie przyjmują) Protandim kosztuje 44,95
        USD za opakowanie (30 tabl). Do tego niestety dochodzi transport - 64,15 USD
        oraz cło. Dostawa realizowana jest przez firmę UPS, która ma swoje agendy w
        Polsce więc ja czekałem tylko tydzień od zamówienia. Moje zamówienie było
        trochę większe niż tylko Protandim więc zapłaciłem jeszcze 130 zł cła. Po
        przeliczeniu całości za opakowanie Protandimu wyszło mi około 200 zł. To nie
        jest mało. Więc mam złożone jeszcze jedno zamówienie - poprzez znajomych w USA.
        Cena Protandimu jest taka sama - 44,95 USD ale nie będzie cła bo idzie to drogą
        nieoficjalną (chyba, że skontrolują paczkę na granicy). No i koszt dostawy do
        Polski będzie mniejszy -około 50 USD. Czyli ogólnie powinno być taniej. W
        przyszłym tygodniu jedziemy z Mateuniem na szczegółowe badania i zaczynam
        podawać preparat.
        Co do L-argininy, mam wątpliwości po tym co napisła Bożena, ale dziewczyna na
        stronach czeskich Parent Project podaje informację , że kosultowała sprawę z
        doktorem Mc Cord - może zacytuję tu dosłownie, to co napisała
        "Ahojte! S doktorom McCordom som si vymenila par e-mailov ohladne davkovania
        Protandimu a kombinacie s inymi vitaminmi. Pre dieta do 20kg sa odporuca 1/4
        tabletky denne, pre tazsie ako 20kg 1/2 tabletky denne, pre starsie deti som to
        nezistovala... Odporuca sa brat aj multivitaminy (pozor,nie velke mnozstvo
        vitaminu C, ale multivitamin) a CoQ10. Zaujimavy bol nazor dr McCorda k
        uzivaniu argininu. Odporuca najskor zacat brat Protandim, znizit hladinu
        oxidacneho stresu v tele a az potom zacat brat arginin, aby sa zvysil tak jeho
        ucinok.
        My mame s Protandinom velmi dobre skusenosti. Protandim berieme tri tyzdne
        (maly ma 2 roky) a naucili sme sa lozit po styroch a zaciname sami chodit (bez
        pomoci). Napredujeme aj po psychickej stranke, zaciname opakovat slabiky,
        reaugujeme na prve pokyny, ocny kontakt je tiez lepsi. Je tazke vsak povedat,
        ci je to "prirodzenym" vyvojom alebo Protandinom. Som rada, ze sme do toho sli.
        Monika "
        Bożeno czy masz dodatkowe jeszcze informacje na ten temat? A może ja poprostu
        coś źle tłumaczę z czeskiego. Jakbyś miała coś na ten temat to podeślji na
        forum lub na mzab6@wp.pl. Dałaś mi link na forum TrialServe, ale nie mogę
        znaleźć nic na ten temat. Sorki ale mój angielski nie jest dobry.
        • boz4j Re: MAM JUŻ PROTANDIM 10.06.07, 05:49
          Good luck z Protandim . W sumie to niechcialabym zebys sie sugerowal innych
          rodzicow obserwacjami , dlatego nie podam jeszcze linku do obserwacji rodzicow
          z tej pierwszj grupy co probowali i wszystko jest zebrane przez Robina i nawet
          chyba jest przegladane przez jakis naukowcow teraz. Podam to po waszych
          pierwszych obserwacjach. powinny byc po okolo 2 tygodniach . 2-4 tygodni.
          Jestem ciekawa co napiszesz ty i inni. Pozniej zastanowimy sie nad jakas
          najtansza obcja Protandimu dla was .Mysle ,ze mozemy cos wymyslec.Jak to sie
          mowi krok po kroczku .W sparawie L arginine wysle e-mail do PROF. MCCord'a .Nie
          zrozumialam tego co ta dziewczyna powiedzila o L-arginine po czesku. Wiem , ze
          mam w e-mailach z Mccordem wzmianke o L-arginine .Nigdy nie rozwijalam tego
          tematu bo nie uzywam L-arginine
        • yabe Re: MAM JUŻ PROTANDIM 14.10.07, 21:02
          Ta dziewczyna pisze po słowacku nie po czesku.
          Jej dziecko ma 2 lata tak więc prosze zwrócić uwagę na to co ona
          pisze że dziecko zaczęło chodzić. Uczulam na jedną rzecz. To nie
          musi byc skutek protandium. Dzieci z DMD zwykle zaczynają chodzić w
          ramach normalnego procesu dorastania choć wychodzi im to znacznie
          gorzej niż rówieśnikom. Nawet ona nie jest pewna. Czy ktoś z Was
          zaczął podawać już to starszemu dziecku i zaobserwował poprawę.
          Jezeli tak to po jakim czasie ile trwała/trwa.
        • ive-tas Re: MAM JUŻ PROTANDIM 25.10.07, 13:38
          mniej wiecej zrozumialesz dobrze. natomiast nieczytalesz dalej diskusie w parent
          project. sa rodzice ktorzy niepolecaja arginin z badan lekarza wynika, ze moze
          miec jakies zapalne skutki. co nieznaczy ze u kazdego chlopca. rodzice w
          czechach daja dzieciom rozne kombinacie lekow lub suplementow diety koenzym10
          lkarnintin plynny trzeba go zamowic teraz protandim , niektorzy losartan(lek na
          cisnienie normalnie dostepny w polskich aptekach) dajacy dobre wynniki u dzieci
          z marfanowym syndromem a teraz carnosine po konsultacji z lekarzem od 20 lat
          badajacym dmd. I co do dziewczynki ktora bierze protandim. nie ma dziewczynki
          chorej na dmd, przeciez rodzice i lekarze sami dobrze wiedza ze dmd je
          przenoszona przez kobiety, ktore niechoruja. tak jak hemofilia. i tam na forum o
          tym mowi profesor vondracek z Brna.
          nasz syn jakub ma 14 lat i faktycznie bierze protandim od 2 miesiecy,
          sprowadzilam nastepny.(nie jest to lek zatem na granicy jako suplement diety
          jest przewozony) jego ogolna sprawnosz wzrosla i koncentracja, tez, jakby
          wstapil w niego power. Oceniaja to inni, pytajac czy jakub cos bierze. sami
          wiecie panstwo ze to sa tylko suplementy dla wzmocnienia, czekamy caly czas na
          leki inzynierii genetycznej i odzylam na nowinky parentproject.cz gdzie wlasnie
          podano ze anglici zaczybaja kliniczne testy exon skiping i prosza o baze
          pacjentow w czechach, to znaczy ze cos sie dzieje.
          a co do dzieci malych, faktycznie one jak sa male chodza same i niezle im to
          idzie nawet bez lekow. moj syn jakub chodzil do swoich 10 lat. pozdrawiam iveta
    • bodek281 Re: Contynuacja tematu Protandim 01.07.07, 20:30
      Od tygodnia podaję Propandim pół
      tabletki dziennie.Zamówiłam bezpośrednio ze Stanów,jedno opakowanie 40 dolarów
      plus koszty przesyłki około 35 dolarów za 5 opakowań nic więcej nie placiłam
      przy odbiorze paczki. Czekam na inne ciekawostki i pozdrawiam .
      • winampka Re: Contynuacja tematu Protandim 03.07.07, 20:37
        Mam pytanie? Mogłabym prosić o informacje, gdzie zamawiałaś Protandim? Też mnie
        to interesuje.Mój gg 8297821 Pozdrawiam
        • bodek281 Re: Contynuacja tematu Protandim 04.07.07, 22:16
          Propandim zamówiłam przez internet www.Naturalgrocers.com nie jestem na
          gg,pozdrawiam.
          • ki25 Re: Contynuacja tematu Protandim 06.07.07, 20:30
            bodek281 prosze o informacje w jakiej kategorii w sklepie internetowym szukac
            protandimu bo nie bardzo moge znalezc.Pozatym prosze o wiadomosc czy ktos w
            ostatnich dniach zarejestrowal sie na kolejke do por.chor.miesni na Banacha. Ja
            chcialabym zrobic dziecku badania wkierunku dystrofii,ale nikt nie odbiera tam
            telefonu,albo ciagle jest zajete.{jestem z poludnia Polski}Czy obecnie jest to
            mozliwe tylko prywatnie? Jak na razie mam tylko wyniki ALT AST CPK LDH wszystkie
            bardzo wysokie,wskazuja na Duchane. Czy bez reszty badan moge zaczac podawac
            protandim? hej!
            • soul33 Re: Contynuacja tematu Protandim 07.07.07, 00:23
              ki25> Ja też tam wydzwaniam, pewnie strajkują. A na tamtej stronie po lewej na
              dole jest wyszukiwarka - finding products. Kliknij "Go" i potem wpisz nazwę.

bodek281> Tak sobie myślę, czy nie szkoda Ci kasy na tyle opakowań, skoro nawet
              nie wiesz czy to działa chociaz w niewielkim stopniu?

Wydaje mi się, że nalezaloby tu napisać, jak przeprowadza się takie badania
              leków. Aby uniknąć pomyłek wybiera się dwie grupy i jednej podaje się lek, a
              drugiej placebo (ponieważ placebo zawsze wywołuje jakiś efekt). Ponadto, co
              jest też bardzo ważnie, nie tylko pacjent, ale także lekarz nie wie, komu
              podaje placebo. Dlaczego tak się robi? Ponieważ nawet nieświadoma postawa
              lekarza także ma wpływ na pacjenta, który może być bardziej lub mniej
              pozytywnie nastawiony. Na przykład jeśli powie się dziecku "sprawdzamy nowy
              lek, więc będziemy liczyć, na ile schodów wejdziesz", to wynik będzie kompletnie
              bezsensowny. Jednak nie tylko to, ale także nastawienie przeprowadzającego
              badanie ma wpływ na jego wynik - zmienia się ton głosu, uśmiech, dobierane
              słowa itd. Dlatego w "domowych" badaniach trzeba po prostu w miarę możliwości
              brać to pod uwagę w ocenie efektów.

Pozdrawiam
              • ki25 Re: Contynuacja tematu Protandim 07.07.07, 09:58
                Tomek dzieki za pomoc udalo sie
                • bodek281 Re: Contynuacja tematu Protandim 07.07.07, 19:22
                  Byłam we wtorek iśrodę w Poradni na Banacha,ale tam strajk dlatego nie możesz
                  się tam dodzwonić po prostu wszystkich wymiotło.Co do protandimu wzięłam więcej
                  ze względu na koszty przesyłki i po prostu lubię zapasy.Podaję synkowi Intrę i
                  połowę tabletki Protandimu raz dziennie jest to na bazie ziół więc nie
                  zaszkodzę a jaki będzie efekt nie wiem,nie liczę na cuda.Protandim to lek
                  odmładzający może zacznę sama łykać?
    • boz4j Re: Contynuacja tematu Protandim 26.07.07, 17:48
      www.genengnews.com/news/bnitem.aspx?name=14275618 Jest to troche
      przedawniony artykul bo z Marca 2007.Czekamy z niecierpliwoscia na publikacje
      badan .
      • boz4j Re: Contynuacja tematu Protandim 26.07.07, 17:50
        "The investigation of Protandim(R) in boys with Duchenne Muscular Dystrophy
        ("DMD") is particularly exciting," stated Dr. Joe McCord, Director of Science
        for LifeVantage. "As a result of the ABC PrimeTime telecast featuring Protandim
        (R) in June 2005, parents of several boys with DMD tried Protandim(R) for their
        sons, and felt that there were improvements in strength and endurance, and
        cognitive function," reported Dr. McCord.

• boz4j Re: Contynuacja tematu Protandim 26.07.07, 17:53
        Ongoing or Planned Human Clinical and Laboratory Studies

Universities and institutions conducting research include:
        University of Colorado
        Denver Health Medical Center
        Children's Hospital, Denver
        University of Florida
        University of Kentucky
        University of Michigan
        Louisiana State University
        Ohio State University
        Vanderbilt University
        Glamorgan University, Wales
        Sahlgrenska University Hospital, Goteborg, Sweden
        University of Toronto/St. Michael's Hospital, Canada
        University Hospital, Brno, Czech Republic
        Mexican Institute of Social Security, Mexico City

The topics under investigation or in planning stages deal with the
        alleviation of oxidative stress under the following conditions:
        Heart disease
        Coronary artery bypass graft failure
        Asthma
        Duchenne muscular dystrophy
        Metabolic syndrome
        Non-alcoholic fatty liver disease
        Optic neuropathy
        Altitude sickness
        Skin cancer
        Photoaging of the skin
        Renal failure
        Osteoarthritis
        HIV/AIDS-associated lipodystrophy
        Pulmonary hypertension
        Periodontal disease
      • ive-tas Re: Contynuacja tematu Protandim 16.10.07, 13:36
        a jednak pani wspopmniala o plywaniu i o innych rzeczach dot. dmd. zwracam
        honor. Ale martwi mnie pani ton wypowiedzi. nie wszysci chca jechac do kijowa
        albo do anglii. jajestem slowaczka, ktora mieszka w polsce od lat 20 i nie
        wybieram sie nigdzie. moj syn moze nalezec do ceskiej databazy a jednak nie
        uciekam z polski. moze pani sie wydaje, ze polska to koniec swiata, a mi sie
        wydaje ze stany sa zasciankowe. ja wiem tyle co pani a moze wiecej.....bez obrazy
    • ive-tas Re: Contynuacja tematu Protandim 16.10.07, 13:25
      Ja jestem zaskoczona. Wszystko o czym pani pisze ja wiem. nie- powiedziala mi
      pani nic nowego. moj syn ma lat 14 i bierze protandim, ma parapodium, dwa razy w
      tygodniu chodzi na basen, swietnie nurkuje. newiem kogo pani spotkala z rodzicow
      z dieckiem dmd, ale my w polsce wiemy to co wie pani. Owszem w polsce
      towarzystwa rodzicow z dziecmi niedzialaja tak preznie, moze oprocz Sczcecina,
      ale pani sobie chyba wyobraza, ze mi siedzimy i nic nierobimy dla naszich
      dzieci. Ja jestem tym moze i oburzona. Znam cale multum rodzicow we wroclawiu,
      ktorzy caly czas walcza i im sie udaje. Znam mlodego czlowieka z dmd, ktory ma
      lat 32. Zanm towarzystwo rodzicow z Czech i oprocz databazy nie robia nic
      wiecej, co niektorzy my w polsce. moj syn bierze protandim, coenzym, plywa,
      rehabilituje, chodzi w parapodium itp. chodzi do normalnej szkoly codziennie,
      co pani moze jeszcze zaproponowac. Nawet my znamy pojecie exon skiping i wiemy o
      badanich na myszach i o utropinie. newiem skad w pani to przeswiadczenie, ze
      rodzice nic nierobia. przepraszam, troche sie zagalopowalam w tym wszystkim, ale
      tyle bym chciala napisac. Pani wogole niewspomniala o badaniach prewentiwnych
      serdca (ukryta kardiopatia) o najlepszej rehabilitacji na swiecie jaka jest
      plywanie na basenie i nurkowanie, o rehabilitacji oddechowej i o urzadzeniu,
      ktore sie nazywa parapodium dynamiczne(pomaga w krazeniu i oddychaniu). Nie
      jestesmy w Polsce sto lat za malpami i moj znajomy w holandii nie ma nic wiecej
      niz my tu, oprocz lepszego wyposazenia w sprzet ortopedyczny. Skoncze bo sie
      rozpedzilam, a jednak bardzo pozdrawiam pania.
      • boz4j Re: Contynuacja tematu Protandim 23.10.07, 16:42
        Ta odpowiedz jest wlasciwie dla IVE-TAS.Faktycznie sie pani
        zagalopowala, ale jak ma to pani ulzyc to bardzo prosze.Po pierwsze
        to nigdzie w moich wypowiedziach nie napisalam , ze rodzice nic nie
        robia i nic nie wiedza. Po drugie moim zamyslem jest zmobilizowanie
        grupy ludzi , ktorzy beda widzieli , ( FACT nie do zaprzeczenia) ,
        ze bardzo duzo rodzicow wie na temat DMD i najnowszych badan a duzo
        NIE wie. Moze pani jest w kregu co wszystko pani wie o DMDi A
        jednak sa ludzie co wszystkiego nie wiedza i bardzo prosze w ich
        imieniu , zeby pani moze zaczela przekazywac swoja wiedze. O Ameryce
        to mi pani nie musi opowiadac jaka to jest zasciankowa bo zyje w
        niej 17 lat i znam jej plusy i minusy.OGOLNIE MOWIAC TO PANI